În loc de bani, n-ar fi mai bune nişte garanţii?

BNR

de Moise Guran

Mi se pare că discuţia despre creditele în franci elveţieni este abil canalizată, nu-mi dau seama dacă de cei de la BNR sau de către parlamentarii mult doritori de voturi, către o soluţie de finanţare parţială de la bugetul statului.

Indiferent că este vorba de scăderea ratelor celor cu credite în franci prin deduceri ale impozitelor pe venituri, indiferent că s-a gândit cineva, cum m-am gândit şi eu anul trecut, că diferenţele ar putea fi susţinute prin deduceri din impozitul pe profitul băncilor, soluţia tot proastă este, pentru că, în final, plătesc cei care nu au credite în franci, sau nu au credite deloc.

Să ne amintim că nu există nimic gratis în lumea asta şi că orice ţi se pare, astăzi, gratis sau la ofertă, este plătit, pe altă parte, de tine sau de alţii.

Am aruncat o privire peste dobânzile celor rămaşi cu credite în franci elveţieni… Deşi acestea ar fi trebuit să scadă spre 2,5 %, dobândă efectivă, ele încă sunt astăzi la aproape 5%, în cele mai multe cazuri. Acum că a mai scăzut cursul, oamenii ar putea face refinanţările pe lei, pentru că dobânda la creditele în lei este chiar mai mică decât la cele în franci elveţieni. Găseşti, adică, credite cu ipoteca în lei, cu dobânzi efective cuprinse între 4 şi 5%.

Adevărata problemă a acestor oameni este, însă, cu cursa francitotul şi cu totul alta …

În cele mai multe cazuri, ei nu mai pot refinanţa pentru că valoarea ipotecii, valoarea casei pe care au cumpărat-o acum cinci-şase ani, sau a casei cu care şi-au girat creditul iniţial în franci, a scăzut foarte mult.

Dacă te duci la bancă şi spui că vrei să refinanţezi un credit de 100 000 de euro, cu o ipotecă pe o casă ce nu mai face azi decât 50 000 de euro, banca ridică din umeri… Cum, în cele mai multe cazuri, ei au de dat acum chiar mai mulţi bani decât au luat atunci, în urmă cu cinci-şase ani (pentru că soldul nu a scăzut, iar dacă a scăzut, creşterea de curs a anulat scăderea cursului), adevărata problemă a acestor oameni este că nu mai pot refinanţa în lei, din lipsa unei garanţii care să acopere valoarea noului credit.

Cred că lucrurile s-ar debloca mult mai repede, dacă statul, în loc să se arunce cu bani către aceşti oameni, ar oferi băncilor o parte din garanţie sub forma unor titluri de stat, aşa cum a procedat şi la programul Prima Casă.

Desigur, pentru asta, datornicii trebuie să se califice, adică trebuie să arate că au venituri şi că sunt serioşi, că nu vor lăsa statul să fie executat de bancă, nici chiar pentru jumătate din sumă.

Dar, dorinţa de a refinanţa un credit, zic eu, arată în primul rând că vrei să-l plăteşti, căci dacă voiai să dai o ţeapă, atunci chiar nu te mai interesa deloc cât e cursul francului.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

42 răspunsuri la În loc de bani, n-ar fi mai bune nişte garanţii?

 • alaptel vasile
  Februarie 10, 2015 la ora 04:30

  Domnu Moise, poate ne explicati si noua de ce Banca Nationala a Elvetiei a zis ca va suporta 10 miliarde de CHF pentru conversii in blocul de est al Ioropei !!!! eu nu inteleg adica BNS e dispusa sa suporte unda de soc dar ai nostrii de la BNR nu vor doar bani lor??? ii vor si pe ai nostrii??? ia verificati si dati-ne un verdict in acest caz „sil-vous platez mousioure”

  Răspunde
   
 • Ursu Cornel
  Februarie 10, 2015 la ora 00:00

  Stiam din totdeauna ca „cel mai bun cdredit este cel pe care nu ti-l faci niciodata”. Dar, in viata, in lipsa unei „matusi Tamara”, ca sa iti indeplinesti anumite vise apelezi si la un credit.
  Cand m-am hotarat sa-l fac am analizat toate ofertele bancilor de la acel moment.
  Am ales sa-/l fac in franci elvetieni. Poate „am fost lacom” fiind dobanda mai mica decat la un credit in euro. Dar, sa stii, ca mi-a si fost recomanda tde catre ofiterul de credit.
  Am fost naiv. Am crezut ca facand credit in moneda unei tari ca Elvetia totul va fi ok. Toata lumea a auzut de Elvetia! O tara in care toti ne-am dori sa traim,. O tara cu o industrie „de elita” si cu o mare traditie bancara. Din punctul meu de vedere, de la acel moment, la o moneda mai sigura decat francul elvetian nici nu puteam visa.
  E! M-am iselat. Mai tarziu am aflat ca, de fapt, francul elvetioan este o moneda exotica! Mai mult, azi simt pe pielea mea ca e o moneda toxica.
  Eu nu vreau astazi ca statul roman sa-mi plateasca creditul sau o parte din el.
  Vreau ca BANCA care mi-a oferit acest credit sa ma ajute sa-l pot plati.BANCA trebuie sa „plateasca” si ea. Si daca nu vrea, statul sa o oblige.
  Nu ar fi normal sa platesc creditul la cursul din momentul contractarii creditului. Dar la un curs de 3 lei ar fi de bun simt.
  Nu cred ca, in urmaacestui efort banca va da faliment. Ca va avea pierderi, e normal. Avand in vedere ca in anii 2007 – 2008 a avut profituri foarte mari balanta s-ar echilibra.
  Oricum, cred ca ar fi mai profitabil pentru banca sa platesc la un curs de 3 lei decat sa nu mai platesc de loc.

  Răspunde
   
 • dice
  Februarie 9, 2015 la ora 16:13

  Domnule Guran,
  Daca dumneavoastra aveti un cont la o Banca si Banca da faliment mai luati vreun ban inapoi sau se merge pe principiul „daca ai depozitat bani la Banca x asta e, ai gresit, prostia se plateste”?
  Dat fiind ca intrebarea e retorica, pentru ca STATUL GARANTEAZA o anumita suma, va intreb:
  Din ce bani garanteaza STATUL?
  Cumva si din banii pe care-i platesc eu ca impozite?
  Pai e corect? Cu unii muma cu altii ciuma?

  Răspunde
   
 • Cosmin
  Februarie 8, 2015 la ora 01:57

  Buna seara, am si eu o nelamurire, daca statul nu a prevazut criza economica si mi-a taiat 25% din salar fara sa-i pese cum o sa ma descurc cu rate, taxe, impozite si viata de zi cu azi aproape de 2 ani, nu ar fi corect din partea statului sa ma ajute si el pe mine aproape 2 ani daca nici eu nu am prevazut aproape triplarea francului?

  Răspunde
   
 • John Doe
  Februarie 7, 2015 la ora 05:11

  Ii pot intelege pe cei cu credite in CHF atunci cand se plang de clauze abuzive in contract, de dobanzi majorate aleator sau de comisioane noi introduse peste noapte.

  Nu ii pot insa intelege absolut deloc atunci cand se plang de cresterea cursului.

  Si sa dau un exemplu care simplifica lucrurile, sper, pe intelesul tuturor.

  Sa spunem ca in loc de CHF e vorba de oua. Ai luat de la banca 10.000 de oua si te-ai angajat ca peste X ani sa returnezi 20.000 de oua.

  Daca banca vine dupa un timp si iti spune ca trebuie sa returnezi 25.000 in loc de 20.000, atunci da, e un abuz si banca trebuie pedepsita drastic.

  Dar daca apare o criza de oua pe piata, se imbolnavesc gainile de gripa aviara si creste pretul oului de 2-3 ori sau chiar de mai mule ori, atunci e strict problema ta cum si de unde faci rost de oua
  din moment ce te-ai angajat cu buna stiinta sa returnezi 20.000 de oua.

  Răspunde
   
  1. dice
   Februarie 9, 2015 la ora 16:17

   Dar daca ai bani in Banca si Banca da faliment,
   DE CE GARANTEAZA STATUL CA-TI IEI O PARTE DIN BANI INAPOI?
   Din ce bani garanteaza, nu din impozitele noastre? Adica si ale mele, care n-am niciun depozit?
   Pai e corect?

   Răspunde
    
 • Catavencu
  Februarie 6, 2015 la ora 22:45

  Poate că ne-au mai plecat creierele și până acum, dar în anii următori vom asista la o migrație fără precedent. Vorbesc aici de universități americane și mari firme de consultanță financiară, care abia așteaptă să recruteze micile genii ale economiei care s-au născut printre noi. Poate că nu i-ați remarcat până recent, dar acum sunt imposibil de ratat. Sunt cei care le dau lecții românilor care s-au împrumutat în franci elvețieni, vorbind despre naivitatea lor cu un aer distrat, de om căruia nu-i vine să creadă. Cum, frate, să iei credit în franci elvețieni? Plm, nu ți-ai dat seama că o să vină criza imobiliară din Statele Unite, urmată de o criză la fel de mare a zonei euro, generată de sistemul public supradimensionat al Greciei? Sunt lucruri elementare, cum de nu te-ai gândit, ce ești prost?

  Ai impresia că la fiecare colț de stradă e un Roubini care sparge semințe și vorbește cu ”decât”.

  Apoi, mai sunt ăia care, cu un aer superior, recomandă citirea cu atenție a contractului. Lucru elementar, deoarece se știe că scrisul mărunt din contractul de la bancă anunță cu precizie eșecul proiectului european.

  Te uiți la oamenii ăștia atât de versați într-ale finanțelor, atât de capabili să anticipeze crize, și nu-ți poți explica adidașii din Dragonul Roșu, cojile de semințe din bărbie.

  S-a mai spus că e vina românilor care au luat împrumuturi, pentru că n-au educație economică. Ar fi fost, ce-i drept, chiar ciudat să aibă. Cred că băncile alea străine au venit la noi, și-au instalat primele sucursale, s-au uitat la nivelul ireproșabil de civilizație din București și au zis: ”Băi, uite niște oameni care sigur au și educație economică. Hai să le dăm credite în franci elvețieni. Nu știm cum o să evolueze moneda asta, dar ei sigur pot face previziuni pe termen lung, pentru că, hei, au o educație economică solidă. Se vede după cum după își aruncă gunoiul pe geam.”

  Există o isterie a culpabilizării cetățeanului, a lăcomiei lui de a-și lua casă. Puțini sunt gata să accepte că responsabilitatea e în altă parte. S-au luat premii Nobel pentru studii care vorbesc despre tendințele iraționale ale omului, despre capacitatea lui imperfectă de a-și urmări interesele pe termen lung și a aprecia corect nivelul de risc. Mintea omului e prinsă în capcana unor metode euristice care n-au nimic în comun cu logica economiei. Tindem să privilegiem disproporționat de mult momentul prezent, să vedem modele acolo unde e doar haos și să răspundem în feluri diferite la aceeași întrebare, în funcție de felul în care e formulată. Niște instituții economice corecte și eficiente țin cont de toate aceste tendințe iraționale ale minții umane. Singurii capabili să-și atribuie o raționalitate pe care și-o refuză chiar și marii economiști sunt, se pare, românii care n-au reușit să obțină un credit în franci elvețieni sau care, în mod întâmplător, n-au avut nevoie de unul.

  Răspunde
   
  1. VictorL
   Februarie 7, 2015 la ora 01:17

   Ca sa vezi fatalitate…Raspunderea e in alta parte iar cei care nu au avut nevoie de credit sunt prostii satului.Sparg seminte si scuipa in girla ofticati ca aia de la banca nu au vrut sa le dea franci elvetieni pe buletin fiindca le ieseau unghiile afara prin adidasii chinezesti din vinilin.
   Ce sa facem ca nici aia din banca nu-s platiti degeaba.Dau si ei credite cui are speranta de viata dulce nu la toti distrusii.Recunosc un fraier dupa papion si dupa aerul de superioritate dat de faptul ca e membru de partid.Doar ca nu-i pun si o cafea pe masa sa se simta important,pina seamneaza.Pe urma intra banul si la urma vine si casa fraierului pe dea-moaca,fiindca partidul a intrat in opozitie si are multe guri de hranit.

   Răspunde
    
   1. saba
    Februarie 8, 2015 la ora 00:55

    Februarie 7, 2015 la ora 21:33 (VictorL)
    Domnu VictorL, mai cititi odata ce spune @Catavencu, @Trifan Nicolae Vivian, @emil si daca tot nu ati inteles, luati-o pe aceia cu oualele (a lui @John Doe). Daca si acuma aveti nelamuriri, inseamna ca sunteti rauvoitor.

    Răspunde
     
 • Pingback: Merkel und Hollande vermitteln im Ukraine-Konflikt | - PRESSESCHAU -
 • emil
  Februarie 6, 2015 la ora 21:53

  Ce s-ar intampla daca de maine, una dintre cele 9 banci, sau alta, ar acorda credite in CHF in conditiile actuale de piata: marja de profit 2% + LIBOR3M CHF(0,1)? Majoritatea celor care au credite in CHF ar refinanta si ar avea o rata redusa cu 60-70%. In felul asta banca isi primeste banii, bugetul nu este afectat, clientul poate sa-si plateasca rata. Exact asta nu vrea BNR, pentru ca protejaza hotii. Gresesc undeva?

  Răspunde
   
 • Trifan Nicolae Vivian
  Februarie 6, 2015 la ora 19:48

  Salut,
  Am un credit in franci ca ceilalti si as dorii sa ne explici intr-o emisiune „DE CE VTREBUIE SA PLATEASCA CEILALTI LACOMIA CLIENTILOR CU RATE ÎN FRANCI”, ceva imi scapa cum te poate obliga sa platesti partial din creditul meu, pe care la un moment dat nu-l voi putea rambursa(dupa ce ma executa banca). Îţi pun aceasta întrebare deoarece cunosc persoane care au luat credit de nevoi personale de la ABN AMRO sume cuprinse între 7500 – 20000 de EURO pe care nu le-au mai rambursat. Au fost credite cu buletinul exact ca cele pentru aragaz etc..Între timp ABN AMRO a plecat, au venit RBS, care a plecat iar acum îi sună un executor( firmă de recuperare) fără rezultat.Să înţeleg că paguba produsă de aceşti debitori o plătim noi? CUM ?
  Dacă o bancă va executa toţi clienţii pentru neplată(deşi ar fi puţin probabil) nu însemnă ca îşi decide singură falimentul? La mitingur din 25 Ian. am vorbit cu oameni care au avut „INSPIRATIA” sa-şi facă restructurare de credit( la RAIF Bank pentru că acolo am şi eu creditul, sunt interesat ) şi banca i-a „UMILIT” cu OFERTA lor adică, la o rată de 250 CHF le-a micşorat rata pentru 2 ani la 200 CHF, iar după perioada de GRAŢIE s-au trezit cu rate de 280 de CHF pînă la terminarea rambursării. Eu unul te-am iertat pentru faptul că te-ai antepronunţat dar la miting erau şi oameni disperaţii, în pragul executării, aşa că ai datoria morală să le explici oamenilor care ar fi SOLUŢIA MAGICĂ, să ştii băncile doar SIMULEAZĂ compasiune vis a vis de aceşti oameni aflaţi la limită. Cei care pot plătii nu vin la miting, stau acasă lîngă berică sunt în aşteptarea LEGII FALIMENTULUI că doar pentru ei se CHINUIE parlamentul. Eu unu nu am primit nimic de la RAIF Bank adică,UITE STIMATE CLIENT CE-ŢI OFER EU BANCA TA, ne testăm care cedează primul.

  Răspunde
   
 • ioana
  Februarie 6, 2015 la ora 15:58

  Discutiile dintre creditatii in EUR si cei in CHF pare sa fi ajuns la etapa „in sabii sa ne taiem”.
  Fie ca banii pentru achizitionarea unor locuinte supra-supra-evaluate au provenit din credite in CHF sau EUR, economia a trecut cum nu se poate mai prost peste succesiunea „boom economic”-„recesiune”.
  Toate bancile super deschise in anii boomului economic, sunt acum in pragul colapsului. Ca sunt grecesti, austriece, unguresti sau turcesti, toate bancile au primit bani de la bancile centrale, banci europene sau institutii financiare.
  Rezultatul este spre zero. Gaura in care vor cadea este tot mai aproape dintrun motiv foarte simplu: NU POTI REZOLVA PROBLEMELE CU GANDIREA CU CARE PROBLEME AU FOST CREATE.
  Poate ca decizia BCE de a arunca in piata mii de miliarde de EUR ar trebui sa „impulsioneze” si BNR de a vedea si altfel decat TRADITIONAL lucrurile.
  Orice masura de suport pentru orice tip de creditati ar fi bine sa-i aiba in vedere pe cei care sunt BUNI PLATNICI pentru ca doar ei vor putea sustine revenirea bancilor.
  Din pacate vorba romaneasca „sa moara si capra vecinului” exact acest aspect doreste sa-l surprinda: capra vecinului moare dupa sau maxim deodata cu capra omului aflat la greu.
  Pe nici un creditat din tara nu il va avantaja moarte oilor elevetiene.

  Răspunde
   
  1. saba
   Februarie 8, 2015 la ora 00:52

   Februarie 7, 2015 la ora 21:22
   Februarie 6, 2015 la ora 17:51 (ioana)
   “boom and bust” pertains to capitalism.
   Acesta este un fenomen repetat si arhicunoscut. Solutia este mereu aceiasi: cineva va plati dar niciodata bancile. Mi-a placut treaba cu ginditul diferit, dar aici nu se potriveste – nimeni nu gindeste pentru ca deja a fost gindit.
   Cu „sa moara si capra vecinului”, adica cei cu franci le-ar dori celor cu EUR la fel? precis ca nu. Cred ca mai buna este cea cu “roata vietii se-nvirteste”, adica nimeni nu scapa. Si atunci solutia este solidaritate NU DEZBINARE.

   Răspunde
    
 • CtrlV
  Februarie 6, 2015 la ora 14:26

  Eu as proceda cam asa:
  Sa luam cazul unui credit care mai are in sold de plata 80000 CHF, si care are garantii evaluate la 50000 CHF.
  Clientul poate spune: nu mai platesc, banca ia-ti garantiile, executa-le si lasa-ma-n pace. Stiu ca o sa ma urmaresti si dupa aceea cu popriri, dar eu emigrez si imi iau viata de la capat in alta tara. Hai noroc.
  Bancii sigur n-o sa-i convina. Nu de alta, dar executarea garantiei de 50000 CHF rareori se face la mai mult de 70% din valoarea evaluata.
  In concluzie clientul s-a pacalit cu creditul, dar si banca s-a pacalit cu garantia.
  Pentru a nu se ajunge la solutii extreme (clientul nu mai plateste, dar este urmarit de popriri forever si pierde si bunul), propun ca diferenta dintre soldul creditului si valoarea garantiei sa se imparta egal la plata intre banca si client.
  Cu alte cuvinte, in cazul dat banca sa-si asume o pierdere de 15000 CHF (in final e vina lor ca si-au luat teapa cu garantia), iar clientul sa accepte un nou credit in lei, convertit automat in RON, in valoare de 50000 + 15000 = 65000 RON.
  Iar statul sa acorde garantii suplimentare bancii pentru ca acest nou credit sa poata fi finalizat.
  Ce ziceti, este fair?

  Răspunde
   
  1. Andrei
   Februarie 6, 2015 la ora 17:20

   Mai fair de atat nu se poate.. 🙂

   Răspunde
    
  2. saba
   Februarie 8, 2015 la ora 00:51

   Februarie 7, 2015 la ora 21:19
   Februarie 6, 2015 la ora 17:36 (CtrlV)
   Ati auzit de “Credit history”? Nu scapati de asta nici schimbind tara si nici identitatea. Refacerea creditului costa niste procente bune si care precis nu merita. Fireste daca nu veti mai apela niciodata la un imprumut bancar, situatia este alta. De fapt asta este unul din punctele forte al mafiei bancare.

   Răspunde
    
 • cyphres
  Februarie 6, 2015 la ora 12:54

  Nu cred ca exista o solutie simpla de rezolvare a problemei celor cu credite in CHF. Daca s-ar opta pentru o solutie combinata , ceva de genul :
  1. Scaderea ratei dobanzii la aceste credite din marja comerciala a bancilor (marja ce depaseste in cele mai multe cazuri 5-6 puncte procentuale )
  2. Verificarea balantelor bancare in ceea ce priveste creditele acordate in CHF si creditele luate in CHF ( daca tu banca nu ai credite de rambursat in CHF ti se pare normal sa inregistrezi venituri de 2-3 ori mai mari decat in momentul acordarii creditului ? )
  3. Refinantarea creditului in modalitatea propusa de Moise dar cu aplicarea celor 2 puncte de mai sus
  4. Legea falimentului personal care ar trebui promulgata dupa o dezbatere adevarata ( de ex. eu am de platit dupa lungi procese cu bancile si dupa multe tratamente pentru a-mi recupera podoaba capilara pierduta pe baza de stress suma de aprox 560.000 de EUR . Credeti ca voi fi capabil sa returnez vreodata suma asta cu dobanzi , taxe de executare etc ? Niciodata . Dar tot niciodata nu voi mai lua vreun credit pentru mine , firma , copii , sotie etc . Dar nici viata nu mai am . Poate merit si eu o viata dupa vreo 10-15-20 de ani ? Eu asta sper de la legea falimentului personal .)

  Răspunde
   
  1. saba
   Februarie 8, 2015 la ora 00:49

   Februarie 7, 2015 la ora 21:17
   Februarie 6, 2015 la ora 17:23 (cyphres)
   Prin esmnarea unei recontracteri, daca nu se repeta termenii din contractul original, drepturile sau conditiile respective se pierd. La fel si cu refinantarea – poate nu esti interesat sa pierzi niste avantaje avute initial iar conditiile curente nu ti le mai acorda. Asta de fapt este unul din scopurile refinantarii, sa te ia de la zero si sa uiti (legal) de trecut.

   Răspunde
    
 • Constantin
  Februarie 6, 2015 la ora 07:58

  „nu-mi dau seama dacă de cei de la BNR sau de către parlamentarii…” _ Marius Dunca (PSD), arata ca presiunile vin din partea partidelor aflate la Putere. Domnia sa le exercita din functia de presedinte al ANPC prin apeluri repetate transmise Guvernului si Parlamentului cu privire la initierea de acte normative pentru protejarea celor care s-au imprumutat in CHF (nu se intelege de ce nu si in alte valute), „o soluţie legislativă prin care să se impună împărţirea riscurilor şi aplicarea principiului echităţii. Însă, până la implementarea soluţiilor legislative avem nevoie de măsuri imediate pentru a evita apariţia unor fenomene sociale grave”. Deci „principiul echitatii” nu include si majoritatea cetatenilor, care nu au niciun fel de credite. Ei sunt buni de plata daca nu reactioneaza la abuzurile celor care vor sa-si sporeasca notorietatea politica prin masuri populiste. Doar ca fostul sef TSD-ist a ratat momentul, evolutia cursului CHF s-a domolit in prezent, iar protestatarii de la BNR s-au dus acasa.

  Răspunde
   
 • Nelutu
  Februarie 6, 2015 la ora 01:27

  Voi astia care plangeti ca va pune statul sa platiti creditele noastre in CHF mai taceti din gura… Statul trebuie sa oblige banca sa imi converteasca creditul… Sa o faca pt ca BNR-ul nu m-a protejat la momentul respectiv, sa o faca pt ca banca mi-a modificat in mod abuziv dobanda FIXA la creditul in euro si m-a prostit sa refinantez in CHF. Nu plateste statul, nu au bancile pierderi… Singurul adevar e ca profitul bancilor v-a fi mai mic. Restul e „can can”

  Răspunde
   
 • cris
  Februarie 6, 2015 la ora 00:13

  TE-AU PUS DE LA TRANSILVANIA SA NE OFERI SOLUTII, MERCENARULE. TINE-LE PENTRU TINE, NOI STIM CE CEREM SI DIN AL CUI PROFIT, IN NICI UN CAZ DIN BANI PUBLICI.

  Răspunde
   
  1. Moise
   Februarie 6, 2015 la ora 09:10

   De ce mai intrati pe acest site daca ma considerati un mercenar? E nefiresc…

   Răspunde
    
 • Gigi
  Februarie 5, 2015 la ora 23:57

  Nu inteleg cum pot unii sa sustina ca BNR intervine asupra cursului Euro, pentru cei cu credite in Euro. Trebuie sa fii habarnist rau in ale economiei sa nu intelegi ca interventia este pentru ajutorul economiei si nu a celor cu credite in Euro. Oricum perspectiva este de a intra in zona euro si nu in zona CHF. Cred ca inainte de a lua un credit, trebuie sa te documentezi putin asupra perspectivelor si sa nu te lasi ametit de chilipiruri bancare, pentru ca asa ceva nu exista. Daca nu va pricepeti la economie, cautati pe cineva de incredere sa va consilieze. Consilierii bancari sunt angajati sa va spuna ce documente sa aduceti pentru obtinerea creditului, si nu pentru a va spune sa nu luati un credit.

  Răspunde
   
 • Adrian
  Februarie 5, 2015 la ora 22:53

  Buna domnule,
  dv stiti ca la refinantare banca te pune sa semnezi ca nu mai ii dai in judecata pentru comisionele ilegale si pentru fluctuatia cursului ?
  Deci oficial si pe fata: sau refinantezi sau ii dai in judecata.

  Răspunde
   
 • Dan
  Februarie 5, 2015 la ora 22:32

  eu zic sa plătim și biletele necâștigătoare de la loto și datoriile firmelor care sunt în insolventa și sunt sigur ca mai găsim și altele. Dacă e solidaritate sa fie pana la capăt.

  Răspunde
   
 • krista
  Februarie 5, 2015 la ora 22:18

  Eu nu înțeleg de ce persoanele care au credit în chf nu sunt considerate de alți „plătitori de taxe” și ele la rândul lor plătitori de taxe? ????? De unde atâta răutate? ??? Pana acum N-am vociferat ca au crescut francul….dar acum e strigător la cer . nu vrem mila nimănui, vrem sa ne plătim ratele nu băgăm mana în buzunarul nimanui

  Răspunde
   
 • Gimi
  Februarie 5, 2015 la ora 22:12

  D-le Guran ,daca nu as vedea ca sponsorul emisiunii Dvs de rahat e BT , as zice ca sunteți un mare prost pe un post care produce doar gaura la buget (si apropo e susținut din taxele pe care le plătim noi,precum si salarul Dvs la fel), dar ținându-se cont de cine va sponsorizează va scuzam, ca doar nu le poti imputa nimic papagalilor,ei doar „cânta” si vorbesc ce au fost Învățați de alții .

  Răspunde
   
  1. Dan
   Februarie 5, 2015 la ora 23:02

   Terminați cu văicăreala ca nu va plătim noi creditele.

   Răspunde
    
   1. saba
    Februarie 8, 2015 la ora 00:47

    Februarie 6, 2015 la ora 16:24
    Februarie 6, 2015 la ora 00:46 (Dan)
    Aveti dreptate:
    http://www.biziday.ro/2015/02/04/si-un-parazit-poate-fi-tata-din-pacate-pentru-fiul-sau/comment-page-1/#comment-402896

    Răspunde
     
 • Andrei
  Februarie 5, 2015 la ora 21:24

  Pe bune Moise? Nu vreau ajutor de la Stat, deloc, dar nici refinantare. E normal cand am luat 50.000 de euro, dupa 8 ani am returnat peste 25.000 si daca cer refinantare trebuie sa gasesc o banca care ma refinanteaza pt 80.000? Ce vreau de la Stat e sa realizeze ca la un moment dat trebuia sa traga frana de mana prin BNR, iar acum daca e prea tarziu, sa „forteze” mana bancilor sa accepte o solutie valabila pt toti imprumutatii in valuta, o solutie apropiata de cele cateva zeci de decizii definitive ale instantelor in acest domeniu.
  PS: Ca jurnalist esti o mare dezamagire!

  Răspunde
   
  1. Dani
   Februarie 5, 2015 la ora 22:59

   Andrei, tu nu ai luat 50.000 de euro. Daca luai 50.000 de euro, atunci atat datorai. Nu, tu ai luat 40.000 de franci elvetieni, sau cat vine. Da-i inapoi si n-avem probleme.

   Sau nu stiai cand ai facut creditul ca valuta tarilor straine fluctueaza fata de leu? Tu stii cum functioneaza economia? Ca nu pare.

   Răspunde
    
  2. Alin
   Februarie 5, 2015 la ora 23:04

   Cind am luat credit ipotecar mai demult eram pregatit psihologic sa pierd acea proprietate. Am rabdat, am strins din dinti si am returnat creditul anticipat. Repet, eram pregatit sa pierd tot.
   Nu pricep nimic din discutiile astea despre creditul in franci elvetieni. C-o fi, c-o pati, ca n-am stiut, ca riscul valutar, ca sa intervina statul, sa intervina BNR-ul etc. Repet, nu pricep nimic.
   Din punctul de vedere al statului/BNR-ului ar fi de vazut daca bancile au actionat legal. Interventia statutului folosind fonduri publice pentru salvarea bancilor si/sau a celor creditati nu este sub nici o forma in regula. Autoritatile sa intervina daca s-a incalcat legea dar nu pentru ca a semnat omul fara sa citeasca.

   Răspunde
    
 • Crisoy
  Februarie 5, 2015 la ora 21:16

  Cei cu credite in franci nu vor primi, pana la urma, niciun fel de sprijin din partea statului. Vor obtine doar o conversie in lei, rate mai multe dar mai mici si o prelungire a termenului de rambursare.

  Nu e normal sa faci discriminare intre cei cu credite in franci si cei cu credite in euro. De ce sa le dai numai la unii si nu si la ceilalti?

  Răspunde
   
 • Cristian Tudorache
  Februarie 5, 2015 la ora 20:50

  Concluzia dumneavoastra imi place mult!

  Consider ca o mare parte din oameni asta doresc, sa poata plati mai departe. Chiar daca ar plati 10 ani in plus! Si cred ca banca trebuie sa inteleaga acest lucru si sa se gandeasca:

  – ori refinanteaza si POATE recupereaza din bani
  – ori nu refinanteaza si mai mult ca SIGUR nu va recupera nimic.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Februarie 5, 2015 la ora 19:36

  Asa cum s-a intamplat de atatea ori, cei care sunt mai vocali, chiar daca sunt doar 70.000, vor castiga. Daca sunt printre ei si formatori de opinie din presa samd, ajungem la o chestiune de tipul Rosia Montana. Diferenta este ca daca acolo oamenii inteleg mai usor ca nu-i bine sa muti muntii si sa otravesti apele, in domeniul bancar lucrurile par mai greu de inteles. Daca veti merge la Videle, cetatenii va vor spune ca toti fura, prin urmare, daca oricum se fura, ei nu pot face nimic impotriva celor care muta in sarcina Bugetului o datorie a unor cetateni privati care nu se inteleg cu bancile. Apoi, oricum platim centul d-lui Blanculescu atunci cand alimentam la pompa, platim dupa afacerile Rompetrol samd, de ce n-am plati si vilele celor care nu mai au bani. In fond, poate fi privit ca un gest crestinesc de intrajutorare.

  Răspunde
   
 • Dragos
  Februarie 5, 2015 la ora 19:33

  Salut,

  Stiu ca nu are nici o legatra cu subiectul articolului, dar am si eu o mare nelamurire:

  In cazurile de coruptie aparute in ultimele zile am constatat ca nu vorbeste nimeni despre partea vatamata din aceste dosare.
  Inteleg ca in cazurile de dare/luare de mita nu exista parte vatamata (sau poate ma insel), dar in cazurile de fals in declaratii, evaziune fiscala si spalare de bani si-a cerut statul banii ? Cand ii va cere ? si cati ?

  Răspunde
   
  1. Crisoy
   Februarie 5, 2015 la ora 20:40

   Banii nu-i mai recupereaza nimeni, stai linistit. De asta condamnatii penal care s-au imbogatit nici nu se mai tem de puscarie. Stau 3 ani acolo, ca la statiune, apoi cand ies pleaca in tarile calde acolo unde au ingropat banii.

   I-ai vazut pe alde Hrebenciuc sau Cocos (senior si junior) sa aiba vreo greatza ca se duc la Puscarie ????

   In ziua de azi numai prostii se mai duc la munca. Baietii destepti merg la Puscarie, traiesc din comisioane, spagi si imobiliare.

   Răspunde
    
 • Daas
  Februarie 5, 2015 la ora 19:11

  Eu nu am luat credit, pentru ca stiam ca e posibil sa nu platesc, dece trebuie sa platesc prin taxe pentru creditele altora?

  Răspunde
   
  1. dradu
   Februarie 5, 2015 la ora 20:01

   da

   Răspunde
    
  2. Alex
   Februarie 6, 2015 la ora 18:25

   Nici eu nu am luat credit, am stat foarte bine si in chirie.. Si chiar ma simt deranjat cand vad atata agitatie pe tot felul de lucruri din astea minore cand sunt lucruri de 10 ori mai importate si printre acestea ar fi spitalele, educatia si chiar acordarea de facilitati si pt firme din alte domenii decat software, pt ca nu toti avem ca pasiune programarea. E bine ca suntem sanatosi si putem lucra, numai ca sa avem si unde..

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase