BIZIDAY: TVA-ul… dincolo de farfurie

stiri verificate
Categoria: Diverse
Etichete: , , ,

Comentarii prin facebook

2 răspunsuri la BIZIDAY: TVA-ul… dincolo de farfurie

 • Liviu
  Aprilie 9, 2015 la ora 11:35

  Buna ziua,

  In acest moment, din propriile observatii, in piete anumite produse din productia interna au un pret mai mic sau egal cu cel din supermarketuri, iar la produsele de import chiar un pret mai mare.
  Daca din scaderea TVA-ului la supermarketuri va fi o scadere a pretului atunci presupunere mea este ca diferenta la produsele din productia proprie va fi una mica si accesibila cumparatorului, mentinand totodata clientul in piete pentru produse mai proaspete si de provenienta autohtona. Totodata e posibil ca aceasta varianta sa aduca in piete producatorul roman (sper acest lucru), in locul intermediarului, care intradevar ar reduce numarul de locuri de munca pentru acestia din urma, insa ar fi un stimul pentru producatori, atat din punct de vedere implicare cat si castiguri. Eventual ar putea duce si la o crestere a agriculturii eco, ceea ce le-ar aduce si mai multe beneficii pe parte de castiguri.
  Pe partea de produse de import gapul ar fi unul mai mare ceea ce ar descuraja cel putin in piete, vanzarea lor. Acest lucru ar putea aduce si mai multi cumparatori cu tendinte traditionaliste in piete. Scaderea ar putea duce totodata la scaderea importurilor si o cerinta mai mare pentru produsele autohtone, ceea ce ar avea iarasi efecte benefice pentru producatori.
  Sper doar ca producatorul roman sa inteleaga aceasta oportunitate si sa nu cedeze in fata intermediarilor, care evident vor face o presiune pentru a-si asigura in continuare un profit cat mai mare.
  O zi buna!

  Răspunde
   
 • Cozmin Stoica
  Aprilie 9, 2015 la ora 00:01

  Buna seara,

  Referitor la ultima parte, cred totusi ca efectul TVA-ului asupra PIB-ului se va resimti in trimestrul 3, inceput de 4 cand are loc recoltarea, pentru ca atunci vor fi angajati foarte multi sezonieri. Daca Guvernul va reusi sa faca o colectare buna a taxelor pe sfarsit de an poate ca bugetul de anul viitor va fi mult mai bine planificat iar investiile vor fi mai multe(nu neaparat si bune).

  Sa speram totusi intr-un trend ascendent al economii odata cu scadearea TVA-ului la alimente.

  O seara placuta!

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase