Legislaţie primitivă, infractori din ce în ce mai sofisticaţi

poza 1

de Moise Guran

Jurnaliştii de la Rise Project sunt probabil singurii din România care au acces la listele complete ale Swiss Leaks, iar primul nume dezvăluit de aceştia este cel al lui Viorel Hrebenciuc. Marele sforar politic al anilor ’90 pare a fi avut acces la cel puţin o parte a celor 11 milioane dolarii pierdute de statul român în afacerea Mega Power din anii ’90.

Este o afacere destul de complexă, investigată se pare destul de sumar, la vremea respectivă, de către tânărul procuror Victor Ponta. Nu intru în detaliile specifice acestei poveşti a lui Hrbenciuc, căci în contul asociat acestuia sunt doar 90 000 de dolari, iar dacă doriţi detaliile acestei poveşti, le găsiţi pe site-ul Rise Project. Ceea ce vreau să vă explic este modul de lucru destul de complex şi, de fapt, unele vulnerabilităţi ale statului nostru, în toată această poveste.

Swiss Leaks este, de fapt, o investigaţie uriaşă a unei frăţii internaţionale a jurnaliştilor de investigaţii, dar cu adevărat interesant este modul ingenios în care sucursala elveţiană a băncii britanice a dus conspirarea banilor la nivel nu de inginerie financiară, ci de artă. Din capul locului, vă spun că doar jumătate dintre cele 549 de conturi legate de România sunt asociate unor persoane, celelalte fiind doar o trimitere către un off-shore sau, pur şi simplu, către un număr şi atât.

Banca respectivă nu numai că a ajutat tot felul de bogătaşi, infractori, dictatori, celebrităţi din sport, politică sau business să-şi ţină banii pitiţi, a conspirat, pur şi simplu, identitatea acestora, aşa încât deocamdată poate fi dovedită doar posibilitatea unui acces la cont, mai greu şi proprietarul banilor. Altfel spus, contul funcţionează ca o puşculiţă, iar un număr de persoane pot dispune de banii respectivi, fără a fi însă în mod juridic demonstrabil proprietarul acestora.

poza 2

De exemplu, în cazul lui Hrebenciuc, la contul de 90 000 de euro aveau acces politicianul, soţia sa, fiul său, dar şi un timişorean legat de afacerea Mega Power. Acum, eu mă tot întreb, dacă niciunul dintre aceştia nu este proprietarul contului, atunci cum i se poate reproşa lui Hrebenciuc ceva? Poate doar dacă recunoaşte chiar el…

Aici intervine o problemă majoră a legislaţiei noastre antifraudă, pentru că justiţia din România s-ar putea să citească amuzată aceste dezvăluiri, s-ar putea chiar să nu găsească nimic amuzant în faptul că peste 1,3 miliarde de dolari din aceste conturi fantomă sunt legate de România, dar Fiscul sau procurorii să nu poată mişca un deget împotriva celor care au acces la banii din Elveţia dar, juridic, nu prea se poate demonstra că sunt banii lor.

Altfel spus, dincolo de dezvăluirile ce vor urma în zilele următoare, cred că politicienii români vor trebui să modifice urgent legislaţia şi să o adapteze unor noi tipuri de fapte penale, pentru că, uite, infractorii s-au sofisticat destul de mult.

Deja vedem foarte multe dezvăluiri la televizor, poate prea multe, ne intoxicăm deja cu ele în fiecare zi, există riscul să devină banale, să ne plictisească şi… cam atât.

Dacă statul nu reuşeşte să recupereze banii furaţi în aceste afeceri de corupţie, noi nu ne alegem decât cu circul. Pâinea rămâne în Elveţia sau cine mai ştie pe unde.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

4 răspunsuri la Legislaţie primitivă, infractori din ce în ce mai sofisticaţi

 • NU ESTE NIMENI INCORUPTIBIL.. CI DOAR.. UN PRET !!
  Februarie 11, 2015 la ora 17:04

  Stimati domni

  Daca va deranjez .. va rog sa-mi spuneti ..
  este pentru a 2-a oara in mai putin de o saptamana , cand nu imi afisati opinia ..
  NU !! stimati analisti ..
  SOLUTIA de a termina ODATA PTR TOTDEAUNA ..cu C O R U P T I A .. NU ESTE DE A TE RAZBOI .. cu milioane de corupti ..CI CU C O R U P A T O R I I !!( si cu “productivii” lor creatori si sustinatori .. )
  SI CRED CA ACEA ZI .. NU ESTE DEPARTE !!
  – See more at: http://www.biziday.ro/2015/02/10

  Răspunde
   
 • eu
  Februarie 11, 2015 la ora 14:57

  Banul nu e un scop in sine. E un mijloc. Elvetia=statul khazarilor.

  Răspunde
   
 • mihai
  Februarie 11, 2015 la ora 08:19

  Probabil postarea imi va fi stearsa pentru incitare la violenta. Insa cu acesti oameni numai asa trebuie procedat. Nu agreez modelul de politica externa israeliana, insa ei cu „dusmanii poporului”, prin agentii Mossad, procedeaza astfel: ” Te vom captura, pe tine si pe familia ta, te vom tortura, apoi iti vom omori fiecare membru al familiei, sub privirile tale, pana obtinem ceea ce dorim”. Familiile acestor scarnavii sunt complici la inselaciune si uz de fals. Nu merita nicio farama de clementa. Ei au furat viitorul a sute de generatii, prin sabotarea bugetului educatiei, sanatatii, crearea de birocratie sufocanta si parafiscalitate ucigatoare. Pentru sabotarea economiei nationale, Ceausescu a fost impuscat. Ei de ce ar avea o alta soarta ? Ca suntem in UE ? FUCK EU. Suntem satui de occidentali ferchezuiti din familii nobile, care ne vorbesc despre libertate si competitivitate, dar care au afaceri si merg la cina cu cei mai corupti dintre romani. Si un mesaj pentru toti analistii economici, chiar si pentru tine Moise. Lasati-o mai moale cu insinuarea ideii de marire a impozitului pe proprietate. Chiar nu ne intereseaza ca suntem tara din Europa cu cele mai multi proprietari. Capitalism=proprietate privata si restul cu deficit bugetar si alte chestii e vrajeala. Sa taie din parlamentari, din secretari de stat, din limuzine( microbuze sau autobuze pt. demnitari, nu ar strica), din averile lor etc. Daca mergeti pe aceasta nota, poate guvernul va lua masuri legislative si apoi, populatia nemultumita va trece tara la rusi. Grecia e cel mai bun exemplu.

  Răspunde
   
 • agent de turism
  Februarie 10, 2015 la ora 22:52

  cum 1 zi

  ,, elebru distrugator american USS ole a a uns in portul onstanta . e va face nava militara in omania ?
  .. va ecuta antrenamente in largul Marii Negre intr-o colaborare dintre militarii americani si romani.
  …. toate erectiile se vor desfrana pe mare….
  USS ole este dotat cu cele mai sosticate sisteme de ascoltare si interceptare…
  istrugatorul american a devenit cunoscut cand a fost atacat de teroristii ei insisi…..
  intamplarea a fost atat de cutremuratoare incat a inspirat scnariul lmului Syriana,, cu george looney si Matt amon. ,,

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase