Se mişcă Moldova! Şi nimeni nu o poate opri!

de Moise Guran

Îl ştiu pe George, liderul platformei unioniste Acţiunea 2012, cel expulzat din Republica Moldova doar pentru că este cetăţean român şi, sincer să vă spun, nu ştiu  aş vrea să le dau astăzi un mesaj tinerilor care se simt români, indiferent pe ce mal al Prutului s-ar afla.

988916-10203997151704877-4938153847647570618-nDesigur, expulzarea unui cetăţean român, în condiţiile în care România este de facto singurul susţinător al Republicii Moldova, arată adevărata orientare a autorităţilor de la Chişinău după nebuloasa alegerilor din toamna trecută. Este o prostie în sine să faci asta, este o ingratitudine să te întorci la atitudinea Voronin, fie şi doar pentru că România a ignorat acel tip de duşmănie ajutând cu alimente din rezerva de stat Moldova în timpul foametei din 2007, într-un an în care România însăşi a trecut prin cea mai mare secetă din ultimul secol. Aţi uitat?

Dar, mai important decât toate astea, este o măgărie să susţii că vrei să te integrezi în UE, dar să tensionezi relaţiile diplomatice cu singura ţară membră UE care îţi este avocat pentru integrare. Moldova este din nou condusă de kaghebisti rusofili, iar tinerii Moldovei, unionişti sau doar pro-europeni, au înţeles asta, iar marşul care se prefigurează pentru 16 mai la Chişinău chiar sperie autorităţile Republicii Moldova. Şi ştiţi de ce? Pentru că nu mişcarea unionistă este cu adevărat puternică, dar tot mai mulţi moldoveni privesc cu jind încoace, peste Prut, înţelegând că, bună-rea, democraţia arată altfel decât au ei şi că, deşi dură şi radicală, o luptă reală anticorupţie chiar are efecte asupra clasei politice iar, în final, toate acestea se văd în nivelul de trai. Iar traiul este prost în Moldova.

mars

Chemarea puştilor de la Acţiunea 2012 are toate şansele să se transforme, să devină, dintr-o mişcare politică, una socială şi economică, iar gestul serviciului secret de a-l aresta şi expulza pe liderul mişcării nu numai că nu va împiedica marşul de sâmbătă de la Chişinău, ci, din contră, va scoate şi mai mulţi moldoveni în stradă.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

37 răspunsuri la Se mişcă Moldova! Şi nimeni nu o poate opri!

 • Ioan
  Mai 17, 2015 la ora 10:38

  Acțiunea 2012 este o diversiune pro republicană a serviciilor ”combinate” foste kgb/secu… întru estomparea curentului promonarhist în vădită creștere!.. Este evident numai și pentru faptul că sunt etalate doar materiale de propagandă republicane deși Țara a fost unită doar sub monarhie și un singur Rege… O crasă manipulare a tinerilor neinstruiți de astăzi..!

  Răspunde
   
 • rosu
  Mai 16, 2015 la ora 23:35

  Salut, eu chiar mias dori o unire,Romanii in jur la 75 % vreau asta dar voi câti la %vrei asta, daca sunteti majoritari,rasturnati granita si treceti.

  Răspunde
   
 • Sorin
  Mai 16, 2015 la ora 20:38

  Moldova si Ungaria pământ Românesc.

  Răspunde
   
 • Marius
  Mai 16, 2015 la ora 10:44

  Salut Prieteni!Citesc tot felul de pareri dar drespre datoria pe care o avem fata de inaintasi nimeni nu spune nimic!Bai loazelor , generatii intregi de romani s-au jertfit prin razboaie si voi spuneti tot felul de prostii…AVEM O DATORIE SACRA SA REINTREGIM GRANITELE ROMANIEI MARI.fara comentarii , cei care vorbesc altceva sant oameni manipulati sau cu inclinatii pro-ruse NU SANT ROMANI.ROMANII CARE AU MAI TRECUT PE LA SCOALA SI AU INVATAT PUTINA ISTORIE VOR UNIREA.IGNORANTII SI PAPAGALII VOR sa faca logoree….

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Mai 16, 2015 la ora 11:21

   Salut prieteni…bai loazelor.
   Stiti cum e. Spune-mi cu cine te imprietenesti…

   Răspunde
    
 • Daniel Tux
  Mai 15, 2015 la ora 19:45

  Cand citesti istoria iti vine sa plangi ce a putut sa se intample. Cand te uiti in ziua de azi la ce se intampla dincolo, cu atitudinea prorusa a romanilor moldoveni parca iti vine sa zici ca ai avut un frate dar a murit, macar sa poti trece peste drama. Si totusi mai apare cate unul ca George care nu te lasa si-ti da impresia ca istoria poate fi reparata si transformata intr-un viitor firesc.

  Răspunde
   
 • Avocat
  Mai 15, 2015 la ora 15:17

  Dragoste cu forta nu se poate. Cand vor dori si Moldovenii si Romanii sa se uneasca atunci se vor uni.
  Ce se vede despre Romania in RM : saracie, boala, analfabetism, dezindustrializare, deznationalizare, lipsa de cultura, coruptie si minciuna, lichelism si slugarnicie, fudulie !
  Care ar fi motivele pt. care sa se uneasca ?
  Miile de graffiti scrise de unii pe pereti?
  Cam slabut argumentul.
  De ce de 3 ori mai multi Moldoveni vor sa lucreze in Rusia decat in Romania sau UE ?
  Pt. ca asa simt ei …

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Mai 15, 2015 la ora 15:39

   Ultima fraza era intrebare sau afirmatie?

   Răspunde
    
   1. Stelian
    Mai 16, 2015 la ora 11:27

    Daca s-a vrut a fi afirmatie, atunci cum se face ca numarul moldovenilor care muncesc in Rusia este cam acelasi cu numarul moldovenilor care muncesc in UE?

    Răspunde
     
 • cornel
  Mai 15, 2015 la ora 12:06

  Aseara l-am vazut pe George la Realitatea si am observat ca a fost pus la zid de toti invitatii, care ii spuneau ce sa faca si ce nu face bine. Mai ca era un tribunal. Moise in Romania, mai sunt oameni ca cei care au facut tara asta ,care au luptat sau si-au viata? Sau suntem o tara de fatalai multumiti de situatia actuala. Vai de noi, daca pradatorii din jur vor simti acest lucru.

  Răspunde
   
 • Cezar
  Mai 15, 2015 la ora 11:01

  Actiunile DNA-ului din Romania au facut ravagii printre politicienii de la Chisinau. Acum vor fugi de Unire ca dracu de tamaie! 🙂

  Răspunde
   
 • anca
  Mai 14, 2015 la ora 23:11

  Poate ar fi bine sa ganditi singuri fara ajutorul manipulatorilor.
  O zi buna!

  Răspunde
   
  1. Gheorghe
   Mai 14, 2015 la ora 23:48

   Mai bine ma las mnipulat, decat sa gândesc singur, da’ prost!

   Răspunde
    
  2. Stelian
   Mai 15, 2015 la ora 00:21

   Chiar asa gandim.
   Seara buna!

   Răspunde
    
 • Marian Androne
  Mai 14, 2015 la ora 21:34

  Putin are dreptate, RM este o constructie politica a lui Stalin care nu mai serveste interesele Rusiei. Romania a jucat prost recunoscand independenta RM in loc sa puna presiune pe gasca KGB de la Chisinau. Patriotii romani din grupul Ilascu au fost inchisi de Snegur, nu de Eltzin. Jocul la doua capete al Chisinaului poate fi curmat de o intelegere ruso romana cu sprijin american si indepartarea Germaniei de RM, aceasta fiind favorabila actualului status quo.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Mai 15, 2015 la ora 00:25

   Intelegere ruso-romana?
   Si rusilor ce le-ar iesi din aceasta intelegere?
   Spuneti dvs cam ce le-ati oferi rusilor ca sa puteti cadea la pace cu ei.

   Răspunde
    
   1. Marian Androne
    Mai 15, 2015 la ora 10:02

    Decat o RM cu politici proeuropene de fatada dar promafia in realitate, prefer o recunoastere a independentei Transnistriei de catre Romania in schimbul retragerii A14, acordarii cetateniei celor ce dovedesc ca stiu bine limba romana pt crearea unei majoritati romane, izolarea diplomatica a RM pe model Macedonia, referendum unire dupa obtinerea majoritatii etnice.

    Răspunde
     
    1. constantin
     Mai 15, 2015 la ora 14:36

     la ce le-ar folosi rusilor o Transnistrie independenta daca nu vor avea A14 acolo ?

     Răspunde
      
     1. Stelian
      Mai 15, 2015 la ora 15:36

      Corect.
      Oameni tot nu s-au prins ca Rusia are nevoie de conflict acolo, nu de independenta si pace.

       
     2. Stelian
      Mai 15, 2015 la ora 15:38

      La fel cum are nevoie de conflict in multe alte parti.

       
     3. Marian Androne
      Mai 15, 2015 la ora 17:50

      Esență politicii ruse este de a crea zone etnice și mai ales de a convinge comunitatea internațională sa le recunoască. Transnistria este un teritoriu legitim rus, precum Moldova dintre Prut și Nistru e românească. Cat privește A14 e demult un mit ruginit pe care l știu și rușii și NATO.

       
    2. Jokerul
     Mai 15, 2015 la ora 14:41

     domnu Marian Androne, dar CPP de ce nu mai misca, nimic, nici un semn de viata ? Ce a patit mustaciosul Giurgea, acum este prea ocupat cu „afacerile” in Londra ?

     Răspunde
      
 • Cristian
  Mai 14, 2015 la ora 21:29

  Eu vreau tara in forma de peste !! nu am nimic cu moldovenii dar ne vor strica forma tarii si toata economia !!!

  Răspunde
   
 • Ion
  Mai 14, 2015 la ora 21:18

  George a fost expulzat pentru ca in Moldova se mai si respecta Constitutia care spune asa:
  „Articolul 1: Statul Republica Moldova
  Republica Moldova este un stat suveran și independent, unitar și indivizibil.
  Forma de guvernămînt a statului este republica.
  Republica Moldova este un stat de drept, democratic, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme și sînt garantate.

  Articolul 2: Suveranitatea și puterea de stat
  Suveranitatea națională aparține poporului Republicii Moldova, care o exercită în mod direct și prin organele sale reprezentative, în formele stabilite de Constituție.
  Nici o persoană particulară, nici o parte din popor, nici un grup social, nici un partid politic sau o altă formațiune obștească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu. Uzurparea puterii de stat constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului.

  Articolul 3: Teritoriul
  Teritoriul Republicii Moldova este inalienabil.
  Frontierele țării sînt consfințite prin lege organică, respectîndu-se principiile și normele unanim recunoscute ale dreptului internațional.”

  e ca si cum un maghiar s-ar stabili in romania si ar incepe sa faca manifestatii pentru unirea transilvaniei la ungaria 🙁

  Răspunde
   
  1. @Ion
   Mai 14, 2015 la ora 23:48

   Daca era cum ziceai tu, atunci expulzau si toti rusofonii care tot o dau pentru unirea cu Rusia si CIS.

   Ex Usatil, care e clar agent rus, sta bine mersi in tara.

   Răspunde
    
  2. Catalin
   Mai 15, 2015 la ora 00:19

   Zi-mi, te rog maghiarul de care zici, ce limba vrea sa vorbeasca in presupusa tara?
   Sunt din Ardeal si imi place aici. Si as prefera sa nu fiu condus de lichelele din guvernele de la Bucuresti. Nu ca am o problema cu orasul ci cu distinsii domni care au dat dovada de neomenie.
   George are tot dreptul sa faca asta si statul moldovean are tot dreptul sa-l expulzeze.
   Acum mingea e in terenul tinerilor moldoveni care pot sa viseze la mai bine si sa ceara statului ce cred ei ca ar fi mai sanatos. Moldovenii sunt romani. Si sper ca dupa unire sa scapam de agentii rusnaci de peste Prut care deocamdata manipuleaza cam tot!

   Răspunde
    
   1. Margot
    Mai 15, 2015 la ora 00:41

    Cu tot respectul pentru Transilvania apartinatoare civilizatie vest-europene (nu balcano-otomane ca VR) lichelele din Bucuresti sint in buna parte transilvaneni.

    Răspunde
     
    1. Marian
     Mai 15, 2015 la ora 09:29

     Cele mai mari lichele de la București au fost ardeleni, atât români cât și maghiari.

     Răspunde
      
     1. Moca
      Mai 15, 2015 la ora 14:08

      Mariane, vezi ca-ti dadusi cu geografia’n nas !!!
      Mai ceteste baiatule despre popolatia din Bucale si originile ei !

       
  3. Stelian
   Mai 15, 2015 la ora 00:35

   Da’ autoritatile de la Chisinau nu sunt guvernate de aceeasi Constitutie si in ce priveste Transnistria?

   Răspunde
    
 • Lucian
  Mai 14, 2015 la ora 19:51

  O analiza corecta, dar nu cred ca va scoate în strada destule persoane pentru a schimba ceva.
  Ce mi se pare mie de un grotesc maxim, tocmai la marșul sărbătorii unirii se interzice ideea. Nu cred ca ar mai fi ceva de comentat despre caracterul politicii de acolo

  Răspunde
   
 • Dan
  Mai 14, 2015 la ora 18:35

  foarte bine, doriti ceva, atunci trageti de acel ceva si obtinetil.

  Răspunde
   
 • cititor9
  Mai 14, 2015 la ora 18:22

  Bravo Moise pentru implicarea in relatia cu R. Moldova. E foarte impirtant pentru cei de acolo asupriti de rusofili sa simta o sustinere si din partea noastra, a celor de aici.
  Cred de asemenea, ca o mai mare dezvoltare economica a Moldovei de dincoace de Prut ar ajuta si ideea de Unire printre romanii de dincolo de Prut.

  Răspunde
   
 • Mihai
  Mai 14, 2015 la ora 18:12

  @Ciprian Griţco Facebook
  Fiecare darama ce sta in calea unirii

  Răspunde
   
 • Andrei Gheorghe
  Mai 14, 2015 la ora 18:08

  Ana

  Răspunde
   
 • felix
  Mai 14, 2015 la ora 18:01

  Pe Leancă l-am mirosit a KGB-ist cand a spus ca trebuie sa se consulte si cu colegii de la Moscova.

  Răspunde
   
 • Bogdan
  Mai 14, 2015 la ora 18:00

  Republica Moldova = Ucraina … ce s-a intamplat in Ucraina … se intampla si in RM… poate chiar si pe la noi au ajuns cativa spalati pe creier de domnul Putin…

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase