ANAF nu poate amenda Mentalul Colectiv. Și chiar dacă ar putea…

Guest-post de Ina Gabriela Funețan

inaFacem un apel la liderii de opinie, jurnaliștii și politicienii care nu pierd nicio ocazie de a plasa în mentalul colectiv, prin dezinformări ce îmbracă tot mai des haina populismului, ideea că ANAF „omoară” micul comerciant, în loc să se ducă peste marii evazioniști: „Respectați adevărul și pe români!”

Așa începe un comunicat aproape disperat pe care ANAF îl lansează pe rețelele sociale, în încercarea de a contracara imaginea de jefuitor al micilor comercianți pe care presa i-a creat-o după intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 91/ 2014.

În realitate, imaginea ANAF nu este proastă doar de acum, de la începutul anului 2015. Imaginea ANAF este proastă de ani de zile, fiind acumulată prin controalele din categoria „Bine v-am găsit. Ia să vedem, pentru ce vă amendăm azi?” cu care toți patronii cu oarecare vechime s-au obișnuit. Această strategie de adunat bani la buget, utilizată sub toate guvernările, a făcut ca ANAF să fie perceput de către întreprinzători ca un rău necesar – ne-om înțelege, le mai plătesc și lor o amendă, mai închid și ei ochii.

Like anaf

Orice mic întreprinzător – fie el comerciant sau prestator de servicii – are o asemenea poveste cu un control al Fiscului. „M-au avertizat că nu pot pleca de la mine fără să mă amendeze, așa încep toate aceste povești, după care urmează descrierea unei nereguli oarecare, care a justificat aplicarea amenzii: „nu apărea numele șoferului pe factură„, „nu detaliasem pe factură serviciile prestate, deși erau detaliate în contract.

Aceaste povești cu Fiscul, probabil cel puțin o parte adevărate, au avut drept cauză reală o legislație fiscală prea complicată, prea contradictorie și prea des modificată. Patronul ajunge, la un moment dat, să fie convins că „e imposibil să fii în perfectă regulă. Și chiar este imposibil! Urmăriți discuțiile de pe forumurile contabililor, ca să vedeți câte interpretări pot avea normele fiscale!

Din păcate, bulibășeala legislativă și controalele făcute doar pentru îndeplinirea „planului de amenzi” au dus, în timp, la formarea unei mentalități periculoase în rândul întreprinzătorilor: dacă tot e să mă amendeze, măcar să aibă un motiv„, iar „dacă mai ciupesc și eu nițel din TVA, abia am de unde-mi plăti amenzile pe care oricum le voi lua.

Astăzi, ANAF culege ce a semănat chiar el în mentalul colectiv. Degeaba s-a rebranduit Garda Financiară în Antifraudă, cu mașini noi, oameni tineri și alte reguli de control.

ANAF se confruntă cu ostilitatea celei mai mari părți a contribuabililor pentru că se tem chiar și agenții economici care nu sunt direct vizați de acțiunile în forță de azi. Mentalul colectiv păstrează amintirea descinderilor Gărzii Financiare din trecut, cu diferența că nu e totuna să iei, pentru o neatenție la completarea unui registru, vechea amendă minimă de 500 de lei sau noua amendă de 4000 de lei.

Revenind la apelul inutil al ANAF pe Facebook, acesta nu aduce o repoziționare reală a sa față de contribuabil, o trecere de la statutul de încasator de amenzi la cel de partener al contribuabililor corecți. Teroarea aruncată în public prin descinderile cu girofare și uniforme va crește doar pe termen scurt încasările la buget. Dar, pe termen lung, respectul nu va înlocui astfel spaima.

Soluția la problema de imagine cu care se confruntă azi ANAF ar putea fi, de fapt, extrem de simplă: comunicarea pozitivă. Orice comunicat oficial referitor la rezultate ale controalelor sale ar putea să conțină, pe lângă numărul firmelor amendate în urma unui control, și numărul firmelor controlate și neamendate. Asta ar însemna, desigur, ca acest număr să fie semnificativ și, ca să fie semnificativ, ar trebui ca practica amendării pentru „ceva, orice, sigur vă găsim noi ceva” să dispară și să fie înlocuită cu mult mai omenescul Felicitări! Aveți totul în bună regulă!

Abia atunci când comunicatele oficiale ale ANAF vor conține și fraza „din 1000 de firme controlate, la 20 au fost identificate doar erori minore, motiv pentru care contribuabilii nu au fost amendați, ci doar îndrumați în corectarea respectivelor erori„, drumul ANAF spre mentalul colectiv românesc va fi deschis.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

20 răspunsuri la ANAF nu poate amenda Mentalul Colectiv. Și chiar dacă ar putea…

 • anca
  Mai 7, 2015 la ora 00:07

  ANAF sa-si faca treaba incepand cu VARFUL piramidei de EVAZIONISTI si cand totul va fi transparent atunci si omul de rand va fi onest.Nu furi(pedepsesti)pe sarac sa-i imbogatesti pe bogati.

  Răspunde
   
 • ION
  Mai 6, 2015 la ora 23:27

  Ofiterii ANAF sunt „”carne de tun””. Vor lua asupra lor toata revolta si disperarea micului intreprinzator, care nu mai are timp sa gaseasca solutii pentru salvarea afacerii (si a locurilor de munca) de atatea registre, tabele si declaratii obligatorii. Si ANAF nu este singurul organism de control…
  In Romania, ORICE LEGE BUNA ESTE STRICATA IREMEDIABIL PRIN NORME gresite, ambigue sau chiar contradictorii, facute pe picior.

  Răspunde
   
 • @ Cosmin
  Mai 6, 2015 la ora 17:23

  Problema este ca ii omoara doar pe cei ce nu au prieteni influenti in statul roman. Pana cand nu vor mai exista „prietenii” de genul, raspunsul meu pentru ANAF si pentru guvern in general nu poate fi reprodus datorita cenzurii! Numai bine 🙂

  Răspunde
   
 • AndreiM
  Mai 6, 2015 la ora 10:32

  Este foarte adevarat, numai cine a interactionat direct cu aparatul administrativ al tarii noastre, intelege exact esenta acestui articol. De fapt fiscul este un perceptor colector de taxe, fara a se considera nici macar o secunda partenerul contribuabilului. Si ca de obicei statul pune carul inaintea boilor, cand de fapt trebuia facuta reforma administrativa si apoi gestionarea colectarii taxelor. Era greu sa fi luat 10 absolventi de informatica sau cibernetica pentru a informatiza aparatul administrativ, fara implicarea marilor „it-isti” gen siveco sau teamnet pe proiecte cu costuri colosale si partial functionale, evitandu-se astfel coruptia administrativa? Numai cine nu a stat la cozi interminabile pentru a depune niste hartii fara valoare in fiecare luna, pentru ca in cazul unui control trebuia sa le mai prezinti o data cu dovada depunerii, numai cine nu a platit 5000 ron wtf???? Pentru ca nu a depus o astfel de hartie si nu a citit satisfactia pe fata functionarului cand a completat pv de constatare, nu poate intelege frustrarea celui care se loveste de nesimtirea aparatului administrativ.

  Răspunde
   
  1. AndreiM
   Mai 6, 2015 la ora 10:32

   Singurul lucru pe care il va obtine fiscul cu aceste controale si modificari legislative, va fi diminuarea paturii de mijloc si asa firava, oameni care traiau la limita decentei prin implicarea in proiecte personale si care erau cat de cat motorul economiei noastre. Pentru ca marile companii oricum isi externalizeaza profitul legal, platind in medie 2-3% impozit pe profit (vezi cazul Google sau Microsoft). Si daca cineva considera normal sa dai jumatate din plus-valoarea ta statului, atunci ii urez mult succes in continuare, dar eu consider reforma/informatizarea/diminuarea aparatului administrativ si un impozit pe profit/venit de 10% (politicienii stiu de ce), decent pentru ceea ce ofera acest stat contribuabilului.. Singurul lucru pozitiv in toata aceasta poveste il reprezinta diminuarea finantarilor obscure prin evaziue (mafia chineza, araba) si aici vad implicarea SRI-ului in ANAF.

   Răspunde
    
 • Radus
  Mai 6, 2015 la ora 08:18

  GREVA FISCALA TOTALA, PE TERMEN NEDETERMINAT !!!

  Una dintre tzepele lu Ponta este proiectul hidrocentralei Tarnita-Lapustesti, anuntat cu surle si trambite pentru prosti in 2013. Este un proiect pentru care s-au cheltuit in mod inutil circa 5 milioane de euro pe studii de fezabilitate care nu au dovedit in vreun fel oportunitatea acestuia. Practic este un proiect care inghite bani degeaba.

  De aceea NU voi plati niciun fel de taxe escrocilor care conduc aceasta tara !!!

  Răspunde
   
 • Florentina
  Mai 5, 2015 la ora 22:47

  De ce trebuie sa ne simtim vinovati ca nu suntem de acord cu felul in care procedeaza ANAF?! Nu incercati sa ne induceti asta ! Este un spectacol grotesc o coloana de masini cu girofar aprinse in drum spre vama veche! Despre ce vorbim!? In nici o tara civilizata nu se procedeaza asa! Este ostentativ dupa ce Sefi ai ministerului de finante ne-au furat cu milioanele de euro! am lucrat 20 de ani cu reprezentanti ai Statului si stiu foarte bine cum se proceda la controale, exact cum s-a scris si in articol, esti in regula, nu esti in regula , trebuie sa iti gasim noi ceva ca doar avem plan de amenzi…si ia ghiciti ce se intampla apoi cu banii din amenzi? Venea un Valcov si isi cumpara Tonitza de ei!

  Răspunde
   
  1. Paul
   Mai 6, 2015 la ora 06:50

   Draga Florentina, marea majoritate a romanilor sunt salariati care isi platesc taxele la stat din venitul castigat, luna de luna si an de an.
   Nu ca poate nu ar fura si ei, dar nu pot pentru ca banii nici macar nu ajung la ei ca sa fie furati.
   Ei pot trai cu impozite de aproximativ 50 % insa buticarii nu pot. Firmele nu pot.
   Companiile nu pot.
   Toti sunt de obicei mult mai saraci decat amaratul care plateste taxe din salariu pe langa care se adauga si TVA-ul.
   Cand oamenii o sa isi dea seama de aceasta escrocherie o sa devina ei agenti ANAF.
   Pacat ca marea majoritate este inca mult prea proasta sa inteleaga ce se intampla in jurul ei, dar incepe sa se trezeasca.

   Răspunde
    
   1. Eu
    Mai 6, 2015 la ora 09:24

    Perfect adevarat! De departe cel mai bun comentariu!

    Răspunde
     
   2. alioşa
    Mai 6, 2015 la ora 14:27

    Sigur că „civilii” vor deveni agenţi ANAF. Trebuie continuată lupta împotriva duşmanilor ţării, luptă începută de cei ce admirau şi se puneau la dispoziţia regimului comunist atunci când acesta umplea închisorile cu burghezi, intelectuali şi oameni cu alte păreri şi afinităţi sau de cei ce-şi turnau la Securitate familia, prietenii şi cunoscuţii. Toţi aceştia erau cetăţeni mândrii, ce acţionau în interesul statului. La fel ca cei ce chiuie de bucurie când văd descinderile celor de la ANAF. O astfel de instituţie poate pretinde cel mult respect din partea celor pe care-i verifică şi asta doar atunci când îşi dovedeşte ea respectul şi corectitudinea. Sentimentul de admiraţie şi iubire rămâne pentru cei de pe margine, cei ce se simt răzbunaţi atunci când aud cuvinte ca amendă, suspendare, închidere şi care se bucură când aud că „buticarii” se tem.

    Răspunde
     
   3. @ Paul
    Mai 6, 2015 la ora 17:46

    Fratioare.. eu iti zic asa. Da, nasol ca aia sunt fortati de acord cu tine. Dar sa ma simt eu vinovat ca nu dau SI EU bani hotilor ar fi culmea! Cand vor face ce trebuie cu banii, voi plati bucuros.. pana atunci, doar pentru ca voi sunteti blocati in sistem nu inseamna ca trebuie sa ne dorim si noi sa fim sclavi. Banii mei nu sunt bataia de joc a guvernului si ma comport ca atare.

    Răspunde
     
    1. Paul
     Mai 8, 2015 la ora 17:45

     CAND este intrebarea magica.
     Dar tu CAND o sa fi cinstit?
     Pretentii vad ca ai, de la ALTII.

     Răspunde
      
  2. Constantin
   Mai 6, 2015 la ora 09:28

   ” In nici o tara civilizata nu se procedeaza asa!” _ In nicio tara civilizata nu se fura atat!

   Răspunde
    
 • Mihai
  Mai 5, 2015 la ora 21:39

  Am avut 3 controale ANAF si nu am luat amenda. Controlul a fost civilizat, nu am dat spaga. Nu am ce sa le reprosez.

  Răspunde
   
 • Andrei
  Mai 5, 2015 la ora 19:05

  buna ziua,
  Azi am primit de la ANAF o decizie de impunere de plata a contributiei pentru sanatate aferenta anului 2012. Valoarea este calulata ca procent din salariul minin pe economie din 2012, adica 700 lei pe luna, iar valoarea de palata este de 468 lei pe tot anul.
  Aceasta somatie vine dupa ce in anul 2012 am avut un depozit ce mi-a generat o dobanda de 24 lei.
  Conform legii nr 571/2003 eu trebuie sa platesc contributii pentru un salatiu de 700 lei pe luna, dar pe care eu nu l-am obtinut pentru ca eram student.
  Va rog sa-mi spuneti daca v-ati confruntat cu asa ceva si ce demersuri ati facut in acest sens.
  Va multumesc.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Mai 5, 2015 la ora 18:57

  ANAF procedeaza foarte bine, sunt de acord cu doamna Ina Gabriela Funețan, care vorbeste despre faptul ca astfel institutia castiga respect. Bravo, ANAF! Sper sa vegheze in continuare la respectarea legii si intrarea in normalitate a agentilor economici din patria noastra. Intr-un fel sau altul, reducerea infractionalitatii [si a evaziunii] contribuie la bunastarea tuturor, la cresterea nivelului de educatie si a calitatii actului didactic, a dotarii spitalelor, salariilor medicilor samd. Este un pas spre civilizatie, spre admiterea in spatiul Schengen, spre respectul celorlalte state. Am fost intrucatva surprins sa constat ca cetatenii statelor vecine privesc cu admiratie si invidie actiunile autoritatilor romane in privinta reducerii infractionalitatii. Inca o data, felicitari, ANAF!

  Răspunde
   
  1. Sergiu
   Mai 6, 2015 la ora 10:27

   Subscriu si eu la comentariul d-lui Valcov, si mentionez ca echivalentul Anaf-ului prin cateva tari vecine vine peste tine si iti spune ce nu ai facut bine. Vine si a doua oara si iti da amenda daca nu ai corectat ce ti-au constatat. La noi intai iti primesti amenda, si o primesti indiferent de greselile constatate. Daca voiau sa dea bine, fara geamuri de masini sparte, sa verifice firmele, sa le spuna „aici nu e bine” apoi, daca omul nu corecteaza, sa dea amenda. Fireste, asta inseammna sa isi asume o resposabilitate, ori la noi primeaza sa iti acoperi spatele, nu sa rezolvi probleme.

   Răspunde
    
 • agent de turism
  Mai 5, 2015 la ora 18:33

  ,,.. un om care se descurca singur este un votant foarte incomod… ,,

  Răspunde
   
 • Tiberiu Cazacioc
  Mai 5, 2015 la ora 18:14

  Taxarea si impozitarea nu se rezolva simplist cu comunicate de presa pozitive, despre controlati si neamendati. Ci cu o activitatea masiva de transparentizare a felului cum se aloca si se cheltuie banii. Dar si aici este o alta problema: fiecare vrea sa fie frumos pe strada lui. Ce daca s-a asfaltat prin coruptie si sfori trase politic, „strada mea”? In dauna altora? Sa imi fie mie bine, zice romanul mediu. Nu?

  Răspunde
   
 • Cosmin
  Mai 5, 2015 la ora 17:25

  Ai dreptate in ce scrii.
  Insa de undeva trebuie sa inceapa si la noi normalitatea.

  Prefer sa sustin ANAF-ul si sa-i kilareasca pe evazionisti. Decat sa platesc singur ca prostul taxe pentru toti asistatii sociali.
  Iar daca in procesul asta voi plati 500 lei amenda pentru ca pe factura nu apare semnatura in chenarul potrivit… fie.
  E un pret prea mic pentru ce voi primi in schimb dupa strivirea evazionistilor.
  Eu vreau sa vad cazurile de puscarie, ani greu in spatele gratiilor. NU amenzi.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase