DNA-ul şi-a triplat „cifra de afaceri”

kovesi bun

de Moise Guran

Ascultând-o pe Laura Codruţa Kovesi la prezentarea bilanţului DNA pe 2014 m-au apucat la un moment dat şi nervii. Cifrele sunt, într-adevăr, impresionante dar, aşa cum bine remarca cineva, sunt doar cifre. Dincolo de sentimentul plăcut pe care ţi-l poate da satisfacţia unor condamnări primite de corupţii patriei, satisfacţia asta tot pe burta goală rămâne.

Dacă DNA-ul ar fi un judeţ al României, atunci, într-un top al contribuţiilor la bugetul statului român, DNA-ul s-ar încadra pe locul opt, între Prahova şi Brașov. 2,7 miliarde de lei este totalul confiscărilor în sentinţe definitive, în anul 2014, însumat cu pagubele pe care statul român nu le-a mai suferit datorită intervenţiei la timp a procurorilor DNA. Aşa cum spuneam, este o cifră mai mare decât toate contribuţiile însumate ale firmelor şi cetăţenilor din judeţul Braşov, unul dintre judeţele mari şi bogate ale României.

Problema este, însă, că DNA-ul nu se poate ocupa de executări silite, nici n-are cum cu cei 100 şi ceva de procurori pe care îi are. Le predă Fiscului, iar Fiscul n-a executat nici 10 % din aceste sume. Aud că se fac calcule şi strategii, dacă este oportun sau nu să vinzi acum imobilele confiscate de DNA de la corupţii condamnaţi, că preţurile imobilelor ar fi mici şi că, deci, statul ar face mai bine să le administreze.

Haida, de!

În multe cazuri administrarea asta a statului nu înseamnă decât faptul că rudele condamnatului rămân în casa confiscată, plătind o chirie de multe ori modică bugetului de stat, că averea, furată sau făcută cu bani furați de către coruptul care a ajuns la pușcărie, tot neatinsă rămâne, în aşteptarea unor vremuri mai potrivite pentru aranjamente.

De aia, vă spun… ne alegem mai mult cu circul decât cu pâinea şi e păcat. Kovesi n-a spus-o, dar îmi imaginez că trebuie să fie destul de frustrant şi pentru fiecare dintre cei 100 de procurorii ai DNA, să ştie că fiecare dintre ei a adus, într-un mod teoretic, la bugetul statului cam 20 milioane lei, numai anul trecut, dar aceşti bani sunt doar scriptici, trecuţi undeva într-o statistică, în loc să se întoarcă în salarii, pensii, spitale, şcoli şi ce-o mai avea nevoie ţara asta.

Apropo de confiscările astea definitive, în 2014 DNA-ul şi-a dublat „cifra de afaceri”, este de departe cea mai eficientă instituţie a României, gradul de încredere al DNA a explodat, condamnările şi arestările merg ca pe bandă rulantă, dar lumea încă le asociază meciurilor politicie. Prea puţini înţeleg că e o mai mare legătură între aceste condamnări şi sărăcia din ţara noastră.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

8 răspunsuri la DNA-ul şi-a triplat „cifra de afaceri”

 • UNDE ESTI TU VLAD TEPES ???
  Martie 23, 2015 la ora 22:30

  Va mai amintiti?
  Perchezitii DNA la CFR si Ministerul Transporturilor: Prejudiciu de 5 milioane de euro…
  Insa, prejudiciul real se ridica la aproximativ 160 milioane de euro?
  “Comana Ctin(alaturi de Iorgu Ganea) era, in afara de Regiotrans, de asemenea acţionar la firma RC-CF TRANS SRL Braşov, societate care a pus la dispoziţia familiei Dragnea un autoturism Audi de ultimul tip ca sponsorizare.
  Prin intrarea in vigoare, pe 14 decembrie 2014, a noului mers al trenurilor, ministrul Transporturilor, IOAN RUS prin intermediul lui VASILE SECARA , a girat prabusirea companiei de stat- CFR Calatori, dar, in acelasi timp, a pus umarul serios la prosperitate operatorilor feroviari privati de transport persoane prin acordarea smechereasca, dar ilegala, de subventii uriase.
  De necrezut , directori plătiţi de stat, garantaţi de privaţi.
  Astfel, pe rutele Braşov-Bucureşti, Braşov-Constanţa, Braşov- Sf.Gheorghe, Braşov- Timişoara, Braşov- Iaşi, Braşov- Alba Iulia, Timisoara-Sinicolaul Mare, Arad- Naldac şi retur au fost introduse trenuri, de tipul automotoarelor, deţinute de Regiotrans.
  Aceste rute operate de către CFR Călători sunt foarte rentabile, fapt pentru care este ilegal să fie introduse şi trenurile private.
  Prin această manevră, regionalele CFR Călători Braşov şi Bucureşti sunt extrem de afectate de introducerea acestor trenuri private, întrucât practică un tarif mai mic ca urmare a subvenţiei, şi astfel, zilnic, compania de stat este păgubită din greu.
  De exemplu, un bilet pe distanţa Bucureşti- Ploieşti, costă 7,5 lei, numai că Regiotrans Braşov beneficiază de o subvenţie mult mai mare decât CFR Călători” Trebuie precizat că unul dintre fostii acţionari de la firma braşoveană- Costel Comana, era în relaţii excelente cu fostul manager privat de la CFR Calatori- VALENTIN DOROBANTU, care acum este angajatul firmei Regiotrans Brasov, dar şi cu unul dintre actualii directori generali ai companiei de stat Iosef Szenteş, unul dintre artizanii „ţesăturilor” din mersul trenurilor pentru interesul privaţilor. Totodata, Costel Comana era in relatii extrem de apropiate si cu cei doi tesatori ai mersului pe 2015, adica directorii de la CFR SA- Viorel Scurtu si Marian Cotofana.
  Mai trebuie subliniat ca Alexandrina Gatej a condus CA de la CFR Calatori inca de pe vremea lui Ovidiu Silaghi si ea in calitate de presedinte al bordului administrative a aprobat “performantele manageriale de execeptie”, cercetate acum de DNA, regizate de catre fostii directori Valentin Dorobantu si Vasile Secara. In plus, Ioan Rus a mentinut-o in CA de la CFR Calatori pe Dana Galbeni Rachila, cea despre care Curtea de Conturi a Romaniei a precizat ca este vinovata pentru acordare de indemnizatii ilegale de peste 1.300.000 de euro la companiile de sub tutela Ministerului Transporturilor.
  Tot Dana Galbeni Rachila este cea care in anii trecuti a avut afaceri impreuna cu “regina” achizitiilor de la CFR Calatori, Carmen Maria Popescu.
  Practic, prin aceste numiri, ministrul Ioan Rus a continuat campania de promovarea a oamenilor garantati de Ovidiu Silaghi si Relu Fenechiu, finalizand practic opera de garare pe linie moarta a CFR Calatori”

  Răspunde
   
 • Dacul
  Februarie 26, 2015 la ora 14:51

  Buna ziua dle Guran si va multumesc pentru munca pe care o faceti!

  Am cititi undeva (pe un blog, cred) o solutie propusa, care mie mi s-a parut practica dar si aplicabila: Solutia siciliana.
  Averile confiscate sa nu fie valorizate pe piata imediat sau intr-un anume orizont. Solutia este: acestea, de ex. imobilele, sa intre in patrimonul comunitatii locale si sa fie folosite exclusiv in interesul acesteia. De ex. O casa/ vila ar putea fi utilizata ca si gradinita publica, cresa, camin de batrani, casa familiala(pt. copii orfani), dispensar scolar, chiar scoala. Asfel comunitatii i s-ar returna ceva real, palpabil din prejudiciul suferit. In plus aceasta solutie are o simbolistica puternica, fiind o solutie reparatorie / compensatorie.
  Cred ca asa ar trebui procedat si, astfel, fiecare membru al comunitatii respective s-ar simti indreptatit, respectat si demn intr-un stat (de) drept.

  Cu stima,

  Răspunde
   
 • anca
  Februarie 25, 2015 la ora 22:03

  Este dezgustator de ce fel de condamnari se dau in randul clanurilor mafiote,pai cum sa mai speram intr-o confiscare a averilor si sa nu mai vorbim de spagile din off shor-uri?Suntem de rasul lumii,nu-i de mirare ca suntem tratati la maniera cum suntem tratati pe afara.

  Răspunde
   
 • Cris
  Februarie 25, 2015 la ora 17:17

  Sa se ocupe parazitii statului – Ponta si Valcov, personal de executari silite din marea coruptie si sa aduca bani la buget.

  Antifrauda fiscala s-a cam obisnuit cu puricat case de marcat de doi lei si buzunarit contribuabili sa vada daca nu cumva au dosit ceva bani prin buzunare.

  Asta e executarea silitat in Romania. Tot felul de iobagi au primit hartii de la ANAF ca au incasat 6 lei dividende de la cuponiada si ca au de platit la Sanatate 468 de lei pentru cei 6 lei incasati.

  Cam asa arata operat comuna in materie fiscala a infractorilor politici care conduc Romania prin rotatie.

  Răspunde
   
 • un turist
  Februarie 25, 2015 la ora 12:55

  Trist adevar si asta intr-o tara Europeana””Civilizata””spus,cu toate ca ne aflam in sec.XXI.

  Răspunde
   
 • valic
  Februarie 25, 2015 la ora 12:15

  Dna sa se bage si in baronii de la fisc 😉
  asta ar fi o solutie nu?

  daca nu e competent (corupt) sa isi faca meseria… bafta!! vine altul mai bun si mai destept care stie ce sa faca.

  Răspunde
   
 • roman
  Februarie 25, 2015 la ora 11:52

  la cat de prosti si „pe langa – in orice activitate care o intreprind” sunt romanii, nu cred ca e o asa mare legatura intre saracia din tara noastra si condamnari. Or fura unii, dar daca majoritatea „e prosti”, tinuti in spate de cativa care muncesc, tot „pe langa”- in diferite joburi de indobitocire, dar bine platite, nu ne putem astepta sa ne mearga bine prea repede.

  Răspunde
   
 • Alex
  Februarie 25, 2015 la ora 08:24

  Pai cand va face DNA-ul o vizita pe acolo, poate se va intampla ceva.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase