Eu olteanul, eu bucureşteanul…

Aveam 19 ani şi venisem la Bucureşti să răstorn Lumea. Avem sentimentul că exact hotărârea mea îi lipsise Lumii ca să se schimbe, ca să devină mai bună, mai frumoasă, mai civilizată şi mai prosperă. Eram un provincial fără complexe… nu mă impresionau nici măreţia Capitalei, nici zgomotul infernal al străzilor, nici banii pe care îi vedeam afişaţi la tot pasul şi într-un mod mult mai ostentativ decât în modestia oraşului micuţ şi sărac din care veneam… Totul era secundar pe lângă puterea pe care eu simţeam că o am să schimb lumea.

cum am devenit bucurestean

Ştiu, n-am schimbat-o, sau, cel puţin nu atât de mult pe cât credeam că pot să o fac… dar lăsaţi asta, încercaţi să extrapolaţi ambiţia, setea de victorie la fiecare copil care vine de la ţară într-un mare oraş. Şi la Bucureşti, şi la Cluj, şi la Timişoara sau la Iaşi, sunt mii de puşti, care vin în fiecare an, la fel ca mine, conştienţi de faptul că au de dat o confruntare… încordaţi, concentraţi şi, mai ales, încrezători. E o agresivitate specifică provincialilor, cum ne spun cei pe care îi găsim aici şi care, în general, nu au aceaşi competitivitate cu noi, ăştia mai ţărani. Pe lângă moliciunea aşezată a autohtonilor, noi, migratorii, suntem un soi de rechini, iar în confruntarea cu noi, ei, autohtonii sunt victime sigure. Le invadăm spaţiul vital, le luăm locurile la facultate, ne batem cu ei pe slujbele lor, le supralicităm prin cerere chiriile şi preţurile locuinţelor şi, deci, în final, le facem viaţa mai grea. Apoi ne integrăm, devenim noi înşine capitalişti în luptă cu alţi provinciali care vin în urma noastră.

Un singur lucru m-a şocat, totuşi, atunci când am ajuns în Bucureşti … răutatea şi dispreţul cu care administratorul blocului din Balta Albă, în care stăteam cu chirie, pronunţa cuvântul oltenee! Nu îmi spunea Moise sau Gurane, dacă nu era administrator şi nu făcea lunar listele cu întreţinerea l-aș fi bănuit că nici nu ştia cum mă cheamă… Pentru el eram oltenee! Oltenee! plătește întreţinerea! Oltenee! îl sun pe tac-tu şi-i spun că faci petreceri, în loc să te ţii de şcoală… Oltenee! Ori de câte ori ne intersectam pe la scara blocului, îmi arunca acest cuvânt care ar fi fost ok pentru mine (doar am crescut cu Eterna Terra Nova), dacă nu l-ar fi pronunţat într-un mod ce ar fi trebuit să mă facă să mă simt cumva sub-om. Dacă ar fi făcut mişto sau m-ar fi întrebat dacă oltencele sunt fierbinţi, probabil aş fi râs, dar răutatea şi dispreţul lui mă făceau să-mi clocotească sângele oltenesc în vine.

Atunci am stabilit că bucureştenii sunt cei mai răi oameni din lume, iar asta face oraşul Bucureşti cel mai urât oraş din lume. Ce muzee? Ce teatre? Ce clubul Prioteasa? Un oraş cu oameni urâţi este, în mod inexorabil, condamnat la urâţenie, oricât de strălucitor şi poleit ar fi fost faţă de orăşelul plictisit de unde veneam eu.

Asta o perioadă.

Am stat un an şi ceva în blocul ăla, suficient timp cât să aflu că administratorul ăsta, un pensionar de vreo 65 de ani atunci (azi, dacă mai trăieşte, are probabil vreo 85 de ani) era originar de prin Moldova, ajunsese în Bucureşti adus de industrializarea forţată din anii ’70 şi lucrase lăcătuş printr-o fabrică de pe platforma 23 August (Faur de azi). Altfel spus, plecase şi el, ca şi mine, să cucerească lumea, o cucerise, se integrase în ea şi devenise agasat de cei care îi călcaseră cumva pe urme. Acum el era Bucureştean, cu B mare, ceilalţi erau provinciali, cu litere mici, inclusiv din subspecia de suboameni oltenee!, cu tot cu semnul exclamării.

După o vreme, am început să cunosc şi altfel de bucureşteni…

Bucureşteni de generaţia a doua sau a treia, sau chiar bucureşteni care nu ştiau că familia lor să fi venit de altundeva. Şi am constatat că cei mai mulţi n-aveau, nici în clin, nici în mânecă, cu administratorul ăla scârbos. Cei mai mulţi sunt calmi, civilizaţi, unii dintre ei sunt şi citiţi, dar cel mai important lucru este că ei nu m-au privit niciodată ca pe un subom, doar pentru că m-am născut într-un oraş mai mic, ba, chiar, nici nu ne privesc ca pe o specie invazivă. Mă înşelasem! Cei care ne priveau cu ostilitate nu erau bucureştenii-bucureşteni, erau bucureştenii care, la fel ca şi mine, la fel ca şi administratorul scârbos, au venit şi s-au naturalizat… Problema este că bucureştenii autentici sunt destul de puţini. De exemplu, din microuniversul Biziday, doar trei oameni din 15 sunt născuţi şi crescţi în Bucureşti (unul este Artistul Vasile). Oricum, atunci când am plecat de la blocul din Balta Albă nu mă mai enervam când auzeam binecunoscutul oltenee! Simţeam o oarecare milă pentru administrator, ba chiar am început să găsesc amuzant modul în care i se arcuiau sprâncenele şi i se schimonosea faţa.

Vorbeam zilele trecute cu colegu’ Petreanu (bucureştean autentic, de asemenea) despre babilonia Capitalei, iar lui i se pare că asta face parte din farmecul Marelui Oraş (Marin Preda îi zicea aşa, el însuşi fiind un ţăran ce a trebuit să îl cucerească). La fel este şi Clujul, înţesat de moroşeni, orădeni, sălăjeni, la fel este şi Timişoara, plină de severineni, gorjeni, cărăşeni, probabil la fel sunt Iaşii, Braşovul, Constanţa.

Unul ca mine sau ca administratorul ăla imbecil, noi cei care dăm o luptă cu Marele Oraş, oricare ar fi el, o luptă din care eşti condamnat să ieşi învingător, ca să nu te întorci cu coada între picioare în sărăcia de acasă, noi suntem cei care, rămaşi poate cu sechele din aceste încleştări ale vieţii, formăm apoi majorităţi agresive, neprietenoase, parvenite… Desigur, concluzia mea este în mod inevitabil greşită prin generalizare… Nu toţi autohtonii sunt oameni buni, la fel cum nu toţi veneticii ajung, în mod automat, oameni răi.

Am scris această postare doar pentru a vă ajuta să-i înţelegeţi şi pe englezi atunci când se uită ciudat la emigranţii români, dar şi pentru a le da un soi de explicaţie timişorenilor care, vineri, s-au simţit ofensaţi de un articol de umor din Kamikaze, pe care l-am share-uit pe facebook. În final, este la fel de ridicol să crezi că englezii sunt mai proşti sau mai deştepţi decât românii, cum e să crezi că bănăţenii sunt fruncea sau că ardelenii sunt înceţi la minte, sau că moldovenii sunt beţivi, sau că ţiganii sunt hoţi. Aşa cum spunea colegu’ Petreanu, determinaţiile astea geografice sau rasiale sunt ele însele imbecile. Statistic, sunt şanse maxime ca fiecare dintre noi să aibă genele amestecate, după atâtea sute sau mii de ani împreună.

Pornim în viaţă cu determinări individuale, specifice, dar, ceea ce contează, în final, este gradul de civilizaţie pe care îl primim sau pe care îl acceptăm. Sunt oltean şi voi rămâne probabil aşa toată viaţa. Îmi place să folosesc perfectul simplu, inclusiv la televizor, căci el îmbogăţeşte limba. Unii îl consideră un mod ţărănesc de vorbire, dar aceia nu au citit o carte în viaţa lor. Îmi plac bancurile cu olteni mai mult decât cele cu ardeleni, cu moldoveni, cu evrei sau cu ţigani, chiar dacă uneori pot fi considerate ofensatoare. Momentele mele de mândrie sau de ruşine nu au aproape niciodată legătură cu Oltenia. Nici cu Bucureştiul, un oraş de care, fără să fac o dramă din asta, în continuare nu mă simt legat.

Sincer să vă spun (şi trecând peste o ezitare în faţa acestei mărturisiri), momentele mele de ruşine, de mândrie, de mânie sau de bucurie au de prea multe ori legătură cu România. 

stiri verificate

Comentarii prin facebook

82 răspunsuri la Eu olteanul, eu bucureşteanul…

 • Maftei
  Iunie 6, 2016 la ora 19:01

  Imi place acest articol care imi aminteste si de orasele in care am locuit si le iubesc deoptriva pe toate.Dupa tata sunt olteanca am iubit si iubesc Craiova,orasul copilariei mele,iubesc Iasul, orasul tineretii mele si iubesc Bucurestiul, orasul maturitatii mele.Nu am simtit frustrare nicaieri.Am iubit oamenii,buni sau rai, asa cum erau,ba chiar ma distrau unele comentarii despre olteni, bancuri,etc.Oltenii erau foarte uniti cand traiau in alte parti ale Romaniei, si, probabiul ca asta mi-a dat anergia necesara sa nu observ ceva care ne-ar fi deranjat.Delatfel, ma consider romanca ptr. ca tata este oltean,mama ardeleanca si eu sunt nascuta in Moldova, asa ca am genele amestecate ..Ce sa mai zic de copiii mei ptr. ca sotul meu este moldovean din Vaslui.Oare copiii mei sunt cu adevarat bucuresteni!?

  Răspunde
   
 • clujean radu
  Iunie 6, 2016 la ora 13:52

  Cred ca Romania este o tara a contrastelor si a clivajelor intre regiuni. Nu numai intre provinciile istorice, dar chiar si in interiorul lor.
  La fel si in Transilvania, exista zone mai bune si altele mai slabe.
  Noi,ca si clujeni la a treia generatie, am fost impregnati de mostenirea Imperiului Austro-Ungar si a occidentului.
  Suntem de religie Greco-catolica si credem ca aventura de la 1918 (de a ne uni cu vechiul regat) a fost o neasbuinta generata de duhul nationalist al sec. 19.
  (cititi nuvela David Pop, de Liviu Rebreanu!). Totusi, odata uniti, suntem patrioti si vrem binele Romaniei. Punctualitatea cea mai stricta (la secunda) ne caracterizeaza, precum si cuvantul dat, mai presus decat orice bunuri pamantesti.
  Asa incearca sa fie clujeanul de generatia a treia, desigur, cu multe scaderi si greseli. Si asa ar trebui sa fie ardeleanul in general, desi, unii nu sunt exact asa!
  Oamenii nu sunt trasi la indigo!
  Cred, ca si in alte regiuni ale tarii exista oameni buni si pe care te poti baza suta la suta!

  Răspunde
   
 • Simona
  Iunie 6, 2016 la ora 08:23

  Noi nu ne batem pe slujbele lor si nici nu-i inavadam, noi locuim in Romania si ne batem pe ale noatre

  Răspunde
   
  1. Claudiu
   Iunie 6, 2016 la ora 15:28

   Ba da. Clar da.

   Răspunde
    
 • Zerg Incorporated
  Iunie 5, 2016 la ora 22:11

  Stimate Domnule Guran,
  Aveți, fundamental, dreptate, după părerea mea.
  Sunt un minoritar (de…generația a V-a), în propriul oraș. Ce mă doare cel mai tare: cum neofiții, de-abia ajunși, se grăbesc să înjure locul în care le va fi mai bine. Ce păcat!
  A bientot,
  S.

  Răspunde
   
 • mariana petcu
  Iunie 5, 2016 la ora 20:10

  Și eu, ca ardeleancă, am avut parte de aceleași frustări. Ziua în care se afișa lista cu întreținerea era ziua în care administratorul suna la ușă să plătesc întreținerea. Povestea e lungă nu vreau să detaliez, dar am studiat la București ( pe vremea răposatului) din dragoste pentru Bucureștiul romanelor interbelice, care mă vrăjise, Eliade, Teodoreanu, Hortensia Papadat-Bengescu, Camil și Cezar Petrescu etc. Acum, că de 24 de ani am be buletin de București, pot spune că îl iubesc mai mult decât aș fi crezut, chiar și în ceea ce e sordid e multă poezie, frumusețe deci. Orașul ăsta are nevoie să fie condus de oameni care-l iubesc.

  Răspunde
   
 • eu ardeleanul
  Iunie 5, 2016 la ora 18:32

  Io nu am nimic cu Moldovenii(nostri) dar in ciuda faptului ca sunt cei mai ,,crestini” la nivel de biserici pe mentrul patrat ,sunt cei mai scarbosi oameni!Oriunde merg,scandalul,barfa,lucrul facut pe la spate si cireasa de pe tort ,nu poti spune absolut nimic pentru ca te contrazic la orice!Trist ca sunt urmasii lui Stefan cel Mare…In 29 de ani nu am cunoscut niciun moldovean sa zici ca e OM de omenie ,asa cum ar trebuii sa fie!Cat despre olteni,sunt foarte simpatici si de treaba,de bucuresteni toata lumea se fereste ,pentru ca sunt perversi, dar bucuresteanul get be get e chiar ok ,oameni super de treaba.Bucuresti-ul in mare parte a fost stricat de moldoveni,curvele si japcarii au dat fata mizerabila a Bucuresti-ului.

  Răspunde
   
  1. Eu,
   Iunie 6, 2016 la ora 10:21

   Pentru Dl „eu ardeleanul: Creanga, Eminescu, Al. I. Cuza, Nicolae Iorga, Stefan Cel Mare, Dragos Voda, George Bacovia, Alexandru Lapusneanu, Vasile Lupu, Mihail Sadoveanu, Nicolae Tonita si multi altii erau moldoveni… Primul timbru romanesc a fost facut in Moldova, in 1858, prima cronica in limba romana a fost in limba noastră moldoveneasca, a lui Grigrore Ureche daca ati auzit acolo la voi peste munti. Masurati-va cuvintele cand injurati oamenii doar pentru ca sunt moldoveni, pentru ca „moldovenii traiesc mult si raman in istorie”… si nu mor de grija altuia.

   Răspunde
    
  2. Catalin Mihail Chelaru
   Iunie 6, 2016 la ora 17:02

   Eu sunt moldovean. Acum sunt treaz și de obicei tac. Oricum …
   Mulțumesc !

   Răspunde
    
 • Pingback: PolitiCalinescu | Mandria de a fi bucurestean. Bucuresti - capitala culturala europeana? - PolitiCalinescu
 • Biltac Iulia
  Ianuarie 25, 2016 la ora 11:56

  Ma bucur ca ai scris acest articol.Chiar astazi in tramvaiul 41 am asistat la multe certuri urate intre pasageri.
  la fel ca si tine si eu olteanca din tr.severin am gandit la fel, ca nu toti care se cearta sunt bucuresteni, dar nu stiu ce se intampla ca acest oras ii transforma pe unii oameni foarte urat.
  Au unii oameni o apetenta in a jigni ca ma sperie.

  Răspunde
   
 • Radu
  Mai 13, 2015 la ora 11:47

  Foarte bine punctat articolul. Arata exact de unde provine aceasta zicala ca bucurestenii sunt oameni rai si aroganti, respectiv de la cei care au venit recent in capitala si care au senzatia ca brusc sunt mai presus, mai inteligenti, mai speciali. Gresit! Bucurestiul iti ofera multe lucruri, dar bunul simt nu este unul din ele. Nu vreau sa spun ca toti care vin din „provincie” sunt asa, am intalnit foarte multi oameni educati si normali, cu bun simt, dar am intalnit la fel de multi oameni aroganti, rai si cu o mare lipsa de bun simt. Educatia este ceva universal, ea nu tine cont de unde esti sau unde ajungi, ori o ai ori nu.
  Acum trebuie sa recunosc ca exista o oarecare mandrie printre cei care sunt aici de generatii (ca in toate marile orase probabil), dar nimic exagerat care sa sustina ideea superioritatii.
  Eu sunt a 5-a generatie de bucurestean in familia mea, si am intalnit doar cativa oameni care pot spune acelasi lucru.

  Răspunde
   
  1. LILIANA
   Iunie 5, 2016 la ora 20:41

   Bine punctat:”Educatia este ceva universal, ea nu tine cont de unde esti sau unde ajungi, ori o ai ori nu”. –

   Răspunde
    
  2. Zerg Incorporated
   Iunie 5, 2016 la ora 22:13

   Ca de la generația a V-a la generația a V-a: corect, excelent punct de vedere.

   Răspunde
    
  3. clujean radu
   Iunie 6, 2016 la ora 14:11

   Fraza cu educatia universala este izvorata, ca si conceptie, din iluminismul egalizator al unei viziuni putin socialiste asupra societatii.
   Eu nu cred ca e suficeint sa ai doar scoli!
   Cred ca educatia informala a unei intregi generatii de stramosi si apartenenta la o clasa sociala, sunt elemente inconstiente care exced educatia formala a scolilor.
   Romania resimte grav distrugerea unor clase sociale de elite ale societatii, distrugere edificata cu succes de catre regimul ateo-bolsevic post-belic!

   Răspunde
    
   1. Johann
    Iunie 6, 2016 la ora 23:06

    Ce să spun….”bucureșteanul normal, de rănd, de generații prezent aici” este unul perfect normal, compotramental ca și civism și solicitudine, corectitudine,”samaritean” și de ”cuvânt (asta este treaba cea mai grea, să fii de cuvânt)…. Dar apar ”perlele” cu gâtul gros, cu BMW cu folie pe geamuri, cu gura mare ca să poată fi auziți că sunt în zonă, cu lanțuri de ”aur” la gât, fîăr Dumnezeu, fără legi de circulație, dar cu TUPEU și OBRĂZNICIE….. Oraș mare , ”cosmopolit”, în care dintr-un talmeș-balmeș de oameniapare o ”amprentă sau structură„ ce califică orașul în ochii tuturor, cu o percepție generalizată, de multe în rău…, din păcate !!!

    Răspunde
     
    1. Johann
     Iunie 6, 2016 la ora 23:08

     Scuze pentru GREȘELILE DE TASTARE, dar se pare că trebuie să arun actuala tastatură, veche de cinci ani…..Cu tot respectul pentru voi, cititorii… !!

     Răspunde
      
 • sorin
  Martie 4, 2015 la ora 22:22

  Urmåresc cind pot si din ce in ce mai captivant este emisiunea ta da s-o si intelegi si ce pot spune ca o majoritate de oameni te inteleg cealalalta nu te inteleg sper ca sunt inteles de tine
  poate intr-o buna zi vei fi luat mai sus intelegi tu sau vei fi omul din umbra al unuia din guvern ce are putere si dorinta de schimbare in bine in Romånia
  sper ca m-am esprimat corect si clar
  nu ai putea sa ti se dea emisiunea in guvern la fiecare incepere de desbatere cu tine
  Esti o tara fara un tel pe care l-au pierdut de mult.
  esti bun

  Răspunde
   
 • olteanca
  Martie 4, 2015 la ora 00:09

  Domnule Guran ati surprins, o data in plus, prea bine lumea in care traim. Sunt o olteanca plecata la Timisoara in 1998. Am ramas acolo si spre deosebire de d-voastra am ajuns sa iubesc orasul. Dar oamenii inca ma vad ca pe „olteanca aia mica si bruneta care le stie pe toate” si care parca le sta uneori in coaste. Am ajuns intr-o functie de conducere (in Banat e o vorba: daca ai venit aici de mai bine de 5 ani si nu ai ajuns sef inseamna ca esti oltean ratat) dar cei care ma invidiaza si ma vorbesc de rau sunt cei care, la fel ca mine, au venit cu „foamea in gat” dar nu au avut aceeasi putere de munca si perseverenta.
  Numai bine sa va dea Dumnezeu, ca tare ne place cum le spuneti la televizor pe toate!

  Răspunde
   
 • paunescu marius
  Martie 3, 2015 la ora 14:38

  Domnule Guran ,as vrea sa v-a adresez o singura intrebare.Partea ilogica pe care guvernul tot bate moneda,dar nimeni nu sesizeaza aceasta inanvertenta,este ca atunci cand cumperi ceva de oriunde(nu numai din Romania),iti face totalul,se incaseaza costul(implicit deja ai platit)si-ti da bon sau nu.cred ca ar fi o tema interesanta ptr.o misiune.Ce credeti?

  Răspunde
   
 • Otto-Normalverbraucher
  Martie 3, 2015 la ora 11:10

  D-le Guran,
  e bine că stârnești furtuni în creierele unor români. Îți spui părerile cu bun simț. Asta contează! Așa se face diferența între comentariile nesimțiților și ale celor ce gândesc.
  Vreau să vă îți spun că frustrarea că nu ești bucureștean sau „de-al lor” se vindecă în timp, dar faptul că dumneata știi cine ești (adică oltean)rămâne pe viață. Identitatea te face adaptabil, iar cine nu și-a descoperit-o încă (observ că unii nici la bătrânețe) se va chinui (adesea inconștient) ca pseudo- bucureștean, pseudo-timișorean etc., cu alte cuvinte pseudo-român.
  D-le Guran, cred că ești de acord cu mine: mizăm la orice om pe valoare!
  Îți urez sincer: mult succes !

  Răspunde
   
 • Paul
  Martie 3, 2015 la ora 02:34

  Domnule Guran, cinstit va spun nu merita subiectul. Valoare are ce ne aduna, nu ceea ce ne separa.

  Răspunde
   
 • Candet Viorica
  Martie 3, 2015 la ora 01:47

  Faptul ca esti oltean n-ar fi fost o problema dar sa mai fi avut si un betesug [lipsa un ochi sau sa schiopatezi] administratorul te-ar fi intrebat „si cauti aisi ba?
  va apreciez comentariile cand apuc sa le vad,

  Răspunde
   
 • Dan
  Martie 2, 2015 la ora 22:36

  Respectabile domn Moise Guran așa cum mai spuneam chiar în direct la emisiunea ta de la ”Europa FM”, eu cred că ar fi de citit, sau de recitit, cartea istoricului Lucian Boia ”De ce e România altfel”, pentru că am putea găsi unele explicații acolo, la dilema asta a ”provincialilor” și crede-mă ar trebui să ne situăm de ambele părți ale acestei ”baricade”, dacă vrem să fim cât mai aproape adevăr. Eu personal sunt născut de 51 de ani în Timișoara, din părinți la origine bihoreni, care au venit de mici aici, dar consider că EDUCAȚIA face diferența și această diferență e ceea ce se vede pe stradă, la serviciu, în societate. Nu te poți supăra că nu ești acceptat, Moise, în București, sau în Timișoara, sau în Cluj, sau în Arad, sau în Oradea, dacă tu nu te integrezi culturii locale (inclusiv educațional), ci ai idioata pretenție ca localnicii integrați și care respectă normele locale, să te primească așa, oricum ești, nefăcând nimic ”bine făcut” și mai cărându-ți cu tine și ”lacunele educaționale” dublate de tupeu, infatuare și nesimțire! Nu-i așa, Moise ???

  Răspunde
   
 • LUMEA
  Martie 2, 2015 la ora 20:23

  Lumea e nebuna si rea dintotdeauna …

  Dar un lucru e cert: moldovenilor si oltenilor nu li se pare Bucurestiul un oras necivilizat…

  Răspunde
   
 • administratorul de la bloc
  Martie 2, 2015 la ora 19:56

  Olteneee,am uitat s te intreb in 92,am vazat acuma ca jiaca di chieli aveai pi tini,da o liaca di bataii stiai?

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase