Dresorii conștiinței naționale

simion la realitatea

de Moise Guran

O mică schimbare de orar la TVR m-a adus, în mod accidental, martor într-un spectacol eșuat de dresură. Se întâmpla într-un platou TV unde patru analiști, care mai de care mai știutori, mai dacomani, mai foști consilieri prezidențiali și, evident, mai patrioți, îl înghesuiseră pe tânărul George Simion, proaspăt expulzat din Republica Moldova. Că ce-ai căutat mă acolo? Ești nebun! Vreți să destabilizați Moldova? Că rușii abia așteaptă? Lasă-i bă pe ei, dacă vor unire, ce te bagi tu? Că doar pistolul și diagonala îți mai lipsesc! Voiau, care va să zică, să-l dreseze, să șadă blând și să cânte aceleași lozinci ca ei. Si ăsta nu voia.

M-am enervat atât de tare încât, la un moment dat, am pus mâna pe telefon și am început să le dau SMS-uri celor din platou. Ceea ce nu fac niciodată. Dar scena mi se părea absolut aberantă, nedreaptă, incredibilă.

Așa cum v-am mai spus, îl cunosc pe George. A venit anul trecut, împreună cu o colegă de la Acțiunea 2012, în biroul meu de la Europa FM. Ca să mă invite la marșul pentru Basarabia. Ce nu v-am povestit atunci este că i-am întors pe toate fețele pe acești pusti, ca să mă asigur că nu fac parte dintr-o organizație extremistă. Că na! toți se cred patrioți, dar nu voiam să mă trezesc amestecat cu vreo galerie de fotbal.

Am înțeles atunci că ceea ce fac acești tineri din România și Basarabia este să lucreze la temelia unei conștiințe naționale care nu există sau, oricum, e precară. Aici în România, mult mai precară decât în Republica Moldova. Românii nu își cunosc istoria, nici nu-i interesează să o cunoască, și chiar cei care au o vagă idee se întreabă prostește de ce ne-ar interesa de Basarabia. Conștiința Națională este în primul rând sentimentul de solidaritate cu cei de un neam ca tine.

În momentul în care te doare în paișpe de ei, că, într-adevăr, n-au ce să-ți ofere, înseamnă doar că tu, deșteptul de analist, ești un specimen al unui popor, al unui trib, dar NU al unei națiuni. Poți să-mi explici ore despre Zalmoxe și despre măreția dacilor, poți să-mi ții prelegeri despre bunul simț al ardelenilor sau despre iuțeala de minte a oltenilor, dar dacă te doare undeva de românii din Basarabia, ești, social vorbind, un poporean de secol 18.

Ei bine, George și prietenii lui au înțeles asta. Marșurile pe care ei le fac (weekendul ăsta va fi unul la Chișinău) nu au alt scop decât consolidarea unei conștiințe naționale și de o parte și de cealaltă a Prutului. Vor doar să fim conștienți de noi înșine și, cu vremea, poate și solidari.

Acesta este motivul pentru care am decis sa îi sprijin. Când citesc pe Facebook tot felul de comentarii idioate ale unor oameni (unii îmi sunt chiar apropiaţi) care pun în balanţă cu orice interesul pentru Basarabia, îmi vine să mă urc pe pereţi. Îmi dau seama cât de rudimentari suntem, noi ăştia, de dincoace de Prut, noi cei care ne considerăm superiori lor, noi cei care îi tratăm, în cel mai bun caz, pe moldoveni ca şi cum ar fi un fel de români de mâna a doua. Şi mă doare când văd asta, căci eu am fost acolo şi ştiu cum sunt ei. Îmi dau seama cât de rău ne-au atins comunismul şi o falsă istorie în temelia fiinţei naţionale şi mă simt atât de neputincios.

Revenind la dezbaterea TV care m-a scos din pepeni… Puștiul s-a descurcat bine acolo cu cei patru analiști. I-a tratat de superioritate și oportunism, chiar dacă unul dintre ei îl tot trimitea doct să mai citească istorie, fără să aibă probabil habar că genul acesta de atitudine defetist-oportunistă au mai avut-o și alți papagali înaintea lui, în momente critice precum 1859, 1916, 1939 sau 1940. Istoria a trecut peste ei.

Nu, așa este, nu putem forța Unirea, nici nu trebuie, ea va veni, dar va veni numai dacă o vrem. Și n-avem cum să o vrem dacă nu avem cel puțin conștiința unei națiuni.

Cât despre acuzațiile că ar fi legionari sau fasciști, insinuate la adresa celor de la Acțiunea 2012, uitați-vă ce se întâmplă acum la Chișinău ca să vedeți cum acționează fasciștii putiniști ai lui Usatii – s-au dus peste Chirtoacă în ședința de Consiliu Local ca să îl tragă de urechi și să-l umilească, apoi s-au dus să bată muncitorii unei firme care făcea lucrări pentru primărie. Şi, sunt convins, acesta este doar începutul.

Tinerii moldoveni răspund doar cu marșuri pașnice în care își manifestă opțiunea europeană, pe care ei o au indiferent că o consideră inoportună marii analiști și politruci de la București, așa cum nici Iliescu n-a considerat-o oportuna acum 25 de ani.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

62 răspunsuri la Dresorii conștiinței naționale

 • VictorL
  Mai 22, 2015 la ora 20:12

  UnTurist.Daca am plecat sa lucrez in strainatate nu inseamna ca am intors spatele Romaniei.Voi merge acasa in concediu si platesc taxe in Romania ca si cum as fi prezent.Platesc bucuros si pentru intretinerea hotilor in puscarii si e normal sa fie asa.
  Ma refeream la salbaticii de la Moscova carora nu le mai ajunge ce au la ei acasa si ameninta lumea cu armele pe care le au ei sau le dau altora ca ei.
  Eu refugiatii nu-i numesc salbatici.Salbaticii sunt cei care fac crime in masa cu arme primite cadou,doar pentru a tine ocupati soldatii tarilor civilizate.

  Răspunde
   
 • un roman obisnuit
  Mai 21, 2015 la ora 22:48

  Domnule Guran, cu tot respectul, explicati-mi va rog ce au facut legionarii atat de rau romanilor din tara si de peste Prut(evitand „rebeliunea”, care sa spunem ca ar fi un subiect prea vast) ca toata presa de la instaurarea comunismului pana acum ii ataca fara incetare?

  Răspunde
   
 • Ady
  Mai 19, 2015 la ora 21:58

  Imi aduc aminte foarte bine ca dupa revolutia Romana s-a pus problema unirii republicii Moldova cu Romania, dar – l-am auzit eu cu urechile mele pe presedintele de atunci al Moldovei, Mircea Snegur (la TVR) – ca Republica Molvova nu vrea sa se uneasca cu Romania, ci vrea sa ramana independenta. Deci?…

  Răspunde
   
 • Roxana I.
  Mai 18, 2015 la ora 14:37

  Of, iar nu a fost moderat comentariul meu mai lung (anterior) de care e legată propria completare… BauBAu e ocupat, desigur, și eu iarăși nu m reușit să fiu mai concisă – nu am alte explicații fiindcă de data asta m-am exprimat mai frumos și elegant. Data trecută chiar scrisesem niște chestii mai neplăcute și am dat o definiție mai puțin elegantă și neobișnuită unei teme de discuție. Și deși i-am rugat pe BauBau (interesantă poreclă)- și echipa lui să șteargă, nu au vrut deloc să fie mai simpatici, de data aceea :).

  Apare până diseară sau până mâine și comentariul anterior, nu? 🙂 Și până atunci vă doresc o zi frumoasă și interesantă, evident 🙂

  Răspunde
   
  1. Stan Lucian
   Mai 18, 2015 la ora 17:47

   Draga Roxana, BauBau s-a ocupat si ti-a aprobat comentariul.

   Răspunde
    
 • ioan
  Mai 18, 2015 la ora 12:55

  Numai asa ca fapt divers. Unirea celor 2 germanii au fost favorizate si de o conjunctura favorabila. Au avut si forta economica necesara, vointa poplara si multe altele. COnform ultimelor estimari costuile unificarii intre 1990-2014 se ridica undeva la 2000 miliarde de €. Cum spunea „un turist” mai jos. Si acum plateste fiecare contribuabil prin asa-numitul Solidaritätszuschlag (taxa de solidaritate) luna de luna frumos in vistiera statului german – 5,5% din salar
  in acesti 24 de ani = 83 mld/an. Impartim la 80 mio de locuitori = ca. 1000€an de caciula pt unificare.
  Hai sa extrapolam si sa zicem ca fiecare din cei 20 de mio de romani ar munci o luna de zile gratis pt unificarea cu moldova. Ar mai fin entuziasmul asa de mare?
  Romania nu are potentialul si puterea economica sa duca in acest moment o unificare la bun sfarsit

  Răspunde
   
  1. ioan
   Mai 18, 2015 la ora 12:57

   am uitat o clarificare: o luna de zile/an, timp de un sfert de secol.

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Mai 18, 2015 la ora 14:30

    „…fiecare din cei 20 de mil de romani ar munci o luna de zile/an, timp de un sfert de secol gratis pt unificarea cu moldova?”_Pentru a aduce nivelul de trai al cetatenilor moldoveni la nivelul celui al cetatenilor germani? 🙂 Probabil ca daca vor trai atat de bine nu vor mai vrea sa ramana uniti cu romanii, ! Spuneti-mi si mie, cum ati calculat suma?

    Răspunde
     
 • Roxana I.
  Mai 18, 2015 la ora 12:43

  Nu sunt sigură că ar trebui să comentez pt. că eu nu am văzut acea emisiune și m-aș exprima iarăși nedocumentat – am s-o caut probabil diseară fiindcă în weekend nu am reușit asta…
  Nu am comentat nici articolul anterior ref. la expulzarea lui G.Simion (deși personal am apreciat măsura ca fiind exagerată). Intenția mea era să văd la știrile de sâmbătă cam ce urma să se întâmple și ce s-a întâmplat în mod concret la acel miting de la Chișinău și să am o imagine cât mai completă în această privință. Datorită programului de weekend și apoi ”Nopții muzeelor” am ratat știrile și emisiunile pe aceste teme… Incontestabil, Basarabia e (și din punctul meu de vedere – și probabil nu numai al meu) o nedreptate a istoriei, o rană (încă deschisă) și o anumită ”restanță” și vreau să sper și să cred că tot istoria va aduce la un moment dat fireasca reparație…
  Eram copil/adolescent în formare la vremea ”Podului de flori” de după Revoluție și părerea mea sinceră este că am trecut atunci pe lângă un moment istoric mult mai favorabil Unirii…Nu înseamnă că trebuie să uităm acest proiect important, nu înseamnă că nu ne interesează Moldova și frații noștri de peste Prut, dar chiar și tu, Moise, erai oarecum surprins într-una din emisiunile tale de acum câteva luni de ”dualitatea” și ”nehotărârea” moldovenilor/basarabenilor în privința drumului de urmat în ce privește viitorul. Mie aderarea la UE a R. Moldova mi se pare/părea un prim pas mai prudent și inteligent…

  Răspunde
   
  1. Roxana I.
   Mai 18, 2015 la ora 12:50

   Însă am să revin cu nuanțări și completări după ce voi vedea și eu acea emisiune…
   Iar despre G. Simion, organizația și acțiunile sale, personal nu știu foarte multe (văd că părerile pe această temă sunt împărțite)…

   Aveam și eu un anumit plan referitor la R. Moldova (oarecum atipic), însă pentru moment nu am reușit să-l pun în aplicare, din păcate 🙂

   Răspunde
    
 • Stachisbuc
  Mai 17, 2015 la ora 14:08

  Domnule Guran. Personal am resimtit un sentiment de amaraciune profunda dupa ce am citit acest articol. In primul rand, va recomand sa va informati mult mai detaliat despre trecutul controversat al lui George Simion – un „emanat” al galeriei Steaua si a revolutionarul „lu’ peste” Teodor Maries. Va pot poveste cu lux si amanunte despre un eveniment petrecut acum mai bine de trei ani chiar in sediul Asociatiei 21 Decembrie (Str. Batistei nr. 24A) cand asa-zisul patriot Simion l-a sechestrat si maltratat pe un student basarabean in stilul reglarii de conturi intre golanii de cartier. Mai multe detalii gasiti in articolul aparut pe Ziaristi Online: http://www.ziaristionline.ro/2012/03/13/controversa-actiunea-2012-lucratura-ruseasca-caz-penal-doru-maries-si-noul-golan-george-simion-au-sechestrat-si-maltratat-un-student-basarabean/
  Cazul a primit un NUP deoarece Simion pare a fi protejat de cineva sus-pus, si cred ca puteti singur intui de cine. Mai ales ca acesta mai are si o sora judecator in sectorul 3 din Bucuresti.
  Pur si simplu am ramas perplex cand am auzit ca v-ati inhaitat cu un individ care promoveaza un fals unionism mizand pe activismul unor tineri care mai au putin si se vor dumiri ca participand la aceste marsuri intermitente nu fac altceva decat sa-i radicalizeze pe romanii de peste Prut, si asta convine cel mai mult Moscovei. D-le Guran, atentie la acest tip de provocatori. Recomand: http://www.tudorcojocariu.eu/2015/05/16/ipocrizia-expulzatului-george-simion/

  Răspunde
   
 • Constantin
  Mai 17, 2015 la ora 13:48

  „Cum de l-a suportat Basescu atatia ani…”_Daca este sa vorbim pe sleau, asa cum alegerea noului presedinte roman se afla in puzzle-ul pe care astrele l-au construit pentru partea aceasta a lumii, unirea Germaniei s-a aflat de asemenea in planul astrelor, la fel cum a fost insasi prabusirea sistemului comunist (oricum sandramaua era subreda). Fota respecta regulile jocului. Daca vreti, domnia sa face ceeea ce au facut politicienii romani care s-au limitat in ’90 la inlaturarea regimului Ceausescu, pentru ca asta se convenise in „strategia astrala”. Din motivele aratate deja, reintregirea Romaniei NU este dorita pe plan international. Alte motive, dupa opinia mea, sunt: 1. Romania ar putea dori sa se intregeasca si cu Sudul Basarabiei si Nordul Bucovinei (chiar mai legitim decat unirea cu R Moldova);2. o Romanie mare ar putea dori Cadrilaterul (nelegitim si nimeni NU doreste tensiuni provocate de revizuirile frontierelor in Europa si in acest moment); Ungaria poate exprima ceea ce nu s-ar putea altfel, anume pretentii teritoriale asupra Romaniei, Slovaciei etc.;3. toata zona Balcanilor ar putea fi cuprinsa de febra revizionista, iar Kosovo, spre exemplu, s-ar putea dovedi un esec al politicii Vestului (ceea ce si este, de altfel), dar probleme ar putea aparea si in Meacedonia samd. Cam asta este treaba cu dl Fota, domnia sa este ceva mai pragmatic decat altii.

  Răspunde
   
 • Eroul Bula
  Mai 17, 2015 la ora 12:57

  Ok, cei de la Actiunea 2012 par un pic exaltati dar noi nu eram exaltati in 1990, in Piata Universitatii? Si atunci se gaseau destepti si experti care ne spuneau ca lucrurile nu trebuie fortate, ca e greu, ca poporul …..
  Fota: isteric si penibil.
  A ajuns sa puna semnul egal intre reunificarea Romaniei si iredentismul maghiar sau bulgar si invadarea Crimeei de catre rusi.
  A ajuns sa spuna ca marile reusite ale Romaniei s-au bazat pe istetimea conducatorilor !!? Nu, e, s-au bazat pe multe mii de morti si pe exploatarea unor conjuncturi internationale de catre lideri CURAJOSI care au pus marile puteri in fata faptului implinit, nu au asteptat aprobare de la Berlin sau Moscova.
  Lui Simion i-au contestat pana si dreptul de a-si asuma un ideal. O rusine de oameni.
  Asa se intampla cand suntem : gasim 1001 de motive pentru a nu face ce trebuie.
  Cum de l-a suportat Basescu atatia ani pe Fota? Daca era consilierul meu nu prindea nici prima chenzina.

  Răspunde
   
 • V.D.TOT
  Mai 17, 2015 la ora 12:43

  Moise , comentariul tau e corect ! Ce ne facem , ca nimeni nu a organizat ….. spontan un miting de protest in fata Ambasadei Moldovei de la Bucuresti ! O astfel de actiune ar fi avut un impact mai puternic decat …..judecata de la Realitatea TV ….Din pacate doar in Romania fiindca RUSII au impanzit Moldova cu televiziunile lor ! Iar noi continuam doar cu podul de flori….

  Răspunde
   
 • Constantin
  Mai 17, 2015 la ora 01:57

  Am facut o gluma intr-un comentariu anterior si vad ca spusele mele au fost luate in serios, ad literam. Dupa cum am observat, textele colegilor comentatori exprima in majoritatea lor sentimente cu caracter national. Eu cred ca lucrurile evolueaza si „cedarea de suveranitate” nu se refera doar la acquis comunitar ci si la nationalitate europeana. Poate mai repede, sau nu, habar n-am. Daca UE evolueaza in directia unei [con]federatii, probabil ca nimeni nu se gandeste ca Nebraska ar putea sa organizeze un referendum pentru iesirea din SUA, ori ca ar putea avea pretentii teritoriale asupra statului Colorado; Germania si Franta au bazele Comunitatii. Au existat in urma cu 15 decenii, putin timp (la scara istoriei), conflicte in SUA, au existat ceva mai curand si in Europa, poate peste 200 de ani nivelul de integrare va fi asemanator. Locul Moldovei este in Europa, al Rusiei, de asemenea. Cine stie, in timp Rusia ar putea sa-si schimbe pozitia in plan international. China se afla in ascensiune. Eu cred ca forta economica va determina efecte politice, asa cum s-a intamplat de atatea ori in istorie. Probabil Moldova va veni alaturi de Romania in cele din urma, dar cetatenii sai sufera inca efectele comunismului, ca si romanii, in plus si ale apartenentei la URSS. In absenta constrangerii, dorinta naturala de libertate si prosperitate va genera progres si in Republica Moldova, asa cum s-a intamplat cu celelalte state foste comuniste.

  Răspunde
   
 • Catalin
  Mai 17, 2015 la ora 01:24

  Moise, suntem destui cei care îi sustinem pe românii din Rep Moldova. De ce ar crede ei că nu-i sustinem? A iesit cineva vreodata sa protesteze că acordăm burse tinerilor din RM?
  AAA. Ca mulți dintre noi au sentimentul ăsta stupid cum că am fi superiori… Ok! sunt de acord. Insă asta pleacă de la faptul că noi nu prea știm mare lucru despre românii de acolo. Știm că vorbesc o română cu multe arhaisme si rusisme și că au un accent rusesc foarte puternic. Stim iarași că toti vorbesc rusa… Stim ca sunt foarte saraci… Au trecut multi ani in care au fost fortati sa uite trecutul, sa uite limba, au fost spălați pe creier si asmuțiți de dușmani împotriva fraților care le-au întors spatele (au toate motivele sa nu se uite la noi cu iubire).
  Eu cred ca acest sentiment de „superioritate” l-au avut si cei din RFG fata de cei din RDG, insa tot au acceptat si si-au dorit unirea. Asa au sentimentul asta prostesc si unii bucuresteni fata de unii provinciali, unii ardeleni fata de restul, si tot asa.
  Cand va veni vremea sa mergem la urne si sa decidem daca suntem sau nu de acord cu Unirea, eu cred ca va fi o prezenta de peste 70% si un vot pro unire de peste 80%. Nu sunt statistician insa fiecare patriot isi va convinge prietenii si rudele sa voteze. Sunt multe elite in Romania care vor misca electoratul catre alegerea fireasca.
  Mingea nu este la noi ci la ei. Cand o vor pasa la noi in teren, vom stii ce sa facem cu ea. Pana atunci asteptam si le facem galerie. Sper sa nu-si dea autogol

  Răspunde
   
 • VictorL
  Mai 17, 2015 la ora 00:16

  @Moise.Am gasit aici romani care mi-au cerut patentul in engleza si un spaniol mi-a spus care de pe unde sunt…Sunt legali de ani multi in tara asta dar i-au prostit englezii de tot.
  Deja i-am lecuit raspunzindu-le in ruseste cind ma intrebau cite ceva si vad ca a avut efect si la ei si la englezi,pentru ca ei de fapt vorbesc doar,,Broken English..”.
  Ai respectul meu in continuare pentru ceea ce faci.Esti pe turta ta iar ceilalti scriu cu lingura cu care maninca.De asta nici nu mai exista ziare in Romania;romanii nu dau banii pe prostii dar in ritmul asta va disparea si televiziunea.Chiar nu-i mare pierderea…
  Romanii nu au putut invata Istoria dar sunt obligati sa o traiasa zilnic si sa o invete din mers,pe pielea si pe banii lor,precum olteanul cu capatina de peste…
  Mergi inainte si sa ai bafta!(cuvint tiganesc dar asa sunt poliglotii)…10!

  Răspunde
   
 • un turist
  Mai 16, 2015 la ora 21:57

  Romanii toti sa fie multumiti ca mai au aceasta „libertate” de a se exprima potriotic.Oare nu vedeti sau nu vreti sa vedeti ca in Germania este necesar numai sa il critici pe un strain fie el cit de criminal esti acuzat de NAZISM si Antisemetism si nu mai stiu ce.Deci fiti bucurosi ca aveti acest drept de exprimare. Pe partea cealalta acest tinar nu duce si el o propaganda de lamurire a unui popor fie si contra dorintei lui?? Credeti cu adevarat ca Moldova are in totalitate dorinta de unire daca se iau in considerare arestarile si coruptiile extreme si enorme din Romania sau este numai dorinta –precum si majoritatea Romanilor––de a pleca undeva in EU??? Lasati nationalismul si patriotismul mai moale ca toti Romanii fara exceptii pe care i-am cunoscut nu vorbesc de altceva decit cum facem BANI mai repede si mai usor. Cum vrea sa sustina Romania Moldova economic daca si ea se clatina detul de mult???

  Răspunde
   
  1. Sorin
   Mai 16, 2015 la ora 23:14

   Problema e mai complicata decat pare, Romania deja aloca multi bani pe moldoveni, ong, burse, pensii gratis si multe altele.
   Ca sa o luam pe calcule (si nu ar fi rau deloc sa se calculeze cati bani se dau anual si s-au dat pana acum), s-ar putea sa fie mult mai rentabila o unire, unde si moldoveni ar fi pusi la taxe.
   Stilul asta de aruncat bani permanent si degeaba, normal ca convine baietilor destepti, e o zona de supt bani la nesfarsit, dar degeaba, iar asta inseamna tot un cost pentru noi, dar fara nici o finalitate.

   Răspunde
    
  2. VictorL
   Mai 16, 2015 la ora 23:52

   @UnTurist.Noi romanii suntem foarte multumiti ca ne folosim de dreptul la cuvint.Am luptat si am platit cu singe pentru el si poate vom mai plati dar speram sa nu mai fie cazul.
   Mai nou am trecut la etapa urmatoare si anume la bagarea hotilor in puscarii,in cazul de care scrieti,de exemplu e vorba de cei cu functii politice sau administrative.Asta ne cere UE sa facem si de Shengen tot nu avem nas…Ne integram in UE tot mai adinc.
   Se pare ca acum au si nemtii ceva de invatat de la noi si dupa cite vad eu pe aici si englezii.
   Sa nu uitati niciodata ca Zidul Berlinului l-ati darimat cu acordul lui Gorbaciov.Noi nu am avut acordul lui sa dam de pamint cu Comunismul si datorita noua s-a dus la Dracu URSS-ul pe care se chinuie acum Putin sa-l lipeasca din cioburi…
   Stim ca basarabenii sunt fratii nostri si ca e normal sa ne unim cu ei,atunci cind ei vor dori sa se uneasca si nu ii fortam deloc.Ii ajutam cum putem si noi si poate simt si ei ca e mai bine acasa decit printre straini.Noi inca nu platim o taxa de integrare pentru Moldova dar nici nu ne-a ajutat nimeni sa facem Unirea,nici macar UE.Pentru taxa aia vom avea intotdeauna bani…
   In UE se intra si nu se mai iese.Degeaba se vorbeste de Scotia sau acum UK.Toata lumea stie ca iesirea e libera dar se intra greu sau deloc.De asta si Cameron are curaj sa faca referendum in UK.Au mai stat o data pe la poarta…

   Răspunde
    
   1. un turist
    Mai 17, 2015 la ora 11:39

    @VictorL:Tocmai aici este si problema,Rusii au fost de acord cu unirea Germaniei care a fost o eliberare si sa nu credeti ca a fost ieftin acest joc. Fiecare stat are si persoane negative sa-i spunem de extrema dreapta sau stinga dar sa nu se exagereze si sa se generalizeze.D-voastra veti fi de acord cu politica EU sau USA si altii cu politica Rusiei si de aici nu trebuie condamnat nimeni.Vorbiti de constringere si de initiativa de reparat UdSSR de Putin dar ati facut ocomparatie cine are mai multe baze militare pe glob care au si scopul de
    constringere si distrugere a unor orinduiri care au existat de mult.Mursi al Egiptului a fost pus de USA si acuma condamnat la moarte:Intrebari?????????.Bineinteles ca ar fi bine daca Romania s-ar uni cu Moldova din punct de vedere economic si strategic dar ati intrebat daca acei corupti din condeucerea celor doua tari sint de acord.Vedeti bine ca legile se dau in avantajul lor nu al poporului.Ce rost are sa stea acel corupt in puscarie finantat de stat adica de popor????sa-i fie luata averea si facute autostrazi sau alte obiecte.D-le daca la mine in casa domneste haosul atunci nici pe fratele meu nu-l pot ajuta sa faca ordine la el in casa.

    Răspunde
     
    1. VictorL
     Mai 18, 2015 la ora 00:20

     @UnTurist.Germania este Germania datorita acelor baze care nu va plac.Nu va plac dar v-au aparat de salbaticii care nu s-ar fi oprit pina la Marea Nordului.
     Morsi a fost pus de egipteni si tot ei l-au condamnat si la moarte.Inca nu am aflat care este poporul ala cotropit de bazele americane si nu inteleg de ce odata salbaticia invinsa ar trebui sa fie lasata sa apara iar.Din cauza asta nu aveti voie sa treceti la rasism,extremism,etc…pentru ca e simplu apoi sa apara iar o Yugoslavie in Europa si au fost masacrati oameni nevinovati pentru niste timpenii elaborate de capete bolnave care sustin un dictator sau altul.
     Lumea a invatat ceva din istorie si de asta cheama americanii in ajutor sa stirpeasca salbaticii.
     Umanitatea trebuie aparata si nu are importanta ce orinduiri vechi inca mai exista pe glob cit nu deranjeaza legile Umanitatii.
     Unirea Romanilor nu depinde de situatia economica dar e corect ca ar ajuta.Romanii niciodata nu au trait in opulenta dar pentru Unire si Romania au luptat si in izmene.De asta si exista Romania si stim ca deranjeaza dar si noi putem impune respect.

     Răspunde
      
     1. santamanta
      Mai 18, 2015 la ora 12:36

      @VictorL, iti raspund doar ca am mai incercat sa raspund la teoriile tale cu salbaticii si pe contributors, si ca acolo m-au taiat (probabil m-au considerat salbatic).
      nationalismul este o boala a secolului trecut, germania e vaccinata, si sunt destui care fac misto de aia care nu vor refugiatii din mediterana, spunand ca au facut fata economic si la 17 milioane de refugiati spalati pe creier- „salbaticii” din RDG.
      ok sa sari in sus la fotbal cu nationala, „daca dragoste nu e, nimic nu e” :), dar nu batai, huliganism, civilizatie inseamna rationalitate, chiar si sloganul UEFA-„no to racism” inca nu e un banal truism, din pacate

       
     2. un turist
      Mai 18, 2015 la ora 14:01

      @VictorL:Dupa cum ni-am dat seama sau am inteles si d-voastra ati intors spatele Romaniei,de ce????Da intradevar sint putini care sperie vestul dar sint si dintre Romani. Sper sa nu va suparati cu ideea de salbatici sinteti cam singur si fiecare popor are si salbaticii lui.Nu am auzit in istorie ca Somalia,Vietnamul,Coreea de Nord Nikaragua,Irakul,Iranul etc etc etc. sa fi declarat razboi Europei,nu vreau sa spun ce s-a intimplat de secole in urma ci de decenii in urma.Da acuma sintem nevoiti vrem sau nu sa-i primim de buna voie pe acei”salbatici”si nu sint putini si fara razboi ca acesta este facut de altii.Si d-voastra traiti in Europa si nu mai are rost sa va spun ca nu fiecare este de acord cu refugiatii”salbatici”dar omenia este intrebata si pusa peste interese financiare.

       
     3. VictorL
      Mai 22, 2015 la ora 19:59

      @Santamanta.Pe Contributors nu citesc si nu scriu.Ati raspuns poate altcuiva.

       
 • Marian Androne
  Mai 16, 2015 la ora 18:35

  Romanii sunt o populație bipeda fără conștiința măcar de grup, darămite națională. La Universitate am sperat sa văd mulți oameni indignați contra celor ce subminează economic și ecologic tara copiilor mei. Eram vreo 100 de inși, din care jumătate erau imbecilii lui Crăciun. Despre ce vorbim aici?

  Răspunde
   
 • Anonim
  Mai 16, 2015 la ora 17:27

  Moise , va rog expuneti aceasta parere si intr-una din emisiunile dumneavoastra , nu toata lumea va citeste blogul. Multumesc !

  Răspunde
   
 • ldelahamangia
  Mai 16, 2015 la ora 17:11

  coonstinta nationala ? la cine ? pt. ce ?
  da ‘ unde-i coonstinta ta Moise cand la intrebarea unui radioascultator de ce nu interzicem exportul de busteni, tu raspunzi printr-o miciuna ca se incalca legislatia U.E. dar acet bau-bau ,,legislatia u.e.” de ce nu trebuie respectata atunci si de ceilalti membri ?

  Răspunde
   
 • Sampalean
  Mai 16, 2015 la ora 13:01

  CONŞTIINŢA NAŢIONALĂ reprezintă forma superioară a conştiinţei sociale, specific umană. Conştiinţa socială este indisolubil legată de DEMNTATEA NAŢIONALĂ. Aceasta nu poate exista în lipsa DEMNITĂŢII INDIVIDUALE. Oamenii lipsiţi de demnitate nu pot avea nici Conştiinţă nici Demnitate Naţională.

  S-ar putea spune că-i treaba lor. Aşa ar fi dacă acestia nu ar deveni cu uşurinţă antinaţionali. În speţă, ANTIROMÂNI.

  Răspunde
   
 • Un roman
  Mai 16, 2015 la ora 11:41

  Pe de alta parte serviciile lor de securitate au actionat perfect legal. Un cetatean strain (roman) le organizeaza mitinguri (pro romanesti si unioniste) si in consecinta e o amenintare la adresa statului. Acum unii pot sa faca o paralela cu Crimeea, adica si acolo au venit unii, au organizat mitinguri pro Rusia, taca paca referendum si hop alipirea la patria mama. Care e diferenta?

  Răspunde
   
 • xx
  Mai 16, 2015 la ora 01:48

  d. Moise, eu cred ca dvs nu ati stat suficient prin moldova ca sa puteti vedea atitudinea oportunista a moldovenilor. Cat timp au fost in relatii bune cu mother Russia nu auzeai mare lucru de la moldoveni. Din cateva motive, printre care rusificarea din perioada comunista (brainwashed), sustinerea economica din partea Rusiei si imigrarea fortei de munca moldovenesti in Rusia. Apoi, de cand base a deschis mai tare robinetul la cetatenii si burse si au inceput sa vada si ei ca e mai frumos si mai banos in ue, hopa, au aparut si zumzaielile. O alta atitudine destul de generalizata la ei suna cam asa (dupa cum ii spunea bunicul nepoatei studente la Iasi): tu mergi acolo si calca-i in picioare ca sa iti atingi tu scopurile.
  Plus ca sunt multi studenti, pe langa cei care chiar invata, care au restante de nu trec anul la fac pt care noi le platim fac., bursa, cazare etc. Ca de, suntem frati. Unul mai lenes si/sau oportunist ca altul.
  Am scris comentariul asta doar ca sa vedeti ca oportunismul e la el acasa si peste prut. In acest context mai putem vorbi de constiinta nationala? Da, bunicii, strabunicii lor au fost romani, dar urmasii lor nu se considera romani pt ca asa se simt, ci doar cand le convine si au nevoie. Si nu am intalnit nici o exceptie pana acum.

  Răspunde
   
  1. Irina
   Mai 16, 2015 la ora 09:31

   Stimate/Stimată XX, vă ofer marea ocazie sa cunoașteți o excepție și nu doar una … sunteți invitat(ă) la Chișinău azi la ora 14,00 in Piața Marii Adunări Naționale … acolo voi fi eu și alte mii de moldoveni, care cunosc prea bine viața de aici, din Moldova, din proprie experiență … am crescut în Uniunea Sovietică și îmi aduc prea bine aminte sentimentul de umilință pe care îl retrăiam, cînd copii vorbitori de rusă arătau cu degetul la noi, cei de la scoala moldoveneasca din oraș, și ne numeau „țărani” … fiind copil, la magazin nu eram deservită dacă nu ceream ce vreau în rusă – mi se spunea să vorbesc într-o limbă omenească … părinții mei sunt de pe două maluri ale Nistrului, dar ambii mi-au cultivat același sentiment – iubirea pentru neam, limbă și tradiție … in Moldova, dupa ’40 incoace, au fost niște ani grei, ani de mutilare națională … s-a încercat să se șteargă din memorie istoria neamului, s-a recurs la înlocuirea limbii cu una falsă, inexistentă (nu știam că zmeura se numește „zmeură”, ii spuneam „malina”, pentru ca asa se vorbea) – un mix oribil, care supără urechea … ce sa mai zic? au deznationalizat poporul acesta cum au vrut … ne-au taiat radacinile … au fost din cei, care au rezistat, care au păstrat vie scînteia neamului și au reaprins focul dupa ’90 … daca voi, cei de peste Prut, nu ne veți susține, apoi cine???

   Răspunde
    
 • Daniel
  Mai 16, 2015 la ora 01:10

  Evenimentele de la primaria din Chisinau si povestea cu banii disparuti din cele trei banci moldovenesti ma fac sa ma gandesc ca actiunile Moscovei de destabilizare ale Moldovei au inceput deja, ca va fi din ce in ce mai rau, si in egala masura sunt curios cum isi vor juca cartea autoritatile romane si UE.

  Răspunde
   
 • Mihai Teo
  Mai 15, 2015 la ora 22:24

  Un popor cu basici la fund (noi) si un altul care viseaza (ei).Imagineaza-ti un mix.Si trec anii si noi si ei ne ingropam in negura lipsei de constiinta,educatie si mai ales Credinta.

  Răspunde
   
 • cristi cosor
  Mai 15, 2015 la ora 22:02

  Daca ii consideram pe basarabeni fratii nostrii atunci e ridicol sa ne punem probleme de oportunitate si costuri legate de unificare.Cand fratele tau are nevoie sa il ajuti atunci o faci cum poti tu mai bine sau recunosti ca te intereseaza doar ca stomacul tau sa fie plin si nici sa transpiri pentru binele aproapelui nu prea ai chef.

  Si pe nime m-a iritat haita adunata impotriva tanarului George Simion.Defapt ma irita intotdeauna trasatura asta pasiva a romanilor.Suntem buni la analizat,barfit,planificat,scandalizat insa cand vine vremea sa actionam ramanem cuminti la locurile noastre,ba mai mult ne suparam tot pe cei care fac ceva.

  Bravo George Simion,ce tine de voi ati facut.Ramane ca si autoritatile sa isi faca mutarea lor pentru ca e putin ce au realizat in 25 de ani in chestiunea asta.

  Răspunde
   
 • Sorin
  Mai 15, 2015 la ora 21:56

  NU ne mai vindeti gogosi domnule MOISE.
  Romania se va uni cu Basarabia in momentul cand dumneavostra si altii ca dumneavoasta vor face sacrificiul suprem, sa-si trimita copiii la arme.
  Nici dumneavoastra domnule GURAN, nici alti jurnalisti, artisti, oameni care se cred mai sus decat clasa de jos, nu vor face sacrificul suprem sa-si trimita copiii la moarte, doar atunci ROMANIA se va uni cu BASARABIA.
  LA tv si internet toti sunteti patrioti si platitori de taxe si nu l-ati votat pe ILIESCU PONTA si Johannis, altii trebuiasu sa faca, etc. Astea sunt doar niste motive.
  Daca doreati cu adevarat unirea cu BASARABIA o faceati de 25 de ori. Sau 25 de ani ori 365 de zile.
  Vorbe goale si atata. Vrem fapte. FAPTE, nu vorbe, ca de vorbe suntem satui.
  Solutii nu gigi contra.

  Răspunde
   
  1. io
   Mai 16, 2015 la ora 11:09

   Si omu asta expulzat, nu fapte o vrut sa faca nene?

   Ia da-te tu exemplu si du-te tu primu sa mori ca prostu.

   Dupa aceea, o sa urmam exemplul tau!

   Cum deocamdata stai in fata computerului cu berea in mana, facem si noi la fel ca tine!

   Răspunde
    
   1. Sorin
    Mai 16, 2015 la ora 18:46

    eu nu ma duc nicaieri baiete, ca nu eu doresc unire. Moise Guran si altii doresc unire. Ei sa mearga primii in frunte cu copiii lor sa moara. Ca Moise guran vrea unire si se bate cu pumnul in piept, nu eu.
    Fratele meu de peste prut sa puna 80% ca vrea si ca este roman. N la rus ii spune ca este rusmoldovean, iar la basescu spuen ca este roman basarabean. Apropo, stau pe malul prutului, nu mai vindeti gogosi.
    Mergeti voi si muriti pentru basarabia. Donati-va voi averile pentru pensiile basarabenilor.
    Nu ne mai trimite-ti pe noi la razboi, pentru propriile voastre idei marete.

    Răspunde
     
 • santamanta
  Mai 15, 2015 la ora 21:45

  asta-i emisiune economica sau pasoptista? UE nu stie ce sa faca cu grecia, ucraina rezbel, scotia, catalonia si nordul italiei vor independenta, chiar si vestul germaniei nu mai are chef de taxa de reunificare, sau invers, in canada s-ar bucura daca ar scapa odata de nationalistii din quebec (aia fiind pasoptisti rupti de realitate economica).
  ce am avea de castigat, ambele parti? teoretic, bineinteles. unde-s multi puterea creste? sa nu fim patetici, doar haosul ar creste

  Răspunde
   
  1. santamanta
   Mai 15, 2015 la ora 21:52

   am uitat sa precizez ca sustin miscarea tinerilor moloveni anti URSS si pro UE, si ca nu dau 2 bani pe analistii neamului tv.
   pustiul e ok, mai ales ca nu mai e pusti de mult

   Răspunde
    
  2. Stelian
   Mai 15, 2015 la ora 22:14

   S-a demonstrat de curand ca Scotia nu vrea independenta. Tare mi-e ca si in celelalte cazuri ar fi la fel in urma unui referendum.

   Răspunde
    
  3. io
   Mai 16, 2015 la ora 11:17

   Mi se pare mie sau esti un pic pe langa tanti?

   Ce taxa de reunificare a vestului Germaniei?

   Nu stii ca s-au „reunificat” demult???

   Răspunde
    
   1. un turist
    Mai 16, 2015 la ora 21:39

    @io:Germanii platesc aceasta Taxa de „unificare” si acuma dupa 26 de ani de unire. Se numeste tradus: Adaos de solidaritate. Sint German si stiu ce spun.

    Răspunde
     
    1. VictorL
     Mai 17, 2015 la ora 00:25

     Cum am mai scris,sunteti niste fericiti ca puteti plati taxa aia…
     Mai aveti de invatat si sa respectati pe altii si atunci nu veti mai avea nevoie de legile antirasiste si antidiscriminare,ca doar germanii sunt popor civilizat si european.Sau nu?…

     Răspunde
      
 • tot @Wilson
  Mai 15, 2015 la ora 21:07

  „Nu ca as fi foarte in tema ca subiectul”…
  Si atunci, n-ar fi oare mai bine sa stai deoparte?

  Răspunde
   
 • Megaelectronicr
  Mai 15, 2015 la ora 20:58

  Dupa ce am vazut emisiunea si am citit acest articol imi dau seama ca pana acum si eu gandit gresit. Imi pare pentru asta, am prieteni din Moldova pe care ii consideram inapoiati rau.. E timpul sa ne gandim ca noi singuri ne facem de ras in lume. Multumesc Moise pentru articol

  Răspunde
   
 • io
  Mai 15, 2015 la ora 20:30

  Bine-ai zis-o cu Iliescu Moise.

  Idiotul, am fi putut avea Basarabia acum 15 ani! Nu acuma in perioada asta vulnerabila.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Mai 15, 2015 la ora 21:14

   Nu am fi putut, este o iluzie ca in vremea Presedintelui Iliescu acest lucru ar fi fost posibil. O Romanie (un stat, oricum s-ar fi numit) puternica in aceasta zona ar schimba echilibrul strategic. O asemenea situatie a fost privita ca o „amenintare” de catre statele (formatiunile politico-administrative de tip statal) din regiune inca de la faurirea lor, in Evul Mediu. Dimpotriva, vecinii au dorit mereu o Romanie slaba, impotenta, care nu este capabila sa-si protejeze interesele. Dincolo de diversele declaratii politice publice (adesea sprijinite de vectori de imagine prezenti in platourile TV) vecinii prefera starea actuala a patriei noastre, slabita de coruptie, avand o populatie cu o educatie precara, divizata, cu un nivel de trai scazut. Sunt astfel indeplinite conditiile pentru a fi usor manipulata si pentru a fi pastrata o constiinta civica redusa, aflata in imposibilitatea afirmarii in plan regional si international. Spre exemplu, imaginea proasta a Romaniei in plan international explica in buna masura nivelul redus al investitiilor straine directe prin comparatie cu vecinii si raportat la resursele de care tara noastra dispune.

   Răspunde
    
   1. io
    Mai 16, 2015 la ora 11:08

    Nici nu bati campii cu istoria ta expirata.

    Cui ii pasa de evul mediu, si cine s-ar fi opus acuma 15 ani? Ungaria?

    Nu vezi zidul de caramizi omule! Vezi ca o sa dai cu capu!

    Răspunde
     
 • Ova
  Mai 15, 2015 la ora 20:12

  Am vazut asta la dvs dl Guran in multele ocazii in care ati avut de vorbit despre Rep Moldova ca sunteti un unionist convins. Dar noi, Romania si romanii, trebuie sa fim la aceelasi nivel de dezvoltare economica, financiara, politica, sociala la fel cum a fost Germania federala fata de aia democrata inainte de unirea lor. Si nu vom fi niciodata nici macar la jumatatea dezvoltarii Germaniei, din motivele pe care le cunoasteti si dvs foarte bine. Poate majoritatea romanilor vor aceasta unire, dar majoritatea moldovenilor de peste Prut vor asa ceva ? Ia intrebat cineva asta ? Cand vom afla si parerea lor abia atunci putem sa vorbim de unire si alte alea alea !

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Mai 15, 2015 la ora 20:32

   Da domnule, asa este. „Ambele popoare” trebuie sa fie de acord cu unirea.
   Moise spune ca exact asta fac acesti tineri. Incearca sa formeze in ambele popoare dorinta de unire.

   Răspunde
    
 • Saulea Claudiu
  Mai 15, 2015 la ora 20:08

  Domnule Moise
  Nu doresc sa va plictisesc si nici sa ma victimizez,doresc sa ma informati,daca doriti.Am un baiat de 27 de ani si lucreaza la un Oficiu de Studii Pedologice institutie cara apartine de Ministerul Agriculturii(care nu le da prea multi bani)si a participat la un concurs pentru ocuparea unei functiei de conducere.Subiectele au venit cu functionarii de la Ministerul Agriculturii dar nu au continut nimic din ceea ce inseamna pedologie,ci doar din Legea 18 care nu are nimic in comun cu munca ce se desfasoara la O.S.P.A.De aceea pe mine ma duce gandul ca subiectele au fost facute pentru cineva anume.Dumneavoastra ce credeti?

  Răspunde
   
  1. io
   Mai 16, 2015 la ora 11:16

   Bine-ai venit in Romania neica!

   Inca nu te-ai prins ca asa merge treaba de decenii?

   E trist ca inca te mai intrebi.

   Peste tot e asa, iar studentii nu au curaj sa dea in judecata, plus ca facultatile te pun sa semnezi cate-un contract prin care pur si simplu iti tai propria limba.

   Pustii de 18 ani nu citesc ei clauze contractuale cand se inscriu la facultate, si apoi afla ca nu se pot plange de conditiile mizere si aranjarile de examene… fiindca deh, au semnat un contract ca orice problema trebuie rezolvata „intern”.

   Multe universitati si facultati din tara sunt cunoscute ca fiind misele, iar toata lumea stie dar nimeni nu zice nimic.

   Vine ARACIS-ul, totu-i perfect, in rest, studentii sufera nedreptati crunte.

   Răspunde
    
 • Gabi
  Mai 15, 2015 la ora 19:22

  Sunt curios de atitudinea si parerea acestor dacomani si „mari” istorici despre tezaurul pe care inca nu l-am recuperat de la rusi. In ideea mea cele doua aspecte, tezaurul si teritoriul, sunt doua situatii similare.

  Răspunde
   
 • junker
  Mai 15, 2015 la ora 18:23

  Basarabia e Romania !!!

  Răspunde
   
 • wilson
  Mai 15, 2015 la ora 18:19

  Nu ca as fi foarte in tema ca subiectul, dar aceleasi argumente le-ar putea folosi si maghiarii din Transilvania.

  Daca ar lucre un ungur la constiinta „nationala” ungureasca a cetatenilor de acolo in vederea unei uniri cu Budapesta, ce am face, l-am primi cu bratele deschise?

  Răspunde
   
  1. A
   Mai 15, 2015 la ora 18:52

   Ce legătură are una cu alta? Transilvania a fost sub ocupație străină, pretenții teritoriale ar putea avea imperiul Austro-Ungar, nu Ungaria de astăzi și ar avea tot atâtea șanse de reușită ca Anglia încercând să spună că America e a ei…

   Răspunde
    
  2. @Wilson
   Mai 15, 2015 la ora 19:16

   ..un singur amanunt,romanii sunt majoritari si in Basarabia si in Transilvania asa ca mi se pare deplasata comparatia dumneavoastra!Mulţumesc, köszönöm!

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Mai 15, 2015 la ora 20:48

    Probabil domnul wilson se gandea la o unire a Romaniei cu Ungaria, noul stat avand capitala la Bucuresti, iar limba oficiala fiind limba romana.

    Răspunde
     
    1. Stelian
     Mai 15, 2015 la ora 22:15

     Corect 🙂

     Răspunde
      
    2. Dan
     Mai 16, 2015 la ora 13:27

     Sustin si eu.

     Răspunde
      
   2. Sorin
    Mai 16, 2015 la ora 20:42

    Moldova și Ungaria pământ Românesc.

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase