Preadevreme fericitul ministru al Educaţiei

religie blog
de Moise Guran

Văd că Ministrul Educației a făcut o proclamație potrivit căreia problematica orei de religie este falsă, atâta timp cât 90 la sută dintre copii au fost înscriși de către părinți. O fi problematica falsă, dar problema rămâne. Atâta doar că nu este la Patriarhie nicidecum, ci este mai degrabă la Ministerul Educației.

Ca părinte vă pot explica de ce mi-am înscris copilul la ora de religie. Avea 10 pe primul semestru (așa cum au cei mai mulți copii la această oră și la celelalte opționale) iar mediile contează la admiterea în liceu. Dacă nu l-aș fi înscris, ar fi pierdut la calculul general și media de 10 de pe primul semestru. Ceea ce nu înseamnă că de la toamnă se va întâmpla la fel.

Calculul a fost pragmatic zic eu, atât din partea noastră, a părinților, care ne-am înscris copiii la ora de religie și pe acest al doilea semestru, chiar dacă nu doream neapărat acest lucru, dar mai ales a fost un calcul pragmatic și din partea Patriarhiei care, mai aproape de gândurile și frământările noastre decât a reușit vreodată vreun Ministru al Educației să fie, ne-a anticipat decizia.

Tot respectul, de asemenea, pentru modul de organizare al Bisericii Ortodoxe. Niciun ministru al Educației nu a fost capabil de o astfel de mobilizare așa cum au făcut preoții, dascălii, inspectorii, ba chiar și politicienii… Doar nu credeați că recomandarea de la CNA a venit așa, că sunt prea duși la biserică membrii consiliului, nu?

Dar acum să ne ocupăm de ce ne doare cu adevărat, de sistemul de educație… Ăla laic, sau cum o fi el… Ministrul Educației a proclamat, cu oarecare aroganță, teoria potrivit căreia dacă s-au înscris 90 la sută dintre copii la ora de religie, înseamnă că problema n-a existat niciodată, iar dezbaterea din societatea românească referitoare la predarea religiei în școli, ar fi fost așa, un fel de moft al câtorva atei mai vocaliști.

Și dacă Patriarhul Daniel conduce o instituție autarhică, deci nu am a-i face niciun reproș, Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, aș vrea să-i explic câteva lucruri simple. Democrația nu înseamnă dictatura majorității, ci respectul pentru minoritate. Libertatea conștiinței, așa cum este ea prevăzută în Constituția noastră, pornește de la ideea că oricât de ciudate ar fi concepțiile fiecăruia dintre noi despre religie și Dumnezeu, ceilalți trebuie să le respecte.

Pe de altă parte, tot ea, Constituția României, vorbește despre dreptul la educație, care este la fel de fundamental ca libertatea conștiinței. Beneficiarul acestui drept la educație nu este dascălul, ce are nevoie de un loc de muncă, ci este copilul meu, al tău, al fiecăruia dintre noi.

Acum, după ce Biserica a trecut cu brio testul înscrierii la orele de religie, Ministrul Educației a răsuflat ușurat, recunoscând faptul că, în esență, problema orei de religie este una socială, căci statul plătește salariile a 4000 de dascăli ce predau religia în școli. Dacă nu s-ar fi înscris copiii, ministerul nu știa ce să facă cu ei. Şi de aici discuţia deja părăseşte într-adevăr sfera orei de religie… Problema noastră, a tuturor, este că de 25 de ani interesul dascălului a fost întotdeauna deasupra interesului de educaţie al naţiunii. 

Cu toată simpatia pentru profesorii de religie, și unii dintre ei chiar o merită, aș vrea să îi transmit Ministrului Educației rugămintea mea, ca părinte, să se concentreze naibii pe rolul ministerului pe care îl conduce. Să mai viziteze încă o dată Constituția, să observe procentajul uriaș al analfabeților funcționali pe care școala românească îi scoate și să își dea seama și singur câtă nevoie are țara noastră de un adevărat Ministru al Educației… că de miniștri-lideri de sindicat am tot avut parte.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

59 răspunsuri la Preadevreme fericitul ministru al Educaţiei

 • marius
  Martie 18, 2015 la ora 04:09

  din cate stiu am trait intr-o societate de tip ateista 40 de ani . pai ce a adus ateismul, o degradare a moralitati si un consum exagerat de bauturi spirtoase pe cap de locuitor . cei care acum conduc Romania au fost crescuti in acei 40 de ani si cum nu au avut ora de religie, nu au auzit ca nu e bine sa furi . eu as spune ca suntem in aceasta situatie economica din lipsa moralitati . un om imoral nu poate face o lege morala

  Răspunde
   
 • Stefan
  Martie 13, 2015 la ora 20:17

  Cum este posibil ca religia sa fie predata in scoli? In vreme ce toate celelalte materii se completeaza reciproc precum matematica cu fizica si chimia, fizica cu geografia si meteorologia, si asa mai departe, religia vine si le contrazice pe toate :
  – daca inveti la geografie ca muntii au luat nastere prin incretire, datorita fortelor imense la care sunt supuse placile tectonice si ocazional se mai produc si cutremure, la ora de religie vei invata ca dumnezeu a creat muntii si tot el produce si cutremurele ca sa-i pedepseasca pe pagani sau pe pacatosi.
  – daca inveti la meteorologie ca grindina se formează atunci când picăturile de ploaie traversează straturi de aer cu temperaturi scăzute (sub 0 °C), la ora de religie vei invata ca grindina o produce dumnezeu ca sa-i pedepseasca pe nenorocitii de mai sus;
  – de biologie ce sa mai zic? ea este cea mai napastuita dintre stiinte dar asta nu-i impiedica pe slujitorii biserici sa-si faca cele mai sofisticate si mai scumpe operatii dupa ce sute de ani au fost impotriva disectiilor pe cadavre.
  – fizica? treaba cu fulgerul este bineinteles tot mana lui dumnezeu.
  ma opresc aici ca ati inteles ideea.
  Biserica ortodoxa sau catolica a fost sute de ani o piedica in calea stiintei. Occidentul a scapat de ea, este doar o chestiune de timp sa scapam si noi si doresc sa le multumesc preotilor lacomi, ipocriti si fara nicio legatura cu cele sfinte pentru ajutorul acordat in vederea implinirii acestui obiectiv.
  Habotnicilor!!! aveti la dispozitie peste 18.300 de biserici!!! va rog sa mergeti acolo si sa pupati cate icone vreti si sa faceti matanii cu nemiluita in schimbul unor taxe din ce in ce mai mari.
  Nu avem decat 4.000 de scoli. Lasati-le in pace ca va promit eu ca elevii de astazi vor produce pentru miluirea sufletului vostru masini, echipamente medicale performante, calculatoare, etc, etc. Nu de alta dar am vazut ca va plac nespus de mult toate rezultatele stiintei adevarate.
  Banuiesc ca sunteti total impotriva istoriei religiilor. Daca se va studia aceasta materie va putea sa vada tot romanul cate obiceiuri pagane sunt in biserica crestina.

  Răspunde
   
 • Pau Alex
  Martie 12, 2015 la ora 12:39

  Domnule Guran,spuneti ca ati facut o analiza foarte pragmatica gandidu-va la nota 10 pe care copilul dumneavoastra o ia la ora de religie,dar eu as fi curios sa stiu cum ati cuantificat spalarea pe creier care i se face la acea ora.

  Răspunde
   
 • Ungvari Mihai
  Martie 12, 2015 la ora 12:15

  Eu as desfiinta scoala cu totul! Intr-un „sistem democratic” nimic nu este obligatoriu! Cine vrea mai mult sa ceara sa fie invatat! De ce sa inscriem copilul in clasa 1? Poate ca nu vrea! Hai sa asteptam sa creasca sa se exprime liber!
  Domnule Moise, faceti emisiuni bune, ca si spectacol, dar sunte-ti pe dinafara, ca multi altii dealtfel!

  Răspunde
   
 • ovidiu
  Martie 12, 2015 la ora 10:52

  Am o prietena intelectuala cu doi copii care mi-a spus ca nu ii va da la scoala pt ca sistemul mai mult distruge inteligenta decat sa ajute. Axat doar pe memorie si pe vomitarea a ceea ce memorezi, trococul „iei o diploma doar daca faci ce ti se cere”, functioneaza perfect si ca un mare compromis la care am fost partasi cu totii fara sa ne dam seama. Personal recunosc ca am iesit din facultate mai prost decat am intrat pt ca creativitatea mi sa diminuat, spontaneitatea mi s-a mai pierdut, sclipirea inteligenta din ochi mi s-a mai diminuat, bucuria de a afla s-a domomit mult sub maldarul de informatii asimilate fortat. Am invatat insa sa execut tot ce mi se spune, precum scolarul care trebuie sa stea in banca lui asezata intr-un anumit mod ordonat dar nu creativ. Ba la primul loc de munca chiar mi s-a atras atentia sa nu fiu prea „revolutionar” si sa deranjez cu ideile sau imbunatatirile mele. La urmatoarele locuri de munca m-am conformat total…..

  Ulterior vorbind cu profesori din facultate, chiar ei mi-au marturisit ca la iesirea din scoala nici ei nu stiau mai nimic si a trebuit sa invete din nou ceea ce le era necesar in jobul lor. Si atunci ma intreb care e rolul scolii?Doar pregatirea individului dupa sistemul sclavagist a lui Pestalozzi de acum 100 de ani, in care individul era pregatit ca forta de munca(o piesa intr-un angrenaj) si atat? Cred ca s-a dus demult acea perioada dar noi nu vrem sa acceptam si ne chinuim copii cu lucruri inutile in loc sa mergem pe dezvoltarea pasiunilor lor, a inventivitatii, a descoperirilor acestei lumi frumoase, a unei vieti mai bune, a increderii ca pot orice isi propun..
  Daca intri intr-o multinationala si privesti in ochii celor de acolo, desi stii ca ei castiga mult mai bine decat majoritatea, nu vei vedea insa prea multa fericire, ba dimpotriva. Recunosc si ei ca accepta tacit sclavia pt ca nu au cale de intors din moment ce scoala si-a facut treaba si le-a distrus cel mai mare bun al lor:inteligenta, capacitatea de a iesi din orice situatie, de a cauta solutii noi, de a crea vieti noi si de a-si deschide drumuri noi….Da da chiar si intr-o multinationala vei gasi astfel de lucruri.Am fost acolo…..

  Se spune ca atunci cand Henry Thoreau a terminat facultatea , Emerson a dat o mare petrecere pentru a sarbatori evenimentul. El le-a spus participantilor: “Dau aceasta petrecere nu pentru ca Thoreau a dobandit multe cunostinte in universitate, ci pentru ca a reusit sa se intoarca de la universitate tot inteligent.”

  In incheiere propun de meditat la urmatoarea fabula:
  “Intr-o zi animalele din padure au hotarit sa infiinteze o scoala. In consiliul director au fost numiti iepurele, o pasare, un peste si un tipar. Iepurele a insistat ca alergarea sa fie inscrisa in programa scolara. Pasarea a insistat ca zborul sa fie si el trecut.Pestele a dorit ca inotul sa fie materie obligatorie, iar veverita a insistat pentru cataratul in copaci.Apoi au decis ca toate animalele sa isi insuseasca toate materiile.
  Cu toate ca iepurele avea numai zece la alergare, cataratul in copaci era pentru el o adevarata problema, tot cadea pe spate.Curand a ajuns sa aiba creierul zdruncinat si n-a mai putut sa alerge ca inainte.In loc de 10 lua 7 la alergare si bineinteles 4 la catarat in copaci. Pasarea era foarte buna la zbor dar cand venea vorba sa-si sape o vizuina in pamant, nu se descurca deloc. Isi tot rupea ciocul si aripile. In scurt timp a ajuns sa ia 7 la zbor si fireste 4 la sapat in pamant, iar cataratul in copaci ii manca zilele.
  In cele din urma, absolventul clasei se dovedi un tipar retardat mintal, care facea totul mediocru. Insa profesorii erau multumiti ca cineva isi insusise toate materiile si scoala a capatat denumirea de scoala de invatamant general.”

  Răspunde
   
 • nae
  Martie 12, 2015 la ora 08:37

  Autorul articolului este un fariseu,adică un ateu fals.Dacă ar fi sincer,şi-ar fi retras copilul de la ora de religie,fără să ţină cont de notă,şi ar fi făcut cerere pentru anularea notei.
  Acum face puţină agitaţie,sperând că va convinge factorii decizionali să scoată definitiv ora de religie.
  Îl anunţ că marea majoritate a părinţilor,care şi-au reînscris copiii la ora de religie s-au gândit la educaţia lor,şi nu la notă.Eu de exemplu,dacă s-ar introduce ore de educaţie sexuală,sau educaţie pentru sănătate nu mi-aş lăsa copilul,indiferent de consecinţe,şi chiar dacă l-aş priva de un 10,în plus.Religia trebuie să rămână în şcoală,însă cei care au avut în vedere alte considerente decât educaţia când şi-au înscris copiiila ora de religie,ar trebui să-i retragă,iar pe noi ceilalţi să ne lase să îi educăm cum vrem,şi să ne lase copiii în pace.

  Răspunde
   
 • laur
  Martie 11, 2015 la ora 20:14

  democratie e in tara noastra? dar in privinta minoritatilor la ora de religie eu zic ca a fost pana acum respectata si va fi. au optiunea sa nu asculte ce zice preotul, profesorul sau profesoara DE RELIGIE prin retragerea de la ora cu o cerere. vorbesc in cunostinta de cauza.
  pacat ca pierdem timpul cu astfel de cereri, maine ce urmeaza limba romana sau matematica 🙂
  avem probleme mai grave cum ar fi proasta finantare in educatie si ca parinti ar trebui sa iesim in strada sa ne cerem dreptul pt copii nostrii, pt viitorul lor dar si al nostru deoarece ei pot face o tara mai buna, ca noi ne chinuim de 25 de ani in asa zisa democratie si nu mai reusim sa o facem

  Răspunde
   
 • George
  Martie 11, 2015 la ora 13:09

  Legat de subiectul lui Moise, am o rugaminte si o intrebare la care sper ca cititorii acestui blog imi pot da un raspuns.
  Din mai multe motive (in special din cauza unei profesoare pe care ma feresc sa o caracterizez aici) am optat sa NU semnez participarea fiicei mele la ora de religie (este in clasa a 11-a, la un liceu bun din oras). Astazi a fost prima ora de religie de „dupa” si , surpriza, fiica mea si inca un copil (singurii din clasa care nu au semnat cererea) au fost scosi in fata clasei si facuti cu ou si cu otet. Doamna profesoara le-a spus ca „papusei, cererea voastra de neparticipare se aplica din toamna si pana atunci voi avea eu grija sa va ascult in mod special de va ies fulgii. De ce il dati afara pe Dumnezeu din viata voastra ? La alte clase am 100% semnat numai aici voi m-ati facut de ras etc etc etc”.
  Fata a venit acasa plangand ca „ce face ea acum, ca eu i-am spus ca nu va face deloc de acum dar acum va trebui sa suporte razbunarea doamnei pana la toamna „. Vreau sa merg la scoala sa discut cu doamna dar fata ma roaga sa nu merg ca fac mai rau. In concluzie vreau sa merg la inspectorat direct sa depun o plangere (am 33 de martori la incident, practic toata clasa). Singura mea problema, ca sa clarific exact ce sa cer (si nu gasesc nimic clar pe net) este DE CAND SE APLICA ACEASTA HOTARARE A CURTII CONSTITUTIONALE ? Practic, de cand nu mai fac religia cei care au optat acum sa nu faca ? Va multumesc mult pentru orice informatie.

  Răspunde
   
  1. Sabian
   Martie 11, 2015 la ora 14:10

   Fiica dumneavoastra nu mai este incrisa la ora de religie punct. Nu mai poate primi note sau absente din moment ce legea spune ca nimeni nu poate fi inscris fara voia lui la ora de religie. Scoala sa se ocupe sa ii faca rost de un loc sau o clasa in care sa stea in timpul orei de religie sau sa ii schimbe orarul. Daca nu se conformeaza pur si simplu mentionati ca o sa faceti tot posibilul sa aduceti situatia in atentia mass media ca sa vada toata lumea discriminarea.

   Nu va lasati intimidat.

   Răspunde
    
  2. Liviu
   Martie 13, 2015 la ora 08:31

   La Inspectorat, la Directorul scolii la Tribunal si cereti CLAR SI RASPICAT ca aceasta profesoara sa dispara din Invatamânt.

   Răspunde
    
 • Monica
  Martie 10, 2015 la ora 23:23

  Cred ca urmatoarea campanie impotriva discriminarii va trebui sa se duca pentru schimbarea notelor de la ora de religie (acceptata drept optionala) in calificative.
  Aceasta pentru ca doi copii foarte buni la invatatura, cu o singura medie de 9 si celelalte de 10 vor avea medii generale diferite cu 1 sau 2 sutimi, iar daca vorbim de premianti, vorbim de premii diferite.
  Cu alte cuvinte, elevul care frecventeaza ora de religie va lua premiul I, iar cel care nu merge la religie va lua numai premiul al doilea, desi numarul mediilor de 9 este acelasi.
  (In calitate de diriginta, am fost nevoita sa fiu partasa la aceasta discriminare in urma cu 3 ani, cand una din fetele „retrase” de la religie a luat premiul III, desi avea acelasi numar de medii de 9 ca si colega ei care a avut premiul II)

  Ce parere aveti de asta?

  Răspunde
   
 • alexa
  Martie 10, 2015 la ora 18:36

  Dl Florin Colceag, antrenorul lotului olimpic de matematica al Romaniei, a intocmit o lege a invatamantului foarte performanta, dar cei din minister au ciuntit-o pana nu a mai ramas nimic din ea.Daca l-ati invita la emisiune veti vedea ca solutii sint dar nu se vor aplicate pt ca nu putem fi mai destepti decat parlamentarii si sa le luam locurile.

  Răspunde
   
 • garceag
  Martie 10, 2015 la ora 17:54

  Daca tinem cont de zicala ,,Sa faci ce spune popa si sa nu faci ce face popa ,poate ,,vom reusi ceva cu ora de religie,,Caci altfel copii invata ceva si cand vor creste mari isi vor da seama; ca ce au iinvatat inscoala–i totul==MINCIUNA ,,CA POPII VOR NUMAI BANI MULTI ,,si in rest,,,educatie ==O,O,Pe timpul comunistilor nu se consuma ,,atata energie ptr. religie ,,sis-a facut scoala seriosa ,,,ori acum numai anlfateti cu dploma ,,siin plus sa mai platim tot de la buget inca 4000 de chiulai popi ,de religie ,,RELIGIA ===BIBLIA SI MAI ALES CELE 10 PORUNCI ,,,punct….

  Răspunde
   
 • marenouche
  Martie 10, 2015 la ora 17:39

  N-ar trebuie sa fie nici un fel de discutie : sintem un stat LAIC.(sau nu mai sintem ?)

  Răspunde
   
 • defrag
  Martie 10, 2015 la ora 17:06

  BOR, in buna lui traditie de manipulatoare a maselor si de femeie femee usoara care sta in pat cu politica si se uita la „ochiul dracului”a profitat sau a negociat cu ministerul educatiei (cel putin) manevra aceasta cu ora de religie prin care parintii au fost practic obligati sa-si inscrie copii la ora de religie. As propune adoptarea a doua amendamente la aceasta lege si ar trebui sa iesim in strada pentru ele: 1. sa nu se dea note la ora de religie; 2. sa se ofere obligatoriu o alternativa educationala la aceasta ora de studiu a religiei. Daca s-ar face aceste 2 lucruri sa vedeti cum nici 50 % dintre parinti nu si-ar mai inscrie copii la ora de religie.

  Răspunde
   
 • stefan
  Martie 10, 2015 la ora 16:53

  Discutiile din comentarii sunt „cine e cel mai necredincios”. Dascali de religie au si ei un rol destul de important in educatia unui minor, la ora de religie doar programa trebuie ajustata sa nu implice doctrina ortodoxa ci o discutie libera despre bine/rau, regulile de baza impuse de religie dealungul timpului si chiar partea de istorie sangeroasa catolica/ortodoxa/ mai nou si musulmana.
  Nu sunt parinte iar la biserica planuiesc sa ma duc cand ma casatoresc.Respect decizia parintilor de a lasa ora de religie in scoli e printre putinele ore in care nu vine un profesor/a care sa iti bubuie encefalul cu o infinitate exercitii si probleme sau viziuni ale unui drogat,mort de beat ce privea la stele in fata la Bolta rece in Iasi,fara sa explice macar la ce naiba ii trebuie integrale sau viziuni artistico-fantastice unui elev care nu stie sa citeasca corect si fluient.

  Răspunde
   
  1. Liviu
   Martie 13, 2015 la ora 08:23

   Destul de pertinente ideile tale, dar câta credibilitate crezi ca ai când scrii „fluient” in loc de „fluent”?

   Răspunde
    
 • Alex Valahul
  Martie 10, 2015 la ora 14:35

  nu-mi dau seama…cum se mai calculeaza media generala . mai precis daca nota la religie e considerata in aceeasi pondere cu orice alta materie (gen matematica) . ca atunci e un factor de luat in seama cand hotarasti asta pt copilul tau.

  de exemplu, daca sunt 10 materii si am notele :
  9, 8, 7, 9, 8, 7, 9, 8, 7 …fara religie ar avea media 8,00 .
  cu religie (considerand ca ia 10 la religie), i-ar iesi media 8,20. 20 sutimi conteaza.

  corect ar fi sa nu se dea note la religie, sau sa se ofere alternativa la religie (etica, educatie civica, educatie economica, etc)

  Răspunde
   
  1. Monica
   Martie 10, 2015 la ora 23:33

   Mediile generale se calculeaza impartind suma mediilor la materii la numarul materiilor studiate. Ceea ce inseamna ca un elev care nu studiaza religia va avea un numar mai mic de medii la care se va raporta media generala si, in consecinta, o medie generala mai mica decat un coleg care participa la ora de religie si care are aceleasi medii diferite de 10.

   Concret:
   daca un elev are o singura medie de 9 si restul de 10,
   la un numar de 14 materii are media generala 9,92,
   la 15 materii are media generala 9,93.

   Iar conform regulamentului scolar, un elev cu 9,93, respectiv unul cu 9,92 vor lua premii diferite.

   E legal (ca asa spune regulamentul).

   Dar e moral?

   Răspunde
    
 • Marian
  Martie 10, 2015 la ora 14:00

  Cat de lipsit de bun simt trebuie sa fim NOI <> sa ii judecam pe altii, dor fiindca au curajul sa-si de a cu parerea (fie ea chiar si publica la TV)

  Ne mai miram de ce o ducem din ce in ce mai prost in ultimii 25 de ani.

  Răspunde
   
 • Liana
  Martie 10, 2015 la ora 13:27

  Aveti perfecta dreptate , domnule Guran! Ma bucur sa aud o explicatie clara a situatiei din toate punctele de vedere !

  Răspunde
   
 • Rom
  Martie 10, 2015 la ora 12:47

  „deci nu am a-i face niciun reproș, Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu … aș vrea să îi transmit Ministrului Educației rugămintea mea, ca părinte, să se concentreze naibii pe rolul ministerului pe care îl conduce” – la naiba, se bat cap in cap. I-am citit CV si chiar ca nu am nimic sa-i reprosez. Daca ar fi fost tot senatul si guvernul din aceasta categorie, tara ar fi mers cum trebuie. Daca se privatizeaza si BOR, chiar ca nu mai este nimic de spus.

  Răspunde
   
 • Tony
  Martie 10, 2015 la ora 10:53

  Superb, inca o generatie care nu va iesi din evul mediu.

  Răspunde
   
 • Gia
  Martie 10, 2015 la ora 10:23

  „Dar acum să ne ocupăm de ce ne doare cu adevărat, de sistemul de educație… Ăla laic, sau cum o fi el… Ministrul Educației a proclamat, cu oarecare aroganță, teoria potrivit căreia dacă s-au înscris 90 la sută dintre copii la ora de religie, înseamnă că problema n-a existat niciodată, iar dezbaterea din societatea românească referitoare la predarea religiei în școli, ar fi fost așa, un fel de moft al câtorva atei mai vocaliști” coroborat cu „Democrația nu înseamnă dictatura majorității, ci respectul pentru minoritate” ci cu „Problema noastră, a tuturor, este că de 25 de ani interesul dascălului a fost întotdeauna deasupra interesului de educaţie al naţiunii”…
  Vai,domnule Moise Guran…cand o mana de oameni au incercat sa lupte “impotriva sistemului bancar”,in realitatea impotriva unor probleme de “etica” (voiam sa existe parteneriat intre banca si client) am fost catalogati “inculti” si ca “destabilizam sistemul bancar”.Problema noastra,a tuturor,este ca de 25 de ani interesul BNR si implicit a statului a fost intotdeauna deasupra interesului consumatorului de produse financiare”.Din pacate,10% am luat atitudine si am dat banca in judecata (nu am sa povestesc prin ce am trecut) iar dupa 5 ani,justitia ne spune ca “noi am ales riscul DRV”.Pe romaneste: esti prost.incult si ai semnat,asta este” Nu se pune problema ca acest DRV nu respecta legi/principii/parteneriat ci “semnatura” este esenta.De aceea nu este tras nimeni la raspundere cand se “trag tunuri” ca deh…”contractul respecta vointa partilor”,ce conteaza ca “vointa” a fost “indusa de dorinta de profit”.De ce ne plangem de Bechtel? Contractul a respectat “vointa partilor”,nu?Noi am votat pe cei care au semnat,nu?BNR a proclamat,cu oarecare aroganta, ca “contractul are putere de lege” adica problema DRV nu exista si este doar un moft al catorva persoane care nu vor sa-si plateasca datoria dupa ce au mers in Dubai”

  Toata stima,

  Răspunde
   
 • Gerard
  Martie 10, 2015 la ora 09:36

  Buna ziua,
  In legatura cu analfabetii functionali,eu cred ca tocmai asta se doreste, o masa de oameni care sunt usor de controlat. De ce o retea „de socializare” are asa succes precum facebook ? Pentru ca e mult mai usor sa urmaresti o singura sursa unde oamenii declara de bunavoie ce fac si ce au, nu mai trebuie securist pentru fiecare. Nu cred in teoria conspiratiei ci a unui plan de urmari interesele celor bogati. Nu e un pic cam ciudat ca de atata timp se declara criza dar apar din ce in ce mai multi miliardari ? Ar fi atat de multe de spus dar imi e ca vorbim degeaba, cainii latra, ursul trece.

  Răspunde
   
  1. Rom
   Martie 10, 2015 la ora 12:23

   De asta au nevoie de mai multi IT in centrele universitare, cei din scoli nu sunt inca revolutionari…

   Răspunde
    
 • adrian
  Martie 10, 2015 la ora 07:48

  bun am inteles parerea lui Guran si a celor ce au comentat dar intrebarea cred ca e alta,,,,,,,cei ce nu au facut cerere ce vor pati?sau copii lor cevor face in acea ora in care ceilalti vor asculta preotul??

  Răspunde
   
 • yyyiulia
  Martie 10, 2015 la ora 05:31

  Victoria BOR s-a datorat in primul rand atitudinii mult prea relaxate a părinților. Posesoare a unui copil in clasa 0 am semnat o hârtie vârâtă rapid de învățătoare sub nas la 8 dimineața, dintr-o goana intre a lăsa minora la școală si a ajunge la timp la serviciu. Plus ca școală nu ne-a oferit alternative. Copilul face sau nu religie. Daca exista si rubrica de sugestii de opționale jur ca as fi ales regretata caligrafie sau educație pt situații de urgenta, educație financiara sau orice cu finalitate. Desi religia se preda in scoli de câțiva ani, adepții in randul primelor generații educate in spiritul ORTODOXIEI sunt aceeași dintotdeauna ca număr. Mi-ar fi plăcut o clasa formata din ortodocși, catolici,mozaici, musulmani și ceva Martori ai lui Iehova. Si toți sa insiste sa studieze religia. Ar fi remunerat Ministerul cinci clerici diferiți pt o singura clasa? NU. Probabil ca neortodocșii ar fi desenat vampiri in ultimele bănci!!!!

  Răspunde
   
  1. Rom
   Martie 10, 2015 la ora 12:10

   O sa va mirati poate, dar in Canada in scoli se preda catolicismul si participa tot evantaiul religios, fara probleme. Se invata, nu se practica. Si invatatura este aceiasi: sa nu furi, sa nu ailalta… Si la puscarie tot amestecati sunt: am furat, am ailalta …

   Răspunde
    
 • Mircea St
  Martie 9, 2015 la ora 23:26

  Nimeni nu spune ce a provocat toata tevatura asta. 90% din romani nu sunt impotriva credintei ortodoxe dar vreo 40% sunt impotriva BOR (si eu intre ei). Cat timp biserica a ajuns sa aiba venituri anuale aproape cat Petrom eu nu vreu sa mai am legaturi sub nicio forma cu ea. Sincer ca ma uit la patriarh sau la vreun parlamentar imi e tot aia…

  Răspunde
   
  1. Rom
   Martie 10, 2015 la ora 11:54

   Petrom este privatizat. Sa se privatizeze si BOR.

   Răspunde
    
 • adrian
  Martie 9, 2015 la ora 23:03

  Emanuel…majoritatea nu ar dori sa mai plateasca taxe,majoritatea chiar a votat un parlament de 300 de parlamentari…sa continui???…avem o constitutie votata de majoritate (si o decizie a curti constitutionale ) …gindeste…si apoi citeaza „apocalipsa” pe poporul Roman

  Răspunde
   
  1. emanuel
   Martie 10, 2015 la ora 00:17

   Gandesc, citesc, caut, ma rog incercand sa nu-mi fac iluzii alimentate de falsi formatori de opinie (auto)impusi de mass-media. Noi nu prea mai avem jurnalisti. Un jurnalist ar trebui sa prezinte o stire impartial nu sa-si impuna la radio sau tv propriile convingeri. Televizorul ne educa… copiii nostri sunt educati de catre canalele de desene animate, cei mari de catre canalele de stiri si nu numai. Cand scoala si Biserica sunt inlocuite de tv poporul e sortit pieirii… sufletesti.

   Răspunde
    
  2. Rom
   Martie 10, 2015 la ora 11:50

   Fara taxe, fara buget – excelent. Care reprezentare o credeti mai democrata: 1/40,000 sau 1/65,000?

   Răspunde
    
 • xman
  Martie 9, 2015 la ora 22:43

  ce ne facem noi acum ca Patriarhul Kiril l-a declarat pe Putin „trimisul lui Dumnezeu”?!… facem macar un capitol in cartea aia de religie pentru el?! da cu toti aia de au dat bani pentru biserica si sunt sfinti pe pereti?!

  Sa stii totusi ca-n ministerul ala doar Dumnezeu mai poate face ordine, ori trimisul lu’ Dumnezeu…Asa ca: sa-i trimitem intr-o vizita de lucru in Donetsk, sa mearga si inaltele fete bisericesti, ca sa vada ce poate face minunea de la Moscova!

  acum daca aplicam regula de 10-80-10 nu iese cumva 90%?!

  Răspunde
   
 • Aurel
  Martie 9, 2015 la ora 22:29

  Deoarece nu au toti oamenii aceeasi religie, cred ca este mai firesc sa participe doar cine vrea la orele respective decat sa se retraga cine nu vrea.

  Domnule Guran aveti dreptate, interesul dascalilor era mai presus decat cel al elevilor.

  Eu consider ca sistemul de invatamant functioneaza dupa principii stabilite cu foarte mult timp in urma si este intr-o oarecare masura depasit. Incercarile de a-l reforma au fost facute superficial.

  Consider necesara o reproiectare radicala a sistemului, si ma gandesc la sensul din management al reproiectarii (reengineering).

  Cred ca sistemul de invatamant trebuie sa asigure pregatirea indivizilor pentru viata si pentru integrarea lor in societate, precum si educarea lor in vederea obtinerii unei societati responsabile. In acest sens, trebuie sa se faca tot ce se poate pentru a oferi conditii egale tuturor.

  Cred ca decizia oricarui individ de a alege un domeniu de activitate este mai bine sa fie luata cat mai tarziu posibil, in limite rezonabile. De exemplu, la 18 ani, nu la 14. (De fapt, maturizarea se petrece mai tarziu, si abia atunci stim ce vrem cu adevarat.)

  In acest sens, cred ca admiterea la facultate pe baza de examen este de preferat, deoarece ofera copiilor libertatea de a-si alege la 18 ani alt domeniu decat au ales la 14.

  Pregatirea pentru viata si pentru societate necesita mutarea accentului de la discipline cum sunt romana si matematica la discipline cum sunt geografia (lumii), biologia, economia, tehnologia, psihologia si educatia fizica.

  Pentru o societate responsabila, cred ca pana la 18 ani invatamantul ar trebui sa fie obligatoriu. In plus, pentru a nu conditiona prea devreme alegerea unui domeniu de activitate, si pentru a oferi baze egale, cred ca ar fi bine ca invatamantul obligatoriu pana la 18 ani sa fie identic pentru toti, fara profile diferite.

  Tot pentru baze egale, sunt adeptul uniformelor.

  In incheiere, domnule Guran, vreau sa stiti ca ma numar printre cei care v-ar vota (daca s-ar putea) pentru postul de prim – ministru.

  Răspunde
   
 • Cristi
  Martie 9, 2015 la ora 22:25

  Salut Moise.

  Te rog nu mai folosi cuvantul „FRATE”.
  De fiecare data cand te aud la radio sau la TV pronuntand acest cuvant, parca te si vad in salpi in fata blocului, scuipand seminte si ascultand muzica la telefonil mobil.

  Răspunde
   
 • Emancipatorul
  Martie 9, 2015 la ora 22:04

  Clar ca BOR a invins, cu complicitatea Min. Educatiei.

  Min. Educ a vrut sa faca pe plac BOR ptr ca PSD sa primeasca recomandarile BOR la alegeri, caci multi romani apleaca urechea la recomandarile electorale ale preotilor.
  Deci lupta ateilor era grea atit timp cit Min. Educ promova interesele BOR.

  Dl. Guran, ideea e ca ai nostrii copii sa fie asa bine pregatiti incit sa nu conteze liceul si sa nu te bazezi pe invatamantul public. Mai ales ca in realitate chiar nu conteaza invatamantul public ptr ca sa iti gasesti o slujba.
  Invatamantul public e o pacalaeala, chiar si in restul lumii, nu doar la noi. Toata lumea vorbeste de esecul invatamantului public.
  Ideea e si sa aflam de ce invatamantul e o teapa si in tari dezvoltate.

  Răspunde
   
 • emanuel
  Martie 9, 2015 la ora 21:48

  Democratia nu inseamna dictatura majoritatii dar e adevarat ca include respectul pentru minoritate. Cuvantul „democratie” vine din greaca – demos=popor si kratos=putere – puterea poporului. Majoritatea are puterea de decizie. Atunci cand minoritatea incearca sa impuna punctul sau de vedere majoritatii asta devine o problema. In zilele noastre minoritatile de orice fel (sexuale, ateiste, etc.) incearca prin toate fortele de care dispun sa transforme majoritatea dupa chipul si asemanarea lor care este unul cel putin defectuos daca nu total nefiresc. Dar cei care sunt in minoritate nu pot accepta asta, se simt singuri, nesiguri si atunci incearca sa-si atraga de partea lor cat mai multi ca sa-si justifice propriile convingeri. Ora de religie e doar o etapa. S-a incercat marea cu degetul ca sa se testeze prezenta si starea de spirit a societatii romanesti. Vor veni incercari din ce in ce mai grele dar treptat pentru ca poporul sa aiba un rastimp de obisnuinta cu schimbarile care-l lovesc la radacina. Radacinile unui popor sunt economia, educatia, credinta – Biserica. Primele 2 au reusit sa le distruga in ultimii 25 de ani. Credinta (chiar daca slabeste pe zi ce trece) inca mai rezista si asta deranjeaza… mult… foarte mult…

  Răspunde
   
  1. alex
   Martie 9, 2015 la ora 22:47

   Emanuel, din punctul meu de vedere e corect…Vreau sa vad o mama sau un tata care militeaza impotriva orei de religie si/sau care sustine drepturile minoritatilor sexuale (nu pot sa le mai zic homosexuali) cum ii explica baiatului de 12-14 ani, cand incep tinerii sa experimenteze, ca nu e bine sa ii faca un oral colegului Gicuta, ca e un pacat impotriva firii, ca nu e ceva normal!
   La ora de religie se vorbeste de rai si iad si despre pacate, ce e rau in asta? Sunt copii traumatizati? WAF?!!! Cand v-ati uitat ultima data pe un post cu desene animate?Acolo nu e violenta?Violenta nu e traumatizanta?Certurile(discutii mai aprinse) dintre parinti nu sunt traumatizante pentru copii?Tigarile fumate in casa sau in preajma copiilor nu sunt traumatizante?

   Cei ce vor ” Istoria Religiilor” in locul „Orei de religie” stiu cine sunt cei care studiaza asa ceva si ar putea preda? Tot preotii….la teologie….adica….

   Nu toate masinile sunt albe, nu toti cainii au coada surta, nu toti popii fura , nu toti hotii sunt tigani, nu toti tiganii sunt din Romania
   Si daca tot suntem la negatii:
   Nu am vazut nici un „demnitar” al acestei Tari, care sa fie acolo unde e datorita inteligentei si interesului pentru Tara…ci cu banii Dvs , cu care s-ar fi putut face spitale, scoli, drumuri…

   Va impiedicati in cateva mii de biserici, mai pline sau mai goale? Dar milioanele de Baruri / Crasme / Bodegi pline de „pacanele” nu le vede nimeni?

   Răspunde
    
   1. emanuel
    Martie 9, 2015 la ora 23:56

    Istoria religiilor e posibil sa fie tot o etapa intermediara. Dupa ce s-a acomodat societatea cu ea se poate propune ca istoria religiilor sa fie inlocuita cu istoria filosofiilor ca pana la urma (din punctul lor de vedere) religia e doar filosofie… si uite asa Dumnezeu ar fi impins incet-incet afara din programa scolara. Un copil fara credinta in Dumnezeu sadita din start (din pantecele mamei), fara a-si cunoaste istoria neamului in care a fost nascut va fi mai tarziu un adult ancorat in nimic, total debusolat, depresiv care nu intelege de unde vine, ce rost are si unde se duce. Persoana devine astfel individ. Iar multimea de indivizi devine masa de manevra care sub umbra libertinajului are impresia ca este libera si totusi… nefericita.

    Răspunde
     
    1. Fremen
     Martie 10, 2015 la ora 12:34

     Emanuel, esti sigur intreg la cap? Cum vine treaba cu credinta inca din pantecele mamei?
     Esti total pe langa realitate daca iti inchipui ca ora de religie te fereste de baruri, crasme sau altele. Pai la cata religie se face in scoli, ar trebui sa suiere vantul prin baruri. Ora de religie, in general, nu ajuta cu nimic la modelarea caracterului. Exista exceptii, dar alea-s o minoritate, si oricum, in viziunea ta, minoritarii nu prea au castig de cauza.

     Răspunde
      
     1. emanuel
      Martie 10, 2015 la ora 14:43

      Draga Fremen daca tu nu intelegi un lucru nu inseamna ca trebuie sa-l faci pe celalalt nebun ci sa incerci sa vezi ce-a vrut sa spuna. „Părintele Paisie, asemenea tuturor sfinților, localizează începutul educației copiilor înainte chiar de nașterea acestora: educația copilului începe din pântece – spune Părintele – dacă mama care este însărcinată se supără și se mâhnește, embrionul din pântecele ei se agită, în timp ce atunci când mama se roagă și trăiește duhovnicește, copilașul se sfințește în pântecele mamei. De aceea, atunci când este însărcinată, femeia trebuie să rostească rugăciunea, să citească puțin Evanghelia, să psalmodieze, să nu aibă neliniști, dar și ceilalți să aibă grijă să n-o întristeze. Atunci copilul care se va naște va fi sfințit și părinții nu vor avea probleme cu el, nici când este mic, nici când va crește mare.” – Bibliografie: P. Paisie, Cuvinte IV, Sihăstria Sf. Ioan Teologul, Suroti, 2003, p. 84

       
   2. Paul
    Martie 10, 2015 la ora 02:42

    Este adevar in privinta minoritatilor sexuale. Din ce stiu eu este varietate intre sexele femeiesc si barbatesc. Ele sunt atat de natura fizica, dar si psihica. Pe timpul comunistilor, parintii pe ascuns isi duceau copii la spitale si le aplica o corectie chirurgicala – trbuiau sa aiba numai un sex. Nu am auzit absolut niciodata ca biserica sa ia atitudine impotriva acestor practici. Ce sa mai vorbim despre partea psihica, chiar si acum putem citi in presa de cazuri de schimbari chirurgicale de sex. Desigur in Occident. Cine s-ar mutila fara sens?
    Si apoi tu vorbesti de perversi. Sunt convins ca minoritatile sexuale au perversii lor, dar nu ne putem plange ca heterosexualii nu au. Pana si popii au.
    Si personal sunt heterosexual, dar nu consider ca este meritul meu. Asa m-am nascut.

    Răspunde
     
    1. Rom
     Martie 10, 2015 la ora 11:34

     Unisexul a inceput sa fie o problema luata in serios in multe tari. Se afirma ca se intra in puscarie normal si se iese altfel. Despre ce se intimpla in armata si in tarile ocupate stiu numai ocupatii. Bine ca se legalizeaza drogurile si casatoriile unilaterale. Acuma vor sa legalizeze si sinuciderea asistata de doctor. Si nimeni nu observa ca se merge din bine in mai bine. Se loveste in biserica si indirect in credinta. Oare de ce nu se „privatizeaza” biserica, sa se autofinanteze si astfel ca mentina moralitatea populatiei?

     Răspunde
      
   3. Cristina
    Martie 10, 2015 la ora 12:44

    Nu sunt mama inca, dar militez pentru drepturile minoritatilor sexuale. Si da, voi explica si copilului meu de ce este ok sa nu discrimineze pe criterii de rasa, orientare sau, ce crezi? confesiune. Pentru ca asta inseamna toleranta domnilor „crestini”. Inseamna sa-l lasi pe aproapele tau sa faca dupa cum il taie capul in ceea ce il priveste, cat timp nu te afecteaza pe tine in vreun fel si nici nu te priveste cum alege sa-si traiasca viata. Aveti o problema cu homosexualii, de parca ar fi marea plaga a omenirii, dar cu crimele si abuzurile facute de „crestinii” aia care bat matanii n-aveti nici o problema, ca p-aia „ii iarta d-zeu”. Mai cantariti o data masura cu care evaluati oamenii, ce e bine, ce e rau, ce e iertabil si ce nu. Pentru ca in conceptia voastra, unul care omoara, dar se spovedeste, face obiectul iertarii, dar unul care minte, si nu da fuga la preot, va ajunge in iad. Corect, nu?

    Răspunde
     
    1. Rom
     Martie 10, 2015 la ora 14:01

     Rasa si confesiunea este o treaba si … orientarea este gtesita si nenaturala. Pacat sa le puneti in aceiasi oala.

     Răspunde
      
     1. xman
      Martie 10, 2015 la ora 14:51

      rasa/orientarea sexuala/ capacitatea ta intelectuala sunt lucruri pe care nu le poti alege, tin de genetica (gene, hormoni prenatali si structura creierului) 🙂

      Tot ce tine de biologie e natural, sa spui ca homosexualitatea nu e naturala…

      religia e ceva ce tine strict de factori sociali…

      un like din partea mea pentru Cristina 🙂

       
    2. emanuel
     Martie 10, 2015 la ora 14:53

     A milita pentru drepturile minoritatilor sexuale inseamna a milita impotriva lui Dumnezeu certificand pacatul. E adevarat ca fiecare poate sa faca orice doreste in viata sa dar aici e vorba ca minoritatile vor sa impuna majoritatii felul lor nefiresc de a vedea si a face lucrurile. Scopul nu e obtinerea drepturilor (dupa cum ei insisi o declara public) ci distrugerea familiei traditionale si a credintei. Cititi ultima carte a lui Virgiliu Gheorghe si Andrei Darlau – „Fata nevazuta a homosexualitatii”. Daca aveti putina bunavointa si obiectivitate veti intelege ceea ce vreau sa spun.

     Răspunde
      
    3. alex
     Martie 10, 2015 la ora 16:51

     Sunt ortodox prin nastere, dupa parinti, bunici, strabunici si natie…nu sunt unul practicant, cum sunt multi altii…
     Nu am nimic impotriva orei de religie!!! Consider ca tot ceea ce invata copilul meu la scoala ii poate fi necesar mai tarziu, religia la fel de mult ca biologia sau chimia sau fizica.
     Daca s-ar preda limba rusa (doar ca exemplu) in scoala copilului meu, mi-as dori sa merga si sa fie capabil sa o invete.Ceea ce ii invatam cand sunt mici ii defineste ca si adulti mai tarziu.
     Nu vreau sa traiesc cu regretul ca al meu copil nu stie si despre dumnezeu pe cat stie geografie, engleza, etc…
     Nu stiu atat de multe despre religie, biserica sau Dumnezeu incat sa il pot eu invata sau educa in acest domeniu…In alta ordine de idei, cum ii este predata muzica in scoala prefer sa ii fie predata si religia…
     Sigur nu il indobitoceste profesorul de religie, asta o face viata si anturajul…

     Cristina tu militezi pentru drepturile homosexualilor, ok, este parerea ta si dreptul tau…
     Sunt constient ca au existat dintotdeauna, doar ca nu au iesit in fata, dar de ce eu majoritate de 95% ar trebui sa accept minoritatea? Militam pentru drepturile „minoritatilor sexule”, dar pentru drepturile Majoritatii „normale” cine militeaza? Drepturile mele de sa fie calcate in picioare?
     Si mai personal, pentru tine; ai zis ca nu ai copii, dar daca vei avea un baiat (ipotetic)…cum te vei simti sa iti zica cunoscutii/vecinii ca fiul tau e femeia cartierlui si le face cate un oral si puscariasilor in trecere? … doar ipotetic…

     Acu nu ai cum simti cu adevarat raspunsul…il vei simti, dar ca mama, ca parinte…

     Răspunde
      
     1. Cristina
      Martie 11, 2015 la ora 01:09

      Alex, tu tocmai ai comparat merele cu avocado. Aceeasi intrebare ti-as putea pune si eu, daca ai afla acelasi lucru de la vecini despre fata ta?
      Orientarea sexuala nu te face automat promiscuu. Poti fi heterosexual(a) si sa fi „femeia/barbatulcartierului” (ca presupun ca aceleasi reguli se aplica si barbatilor, nu?), la fel cum poti fi homosexual si monogam.
      Care-i diferenta reala, alta decat cea data de perceptie si de tabuuri?
      Emanuel, tot nu m-ai convins ca vreun d-zeu d-al vostru (despre care eu am auzit ca va vrea smeriti, lipsiti de judecata fata de semeni) v-ar vrea de fapt luptatori impotriva pacatosilor de minoritari sexuali. Voi discriminati, si facand asta, automat acei oameni sunt in ochii vostri mai putin valorosi decat voi, pentru ca nu sunt ca toti ceilalti. Cum e asta crestinesc, daca poti sa-mi explici?

       
 • cerere si oferta
  Martie 9, 2015 la ora 21:22

  eu ma bucur: cum sa se vada ca sunt destept, daca pe toti ii duce capul?

  prefer oamenii educati sa nu ridice capul, datorita lor avem noi, restul, valoare adaugata.

  la fel se tot zice si de fetele slabe, ca nu sunt dorite, ca sunt nemancate, dar toti intorc capul dupa ele, nu? e in favoarea lor ca restul sa manance bine, mult si bine.

  Răspunde
   
  1. Roxana I.
   Martie 9, 2015 la ora 22:00

   Ce pacat ca nu pot sa dau „like” la comentariul asta fiindca nu functioneaza butonul cu pricina…foarte simpatica opinia dvs. si foarte corecta 🙂

   Răspunde
    
 • Ioan
  Martie 9, 2015 la ora 20:29

  Nu e chiar idiotenie, este realitate. Recunosc cinstit ca am dat Bac-ul la sport si am luat 10, ceea ce nu s-ar fi intamplat daca dadeam la Fizica, de exemplu, si nici macar nota de la Bac nu a contat la admiterea la facultate. Problema este a sistemului, cum sa conteze nota la religie la admiterea in liceu?!?

  Răspunde
   
  1. radu
   Martie 9, 2015 la ora 21:34

   nu conteaza nota la religie, conteaza media generala, care se calculeaza cu sau fara religie, depinde de optiunea ta, implicit scade sau creste.

   Răspunde
    
   1. emanuel
    Martie 10, 2015 la ora 00:29

    Daca tot ce conteaza e media la religie asta dovedeste superficialitate fata de toata invatatura cuprinsa in acea materie. Copiii sunt sinceri. Ce-i mai trist e ca acestia sunt educati de catre parintii lor in acea superficialitate.

    Răspunde
     
    1. Rom
     Martie 10, 2015 la ora 11:17

     Religia/credinta este una, iar oamenii au ce au cu biserica. Confuzie regretabila.

     Răspunde
      
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase