Cât de mult a fost Fiscul infiltrat de SRI şi de ce…

de Moise Guran

Faptul că în Direcţia Antifraudă din cadrul ANAF lucrează un număr de ofiţeri ai SRI, mai mult sau mai puţin acoperiţi, a devenit secretul lui Polichinele. Toată lumea îl ştie, dar toţi se întreabă dacă e normal. Ce? România este condusă de serviciile secrete? Nu cumva Udrea are dreptate?

Stârnit fiind de aceste întrebări, am început să întreb în stânga şi în dreapta, hotărât să îmi fac o idee despre posibili ofiţeri de informaţii, trimişi eventual să ia buticurile la rând şi să aresteze urzicile de la mamăi.

Unele lucruri aflate par mai credibile, despre altele am îndoieli.

antifrauda 1 blog

Am aflat, de exemplu, că ar exista chiar o decizie secretă a CSAT, prin care s-ar fi dispus ca un număr de ofiţeri să fie detaşaţi pe faţă, deci nu acoperiţi, ci cu ordin de serviciu, să facă parte din structurile centrale şi locale ale DGAF (Direcţia Antifraudă), pentru a pune la punct proceduri de control care să împiedice cârdăşia organelor de control cu evazioniştii. Prezenţa acestor ofiţeri în structură este o certitudine. Toată lumea ştie de ei.

Alte surse spun că, pe lângă aceştia, un număr de ofiţeri ar fi fost conspiraţi în inspectori pentru a curăţa sistemul din interior. Nici nu era greu, căci din cei aproximativ 1000 de comisari ai fostei Gărzi Financiare, doar o treime au rămas la Antifraudă. Deci cam 350 din cei peste 1400 de inspectori, câţi sunt azi în total.

antifrauda 5 blog

Şi, cu această ocazie, am aflat că numărul lor va creşte până la 2000 în perioada următoare. Chiar şi aşa, numărul mi se pare mic, în comparaţie cu totalul de 25 de mii de oameni, câţi are în total Fiscul la nivel naţional.

Modul de control implementat în urma detaşării ofiţerilor SRI este următorul – la nivel central se face o analiză de risc (marea majoritate sunt de fapt analişti de date, iar nu ofiţeri operativi). În urma analizelor de risc se stabileşte, să zicem, o strategie de control pentru judeţul Mehedinţi, în luna mai 2015. Rezultă o listă de firme din judeţul Mehedinţi, ce ar urma să fie controlate de către inspectorii Antifraudă. Lista şi tematica de control pentru fiecare firmă o ştie doar Bucureştiul (câţiva oameni) şi şeful structurii regionale a Antifraudei (sunt opt structuri regionale), în cazul nostru Craiova.

antifrauda 4 blog

În dimineaţa X a lunii mai, conform programării, echipa de control Y de la Severin primeşte în plic, de la şeful de la Craiova, ordinul de a controla firma Z ce trebuie verificată în ziua respectivă, precum şi tematica de control. Şi porneşte. Dacă echipa constată că firma Z părea să fi fost informată că-i va pica Antifrauda pe cap, atunci numărul persoanelor care puteau informa evazionistul este limitată.

De altfel, ofiţerii SRI care lucrează detaşaţi în cadrul Fiscului la nivel regional ţin legătura/coordonarea şi cu cei de la DNA şi, respectiv, SRI. Ceilalţi inspectori ştiu aceste lucruri, de fapt toţi se tem, toţi bârfesc, nimeni nu mai vorbeşte cu nimeni la telefon. Logic ar fi ca tentaţia de a se lăsa corupţi să scadă direct proporţional cu teama de puşcărie dar, cine ştie?

Din ce înţeleg eu, rostul ofiţerilor SRI în Direcţia Antifraudă (că au fost sau nu trimişi acolo prin decizie CSAT nu mai contează) este acela să cureţe sistemul.

antifrauda 3 blog

Nu îmi este nici mie clar cât timp vor face asta şi când vor fi retraşi, dacă vor fi retraşi vreodată, sau dacă vor fi doar înlocuiţi de alţii care să ţină permanent Fiscul sub observaţie.

Sunt însă gata să bag mâna în foc că SRI-ul ştia şi pe vremea Gărzii Financiare când şi cum era folosită aceasta pentru a mâna firmele adversarilor politici către faliment sau cum se colectau bani într-un sistem piramidal.

Dacă estimările economiştilor sunt corecte, din evaziunea fiscală statul pierde anual între 15 şi 20 de miliarde de euro, deci cam jumătate din taxele ce i s-ar cuveni. Nu-mi este clar nici astăzi de ce atât amar de ani a fost perpetuat acest sistem de şpăgi, când era atât de simplu de organizat o structură în care corupţia să fie imediat identificată. Şi nici azi nu înţeleg de ce este atât de mult amânată informatizarea Fiscului şi de ce politicienii amână la infinit corelarea bazelor de date deja existente.

Revenind la întrebările de la început, nu cred că România a fost vreodată condusă de serviciile secrete, dar nici nu cred că acestea şi-au făcut întotdeauna datoria în mod eficient. (Nu prea mă interesează amestecul lor în viaţa politică, ba chiar azi e clar că un ministru ca Udrea reprezenta o vulnerabilitate şi că aceasta ar fi trebuit cel puţin izolată din start, dacă nu cumva chiar controlată atent.)

Dar eu cred că Fiscul nu mai trebuie lăsat niciodată în mâna politrucilor. Este, desigur, treaba politicienilor să stabilească cum se cheltuieşte banul public, este treaba procurorilor să îi prindă atunci când îl fură, dar treaba Fiscului este să se asigure că toată lumea plăteşte corect, chiar şi atunci când taxele şi impozitele ajung, în final, pe mâna unor hoţi sau unor incapabili.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

24 răspunsuri la Cât de mult a fost Fiscul infiltrat de SRI şi de ce…

 • Constantin
  Aprilie 25, 2015 la ora 15:18

  După cum se poate observa, capacitatea mea extraordinara de anticipare (aproape supranaturala) a prevăzut interesul procurorilor pentru cei aflaţi in spatele unor personaje precum Stelu, Remus si Dinu. Aştept sa vad cat de real si profund este acest interes. O „pista” merge spre afacerile cu armament, sursa principala de venituri pentru „servicii”, iar declaraţiile lui Ohanesian conduc inclusiv către fostul preşedinte (supărător este ca pentru asta s-a regizat „baletul” cu Yassin). Dar, alt fir duce către cei care nu pot fi deranjaţi niciodată, cum sunt acţionarii Gabriel Ressources, spre exemplu. Îmi amintesc ca erau o mulţime de entuziaşti sustinatori ai exploatării Roşia Montana si a gazelor de şist prin presa. Ei, banii din afacerile astea care n-au mai ieşit, ar fi fost administraţi tot de cei care nu pot fi numiţi, prin intermediul unor persoane din „servicii”. Mă si tem sa mai comentez ceva, ca se si infaptuieste a doua zi!

  Răspunde
   
 • alexandru
  Aprilie 24, 2015 la ora 10:52

  De ce nu se informatizeaza??
  Sa se poata fura/imprumuta bani de la contribuabil.
  la fisc este ca in biblie, crede si nu cerceta..
  ex.
  Un PFA are doua conturi de plata.. unul pentru impozite anticipate si unul pentru regularizari, nu ti se spune de cand si cum sunt calculate impozitele si D&P .. eu am fost obligat sa achit sume mai mari decat cele datorate de circa 19.000 lei (4500 euro) in 2009 si s-a facut compensarea in 2013 intre timp pentru plati intarziate mi-au perceput dobanzi si penalitati desi aveam plati in avans.
  nu exista nici-un extras care sa-ti confirme situatia la zi nu stii ce au inregistrat si in ce cont.. fiecare cont este tinut de ub alt serviciu.
  SOLUTIA ESTE SIMPLA.. comasati conturile, comunicati la sfarstit de an fiecarei persoane o confirmare de sold cu toate informatiile, modul de calcul al sumelor.
  Pana atunci primim (daca sunt comunicate) doar Decizii pe care nu putem sa le verificam. ATENTIE PLATITORII DE IMPOZITE NU SUNT ECONOMISTI JURISTI ETC. TREBUIE FACUTE PE INTELESUL TUTUROR.

  Răspunde
   
 • ??????
  Aprilie 23, 2015 la ora 23:36

  Or avea în vizor și contractele de publicitate ale OMV-Petrom sau alte companii și multinaționale ?
  Oricum, domnul Guran pare cam dezinformat (sau dezinformează ?) cu privire la capabilitățile fiscului de a se informa și la bazele de date ale respectivei instituții ?
  Să observăm numai sistemul de declarare și de raportare ce îl folosește fiscul și probabil este cu mult mai mult decât ceea ce putea obține fosta securitate chiar și prin tortură ?

  Răspunde
   
 • anca
  Aprilie 23, 2015 la ora 22:18

  Cat timp acceptam aceste PUTREGAIURI la conducerea de stat nu se vor face controale corecte si se vor lega de cateva nimicuri(care nu acestea au dus economia tarii derapa) comparativ ce fura PUTREGAIURILE si ajutoarele lor din MINISTERE,PTIMARII,JUDETE, etc.

  Răspunde
   
 • orce
  Aprilie 23, 2015 la ora 19:48

  naraful nu asa rominia

  Răspunde
   
 • Costi
  Aprilie 23, 2015 la ora 16:06

  O fisura are acest rationament: Centrul la DRAF pe regiunea Sud-vest este la Targu Jiu si nu la Craiova. Cum in Vest nu este la Timisoara ci la Deva. Rationamentul pentru care au fost alese astfel de centre nu tine de logica sau de economie ci de politica.
  Si DAAAA! DRAF este infiltrat de servicii dar nu cu specialisti ci cu „zvoneri” si „raspandaci” . . .

  Răspunde
   
 • Nemo
  Aprilie 23, 2015 la ora 11:47

  Daca nu am avea numai idioti la Guvern si Ministerul de Finante si s-ar scoate din Codul Fiscal prevederi cretine de genul „contributia nu poate fi mai mica de…” ar iesi muult mai multe venituri la lumina, din zona subterana.

  Dar Teodorovici crede ca nivelul consumului creste cu reduceri de TVA la apa chioara si hartie igienica.

  Răspunde
   
 • eueueue
  Aprilie 23, 2015 la ora 11:25

  din ce vad eu europa s a saturat. ne curata putem spune ca in cenusa rezultata se planteaza semintele capialismului. nu cred ca cineva realiza ca romanii pot trai corect din banii pe care i castiga din salarii. faceau evaziune, la o chirie, la magazin etc, nu puteau trai altfel. dc credeti ca viorel scade tva, cas, a marit salariul minim il va mai mari . credeti ca asta e ideea lui? daca da dc nu a pus o in practica din 2012? da stiu din cauza chiorului . pregati ti va sa intrati in legalitate europa ne vrea corecti cn nu se adapteaza la noul mediu va disparea

  Răspunde
   
 • PC
  Aprilie 23, 2015 la ora 10:16

  Dupa 1989 fostii securisti au devenit cei mai bogati patroni , aveau bani , controlau comertul exterior si aveau relatii. Dupa infiintarea SRI , nu mai aveau voie sa fie patroni dar puteau fi actionari , deci pot face afaceri indirect. Daca ANAF e controlat de SRI , pe SRI cine-i controleaza ? Se vede dupa 25 de ani evaziunea mica sau mare e in floare !!!!

  Răspunde
   
 • m
  Aprilie 23, 2015 la ora 09:45

  In loc sa infiltreze ANAF si sa dea tot felul de ordonante cu impozitarea bacsisului si inchiderea firmelor ar trebui sa simplifice legislatia si fiscalitatea. Un impozit forfetar bine gandit si aplicat ar fi mult mai simplu de gestionat si de catre stat si de catre contribuabili si nu ar mai fi nevoie de supereroii de la Antifrauda cel putin in ceea ce priveste baruri,restaurante, pensiuni, buticuri sau alte mici afaceri de familie. Dar evident ca nu vrem asa ceva, pentru ca asta ar insemna ca „supereroii” ar trebui sa se ocupe doar de adevaratii evazionisti si nu ne place asta … Poate ca ANAF a fost infiltrat ca sa fie curatat in mod oficial si mai apoi sa functioneze mai departe pentru colectarea sumelor ce ” nu se colecteaza” in mod performant si silentios.

  Răspunde
   
 • Stelian
  Aprilie 23, 2015 la ora 09:33

  Daca ma intorc, si cred ca o voi face odata, imi va fi greu sa nu iau un megafon si sa nu strig la oameni sa iasa din religia babiloniana a mortilor care domneste acolo. Asa ca daca aveti nevoie de un „rebel” in ce priveste toate ritualurile pagane pe care majoritatea romanilor le implinesc, n-aveti decat sa va doriti sa ma intorc in Romania. Acum mai credeti ca daca ma intorc pot pune umarul la o lume mai buna? 🙂

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Aprilie 23, 2015 la ora 09:35

   Era un raspuns pentru Cristina. Nu stiu de ce a aparut in alta parte decat ar fi trebuit…

   Răspunde
    
   1. Christina
    Aprilie 24, 2015 la ora 09:20

    Am citit stelian răspunsul.
    Ai fi mai util daca ai vorbi românilor despre CHEMTRAILS , despre vaccinuri ,despre mâncarea sanatoasa…
    si ar mai fi
    nu are a face cu religia nimic din ce se intampla acum.aici cu noi.
    e vorba de bani.si atât
    de bani prost gestionate.
    o zi buna!

    Răspunde
     
    1. Stelian
     Aprilie 24, 2015 la ora 11:58

     @Cristina, despre ce ati spus ca ar trebui sa le vorbesc oamenilor daca m-as intoarce in Romania, consider ca nu cunosc la nivelul necesar de a vorbi celorlalti despre aceste lucruri. Opinia mea este ca un om trebuie sa fie „specializat” cat de cat in domeniul despre care vorbeste, altfel putem face mai mult rau decat bine. Cum eu sunt lacatus mecanic, nu cred ca sunt prea multi interesati sa le vorbesc despre asta 🙂

     Răspunde
      
 • pop adi
  Aprilie 23, 2015 la ora 09:18

  De ce sa contribui la bugetul de STAT???
  Eu sa lucrez in privat la varsta de 50-60 de ani probabil 9-10 ore pe zii, pe un salar de 2.000 ron, iar unul din familie de comunisti sau securisti ( ca numai ei intrau la MAI sau MAPN) sa stea acasa pe 3.000 ron pensie la 50-55 de ani.
  Oameni buni fugiti din tara cum puteti decat sa lucrati sa platiti pensiile acestor puturosi sau luptatori cu buteliile de vin.

  Răspunde
   
  1. laurentiu
   Aprilie 23, 2015 la ora 10:34

   Pt pop adi :
   De ce nu incerci sa citesti pentru a fi mai bine informat? Sau, daca ai un nivel de educatie scazut, stai in anonimat.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Aprilie 22, 2015 la ora 22:36

  „Întrebat fiind dacă este adevărat că 140 de ofiţeri SRI au fost delegati la ANAF, informație care a apărut în spaţiul public, Victor Ponta a răspuns: „Da, este adevărat. E normal să fie aşa”.”. Intr-adevar, asa este, dar NU despre asta spunea d-na Udrea, ci despre altceva, anume ceea ce spuneam si eu (pe langa faptul ca cel mai mare esec al pietei este reprezentat de coruptie la care este posibil ca „regina” sa fi contribuit), ci ca un asemenea nivel al coruptiei NU ar fi putut fi posibil de atins fara participarea activa a unor persoane din servicii (probabil nu numai SRI).

  Răspunde
   
  1. Moise
   Aprilie 22, 2015 la ora 23:15

   eu nu cred ca ponta stie cati sunt, dar probabil vrea sa dea impresia ca stie. eu cred ca sunt vreo 30, maximum 40

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Aprilie 23, 2015 la ora 00:15

    Da, domnule Moise, dar in chestiunea aceasta este ca intrebarea de la Radio Erevan despre bicicleta. D-na Udrea intreaba despre angajatii SRI care contribuie la furtul banilor mei, in timp ce dl. Ponta raspunde referindu-se la membrii serviciilor care se ocupa de recuperarea banilor furati. Oricum dl Stelu, Dinu si cu Remus se pot bucura linistiti de ceea ce au agonisit. Cat priveste pe cei din spatele lor, nu indraznim nici sa le rostim numele. Dca scriu Petrache, Magureanu, Fischer…imi tremura tastatura. Iar daca incepe cercetarea si in dosarul „Armamentul”… Doamne, mai bine nu! Ca despre asta vom afla abia odata cu locatiile inchisorilor CIA di Romania si asasinul presedintelui Kennedy.

    Răspunde
     
   2. R.E.I.
    Aprilie 23, 2015 la ora 12:32

    Sunt probabil mai mulți de 30-40 (din ce mai știu și eu), însă prezența lor era absolut necesară în acea structură a ANAF (DG Antifraudă), se ajunsese într-un punct imposibil, nu se mai putea continua astfel…Era necesară o curățenie generală în zona aceea din sistem (fiindcă
    în sistem nu sunt foarte sigură că se va face curățenie generală 100%, nu cred că e posibilă chestia asta – și am mai multe motive și argumente pentru care cred asta…). Și oricum e necesară ”deratizarea” și ”curățenia” și în multe alte zone – e părerea mea sinceră!
    Însă, da, e interesantă tema. Câți sunt exact (și cei detașați/delegați plus ”acoperiții”…). Pe mine personal prezența lor mă liniștește și o consider normală în locul acela…Mă întreb câți sunt pe la mine pe la muncă… 🙂

    Răspunde
     
 • Christina
  Aprilie 22, 2015 la ora 22:36

  SECURITATEA pe vremea lui Ceausescu umbla totusi in civil 🙁
  TE FILAU DE LA DISTANTA, te ridicau din strada…
  asa o fi acu ” la MODA
  🙁
  ne intoarcem ,ne intoarcem

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Aprilie 23, 2015 la ora 00:07

   Nu ne intoarcem la un stat politienesc. Dar si banii statului tin de siguranta nationala, bani care nu vin in buget, sau dispar de acolo datorita coruptiei. Foarte bine fac ca cel putin acum intreprind ceva serios in acest sens. Sper doar ca politicienii nu vor face tot ce le sta in putinta sa impiedice aceste lucruri bune care se intampla acum in Romania.

   Răspunde
    
   1. Christina
    Aprilie 23, 2015 la ora 07:57

    aceeasi intrebare si pt.dv. @Stelian stabilit in Anglia
    Va intoarceti?
    Mai bine zis DE CE NU Va intoarceti iN ROMANIA sa puneti umarul la o lume mai buna?
    🙁

    Răspunde
     
    1. milton
     Aprilie 23, 2015 la ora 10:10

     Pot pune pariu ca nu mai este leac pt romania … doar citind mai sus ,, sa puneti umarul pt o lume mai buna ?! ” . La directia pe care o avem nu o sa reusim vreodata sa spunem …. ,, sa PUNEM umarul pt o lume mai buna” .

     Răspunde
      
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase