BIZIDAY: Joi, 5 martie 2015

stiri verificate
This entry was posted in ÎNREGISTRĂRI. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

30 răspunsuri la BIZIDAY: Joi, 5 martie 2015

 • dpnh
  Martie 11, 2015 la ora 18:22

  Numai respect si de data asta.

  Răspunde
   
 • dan
  Martie 9, 2015 la ora 22:01

  Tinand cont de faptul ca energia este raportata la USD, indiferent ca vorbim de petrol sau gaze naturale, Rusia are nuai de castigat de pe urma cresterii dolarului, pentru ca la o crestere cu 25% la suta a dolarului fata de EURO, inseamna incasarea sau conversia USD in 25% mai multi EURO. Majoritatea bunurilor pe care Rusia le importa acum din tarile NATO sunt masini de diverse feluri pentru care plateste preponderent in EURO. Asadar, prin aprecierea USD fata de EUR, balanta s-a cam echilibrat. Oricum, nu stiu cat castiga tarile NATO prin embargoul impus Rusiei tinand cont de faptul ca acesta nu afecteaza cea mai exportata marfa rueasca, petrol si gaze, dar cu siguranta, restrictionarea importurilor de produse alimentare din tarile NATO, va da un impuls producatorilor autohtoni prin eliinarea concurentei. Oricum, pe termen lung, producatorilor UE le va fi foarte greu sa recastige o piata pe care au pierdut-o, tinand cont de faptul ca traim intr-o lume in care problema nu este sa produci ceva ci sa ai cui vinde, iar cine produce ceva stie foarte bine ce spun. (cand spun NATO ma refer aproximativ la alianta pentru ca sunt tari care face exceptie ca Turcia care nu are embargou si Finlanda care are desi nu e stat NATO)

  Răspunde
   
 • Constantin
  Martie 7, 2015 la ora 13:56

  „Noi ne-am intors dupa 5 ani…” _ Lumea se schimba permanent. Nivelul oceanelor creste, suprafata uscatului se restrange. Se spune in mod tot mai propriu ca traim in „satul global”. Revolutiile (repetate) in domeniul informational fac tot mai usoara comunicarea si distantele geografice tot mai mici. Cei care o duc extrem de bine o duc extrem de bine oriunde. Stramosii spuneau „ubi bene ibi patria”. Eu nici nu visam sa trec frontiera de stat pe vremea tineretii mele. Astazi un voiaj la Roma sau Paris este o banalitate pe care o exersez de cateva ori pe an. Majoritatea emigrantilor romani se acomodeaza foarte bine la conditiile de viata din tarile de adoptie. Exemplele contrare sunt exceptionale. Asadar, tot exceptii sunt si cazurile in care se intorc. Valorile (materiale, spirituale) sunt cantarite permanent si calculul costului de oportunitate sta la baza adoptarii oricarei decizii de revenire. Uneori, evaluarea este eronata, romanii cuprinsi de dorul familiilor ramase in tara se intorc, dar odata ajunsi, reevalueaza situatia luand in calcul informatiile mai precise cu privire la oportunitatile locale si decid sa se intoarca. Imi place zicala „daca am doar lamai, fac limonada”, mai ales pentru naivitatea ei suava. Naivitate care trece cu vederea ca pentru limonada mai ai nevoie de zahar si de cana. Romanii reveniti, cand vad cat costa de fapt zaharul si cat efort trebuie sa depui pentru a obtine o amarata de cana, renunta la limonada si-si cumpara un case de Coca Cola. Apoi, in egoismul lor, adultii uita ca trauma copiilor reveniti in Romania este dubla. Ei raman niste neadaptati vesnic suspendati intre doua lumi. Cand apuca sa-si faca prieteni in Spania, tata decide ca se intoarce, iar la scoala sunt priviti ca ciudati care nu nu reusesc sa se integreze. Visul lor, dincolo de dragostea fata de patrie sau bunici, este sa se intoarca cat mai curand la Madrid. Si este absolut justificat.

  Răspunde
   
  1. Rom
   Martie 9, 2015 la ora 04:19

   „Astazi un voiaj la Roma sau Paris este o banalitate pe care o exersez de cateva ori pe an … Majoritatea emigrantilor romani se acomodeaza foarte bine la conditiile de viata din tarile de adoptie” – daca ar fi sa va cred (si trebuie pentru ca pareti convins), nu-mi ramine decit sa va intreb: de ce nu incercati pasul? Probabil ca atunci ati fi fortat sa recunoasteti ca nu-i vorba de limonada si nici de priviri ciudate. De fapt este vorba de ce orice emigrant, nu numai roman, ejunge sa-si pareseasca tara. Si atunci, intrebarea a doua: daca conditiile in tara s-ar schimba incit sa nu mai doreasca nimeni sa plece, nu ar fi duficient motiv sa te reintorci, oricit de bine a-i duce-o pe unde esti? Si nu ma refer la romani „de succes” care s-au intors devenind ministrii sau cel putin profesori universitari, in ambele situatii fara urma de experienta … In alta ordine de idei: prietenii nu se pierd schimbind tara ci altfel sau pur si simplu, nu-i ai. Nu ati trecut prin multe dar vorbiti ca un cunosdcator…

   Răspunde
    
  2. Rom
   Martie 9, 2015 la ora 04:34

   Ce este adevarat, nu mi-am fortat fiica sa plece cind avea 6 ani si nu o voi forta sa o faca nici la 30, dar daca in Romania va fi ceia ce trebuie, voi veni si fiica me va urma pentru ca ma intelege. Pe noi astia de afara, cei din tara pot sa nu ne vrea, dar daca ne vor, trebuie sa faca ce vrem noi, pentru ca noi avem de ales (si nu este vorba de bine si rau sau rau si mai putin rau, ci pur si simplu, de ales.

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Martie 9, 2015 la ora 18:34

    „de ce nu incercati pasul? ” _ Am mai spus-o altadata, pe vremea cand va semnati cu alt „nick”. In zilele care au urmat dupa ce m-au fugarit minerii in Piata Universitatii si dupa ce participasem la demonstratiile uriase din 12 si 28 ianuarie, am facut consiliu de familie. Am evaluat rational, cu multa atentie, atat argumentele pentru a pleca din Romania impreuna cu prietenii nostri, cat si cele in favoarea ramanerii. Am fost pe deplin siguri ca in timpul vietilor noastre Romania NU va fi un stat normal si familia mea NU va cunoaste democratia in tara natala. In momentul in care ne-am dat seama ca este foarte posibil ca nici in timpul vietii copiilor nostri sa nu existe o schimbare radicala in sensul acesta, i-am indemnat pe ei, spre binele lor, sa plece. Au refuzat. Au invatat, au lucrat, s-au plimbat in strainatate, n-au vrut sa ramana. Argumentele care ne-au determinat pe toti sa alegem Romania au fost exclusiv de natrura emotionala (ca orice optiune, de altfel). Am dorit atunci sa le fim aproape celor care aveau nevoie de noi, intr-un gest de sacrificiu stupid, fara explicatie rationala. Am considerat, insa, atat noi cat si copiii nostri, ca a fost un castig moral. Adica, fara nicio valoare materiala…Ce sa facem?! ‘Telectuali idealisti! Mai multi membri ai familiilor noasre sunt stabiliti in tari straine. Si ni se pare noua, celor ramasi in tara, intr-un mod egocentric, cu siguranta, ca au ramas cumva datori moral fata de familie – o datorie pe care n-au cum sa o acopere nici avutia materiala, nici schimburile de priviri pe skype. Calatorim, dar ne intoarcem mereu. Nu din patriotism, nu de dor, nu din considerente economice, ci pentru ca asa am decis. Ne-am asumat situatia aceasta in anul 1990. Nu spun ca lucrurile nu se pot schimba, chiar daca nu mai suntem demult tineri. Altfel, ma simt excelent in tarile civilizate si ma integrez perfect, cu mult mai usor decat se intampla cand ma intorc in Romania.

    Răspunde
     
 • Dragos
  Martie 7, 2015 la ora 11:15

  Offtopic: Doresc sa atentionez adminul de site ca linkul catre Emisiunea Romania in Direct este invalid. A fost probabil modificat pe europa fm. E de gasit doar in sectiunea Bursa.

  Răspunde
   
 • stoenovici
  Martie 6, 2015 la ora 18:12

  @Rom
  cred ca amesteci mai multe idei.
  Cred si eu ca americanii nu mai au nivelul de aur declarat. Daca se afla asta va fi panica pretul va creste masiv. Daca ai urmarit corelatile se pare ca pretul aurului nu e influentat de petrol. Dolarul este neacoperit in aur si nu va fi nici o problema cind va fi ca si euro aruncat la gunoi. Este recomandat de citit Ka-Boom theory, de pe net.

  Răspunde
   
  1. Dorel.
   Martie 6, 2015 la ora 19:43

   Acuma m-am lamurit unde iti gasesti ideile „geniale”. Am m-ai auzit si pe altii prezicand moartea dolarului si prabusirea economiei SUA si cu toate astea uite ca dolarul e bine mersi si nu da semne ca ar sueri de vreo boala cronica ba chiar dimpotriva cat despre economia SUA atat timp cat vor avea companii care sunt lideri in domeniile de varf HI TECH cum este Aplle sau, ,.., cat energia se va tranzactiona pe dolari si cat timp vor avea armata pe are o au care sa le protejeze interesele economice chiar si prin forta armelor nu cred sa se adevereasca aceste prognoze de prabusire a dolarului si a economiei americane.

   Răspunde
    
   1. stoenovici
    Martie 7, 2015 la ora 03:16

    Atita timp cit traiesti sub petro dollar faci o confuzie intre competitivitate si nivel de trai sau economie. Daca Arabia Saudita renunta la dolar si va cere aur contra petrol va fi o problema majora pentru economia SUA. Exista ipoteze si daca le citesti nu inseamna ca se intimpla dar se pot intimpla dupa ce deja viata ta s-a terminat. Deocamdata sintem in echilibru si asta inseamna ca si rusii au aceleasi rachete nucleare care pot distruge dolarul asa cum rubla a fost distrusa prin manipulari pe burse. E bine sa citesti si printre rinduri.

    Răspunde
     
    1. Rom
     Martie 7, 2015 la ora 06:14

     EUR si USD au aceiasi atitudine fata de CNY si RUB. din 2014 amindoua au sarit in sus. Spuneti ca-i manipulare de bursa, dar China a fost condamnata (se spunea ca o face dinadins ca sa-si subjuge poporul) iar Rusia este deplinsa (ca asa-i trebuie si o sa-i mai trimitem niste sanctiuni). Deci efecte identice dar interpretate diferit. Eu cred ca-i o tactica comuna a Chinei si a Rusiei sa puna economiile capitaliste pe butuci – razboi economic, si nu este de loc rece.
     Din 2014 am urmarit si am incercat sa inteleg bitcoin. Se comporta aproape identic cu aurul, din 2011 (cind era acam 20 USD sau EUR) s-a „prabusit” la 0.004. Interesanta este atitudinea bancii nationale a Saudiei fata de bitcoin: in 2014 ajunsese aproape de 4,000 SAR pentru ca acuma sa coboare la 1,000. Este suficient ca Saudia sa adereze la non-dolar si trecerea la bitcoin in relatiile externe sa echivaleze cu plata petrolului in aur. Nu de mult, se afirma ca increderea in valuta forte a scazut cind este vorba de plata petrolului. De fapt de aici a inceput sa scada pretul petrolului, ca o protectie a economiilor „emergente” in fata economiilor „industrializate” in declin.

     Răspunde
      
     1. punctul pe i
      Martie 7, 2015 la ora 13:22

      Stimate domn

      DE CE OARE ..nu iti pui si intrebarea .. CE AR FACE GERMANIA ( si nu numai ) daca de maine rusii le vor spune : NIET GAZE .. decat daca le veti cumpara platite in RUBLE ( dar nu din cele de astazi ..ci din cele de maine ..”verzi cu picatele rosii ” ..pe care NU LE AM DECAT EU .. si le dau LA CAT „VREA” muschii mei !!” .. ptr ca ..ma psshh pe usd .. si alte hartii ..din aceeasi categorie !!
      CINE ?? are dreptul sa-si impuna PROPRIA MONEDA ca SINGURA MONEDA UNIVERSALA ?? ( sau ma rog .. un numar restrans de alte hartiute .. care sunt ..tot cam asa ceva .. fara NICI O ACOPERIRE !!
      Faptul ca tari ca Arabia Saudita , sau China , Japonia .. AU CELE MAI MARI REZERVE .. de HARTIE COLORATA .. SI ACUM NU LE CONVINE SA SI LE ARUNCE .. NU INSEAMNA CA NU VA VENI ( si inca foarte curand .. ZIUA IN CARE O VOR FACE !!
      Dupa toate calculele .. in 2020 .. NUMAI ECONOMIA CHINEI .. VA FI CAT „iecoomiile” SUA , Germaniei si Japoniei .. LA UN LOC !!!

       
    2. Dorel
     Martie 7, 2015 la ora 16:37

     Arabia Saudita are nevoie de protectia SUA pentru a isi apara bogatia (titeiul) deci deocamdata ma indoiesc ca vrea sa renunte la aceasta, cat despre viitorul indepartat s-ar putea sa ne aduca alte forme de energie mai ieftine sau mai putin poluante. In ceea ce priveste calitatea si cantitatea armamentului poate ca Rusia are mai multe focoase nucleare, avioane sau tancuri sau,…, dar sunt convins ca SUA are un armament mult mai performant ceea ce s-a vazut atat in primul cat sin cel de-al doilea razboi din Golful Persic. De asemenea in plan tehnologic SUA si aliatii sai sunt superiori Rusiei ceea ce s-a vazut si recent la avionul de transport pasageri pe care il produc rusii de cativa daca te uiti la furnizorii de echipamente care sunt din Canada, Germania, Marea Britanie, Franta si pe care au incercat sa il comercializeze dar fara prea mare succes vanzand doar cateva aparate in tari satelit si acum ca au intrat sub embargo probabil ca vor vinde si mai putine aparate.

     Răspunde
      
 • i
  Martie 6, 2015 la ora 12:48

  Stimate Dle Guran

  Indraznesc . avand in vedere diferenta de varsta dintre noi ( eu avand cu peste 20 de ani mai multi.. ) ..NU sa va contrazic .. dar sa va completez probabil .. „lipsa de experienta” .. referitoare la PROVERBE !!
  Deci ..de-a adevaratelea .. proverbul cu care ati inceput emisiunea, suna astfel :
  In spatele oricarui barbat DE SUCCES .. sta INTOTDEAUNA , o femeie PUTERNICA .. ( de care inca NU A AFLAT .. sotia !!)

  Daca aveti cumva vreo urma de indoiala .. Intrebati-l pe domnul fost presedinte!!

  Cu stima
  punctul pe i

  Răspunde
   
  1. Cris
   Martie 6, 2015 la ora 14:29

   Fosta sotie a lui Dorin Cocos, numita si Elena -Gura de Aur!

   Răspunde
    
 • Cris
  Martie 6, 2015 la ora 08:48

  De ce s-ar intoarce cineva care a luat contact cu traiul din afara, intr-o tara praf precum Romania?

  DE FOAME!

  Treaba nu mai merge cum a mers in afara si atunci saracii oameni sunt nevoiti sa ia o decizie foarte grea – reintoarcerea in patria muma care e mai praf ca niciodata, din aproape toate punctele de vedere.

  Ce poti sa faci in RO daca te intorci in afara de agricultura sau sa deschizi un mic butic din care oamenii sa cumpere sporadic pe masura veniturilor de mizerie pe care le au?

  Ce altceva poti sa faci in RO decat sa te amagesti ca va fi mai bine?

  Răspunde
   
  1. Iulian
   Martie 6, 2015 la ora 10:16

   Noi m-am intors dupa 5 ani de stat intr-un stat UE, unde o duceam extrem de bine. In permanenta am fost cu toata familia. Nu „de foame” ne-am intors ci pentru ca in Romania sunt inca valori la care noi tinem. Nu am vrut sa rupem noi copii de tara, daca vor sa o faca va fi alegerea lor, dar nu o vor face impinsi de noi.

   Răspunde
    
   1. Cris
    Martie 6, 2015 la ora 14:12

    Nu cred in astfel de argumente. Nici tu nu crezi. Uita-te si tu in jurul tau, iti place ce vezi? E civilizat? Arata ca in UE? Infrastructura, administratie, spitale, scoli, institutii…? E misto in Romania? Cum te-ai re=adaptat?

    Răspunde
     
    1. xman
     Martie 6, 2015 la ora 16:12

     Unde unii vad ziduri, altii vad oportunitati…

     Răspunde
      
   2. Wylli
    Martie 6, 2015 la ora 20:37

    Gasesc ca Domnul Iulian are o minte lucida si un suflet fara complexe tulburi.
    Ai fost ai vazut ai castigat si ceva expeerienta in ale CAPITALISMULUI real
    Si ai luat o decizie fara doar si poate EXCELENTA.
    DA :UNII VAD ZIDURI ALTII OPRTUNITATI:bRAVO BRAVO BRAVO SI FELICITARI:

    Trebuie sa iesim din ideea ca nu putem. TRebuie sa iesim in LARGUL gandiri libere

    Sa combatem comoditatea care ne imbolnaveste sufletul.

    sa combatem

    Răspunde
     
    1. Wylli
     Martie 6, 2015 la ora 21:22

     Da unii vad Ziduri aproape daramate dar o minte lucida vede OPORTUNITATEA. ACOLO ESTE CEVA DE FACUT. Un loc de munca cu RASPLATA sau chiar mai multe locuri de munca . Ori chiar foarte multe locuri de munca.
     POMUL NU CRESTE INTRO ZI SAU DOUA CI IN ANI SI ANI.Fructele apar uneori chiar in
     primul an sau al doilea. Rabdare si perseverenta, munca.Judecata si minte sincera.

     Răspunde
      
   3. Wylli
    Martie 6, 2015 la ora 21:31

    Trebuie sa scriu inca odata pentru Domnul Iulian: BRAVO; BRAVO; BRAVO FELICITARI.!

    Răspunde
     
  2. stoenovici
   Martie 6, 2015 la ora 18:17

   Exista oportunitati oriunde in Romania si cred ca pentru tine e buna recomandarea de a uita limba romana atita timp cit blamezi din exterior orice este facut in Romania. Iti lipseste decenta de a privi in mod obiectiv.

   Răspunde
    
   1. Wylli
    Martie 6, 2015 la ora 20:59

    Domnul Moise Guran gandeste liber fara prejudecati. Nu sub presiunea conceptiilor rauvoitoare si daunatoare noua tuturor care mai vorbim inca romaneste.

    Emisiunile Domnului Guran sant constructive
    atat pentru cel cu bataturi in palme ,cat si pentru politicieni .Pentru toti care vorbesc si inteleg linba vorbita in Modova ,im Dobrogea, in Transilvania ,in Oltenia in Bsarabia, sau in Muntenia.
    Sau mai nou in LUMEA INTREAGA:

    Răspunde
     
 • Sirbu Valentin
  Martie 6, 2015 la ora 04:56

  Moise, poti sa nu mai strici emisiunea cu niste drame care defapt nu exista,… „NU MA MAI INTORC IN TZARA AICI AM CEVA CE TU NU O SA AI PESTE 50 DE ANI,.. AUTOSTRAZI” citat din fratele meu (madrid, spania)

  Răspunde
   
  1. stoenovici
   Martie 6, 2015 la ora 18:23

   @Sirbu
   Cind te-ai nascut in Glodeni si ai iesit in asfalt prima data ai zis ca ai descoperit autostrada si apoi ai tinut-o asa pina in Spania si acolo ti-ai dat seama cit ai fost de prost si tot acolo iesi in fiecare dimineata si saruti autostrada pe care nu ai vazut-o si in Romania. Ramii cu dragostea ta fericit in Spania !

   Răspunde
    
 • Rom
  Martie 6, 2015 la ora 02:18

  Stimati @dan ai @stoenovici, nu degeaba am lansat discutia cu dolarul american si canadian. Si va multumesc pentru replici. L a care am si raspuns: Asta-i ce am refuzat sa cred ca la noi benzina este mai scumpa. Ca doar ei importa de la noi.
  Fireste ca stiu treaba cu galonul, dar am mizat foarte mult pe memorie. Si uite despre ce este vorba:
  – in ultimii 5 ani (2010-2015), rata de schimb USD/CAD a fost sub 1.0 (2010-feb 2013) xu scurte perioade in care a fost foarte aproape de 1.0;
  – in ultimii 10 ani (2004-2015), in medie, pretul benzinei (in CAD/litru) a evoluat cam asa: pentru sept 2008-feb 2009 in America a scazut de la 1.02 ka 0.42 si in Canada de la 1.32 la 0.73, pentru oct 2014-feb 2015 in America a scazut de la 0.87 la 0.53 si in Canada de la 1.27 la 0.88;
  – in ultimii 20 ani (1995-2015), in USD sau in (CAD) pe gram, pretul aurului a fost 8 (12) pentru nov 1999-nov 2002, in 2007 a fost 20 (25), intre 2008 si 2009 a fost o „forfecare” de la 33 (25) la 24 (28), in iunie 2011 s-a ajuns la in „virf” 62 (45), iar acuma in mar 2015 la o prebusire de 39 (48).
  Stiu ca fiscalitatea canadiana este mai infipta si cea americana este mai flexibila (aparent taxele egaleaza preturile si salariile intre cele doua tari – dar este numai o aparenta, spun asta bazindu-ma pe reactia publica: in America sunt framintari sociale, in Canada este liniste > estimez ca va incepe ceva si in Canada daca benzina va trece de 1.3 si va atinge 1.5). Stiu ca economia Canadei depinde cam 80% de cea a americanilor si ca economia Americii depinde cam 60% de a canadienilor.
  Si totusi, dat fiind ca relatiile economice canadiene sunt mai bine gindite decit cele ale americanilor, economia Canadei este mai stabila. Trebuie sa punctez aportul politicii de emigrare, pe care nici britanicii, astazi, nu au habar sa o minuiasca. Trebuie sa remarc prudenta cu care mediul de afacere canadian trateaza intelegerea economica (nesemnata inca) cu UE. Si nu lipsit de importanta, faptul ca americanii si-au impus cu forta toate relatiile economice, ceia ce este sugerata de instabilitatea observata in tendintele considerate.
  In prezent, pretul petrolului a scazut (Canada a rezistat cit a fost posibil in fata Rusiei, Saudia care are costurile de productie cele mai mici mai poate tine pasul coboririi pretului), si incepe sa scada si pretul aurului (moderat la canadieni si mai brusc la americani), unde Rusia este producatorul #1. Nu stiu, dar pot interpreta ca este o tactica a americanilor de a descuraja repatrierea aurului european – sa fi intrat America in acest aur si nu mai are de unde sa-l dea? La fel cum au probleme cu „banii libanezi” donati de UN pentru reconstructia Iraqului (40 de miliarde USD in 2007 insemna 2,000 tone aur, iar acuma, in 2015 inseamna 1,025 tone). Nu-i vorba ca ai pierdut 975 de tone, este vorba ca nu le ai pe cele 2,000. Si toti care sia-au trimis aurul in Manhattan de frica lui Stalin, stiu toate acestea si nu le este frica de Putin. Olanda este singura care s-a vazut cu sacii acasa deja.

  Răspunde
   
 • Adi
  Martie 5, 2015 la ora 23:27

  Joi 5 Martie ! – Echipa BZY e obosita? :))

  Răspunde
   
  1. Stan Lucian
   Martie 5, 2015 la ora 23:39

   Corectat. Imi cer scuze de greseala.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase