Un C.A.P. neasumat numit România

de Moise Guran

poza blog

Am observat că cetăţenii ţării noastre, uneori pe bună dreptate, nu prea fac diferenţa între evaziune fiscală şi corupţie. Poate şi pentru că, de multe ori, cele două sunt corelate. Pe de altă parte, am observat că nu numai cetăţenii, dar şi numeroşi lideri de opinie, jurnalişti sau politicieni, nu fac diferenţa între evaziunea fiscală şi neplata taxelor la stat.

Sunt societăţi mari, unele de stat, altele private, care nu-şi plătesc la timp sau nu-şi mai plătesc deloc taxele şi impozitele, dar asta nu înseamnă că încearcă să le ascundă. Televiziunea publică este într-o astfel de situaţie. Pe de altă parte, evaziunea fiscală este atunci când îţi ascunzi taxele de stat. Dacă le declari şi nu le plăteşti, ţi se calculează penalităţi. Dacă nu le declari şi eşti prins încercând să le ascunzi, abia atunci ai comis evaziune fiscală şi, în funcţie de gravitate, această fapta poate fi o contravenţie, cazul bonului fiscal neemis, alteori, în funcţie de sumele ascunse statului, evaziunea poate fi infracţiune, şi se pedepseşte cu închisoare până la şase ani.

Dacă, de exemplu, Fiscul poate dovedi că, în mod constant, vinzi în magazin marfă neînregistrată şi că pe casa fiscală baţi, doar de formă, sume mult mai mici, atunci asta este infracţiune, şi nu rişti doar suspendarea activităţii pe o lună sau trei luni, ci dizolvarea firmei, interdicţia de a mai putea desfăşura alte activităţi de comerţ şi, aşa cum spuneam, şase ani după gratii.

Trecând la nivelul următor, este interesant că, deşi faptele de corupţie sunt întotdeauna infracţiuni, niciodată contravenţii, legiuitorii noştri au considerat că ele nu ar trebui pedepsite cu mai mult de cinci ani de puşcărie, o pedeapsă mai mică decât cea pentru un buticar ce nu-şi trece marfa prin contabilitate.

Este, desigur, ţara valorilor răsturnate, dar cred că înţelegem cu toţii de ce … Până de curând, era mai puţin riscant să iei o şpagă, decât să furi TVA-ul. Ştim cu toţii că, în cele mai multe cazuri, furtul de TVA era protejat de cei care primeau şpagă şi, mai mult decât atât, ăi’ cu riscul mai mare de a fi prinşi aveau şi un risc de puşcărie mai lungă.

Desigur că aceste precizări tehnice nu au o mare valoare pentru noi cetăţenii. Cu adevărat important este că, în toate cazurile, şi în cele de evaziune, şi în cele de corupţie, ba chiar şi atunci când nu este vorba de evaziune, ci doar de neplata taxelor, statul nu încasează. Este o chestiune de bun-simţ, până la urmă, să accepţi esenţialul, iar esenţialul este lipsa banilor la buget.

De aici încolo însă, bunul simt şi logica se fracturează deseori în minţile cetăţenilor patriei noastre. Rareori cineva, de exemplu, face o corelaţie cauză-efect între pensiile mici şi evaziunea fiscală, sau între o reţetă fictivă, eliberată pentru o şpagă modică, şi fondurile insuficiente pentru medicamente compensate. Fiecare e cu treaba lui, iar şomerul rareori dă vina pentru lipsa locurilor de muncă pe cel care are angajaţi la negru. Şi, totuşi, evaziunea în domeniul muncii este cea care a dus la creşterea taxelor pe muncă şi, implicit, la scăderea ofertei de joburi.

Pensionarul sau bolnavul fără bani de medicamente pot fi vecini, prieteni buni, ba chiar, în cele mai multe cazuri, sunt şi clienţi ai comerciantului care devine evazionist.

Suntem prieteni cu toţii, la fel cum, pe vremuri, la colectiv, bunicii noştri nu se supărau dacă un alt cooperator fura un sac de grâu. Fura de foame, nu fura ca să se îmbogăţească şi, oricum, ei, membrii cooperatori, nu mai aveau nicicum sentimentul proprietăţii obşteşti.

Bravo! Acum spunem că trăim în economia capitalistă. Aici fiecare e pe barba lui, nu-i aşa? Ei bine nu, nu este. Deşi, noi, capitaliştii de azi, avem sentimentul independenţei şi libertăţii de acţiune, suntem mult mai legaţi între noi, ca membrii ai aceleiaşi societăţi, care, de fapt, nici n-a ieşit vreodată din solidaritatea socialistă. Plătim taxe ca să plătim pensii pentru părinţii noştri, ca să avem sănătate publică pentru cei care nu îşi permit privată, ca să avem armata, învăţământ, poliţie… Şi cu cât plătim mai puţini, cu atât taxele sunt mai mari.

Cu adevărat eliberaţi din comunism au fost, de fapt, haiducii care au furat statul, indiferent că vorbim de corupţia mare sau mică, de evaziunea cu tirul sau de cea mică de la buticul de la ţară… Ei sunt băieţi buni şi simpatici, care nu datorează nimic nici bătrânilor, nici medicilor, profesorilor sau poliţiştilor… că doar fură de la stat, nu de la vreunul dintre noi.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

48 răspunsuri la Un C.A.P. neasumat numit România

 • Alex Desdea
  Aprilie 6, 2015 la ora 02:39

  Moise draga, vad ca de o bucata de timp te-ai cam prostit cu anaful asta, te-au prins cu ceva ? Comparativ cu obiectivitatea ta de pana acum, nu prea are sens ce spui in ultima vreme.

  Ai spus ca mai sunt 100.000 de buticari ?! si ca evaziunea este vreo 16% din pib cum spune fiscul sau 30% ? Hai sa luam 16% din 140 de miliadre de EURO inseamna 22 miliarde.
  Tu vrei sa spui ca buticarii sunt responsabili pentru cat din banii astia ? Te rog sa argumentezi la televizor, nu mai spala creierii (deja facuti pane) ai romanilor. Dupa calculele tale inseamna ca oricare firma cu 5 angajati sau mai putin, cum sunt buticurile alea 100.000, are vanzari de vreo 1 MILION de EURO pe an. Adica 3000 EUR pe zi, adica 130 de milioanae de lei vechi pe zi. PE BUNE ?

  Iti explic eu draga: Un butic nu trece de 2000 RON vinzari pe zi, adica 60.000 RON pe luna, adica 720.000 RON pe an=160.000 EUR. Daca nu da niciun bon, niciodata in acest an si nu baga nimic in acte, si nici nu are acte, evaziunea nu poate sa fie mai mare de 172.000 RON/38.000 EUR. Acum inmultesti asta cu 100.000 de firme cum ai spus tu, si ai raspunsul MAXIM: 3.8 miliarde de EUR, da asta doar daca nicio firma din astea nu da nici macar un bon in tot anul.

  Dar in caz ca nu declara vreo 400 RON pe zi adica 100 EUR atunci posibila evaziune este de doar 80 RON pe zi, sau 20 EUR. Adica vreo 700 milioane EUR pe an.

  Te rog sa informezi corect inntr-o emisiune exact de unde sunt si restul de bani din evaziune ca eu nu inteleg cum poti sa faci astfel de acuzatii indirecte la televizor.

  Pe bune fii corect si fa un tabel exact cu cine si cat evazioneaza in tara asta, si fiecare grup citi oameni angajeaza si cati bani dau la stat. Asta nu s-a spus niciodata pana acum; cat au data la stat firmele alea cu un bon lipsa, sau cu bonurile nescrise manual in registrul de casa.
  Adica dai bon, platesti taxe, dar tot te inchide cu mesajul Nu s-a dat bon, asta pentru ca nu ai scris cu pixul 200 de bonuri pe condica de casa.

  Ar fi interesant sa puna patronii si ei un afis pe usa sub afisul fiscului: „Unitate amendata cu 5000 RON, suma care se adauga la cei 300.000 RON dati la anaf in ultimii 5 ani”.

  Răspunde
   
  1. Tiberiu Cazacioc
   Aprilie 6, 2015 la ora 11:03

   Ne laudam adesea ca suntem crestini dar nimeni nu leaga una din cele 10 porunci, „Iubeste-ti aproapele” de plata taxelor si impozitelor. Discutia este in jurul unui principiu: toti trebuie sa platim taxe si impozite pentru ca asa se sustine statul. Statul insemnand scoli, inchisori, spitale, primarii. Plata taxelor si impozitelor este expresia coeziunii sociale care ar trebui sa ne anime, a solidaritatii cu ceilalti. Am spus adesea ca Romania este o tara a junglei, a lui scapa cine poate. Pentru ca evaziunea fiscala asta inseamna: ne este indiferent ce fac si cum se descurca ceilalti (pensionari, scoala, politie, vama, fisc, politicieni). Ce si cum face statul cu banii nostri, este corect, dar trebuie sa rezolvam prin atitudine civica, prin vot/iesire in strada/petitii, asociere in partide si ONG-uri. Toate acestea se leaga intre ele. Toate ar trebui atacate simultan.

   Răspunde
    
 • ovidiu
  Aprilie 5, 2015 la ora 20:10

  Orice leu furat de la „stat”, indiferent ca sunt politicieni sau persoane juridice, inseamna furtul viitorului generatiilor care ne urmeaza.

  Răspunde
   
 • kkciosuldelahamangia
  Aprilie 5, 2015 la ora 11:30

  Moise, eu stiu un ,,buticar” care a are in ,,casa” o lipsa de vreo 4-600.000.000 de milioane de $( suma diferea in functie de mediul de informare/dezinformare), suma care trebuia incasata de la niste kazahi…
  cine n-a furat un ou, a ramas un mare bou !

  Răspunde
   
  1. Cris
   Aprilie 5, 2015 la ora 13:07

   O sa-l ia DNA-ul pe Ponta la intrebari, intr-o zi pentru escrocheria de la Rompetrol. Aia, practic, au scapat basma curata de 500 de milioane de euro, si au promis prostilor un fond de investitii de 1 miliar de euro, acu 3 ani.

   Cine mai pune botul ????

   Răspunde
    
 • Constantin
  Aprilie 5, 2015 la ora 00:30

  Statul este o notiune abstracta care reprezinta un mijloc de organizare politica si administrativa cu rol in functionalitatea societatii. Sa spui ca te-a furat statul este ca si cum ai spune ca te-a furat fericirea. Cei care ne fura sunt de fapt persoane concrete, functionari ai statului. Functionarii publici sunt alesi sau sunt numiti de catre cei alesi, in mod diresc sau indirect. Cand cineva imi spune ca ma fura statul o face in scop manipulatoriu, pentru a-i proteja pe cei care ma fura in realitate, stiind bine ca statul NU ma poate fura. Astfel, ei vor fie sa ma faca sa cred ca este o fatalitate si n-am decat sa muncesc pentru kleptocratie ca un sclav, fie sa plec intr-alt stat care nu fura si sa-i las pe ei sa fure mai departe linistiti. Adevaratii hoti, membri ai kleptocratiei, sunt alesi cu mainile cetatenilor romani. Daca functionarii alesi ori numiti de dl Ponta fura, ei trebuie condamnati. Iar la viitoarele alegeri, altii trebuie sa se afle in functiile publice. Asa functioneaza democratia.

  Răspunde
   
  1. Cris
   Aprilie 5, 2015 la ora 13:08

   Greva fiscala totala, pe termen nelimitat, e solutia, se stie.

   Răspunde
    
 • ZIZU
  Aprilie 4, 2015 la ora 15:14

  Daca astia de la stat tot ne controleaza si ne dau amenzi pe unde ne prind ,propun sa facem o organizatie de control asupra celor de la stat: sa i controlam la program,la nr de mag controlate si la frecventa acestora ,poate vedem de ce unii sunt controlati de mai multe ori si altii nu,primarii,scoli,spitale,etc toate unitatile de stat ce ar trebui sa ne dea un raspuns si ne intorc spatele si sa i penalizam.

  Răspunde
   
 • GHERASIM
  Aprilie 4, 2015 la ora 12:06

  Domnule Moise,toti acesti sponsori ai dvs.isi fac optimizare fiscala,acesta este Evaziune fiscala(DA AU BA),de ce nu faceti referire niciodata la contractile de management sau marcheting ori vanzari incheiate de sponsorii dvs.,nu puteti so faceti aveti o jena la buzunar .Cumputeti dvs. sa puneti semnul egal intre un magazin de cartier si un supermarchet care exporta tot profitul pe contracte fictive,iar apoi vine reprezentanta lor si ne povesteste ca e greu in Romania ,ca merg pe puierdere saracii.
  Exemplu pentru dvs:
  kaufland a avut un rulaj de 2.2 mld euro si raporteaza profit de 20 mil.euro,deci plateste 3.2 mil profit.
  dumnealor din cate imi amintesc au 47 puncte lucru ceea ce inseamna aproximativ 68000 euro pe an profit pentru statul roman,ceea ce inseamna 5700 euro pe luna.
  Moise cand am sa aud la emisiune ta ca dezbati si aceasta problema respective furtul organizat al marilor retele am sa-mi recunosc singur incapacitatea de a intelege fenomenele contabile.
  PS apropos am lucrat cu conturile iar la sfarsit de luna ,te lua cu ameteli cand veneau facturile de stornare,marcheting,raft etc.etc.,aceste erau aproximativ 30% iar eu aveam ados 5%.
  RUSINE MOISE.

  Răspunde
   
  1. un oltean
   Aprilie 4, 2015 la ora 14:21

   Se scrie marketig, Gherasime! 😉

   Răspunde
    
   1. Radio Enervan
    Aprilie 4, 2015 la ora 15:14

    „marketig”?! LOL… Râde Cioabă de oală spartă!
    Nu era cumva marketiNg?! Întreb şi eu…
    PS: în limba „moldovenească” e corectă şi varianta cu „ch”.

    Răspunde
     
   2. gherasim
    Aprilie 4, 2015 la ora 18:47

    Uai oltene,
    Pentru bună ta cunoastere,am folosit un calculator cu o tastatura ciudata,nu avea nici o grija ptr.mine.
    Cu mare drag.

    Răspunde
     
    1. un roman
     Aprilie 6, 2015 la ora 11:08

     Si la „supermarchet” tot tastatura ciudata ai folosit ?

     Răspunde
      
 • Gica Contra
  Aprilie 4, 2015 la ora 08:30

  Domnule Moise, cateva remarci:
  – Prima : laudabil indemnul de a da bani statului. Problema este ca nu putem noi plati cat poate statul fura; Poate ca nu avem pensii, salarii si asistenta medicala pentru ca se fura/prada prea mult din buget LEGAL si INSTITUTIONALIZAT? Gresesc?
  – A doua : nu ai nevoie de multa scoala sau de Antifrauda ca sa inchizi un butic, florarie, cofetarie, magazin, dar mai departe? Nu cunosc nici un patron de asemenea firme care sa aiba macar un Ferrari. Poate ca mananca o paine putin mai alba, dar atat. RESTUL? Gresesc?
  – A treia : toata lumea este scandalizata de faptul ca pot exista ofiteri acoperiti in presa, justitie sau Guvern. Nimeni nu zice nimic de celelalte institutii (vezi ANAF). Propun sa trecem toata conducerea tarii la SRI si sa nu ne mai alegem presedintele ci seful SRI. Este acelasi lucru, nu? Gresesc?
  – Ultima : Primul care fura in tara asta e STATUL. Restul nu facem dacat sa-i urmam exemplul. Cum a spus Iisus : Guvernul, daca e nevinovat, sa ridice piatra si sa dea.
  AMIN. GRESESC?

  Răspunde
   
  1. Tibor
   Aprilie 6, 2015 la ora 08:57

   Problema este ca dam banii la stat (o entitate nedefinita prea clar), dar nu statul ne fura ci politicienii. Cei care stau langa oala cu bani.

   Răspunde
    
 • bogdan
  Aprilie 4, 2015 la ora 08:26

  STATUL VREA SA VADA DACA ESTI INVELIT BINE CAND AJUNGI SA DORMI IN PARC CU TREI GECI PE TINE.

  Răspunde
   
 • xy din mulțime
  Aprilie 3, 2015 la ora 22:03

  Moise trage cu statul(cine este statul ăsta eu unul nu mă dumiresc),dar mie greu tare când văd că niște connaționali
  își dau cu părerea că suntem hoți cronici. Ăștia sunt niște foști salariați care au fost plătiți din bugetul statului fără să aducă nici o contribuție la prosperitatea națiunii.

  Răspunde
   
 • Dan
  Aprilie 3, 2015 la ora 19:35

  Pentru user12345
  De ce sa platesc taxe? Ca sa incaseze salariu unguru ala cercetat penal, care este fugit din tara in ungaria, iar prostii de romanii ii platesc salariu.
  PAi sa platesti tu si cu MOISE GURAN, ca sunteti mai cu mot.

  Răspunde
   
 • kkciosuldelahamangia
  Aprilie 3, 2015 la ora 19:27

  in timp ce buticarul este ultracontrolat, deputatii au votat sa reintroduca pensiile speciale incepand cu aviatorii, ceilalti pe urma…depinde care categorie de intreprinzatori va fi tinta celor de la anaf.

  Răspunde
   
 • ion
  Aprilie 3, 2015 la ora 18:55

  Agent comercial. Cate piedici are un magazin ? ANAF-incoruptibilii. Opc. VAMA. SANEPID.DERATIZARE. Ultimii 4 nu fac treaba correct.Opc-ce ziceti, o inchidem pe doamna? (pt. o spaga mai mare ) Vama-Aveti facturi la… nu. Amenda sau… portbagajul cu produse cand ajungi in oras.Sanepid- aaaa, dar nu aveti aia,aia (desi ei dau autorizatia de funtionare). Nu dau termene de revizuire ci amenzi sau iau spagi. Deratizarea-cardasii peste tot cu mahari din SANEPID. Iau bani pt. nimic iar daca refuza vine control de la SANEPID.(PE LISTE, nu a cotizat).Asa ca omu de buna credinta cu frica de organe e tentat sa recupereze spagile facand ceva evaziune fiscal ?

  Răspunde
   
  1. ion
   Aprilie 3, 2015 la ora 19:19

   Solutia mea : curatenie in ograda statului si sunt convins ca particularii cu afaceri,cei mici vor fi bucurosi sa fie corecti .

   Răspunde
    
 • Dan
  Aprilie 3, 2015 la ora 17:10

  Ps. La taxi, loganul consuma 8 litri. Loganul cu numere de finante consuma 14, iarna 16.
  Acelasi motor, la fel varianta, kg, etc.
  Asta este jaful anaf. Pe ei cine ii controleaza?

  Răspunde
   
 • Dan
  Aprilie 3, 2015 la ora 17:07

  Si acum sa o luam si prin absurd ca toti buticarii si toata lumea este corecta si plateste taxe.
  Ce a facut statul roman pentru cetatean?
  Nimic. Si singur ati spus ca bani sunt. Pai daca sunt bani la guvern, de ce nu se face nimic cu acesti bani.
  Invatatoarea la scoala imi cere bani de gardian, de perdele, de hartie, de creta.
  Dar eu nu platesc taxe, de ce invatatoare imi cere? Imi da bon, invatatoarea? NU.
  Asta BOR, ne-a trimis in anul 1866, in vremea lui CUZA, iar reformele lui au fost degeaba.
  Acesta este nivelul Romaniei in momentul de fata 1866.RUSINE.
  MAsurile sa fie aplicate intai bogatilor, apoi veniti la cei care asigura 3-4 locuri de munca.
  UNde este egalitatea? NU este discriminat buticarul?
  O persoana face un PFA, si vrea sa faca Taximetrie.
  Te cheama la finante si depui declaratia 200 si 220, acolo te pune sa estimezi, cifra de afaceri si ce profit faci.
  PAi sa spunem 1500 pe luna ori 12 luni.18000lei . CAS 250 pe luna, cass 5,5%-990, impozit 16%-2880.
  Daca faci firma in ianuarie, mai ai o sansa sa recuprezi din bani. Daca o faci in noiembrie ai pierdut banii. De ce?
  PAi simplu. STatul se imprumuta de la tine gratis. Pentru ca in primul an tu faci investitii, nu?
  MAsina, statie, casa de marcat, tiplati, acte, licenta. Statul stie acest lucru, dar nu-l intereseaza, el trebuie sa incaseze.
  Si daca nu platesti, vine plicul cu dobanda, majorari si penalitati.
  Si in anul urmator, nu am atins cifra de afaceri si profitul, iar dragul meu minister de finante ma cheama sa-mi de-a banii inapoi.
  CAS, nu mai primesti ca o sa iesi la pensie, cu o pensie de 3 lei., ca ai muncit la CAP nu taxi.
  CASS- la fel, nu-l mai primesti ca medicii trebuiau platiti
  IMpozit, pai la impozit iti dam inapoi baniii.
  CAT? PAi 2880. Dupa ce depuneti noua declaratie.
  Da, dar unde este dobanda, majorarile, penalitatile, pentru ca tu statul roman, te-ai folosit de banii mei.
  Dar, exista si un dar. ca daca nu te-ai prin de smen, dupa primul an ti-o mai iei odata in anul urmator.cand iar estimezi o suma mare si
  se compenseaza. Daca nu faci accident.
  Si s-ar putea sa nu mai iei nici un banut inapoi, cu toate ca ai facut investitii.
  Asta este statul roman.
  Fraierii platesc si mananaca covrigi, iar baietii destepti fac vacante in afara tarii sa nu-i vada prostii.
  Multumesc o zi buna.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Aprilie 5, 2015 la ora 00:43

   Domnule, se intampla ca si eu mai vorbesc cu taximetristii, precum alti cunoscuti, ca exercitiu de comunicare. Cam toti soferii de TAXI sunt nemultumiti; se plang de conditiile legale si de concurenta neloiala. Cu toate acestea, pe strazile Bucurestiului cam doua din zece masini sunt cu inscriptia TAXI, cu case de marcat si aparat de taxare. Domnule, mi-am zis, daca este o profesie atat de dificila si prost platita, cum de sunt atat de multi cei care o practica?!

   Răspunde
    
 • Dan
  Aprilie 3, 2015 la ora 16:48

  FAcem diferenta.
  Dar unde este dreptatea cand tu furi 50.000.000 de euro si eu fur 500 de lei din evaziune.
  Azi am fost la Dedeman, am luat un produs de 6,99 am primit bon, fara sa primesc restul de 0,01 lei. DE CE?
  Eu buticarul sunt evazionist si corupt. Dar dedeman este o firma respectabila, pentru ca atunci cand vine anaf, firma dedeman aduce o armata de 100 de avocati si este scoasa bazma curata. EEu fraierul de buticar, mi se suspenda activitatea si iau amenda.
  Si nu mai dezinformati populatia.
  Cati mari contribualibi a executat anaf?
  Cati bani a recuperat banii anaf de la verii becali, sau cine trebuia sa execute?
  Chiar va rog sa pubicati date cu marii contribuabili luati la purificat, sa vada si taranu cine face evaziune si coruptie in tara asta.
  Cum se elibereaza certificatul constatator la firme cu datorii, si sunt acceptate si la licitatii?
  Gen copos, patriciu, tiriac si multi altii.

  Cum ajunge buticarul sa faca evaziune daca fabrica vinde toata marfa cu factura?
  Astept raspuns.
  Eu zic asa, fabrica vinde la furmizorul meu fara factura marfa, iar furnizorul imi vinde mie la fel fara factura, pentru ca el u poate sta cu atata marfa. Corect. Dar dntre cei 3, eu buticarul sunt cel amandat si numit evazionist.
  CAte penalitati a platit TVR? Nici una. Sau sters toate. Acum o sa se stearga toata datoria.
  Dat TVR, din banii cui plateste si traieste? Din taxa tv, platita tot de micul evazionist buticar.
  Acum ma intreb si eu asa ca prostu?
  Cum poti cheltui mai multi bani decat ai? Nu cumva faci evaziune la fel ca buticaru?
  Ce spuneti domnule MOISE?
  Daca eu incasez 741 lei salariu si cheltui, 3000 lei pe luna? Ce este asta?
  Sau un alt exemplu.

  O familie cu 12 membri, care traiesc intr-un apartament cu 3 camere, din care 3 muncesc, dar primesc ajutor social si de caldura.
  Dar am 3 audi si un mercedes.
  Raspunsul vine de la primarie, care spune ca masinile nu sunt pe numele nici unui membru al familiei, ci pe numele unui maramuresan, care are 187 de masini de lux pe numele lui.
  Aceasta ce este?
  Si vreti ca eu sa fiu corect?
  Maine ma amendeaza Ponta, Poimaine ma trimite pe front, iar cand vin inapoi sunt iobag la regele nicolae, dupa MIHAI 1.
  RUSINE.

  Răspunde
   
 • vlad
  Aprilie 3, 2015 la ora 15:03

  Avem un stat tembelizat.
  Este rolul lui sa se organizeze, sa aiba grija de pensionari, de bolnavi… are multi clienti multumiti.

  Din martie s-a pornit sa-si eradicheze firmele mici. Dupa un control sumar (de ce s-ao fi deranjat), le-a inchis pentru disciplina financiara (atentie, nu evaziune). Fara nici o dovada (intr-un stat de drept sarcina probei este la acuzator), fara drept de apel (nu se aplica regimul de contestare al actelor administrative), numai la PRIVATII mici.
  N-au mers intr-o scoala (copii nu duc bani la scoala nu-i asa?), nu merg la nici un organ de stat (si potitistul va da bon fiscal, nu-i asa?), la nici o caserie de stat nici macar la trezorerie, nu-ti da bon de casa…

  Răspunde
   
 • User12345
  Aprilie 3, 2015 la ora 14:54

  Dl Guran,citind comentariile de pe acest blog am impresia ca vorbiti degeaba.Unii pur si simplu nu vor sa inteleaga mesajul pe care il transmiteti…
  Pana mai ieri se indignau la povesti imaginare cu babute cu urzici si la localuri inchise pt 3 lei.Cand s-a demonstrat ca totul a fost o minciuna,nici unul nu a recunoscut ca a facut o greseala,dimpotriva au gasit alte scuze pt ilegalitate.Cea mai noua :statul-corupt,mafiot,hot,care nu ii lasa pe saracii oameni sa traiasca si totusi cine este statul de fapt?UE o fi statul roman?Sau SUA?Sau poate reptilienii?….sau om fi chiar noi?
  Multi isi scuza ilegalitatile aducand in discutie abuzurile din trecut ale autoritatilor sau taxele mari si totusi,nu am auzit niciodata de “buticari” care s-au unit si au protestat,reclamat sau sesizat abuzurile.Spaga a fost intotdeauna mai mica decat profitul….
  Ne plangem de coruptii care ne reprezinta,dar nu ne gandim cum au ajuns acolo,de parca i-ar fi nascute doamnele mamele lor acolo.Poate ca inainte de a intra in politica,unii dintre ei au fost primari si mai inainte de a fi primari au fost mici intreprinzatori evazionisti in orasul X,dar care au fost tolerati de comunitate,ce daca nu platea taxe,era baiat bun,se descurca si el cum putea,a donat bani la biserica,hai sa votam sa il facem primar……Hai sa il votam pe Y in parlament,ce daca are doar 10 clase,e baiat bun,ne-a dat galeti la inundatii,nu educatia conteaza,ci scoala vietii, sa stii sa te descurci.Hai sa il votam pe Z presedinte,ce daca a facut parte din partidul comunist,el nu era,el e baiat bun,da’asa era atunci,s-a descurcat si el si in plus ne-a plantat si panselute….
  Sa nu uitam ca traim in tara in care s-au facut proteste si petii pt eliberarea unui infractor dovedit…..

  Răspunde
   
  1. m
   Aprilie 3, 2015 la ora 17:12

   N-a demonstrat nimeni nimic. ANAF a dat comunicat. Asta nu-i demonstratie. SI despre marea lupta cu marii evazionisti a dat tot comunicat. Dovezi nu exista, cel putin deocamdata. Exista povesti trecute pe o foaie cu antet. Miliardul de euro despre care acelasi ANAF povesteste e deocamdata tot pe o hartie cu antet. Tot pe o hartie cu antet a ramas si prejudiciul creat de Giovanni Becali si cam stim ce s-a intamplat. De fapt cred ca e un vraf de hartii inutile cu antet… Omu` ala de la Radauti mi se pare cel mai tare. Ala nu comenteaza pe forum, n-asteapta aprobarea gloatei,actioneaza 🙂

   Răspunde
    
 • Un Pensionar
  Aprilie 3, 2015 la ora 14:51

  Va fac si eu o mica spovedanie ( marea spovedanie o face Cristian Sima ). Sunt un pensionar de 55 ani care va roaga sa va platiti taxele pentru a-mi asigura sau eventual marii pensia. Am activat in Militie, ulterior Politie, am intrat in Militie in 1985 ( cu spaga desigur) si dupa revolutie a fost foarte bine, inainte luam multe produse alimentare(spaga), dupa revolutie am facut 2 case din materiale de constructii primite spaga, lemn, balast, totul free. Am ajutat si sefii cu diferite sume si produse si am avansat in mod exceptional ( cum a fost si colegul Gabi Oprea acum general) Lucram doar la ordin (normal nu!?) si de multe ori doar de dragul sintezei sau bilantului lunar. Am avut o activitate intensa in scarba cetateanului ( nu in slujba lui) in sensul ca ei ne injurau intruna si noi ii *uteam intruna, fara sa ma intereseze daca au bani de amenzi sau zile sau sanatate sa treca de puscarie.
  Acum m-am retras si stau pe terasa cu prietenii si ma amuz cum navaleste ANAF-ul in restaurant si gandesc ca BINE le face, sa-i stoarca de bani , sa am pensia asigurata si daca se poate si marita.
  Va urez multa sanatate la toti contribuabilii cinstiti sa puteti plati ani multi.

  Răspunde
   
 • Calin
  Aprilie 3, 2015 la ora 14:06

  Si ca sa raspund si altui pasaj din articolul tau…

  De ce sa acceptam ca nu am iesit din socialism? De ce sa acceptam socialismul asta?

  Eu nu inteleg de ce. Nu inteleg de ce sa platesc eu pensia altor pensionari. Le-o platesc celor pe care ii aleg eu. Parintii mei, bunicii mei, altora, la alegerea mea, nici lor daca ma supara. Ca nu vad de ce sa ma oblige cineva sa-i intretin. Daca au facut un tampit de copil cu care nu se pot intelege, e si raspunderea lor, asa ca si ei trebuie sa sufere din asta, nu? Ca uramre… pensia e personala. Ti-o asiguri singur. Prin contracte cu pensii private, copii multi si destepti… De ce se baga statul sa reglementeze asta? De ce ma forteaza pe mine statul sa cotizez pentru niste straini care din partea mea pot muri si maine?

  Sanatate publica… ce e aia? Sanatate pentru puturosi? Cine nu e in stare sa isi plateasca o asigurare de sanatate privata sa moara de gripa. De ce sa muncesc eu in plus, de ce sa stau eu mai putin langa fiica mea ca sa aiba el bani sa se trateze?

  Armata noastra e o gluma. Cam costisitoare, dar gluma. Buna ca pretext sa vina americanii p’aici. Poate nu ar mai fi o gluma, daca am cheltui pe ea banii care ii dam aiurea pe spitale de calitatea a 25-a pe care le numim sanatate publica.

  Politia si sistemul juridic ar trebui platite regeste. Cat sa fie incoruptibile. Iar pedepsele pentru coruptie sa fie corporale. Ca’n islam. Ai furat, mana stange. Ai mintit sub jurmant, 300 de bice sa se vada coloana. Si atucni, bravo lor, celor implicati in justitie.

  Pe langa toate astea se adauga si lupul paznic la oi. Politicianul ordonator de credite bugetare.

  Societate? Solidaritate? Scarba.

  Răspunde
   
  1. Cristi
   Aprilie 3, 2015 la ora 18:11

   Nu fi asa radical. De ce sa cotizezi pentru niste straini care din partea ta pot muri si maine? Pai iti spun eu de ce.

   Tu, daca azi traiesti bine, cu scoli si spitale private, inseamna ca ti-ai croit un drum bun in viata, ca ai un job bine platit. Inseamna ca esti destept. Un lucru laudabil.

   Cu toate astea, cand spui de cineva ca e destept, automat faci o comparatie cu altcineva, sau cu altii mai putin destepti. Sa le spunem (fara sa jignesc pe cineva) prosti, pentru simplitatea exprimarii.

   Dupa cum bine stii si tu, prostii nu pot sa-si croiasca un drum bun in viata, ca altfel ar fi destepti. Daca toti prostii, prin educatie, munca sau printr-o minune ar deveni dintr-o data destepti (la fel sau mai destepti ca tine), tu, cu acelasi IQ si aceleasi competente de acum ti-ai pierde calitatea de destept. Si-atunci ai trece in tabara cealalta, plangandu-te ca e greu.

   Din pacate pentru societatea noastra, guvernantii au ignorat educatia ca sa nu se destepte masele de prosti, ca-s mai usor de condus. Ca daca se desteptau, i-ar fi fortat si pe ei sa se destepte mai mult, ca sa tina pasul si sa ramana acolo unde sunt.

   Cu alte cuvinte, nu huli prostii. Crede-ma, nu-ti doresti sa moara maine totii prostii, ca dintr-o data n-ai mai fi destept si n-ai mai trai asa bine. Cu cat sunt mai multi prosti, cu atat e mai usor sa fii destept. Totusi, daca vrem evolutie, daca vrem s-avem aici ce vedem prin Europa, trebuie sa depunem continuu eforturi de desteptare, cu totii. Si sa-i intelegem/acceptam/ajutam si pe ceilalti.

   O zi buna!

   Răspunde
    
 • Calin
  Aprilie 3, 2015 la ora 13:55

  Eu nu datorez nimic nici unui doctor. Ma duc numai la privat, in principiu. Daca se intampla sa intru intr-un spital de stat, platesc mai bina ca la privat pe cel pe care il deranjez.

  Nu datorez nimic niciunui profesor. Imi platesc scoala particulara pentru copii mei. Pana pot sa ii trimit la studii in strainatate.

  Nu datorez nimic niciunui pensionar. Am grija de parintii si bunicii mei.

  Ai dreptate, daca as putea m-as asigura ca taxele mele s-ar duce integral la plata celor din politie si DNA. Dar altfel….

  Pentru ce (platesc taxe) ma las furat de stat?

  Răspunde
   
 • Constantin
  Aprilie 3, 2015 la ora 13:50

  Unii cetateni observa foarte precis diferenta dintre evaziune si coruptie, chiar daca exista o relatie intre ele. (Apropos, “co-relatia” presupune o legatura biunivoca, determinare reciproca. Prin urmare, NU poate exista, de asemenea, “corelatie” cauza-efect, ci “relatie”.) Spre exemplu, cei care iau spaga pentru a permite existenta evaziunii. Si nu sunt putini in patria noatra. Politicienii nu au multe pareri cu privire la neplata taxelor la stat pentru ca in consiliile de administratie ale Regiilor isi iau bani tocmai pentru ca acestea sa nu-si plateasca datoriile. Asa cum sunt si [unii] jurnalisti care fenteaza statul. Concluziile articolului, excelent prin mesajul sau, de altfel, sunt extrem de pertinente.

  Răspunde
   
 • anca n.
  Aprilie 3, 2015 la ora 13:30

  Apropo de munca la negru:
  Oare citi din cei care sunt angajati fara carte de munca realizeaza ca pensia se calculeaza in functie de cotizatia pe carte de munca? In cazul meu, dupa 12 ani de munca in RO, nu stiu daca jumatate sunt trecuti pe cartea de munca.

  Stiu ca multi accepta plata pe contracte de colaborare, pe drepturi de autor, PFA sau direct in plic (integral sau partial) pentru ca au de sustinut persoane care depind ei sau din ignoranta. Zic: bine ca avem de lucru, ce mai conteaza daca e la negru!? Totusi exact solutia asta este o garantie a pensiei de mizerie la care, eventual, vor avea dreptul miine.
  Un fel de „pan para hoy, hambre para mañana” (piine pentru acum, foame pentru miine)…

  E greu sa faci balet intre propriile nevoi financiare (rate, copii, chirii etc.) si cererea catre patron ca sa-ti plateasca salariul pe bune.
  Pe de alta parte, ii iteleg si pe patroni: ca si in cazul evaziunii fiscale pe TVA (de care vorbeati in emisiunea din 2 aprilie), si munca la negru creeaza concurenta neloiala, dupa exact acelasi mecanism.

  Sigur ca doar angajatii competenti profesional pot impune propriile conditii la angajare. Dar, asa cum s-a inventat loteria bonurilor fiscale, in acelasi fel pot fi oamenii cointeresati in a solicita salariul integral pe cartea de munca. Doar un gind…

  Răspunde
   
 • kml
  Aprilie 3, 2015 la ora 12:59

  Sunt cateva chestii de zis:
  – poporul roman functioneaza pe baza de colectivism la nivel inter-personal
  – individualismul este considerat ceva rusinos
  – „meseria e bratara de aur” a murit la cativa ani dupa Revolutie, cand „nu exista” justitie, si nici bani
  – Romania e in continuare in tranzitie de la comunism la capitalism; inca nu intelege ca tacticile IRS din anii ’70 nu se pot aplica azi; creeaza repulsie, nu intelegere
  – „brain drain”, fenomenul emigrarii masive a celor cu studii superioare e in floare de ani buni; cetateni care ar genera fonduri crescute pentru stat din taxare superioara pur si simplu pleaca; nobody cares
  – nici populatia si nici bugetarii inca nu au inteles ca sunt intr-o interdependenta; comunismul, cu al sau mega-stat cred ca nu a ajutat aici; in 2015, UE, Romania, un cetatean de rand s-ar duce m-ai degraba sa lucreze la stat decat la privat, la „comun” daca „singur”.

  my two cents.

  Răspunde
   
 • ady
  Aprilie 3, 2015 la ora 11:43

  pe mine ma intereseaza cum o tara mai saraca ca Romania respectiv Bulgaria poate avea taxe mai mici de s-a dus tot sudul sa-si inscrie masinile si firmele acolo si la noi nu se poatea/

  Răspunde
   
 • cyphres
  Aprilie 3, 2015 la ora 10:29

  Cred ca frantura logica se produce deoarece nu vedem ce se intampla cu banii platiti statului sub forma de taxe . Eu sunt revoltat pentru ca platesc lunar in jur de 5000 de euro taxe statului roman ( tva , impozit pe profit , asigurari sociale etc ) si nu primesc nimic in schimb . Dar efectiv nimic . Peste tot unde ma duc sa cer o informatie sau ajutor statului mi se cer bani suplimentari ( adeverinte , copii , eliberare documente etc ) sau mi se spune ca nu se poate . Daca ceri o informatie la ANAF ( asistenta contribuabili ) astfel incat sa nu cumva sa gresesti iti dau informatia si precizeaza in scris ca e doar un punct de vedere ce nu este opozabil in cazul unui control . Funny nu ? Si atunci sa nu iti pui intrebarea : pentru ce va platesc eu din banii mei ? Cu ce ma ajutati voi ? Pana cand sa va mai platesc astfel incat sa ajunga macar o farama de mai bine si la mine inapoi ? Te rog Moise , poti sa raspunzi la intrebarile astea ?

  Răspunde
   
 • costache
  Aprilie 3, 2015 la ora 09:46

  Din cand in cand mai intru pe aici si citesc articolele lui Moise; am inceput sa ma enervez din ce in ce mai des.
  D-le Guran, noi nu traim ca sa platim statul; statul exista ca sa ne serveasca pe noi, cetatenii. De aceea, in primul rand, statul ae trebui sa justifice cum cheltuie banii colectati prin taxe/impozite, inainte de cere altii in plus! Eu vreau sa stiu ce se intampla cu banii mei: autostrazi nu, educatie nu, sanatate nu, armata nu… atunci ce? Aaa, stiu! Catedrata „mantuirii neamului”! Dar biserica este o „organizatie” privata, nu e parte din statul roman, nu-i asa? Deci, te rog, scrie un articol despre cum, la sfarsit de an, ramas cu excedent in buget (pt. ca nu a construit autostrazi), guvernul ponta, in loc sa renoveze niste spitale/scoli/gradinite, a „donat” bani bisericii! Nu crezi ca e o tema interesanta?

  Răspunde
   
 • ion
  Aprilie 3, 2015 la ora 09:24

  Eu nu inteleg de ce „cetatenii tarii noastre” ar trebui sa presupuna ca „statul” stie mai bine ce sa faca cu banii lor decat ei insisi.
  De ce mama dracu nu am posibilitatea sa renunt la taxa pentru pensie si sa imi ingrijesc eu parintii? Si e numai un exemplu.

  Răspunde
   
 • anca
  Aprilie 2, 2015 la ora 23:29

  BRAVOS,deci pentru ala de rand care face evaziune fiscala 6 ani de puscarie,iar pentru leprele de la primarii,judetene,parlamentari GUVERNANTI,arestare la domiciliu,cu suspen
  dare sau sunt anchetati pana se pierd dosarele.BRAVOS NATIUNE,stai si rabda,poate te-o veni minte la cap ,dar cand!

  Răspunde
   
  1. Kristina
   Aprilie 3, 2015 la ora 10:20

   Eu personal nu pot sa rabd stimata doamna!
   Nici bunicul meu nu a rabdat pe front in Basarabia 1944 ororile cizmei naziste! lagarul nazist !
   A dezertat si fara a fi prins si predat s_a ascuns grav ranit in apropiere de Bucuresti in casa unui preot.
   Asta nu e doar o poveste despre familia mea,
   Este si un fel de atentionare fata de cei cu porniri de SS prin magazinele micilor negustori!
   Johannis pentru mine este deja o reproducere nereusita !a ceea ce se vrea iar cu tot dinadinsul IMPUNE POPORULUI ROMAN!
   In noiembrie am votat antiponta!
   Asta trebuia sa retina stimatul nostru ales.
   VOM IESI INSTRADA CA DOAR ASA INTELEG !
   A UITAT DE COZILE CARE L_AU FACUT PRESEDINTE!repede,acum e limitat in atributii!
   Eh ,EU NU UIT TRECUTUL SI ISTORIA,indiferent ce va sa vie!

   Este

   Răspunde
    
 • Kristina
  Aprilie 2, 2015 la ora 22:13

  E tarziu si cam obositor calculatorul dupa 14 ore de munca,dar nu renunt la o intrebare(4-5 chiar) care ma bantuiesc de cateva zile:
  DOMNULE, DE CE NU SE FACE TAMTAM ASA PRIN PRESA SI TELEVIZIUNI DESPRE FAPTUL CA NU MAI AVEM INVESTITORI,CA APROAPE NIMENI NU MAI VINE SA DESCHIDA AFACERI in scumpa noastra Romanie???
  Sa fie tot de la taxe ?! 🙂
  Sau de frica HOTIADEI NATIONALE?! 🙂

  cam prea mult tamtam pentru ca :
  *munca la negru se pedepseste cu inchisoarea,se stie !
  *bonul fiscal si facturarea este obligatorie altfel se inchide activitatea agentului economic!
  *chestia cu surplusul la nr.de case(vile/familie) era reglementata inca de la comunisti !si este o proba zdrobitoare pt.orice dosar de coruptie!
  *e firesc sa nu ai exclusivitate la poteci de munte 🙂 !se stie
  deci :
  DE CE NU SE DIVERSIFICA MAINE INFORMATIA DIN MEDIA?
  FACE BINE CUI?SA VADA STRAINATATEA CA ROMANIA ESTE HOTIE GENERALA?

  cam ciudat .

  Răspunde
   
 • florin
  Aprilie 2, 2015 la ora 21:59

  Ceea ce nu se intelege in tara aceasta este ca trebuie sa avem aceiasi unitate de masurapt fiecare contribuabil de la ana la caiafa ,de la cel mai mic la cel mai mare.cum v-ti simti daca v- ati duce la un magazin si ati comanda 1kg de zahar si in functie de cum v-ar evalua vanzatorul ati primi 1kg sau mai putin?nuinteleg atata inversunare atata afront,in sensul spiritului civic si al viitorului nostru n-ar trebui sa ne opunem mai bine ne-am preocupa sa fortam mana politcienilor sa creasca salariile la nivelul celor aproape de UE !banul aduce ban sau cu bani cumperi bani,nu?

  Răspunde
   
  1. Aplauze
   Aprilie 2, 2015 la ora 22:47

   BRAVO nene, asta-i adevarul, fostii imputiti si imbuibati pe spinarea taranilor sunt acum ordonatori de credit si cheltuie banii din sudoarea prostilor. Chiar si mult laudata justitie e plina ochi de jigodii penale care trebuie bagati la beci sau sa traiasca la limita saraciei pentru activitatea penala ce a ruinat destine. Ganditi-va cati judecatori ce pe vremea lui Ceausescu au condamnat oameni pentru crime impotriva sistemului socialist, oameni care isi spuneau oful, sau faceau glume si au sfarsit in ani grei de munca silnica, condamnati LEGAL de niste slugoi ordinari fara discernamant. Acesti slugoi comunisti traiesc acum cu pensii de 15000 de lei pe luna si ne sfideaza si ne acuza ca nu platim taxe sistemului. Politia este supra dimensionata, generali (vezi Gabi Oprea) ce ia gradele anual, cum e posibil sa obtii o stea de general pe an, cand altii avanseaza o treapta in 4 ani, o armata de genrali cu salarii, pensii, beneficii – haine, hrana, etc. toate din taxele „privatilor”.

   Răspunde
    
 • Flaviu Cadar
  Aprilie 2, 2015 la ora 21:38

  Toate vorbele astea frumoase cu termeni si definitii pot fi usor inlocuite cu:
  pe vremuri statul (adeca militienii, securistii, primarii, directorii de directii si protectii + clasa privilegiata din randul doctorilor si profesorilor – aia care „providential” prindeau repartizarile bune) traiesc boiereste din punca prostilor; mai sunt unii care „se descurca” la mica ciupeala – un blug, un kent, un kil de unt…
  Azi militienii au devenit politisti, securistii au devenit SRI-isti, vamesi, directorii de intreprinderi au devenit intreprinzatori evazionisti, doctorii cu pedigri au devenit directori de spitale, dar au si clinici private iar aia care munceau ca prostii muncesc si azi ca prostii; si azi ca ieri unii „se descurca” cum pot – astia is evazionistii mici, aia care nu se pot descurca altfel din cauza birurilor …

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  Aprilie 2, 2015 la ora 21:35

  Corupția și evaziunea sunt tolerate de grosul cetățenilor. Oamenii iau atitudine pentru ca, în sinea lor, sunt invidioși pe corupți sau evazioniști, nicidecum indignați.

  Răspunde
   
 • m
  Aprilie 2, 2015 la ora 19:39

  dap, destul de corect…
  da` ii uiti pe aia care isi platesc taxele, care cer bon, care boicoteaza evazionistii. Nu stiu daca sunt multi. Sau putini. Dar cu siguranta sunt satui. Cat despre taxe, daca te uiti la pensiile parintilor nostri, la spitale, scoli, armata o sa observi ca le platim degeaba…

  Răspunde
   
 • Da
  Aprilie 2, 2015 la ora 19:34

  Cred ca frantura logica e ca banii din taxe ajung la batrani sau medici, opinia generala e ca banii se fura sau risipesc nu ca sunt la buticarul care nu da bon.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase