Poate mai merită să studiezi şi în România

De ce mai pierzi timpul la facultate? Doar pentru că îţi trebuie o patalama la mâna ca să te angajezi sau ca să îţi crească salariul, chiar dacă respectiva diplomă nu zice decât că ai răbdarea să treci prin nişte ani de cursuri mai mult sau mai puţin plictisitoare?

fspac-1400485667Câte facultăţi din România mai pun interesul studentului în faţă, câte înţeleg că un curs ar trebui să îl înveţe ceva util şi să îl pregătească pentru o slujbă? Câte înțeleg că un curs nu este doar norma unui profesor şi câte au priceput că au în mâna viitorul unei părţi din societatea noastră şi, mai mult sau mai puţin, al nostru al tuturor?

Cei de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) din Cluj susţin că studenţii lor sunt liderii şi jurnaliştii următorilor 25 de ani de democraţie. Când peste tine vin facultăţile din vest şi-ți recrutează cei mai buni liceeni din România, evident, trebuie să încerci și tu, universitate românească, să îi convingi să nu plece afară, să îi convingi că și tu le oferi aici, acasă, o facultate la standardele din vest.

Facultatea este parte a Universităţii Babeş-Bolyai, care se mândreşte cu o tradiţie academică de peste 140 de ani, şi are misiunea asumată de a forma profesionişti în domeniu şi de a realiza o legătură bazată pe eficienţă şi utilitate între educaţie şi piaţa muncii. Cum aceste domenii sunt într-o continuă schimbare, stilul de predare şi informaţiile oferite studenţilor sunt adaptate necontenit în funcţie de cerinţele actuale.

Cele cinci departamente ale facultăţii oferă programe de studiu de licenţă, masterat şi doctorat, cu frecvenţă şi la distanţă, în română, engleză, maghiară şi germană, facultatea având sedii şi în Bistriţa, Satu Mare şi Sfântu Gheorghe.

Studenţii mai au și posibilitatea de a se implica în activităţile celor peste douăzeci de cluburi studenţeşti existente în cadrul FSPAC, precum şi în numeroasele proiecte dezvoltate în parteneriat cu autorităţi locale, centrale, ONG-uri sau companii multinaţionale.

Și, pentru că o facultate are nevoie de investiţii pentru a putea oferi condiţii bune studenţilor, iar statul român nu pare dispus să le facă, cei de la FSPAC au dezvoltat un sistem de donaţii prin care să dezvolte infrastructura, să cumpere echipamente, să ofere burse şi să dezvolte programe importante facultăţii.

Bacalaureatul şi admiterea încep în curând aşa că, dacă vrei să studiezi în domeniu, merită să arunci o privire şi pe oferta facultăților din România. Poate rămâi.

PS Acest advertorial este contribuția Biziday. 🙂

stiri verificate

Comentarii prin facebook

8 răspunsuri la Poate mai merită să studiezi şi în România

 • Florin B
  Mai 5, 2015 la ora 02:59

  Buna, eu am terminat o universitate tehnica, fiind un student cu rezultate medii. Tot timpul am crezut ca am un defect si anume, latura practica. Eu lucrez ca inginer in Germania la o firma de renume,Airbus si nu sunt singurul roman.Romanii sunt apreciati pentru cunostintele tehnice, dar bineinteles si pentru spiritul slugarnic.
  Am cunostinte care lucreaza in sistemul medical german, unde de altfel romanii sunt la fel de apreciati cu scoala facuta la noi. Fiind un sistem bine structurat intampini mai putine probleme ca medic sau asistent decat ntr-un spital din Ro, dar totusi in acest domeniu suntem la fel de bine priviti pentru pregatirea studentilor dar bineinteles si pentru spiritul slugarnic.

  Concluzia mea este fara sa supar pe nimeni e ca sistemul universitar tehnic si medical romanesc produce, pentru UE, muncitori foarte bine pregatiti, bine indoctrinati si pusi pe treaba. o vorba inteleapta rostita de un neamt: ~if he is a romanian, he needs to work~.

  NU trebuie sa le faceti domnule Guran, nici o reclama. O avem deja facuta. In Iasi, deja a crescut numarul studentilor straini exponential. Ei vin de prin tari din afara UE pentru un viitor in interiorul UE, pentru taxe mai mici si tot inainte. Fiecare cu interesul propriu.

  Numai bine.

  PS. Scuza-ti daca nu am o gramatica perfecta. Observ ca, conteaza foarte mult aspectul asta pe forum, nu ideile sau subiectul in sine.

  Răspunde
   
 • anca
  Mai 4, 2015 la ora 22:13

  Cand facultatile in ROMANIA au aparut ca ciupercile dupa ploaie,ma refer la cele inventate de abramburica@co,cand tara e plina de-alde Vanghelie,Udrea,copy paste,etc.care-si cumpara diplome de tot felul la Kg,ce poti spune ca se mai invata la facultatile noastre care pe vremuri erau renumite? Da o fi ceva de capul alora care merg sa faca politica,adica sa invete sa inventeze partide peste partide.Nu de asa ceva are tara nevoie,are nevoie de industrie,de scoli profesionale ca nu toti copii sunt apti pentru o facultate.Dar la noi s-a urmarit distrugerea invatamantului la toate nivelurile.TREZITI_VA fratilor!

  Răspunde
   
 • Radus
  Mai 4, 2015 la ora 12:33

  Majoritatea diplomelor obtinute in Romania sunt egale cu ZERO iar piata muncii e praf – multe locuri de munca la videochat sau iobagi in call-centere.

  Cine mai pune botul?

  Răspunde
   
  1. emi
   Mai 4, 2015 la ora 19:22

   Asta pentru ca prea multi oameni care nu au ce cauta la facultate isi iau diplomele respective. Daca diplomele s-ar lua strict pe competenta alta ar fi situatia dar sigur atunci statistica ar fi ca Romania e tara cu cei mai putini locuitori cu studii superioare.

   Răspunde
    
 • roman
  Mai 4, 2015 la ora 09:18

  IN ROMANIA NU SE MERITA SA STUDIEZI. tre sa fii prea prost.

  De plecat tot pleaca lumea ca n-ai joburi pentru oameni inteligenti aici – sau daca ai, nu se merita sa te scuipe vreun analfabet in cap, doar ca sa-ti primesti un salariu decent.

  Mai bine ziceti mersi ca nu platiti educatia lor si pleaca. ci pleaca dinainte :))

  iti arat angajat oracle <30 ani cu spiru haret – 45 de milioane. se chinuie cu limba lui materna, mai stie si engleza putin, ca deh, corporatist.

  Răspunde
   
  1. Adrian
   Mai 4, 2015 la ora 11:34

   Poate a gandit altfel. Ma duc la Spiru Haret , imi iau o diploma sa arat ca am studii superioare. Facultatea fiind usoara am timp sa ma pregatesc singur.Sunt tone de informatii pe internet.Eu unul regret ca nu am procedat asa.Puteam foarte bine sa ma duc la Spiru Haret sau o facultate cat mai usoara dar pe partea cealalta sa ma pregatesc singur si/sau sa ma duc la niste cursuri mult mai folositoare.
   In cazul de care zici tu omul ala sigur a trecut prin anumite interviuri/teste deci nu cred ca e noroc chior ca a ajuns acolo.
   Ideea pe care vreau sa o exprim e aceea de a nu judeca omul doar dupa ce facultate a terminat.Faptul ca termini o facultate din cadrul universitatilor de renume din Romania nu inseamna ca esti automat mai destept decat toti care termina la Spiru Haret.S-ar putea sa ai surprize chiar mari surprize.

   Răspunde
    
   1. emi
    Mai 4, 2015 la ora 19:24

    Nu chiar noroc chior ci poate si faptul ca exista domenii unde exista mai multe joburi decat oameni asadar nu trebuie sa fii mare intelept in viata sa ajungi la Oracle. Cunosc cazuri.

    Răspunde
     
  2. Adriane, adriane! Poate ca totusi "SE MERITA"....... sa ne lasi!
   Mai 4, 2015 la ora 17:04

   Unii chiar nu merita………. osteneala!

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase