Ar cam fi timpul să ieşim din mediocritate

macarale

de Moise Guran

A venit o ştire de la FMI care atrage atenţia guvernului României că greşeşte cam des prognozele de creştere economică… Auzi, tupeu! Tocmai ei care au dat-o de gard an de an şi, de fapt, şi-au făcut prognozele pentru economia românească în funcţie de ce măsuri aberante mai aveau de gând să impună… În fine… le-am propus colegilor mei de la TV să nu mai dăm ştiri despre FMI. Ar fi o lipsă de respect pentru timpul telespectatorilor.

Am văzut, în schimb, un scenariu macroeconomic făcut de cei de la Banca Transilvania pentru acest an, scenariu care pleacă de la premisa că economia noastră va reuşi, în 2015, o creştere de 4%, cea mai mare din 2008 şi până astăzi.

Cercetătorii de la Banca Transilvania au observat faptul că, anul trecut, creşterea de aproape trei la sută a PIB-ului s-a bazat, aproape în exclusivitate, pe creşterea consumului, atât public cât şi privat. Din punct de vedere al investiţiilor productive, 2014 nu a adus relansarea pe care o speram cu toţii, ba dimpotrivă, investiţiile care creează locuri de muncă au scăzut pentru al treilea an consecutiv.

Pentru acest an, ei iau în considerare o creştere semnificativă a investiţiilor, în condiţiile păstrării consumului public, dar şi a creşterii apetitului pentru consum al cetăţeanului român. Mi se pare un scenariu ok până aici, căci de la statul român e mai bine să nu te aştepţi la surprize pozitive. Dacă or veni… să fie primit, dacă nu, măcar n-am sperat sperat degeaba.

Una peste alta, o previziune de creştere de 4%, în acest an, este totuşi rezervată. Eu aş spune că este posibil ca în 2015 economia României să crească chiar cu mai mult de 4%. Şi asta pentru că se simte deja o uşoară modificare a structurii economiei noastre.

De obicei, atunci când romanul consumă mai mult se umflă şi importurile, ceea ce limitează de fapt înavuţirea românilor. Cu excepţia importurilor de tehnologie, care ne fac munca mai productivă şi mai eficientă, importurile de bunuri de consum reprezintă, de fapt, un potenţial pierdut pentru locurile de muncă ce ar fi putut fi create în ţara noastră.

În 2015, piaţă românească mai resimte încă şocul embargoului de facto asupra Rusiei, ceea ce ne afectează indirect, pentru că o serie de mărfuri europene, rămase fără piaţă de desfacere, au intrat pe a noastră la preţuri de dumping, de fapt, la preţuri de recuperare parţială a unei pierderi.

Şi, dacă cei de la departamentul de cercetare al Băncii Transilvania au toate motivele să creadă că modelul de cosmopolitism specific românesc se va păstra, mie mi se pare că lucrurile s-au mai schimbat în timpul acestei crize. Este clar că asistăm deja la o creştere a importurilor, şi probabil ea va continua, dar nu va fi atât de mare, pe de o parte, iar pe de altă parte, dacă te uiţi cu atenţie la structura exporturilor pe care România le face acum, îţi dai seama că nu mai este vorba doar de Dacii şi de grâne.

Mici afaceri (iar când spun mici, ăsta este un termen relativ, pentru că vorbim de afaceri care creează fiecare zeci sau sute de locuri de muncă, dar sunt mici, în comparaţie cu o industrie auto, aşa cum este Dacia), mici afaceri, spuneam, au început să găsească tot mai mult calea către piaţă europeană şi, odată cu ea, sensul integrării noastre în UE.

Ceea ce încerc să vă spun este că eu cred cu tărie că exporturile româneşti vor reuşi să depăşească importurile, chiar în acest an, ceea ce ar trebui să se vadă şi în valuta remisă către ţară noastră, şi în profiturile firmelor româneşti şi, în final, în salariile românilor.

Dacă vi se pare prea optimist aceast scenariu al meu, este doar pentru că noi, românii, nu am ajuns încă la capacitatea de încredere de care avem nevoie pentru a progresa dincolo de un ritm pe care, să recunoaştem, cu toţii îl considerăm a fi mediocru.

Ar cam fi timpul, zic eu, să ne dorim şi să facem lucruri concrete, să fim conştienţi în primul rând, că, cel puţin economic, putem ieşi din mediocritate.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

31 răspunsuri la Ar cam fi timpul să ieşim din mediocritate

 • Rom
  Martie 15, 2015 la ora 22:27

  „investiţiile care creează locuri de muncă” – nu, locurile de munca existente atrag investitiile, si asta este altceva.
  „de la statul român e mai bine să nu te aştepţi la surprize pozitive” – de la nici un stat nu trebuie sa te astepti la nici un efect, daca il marginalizezi si dai totul pe mina sectorului privat. Dupa ce mi-ai luat totul, ce mai astepti de la mine? Du-te la privat, el sa-ti dea si crestere economica, si salarii, si pensii, si sanatate, si educatie, si aparare. Si-ti va da ciu-ciu, ca pleaca in insule. In America nici un bogatan nu scoate un sfant pentru tara lor. Banca se zbate vinzind aur. Cind o incepe sa vinda pamint, atunci va fi groasa.
  Despre Banca Transilvania, faptul ca are cam 20% participare italieneasca nu ma intereseaza. Ca a inceput cu sprijinirea Small and medium-sized enterprises (SMEs) este firesc, cistigi dobinda de la cei care muncesc. Ca si-a intors atentia destul de repede catre „retail”, asta a pus-o in rind cu toata lumea … bancara – ce poate fi mai banoasa decit specula?
  Dar nu-i o critica, asta este lumea in care traim si banca este focalizata pe „securitati adecvate” contra unor „potentiale riscuri pentru sistemul financiar”.
  Sa trec la cresterea economiei romanesti, care sa vedem pe ce baza se estimeaza ca va creste cu, chiar, peste 4% in 2015.
  Moise, pe ce baza faci diferenta intre importul de tehnologie si importul de bunuri de consum? Importul este import, banii ies din tara la pretul impus de strain pentru ca la intern nu exista alternativa (nu am spus competitie, pentru ca nu ma intereseaza – ati vazut ca la Oradea aomenii sunt dispusi sa rabde daca vad un viitor). Locurile de munca nu sunt create cu bani ci numai invers, intotdeauna. Pentru asta va trebui ca cineva sa ia serios friiele statului si al tarii. Dar, inapoi la crestere.
  „preţuri de dumping” de care vorbiti este corect si chiar foarte posibil pus in contextul cu Rusia. Ma intreb insa, de cite produse agricole occidentale ar fi avut nevoie Rusia (lapte, griu, rosii, carne) si daca chiar UE ar fi fost interesata sa se angajeze cu Rusia la asa ceva. In programul intelegerii comerciale dintre UE si Canada, se vede ca interesul european este nitel diferit.
  „preţuri de recuperare parţială a unei pierderi” – sunt 100% deacord cu asta si ma intreb cum de nu vedeti rolul bitcoin in protejarea Romaniei fata de acest fenomen. Numai tangential, inapoi la crestere.
  „Este clar că asistăm deja la o creştere a importurilor, şi probabil ea va continua” – sa inteleg ca prin importuri se intelg si investitiile companiilor sau institutiilor bancare straine, atunci cind vor vedea ca romanii incep sa se descurce singuri? Sigur ca da: import bani si export profit, in loc sa beneficiez de el la … crestere. Suficient motiv sa le spun strainilor: NU, mersi.
  Comparatia intre „Mici afaceri” si „o industrie auto, aşa cum este Dacia”, imi sugereaza dependenta tarii care nu poate fata de straini care pot. Iar dependenta este un alt lucru caruia trebuie sa i se spune: NU, mersi.
  Am toate motivele sa nu dau doi bani pe piata europeana, cind este vorba de reala crestere economica a tarii, crestere de sine statatoare, permanenta, neconditionata.
  „eu cred cu tărie că exporturile româneşti vor reuşi să depăşească importurile” – eu nu cred (nu am o baza pentru asa ceva) dar sper, la fel ca si rechinii straini (evident ca motivele difera), ca la urma urmei, din atita amar se vor indirji romanii, precum oradenii, si fara ajutorul nimanui isi vor reface tara. Faptul ca si brasovenii s-au simtit lezati, ma bucura – dorinta romanului a ramas inca vie si probabil ca-i va invia si pe altii. Foarte important este ca odata pornita caruta, sa nu mai fie permisa scurgerea de valori peste granita – asta va accelera cresterea economica de care are intregul popor roman. Altfel, poporul va ramine in continuare sluga la o groaza de stapini.
  Deci nu vad, pina una alta, nici o baza reala de calcul pentru nu stiu ce procente in crestere economica. Strainii asteapta (ce altceva au vointa sa faca?) si poporul doreste o viata mai buna. Cu o floare oradeana si inca una brasoveana nu va fi primavara in Romania. Vlaga romaneasca este in popor care nu are nimic de asteptat de la nimeni, decit de la el insusi. El trebuie sa fie acel „cineva” care sa ia friiele tarii si numai atunci va sti exact cum sa-si pazeasca buzunarul – nu va avea nevoie nici de legi, nici de regulamente sau indicatii pretioase: Ia mina, este buzunarul meu si numai eu pun mina in el!

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 15, 2015 la ora 19:35

  Cat de probabila este cresterea economica prognozata, daca ministrul de finante este obligat sa demisioneze la scurt timp dupa ce propusese un cod fiscal reformist?! Un tanar politician care, cu toate ca este sotul doamnei Sandru, promitea un alt mod de a face politica si economie in patria noastra. Lua spaga in cimitir la ceas de seara…Mai mediocru si conformist-mioritic nici ca se poate. Nu este, oare, prea devreme sa ne gandim la o schimbare in clasa politica romaneasca? Si la o crestere economica la un ritm care sa ne apropie de lumea civilizata? Eu cred ca o astfel de crestere nu este posibila atat timp cat kleptocratia este bine-mersi la locul ei. Tinerii politicieni sunt asemenea celor batrani. Dl. Iohannis a cerut demisia d-lui Valcov la cateva ore dupa ce acesta o preze tase Primului ministru. Prim ministru care a insistat sa-l numeasca in post in pofida avertismentelor fostului presedinte.

  Răspunde
   
 • Pop Mihai
  Martie 13, 2015 la ora 23:23

  Cred ca ar trebui sa se renunte si la stirile despre politica si politicieni,ca ne-am saturat pâna peste cap de politicieni si de politica lor;ar fi bine de asemenea,sa se renunte la stiri despre religie si activitatea religiilor,cu o singura exceptie,cu ocazia timpurilor religioase.

  Răspunde
   
 • Cris
  Martie 13, 2015 la ora 19:11

  Gata… si impostorul de Darius Valcov, artizanul „Tzepei Fiscale 2016”, a fost invitat la DNA, intr-un dosar de coruptie…

  Urmeaza colegul lui – Victor Ponta !!!

  Răspunde
   
  1. Kristina
   Martie 13, 2015 la ora 20:37

   Sa te auda Dumnezeu !

   Răspunde
    
 • Andrei
  Martie 13, 2015 la ora 12:12

  Din pix poti sa scoti ca ai si crestere de 20% (pe baza de consum), si prin urmare crestere economica. Dar anul asta o sa avem deficit comercial, si exporturile NU o sa depaseasca importurile (ca valoare). Ni se pare ca va creste consumul pentru ca foarte multe importuri sunt platite in dolari (de ex. petrol, electronice China, de fapt orice marfa China), si cum dolarul a crescut f. mult, importurile vor costa mai mult, chiar la aceasi volum (cantitativ) ca si anul trecut. Exemplu, sa zicem ca un televizor are durata medie de viata 10 ani, deci in medie, anul asta 10% din populatie trebuie sa-si schimbe televizorul; sau o pereche de tenisi te tine in medie 3 ani, deci anul asta 33% din romani trebuie sa-si cumpere alti tenisi, etc, etc. Si povestea e aproape identica in fiecare an. Doar ca toate astea (made in China) vor costa anul asta cu 10-20% mai mult, ca a crescut dolarul, deci ne laudam ca va creste consumul cu 10-20% ? Si cine planuia sa-si ia 2 perechi de tenisi in loc de una, nu o sa-si mai ia, din acelasi motiv, deci in volum nu creste.

  Cat despre exporturile romanesti, majoritatea in euro (catre zona euro, aproximativ la aceeasi volum ca anul trecut), vor valora mai putin (raportat la dolar). Si chiar daca vom fi avantajati de un leu mai mic (si un euro mai mic, comparativ cu dolarul), si poate vom exporta un pic mai mult (in volum), exportul nu va creste cu 10-20%, sa acopere deprecierea monedei.

  Deci per total deficit comercial, adica mai saraci. Sau unii dintre noi cu televizoare si tenisi mai vechi, ca poate nu ne permitem sa le mai schimbam. Dar cu coada sus, ca avem crestere economica fenomenala. Wow.

  Răspunde
   
 • Nicu Steinhardt
  Martie 13, 2015 la ora 11:36

  @MOISE GURAN
  ESTE DATORIA europarlamentarilor Romani sa se bata in PE pentru schimbarea legislatiei de protectie a drepturilor de proprietate industriala in Europa.
  Desi in Tratatul fundamental european sunt
  prevazute cinci libertati fundamentale de
  circulatie in interiorul UE si anume libera
  circulatie a :
  -persoanelor,
  -marfurilor,
  -serviciilor,
  -capitalurilor si
  -informatiiei, totusi , cu nerusinare ,
  marile puteri occidentale se opun recunoasterii dreptului la recunoastere
  internationala a brevetului de inventie
  desi acesta are toate atributele valorilor
  recunoscute : el este simultan marfa, caci
  poate fi vandut/cumparat, este serviciu si informatie – know-how si transfer tehnologic si este si capital productiv caci poate servi ca valoare constitutiva
  a unei societati comerciale.
  Daca produci o marfa sau un serviciu dupa
  o tehnologie proprie, protejata printr-un brevet romanesc, marfa sau serviciul pot fi „exportate” liber, fara control vamal,
  fara taxe, de la Vilnius pana la Dublin, dar, protectia la contrafacere oferita de brevetul national se opreste la malul Dunarii, oferind competitorilor europeni
  MOCA (gratis) idei de afaceri si posibilitati nesfarsite de furaciuni legale
  In SUA , cu o taxa modica , poti obtine
  un patent valabil in toate cele 50 de state
  de la Atlantic la Pacific, cu acces la o piata de 300 milioane de consumatori. Noi,
  in EU, trebuie sa depunem 28 de cereri de brevet, sa platim 28 de taxe de inregistrare, sa asteptam 28 de brevete in tot atatea limbi iar apoi sa platim 28 de taxe de mentinere in vigoare in valoare de
  zeci si sute de mii de euro.
  Avem nevoie ca de oxigen de o noua lege a
  brevetelor europeana, care sa infiinteze un Birou de Patente European, de exemplu la Bruxelles, sa transforme oficiile nationale de inventii in sucursale ale
  biroului european , iar brevetele emise in oricare stat membru sa fie recunoscute in toate celelalte state membre. Brevetele ar trebui redactate in limba nationala pe
  avers si in engleza pe verso.Solutia este simpla si fezabila , dar dusmanii Europei unite, aflati inca in interiorul UE se opun
  cu indaratnicie acestui proiect generos si
  cu mare impact asupra cresterii competitivitatii Europei fata de concurenta internationala.
  Moise GURAN, fa-ti datoria de Roman si European si promoveaza acest proiect in emisiunile tale ! Succes !

  Răspunde
   
  1. Rom
   Martie 15, 2015 la ora 23:46

   Patente si inovatii tin de avocatii care se ocupa cu Intellectual property. Inteleg ca sunteti in tema cu sinuaoasa cale de la ideia patentabila si pina la scrisoarea patentului (valabila minimum 20 de ani). Regulile difera de la o tara la alta, iar UE este un conglomerat. O chestie cu mult mai simpla este recunoasterea diplomei universitare, prin cite usi trebuie sa treci (iar Romania tine usile deschise tuturor strainilor sau chiar romanilor care vin cu diplometele de afara). Acuma cred ca vedeti ce tarantele este si cu patentele. Cum singur ati constatat, ideile se fura, si daca i-ai facut o mica modificare devine una noua. Deja juristii marilor companii nici nu-si mai pierd vremea cu pastrarea secretului de fabricatie – descoperi ca ai fost furat, dai in judecata si pina la urma te intelegi cu hotul. Asta-i realitatea. Nu cistigi nimic daca-l bagi la pirnaie si oricita compensatie ti-ar de judecatorul, dupa proces au sa fure si altii ca stiu deja despre ce este vorba.
   Pastrind simtul valorii, un patent este o ideie grozava care pusa in aplicare aduce beneficii. Toata schema este sa beneficiezi cit mai mult inainte sa se prinda alti hotomani – adica nu patenta, foloseste-ti ideia si atunci o sa ia ceva timp altora sa descopere ce naiba ai facut de-ti merge asa de bine. Cind patentezi, practic ai oferit totul pe tava – ca doar nu mergi peste tot sa vezi cine foloseste ideia ta, si du-te si dovedeste ca nu-i a lui un pic diferita de a ta. Nu dau sfaturi, dar am facut multe imbunatatiri pe care nici cei cu care lucram nu stiiau ca sunt noutati, dar zic eu ca am beneficiat din asta, pe tacute. Nu exclud nici faptul ca si altuia cine stie pe unde sa-i fi venit vreo ideie similara, dar el nu stie de mine, eu nu stiu de el. Viata este scurta, si iti faci inima rea si altii se bucura beneficiind de marfa ta. Toate produsele in lume au inceput sa semene una cu alta, ca-i vorba de suruburi sau nu mai stiu ce metoda. NATO isi finanteaza spionajul anual cu un trilion de dolari, pentru ce? Ca sa beneficieze insutit. Citeam de curind ca in timpul WW II serviciile CIA concurau M16 numai pentru ca plateau informatorii mai gras si astia tot mai faceau ciubucuri si la dusmani si la aliati. Numai cu propria tara erau patrioti si furnizau infotmatia gratis. Deh…

   Răspunde
    
 • Cris
  Martie 13, 2015 la ora 11:30

  Romania bate pasul pe loc datorita imprumuturilor de la FMI si de une a mai luat bani. E clar ca acele imprumuturi te trag inapoi. Mereu vei avea o carutza de bani de varsat la altii, indiferent cat produci. Cine are un credit in casa stie ce spun, mai ales cei cu credite in franci care au simtit partea urata a capitalismului pe pielea lor.

  Orice ai face, un credit nu te lasa sa inaintezi, nu ai niciun spor.. progresezi subtire si asta e drama reala a Romaniei de azi.

  Răspunde
   
 • Emil Cioran- Schimbarea la fata a Romaniei
  Martie 13, 2015 la ora 10:55

  Romania nu are nicio sansa sa iasa din mediocritate cu ritmuri de „CRESTERE” de
  2-4% (de acelas ordin de marime cu inflatia!),normale pentru economiile puternice.
  Romania trebuie sa arda etapele, sa faca un salt inainte, cu cresteri sustinute de peste 10% TIMP DE CEL PUTIN DOUA DECENII,
  bazandu-se pe singura noastra resursa inepuizabila : CREATIVITATEA nativa a acestei natii.
  Creativitatea , manifestata prin produse si servicii IT, dar si prin inventiile
  si tehnologiile proprii in domeniul captarii si stocarii energiilor regenerabile si nepoluante TREBUIE SUSTINUTA DE STAT prin finantarea CDI in
  IMM-uri care sa le dezvolte pana la faza
  de productie de serie , marketing , desfacere si export. GUVERNUL TREBUIE sa
  asigure costurile de brevetare internationala pentru inventiile valoroase
  romanesti. NU EXISTA alta cale pentru a
  iesi din umbra statutului de colonie de mana a doua !

  Răspunde
   
 • VULTURUL
  Martie 13, 2015 la ora 09:46

  Daca cresterea economica este 2% iar inflatia este tot 2 % cred ca bati pasul pe loc. Sau economic este altfel nu este ca la matematica 2-2=0.

  Răspunde
   
  1. Cris
   Martie 13, 2015 la ora 11:28

   Cand te apuci sa judeci totul numai in procente, pericolul de a compara mere cu pere cum face Moise uneori este imens.

   Răspunde
    
 • VULTURUL
  Martie 13, 2015 la ora 09:41

  Referitor la codul muncii, cred ca este undeva o problema si as vrea si parerea d-voastra:art.114 alin.2,3,4 da voie angajatorilor sa te oblige sa lucrezi fara liber, adica 7 din 7 si poate sa-ti dea liberul aferent dupa 60 zile din motive tehnice, organizarea muncii, etc.Daca nu este in regula as dori ca sa sustinem abrogarea pentru ca altfel codul muncii nu mai are sens.

  Răspunde
   
  1. Rom
   Martie 15, 2015 la ora 22:56

   „7 din 7” este perfect in ordine daca se respecta limita de 48 ore saptaminal. Daca este vorba de contract colectiv, acesta presupune negociere sau acord de ambele parti, iar derogarile trebuie aprobate de ministerele muncii si finante.

   Răspunde
    
 • Ciprian
  Martie 13, 2015 la ora 03:00

  Off-topic (daca dl.Guran citeste comentariile)

  Dle. Guran va dau o informatie legata de emisiunea dvs. de la radio de joi despre programul „latele si cornul”. Laptele oferit copiilor contine lapte praf, cel putin laptele Dorna. E stantat cu caractere greu descifrabile „lapte cu adaos de lapte praf” si data expirarii. Nu tot timpul anului e drept dar e cu lapte praf. Dvs sustineati contrariul fata de o mamica care afirmase acelasi lucru.
  Nu are mare importanta, e bun. Dar daca tot e sa cumparam, in cazul asta sa primim, sa fie de calitate, orice produs romanesc. Sa am de unde alege. Si eu mi-as lua un Duster daca ar avea 7 locuri 🙂

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  Martie 12, 2015 la ora 23:14

  Fara infrastructura si fara bani din ISD viitorul e neclar. Romania este un imens exportator de manopera ieftina, inclusiv in IT. Doar inovarea aduce valoare adaugata si specialistii inalt calificati, adica ce ne lipseste acut.

  Răspunde
   
  1. Rom
   Martie 15, 2015 la ora 22:43

   Am motive foarte serioase sa ma indoiesc ca Romania nu are „specialistii inalt calificati”, dar chiar si asa: nu ne fugareste nimeni, facem un pic din ce se poate acuma si treptat ajungem departe. Cine vrea sampanie si caviar acuma, sa mearga in alte parti, sa vada cine-i da.

   Răspunde
    
 • ferencz
  Martie 12, 2015 la ora 22:22

  posibil sa fiu gresit informat, dar cum este posibil ca la depozite bancile sa nu calculeze dobanda in functie de robor?!

  pai la o hiperinflatie deponentii o sa is piarda economiile

  Răspunde
   
  1. IntransigenT
   Martie 13, 2015 la ora 20:16

   Clientii pierd, banca e salvata pe banii fraierilor care platesc taxe(daca e cazul), si treaba merge struna. Vezi ce s-a intimplat prin Europa cu criza financiara.

   Răspunde
    
 • ludu
  Martie 12, 2015 la ora 21:01

  interesant post

  Răspunde
   
 • Cris
  Martie 12, 2015 la ora 20:58

  Nimeni nu mai pune botul la false teorii de crestere a nivelului de trai bazate pe statistici goale. Cresterile de 1% a unor salarii mizere, african, nici n-ar trebui mentionate.

  Răspunde
   
 • dupa mersul leganatu "vine mersul apasatu''...
  Martie 12, 2015 la ora 20:35

  Azi Ziarul Financiarul” publica o statistica OMS:
  „…in Romania o familie poate trai sanatos cu 19lei/zi..”
  foarte corect cu conditia sa fie o familie compusa din iepuri.
  Deci,despre ce mai vorbim?
  In limba romana?

  Răspunde
   
 • Gogu
  Martie 12, 2015 la ora 20:33

  Metrorex nu cumpără trenuri de la Arad, CFR nu cumpără trenuri de la Craiova, Armata Română nu cumpără Saur de la Mizil și nici camioane de la Brașov. RATB nu cumpără autobuze Roman sau Igero. Concluzi?! Da, vom prospera economic și vom ieși din mediocritate.

  Răspunde
   
 • Cristi
  Martie 12, 2015 la ora 20:15

  Hmm, nu stiu ce sa spun la capitolul: crestere economica ptr ca ma lasa ` rece ` faza cu consumul populatiei !
  Noi traim intr-o capitala unde se da ora exacta, unde salariile sunt ceva mai mari si unde 3 milioane de oameni se distreaza, cumpara si banii se invart incontinuu.
  Ati fost prin orasele din tara s avedeti ce valoare au: 10 lei ?? Pff, am baut un suc natural si o cafea cu 9 lei, in Bucuresti doar daca te asezi la masa si deja au trecut 5 lei pe nota, ascuns in preturile din meniu.
  Asadar, cand voi vedea in celelalte orase aceeasi zumzaiala a bunastarii si consumului inseamna ca vom avea o crestere a PIB-ului cu adevarat, ca ne-am saturat de 1-3-4% an de an cand de fapt ne afundam si mai rau, de somaj nici nu mai amintesc.
  Si politicienii sunt de vina, 25 ani au mancat doar ei si NOI am reusit sa salvam tara asta, astfel ca tot NOI vom ridica PIB-ul tarii daca si standardul vietii se va ridica in toata tara, nu doar in Bucuresti, ca Bucurestiul NU INSEAMNA ROMANIA !!

  Răspunde
   
 • alex
  Martie 12, 2015 la ora 19:13

  Asa e. FMI-ul ar trebui sa isi ceara scuze pt erorile in care ne-a bagat.Acum ne mustra ca ne-au scapat din mana.Eu nu stiu cum pot fi atat de nesimtiti.Ar trebui sa le facem bagajele si sa ii expediem cu un low cost.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Martie 12, 2015 la ora 21:50

   Numai ca nu a prea gresit pana acum. FMI are in vedere faptul ca la conducere se afla un sistem politic corupt. care împiedica fructificarea resurselor de creștere economică pe care țara noastră le are. Pancarta pe care scria ironic „va rugam sa ne scuzați ca nu putem produce cât puteți fura” conține un mesaj inadecvat, dar esențialmente corect, corupția împiedica practic creșterea nivelului „productiei”. Creșterea economica reala va rămâne si anul acesta mult sub cea potențiala.

   Răspunde
    
   1. Rom
    Martie 15, 2015 la ora 22:31

    Domnu Constantin, FMI sa-si fructifice .. livezile lui…

    Răspunde
     
    1. xman
     Martie 15, 2015 la ora 22:59

     scz, dar nu FMI e de vina ca de exemplu producatorii de carne sunt nevoiti sa vanda sub pretul de productie din cauza importurilor masive, la negru (situatia la legume/fructe e la fel). Nu FMI e de vina ca nu putem exporta carne de oaie in orientul mijlociu. E doar incompetenta/coruptia noastra!

     FMI doar limiteaza posibilitatile de a fura.

     Grecia e in aceeasi situatie, au furat pana nu a mai ramas nimic…

     Răspunde
      
     1. Rom
      Martie 16, 2015 la ora 00:37

      Chiar a inceput o noua serie a Vikingilor si urmaream vreo doua zile in urma cum discutau doi regi (un viking si un britanic) la un pahar de vorba. Vikingul intreaba primul: Esti corupt? – Da, dar tu? – Si eu.Si au zimbit multumiti.
      Dar vorbiti de incompetenta in contextul exportului. Pe vremuri se spunea ca cei mai buni comercianti sunt arabii, dupa ei urmau evreii si grecii cam la fel. Despre diferenta intre arabi si evrei, m-am convins. Asa este. Nu-i vorba numai de negociere, ci si sa-ti pastrezi clientul. Mai mult, nu-i vinzi ce-i trebuie ci il convingi ca ce ai tu este ceia ce ii trebuie. Arta domnule, arta. Cind Putin a oferit romanilor (la vremea aceia era Basescu presedinte) sa devina distribuitorii de gaze al Europei, …Ce sa mai spun? Independenta, davai ceas si o tevisoara catre R.Moldova care nici astazi nu se stie la ce foloseste. Pina si americanii sunt mai buni comercianti: vind arme la toata lumea ba chiar baga si fitile pe unde pot ca sa creasca cererea (rusii ne ataca, sa ne inarmam…). Dar vorbind de prietenii nostri de la sud, Harper descopera ca americanii ne caroteaza la pretul produselor alimentare (ca si cum la avioane n-au facut la fel, sau nu s-au luat de noi sa ne facem granite comune si sa ne apere ei pe noi,..), in special la porc, vita, vin si portocale – pierdeam anual un bilion. Premierul nostru a spus ca suntem pregatiti sa-i contracaram, ca si cum aia vor sta. Sa vedem acuma ca a mai scazut pretul la petrol, poate se vor hotari sa continuam cu Keystone. Pina una alta, pentru ca islandezii au refuzat UE, si canadienii si americanii s-au napustit sa descrie frumusetile naturale si fauna (ca flora … mai putin) insulei. Ce haios este sa vezi printre rinduri – parca vad niste foraje alaturi de cele norvegiene. Dar sa revin la exportul romanesc in orientul mijlociu. „The Awassi is the most prevalent sheep breed in the Arab Countries… Fat-tailed sheep breeds comprise approximately 25% of the world sheep population” si nu duc lipsa. Plus covoare si impracaminte din lina, si artizanat din coarne. Deci cui vor romanii sa vinda castraveti? Despre greci nu sunt deacord ca au furat. Pe vremea lui Tito, greci, sirbi di turci au impinzit Europa si nimeni nu s-a plins de ei. Grecii au fost jecmaniti de UE (si pina si cei de la Detroit stiu asta), dar fiind obisnuiti cu o viata mai buna decit a romanilor, au sarit in sus mai devreme (cind nivelul lor de viata este cam dublu fata de cel al romanilor). Spuneam printr-unul din comentarii ca este vorba de gradul de suportabilitate functie de nivelul cu care esti obisnuit. Pentru ei este o tragedie, pentru romani probabil ca ar fi fost un paradis.
      „FMI doar limiteaza posibilitatile de a fura” – asta mi-a placut. sa le ramina lor ce fura…

       
     2. Constantin
      Martie 16, 2015 la ora 07:13

      Nu stiu daca de la oferta aceea, ori altele asemenea pe care le-a facut Occidentului (din care si Romania face parte, privind dinspre Moscova), dar se zice ca in prezent nu se simte tocmai bine. Altfel spus, manifestarile sale imperialiste nu mai sunt nici pe placul oamenilor de afaceri din propria tara, Rusia devine o economie tot mai problematica si nu din pricina presedintelui Basescu, a tevii de la Ungheni, sau a dorintei tot mai mari si cat se poate de firesti de apropiere intre Basarabia si Romania.

       
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase