Hai să vedem cine dă francul pe lei…

de Moise Guran

blog_1

Guvernul a făcut un proiect de lege şi îl va trimite în perioada următoare Parlamentului pentru aprobare, în încercarea de a oferi o soluţie în războiul valutelor. Mă refer la protestele celor care au credite în valute străine care s-au apreciat foarte tare faţă de leul românesc. Proiectul are acordul Asociaţiei Române a Băncilor, fapt care în prima faza pe mine m-a mirat, căci, la prima vedere, el sună al naibii de bine pentru cei cu credite în franci elveţieni, de exemplu … După care am făcut o simulare şi nu m-am mai mirat.

În esenţă, statul a decis, în sfârşit, să se implice, prin acordarea unor garanţii băncilor care au dat credite în valută, pentru a le permite celor care se plâng de creşterea ratelor o refinanţare excepţională în lei. Este excepţională pentru că statul propune şi băncile par să accepte o recalculare a creditului, la un curs cu 15% mai mic decât cel actual.

blog_2Nu este vorba, însă, de toate creditele în euro, franci şi dolari, ci doar de cele pe care un debitor le-a luat la un curs de schimb care a crescut între timp cu cel puţin 50%. Asta înseamnă că vor beneficia de acest proiect toţi cei care au luat, de exemplu, un credit în euro pe vremea când euro era trei lei şi ceva, sau un credit în dolari pe vremea când dolarul era mai mic de trei lei, căci azi este patru lei şi, cel mai important, cei care au luat credite în franci elveţieni pe vremea când francul era, de asemenea, mai mic de trei lei. Cam toată suflarea ce şi-a cumpărat casă cu credit în valută înainte de criză din 2008 se încadrează.

Spun că şi-a cumpărat casă, pentru că aceasta este o a doua condiţie, creditul să fi fost unul imobiliar, garantat cu ipotecă, iar nu unul de nevoi personale. O a treia condiţie, deasemenea foarte importantă, care trebuie cumulativ îndeplinită, este ca debitorul să nu aibă un venit mai mare de 3000 de lei, iar rata la bancă să fie mai mare de 25 la sută din venitul omului.

blog_3Ei bine, pentru toţi aceştia, statul oferă posibilitatea, iar băncile sunt de acord să dea refinanţare în lei la o valoare a cursului mai mică cu 15 la sută, dar cu dobânzile de la lei, nu de la franci, euro sau dolari. Firesc!

Şi de aici încep problemele… De exemplu, pentru cei cu credite în franci asta înseamnă o reducere a cursului de la 4,1 lei, cât este astăzi, la 3,5 lei, valoare chiar mai mică decât o avea francul la momentul şocului de la începutul acestui an.

Şi, cu toate acestea, vă spun sincer că nu ştiu câţi dintre cei ce se consideră victime ale francului elveţian vor accesa această facilitate. Asta, pentru că dobânzile la lei pe care le vor plăti sunt cu un procent şi ceva mai mari decât cele la franci. Asta, în vreme ce diferenţa de curs de 15% la sold se împarte pe câţi ani mai ai de plată. De exemplu, dacă mai ai 15 ani de plată, îţi scade rata cu 1% datorită trecerii pe lei, dar îţi creşte cu 1,2% datorită dobânzii. Dacă mai ai, însă, 25 de ani, îţi creşte la fel, dar îţi scade cu doar 0,6% din sold pe an. Şi soldul e mare, că până acum ai plătit mai mult dobânzi.

Şi poate vi se pare puţin, dar, uite, un cetăţean care mai are de plătit 80 de mii de franci, în cazul conversiei, scapă de spaima că i-ar putea creşte din nou cursul, dar va plăti o rată lunară mai mare cam cu 200 de lei decât plăteşte acum, când francul este la cer.

blog_4

De aia erau băncile de acord să recalculeze la un curs mai mic cu 15%. Dar, haideţi să o luăm şi altfel, căci, sincer să vă spun, mie mi se pare corectă o astfel de lege.

Amărâţii cu credite în lei nu plătesc dobânzi la lei? Cum ar fi faţă de ei, cei care n-au riscat să ia credite în monedă străină, acceptând pentru asta dobânzi mai mari, ca statul să vină acum şi să le spună că ăilalţi au fost de două ori deştepţi, o dată că au riscat şi, a doua oară, că au fost salvaţi, plătind la lei dobânzi de valută?

Dar, încă o dată… sunt tare curios să văd câţi dintre cei care ies în stradă acum şi se plâng de faptul că nu mai suportă creşterea cursului, vor accepta această ofertă a statului român. Până la urmă, ea evidenţiază mai bine cine a plătit mai mult… cei cu credite în lei, sau cei cu credite în valută?

stiri verificate

Comentarii prin facebook

20 răspunsuri la Hai să vedem cine dă francul pe lei…

 • Crazy Men
  Septembrie 24, 2015 la ora 23:59

  Besliu Valentin, daca erai baiat destept nu ajungeai aici. Dar ai fost … calic.

  Răspunde
   
 • Cinteza
  Martie 22, 2015 la ora 21:11

  Practicam cenzura, domnule Moise?! Daca tot o facem, sa fie atunci echilibrata. Iti asumi elucubratiile lui Isarescu II? Atunci ne cam meritam cititorii.

  Răspunde
   
 • Friedrich
  Martie 20, 2015 la ora 23:07

  Nu sunt supărat că m-ai mințit, sunt supărat că de acum încolo nu te mai pot crede.

  Răspunde
   
 • un turist
  Martie 20, 2015 la ora 12:26

  Cel cu 3000 Lei a platit o taxa X la stat cel cu 7000 Lei a platit o taxa Y la stat adica mai mare si de aici de ce sa fie discriminat plus poate munceste mai mult si mai bine ca cel cu salar mai mic???? Daca ai achizitionat un imobil ai platit o taxa la stat, daca ai cumparat un TV sau masina de spalat ai platit o taxa la stat de ce diferentierea???.Nu cred ca cineva a luat credit sa-l puna sub saltea, a fost investit complet deci cu platile aferente TVA ….La imobile credit mai mare la frigider credit mai mic si de ce sa fie ajutat numai cel cu credit mare.Daca este pina la 300000Lei atunci toti sau nici unul.Este uluitor cum sint clasificati Romanii pe categorii financiare ca in evul mediu ai pamint esti bun daca nu, esti gunoi.Daca bancile nu au explicat corect conditiile la creditare sa raspunda de ce se intimpla.

  Răspunde
   
 • besliu valentin
  Martie 20, 2015 la ora 12:13

  Domnule Moise Guran, mai sus m-ati intrebat ceva:”Besliu Valentin si rata inseamna +dobanda sau fara?”, eu v-am raspuns:”cum adica, normal ca rata contine si dobanda, rata contine tot…domnule Moise Guran, banuiesc ca m-ati intrebat in gluma, ca altfel eu nu inteleg comentariul”

  Va rog sa imi explicati si mie ce ati vrut sa spuneti cu intrebarea pe care mi-ati adresat-o mai sus.
  Va multumesc.

  Răspunde
   
 • mihai
  Martie 20, 2015 la ora 11:53

  Vai, dar ce guvern grijuliu. O parte dintre politruci sunt aceeasi care in anii ’90, au produs inflatia aia nenorocita( cand s-a trecut de la mii de lei la milioane, defect care se pastreaza pana astazi in limbajul curent si nu va disparea curand, ca intr-o tara africana) care a permis bisnitarilor si borfasilor achitarea unor credite cu rate mari de dobanda, si apoi acapararea de proprietati imobiliare(ce convenabil e sa platesti rata de 100 de lei, o moneda) si s-a creat oligarhia pe care astazi o plimbam pe la DNA si Arestul Capitalei.Depozitele populatiei,agoniseala de-o viata s-a devalorizat brusc, scotandu-i din jocul economic. Pe aia nu i-a compatimit nimeni. Li s-a spus ca asa e in capitalism. Cu tiparit de bani si inflatie galopanta. Oamenii astia cand au luat creditele nu au stiut ca pretul valutei poate fluctua ? De ce incurajam traiul nesabuit pe datorie ? De ce numai francul e problema ? Cei care au credite in dolari, sa se descurce, imperialistii dracu, nu ? Mi-e sila. Asta e masura electorala, in asa fel incat oamenii sa nu-si piarda increderea in politic.

  Răspunde
   
  1. Crisoy
   Martie 20, 2015 la ora 12:19

   Unii au stiut ca valuat fluctueaza dar au luat credite de iobagi, ca nu aveau unde sa stea, deci efectiv i-a impins nevoia de la spate. Intreaba tu pe unul din ei, sa-ti spuna sincer, daca ar reveni atunci si i-ar spune cineva ca leul se va prabusi fata de franc, daca si-ar schimba decizia. Iti spun ca nu. Cine s-a dus sa ia un credit de casa s-a dus pentru ca avea nevoie de casa nu de credit.

   Răspunde
    
   1. Lacra
    Martie 20, 2015 la ora 19:43

    O gandire bolnavicioasa la domnul Guran.
    Lucrul bun e ca are un copilas tare dragut. Il face mai uman, mai putin inrait pe chf-isti.

    Răspunde
     
  2. mihai
   Martie 23, 2015 la ora 11:50

   Pai si atunci ce cauta in strada ? Nu e interesant ? Nu ies in strada ca se vand uzinele comuniste pe preturi de nimic, cand clasa politica comite infranctiuni, apar la televizor cu camera ascunsa si apoi ne sfideaza ramanand in functie, dar ies ca a crescut francul ? Nu am vazut de cand ma stiu un Consiliu Judetean asediat sau incediat, pentru ororile ce le-au comis si baronetul care l-au creat. Nu am vazut lupte cu Politia( ca doar le-a fost ziua) si scandandu-se ca protejeaza infractorii, nu am vazut angajatii firmelor de constructii ce dezvolta santiere ilegal si incalca legea proprietatii atacati cu bate si pietre, dar iesim in piata ca au crescut preturile ? Asta demonstreaza primitivismul si cultura economica nula a majoritatii din „clasa de mijloc” pe care ne dam de ceasul mortii sa o protejam. Pe astia ? Glumiti.

   Răspunde
    
 • alo stati linistiti la locurili voastre
  Martie 20, 2015 la ora 11:29

  CENZURA MAI RAU DECAT CNA !!! auzi copilul Valcov cand primea spaga in cimitir (cate 2 meleoane de ioro) a gresit si noi cei care am luat bani cu IMPRUMUT de la banca pentru sustinerea economica personala si locala (cel putin daca nu chiar nationala) nu meritam niciun fel de intelegere MACAR, nicidecum clementa.Plangere la ANPC suntem consumatori de media si social media, tu gurane esti formator de opinie, si poate o sa-ti revizuiesti „impartialitatea”

  Răspunde
   
 • iosif
  Martie 20, 2015 la ora 10:55

  Banicle tintesc publicul care nu a fost implicat in afacerile cu CHF, prin manipularea opiniei publice la emisiuni care au audienta, ceea ce nu au inteles inca ca de nevoie am ajuns si economisti si juristi.
  Dovada fac numeroasele procese castigate cu bancile corecte nu-i asa domnule Guran.

  Răspunde
   
 • Crisoy
  Martie 20, 2015 la ora 09:59

  Stiu niste exemple concrete de oameni care au venituri cu putin peste 3000 lei net pe luna si platesc la credit in jur de 2200 – 2500 lei pe luna si vai de mama lor cum se descurca cu restul cheltuielilor.

  Dle. Guran, grosul iobagiei la astfel de credite (oameni cu familie si cu rate foarte mari de plata) sunt fix in zona 3000-4500 lei pe luna si nu se vor incadra in ordonanta. Daca sa mai iau in calcul si veniturile totale ale familei (cu conditia ca veniturile familiei sa fie sub 3000 lei) nu se va incadra nimeni ca oamenii aia nu s-au incadrat decat la credite de nevoi personala la ce venituri au.

  Deci, plafonul minim de 3000 de lei e nerealist… Nu a luat chiar oricine credit de casa in 2007-2008… tot oamenii cu salarii ceva mai bune au luat.

  Răspunde
   
 • Sergiu
  Martie 20, 2015 la ora 09:45

  Cred ca a-ti gresit la simulari sau undeva s-au strecurat niste date gresite.
  Eu am avut un credit in franci pe care l-am convertit in vara trecuta la lei (se poate face aceasta conversie de oricine oricand fara nici o lege speciala). Aveam de platit ~ 78000 CHF aveam rata ~ echivalent in lei ~ 1700 lei. Dobanda era Libor + marja bancii care era undeva la 5.75 daca tin bine minte. Acuma la creditul in lei este ROBOR plus o marja de 2.6%. Conversia s-a facut undeva la un curs de 3.5 lei un franc. Dupa conversie rata a scazut la ~ 1450. (de atunci ROBOR a mai scazut si am rata sub 1400 lei acuma).
  Majoritatea celor care au credite in franci au conditii similare adica degeaba libor e mic ca marja bancii este imensa (multumita ambiguitatii ordonantei 50). In conditiile aceastea o conversie la lei rezulta o scadere a ratei.
  Singura dilema pe care o ai inainte de a face conversia este imi asum pierderea de (in cazul meu ) 75% si merg mai departe sau sper in vremuri mai bune.

  Răspunde
   
 • sorin
  Martie 20, 2015 la ora 09:32

  O lege nu trebuie sa fie discriminatorie, indiferent de valuta in care ai creditul sa poti refinanta in lei in aceleasi conditii, si indiferent de tipul creditului. De ce nu beneficiaza de ea si cei cu credite de nevoi personale cu ipoteca? asta este inca o discriminare

  Răspunde
   
 • ad riana
  Martie 20, 2015 la ora 09:25

  Plafonul de 3000 de lei, intr-adevar nu va ajuta pe multi, dar, din cate stiu, in contractile de credit este un singur debitor, iar sotul/sotia, codebitor. Prin urmare, corect ar fi sa se ia in calcul venitul net al debitorului din contract. Codebitorul este urmarit doar in cazul in care debitorul nu isi achita datoriile fata de banca, nu scrie in contract ca vor plati in solidar creditul.

  Răspunde
   
 • Alex
  Martie 20, 2015 la ora 09:22

  Sugestie

  Moise, pe viitor ai putea pune si materialul video din emisiune cum fac cei de la stirile digi24. Adica pui transcript-ul si pui si video la final 🙂

  Răspunde
   
 • Crisoy
  Martie 20, 2015 la ora 06:04

  Nu se vor incadra foarte multi dintr-un motiv simplu.Cei cu venituri sub 3000 de lei in 2015 aveau venituri sub 2500 de lei in 2008 cand preturile caselor erau foarte sus si nu se incadrau la niciun credit, deci nu au luat, cel mai probabil credit pentru casa.

  Grosul iobagiei la creditele in euro si franci e in zona 3000 – 4500 lei pe luna, adica mici functionari de corporatie sau banca cu varste pana in 45 de ani, care au luat sume mari de la banca sa-si ia o casa in perioada 2007-2008 cand preturile erau mari.

  Acesti oameni nu se vor incadra sub cei 3000 de lei pe luna si, da, au credit in euro sau franci, la care cursul a crescut cu 50% din momentul acordarii si pana azi.

  Repet, cei cu venituri sub 3000 lei pe luna, probabil NU se incadrau la credit pentru casa in 2008. Amintiti=va cum era atunci, ca ajungea un apartament de 2 camere mai rasarit 80.000 -90.000 de euro, iar la 2500 lei pe luna, nu te incadrai la credit.

  Răspunde
   
  1. Maria
   Martie 20, 2015 la ora 09:11

   Exact! La asta ma gandeam si eu – cati din cei ce au luat credit in 2008 au sub 3000 (per familie, banuiesc, daca au luat in 2 creditul)? Eu am de platit lunar 900 chf = 3700 ron (pt un apartament de 2 camere de 50mp), asa ca a trebuit sa ne zbatem sa avem si venituri care sa ne permita plata ratelor. Nu stiu ce analize au facut astia inainte de proiectul de lege sau pe cine anume vor sa ajute. Cred ca au gandit-o sa ca sa se incadreze cat mai putini. 🙂

   Răspunde
    
  2. Cristian
   Martie 23, 2015 la ora 14:21

   Adica vrei sa spui ca tocmai aia care trebuiau sa stie cel mai bine cum merg treburile cu monedele exotice au cazut in plasa?
   Ce om sanatos la cap da 80-90 mii eur pe un apartament de 2 camere intr-o perioada cand se vede clar ca e un trai pe imprumuturi (ghice ce, ce urca trebuie sa si coboare si ce imprumuti trebuie sa si dai inapoi…chestiune grea…) si cand preturile urca galopant d ela o zi la alta???
   Nu spun ca e numai vina oamenilor creduli doritori de credite pentru ca si bancile au o parte destul de mare de vina dar ca om, cu capul pe umeri si creier in cap, cum poti sa te bagi in credit pe viata ptr un rahat mult supraevaluat intr-o perioada nebuna cand toti fac credite peste credite, nimeni nu produce ceva pe bune si nu avem o politica de dezvoltare serioasa???

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase