Dar dobânzile la creditele în lei când vor crește?

banca-comerciala-carpatica-un-nou-produs-de-creditare-pentruimm-uride Moise Guran

Acum, când creditul în lei creşte de la lună la lună ca Făt Frumos şi când dobânzile acestuia sunt chiar mai mici decât la valută, cei mai lucizi dintre cetăţeni şi-au pus problema Ok! Dar cât timp vor mai fi dobânzile la lei atât de mici? Nu cumva te împrumuţi acum cu dobândă reală în lei de 4-5 procente, iar, peste câţiva ani, la acelaşi credit vei plăti o dobândă de 10 procente? De ce este acum atât de ieftin creditul în lei? Și cât va mai dura povestea asta neverosimilă pentru o ţară ca România, o ţară mai obişnuită cu instabilităţile financiare decât cu perioadele fireşti în care banii nu au dobânzi cămătăreşti?

Întrebarea este bine pusă şi, da, când te duci la bancă să obţii bani pentru casă, maşină sau fier de călcat, ar fi bine să ai în vedere şi o astfel de posibilitate. Nu zice nimeni să jeleşti drobul de sare, dar nimeni n-a murit dacă a pus răul înainte.

Răspunsul la această întrebare este pe cât de simplu în teorie, pe atât de complex în practică, tocmai din cauza posibilităţilor infinite pe care o soluţie simplă le atrage.

În principiu, dobânzile la lei vor creşte atunci când va apărea o debalansare, o nevoie de corecţie economică, sau un exces ce ameninţă echilibrul din economie. Iar la noi apar mai tot timpul excese.

De exemplu, o creştere exagerată a consumului ar putea determina Banca Naţională să schimbe ruta şi să pornească la creşterea treptată a dobânzilor. Știu că pare greu de crezut, acum când Isărescu dă în dobânzi ca în fasole, dar, credeţi-mă, se poate răzgândi brusc şi dacă îi umflă speculatorii contul de capital. Sau dacă guvernul, care acum nu ştie ce să facă cu banii, devine brusc vrednic şi începe să investească sau să cheltuiască, împrumutându-se peste limite. Nici măcar de o astfel de minune n-ar fi nevoie, ar fi suficient ca, după ce va tăia taxele pe noul Cod Fiscal, guvernul să nu-şi mai poată acoperi cheltuielile – efectul ar fi acelaşi.

Sunt doar exemple. Economia este interconectată şi poate o textilistă din Botoşani nu va înţelege de ce i-ar creşte rata la bancă dacă, de exemplu, Dacia n-ar mai face maşini la Piteşti, într-un alt colţ de ţară. Dar o astfel de debalansare a comerţului extern ar creşte deficitul comercial, alungând şi cursul euro spre 5 lei sau poate mai sus, ceea ce, paradoxal, ar creşte dobânzile la lei, iar nu la euro.

Eu nu vă spun să vă împrumutaţi în euro, nici nu prea mai puteţi şi ar fi stupid, acum când dobânzile sunt mai bune la lei. Personal cred, dar e mai mult o speranţă, că vom rămâne cu aceste dobânzi până când vom renunţa la lei şi vom adopta euro. Nu ştiu nici asta când va fi şi de aceea îmi cer scuze astăzi că am venit la dumneavoastră cu mai multe întrebări decât răspunsuri.

Vreau doar să vă gândiţi de două ori înainte de a vă împrumuta, căci, indiferent cât de mici sunt dobânzile, vă repet, cel mai bun credit este cel pe care nu l-ai făcut niciodată.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

16 răspunsuri la Dar dobânzile la creditele în lei când vor crește?

 • Constantin
  Mai 15, 2015 la ora 09:59

  Intrebarea pe care am auzit-o mai des decat “Dar dobânzile la creditele în lei când vor crește?” a fost “Dar dobânzile la creditele în lei când vor scadea?” . Si inca este de actualitate. Un site comparator ofera urmatoarele date cu privire la rata medie a dobanzii la ofertele de credite:
  Credite imobiliare/ipotecare RON NOV2014/8.80, DEC2014/8.80, AZI/8.74; EURO NOV2014/6.70,DEC2014/670, AZI/6.56
  Credite auto RON NOV2014/12.00, DEC2014/12.00, AZI/12.11; EURO NOV2014/11.70, DEC2014/11.70, AZI/11.82
  Credite nevoi personale cu ipoteca RON NOV2014/10.10, DEC2014/10.10, AZI/10.10; EURONOV2014/8.00, DEC2014/8.00, AZI/8.03
  Credite nevoi personale RON NOV2014/13.20, DEC2014/13.00, AZI/12.63; EURO NOV2014/14.50, DEC2014/14.50, AZI/13.92
  Carduri de credit RON NOV2014/22.71, DEC2014/22.62,AZI/22.26
  Nivelul mediu al dobanzii la creditele de nevoi personale in lei a atins in decembrie 2014 nivelul din decembrie 2007. Trendul descrescator persista, dar dobanzile din patria noastra raman uriase fata de cele din tarile occidentale. Prin urmare, intrebarea justa ramane deocamdata “Dar dobânzile la creditele în lei când vor scadea?”.

  Răspunde
   
 • Cosmin Tudose
  Mai 14, 2015 la ora 22:31

  Buna seara tuturor! O singura intrebare am si eu: ce se va intampla cu creditele in lei cand vom trece la euro?

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Mai 14, 2015 la ora 22:45

   Exact ce se va intampla si cu preturile si cu orice altceva inseamna lei. Vor fi convertite in euro la o rata de schimb stabilita de BNR.

   Răspunde
    
  2. Stelian
   Mai 14, 2015 la ora 22:46

   Rata de schimb stabilita de BNR cu acordul UE.

   Răspunde
    
 • Web design
  Mai 13, 2015 la ora 15:33

  Mai bine faci credit cu dobanda fixa … si nu te doare capul!

  Răspunde
   
 • crocodil
  Mai 13, 2015 la ora 15:20

  Stimate domnule Guran.
  Sunt un client in curs de preluare de la Vbank, de catre BT.
  Astia mi-au facut o oferta ce pare incredibila (reducerea soldului cu 22.5%), daca convertesc creditul din CHF in EUR sau RON.
  Acum am dobanda fixa (4,25%), dar ei imi ofera reducerea doar daca trec la una variabila.
  Suna cam asa: 5 p.p marja fixa + Euribor, respectiv 3+p.p marja fixa +Robor.
  Stau insa pe ganduri foarte serios, cu toata oferta lor, fiindca orice situatie imi pare o capcana abil intinsa. A accepta o conversie in Ron, desi dobanda propusa (variabila) e mica, imi provoaca fiori,daca stau sa ma gandesc cum lucrurile o pot lua razna intr-o secunda la noi. Pe de alta parte, la conversia in Eur, marja fixa mi se pare prea mare.
  Inutil sa mai mentionez ca raspunsul lor a fost „nimic nu se mai poate negocia, acceptati sau nu”. Cum sa procedez?
  Poate ar fi interesanta o emisiune a dvs in acest sens, pentru a atrage atentia tuturor, inclusiv a celor din bancile mentionate.

  Răspunde
   
  1. Laura
   Mai 13, 2015 la ora 22:21

   Avand in vedere ca afost o perioada cand Moise Guran le !-a facut reclama celor ee la Bt….nu cred ca vei obtine un raspuns obiectiv!

   Răspunde
    
  2. Teo
   Mai 15, 2015 la ora 19:32

   Domnule Guran,
   Avem nevoie de o analiza obiectiva in legatura cu oferta VB-BT de convertire si cu riscurile viitoare ale acceptarii acestei oferte; o alta variabila in problema ar fi renuntarea la procesul prin care se cere restituirea comisionului de risc si a dobanzii aferente dar si a rolurilor in care se cere revenitea la cursul din momentul contractarii creditului in CHF. Multumesc anticipat pentru curajul de a aborda obiectiv acest subiect delicat

   Răspunde
    
 • Tudor Rovent
  Mai 13, 2015 la ora 15:06

  Cel mai bun sfat!

  Răspunde
   
 • gigi
  Mai 13, 2015 la ora 12:01

  daca la o banca achit un credit(de locuinte)care este in derulare si fac alt credit tot pentru locuinta asta inseamna un anumit avantaj?
  adica se poate negocia mai avantajos?

  Răspunde
   
 • Alex
  Mai 13, 2015 la ora 10:35

  Daca eu am facut credit in lei cu dobanda fixa (8.78%), pe perioada creditului este posibil ca aceasta sa creasca ? Sau in acest articol vorbiti doar pentru dobanda variabila ?

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  Mai 13, 2015 la ora 09:54

  Cresterea de dobanzi spre 10% se va intampla mult, mult mai repede!

  1. Relaxarea fiscala incepe deja sa dezechilibreze contul curent, prin cresterea importurilor deci cerere de euro
  2. BNR va face ce stie mai bine: vinde euro pe la 4.5 si cumpara lei din piata, creste ROBOR
  3. Obiectivul BNR a fost intotdeauna cursul, nu dobanzile, deoarece economia este euroizata (totul se calculeaza functie de euro)

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Mai 13, 2015 la ora 08:27

  Eu lucrez pentru o banca si mereu le dau clientilor dobanzile fixe. Sunt cu 0,5% mai mari, dar consider ca e o diferenta neglijabila. In piata nu exista echilibru perfect si n jos, dobanzile nu au unde merge. Exact aceleasi lucruri le spun si eu clientilor, dar putin mai simplist. Ba mai mult, se pot intampla lucruri intr-un colt indepartat al lumi si sa ne trezim ca ne cresc si noua dobanzile.
  Acel 0,5% e o prima de asigurare pentru client, chiar daca eu pierd pentru ca nu se incadrezaza la o suma mai mare, cand le dau de ales, 99% din clienti aleg fixa.
  Daca leul se devalorizeaza s-ar putea ca peste 5 ani sa se trezeasca ca au platit o dobanda reala la jumatate.
  Problema cu banii e ca problema cu respeiratia. Poti trai 80 de ani dar sunt de ajuns 5 minute sa tii capul sub apa si esti terminat. 5 minute din 80 de ani e un procent infim dar mai bine fii atent si tine seama.
  Warren Buffett spunea ca nu poti da faliment decat daca datorezi bani. Dar depinde si de context, sunt destule situatii in care un credit face minuni, te salveaza dintr-o prapastie, te ajuta sa profiti de o oportunitate rara. Dar sigur nu e indicat pentru consum, e cel mai toxic credit.
  Stiti de ce le merge sa bine IFN-urilor care imprumuta putin pe termen scurt cu dobanzi foarte mari ? Pentru ca, asa cum reiese din statistici, 80% din oameni au , in decursul unui an, o nevoie urgents de bani, si cum vreo 95% din romani nu au bani la ciorap se indatoreaza la ele. Mi s-au terminat litere. 🙂

  Răspunde
   
  1. Rodica
   Mai 13, 2015 la ora 11:59

   Catalin ( CTL ), tocmai m-ai convins sa nu-mi refinantez creditul pe care-l am cu dobanda fixa cu unul cu dobanda variabila. As mai vrea sa te intreb pentru care sa optez:BRD sau Garanti(astia au dobanda mai mica acum).
   multumesc

   Răspunde
    
   1. Catalin (CTL)
    Mai 15, 2015 la ora 19:31

    @Rodica. Nu conteaza numele bancii cat costurile si conditiile de creditare. Unele banci mari profita de pozitie si renume si practica costuri mai mari. Dar se intampla sa aibe si campanii la costuri reduse. Stiu ca atat BRD cat si Garanti au oferte bune. Garanti e mai selectiva. Comisionul de rambursare e acelasi la toate 1 % la cele cu fixa. 0,5 in ultimul an. Difera dobanzi, comision de administrare si gajul ( arhiva electronica ). Stiu ca BRD are. Succes.

    Răspunde
     
 • Constantin
  Mai 13, 2015 la ora 06:17

  Nu va zisei eu ca este mai bine cu moneda EURO?! Am auzit ca si dl Presedinte ar fi prins din zbor ideea mea. (Recunosc ca n-am zis si care sunt avantajele pierdute odata cu renuntarea la LEU, dar poate revine candva subiectul.)

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase