Un plin de la Obama, dar pe banii tăi

de Moise Guran

petrol wall

După şapte luni de scădere constantă, preţul ţiţeiului s-a întors la sfârşitul săptămânii trecute, reuşind să recupereze, în trei zile, cam 15%. Este o evoluţie extrem de interesantă şi, de fapt, nu evoluţia, cât mai ales cauzele ei sunt interesante. Fiind o marfă cel puţin la fel de tranzacţionată ca şi valutele foarte, ţiţeiul se supune tuturor regulilor de piaţă, iar una dintre ele spune că, după o scădere foarte mare, este nevoie de o întoarcere sau, cel puţin, de o consolidare a nivelului. Altfel spus, piaţa căuta oricum un motiv pentru a opri ieftinirea ţiţeiului, măcar pentru o pauză, dacă nu cumva pentru o schimbare a tendinţei.

De această dată, pretextul scumpirii ţiţeiului l-a constituit un conflict de muncă al sindicatelor petroliştilor din Statele Unite, care, ce să vezi, nu s-au înţeles în privinţa salariilor cu marile companii mondiale ce exploatează, bineînţeles, şi la ei. HazuObama Arabia Saudital situaţiei vine din faptul că nimic nu putea fi de mai de bun augur pentru marile companii petroliere, decât o oprire a producţiei, o grevă, o criză de orice fel, nu contează, dar care să producă exact acest efect, al creşterii preţurilor.

Încă din vara anului trecut, analiştii au remarcat faptul că scăderea preţului ţiţeiului poate fi rezultatul unei înţelegeri între administraţia de la Washington şi Arabia Saudită, pentru a pedepsi Rusia, al cărei buget se bazează foarte mult pe veniturile din petrol şi gaze. Atâta doar că scăderea politică a preţului ţiţeiului nu avea cum să convină companiilor petroliere occidentale. Acum, prin această fericită grevă, ele dau un semnal lui Barack Obama – nu mai putem cu preţuri atât de mici.

Foarte probabil, preţul ţiţeiului Brent, de referinţă şi pe piaţa noastră, va mai rămâne o perioadă în zona în care se află acum, la limita profitabilităţii pentru companiile occidentale, dar cu efecte încă foarte grave asupra bugetului Federaţiei Ruse.

Putin gazeDacă Obama nu va reuşi să-i convingă pe petroliştii occidentali să mai ţină o vreme ţiţeiul ieftin, atunci toată această manevră politico-economică va fi fost în zadar. Rusia este capabilă să reziste mult mai mult de atât. Pe de altă parte, probabil şi intensificarea luptelor din Ucraina, de la acest început de an, semnalizează faptul că şi lui Vladimir Putin a început să îi ajungă cuţitul la os.

E clar că urmează o negociere, una care ne va influenţa şi nouă efortul pe care îl facem, ori de câte ori mergem să alimentăm benzina şi motorina la pompele din România.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

8 răspunsuri la Un plin de la Obama, dar pe banii tăi

 • saba
  Februarie 8, 2015 la ora 00:28

  Februarie 4, 2015 la ora 00:05
  More than 35,000 people have signed a petition on the White House website calling for Alaska to be returned to Russia after 147 years of American rule. Alaska was Russian territory until 1867 when it was sold to the United States for $7.2 million (£4.3 million). The White House has declined to comment on the Alaskan petition, which needs 100,000 signatures to draw a response from the Obama administration.
  The Bunesbank sells six to seven tons to the finance ministry every year. Russia, Kazakhstan, Azerbaijan, and Korea, all saw significant increases in official reserves last year. The U.S. had its largest gold reserves in volume terms in 1952, when reserves totaled 20,663 tonnes (8,133.5 tonnes, August 2014).
  Vrea Rusia sa plateasca 177.6 tone aur pentru Alaska sau numai atit cit strimtoarea Bering sa devina un “Bosfor”?

  Răspunde
   
 • saba
  Februarie 8, 2015 la ora 00:24

  Februarie 4, 2015 la ora 00:04
  Februarie 3, 2015 la ora 22:17
  Domnule Guran,
  Ma abtin sa comentez articolul, ca sa nu va suparati si mai mult pe mine. Am sa relatez doar fapte.
  Marea Nordului produce aproape jumate din necesarul energetic al UK. Din cauza pretului scazut al petrolului, “BP is to cut investment for this year by a fifth or as much as six billion US dollars (£4 billion) as it adjusts to the “new reality” of lower oil prices, boss Bob Dudley said today (in the North Sea and Angola)”. Deoarece rezervele de gaz si petrol sunt pe terminate, “Royal Dutch Shell said its four Brent platforms – Alpha, Bravo, Charlie and Delta – Brent Delta topside structure off its giant concrete pillars and transport it to Hartlepool, where it will be broken up for scrap, expects Charlie platform to operate for several more years… , it is estimated £40bn will have to be spent removing redundant platforms (140 wells, 28 pipelines and huge concrete legs).” In 2008 Shell a inceput o exploatare distrugatoare (in detrimentul Scotiei care se gindea la independenta), ajungind in 2013 la un pret de 120 $/baril, pregatindu-i Scotiei un inceput cu mare deficit bugetar.
  “But if oil prices remain below $60, companies will make more drastic cuts, reducing capital spending by 30 percent to 40 percent.” In Marea Nordului se taie cam 300 bilioane dolari, Chevron taie 5 bilioane.
  In USA se fac pronosticuri pentru 2016 de crestere a productie pina la 9.5 milioane bbl/d, in speranta ca pretul petrolului va fi de cca 75$/baril. La fel se spera ca gazul natural va fi 3.86 $/MMBtu. Chevron are pierderi imense la gazele de sist – cam 40% pe motiv de mediu inconjurator numai in 3 state americane.
  Cea mai mare rafinarie americana (a lui Shell), cu o pondere de 60% in combustibilul american, s-a inchis – se spune ca pentru revizie. Geva pentru salarii si asigurare medicala include 63 de rafinarii si 30,000 muncitori. Deja 5 propuneri au fost respinse de sindicate si se vorbeste ca vor fi mari concedieri din lipsa de fonduri. Se anunta ca greva va urca costul benzinei.
  Acuma, pretul benzinei la pompa este 2.42 USD/l. In conditiile in care rata de schimb este 1 CAD = 0.80 USD, mai mult sau mai putin, as putea estima pentru Canada un pret al benzinei la pompa de 3.03 CAD/l. Dar de fapt pretul a urcat de la 0.80 la 0.95 CAD/l. Si mai interesant, pretul de livrare al benzinei (la americani) este de … 1.54 USD/galon (adica 0.41 USD/l). Adica si acuma, magarii la pompa fac un profit de 2.0 dolari.
  Despre Saudia stim ca are costurile de productie cele mai mici, stim ca doreste sa-si surclaseze competitorul – Iran – si produce constant, indiferent de pret. Canada, care se ghideaza foarte mult dupa rusi, spune ca pretul petrolului a atins .. fundul – fundul canadian si probabil ca si cel american, care este de 49.57 USD/baril.
  Toate datele sunt la zi.
  Apropo de “Hazul situaţiei”, “analiştii au remarcat faptul că scăderea preţului ţiţeiului poate fi rezultatul unei înţelegeri între administraţia de la Washington şi Arabia Saudită, pentru a pedepsi Rusia” – care analisti? ca dintre cei pe care ii citesc eu nici unul nu spune asa ceva.
  Dar apropo de rusi, fortele anti-guvernamentale au dezafectat statia rachetei balistice din Lugansk. Iar apropo de Obama care sustine ca el nu ataca Rusia desi ameninta cu trimiterea de arme (anti-tanc, anti-aeriana si anti-artilerie) in Ucraina – Germania il avertizeaza ca asa ceva ar escalada numarul mortilor (si se stie ca acesta a crescut simtitor de cind cu soldati ucraineni de limba materna engleza, citiva sunt deja in prizionerat).

  Răspunde
   
 • Sorel
  Februarie 4, 2015 la ora 16:40

  Cred ca nu ar trebui sa fie folosit pretul mondial al titeiului in conflictele politice.
  Oricum, spre deosebire de opinia majoritara, eu consider ca pretul era foarte mic si inainte de ieftiniri. Cat timp multi pustiulici isi permit sa nu mai mearga nici 100 de metri fara masina, e o dovada ca pretul e mult prea mic.

  Răspunde
   
  1. santana carlos
   Februarie 5, 2015 la ora 11:12

   @Sorel, corect, si imi permit sa-i raspund aici si conspirationistului @Crisoy:
   in ceea ce priveste benzina, baietii cu adevarat destepti sunt cei care merg cu bicicleta 🙂

   Răspunde
    
 • Cezar
  Februarie 4, 2015 la ora 15:45

  Ce se mai grabesc sa creasca preturile la combustibili cand creste pretul la petrol…instantaneu. Dar cand acesta scade, ii apuca brusc o puternica amnezie!

  Răspunde
   
 • Crisoy
  Februarie 4, 2015 la ora 09:40

  Faptul ca pretul titeiului a fost la un nivel enorm cu foarte putin timp in urma, iar acum este muult, mult mai jos, arata ca am fost furati la buzunar cu buna stiinta, ca totul a fost o speculatie sa se imbogateasca niste baieti.

  La orice plin de la pompa, umflam conturile unor baieti destepti care n-au muncit nicio secunda in viata lor.

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Februarie 4, 2015 la ora 08:00

  Sauditilor nu le prea place prietenia dintre Rusia si Iran si nu aua vut probleme in a accepta un compromis de acest gen. Dar am impresia ca tari precum China sau India si-au facut stocuri bune in perioada asta. Poate trebuia si noi, daca nu am facut-o. Pana la urma e o forma de hedging impotriva inflatiei.

  Răspunde
   
 • Crisoy
  Februarie 3, 2015 la ora 20:25

  Faptul ca pretul titeiului a scazut semnificativ in ultimele 2-3 luni, arata clar specula si spalarea de bani care se facea pe banii prostilor, atunci cand titeiul a stat la cele mai inalte nivele (vreo cativa ani buni, in timpul crizei si dupa).

  Speculatie pe banii prostilor se numeste fenomenul economic la care asistam.

  Practic scaderea recenta a aratat ca nu avea de ce sa fie cotat titeiul peste 100 de dolari barilul. Daca ar fi existat fundamente economice pretul nu ar fi coborat cu mult de la acel nivel.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase