BIZIDAY: Cum să furi un milion

Comentarii prin facebook

45 răspunsuri la BIZIDAY: Cum să furi un milion

 • N!ck
  Aprilie 9, 2015 la ora 11:37

  Mai poate fi propus si urmatorul algoritm pentru ca aceasta loterie sa fie atractva pentru toti participantii.
  Astfel se extrage un numar care reprezinta ziua (ZZ) din luna si un alt numar compus din 3 cifre (sute, zeci si unitati – SZU) care reprezinta valoare pe bon.
  Se considera castigatorea toate bonurile care carea au data ZZ au urmatoarele valori:
  – S,ZU – pentru premiul 1 care reprezinta 30% din total premii;
  – SZ,U0…SZ,U9 – pentru premiul 2 care reprezinta 30% din total premii;
  – SZU,00…SZU.99 – pentru premiul 3 care reprezinta 40% din total premii.

  In acest fel toti sunt motivati sa ceara bonurile fiscale!

  Răspunde
   
  1. N!ck
   Aprilie 9, 2015 la ora 21:52

   Cred ca se intelege ca se considera bonurile emise in data ZZ in cele trei luni ale perioadei de concurs.

   Sa luam de exemplu extragerea pentru lunile aprilie, mai si iunie, in care data extrasa este 21 iar cele trei cifre, sute, zeci si unitati sunt 753.
   Deci avem urmatoarele categorii de castiguri si de premii:
   cat.I – 30% pentru bonuri cu valoarea de 7.53 emise in data de 21 aprilie, 21 mai si 21 iunie;
   cat.II – 30% pentru bonuri cu valoarea cuprinsa intre 75.30 si 75.39 emise in data de 21 a fiecarei luni din cele 3 selectate;
   cat.III – 40% pentru bonuri cu valoarea cuprinsa intre 753.00 si 753.99 emisela fel in data de 21 a fiecarei luni.

   Răspunde
    
 • Costy
  Aprilie 9, 2015 la ora 06:34

  @N!ck: Nu cred ca aceasta loterie este buna la ceva. Statul nu da banii asa aiurea pe bonuri. Te consumi aiurea sa postezi scheme… Vei vedea ca vor fi bonuri de bogati de sute de lei. Ce zici sa fie extras un bon castigator de 753 lei emis in 5 martie? Citi oameni cumpara de 753 lei. Vorba aceea ban la ban trage!

  Răspunde
   
  1. N!ck
   Aprilie 9, 2015 la ora 10:33

   Foarte buna observatia!
   Din pacate mass media nu acorda suficient spatiu pentru a scoate in evidenta si partile bune si partile rele.
   Sigur ca algoritmul pe care l-am prezentat nu este perfect si poate fi imbunatatit!
   Poate Moise si/sau TVR va realiza o dezbatere cu noul ministru al finantelor…
   Si poate ca vor corecta legea astfel incat aceasta loterie sa aiba succes.

   Răspunde
    
 • N!ck
  Aprilie 7, 2015 la ora 15:06

  Cred ca trebuie reluata dezbaterea legata de acesta loterie fiscala deoarece modul in care se extrag numerele este ilogic in raport cu scopul acestei loterii.
  Cu alte cuvinte regula prin care „valoarea totală a bonului fiscal rezultă în urma extragerii succesive a trei serii de cifre, cuprinse între 0 şi 9” este nedreapta deoarece se urmareste ca micii comercianti sa emita bonuri fiscale fiind „presati” de catre cumparatorii care sunt motivati sa le „colectioneze”. Insa probabilitatea ca un bon de ordinul zecilor de lei sa fie declarat castigator este una foarte mica pentru ca cifra sutelor trebuie sa fie 0.

  Este evident ca majoritatea bonurilor castigatoare vor fi cele de ordinul sutelor de lei pentru ca cifra sutelor va fi in cele mai multe cazuri diferita de zero. Deci din masa mare a cumparatorilor o buna parte va fi descurajata sa la colectioneze si implicit sa le ceara pentru ca va fi evident ca sunt sanse extrem de mici de castig.

  In concluzie se poate propune urmatorul algoritm:
  – se extrage cifra unitatilor din setul
  0-9 (sa zicem U);
  – se extrage cifra zecilor din setul 0-U sau 0-9 daca U este 0 (sa zicem Z);
  – se extrage cifra sutelor doar daca U+Z este par;
  Exemplu:
  – cifra unitatilor extrasa din toate cifrele este 2;
  – cifra zecilor extrasa dintre cifrele 0,1,2 este 1;
  – cifra sutelor nu se extrage deoarece suma U+Z (2+1) este impara;
  Deci bonurile castigatoare sunt cele cuprinse intre 13.00 13.99 in data de….

  In acest fel se creste substantial sansele ca bonurile de valoare mica sa fie extrase si implicit creste si interesul cumparatorilor in „colectionarea” acestor bonuri.

  Si apropo de colectionarea bonurilor: cea mai buna varianta raportata la efortul de a le sorta si regasirea rapida a bonului castigator este colectionarea dupa prima cifra a totalului in 9 cutii numerotate de la 1 la 9.
  Iar dupa extragerea totalului se cauta data extrasa doar in cutia cu cifra corespunzatoare a primei cifre a totalului!

  Răspunde
   
  1. N!ck
   Aprilie 7, 2015 la ora 21:22

   Erata: In exemplul dat, bonurile castigatoare sunt cele cuprinse intre 12.00 si 12.99 din data de….

   Si in final o imbunatatire a solutiei de „colectare” a bonurilor fiscale se poate face prin adaugarea cutiei cu cifra 0 in care se colecteaza bonurile pentru noua prioada de extragere in zilele ramase pina la extragerea curenta. Cu alte cuvinte bonurile aferente perioadei 2 februarie-28 martie au fost stranse in cutiile 1-9 iar toate bonurile pentru zilele ramase pina la extragerea din 13 aprilie sunt stranse in cutia 0. Iar dupa extragere cutiile 1-9 sunt golite bonurile din cutia 0 sunt sortate si puse in cutiile 1-9.

   Răspunde
    
  2. N!ck
   Aprilie 8, 2015 la ora 04:49

   @Moise: Se poate repara aceasta lege „facuta pe picior”…
   Cred ca poate fi invitat noul ministru de finante si poate fi antrenat intr-o discutie in care sa vada neajunsurile acestei legi.
   Pentru ca legea poate fi modificata astfel incat extragerea sa fie o data la 3 luni la o data dupa depunerea registrelor de casa iar algoritmul de extragere a cifrelor care formeaza totalul bonului poate fi schimbat astfel incat legea sa-si atinga scopul si sa determine cumparatorii sa ceara bonul fiscal pentru a participa la loterie.

   Răspunde
    
   1. N!ck
    Aprilie 8, 2015 la ora 09:54

    @Moise: Am uitat sa spun ca trebuie eliminate extragerile speciale care pot da nastere la schema de fraudare pe care ne-ai aratat-o!
    Cu alte cuvinte doar 4 extrageri pe an dupa ce acele registre de casa au fost depuse astfel incat sa existe toate premizele unei extrageri corecte din toate punctele de vedere.

    Răspunde
     
  3. N!ck
   Aprilie 8, 2015 la ora 12:57

   @Moise: Si inca ceva… Trebuie analizat si cazul loteriei cu bonurile fiscale din Georgia care s-a inchis dupa 7 luni datorita interesului scazut. Si sa nu uitam si loteriile din Malta, Taiwan si mai nou Slovacia.

   Răspunde
    
   1. N!ck
    Aprilie 8, 2015 la ora 19:29

    Loteria din Georgia a avut urmatorul regulament:
    – orice bon putea fi validat online sau la un numar de telefon chiar imediat dupa ce a fost primit de catre cumparator;
    – acesta afla in acel moment daca a castigat unul din premiile puse in joc;
    – premiile erau urmatoare: (am transformat in EURO) 5, 10, 25, 50, 5.000 si 10.000 si puteau fi ridicate de la anumite banci;

    Faptul ca dupa 7 luni loteria a fost inchisa arata neincrederea cetatenilor din Georgia intr-un sistem care valideaza castigurile in special datorita lipsei de transparenta.

    La noi exista altfel de riscuri legate in special de validarea castigurilor (schema de fraudare prezentata de Moise este foarte reala) cat si riscuri legate de probabilitatea redusa de castig a bonurilor cu valori formate din doua cifre.

    Răspunde
     
 • ps
  Februarie 10, 2015 la ora 10:05

  Observ urmatoarele doua aspecte:

  1) In data de 13 aprilie se bate un bon pentru 2 februarie. Chiar daca se alege o anumita data pentru casa de marcat, aceasta nu are si „un ceas intern”, astfel incat sa stie cu siguranta ca eu in data reala de 13 am batut un bon cu data (fictiva) de 2?

  2) Poate ca statului nici nu-i pasa la cine ajunge acel milion atata timp cat scopul va fi atins (acela de a-i face pe cumparatori sa solicite bonurile fiscale)

  Răspunde
   
 • ombladon
  Februarie 7, 2015 la ora 14:06

  la orice casa de marcat se poate da data si ora inapoi. iti trebuie un cod care iti este frunizat cand o cumperi.dupa ce ai modificat data nu mai merge sa o schimbi pt 24 de ore. nu mai mancati cacat ca nu se poate.daca voi sunteti prosti si nu stiti nu inseamna ca nu se poate. adunatura de idioti care va credeti destepti

  Răspunde
   
  1. Florin
   Februarie 7, 2015 la ora 15:20

   Ei nu mai merge schimbata data si ora pentru 24 de ore. E un cod pentru pentru a schimba data si ora dupa 5 minute. Numai prostii il stiu.

   Răspunde
    
  2. saba
   Februarie 8, 2015 la ora 00:06

   Probabil ca masinutele din Romania functioneaza altfel. In Canada functioneaza asa:
   http://cashregistersite.com/how-to-change-timedate-ezp-6.html
   Adica: „curent time” si „curent date”, mai clar NIMIC inapoi si nici chiar inainte. Ca si fusul orar. Vai de mine si de mine…

   Răspunde
    
 • Cristi
  Februarie 7, 2015 la ora 08:15

  Vad ca si dumneavoastra ati aderat la atitudinea plina de „spume” la adresa unor patroni de mici magazine, de care majoritatea romanilor dau dovada intr-un fel sau altul.
  Apelativul „buticar” spus cu o nota evidenta de dezgust si prejudecata este ceva ce nu ma asteptam sa iasa din gura unui om pe care il priveam cat de cat echidistant daca nu, macar doritor de informare inainte oricarei „scuipari”.

  La situatia caselor de marcat multi comentatori inainte mea v-au lamurit. Este greu si depinzand de modelul casei chiar imposibil sa modifici asa usor datele. Asta lasand la o parte aroma complet conspirationala prin care nenorocitii de bucatari planuiesc in fiece noapte cum se vor trezi ei sa submineze natiunea, inclusiv cu masluirea caselor!

  Acum, subiectul acesta al „buticarilor” cred ca ar merita mai multa aprofundare … Inclusiv chiar putina informare pe subiect. V-ati sugera sa vorbiti ca de la om care are o scoala la om care se zbate cu statul in fiece zi. Nu am magazin, dar am de-a face cu ei zilnic. Lucrez in domeniul legume-fructe, doar un simplu angajat de altfel, dar poate tocmai de aceea aflu mai multe. Orice magazin trebuie sa isi faca un stoc, un stoc demonstrabil in urma unor facturi sau borderouri. Daca esti firma platitoare de tva, numai facturile te salveaza! Da’ stai sa vezi, ca din mai pana in noiembrie cand marfa este preponderent romaneasca, nu ai nici o sansa la facturi. Pentru ca taranul roman face mii de euro pe sezon (unii chiar mai mult, depinzand de marfa pe care o vand) si nu declara absolut nimic! Daca verificati bonurile emise la intrare prin targurile cele mari din tara, veti vedea ca intra si ies dube de marfa cu zecile in fiece zi!
  Fara facturi, nu ai stoc oficial. Fara stoc … Nu poti bate la casa! Cu tva 24% la legume-fructe,cand toti „civilizatii” au de la 5% la 10% tva, nici un taran nu va emite niciodata vreo factura. Iar un „buticar” nu va putea niciodata sa plateasca toata suma la stat. Este simplu, avem de-a face cu un cerc vicios din care numai hypermarketurile ies la putere. Aceasta lege este data mai mult in interesul marilor lanturi de magazine. Care vin cu facturi intracomunitare, din care se deduce tva-ul, cu diverse alte tertipuri si ditai directiile de contabilitate si juridic … Si ajung sa plateasca, pe romaneste spus: „o laie” Cand ei nici amenzile nu si le platesc, ce va face sa credeti ca platesc si tva real?!?

  Nu sunt aici sa le duc mila magazinelor mici. Dar in stilul in care scuipa toata lumea la ei, nu prevad un viitor interesant! Multi o sa de faliment sau o sa aleaga sa isi bage ceva in statul nostru cu suprataxarea lui, multi angajati o sa ramana pe dinafara … Iar agricultura romaneasca …vai si amar! Ne legam de turcii importatori … Macar aia iti mai dau o factura … Romanii nostri nici nu vor sa auda de asa ceva! In stilul asta o sa ajungem ca englezii. Numai hypermarketuri! Dar, macar acolo magazinele respective sunt produs propriu! La
  Noi ce hypermarket il stim romanesc? Doar Dedeman …

  Zic si eu … Mai documentati-va! Mai intrebati! Faceti-va o mica afacere si vedeti cum va suge statul si de haina de pe voi in timp ce mai marile companii stau si o freaca la caldurica! Si apoi comentati de evazionistii buticari! Sa se dea o lege cu cap, un tva mai mic si un control total al marfii si atunci nu va mai fi asa evaziune! Dar despre ce vorbim, traim in Romania unde romanii trebuie sa moara si strainii sa prospere!

  Răspunde
   
  1. saba
   Februarie 7, 2015 la ora 23:56

   Foarte bine spus. Trezeste-te romane, ca grcul s-a trezit!

   Răspunde
    
 • Pingback: Scurtele de vineri, 06.02.2015 | Moga Florin
 • daniel
  Februarie 6, 2015 la ora 20:11

  automatele de cafea si snacks-uri ar trebui sa dea de acum bon fiscal?

  Răspunde
   
  1. cristi
   Februarie 7, 2015 la ora 11:27

   Chiar ar fi intresant de stiut regimul fiscal al automatelor de cafea. La fiecare colt de strada si in fiecare „magazin de cartier” se gaseste un astfel de aparat care nu emite niciun fel de bon.

   Răspunde
    
 • Rob
  Februarie 6, 2015 la ora 16:31

  Pentru o mai buna informare voi analiza comentariul domnului ing. Seitan Adrian

  1. Acest punct este irrelevant. Modul de gestiune poate fi (vezi pct 30 OMFP 3512/2008), global-valorica (doar valoric), cantitativ valorica (numar bucati si valoare) sau operativ contabila. Acest aspect tine de politica contabila a fiecarei firme si NU are nici o legatura cu casa de marcat. E treaba ta cum iti scazi din gestiune daca nu e legata la calculator si dupaia vezi la inventar.
  2. Data si ora apar automat doar pentru ca exista un acumulator(sau baterie) care alimenteaza ceasul intern.
  3. Adevarat. Ceilalti 10% stiu sa citeasca un manual de utilizare.
  4. Daca nu tiparesti raportul Z nu se intampla nimic, poti linistit sa bati bonuri in continuare. Asa functioneaza casa mea de marcat, Datecs MP-500.
  5. GRESIT. Data poate fi adusa inapoi atata timp cat nu ai scos raportul Z, dupa cum au precizat si altii! Daca casa de marcat este inutilizata, asa cum s-a precizat in emisiune nici nu trebuie umblat la acumulator. In cazul in care s-ar observa schimbarea datei de catre ANAF, ei ar trebui sa dovedeasca ca a fost efectuata cu intentia de a frauda (imposibil in lipsa marturiei).

  Mai departe, in emisiune au fost intr-adevar niste aberatii, cu privire la documentele cu regim special. Suntem in 2015. Facturile nu sunt obligatorii sa fie semnate si stampilate (vezi art 155 alin 28 din L 571/2003 – codul fiscal). Registrul de casa, raportul de gestiune, registrul de evidenta fiscala, registrul jurnal, cartea mare, registrul inventar si alte documente de prelucrare contabila NU au regim special, nu trebuie snuruite sau depuse la finante lunar si trimestrial sau vreodata!! Ele trebuie intocmite (pe hartie sau in format electronic), arhivate si obligatoriu prezentate in cazul unui control din partea celor abilitati sa le verifice (noua antifrauda).
  Declaratiile fiscale obisnuite se depun pana la data de 25 a lunii in care se incheie perioada de raportare (luna sau trimestru). Ulterior se pot depune rectificative, comerciantul platind diferenta de impozit, dobanzi si penalitati de intarziere la acea diferenta.

  Problema vine de la dorinta noastra de a fi mai destepti decat ceilalti. Lipsa obligatiei de inregistrare a bonurilor in concurs inaintea extragerii creaza aceasta portita de fraudare. Sper din toata inima ca se va rezolva inaintea primei extrageri. In caz contrar vom vedea rezultatul.

  Răspunde
   
  1. saba
   Februarie 7, 2015 la ora 23:41

   Nu tocmai ca musca-n lapte.
   Vad ca se vorbeste de gestionare (stocuri, inventare) si forma de contabilizare. Toate acestea legate de bonul fiscal. Am in fata 3 exemplare. Au 3 sectii fiecare: magazinul (adresa, telefon, casierul cu nume sau/si cod, in magazine mai mari si mai diverse chiar un cod de inventariere, si .. numarul de ordine al bonului/tranzactiei); lista produselor cumparate (denumirea, barcodul, pretul unitar, discontul daca este cazul, cantitatea si pretul total pe produs); plata (costul total al cumparaturilor detaliat si taxa armonizata de 13%, identificarea formei de plata si numele cumparatorului daca este credit card, codul autorizatiei bancare, data, ora si .. mai poftiti pe la noi. Toate chestia asta pleaca exact asa la toata lumea (cumparator, proprietar, franchiser daca este cazul, fisc) unde fiecare dupa mormanul de coduri isi ia ce are nevoie. Peste tot se furnizeaza aceleasi informatii, doar forma difera functie de program – si programele astea au un standard, nu-i asa?
   In momentul in care tragi sertarul cu bani si alte forme de plata afara din registru, ceasul intern se opreste. Numai managerul sau seful de tura are autorizatia sa faca aceasta operatie sau corecturi la solicitarea casierului operator, dupa care, la reinchiderea sertarului gol sau resetat cu tot ce-i trebuie, managerul introduce data si ora la pornire plus codul sau personal.
   Raportul zilnic poate fi scos ori de cite ori vrei (adica managerul) iar proprietarul, de cele mai multe ori doreste ca ascet raport sa fie obtinut de fiecare data cind sertarul este deschis fara motiv de incasare – camere sunt peste tot, nimeni nu misca, nu-i nevoie de martori. Stiu manageri care au returnat totul si au demisionat in liniste, numai ca sa nu aiba dosar la politie.
   „Data poate fi adusa inapoi atata timp cat nu ai scos raportul Z” – timpul nu poate fi dat inapoi, nici macar in electronica asta sofisticata, sistemul nu accepta (am incercat personal, de curiozitate), incepe automat in momentul introducerii certarului si primesti dovada timpului de start, care se anexeaza la gestiune.
   „Lipsa obligatiei de inregistrare a bonurilor in concurs inaintea extragerii creaza aceasta portita de fraudare” – inteleg dar nu pot sa-mi explic, cine naiba sta cu o gramada de rotocoale de hirtie de la diverse firme sa le .. inregistreze. Am lucrat o perioada si la data entri – asa ceva este imposibil, mori cu claviatura de git. De asta spuneam ca toate informatiile sunt colectate electronic, de exemplu, la fisc dind posibilitatea unui IT-ist, fara o pregatire sau experienta deosebita dar cu un anume algoritm, sa despisteze o anumita data, inclusiv ora si anumita suma platita care sa nu existe – le dai pe astea cistigatoeare si nimeni nu vede un sfant sau vede numai cit vrea fiscul sa plateasca. Evident ca tacerea IT-istului si a inca citiva din jur este .. de aur.

   Răspunde
    
 • Cristi
  Februarie 6, 2015 la ora 13:46

  Pe bonul fiscal este trecuta si ora la care a fost emis bonul….cred ca e destul de greu sa fraudezi

  Răspunde
   
 • dan
  Februarie 6, 2015 la ora 12:05

  scopul este sa cumuleze fiscul informatiile de pe bonuri si sa vada ce firme nu au bonuri trinmise de clienti, astfel ca vor stii care firme au putine bonuri trimise sau deloc se ocupa cu evaziune si vor controla mai atent situatia acelei firme ! Priviti intodeauna dincolo de cuvinte, nu i intereseaya pe ei cui da premiile ci cine nu elibereaya bonuri fiscale !

  Răspunde
   
 • ion gabriel
  Februarie 6, 2015 la ora 09:14

  Asa cum era de asteptat s-a creat o isterie generala privitor la aceasta loterie.Natura lucrurilor face sa pricep fenomenul,dar ma abtin sa comentez cat de usor sau greu se poate frauda loteria prin falsificarea bonului fiscal.De asemenea ma abtin sa comentez daca tragerea in sine poate fii fraudata,pentru ca printre jucatorii de la loterie circula legendende despre”manipularea” rezultatelor tragerilor(in fond este o tragere tip loterie).
  Din nou se trage tare pe „buticarii”care nu dau bonuri si de aia nu au „pensionarii pensii”.etc.Toata lumea stie ca in comert marea evaziune se face prin marin marile lanturi de magazine,ca din 3 tiruri de fructe comercializate 2 sunt la negru,dar noi ne concentram tare pr buticari.Asta pentru ca cei abilitati nu vor sau nu pot(sau mai corect SUNT IMPLICATI DIRECT) stopa acest fenomen de mare evaziune,care este cu siguramnta cel mai pagubos.cati buticari din astia ati vazut cu x6,q7,ml?din cei care gandesc „solutiile” astea „salvatoare” stiu cativa care detin”piese” din cele enumerate….
  priviti zilele astea cu atentie la televiziunile de stiri.Nu!Nu din cauza lor sufera bugetul Romaniei!buticarii!!!!!….
  Chiar acum cand cititi randurile astea unul recupereaza tva ilegal cam cat impozitul pe care-l „ocolesc”toti” buticarii din romania intr-o luna.Nu prea vedem padurea de copaci,dar asta e una din metehnele noastre.
  parerea mea

  Răspunde
   
  1. ion gabriel
   Februarie 6, 2015 la ora 09:43

   pe pagina de facebook putin mai jos e un articolal d.lui SIM KALLAS in care sustine ca UE ar trebui sa renunte cel putin temporar la impozitul pe profit,ca ar trebui la nivelul intregii ue un sistem unitar si altele….e in acel moment sa dam noi tare cu loteria bonurilor,si sa-i lasam in pace pe aia cu hipermarketurile si tva-urile….cu un milion s’ar putea face multe pentru combaterea evaziunii.a marii evaziuni!

   Răspunde
    
   1. saba
    Februarie 7, 2015 la ora 23:51

    Februarie 7, 2015 la ora 22:09 (ion gabriel)
    I-a uite ca nu v-a sters…

    Răspunde
     
 • Stelian
  Februarie 5, 2015 la ora 23:42

  Ce-ar fi sa iasa exact suma de 26 lei, din data de 02.02.2015 la extragerea din aprilie. N-ar mai participa nimeni din cei care au vazut emisiunea 🙂

  Răspunde
   
 • G
  Februarie 5, 2015 la ora 23:12

  Nu va mai dati mari ingineri pe aici afirmand ca spargerea sau alterarea unei case de marcat este imposibila, fiti mai modesti si acceptati faptul ca sunt oameni destul de inteligenti incat sa se joace cu orice sistem. Asa ca incetati sa va dati mari experti – pentru ca fiecare isi are nasul.

  Sistemele unei case de marcat se pot hack-ui fara probleme, stiu sisteme de securitate infinit mai complexe decat ceea ce se gaseste intr-o casa de marcat – care au fost compromise.

  Asa ca shush domnilor Ingineri si „Experti”!

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Februarie 5, 2015 la ora 23:39

   Domnule G, la inceputul emisiunii Moise a spus ca este “Un mod facil la indemana tuturor” de fraudare a loteriei bonurilor. Daca ar fi considerat ca ar putea fi fraudat numai de cei mai priceputi hackeri, nu mai era nevoie sa o spune in emisiune. Acei oameni priceputi de care vorbiti, pot scoate un bon de suma respectiva, din ziua respectiva chiar si daca magazinul are numai o singura casa de marcat, care a functionat in fiecare zi de la ziua extrasa pana l aziua extragerii. Moise nu vorbea despre acesti asi ai IT-ului. „Un mod facil la indemana tuturor” inseamna altceva, inseamna ca el spune ca orice buticar poate face asa ceva. Asta am combatut noi.

   Răspunde
    
 • gigete fara plete
  Februarie 5, 2015 la ora 22:54

  Este foarte simplu sa obtii bonul valid in situatia data. Ma asigur ca una din case (preferabil una cu baterie reincarcabila, un Datecs sa spunem) nu va functiona 2 luni. Stiti ce se va intampla la prima pornire ???!!! Va face reset de memorie ram, si va cere data curenta. Eu voi introduce data de 2 februarie. voi bate 40 de bonuri fictive, scot z-ul. intru in meniu de programare si avansez data si ora(dupa scriere Z nu se poate da data inapoi, doar inainte)…. Si tot asa pana ajung la data curenta. Restul operatiunii este explicat in video!!!!

  Răspunde
   
 • un turist
  Februarie 5, 2015 la ora 22:42

  Toata ziua se vorbeste de arestari si coruptie,te doare si gitul cit trebuie sa scuturi din cap.Cel cu finante multe este inchis pentru 3 ani si cel sarac pentru putin primeste 7 ani.Care este acel mic comerciant care va risca chiar atita pentru o suma care tot nu va fi cistigata de unul singur? atita taraboi cind sint de rezolvat probleme mai importante pentru Romania.?.?.Faceti o loterie lunara de 100000€ cu finantele celor care stau la „”Hotel”””si nu pot justifica originea lor si impozitati cistigul. Va avea si omul si statul de cistigat.

  Răspunde
   
 • mircea
  Februarie 5, 2015 la ora 22:33

  vai,vai cata munca pentru un milion.pai nu-i mai simplu ca cine trebuie sa castige premiul sa aiba bonul si extragerea sa se faca dupa bonul lui?

  Răspunde
   
 • IO
  Februarie 5, 2015 la ora 22:14

  Mama ce tare-i programul asta cu case de marcat legate la internet de anul viitor, chiar vorbeam cu un var de-al meu anul trecut ca asa s-ar elimina frauda fiscala si s-ar putea face statistici economice in timp real.

  Ce parere ai Moise, o sa fie mai bune statisticile daca se implementeaza proiectul acesta?

  Exista oare deja in alte tari chestia asta? Nu prea ma stiu in acest domeniu.

  Răspunde
   
  1. Dorel.
   Februarie 7, 2015 la ora 14:59

   In Ungaria merge deja sistemul cu case de marcat legate direct la Ministerul Finantelor si acolo e cam greu sa mai driblezi casa de marcat asa ca singura solutie este sa nu dai bon fiscal deloc.

   Răspunde
    
 • Seitan Adrian
  Februarie 5, 2015 la ora 20:27

  Toata dizertatia din emisiunea, „Cum sa furi un million”, de la emisiunea, Biziday
  (pa care pana acuma o urmaream cu placere),este o prostie. Se vede ca v-ati documentat 24 de ore, fara sa intrebati un specialist.
  1.Nici un magazin nu lucreaza pe stocuri,(doar in cazul in care casa de marcat este legata la calculator).In general se lucraza valoric.
  2.In momentul deschiderii casei de marcat,nu se introduce ziua de lucru. Ziua si ora apar automat.
  3.In general, buticarul(comerciantul), nu stie sa schimbe data si ora. Aproximativ 90%, din cei care incearca(care vor sa evite service-ul),strica memoria fiscal.
  4.La terminarea programului de lucru, esti obligat sa pui casa de marcat la zero, in caz contrar a doua zi nu mai poti face nici o inregistrare(in acest moment toate vanzarile se inscriu in memoria fiscal).
  5.La final(sa nu o mai lungim cu toate aberatiile expuse in emisiune), trebuie tinut cont, ca orice casa de marcat omologata, are un acumulator intern, care alimenteaza memoria ptr.: calendar, plu(articole), etc.In concluzie, data nu poate fi adusa inapoi, atata timp cat acumulatorul este in parametrii(aprox, 5 ani).
  Va rog, ca la viitoarea emisiune, sa faceti corectiile de rigoare, pentru a nu panica lumea.

  Cu stima specialist in AMEF,

  ing. Seitan Adrian

  Răspunde
   
  1. Cristian Tudorache
   Februarie 5, 2015 la ora 21:19

   Dumneavoastra ati spus „in general”

   Escrocii sunt exceptia! Escrocii vor avea magazin care lucreaza pe stocuri. Escrocii vor stii sa introduca data si ora. Escrocii vor fi specialisti in case de marcat, nu vanzatori la ziare!

   Răspunde
    
 • Andrei
  Februarie 5, 2015 la ora 18:51

  salut,
  Moise, scenariul imaginat de tine ar reusi numai daca memoria sigilata a casei de marcat NU ar avea inclusa un dispozitiv de tip temporizator care ar masura durata de timp intre bonurile fiscale.
  daca ar avea un astfel de dispozitiv s-ar putea totusi fura milionul introducand bonul fiscal castigator ultimul sau ziua de pe bon sa fie ultima de pe casa de marcat nr. 2, insa ar fi prea pe fata 😛
  bafta!

  Răspunde
   
 • john doe
  Februarie 5, 2015 la ora 18:48

  Pentru a elimina problema casei de marcat este suficient ca la deschiderea de zi sa se retina si un data si ora creeari (oricum din cate banuiesc ele ar tb sa se retina oricum).
  Pe de alta parte sa presupunem ca peste tot nu se va face acest lucru si ca vor exista 10.000 de persoane inteligente care sa profite de aceasta hiba, si de asemenea sa presupunem ca fiecare va incerca sa isi traga 2 bilete castigatoare. asta inseamna ca fiecare va cstiga 100lei(varianta asta e probabila doar pentru cazul in care suma cu castig este in intervalul 200-999). Pentru cazul 1-50, cel mai probabil vor exista in jur 200.000 de castigatori si pe langa ei vor mai intra si inca 200.000 de bonuri false. deci fiecare persoana va castiga 2.5 lei (daca cineva nu are venituri ba chiar va plati la stat o suma destul de buna pentru CAS :)) ).
  Cel mai probabil mai sunt si alte anomalii si cazuri pe care nimeni nu le-a gandit.

  Răspunde
   
 • Florina
  Februarie 5, 2015 la ora 18:47

  Psychoooo nene !
  Delir in direct cu privire la un drob de sare ipotetic …
  Oricum nu ne ingrijoram , mai este loc de coborat pe scala profesionalismului.
  Imi pare rau pentru tine.

  Răspunde
   
 • steff
  Februarie 5, 2015 la ora 17:12

  Dl Guran, cred ca la loteria asta a bonurilor premiul pt respectiva suma din data de xx.yy a.c. e cumulat 1 milion de lei care se va impartii intre castigatori, daca e unul norocul lui, dar daca sunt 1000 sau 10.000 atunci e totusi bine. Dar daca sunt 1 milion, atunci ?! Altfel nu vad o explicatie logica a ministerului de finante, care sigur nu face acte de caritate pt romani !

  Răspunde
   
 • MIHAI
  Februarie 5, 2015 la ora 16:34

  La sfarsitul fiecarei zile fiscale la casele de marcat se da raportul zilnic in care sunt inregistrate toate incasarile din ziua respectiva, nr de bonuri, valoare, etc.
  Deci imi e greu sa cred ca se apuca cineva sa falsifice si rapoartele z.

  Răspunde
   
 • lenuta garga
  Februarie 5, 2015 la ora 16:30

  Stiti ghicitoarea aceea’Cine-nvata slaga hoata’

  Răspunde
   
 • Ovidiu
  Februarie 5, 2015 la ora 15:32

  In memoria electronica a casei de marcat se poate citi ca in data curenta s-au facut inregistrari pentru o data anterioara.
  Chiar daca inregistrezi ca si zi de lucru o zi anterioara, data la care faci inregistrarea se poate citi.

  Răspunde
   
  1. AndreiM
   Februarie 5, 2015 la ora 15:55

   Si data la care faci inregistrarea este catre … cine? Trebuie sa ai un sistem independent cu care care dispozitivul tau sa se poata sincroniza (un server NTP sau GPS spre exemplu).Singura posibilitate de descoperire a „modificarii” este ca acea casa de marcat sa aibe incrementare automata a inregistrarilor care sa iti spuna ca inregistrarea n+1 a fost inregistrata cu data n-z. Dar cred ca se face prea mult accent pe posibilitatea fraudarii, neluand in considerare faptul ca mi se pare imposibil ca cei de la fisc sa poata sa gestioneze atatea milioane de bonuri (ce faci iti scrii datele personale pe ficare bon)? sa fim seriosi…

   Răspunde
    
   1. Ovidiu
    Februarie 5, 2015 la ora 18:45

    Chiar si la casele actuale se poate descoperi data reala la care se face orice inregistrare in memoria electronica prin simpla citire a datei la care a fost scris fisierul care contine informatiile. Aceaste fisiere pot fi modificate prin manipularea datei lor, dar si acest lucru poate fi descoperit.

    Mi-ar placea sa cred ca ANAF stie/vrea sa faca diferenta intre datele reale si cele manipulate.

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase