BIZIDAY: Joi, 26 februarie 2015

stiri verificate
Categoria: ÎNREGISTRĂRI
Etichete: ,

Comentarii prin facebook

29 răspunsuri la BIZIDAY: Joi, 26 februarie 2015

 • Vladix
  Martie 1, 2015 la ora 00:28

  Nu stiu de ce este vehiculata, de catre persoane lipsite de cunostinte in domeniu, ca cei care fac programare sint genii in matematica asa cu am auzit si in emisiunea de azi.
  O alta idee gresita este ca invatamintul are rezultate scazute pentru ca profesorii nu sint buni sau elevii nu au chef sa invete. Adevarul este complet diferit, iar cei care au copii au sesizat greseala. Nivelul este foarte ridicat iar copii care nu au parinti care sa poata sa le explice sau sa le plateasca meditatori nu au nici o sansa. Parintii mei au facut facultate si au ajuns acolo desi patintii lor erau de la tara si nu stiau sa ii ajute iar lectiile si le faceau uneori in timp ce pazeau vitele pe cimp. Chestia cu olimpicii este un mod sigur de a ne fura caciula un fel de lustru superficial. In mare parte nu este meritul profesorului de la clasa ci a parintilor si a meditatorilor. Restul clasei nu are nici o sansa sa evolueze. Cum poti daca esti un copil fara ajutor din partea cuiva sa faci problemele de matematica complicate daca nu exista un manual separat cu rezolvarea detaliata a problemelor. Nu stii sa faci o problema se adauga o gaura si uite asa ajunge ca mare parte din clasa de abia sa treaca clasa. Nu mai zic de modul de predare al materiilor exacte, diferenta o vezi cind ajungi sa consulti carti din Vest.Nu exista dorinta de coborire la nivelul celui care abia invata, ca si cum ar fi o rusine, totul trebuie sa fie ermetic fara a se vedea efortul si experienta de predare, din punctul asta de vedere zici ca sint trase la xerox. Nu mai zic ca majoritatea cartilor pentru scoala generala sint scrise de profesori universitari ce nu au nici o experienta in a preda la acel nivel, rezultatul fiind o catastrofa. O alta problema este numarul de ore foarte mare ce nu iti lasa timp sa faci si altceva, sa faci miscare si/sau sa te ocupi de un hobby.
  Oricum chestia cu olimpicii este apa de ploaie, societatea are nevoie de oameni creativi iar in istorie s-a dovedit ca acestia nu au fost cei care au luat numai medii de 10, ci cei care au facut o pasiune pentru un domeniu.

  Răspunde
   
  1. Radu Vasile
   Martie 2, 2015 la ora 11:34

   In principiu aberatia pleaca de la alta problema si anume de la faptul ca daca ai invatat sintaxa unui limbaj de programare si esti in stare sa faci niste functii care ruleaza automat cica te chemi programator.

   De fapt, este foarte adevarat, cei mai buni programatori sunt cei care sunt si genii in matematica, iar pentru programare adevarata iti trebuie matematica.

   Dar la noi, orice ins invata sintaxa de la php si se crede mare programator dupa ce a facut 3 pagini cu cod copiat de pe net.

   Nu mai conteaza ca eu si altii ca mine am pierdut 4 ani prin facultate ca sa iesim buni programatori, vine Moise si ne spune ca poti deveni mama programatorilor intr-un an de zile, citind pe net.

   Despre modalitati de a gandi un algoritm, despre complexitatea algoritmilor, despre design-ul unei solutii, despre arhitecturi software, despre structuri de date, despre modelarea unei baze de date, nici nu mai conteaza sa stii.

   In viata de zi cu zi eu sunt tot freelancer in programare, dar am o clientela deosebita, La mine ajung toti care au probleme cu softul dupa ce un asa zis programator le-a facut softul.

   Pentru ca sunt multi care fac un site de e-Commerce spre exemplu.
   Il fac frumos, pun in el 3 produse ca sa ii arate clientului ca merge si incaseaza banul.

   Dupa ce site-ul merge o perioada si se acumuleaza date, omul constata ca site-ul se misca din ce in ce mai greu si ca dureaza o vesnicie sa se incarce o pagina.

   Si culmea e ca asta i se intimpla la 20 de produse.

   Asta pentru ca programatorul ala destept care facusesite-ul, printre alte aberatii, facuse o treaba interesanta.
   Scotea din baza de date toate ofertele, apoi itera printre ele sa vada care au expirat si apoi le afisa pe cele neexpirate inca.

   Si multe alte dinastea facute de dinastia care au invatat ei programare de pe net.

   Nu mai zic, baza de date facuta cu partea dorsala.
   Omul a inteles de la client ca pentru un produs clientul ar vrea sa poata pune 21 de poze. O poza principala si mai multe poze in galerie.

   Si design-ul tabelului arata asa:
   Produs
   id, nume,….img1,img2,img3,img4,img5,img6,img7,img8…..,img21

   Toate fiind coloane.

   Daca m-as apuca sa strang toate aceste gafe pe care le vad de la programatorii lu peste, as scrie o trilogie.

   Răspunde
    
   1. Dorel.
    Martie 3, 2015 la ora 01:00

    Sa inteleg ca faci pagini ed e-commerce?
    Cam cat ceri pe o asemenea pagina cu 10-100 de produse?

    Răspunde
     
   2. cassandra
    Mai 27, 2015 la ora 21:03

    Mare programator si tu :). Ai invatat multe in cei 4 ani de facultate, se vede dupa cum vorbesti si din faptul ca esti freelancer care repara magazine cu 20 de produse. Esti un adevarat arhitect 🙂

    Răspunde
     
  2. Dorel.
   Martie 3, 2015 la ora 00:47

   Sunt de acord cu tine. Pasiunea pentru un domeniu duce la rezultate pe termen lung in acel domeniu dar pana la urma si olimpicii au o pasiune pentru un domeniu, domeniu la care sunt olimpici.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Februarie 28, 2015 la ora 11:18

  @Rolo (1) _ Majorarea salariilor (la romani, la bulgari) tine cont de inflatie, de putere de cumparare? _ Da, tine. In aceste tari salariul minim pe economie reprezinta un etalon, iar nivelul lui este stabilit de guvern tinandu-se cont inclusiv de factorii mentionati de dumneavoastra. Dar, printre altele, principalul mod in care inflatia (in crestere) si puterea de cumparare (in scadere) duc la majorarea salariilor il reprezinta presiunea exercitata din partea salariatilor asupra angajatorilor. De cand n-ati mai auzit de o greva „santoasa” in patria noastra? Ori despre demonstratii ale salariatilor precum cele din anii ’90? Initiativele de majorare a salariilor vin in prezent aproape exclusiv din partea guvernului, care prin ajustarea salariului minim determina reactii in lant pe piata muncii. In lipsa contractului colectiv de munca la nivel national (si a indexarilor eventuale prevazute in acesta), fiecare salariat se teme mai degraba sa nu-si piarda locul de munca. Emisiunile Biziday au pledat prin diverse materiale in acelasi sens. Criza economica a transformat salariatii romani in niste oite blege, iar guvernul, prin modificarea Codului Muncii a dat o mana de ajutor. Protestele anemice la masurile de austeritate ale guvernului Boc au avut mai degraba caracter politic decat economic, urmarindu-se in realitate preluarea puterii politice de catre o alta formatiune/majoritate, NU impiedicarea aplicarii acestora. De altfel, desi conditiile care le-au determinat au trecut, inlaturarea lor intarzie inca.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 28, 2015 la ora 11:13

  @Rolo (2) _ Asa cum am anticipat la momentul respectiv, flexibilizarea pietei muncii nu a dus la cresterea mobilitatii fortei de munca si la crestere economica, ci mai degraba la abuzuri din partea angajatorilor si la blegeala pietei muncii. Romanii prefera sa-si caute de lucru in strainatate; macar daca-si bate joc de ei cineva, s-o faca pe mai multi bani. De ce? Efectele (sau lipsa celor preconizate de guvern) era de asteptat. O flexibilizare a pietei muncii precum cea din Statele Unite, bunaoara, s-ar fi obtinut doar odata cu stimularea crearii de noi locuri de munca (simultan cu liberalizarea relatiilor de munca prin legislatie/CM). Altfel, s-a creat un dezechilibru in avantajul angajatorilor, iar somajul redus se explica doar prin exportul fortei de munca. Aproape ca nu exista familie in Romania care sa nu aiba un membru plecat sa munceasca in strainatate. In tara, munca „la negru” a atins cote inimaginabile, de nimeni si niciodata cercetate in amanunt (Asta si explica in mare parte paradoxurile de pe piata muncii din Roamania.). Au ramas putini angajatori care sa nu incerece sa fraudeze cumva statul in privinta contractelor de munca. Desfiintarea ITM vine cum nu se poate mai bine in acord cu cererile anterioare pentru desfiintarea DNA, ANI, DIICOT etc. Pe de alta parte, micii intreprinzatori se confrunta de decenii cu aceleasi probleme de natura legislativa, ori procedurala.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 28, 2015 la ora 11:07

  @Rolo (3) _ Reforma fiscala ar trebui sa conduca la aparitia de noi locuri de munca si aducerea „la lumina” a unor job-uri vechi. Probabil ca NU se va infaptui. Un efect concurent ar trebui sa-l aiba cresterea investitiilor. A celor reale si utile/eficiente, NU a celor in studii de fezabilitate, ori fara utilitate. Ele vor scadea. (Desi nu se pot anticipa cu precizie toate efectele masurilor fiscale, in cazul in care acestea vor fi adoptate.) . Fondurie europene sunt atrase in economia noastra intr-un mod jalnic. Oportunitatea, nefericita, dar reala, creata prin atitudinea antieuropeana a Ungariei si conflictul dintre Rusia si Ucraina NU a fost fructificata de Romania prin atragerea acelor investitii straine care vizau zonele respective. Politica centrala la nivel guvernamental a fost si este in continuare aceasta: Daca „nu iese nimic”, mai bine fara investitii! *** In concluzie, majorarea salariilor la romani [si la vecinii lor din sud] tine cont de cele pomenite de dumneavoastra, dar masura in care tine cont depinde de cetateni. In lipsa unor presiuni asupra guvernantilor (oricare ar fi ei), nu va asteptati la majorari salariale. Bogatia suplimentara obtinuta prin cresterea economica va fi fraudata ca si pana acum.

  Răspunde
   
 • Rolo
  Februarie 28, 2015 la ora 07:43

  Salariile sa fie corelate cu PIB. Aduca daca PIB creste cu 5%m sa creasca su salariile cu 5%? In Romania salariile reprezinta 35% din (iar in Germania 60%) nu cred ca inseamna „corelatie”, maximum p informatie statistica.
  Majorarea salariilor (la romani, la bulgari) tine cont de inflatie, de putere de cumparare? Proncentele alea nu spun nimic.
  Salariul net – txa- patron? Creste salaruiul cu 50%, creste si necesarul patronului cu 47%, si ce-i cu asta?
  Forta de munca calificata in Romania este putina. In comparatie cu alte tari? De ce nu se raporteaza la necesarul economieie? Poate ca este exact cit trebuie. La tara nu sunt locuri de munca si trebuie create locuri de munca. Pai cine sa le crieze? Statul pentru privat sau privatul pentru stat sau fiecare pentru el? Nu se intelege.
  Un programator ca re a „invatat” programare cu creionul si hirtia de pe internet? Citi ani sau cite zile? Si cum a fost evaluat? Ca a platit ceva on-line si pe urma i-au gasit aia „ceva” la tara. Hai sa fim seriosi – nu este un exemplu de urmat.
  Foarte neclara si superficiala prezentarea. Incep sa se lamureaqsca lucrurile: jurnalist nu, economist nu, dar ce anume da? Ridicol si modul de calcul al pensiei, fara sa mai spun ca peste 25 de ani nu poti sti cit va fu euro si daca va mai fi. De fapt, ce inseamna cadere „masiva”? De la 4.45 la 4.40 lei/euro, daca este sa ma raportez la un salariu de 1000 lei, acei 0.05 lei ar insemna 0.005%. Cind benzina urca de un pachet de tigari pe un rezervor, devine interesant.
  Autostrada Soarelui – placile de beton sa fie acoperite cu un strat subtire de asfalt ca sa-i mareasca rezistenta? Si daca ar fi 2 strate groase nu i-ar mari nimic. Deci nici constructor de drumuri, nu?
  Utilaje de dezapezire – da plugul jos si transporta vara ceva ce trebuie. V-ati uitat in spate ca are un disipator de sare sau nisip care nu prea se da jos?
  Eu sunt din Canada, pentru un timp detasat la o companie germana. Recent, a aparut prin ziare un articolas cu modificarea juramintului pentru cetatenie (fiecare la 18 ani sau fiecare emigrant) – de la sfirsitul razboiului, de prin 1944 si pina in 1999, textul de recitat a fost modificat de 3 ori. S-a renuntat la George, s-a propus sa se renunte si la Elizabeta a II-a si pina la urma, ne angajam numai Canadei. Probabil ca nu este nici o legatura cu alianta americanilor cu britanicii (chiar daca pretul a fost ca americanii sa ranunte la sprijinirea independentei Scotiei). Canadienii, la fel ca si europenii nu suntem interesati in declansarea unui nou act singeros, in lume. Pina mai ieri credeam ca o anumita grupare americana ar dori, probabil ca solutie pentru problemele lor. S-au anuntat doua lucruri: oponentul lui Putin a fost asasinat si congresul american nu a aprobat fondul pentru „motherland security” (democratii se opun si nici toti republicanii nu sunt pentru). Nu am vazut inca reactia rusilor la asasinarea „oponentului” (nici nu am stiut ca are asa ceva), dar dupa ce-i va prinde pe autori vom sti mai mult. Ceva imi spune ca-i o mina americana, ca sa agite apele europene (tarile europene se feresc mai mult de americani decit de rusi) – daca ala era oponent, eu l-as fi tinut in viata.

  Răspunde
   
  1. trus
   Martie 22, 2015 la ora 12:50

   A fost evaluat de angajator, daca nu era bun nu-l angaja…

   Răspunde
    
 • Eugen
  Februarie 28, 2015 la ora 00:18

  Cand ai salariul minim pe economie, o rata la banca si nenumarate facturi de utilitati la plata, asa incat cad ajungi in ultima saptamana inainte de urmatorul salariu trebuie sa o lasi mai usor cu mancarea, ca nu mai ai cu ce sa o cumperi, de unde Dumnezeu sa mai scoti bani si pentru pensia aia privata. Imi da exemplu cu Austria ? Nu stiu cat e salariu minim la ei, dar sigur dupa ce-si platesc facturile la utilitati le mai ramain si bani de mancare. Normal ca amaratul de roman se bucura la bonurile de masa ca fara ele ar face foamea, pentru ca ce nu s-a spus in emisiunea asta este faptul ca in Romania majoritatea muncesc pe salariul minim pe economie.

  Răspunde
   
  1. Cris
   Februarie 28, 2015 la ora 09:49

   Faci confuzie. Cu salariul minim nu numai ca nu primesti niciun fel de credit de la banca, dar nici nu ai ce sa faci cu el, ca nu poti sa platesti. Dintr-un salariu minim nu poti sa platesti nici macar chirie. Nu mai vorbim de intretinere si mancare. Cu salariul minim esti la cel mai de jos nivel al iobagiei oficiale de stat.

   Răspunde
    
 • Cris
  Februarie 27, 2015 la ora 20:23

  Adevarat va spun, neam din neamul de impostori de la Ponta la Valcov nu au habar de cum traiesc patronii de mici SRL-uri si PFA-uri, cum isi rup de la gura sa-si poata plati taxele si, dupa aia, nu mai au bani de marfa sau de mancare. Vai de sulla micilor afaceri in tara asta, condusa de borfasi.

  Cei care nu ma credeti, deschideti-va voi o afacere de acest tip, si vedeti la sfarsitul lunii, dupa ce o ardeti in afaceri in Romania, daca va mai raman bani de mancare, sau daca va ramane efectiv un salariu minim in mana.

  Răspunde
   
 • cristic
  Februarie 27, 2015 la ora 17:43

  Simpatic Moise, are caracter fain, de aceea emisiunea e de calitate.

  Răspunde
   
 • Cris
  Februarie 27, 2015 la ora 14:41

  Salariile nu sunt mici sau mari ca asa sunt ele, trebuie gandit ce poti sa faci in Romania din salariile curente care sunt pe piata si o sa vedeti ca nu mare lucru. Trebuie gandit ce nivel de trai poti sa ai in Romania din 1500-2000 de lei pe luna, ce iti permiti sa faci din ei.

  Daca nu iti permiti macar sa functionezi – casa, masa, utilitati, transport, la ce bun sa mai muncesti, la ce iti foloseste?

  Veti descoperi facand asemenea calcule baza iobagiei – oameni care nu-si pot asigura din munca cinstita minimul necesar pentru o subzistenta civilizata, oameni care fac foamea avand job si program de 9 -12 ore.

  Si atunci, ce mai discutam aici ???

  Răspunde
   
 • Cris
  Februarie 27, 2015 la ora 14:36

  Mi-l amintesc si acum pe escrocul de Emil Boc, sustinut de interlopul de talie mondiala – Traian Basescu cum o tinea pe a lui cu „mausurile dure, dar necesare” referitor la infometarea populatiei prin taierea salariilor si pensiilor si crestera aberanta a taxelor. Ulterior, s-a dovedit ca banii au ajuns la escrocii politici din gasca lu Basescu, campania electorala a acestuia fiind finantata cu bani din infractiuni, furati de la stat.

  Si atunci va intreb, cine mai pune botul sa le plateasca la astia vreo taxa si vreun impozit ????

  Răspunde
   
 • un turist
  Februarie 27, 2015 la ora 13:50

  Moise trebuie pusa si intrebarea de unde salarii vestice? Daca Germania a colectat impozite de 597 miliarde€ numai de la populatia privata adica”civila” si Romania se zbate pentru un buget de sub 2 miliarde la aparare atunci…? Vreau sa mai spun ca dupa experienta mea procentul de 60% si 35% reprezinta si prestatia la locul de munca si nu este numai parerea mea. Pe multi Romani ii sperie cit trebuie sa lucreze la un patron German dar ii multumeste salariul. Sa nu se gindeasca nimeni ca luam salarii mari pe nimic sau degeaba pentru ca atunci cind ajungem acasa de la lucru nu ne mai vine sa mai trecem pe la restaurantul din colt!!!!

  Răspunde
   
 • xman
  Februarie 27, 2015 la ora 11:06

  Din nefericire avem, ca societate, cateva probleme pe care ar trebui sa le corectam cat mai repede.Slujbele la noi reprezinta o lauda si nu sunt privite ca un mod de trai, in mare parte de vina este educatia din familie apoi educatia din scoli.

  Exemplu: o persoana in agricultura poate produce, avand educatia necesara, marfa in valoare de 100000-150000 E anual, are nevoie de un stagiu de pregatire de doua saptamani si de o consultanta minima, costurile fiind extrem de mici.
  Un programator are nevoie de cativa ani de training si castiga intre 12000-60000 E pe an, are nevoie de pregatire permanenta.

  Culmea e ca prioritatea mondiala este agricultura, dar noi nu suntem deloc interesati sa dezvoltam acest sector, ca nu e „bon ton” sa fii agricultor.

  Culita Tarata, daca imi aduc bine aminte, a inteles perfect mecanismul prin care poti dezvolta o zona: lasi productia in gospodariile taranesti la inceput, apoi ii transformi intr-o cooperativa, iar el se ocupa de procesare si desfacere, asa avea de castigat toata lumea. I-au pus bete in roate si nu cred ca a reusit nici acum sa implementeze sistemul, emisiunea e in arhiva la Viata Satului.

  In zona mea exista un imens potential pentru productia de legume, cu ani in urma le-am propus un sistem asemanator, primaria locala a refuzat orice discutie… Aici atingem un alt subiect: fondurile europene. Ar fi mult mai ieftin si mai usor de luat banii daca am facem proiecte mici dar aplicabile pentru toti, proiecte modul. Ai la primarie un astfel de
  proiect si-l dai la fiecare familie interesata, chiar daca nu vor atinge 100000 E la inceput, dar tot vor produce minim 10000 E pe an, pentru zona rurala este o suma imensa.

  Sa revenim la educatie: marea problema din punctul meu de vedere este filozofia
  din spatele acestui sistem, sistemul nostru de invatamant nu stimuleaza gandirea, elevii nostri sunt obligati doar sa memoreze, iar cand termina scoala nu sunt in stare sa-si faca calcule simple, vezi creditele imobiliare, alta problema pe care o introduce actualul sistem de invatamant este stimularea competitiei intre elevi, prin izolare. Un elev nu este incurajat sa se depaseasca pe sine, una din solutii fiind asocierea intre ei,
  ci este recompensat daca sta singur si are o nota mai mare decat ceilalti, de multe ori parintii intreaba: X cat a luat?!

  Suntem saraci pentru ca suntem needucati si nu mai avem incredere in nimeni, asta a fost marea crima a comunismului: ruperea familiilor…

  Era sa uit o lectie importanta invatata afara: Intai se cumpara din rafturile de supermarket produsele locale apoi cele din import, chiar daca nu erau intotdeauna la acelasi nivel de calitate.

  Răspunde
   
  1. Alin
   Februarie 28, 2015 la ora 02:28

   La partea cu lipsa de educatie iti impartasesc parerea. As fi foarte curios sa aflu concret cum vezi tu pornirea unei afaceri in agricultura a.i. o familie sa ajunga sa produca de 10 000 de Euro pe an in agricultura – cu ce investitii initiale si cu ce mod de lucru. Eu as face asta ca un hobby.
   Nu sint sigur ca se intelege ce-ai vrut sa spui cu ruperea familiilor de catre comunism. Cred ca vrei sa spui ca comunismul a contribuit la subminarea relatiilor de incredere intre membrii societatii distrugind spiritul de asociere. Iti dau dreptate cu o observatie: treaba a fost continuata cu foarte mult succes si de capitalismul cu bani de la buget practicat dupa revolutie. Ca sa spunem lucrurilor pe nume pina la capat, dupa anii ’80 incoace spiritul de asociere a ramas bine exprimat mai ales in randul infractorilor scazind continuu in rindul oamenilor de treaba care ar fi trebuit sa formeze patura mijlocie. Asta explica foarte bine polarizarea sociala care exista in Romania si cleptocratia in care am trait atitia ani.

   Răspunde
    
   1. xman
    Februarie 28, 2015 la ora 11:55

    – Ca o completare la ce ai scris: Inainte familiile erau stranse in jurul batranilor, nu era nevoie de un fond de pensii. De ce sa investesc intr-un fond privat de pensii cand pot investi in copiii mei?! La sate chiar daca nu aveai copii, te ajutau vecinii, un fel de familie extinsa. Comunitatile de evrei au cultivat aceste lucruri si acum au ajuns sa dea multi castigatori de premii Nobel. Daca citesti drumul lor prin viata, o sa vezi ca familia a jucat un rol foarte important in dezvoltarea profesionala. Comunismul a rupt familiile, au mutat tot tineretul la orase si acum, la a doua generatie, nu mai avem deloc familii (in rare cazuri intretii relatii cu verisorii primari)…
    – Amortizarea unei investii in agricultura se face intr-un an, dar problema e complexa:
    -nu exista sa faci agricultura ca hobby, poate ca second job: Sa zicem ca faci outsourcing si incepi sa faci si agricultura.
    -Ai nevoie sa stii ce se cere pe piata: ori ai acces la ceva date de la un supermarket local, ori urmaresti piata locala si vezi ce lipseste, dar de unul singur o sa cresti destul de greu, o sa ajungi la 10000/an dupa 3-4 ani. Din cauza asta nu sunt pentru introducerea forfetarului, nu ai cum sa platesti 500 lei/luna la inceput si cat timp esti un simplu producator nu o sa poti vinde decat in piete si nu o sa poti lua credite. Acum cu reducerea TVA-ului o sa fie si mai greu pentru un producator aflat la inceput.
    Ca sa o scoti la capat singur trebuie sa ai cunostinte din foarte multe domenii, altfel costurile vor fi destul de mari, chiar daca cumperi lucruri gata facute o sa ai nevoie de ajutor pentru a le face optime de productie.

    Mi-ar placea ceva organizat:
    – Investitia initiala sa poata fi facuta fie din credit bancar, fie mixt cu un program de fonduri europene. O investitie de 4-10 mii de euro ar fi suficienta pentru inceput ( 4 mii cand incepi singur si 10 mii cand ai ajutor)
    – Primariile sa acceseze fonduri europene/credite si sa faca depozite pentru specificul local, oricum si tu ca simplu producator o sa ai nevoie de un mic depozit, altfel o sa ai pierderi.
    – Primaria ori asociatia de producatori (primaria ar trebui sa fie activa oricum), sa ofere consultanta pentru infiintarea de culturi, e o mare diferenta intre agricultura de acum 30 de ani si ce se face acum. Ca idee vrei sa tii cultura pe toata durata anului si asta inseamna ca ai nevoie de ajutor, sunt ingineri foarte bine pregatiti pe la statiunile de cercetare pe care nu-i foloseste nimeni.
    – Orice productie ai face, o sa ai produse care nu sunt de cea mai buna calitate sau pe care n-ai reusit sa le vinzi ( o sa constati ca piata e extrem de mofturoasa,
    pe alocuri chiar absurda: in cazul rosiilor am avut refuzuri pe motiv ca au capac verde, fiind obisnuiti cu rosiile coapte in cuptoare). Ar fi bine sa ai o fabrica de procesare: Costurile sunt foarte mari, chiar daca iei fonduri europene, costurile tot sunt mari, dar aici oricum e treaba de ingineri si exista solutii ieftine pentru orice. Avem o multime de ingineri in Politehnica care pot proiecta astfel de fabrici de procesare (au proiectele gata facute de pe vremea comunistilor).
    – Ultima problema ar fi desfacerea, ar trebui ca produsele locale sa fie mult mai ieftine, din nefericire vin foarte multe importuri la pret de dumping. Cat timp nu exista o presiune suficient de mare din partea producatorilor, acest lucru nu o sa se schimbe. E mare nevoie de un program de educare a consumatorului, intai sa cumpere produsul local care are o calitate superioara chiar daca e un pic mai scump.
    Din nefericire la Ministerul de Agricultura nu exista nici un program pentru sprijinirea unitatilor de productie intensiva si nici subventii pentru electricitate (trebuie sa recunosc ca nu m-am mai uitat de ceva vreme),pentru ei culturile hidroponice nici nu exista. De asemenea administratia locala ar trebui sa ajute la creeare de contacte.

    Nimic din ce am scris nu este nou, un astfel de sistem functiona in comunism, cine a reusit sa pastreze fostele CAP-uri au facut profit in continuare si dupa ’89.

    Răspunde
     
 • Oana
  Februarie 27, 2015 la ora 10:26

  Buna ziua as vrea sa contrazic putin opinia conform careia avem salarii mici pentru ca nu suntem suficient calificati , si as da un exemplu din sfera privata , un arhitect stagiar castiga cam 1000-1200 de lei salariu net, dupa 6 ani de facultate. De ce doar anumite segmente ale economiei sunt platite corespunzator ? Avem nevoie doar de ITisti ?

  Răspunde
   
  1. Dan
   Februarie 27, 2015 la ora 14:08

   Te-ai intrebat vreodata cat castiga un programator stagiar? Sau cat castiga un medic stagiar? De obicei un stagiar nu este profitabil pentru o companie. Se investesc in ei, doar pentru ca au o perspectiva de crestere si compania doreste sa ii aibe atunci cand ei vor fi profitabili. Eu unul, nu ii plang pe arhitecti. Castiga foarte bine, dupa ce isi fac un nume in domeniu. Pana atunci, la munca, sa dovedeasca ceea ce pot. Moise se referea la faptul, prea multi din forta de munca a Romaniei este necalificata. Absolventi de drept care muncesc in constructii, chiar si daca au o facultate facuta, sunt necalificati, pentru ca nu au o calificare in domeniul in care muncesc. Cum pot ei sa ceara un salariu mare de la patroni, cand ei in prima zi de munca nu stiu sa faca diferenta dintr-o caramida clasica si o caramida aparenta.

   Răspunde
    
   1. Alin
    Februarie 28, 2015 la ora 02:40

    Pe de alta parte Dane, daca ii arunci 12 milioane si ii vorbesti de sus risti sa-l pierzi si sa-ti plece in strainatate. Faptul ca generatia cu experienta a suferit nu inseamna ca si generatiile care vin trebuie sa treaca prin aceleasi aberatii prin care am trecut noi. 12 milioane este in mod egal o bataie de joc pentru toti acesti tineri debutanti care au invatat cu adevarat, indiferent ca sint medici, arhitecti, ingineri sau ce-or mai fi ei. Noi romanii trebuie sa invatam sa iubim si copiii altora (tot romani, aceeasi economie) nu numai pe noi insine si pe proprii copii. Eu zic ca raul trebuie sa se opreasca la noi. Asta nu exclude disciplina si plata bazata pe rezultate, dar exclude umilirea. Ce zici?

    Răspunde
     
 • alina
  Februarie 27, 2015 la ora 09:26

  din mediu privat la administratie locala ramai ingrozit, una sau 2 pers care lucreaza cu adevarat in institutie restul….ce vina am eu ca sunt 3 femei de servici, 2 soferi si nu stiu cati alti muncitori.La mine la comp financiar contabil sunt singura si lucrez mult peste program fara sa pot fi platita suplimenat iar salarul e cat al femeii de servici care vine 2 ore.

  Răspunde
   
 • Hantari Ion
  Februarie 27, 2015 la ora 09:22

  Degeaba as spune felicitari, degeaba v-as lauda, o fac toti deja. Ceea ce realizez cu surpriza, e ca de cand ma uita la emisiunea voastra mi sa schimbat parerea despre Petrom…ciudata asociere, dar surpinzatoare. Au facut buna treaba cand au ales sa va sponsorizeze.

  Răspunde
   
 • Cris
  Februarie 27, 2015 la ora 08:26

  Analiza salariilor din Romania arata IOBAGIE CLARA !!!!

  Răspunde
   
 • fref
  Februarie 27, 2015 la ora 08:23

  Moise te simpatizez maxim. As vrea sa ai o emisiune despre adevăratul sistem de conducere al tarii. Despre cine conduce cu adevărat Romania.cine pune oamenii la putere, ce state influențează România și de ce.

  Răspunde
   
 • Stelian
  Februarie 26, 2015 la ora 23:59

  Tot va aud cu impozitele noastre ale muncitorilor, ale bugetarilor, iar in aceasta seara ati facut diferenta intre aceste impozite.
  Moise stii prea bine ca noi ca angajati nu platim nici un impozit pe salariu. Toate impozitele pe munca le plateste angajatorul, sunt bani pe care el ii face, nu sunt bani cu care angajatul vine de acasa ca sa-si plateasca partea lui de impozit la salariu, nu vede toti banii ca sa mearga el sa-si plateasca impozitul pe salariu. Angajatorul plateste muncitorului salariul net. Atat. Restul sunt impozite pe care firma le plateste catre stat. Asadar impozite catre stat, sub diferite forme: salarii; profit; dividende; constructi…, platesc doar firmele, nu angajatii, si cu atat mai putin angajatii statului. Astazi ai spus in sfarsit acest lucru foarte clar. Impozite pe salarii nu au cum plati institutiile statului si nici angajatii, ci numai firmele. Este doar un impozit catre firme.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase