La o adică, de ce să nu-i verificăm şi pe aleşi la buzunare?

Guest-post de Ina Gabriela Funețan

inaS-a scris atâta despre strămoșescul bacșiș în ultima săptămână, încât s-ar putea crede că am identificat în el sursa tuturor relelor din economia noastră. Ba chiar, după secole de dat și primit bacșiș, am găsit soluția de a stârpi această plagă într-un mod extrem de simplu: înființând Registrul de bani personali ai salariaților.

Ne amintim că un asemenea registru a mai existat în economia românească- întâi în perioada comunistă, apoi din 1999 până în 2008, când a fost eliminat din cauza problemelor de constituționalitate ridicate de utilizarea lui.

Dar la ce folosește un registru în care angajatul NU poate fi obligat să-și declare banii? La nimic. Fiscalizarea bacșișurilor era suficientă pentru ca diferențele din casă să nu mai poată fi justificate de patroni prin bacșișuri. Mai mult, existența acestui registru deschide calea unui lung șir de conflicte între patroni și salariați, din moment ce declararea banilor personali ține strict de bunăvoința salariatului, iar amenzile le plătește patronul.

registru-bani-personaliAșadar, e o chestiune de timp până ce registrul va fi din nou eliminat din legislație, după ce în baza lui se vor da câteva amenzi care vor fi contestate în instanțe. Până atunci, patronii se înghesuie prin librării și sediile ANAF să cumpere și apoi să declare registrele, terorizați de spaima controalelor Direcției Antifraudă.

De aceea propun, dacă tot am ajuns să numărăm cu grijă mărunțișul din buzunarul covrigarului și să-l notăm cu scrupulozitate în registre, să ducem lucrurile până la capăt. Pe același model, să stârpim „mica corupție”, înființând registre de bani personali la intrarea în toate instituțiile publice – în spitale, școli, la poliție și, bineînțele, la Fisc. În aceste registre, fiecare salariat să declare sumele aflate asupra sa la intrarea și la ieșirea sa din instituție, iar diferențele să le justifice cu bonuri sau chitanțe.

Dar nu doar funcționarii din primării și deconcentrate, medicii și profesorii să completeze aceste registre! Nu! Să fie obligați să le completeze și funcționarii din ministere, parlamentarii și, de ce nu, chiar și discretul domn Președinte. Poate în felul ăsta se vor obișnui să zăbovească nițel mai mult asupra unei idei trăznite, înainte de a o transforma într-o trăznaie de lege.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

17 răspunsuri la La o adică, de ce să nu-i verificăm şi pe aleşi la buzunare?

 • Constantin
  Mai 11, 2015 la ora 22:44

  Atunci cand sunt publicate texte in care autorii se adreseaza publicului cu apelativele „prietene” si „frate”, de asteptat ca cititorii sa posteze comentarii de un deosebit rafinament stilistic precum cele ale domnilor market, D-zeu si Ion.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Mai 11, 2015 la ora 23:09

   Devenit caduc, comentariul ar fi putut fi sters odata cu celelalte. BauBau vegheaza, carevasazica.

   Răspunde
    
   1. Stan Lucian
    Mai 11, 2015 la ora 23:29

    BauBau nu e Dumnezeu si are si el o viata.
    Cat despre comentariul dumneavoastra, data viitoare dati un reply. Daca e sters comentariul la care ati raspuns, dispare si al dumneavoastra.

    Răspunde
     
    1. Stelian
     Mai 11, 2015 la ora 23:54

     Ce ma bucur ca ati facut curat 🙂

     Răspunde
      
 • Radu
  Mai 11, 2015 la ora 20:53

  @Mădă: știu că la București nu e limpede, dar de la Tg-Jiu se vede o mare diferență între bacșiș și șpagă. Respectiv bacșișul e o operațiune voluntară între două entități private (lucrător comercial și client), iar șpaga e un folos necuvenit, poate chiar solicitat, de care beneficiază cineva cu o anumită autoritate conferită de lege. Bacșișul e o chestiune benevolă și nu văd legitimitatea taxării, în timp ce șpaga se pedepsește. Filosofia fiscalității lipsește cu desăvârșire la noi, cred că responsabilii nici nu cunosc faptul că asta e cheia conformării voluntare. Ina, dacă clientul tău e super mulțumit de proiectul pe care i-l faci și plătește suma din contract +5% știi ce înseamnă asta? Că ANAF o să dea buzna la tine în casă, eventual cu mascații, ca să vadă dacă ai toți banii trecuți în registru. Fără mandat!

  Răspunde
   
  1. Ina
   Mai 11, 2015 la ora 23:47

   Dacă clientul meu super-mulțumit decide să mă premieze cu 5% din contract (admit de dragul discuției că ar exista un asemenea client), îi fac adițional la contract și-i facturez suplimentar ăia 5%. Dar eu pot face asta, buticarul nu poate.
   Și ai dreptate, lipsește absolut orice urmă de politică fiscală coerentă, de-aia și apar măsurile astea „pe genunchi”, aruncate peste noapte.

   Răspunde
    
   1. Stelian
    Mai 12, 2015 la ora 00:46

    Asa s-a facut politica fiscala mereu in Romania. Aveam prima firma cand plateam ICM 5%. Legislatia fiscala era si este varza. Guvernantii gandesc lucruri imposibil de aplicat, sau foarte interpretabile. De ce oare? Pai este simplu. Legile erau facute pentru ei. Ei, politicienii, aveau si cred ca mai au, firme care fac evaziune la greu. Eu personal nu aveam nevoie de un Remes sau de un Valcov, ca sa aflu ca ei sunt cei mai mari hoti. Si cand hotii fac legile…

    Răspunde
     
  2. Mada
   Mai 12, 2015 la ora 01:34

   @ Radu : din fericire nu doar la Targu-Jiu se vede diferenta intre bacsis si spaga si chiar nu era necesar sa le definesti pentru ca tot in Romania traim si noi si le cunoastem foarte bine .Nu vreau sa dezbat modalitatea in care statul doreste sa puna in practica impozitarea bacsisului ci sa stabilim in primul rand daca societatea noastra considera ca trebuie luata o asemenea masura. O sa te rog sa-mi raspunzi la o intrebare .Ospatarii sunt cei ce primesc cel mai adesea bacsis pentru munca prestata deci in mod automat la ei ne ducem cu gandul cand dezbatem acest subiect. Nimic rau ca li se ofera si primesc bacsis meritat dar in principiu tot venit este si acesta, in unele cazuri intr-o luna adunandu-se o suma considerabila. Tinand cont de ceea ce am scris intrebarea mea pentru tine este : de ce consideri ca trebuie scutit bacsisul de la impozitare??
   P.S. – in multe din tarile considerate mai dezvoltate decat Romania bacsisul este trecuta pe nota de plata drept taxa de servire si supusa impozitarii sau in unele cazuri precum cel al Finlandei, Japoniei sau al Noii Zeelande nu se ofera bacsis.

   Răspunde
    
 • Mada
  Mai 11, 2015 la ora 17:53

  Din pacate bacsisul si spaga inca sunt parte din viata de zi cu zi in Romania. Din cauza administrarii defectuoase, de catre persoane incapabile sau corupte, a banilor proveniti din taxe si impozite platite de contribuabili multi dintre noi cautam modalitati de a pacali sistemul considerand ca orice plata o facem fara folos. Tocmai de aceea ar trebui sa nu fim uimiti cand nu beneficiem de servicii medicale sau de orice alta natura decente pentru ca ele nu se pot realiza fara bani. In zilele noastre are loc o lupta intre cetatean si autoritatile statului, care pe care pacaleste mai mult. Doar o societate civila unita care se face auzita poate sa schimbe ceva in tara noastra.

  Răspunde
   
 • market
  Mai 11, 2015 la ora 15:40

  VREAU SA FIE CONTROALE ÎN HIPERMARKETURI NICI O CASA….NU ARE BANI..ATÂT CÂT TREBUIE…TOȚI LASĂM BĂNUȚII MICI ….VREAU CONTROALE…..!

  Răspunde
   
 • Al Con
  Mai 11, 2015 la ora 14:13

  Vă salut cu respect si felicitari !
  Masuri urgente de stopare a barbariei taierilor iraționale !
  1) drujbele sub inregistrare si in regim special , adica , iesi cu drujba din curte , numai cu aprobare de la primărie .
  2) Interzicerea exportului de masă lemnoasa in stare bruta .
  Vă multumesc si mult succes !

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Mai 11, 2015 la ora 15:46

   Drujbele inregistrate si sub regim special? Wow!

   Răspunde
    
 • Sorin
  Mai 11, 2015 la ora 12:22

  Eu am primit Tips in produse alimentare(branza de oaie).Cum sa-l inregistrez?Il pot trece in registrul de bani?

  Răspunde
   
  1. OWA
   Mai 12, 2015 la ora 11:27

   TARE aia cu TIPS in produse alimentare.
   -La misto, SORINE !!!….

   Stiti ce cred EU, despre acest bacsis?..si am mai tot spuso?….

   cei de la putere nu anticipeaza( desi ar cm trebui),ca in primul rind va scadea calitatea serviciilor mai ales in turism, care si asa nu er prea grozava, iar mai apoi hotelierii de pe litora se vor trezi in plin sezon ca nu vor avea cu cine, lucra !….

   Hellooo!…
   -Good morning ROMANIA!….Anybody home?…
   ?……

   Răspunde
    
 • rotisor
  Mai 11, 2015 la ora 11:15

  `mna ziua ! Io propun sa se doteze si Politia ( in special rutiera) cu aparat fiscal ce sa elibereze bon de bacsis/ciubuc/mita si cu asta ar disparea multe chestiuni ilegale. Plus ca ar trebui date si politiei locale ,care se ocupa doar cu parcarea autovehiculelor.
  Am zis ,n-am dat … !

  Răspunde
   
 • corcodel
  Mai 11, 2015 la ora 09:27

  Unii afacerişti au început să-şi frece mâinile bucuroşi la aflarea veştii că bacşişul se impozitează. Cică acum au ocazia să-şi spele banii negri pe care îi vor înregistra ca bacşiş. Mişto colivă.

  Răspunde
   
 • andrei
  Mai 11, 2015 la ora 09:09

  Legile nu sunt facute pentru cei ce fac legile ci pentru prostimea de jos astfel incat sa se realizeze parghii psihologice pentru santajul emotional si financiar,pentru declansarea isteriilor de masa…nimic nou in ultimii 500 de ani sub soarele frumoasei si eternei Romanie..

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase