Statul nostru şi mafiile sale

de Moise Guran

Am urmărit cu mare atenţie interviul pe care doamna Elena Udrea l-a acordat celor de la Hotnews, iar apoi şi replica, dacă pot să-i spun aşa, acordată de Victor Ponta în legătură cu implicarea sa în poveştile cu spioni, politicieni, House of Cards şi etcetera … Vă recomand să vă faceţi timp şi să îl vedeţi şi dumneavoastră, înainte de a citi mai departe.

Povestea valizei pentru Giţă

Prima mea impresie a fost că Elena Udrea încearcă cu disperare să-şi deseneze un autoportret de Albă ca Zăpada (renunţând chiar la propria virginitate, aici îi contrazic pe cei de la TNR 🙂 ), dar nu reuşeşte decât să trădeze înfiorătorul tablou al unor mafii care se interferează, se aliază în anumite puncte, dacă e cazul, pentru a se război în altele… c-aşa-i în tenis.

Războiul Elenei Udrea cu generalul Florian Coldea pare absolut stupid, dar nu este… de fapt, glonţul tras de doamna Udrea spre Coldea este o încercare disperată de a o ameninţa pe Laura Codruţa Kovesi. Argumentaţia potrivit căreia Coldea a adunat prea multe informaţii, precum şi poveştile potrivit cărora Dorin Cocoş s-a dus la Sebi Ghiţă cu o valiză de 500 de mii de euro (fără să întrebe da’ de ce să-i dau, bă, da’ de unde să-i dau, da’ cine eşti tu, Coldea, să-mi spui mie asta?) sunt fie stupide, fie cusute cu frânghie.

Este de neînţeles (şi împotriva bunului simţ) cum Cocoş ar putea primi ordin de la Coldea să dea cuiva jumătate de milion de euro, iar apoi, l-ar apuca jena să-l abordeze şi ar ruga-o pe Elena Udrea să facă asta în locul său, la o şampanie de ziua SRI-ului. La început m-am şi amuzat, crezând că o femeie cu o inteligenţă nativă (poate prea puţin cultivată, din păcate) şi care a urcat şi întrepătruns sferele de putere, atât de sus, în doar zece ani, nu are nici cel mai mic habar despre cum funcţionează SRI-ul.

Presupunând că generalul Coldea este un om care a adunat atâta putere şi informaţii (şi, probabil, chiar este, în fond, ăsta este jobul său), nici SRI-ul, nici un alt serviciu secret din lume nu l-ar lăsa vreodată de sub control. Asta pentru că un astfel de personaj, căzut în mâna altcuiva poate reprezenta o vulnerabilitate la adresa statului. Aşa că, un astfel de om este ţinut aproape, indiferent că este în libertate sau, în cazul în care se dovedeşte un şpăgar, după gratii.

Ce poate realiza Elena Udrea cu acest atac la Coldea? Este atât de naivă încât să nu știe că în cazul în care atacul său ar reuşi, Coldea ar fi, probabil, mutat pe o altă structură de comandă din SRI şi atât? Poate că nu ştie asta, sau poate ştie, dar, aşa cum spuneam mai sus, cel mai probabil nu Coldea este cel vizat, ci Kovesi este. (Habar n-am de ce Laura Codruţa Kovesi ar fi sensibilă la un atac asupra lui Coldea şi nici n-o să speculez pe această temă.)

E trimisă de Băsescu sau e pe cont propriu?

udrea basescuO a doua întrebare importantă este dacă Elena Udrea a dat drumul la gură cu sau fără acordul lui Traian Băsescu. În trecut, când făcea dezvăluiri cu bileţelul lui Tăriceanu, era clar săgeata acestuia, dar impresia mea este că duduia politicii noastre de azi este, pur şi simplu, speriată de gândul că ar putea ajunge după gratii. Nu că n-ar fi ştiut, de atâţia ani, că Băsescu o foloseşte ca pe o interfaţă personală în lupta dintre mafiile politice de la noi, dar impresia mea este că acum Băsescu nu are nevoie de acest scandal.

Aşa că, cel mai probabil, doamna Udrea nu i-a cerut acordul pentru a deveni vocală. Ba chiar, aş zice că interviul acordat celor de la Hotnews este, din partea ei, un strigăt de ajutor (unul poate chiar ameninţător) inclusiv pentru fostul preşedinte. Dacă aş fi Traian Băsescu, m-aş întreba ce alte lucruri mai este dispusă doamna Elena Udrea să spună, ca să-şi salveze pielea, iar dacă aş fi Udrea, m-aş gândi că atotputernicul Zeus de altădată, trebuie să mai aibă pe undeva o pedală pe care să apese în caz de urgenţă.

Bica şi înlemnirea DIICOT

În disperarea sa, madam Udrea face, însă, câteva greşeli majore, fie pentru că oricum nu o mai interesează consecinţele, fie pentru că povestea este atât de încâlcită, încât este aproape imposibil să o brodeşti în toate detaliile. Udrea nu mai are un viitor politic, a devenit conştientă de acest lucru, tot ceea ce contează acum este să scape de puşcărie.

După generoasa, în detalii, poveste spusă celor de la Hotnews, te întrebi, aşa ca cetăţean, dacă Dorin Cocoș era într-adevăr brokerul de putere (cum inspirat l-a numit Tolontan), sau dacă acesta era doar un simplu pion în mâna adevăratului păpușar, care putea fi desigur şi Elena Udrea, dar putea, mai degrabă, fi Traian Băsescu prin Elena Udrea. Nu-mi este clar de ce Udrea a povestit episodul cu Coldea care ar fi făcut presiuni asupra Alinei Bica, într-un moment în care, înţelegem, SRI ar fi vrut ca DIICOT să se ocupe de dosarul lui Ioan Niculae. udrea bicaAtâta doar că Alina Bica, la vremea respectivă, era doar un consilier al lui Codruţ Olaru, şeful DIICOT. Dacă te duci după fenta doamnei Udrea (şi iar îl citez aici pe Tolontan, metaforele jurnaliştilor sportivi sunt excepţionale, până nu devin stereotipuri), e normal să te întrebi dacă un general SRI poate face sau nu presiuni asupra procurorilor DIICOT. Probabil că nu este normal să poată, dar cât de normal ar fi ca procurorii să fie coordonaţi de un consilier politic al şefului DIICOT?

Magistraţii sunt independenţi şi inamovibili, iar în disperarea sa de a-l ataca pe Coldea (probabil şeful SRI nu va da nicio replică), Elena Udrea o dă de gol pe prietena sa, Alina Bica, un personaj provenit din politic şi care, înainte de a deveni şef la DIICOT, le-a pus căpăstru procurorilor anti-mafia din calitate de politician. Uuu! Foarte urât!

Nu-i aşa că altfel vezi problema atunci când un general SRI se ia de un politruc pus să controleze procurori anti-mafia? Aici, cred că doamna Udrea s-a muşcat de limbă. Probabil, nu planificase să povestească acest episod, căci el o înfundă şi mai rău pe prietena sa Bica şi nici nu ştiu dacă pe Coldea îl face de ruşine sau, din contră, îl ridică. Este încă un argument în favoarea ipotezei mele că Elena Udrea este disperată şi că s-a aruncat, în urgenţă, la acest interviu pe Hotnews, fără a avea un plan clar în privinţa dezvăluirilor pe care le va face.

House of Cards? Nuuu! Viaţa bate din nou filmul…

Dar, mai important decât toate, în interviul acordat de Elena Udrea, este tabloul general, un House of Cards de România, cum chiar Victor Ponta l-a numit după aceea, cu o doză mare de cinism. Zic cu cinism, pentru că Victor Ponta ştie cum funţionează aceste lucruri, iar dacă chiar se uită la House of Cards, atunci probabil mai ştie şi faptul că sărmanii scenarişti ai celebrului serial american sunt departe de a fi avut inspiraţie sau materie primă pentru a face un serial atât de palpitant, cum este realitatea politică din România.

Da, asistăm la un House of Cards de România, cu diferenţa că la noi vorbim de mafii în toată regula, mafii care, potrivit doamnei Udrea, pot schimba de la cursul anchetelor procurorilor, la investigaţiile servicilor secrete, la mersul economiei, şi bineînţeles, cel mai puţin important, la majorităţile din parlament.

Aceste mafii pot avea interese divergente, se pot cafti şi pe parcurs, la fel de bine cum pot găsi puncte de alianţă. Ce altceva, decât un favor între două mafii, este episodul în care Udrea se întâlneşte cu Ghiţă, videanuiar Ghiţă îi face confidenţe despre ura lui Coldea? Ce altceva, decât o alianţă, este episodul în care Udrea intervine la Bica pentru Ioan Niculae, protejatul lui Videanu. (Sau invers, de fapt , Videanu, păpuşa lui Niculae, căci acesta este mult mai puternic). Doamna Udrea desenează naiv, dar atât de exact, cel puţin trei mafii politico-economice – cea a lui Niculae, ministru informal al Industriei pe vremea când Bobby Ewing Videanu ocupa această funcţie, cea a lui Sebi Ghiţă, despre care ea însăşi spune că putea căuta o alianţă mai profitabilă în altă parte decât cu premierul Victor Ponta, şi, bineînţeles, propria mafie, în care nu mai ştii sigur nici ce era fostul soţ, Dorin Cocos, nu mai ştii sigur nici rolul fostului preşedinte, Traian Băsescu.

E clar acum că Ponta a avut tot timpul probleme cu SRI

Am urmărit, de asemenea, cu interes replica lui Victor Ponta şi ne-răspunsul acestuia la întrebarea dacă i-a promis lui Coldea că-l va concedia, în cazul în care ajunge preşedinte. N-a negat, n-a spus nicio secundă că un prim-ministru nu poate ameninţa un şef de serviciu secret, deci foarte probabil scena este reală.

Acum, încercaţi să vă amintiţi faptul că, la un moment dat, Ponta s-a mutat din Palatul Victoria, în sediul ministerului Apărării, acolo unde biroul său era controlat de un alt serviciu, cel al Armatei. Era clar şi v-am atras atunci atenţia că, dacă Ponta este urmărit de către SRI, atunci principalul serviciu de informaţii al ţării noastre îl consideră pe premierul nostru o ameninţare la adresa siguranţei naţionale. Habar-n-am de ce şi dacă voi afla vreodată, înseamnă că e groasă. Sper, deci, să nici nu aflu de ce l-ar urmări SRI-ul pe Ponta, căci nu cred, nici în ruptul capului, că asta ar putea avea legătură cu Ghiţă. (Oricum, ura dintre Ponta şi Coldea lasă total în aer povestea cu Coldea care i-ar fi cerut lui Cocoş să-l finanţeze pe Ghiţă. De altfel, în toamna anului 2011, când Sebi a pierdut Realitatea şi a înfiinţat RTV, era deja în discuţii cu Naspers pentru vânzarea părţii sale din eMag. Tranzacţia s-a făcut în vara lui 2012, iar Ghiţă a umflat nişte zeci de milioane de euro de pe urma ei… deci, cum vă pică, în context, povestea cu Cocoş care îi aduce jumătate de milion de euro?)

Efecte…

Aşa cum am evidenţiat de la începutul materialului, Udrea n-a vorbit cu noi, cu opinia publică, în acel interviu acordat celor de la Hotnews. A vorbit cu Laura Codruţa Kovesi, poate şi cu Traian Băsescu, poate şi cu alţi factori de putere mai puţin ştiuţi. Mesajul ei este mesajul oricărui infractor ameninţat cu puşcăria – nu mă lăsaţi să pic, că vă dau în gât pe toţi. Pe de altă parte, cred că DNA-ul nu poate ignora dezvăluirile făcute de doamna Udrea şi, deci, trebuie să o ia la întrebări şi pe ea, şi pe Coldea, dacă e cazul, şi pe Codruţa Kovesi, de ce nu…

E un moment bun, ce trebuie forţat. Procurorii trebuie să profite şi de meciurile dintre aceste mafii, dar şi de spaima de puşcărie a doamnei Udrea. Hai că se poate! Se toarnă la greu între ei!

Dacă DNA nu va face asta, înseamnă că mafiile politice au fost, din nou, mai puternice. Este evident că această criză de sistem (mafiot) – căci ce altceva sunt dezvăluirile doamnei Udrea? – semnalizează faptul că DNA a ajuns sus de tot şi este pe cale să dărâme un întreg eşafodaj. Era şi timpul! Nu contează persoanele, nu contează deranjul, contează doar să se termine odată cu acest tip de politică ce ne-a adus şi ne-a menţinut în mizeria în care suntem.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

47 răspunsuri la Statul nostru şi mafiile sale

 • radu florian
  Februarie 3, 2015 la ora 10:35

  Ok! Jos cu Mafia politica, dar haideti stimati procurori sa recuperati si prejudiciile economice !! Confiscati-le averile facute prin Mafia aceasta!… sunt banii luati de la gura poporului, da-ti-i inapoi poporului!… Puscaria lor nu ne tine prea mult de cald !

  Răspunde
   
 • senger cristian`
  Februarie 2, 2015 la ora 22:37

  Cred ca toata chestia asta este un nor de fum pentru a acoperi putin din acuzatiile aduse si pestru a se victimiza. Stiind ca Udrea a fost doar o marioneta diversionista acum doresta sa arate ca detine secrete importante ce ar dauna UNOR oameni de la Putere.Tragand o linie la multele activitati daunatoare pe care le-a facut ROMANIEI [economice si politice ]nu cred ca iar ajunge anii de PUSCARIE

  Răspunde
   
 • Suzeta Dinica
  Februarie 2, 2015 la ora 19:04

  S-a terminat telenovela ,,ELODIA” si a inceput telenovela ,,ELENA” ,dar nu din TROIA…(ci din Traian)?

  Răspunde
   
 • Kristina
  Februarie 2, 2015 la ora 18:20

  Ne pierdem timpul cu un personaj care nu merita atata atentie din partea media ,
  Doamna cu pricina,se stie ca a fost „slabiciunea”fostului presedinte(avem nenumarate ex.de astfel de femei in istoria ,nimic. exceptional)
  Numai ca daca. un alt civil ar fi indraznit sa faca asa acuzatii la adresa SRI_ului in mod sigur se cerea si expertiza psihiatrica.
  Exista coruptie dar nu poti incrimina statul per
  intreg,siguranta nationala.
  Maine poimaine ajunge o curvulita politica sa improste
  STS _ul,ARMATA…,etc.
  E cam aiurea si pozitia presei.

  Răspunde
   
 • Crisy
  Februarie 2, 2015 la ora 14:19

  GREVA FISCALA TOTALA PE TERMEN NEDETERMINAT !!!

  Răspunde
   
 • vladut
  Februarie 2, 2015 la ora 13:03

  Ce-a facut tzoapa blonda? A distrus un val de speranta urias nascut in 16.11.2014. Nu mai cred ca vom scapa de plosnitele care ne paraziteaza de 25 de ani, fara o solutie radicala. Toata tara e infestata si ma tem ca va trebui un parjol total ca s-o luam de la zero in politica, in economie, in sistemul bancar, in cel juridic si peste tot. Este rezultatul dependentei justitiei de politic inceputa cu procesul din 25.12.1989.
  Fara MCV suntem pierduti.

  Răspunde
   
 • Cezar
  Februarie 2, 2015 la ora 12:18

  „La început m-am şi amuzat, crezând că o femeie cu o inteligenţă nativă (poate prea puţin cultivată, din păcate)”
  Domnule Guran, madam Udrea poate fi lăudată cum că ar avea tot felul de calități native, dar inteligența, în mod sigur (și interviul la care faceți referință o demonstrează din plin) nu este una dintre ele. Mârlănie cultivată – da, oportunism cultivat – cu siguranță, aroganță și „țățism” – cultivate și ele din plin.
  S-a impus într-adevăr în zece ani ca exponent de seamă al vieții politice, dar nu uitați că în astfel de cercuri ale societății românești, inteligența și meritocrația nu sunt criterii de selecție. Dimpotrivă, lingușăreala, curvăsăria, abilitatea de a fura și de a minți, astea au fost (și rămân) atuurile de căpătâi în viața politică românească – iar Udrea a dat dovadă că le posedă și le stăpânește foarte bine.
  Mai degrabă am putea descoperi apă pe Soare (în stare lichidă), decât inteligență la Udrea.

  Răspunde
   
  1. Suzeta Dinica
   Februarie 2, 2015 la ora 18:57

   La ORDIN_EA zilei (epiDrama):

   Pan-s-ajunga la ,,zabrele”
   Si-a intrat(iesit?)in propria-i piele,
   MAHALA_gioaica de ,,SERVICIU”!
   Pentru ea e un DELICiu…!
   (P.S. ,,Despre cine zici?”
   ,,Ghici!
   Doar e vorba de-un ,,SERVICI”!)

   ,,Nimic nu e mai odios intelepciunii decat o subtilitate excesiva.” Seneca

   Răspunde
    
 • Pingback: Elena Udrea: totul sau nimic
 • Paul
  Februarie 2, 2015 la ora 01:14

  Sunt indignat de comportamentul acestei „doamne”. De ani de zile romanii vor sa traiasca intr-o tara normala si dumneaiei ce face? Vine la televizor si trateaza lumea cu dispret. In loc s-a spuna clar tot ce stie justitiei, dumneaiei trimite mesaje cifrate in interviuri televizate.

  P.S.
  Ma alatur comentariului de mai sus. Busy Day trebuie sa fie in orar in toate zilele lucratoare. La fel si Starea Natiei a lui Dragos Patraru. Macar pana uscaturile din sectorul public dispar.

  P.S. Sunt de accord cu domnul Ponta ca Romanii s-a plateasca 10 Euro pe luna. Cu doua conditii:
  a. diaspora sa fie reprezentata in parlament proportional cu numarul lor.
  b. Reprezentantii diasporei in parlament sa fie alesi de diaspora si sa fie parte a diasporei.
  c. Parlamentarii diasporei s-a detina birouri parlamentare in diaspora.

  Răspunde
   
 • Crisy
  Februarie 1, 2015 la ora 13:33

  Atata timp cat plaga numita coruptie a atins cele mai inalte nivele ale statului, afectand siguranta nationala nu mai merita platita nicio taxa si niciun impozit statului roman, pentru ca, practic, alimentam mafia cu bani.

  Toata aceasta spalare de bani masiva din Romania nu ar fi putut avea loc daca lumea facea o greva fiscala de amploare si nu mai platea absolut nicio taxa.

  Pana la curatirea sistemului de ticalosi GREVA FISCALA MASIVA PE TERMEN NELIMITAT !!!

  Răspunde
   
 • Get
  Februarie 1, 2015 la ora 08:59

  :))Parca ar fi o telenovela…se vede de departe cit e de marunta si ieftine lenuta :))ba declara ca nu stie nimic ba da interviuri si arata ca stie:)))deznodamintul e clar ea va primi 6 ani si 2luni de puscarie pt faptul ca era switch off in momentul cind se impiedica de bani murdari …doar se bucura cit de mult o iubesti dzu.nici nu vroia sa cistige la loto:))).in Tara aia se mai dau legi pt a merge cit de cit pe un drum drept?ani si ani la rind mafie corruptie si scandal.vai de capul nostru suntem o Tara dezbinata si nu o meritam dat find faptul ca in viitorul apropiat va fi cotropita de unguri si rusi.plingeti l pe Tata nicolae ceausescu si pe bunicu traian base sunt si vor ramane in Istorie ca sefi de stat care au facut ceva pt Tara asta.va multimesc dom le traian si va doresc viata lunga sanatoasa sa va bucurati de nepotei:))

  Răspunde
   
 • VictorL
  Februarie 1, 2015 la ora 04:05

  @Moise.Sunt de acord cu tine la putine lucruri si ele se afla deabea la sfirsitul articolului.
  SRI nu a aparut din spuma marii si inca de la inceput a facut acelasi lucru,a creat presedinti,politicieni si oameni de afaceri.Acum ca George Maior si-a dat demisia fara sa intelegem de ce si nici nu ne intereseaza,e bine ca aflam si ca nu a fost altceva acolo decit un scriitor aruncat intr-un joc cu serpi care nu a avut functie mai mare decit cea de ,,plutonier”…
  ,,Plutonieru-i plutonier,nici soldat nici ofiter,caporal cu grad de fier,unde-l pui acolo sta si cit ii spui atita stie”…
  Elena Udrea a confirmat lucruri pe care le stim de zeci de ani si atit Ghita si Cocos cit si altii sunt doar ,,cartoane”manipulate si care oricind sunt transformate in hirtie igienica.
  Eu nu cred ca Elena Udrea e in pericol daca are un avocat bun si nici nu are importanta daca ea sau Traian Basescu se descurca sau nu in justitie.Sunt majori si vaccinati si daca au jucat jocul cu serpi atitia ani stiu despre ce-i vorba…
  Problema importanta este acum noul Presedinte Iohannis,despre care Basescu spunea cindva ca ,,nu crede ca stie in ce se baga si ca l-ar fi lamurit daca i-ar fi dat un simplu telefon”.Eu sper ca intre timp telefonul a fost dat si avem la Cotroceni pe unul care stie lucruri mai multe decit vine unul ca Maior si-l informeaza.Pina acum nu a dat semne ca nu ar fi asa.
  Elena Udrea a mai spus un lucru important care trebuie luat in seama:DIICOT nu a fost ajutat de SRI sa faca treaba.Ar fi interesant sa aflam de ce,chiar daca stim ca serviciul ala raspundea la comanda lui Ponta sau mai demult Vanghelie.Se pare ca botnita nu a pus-o Bica si cu ocazia asta iar se impune intrebarea daca Bica a fost chiar atit de odioasa cit ne este dat sa aflam.
  Pe linga Bica a intrat si Videanu,incercind sa-si deblocheze actiunile firmei.Pina la urma a facut ceva normal si sunt curios care e crima pe care a savirsit-o ajungind la persoana desemnata sa ia o hotarire.Era averea lui si a facut ce a vrut cu ea fara acordul SRI sau DNA ne prevazut in nici o lege.Vedem la proces ce spun judecatorii…
  Una peste alta,cei care pina mai ieri se vaitau si-l injurau pe Basescu,cred ca il vor plinge spunind ca s-au ferit de Dracu si au dat peste tat-su…Sau poate nu…

  Răspunde
   
  1. Adam
   Februarie 1, 2015 la ora 11:03

   Mă gândesc că demisia lui Maior poate să aibe legătură cu acestă ssituaţie. Poate chiar a generat-o.

   Răspunde
    
   1. VictorL
    Februarie 1, 2015 la ora 11:23

    @Vorbim despre lucruri care s-au intimplat in zeci de ani.Demisia lui Maior nu a generat nimic din moment ce vedem ca a trecut pe acolo ca rata prin apa fara sa lase nimic in urma.Mai mult decit atit sub amenintarile teroristilor si pe punctul de a da puteri nemarginite unor oameni cu apucaturi bolsevice constatam ca suntem luati de prosti,in fiecare zi,de oameni platiti sa-si faca treaba, care se ocupa cu altceva.

    Răspunde
     
 • Man
  Februarie 1, 2015 la ora 03:57

  Scuze ca sunt offtopic,
  a existat o emisiune biziday despre evolutia demografica a Romaniei, cati angajati, nasteri etc.

  Stie cineva in ce data a fost?

  merci anticipat

  Răspunde
   
  1. Moise
   Februarie 1, 2015 la ora 08:20

   cauta in prima saptamana de anul acesta

   Răspunde
    
   1. Man
    Februarie 1, 2015 la ora 16:04

    Scuze scuze, trebuia sa specific, din 2014. Exclus noiembrie sau decembrie. Cred ca jumatate de emisiune era despre natalitate si despre cati viitori pensionari va suporta un contribuabil in viitor.

    Era si un grafic de culoare verde in trepte(verticale), ceva similar cu spotul cu Aegon dar mai pe larg cred.

    m-i sa parut super emisiunea si vreau sa o share-uiesc.

    multumiri

    Răspunde
     
    1. Biziday
     Februarie 1, 2015 la ora 16:17

     S-ar putea să fie vorba de ediţia din 5 iunie 2014 http://www.biziday.ro/2014/06/06/biziday-joi-5-iunie-2014/

     Răspunde
      
     1. Moise
      Februarie 1, 2015 la ora 17:04
       
 • un turist
  Februarie 1, 2015 la ora 00:15

  Parerea mea este ca aceste acuzari ale Udrei ar trebui de prima data verificate pe urma trimbitate in lumea mare. Daca si sistemul de securitate al Romaniei este tras in mocirla atunci care sint asteptarile ulterioare??????

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Februarie 1, 2015 la ora 08:51

   „…care sint asteptarile ulterioare?” _ asteptarile sunt ca sistemul respectiv sa fie reformat (fara a fi slabit, din contra, curatarea il va intari) si sa iasa din jocurile politice si de coruptie. „Sistemul” a avut probleme inca de la infiintare, iar dl. Magureanu a aratat in mai multe randuri unele dintre ele, printre acestea aflandu-se „secretele Revolutiei”, „afacerea tigareta”, traficul de droguri, conflictele dintre multele servicii de informatii ale Romaniei, conexiunile politice ale unora dintre functionarii sai samd. Desi SRI si SIE (nu mai vorbesc despre celelate) au evoluat constant, asa cum spune E.U., in interiorul lor au fost permanent persoane care nu ar fi trebuit sa fie. Tolerarea acestei situatii a adus prejudicii serviciilor, dar a si condus la o constructie de tip mafiot, in care chiar sefa anti-mafia a fost corupta si implicata in actiuni mafiote. Acest lucru nu ar fi fost posibil fara contributia serviciilor de informatii (macar a unora dintre ele) si trebuie, in sfarsit, sa inceteze, pentru ca reprezinta o amenintarea cu privire la securitatea intregului spatiu geo-politic din care Romania face parte.

   Răspunde
    
  2. VictorL
   Februarie 1, 2015 la ora 11:07

   @UnTurist.Cind te trezesti la usa cu un pusti necunoscut venit cu o valiza de bani sa-ti cumpere afacerea e la mintea cocosului ca nu sunt banii lui si ca esti scos din joc intr-un fel sau altul mai devreme sau mai tirziu.Nu te poti opune decit daca ai la rindul tau o ,,ceata a lui Pitigoi” in spate,ceea ce inseamna ca oricum afacerea nu era a ta…
   La capatul celalalt al lantului ne trezim dupa ce se mai schimba o generatie ca desi pustiul a inmultit banii,a imbatrinit si a ajuns puternic cu voturi in spinare de la cetateni si cu putere de decizie, ca de fapt el nu decide nimic si tot ,,plutonier „a ramas,iar la el in curte joaca altii tontoroiu.
   Se pare ca,,Alba ca Zapada” nu e chiar atit de batuta in cap si este in stare sa rastoarne caruta cu ei daca au subestimat-o.
   Verificarea a avut deja loc si stim ca Udrea nu minte.Intrebarea care se pune e ,,Cind oamenii din SRI vor face treaba pentru care sunt platiti respectind Constitutia si cetatenii care le platesc salariile?”.
   Mai trebuie aflat si cit de mult SRI a fost penetrat de servicii ostile care au profitat de slabiciunile celor cu ,,scheleti in dulap”.Valabil si pentru celelalte servicii…

   Răspunde
    
 • Valeriu
  Ianuarie 31, 2015 la ora 23:49

  Femeia aceasta este nebuna, nu stie ce spune, chiar ea confirma lucrul acesta, citez „nu stiu pur si simplu”
  Un profesionist in limbajul corpului ar putea sa spuna exact despre disperarea acestei femei, disperare alimentata de iminenta puscariei.

  Răspunde
   
 • Crisy
  Ianuarie 31, 2015 la ora 23:15

  Intrebarea cheie referitoare la Elena Udrea nu este daca e sanatoasa sau nu la cap, in legatura cu cele declarate in interviu ci:

  CUM DE A AJUNS O ASEMENEA PARASHUTA IN CELE MAI INALTE VARFURI ALE PUTERII DIN ROMANIA ???

  Răspunde
   
 • Cineva
  Ianuarie 31, 2015 la ora 22:25

  SRI-ul are puterea si mijloacele de a scoate la suprafata orice mafiot (mai ales pe monstrii). Oamenii astia pot urmari, asculta, infiltra informatori.. Ce sa mai, pentru mine e clar ca nu poti sa mituiesti in stanga si-n dreapta, sa faci afaceri ilegale cu statul, sa faci trafic de influenta si cate si mai cate, fara sa nu te temi de baietii in negru… Adica Mafia nu poate fi puternica fara SRI si invers. SRI-ul n-are purere fara o mafie puternica. Astora de la servicii nu le-a taiat nimeni 25% din leafa. Dimpotriva! Hai treziti-va ca Mafia e aici si nu moare cand latra cainii…

  Răspunde
   
 • Inspirescu
  Ianuarie 31, 2015 la ora 22:07

  Domnule Guran, nu stiu cine va modereaza blogul si dupa ce reguli. Eu am postat astazi un comentariu pe subiect, despre Grecia, care intai a aparut si pe urma a disparut. Mi s-a mai intimplat asta aici. De obicei scriu pe subiect, si incerc sa contribui cu abordari serioase, fara sa atac persoane pe blog. Ma intereseaza ideile si argumentele. Pusesem un link spre un articol al lui Krugman in New York Times. Krugman nu e destul de liberal pentru blogul asta?

  Imi pare neserios ca sustineti deschis dezbaterile libere, dar cenzurati arbitrar. Sau e si asta un site al „organelor de stat”? Eu sper sa citeasca si ei si sa ia notitze. De ce sa nu ii ajutam?

  Răspunde
   
  1. Crisy
   Ianuarie 31, 2015 la ora 22:51

   Probabil ati deranjat la Washington… Acolo se stabileste ce apare si ce nu apare pe blog.

   Răspunde
    
 • ion
  Ianuarie 31, 2015 la ora 21:56

  asa se intimpla cind se lucreaza in mafie(dar pina la urma se sparge ca urciorul),se promoveaza prostii si au impresia ca le-a crescut IQ cind se umple buzunarul

  Răspunde
   
 • Victor
  Ianuarie 31, 2015 la ora 21:06

  Tu crezi ca tuta asta a deschis gura nu a scapat si niste porumbei mai mari decat ea?
  Eu cred ca da niste hint-uri importante despre ce manevre se fac. La cum te-ai explicat, mai mult distorsoniezi intelegerea interviului…

  SRI, DNA…justitia nu prea au lucrat independent pana acum.
  De ce de cand primim MCV-uri, se mai face cate un show din asta in care marii corupti ai tarii sunt prinsi, vamesii corupti sunt retrasi, fosti ministrii sunt condamnati, proiectele de privatizare sunt descoperite, etc ?
  Cat de independenta e justitia, nu numai la noi ci si la nivel european, atunci cand politicienii care pierd puterea ajung sa fie condamnati?

  Răspunde
   
 • esti SPAION ?
  Ianuarie 31, 2015 la ora 20:52

  Las-o incurcata bine ca-i vie.. !

  Răspunde
   
 • Constantin
  Ianuarie 31, 2015 la ora 20:43

  „nu l-ar lăsa vreodată de sub control…” _ Utilizarea departamentelor interne de control ale „serviciilor” pentru obtinerea de informatii cu care sa se faca presiuni asupra diverselor persoane conduce inevitabil la exploatarea acestora in scopul obtinerii de foloase materiale. La coruptie. „Serviciile de informatii” ale serviciilor de informatii (si care nu sunt deloc putine in patria noastra) nu mai pot fi „lasate de sub control”. Pe de o parte, este evident ca se ajunge in timp la constructii monstruoase care sprijina statul kleptocratic, pe de alta parte, sunt privite tot mai mult de catre partenerii externi ca amenintari la securitatea spatiului Nord-Atlantic… Cu toata recunoasterea internationala a performantelor si profesionalismului serviciilor noastre de informatii samd. Este si motivul pentru care cred ca, in sfarsit, ceva din fruntea Kleptocratiei romanesti incepe sa se clatine. Aducerea in discutie a unor persoane precum Nicolae (Top 5 averi) arata justetea indoielilor cu privire la capitalismul romanesc si explica inttr-o oarecare masura incetineala reformelor economice in patria noastra.

  Răspunde
   
 • Bogdan
  Ianuarie 31, 2015 la ora 20:27

  Felicitari, domnule Guran! Poate vedem câteva idei din acest articol spuse și în emisiunea de luni. Trist este ca aceasta curățenie era bine sa se fi făcut acum 10-15 ani. Măcar sa o ducă la capăt acum, sa bage frica în orice politician căruia ii trece prin cap sa fure.
  Oricum, poporul se bucura când afla ca personaje de calibrul lui năstase, voiculescu locuiesc sau au locuit la pușcărie. De asta meritam sa nu avem autostrăzi, scoli, spitale și alte sefeuri care în vest sunt deja normalitate. Pentru ca noi am acceptat sa fim furați în halul asta.

  Răspunde
   
 • Mariana
  Ianuarie 31, 2015 la ora 20:22

  Ce „dirijori” buni mai sint la DNA „cinta” „bietii” de ei pe toate vocile.Clar doamna Udrea simte ca mai e putin pina cind va fi arestata si a inceput sa traga cu”gloante”in jur,sa vedem cine mai pica.Ciudata si culoarea de fond din timpul interviului..negru!!!

  Răspunde
   
 • Inspirescu
  Ianuarie 31, 2015 la ora 19:11

  Ce imi spune mie interviul? Imi confirma ca Romania a fost un stat mafiot. Ca a fost condus de multi ani de o clica care isi spunea fie stinga fie dreapta, dar care nu era interesata decit de parvenire rapida, furind statul, si deci jecmanind cetatenii. Ca Basescu nu doar ca a protejat-o pe Udrea, dar ca a impus mai mult un sistem rusesc decit unul occidental in Romania. Ca democratia ramine un vis in tarile dezvoltate, si e un cosmar in tari „in tranzitie” ca Romania. Ca va mai dura cel putin inca o generatie ca lucrurile sa se transforme suficient, asta numai daca vor exista conditii externe favorabile. Ca exista putine motive de optimism, pentru ca Hidra face mai multe capete decit tai.

  Răspunde
   
  1. Crisy
   Ianuarie 31, 2015 la ora 19:23

   Ma bucur ca interviul te-a luminat. Pana acum erai in ceatza in prinvinta faptului ca Romania este un stat profund mafiot, de la Basesscu in jos, nu-i asa ??? Pana sa vezi interviul cu Elena Udrea credeai ca Romania e stat de drept, democratic, nu?

   Răspunde
    
   1. Inspirescu
    Ianuarie 31, 2015 la ora 21:57

    Nu, nu creadeam ca Romania este stat de drept, pentru ca nu exista stat de drept, democratic. Poate ca exista stat de drept, dar acel stat nu serveste democratia, pe majoritari, ci plutocratia, adica pe cei care controleaza procesul politic.

    Răspunde
     
 • Crisy
  Ianuarie 31, 2015 la ora 19:05

  N-as vrea sa fiu avocatul SRI dar daca Mafia a ajuns la cele mai de sus nivele ale statului e normal pentru un serviciu secret sa aplice niste masuri in sprijinul sigurantei nationale. Acum, ca le-a aplicat doar pentru unii si pentru altii nu (exista indicii clare in acest sens) este alta poveste.

  Dar da, daca SRI-ul prin semnatura lui Coldea a facut o sesizare de coruptie la DIICOT iar acolo cineva s-a sters cu ea la fund, e firesc ca SRI-ul sa fi pus in miscare niste masuri pentru deblocarea acestei situatii – e FIRESC sa fie asa, iar aceste masuri sunt considerate pubilc „presiuni asupra unor magistrati” (Alina Bica sau altii).

  In privinta declaratiilor principalei cocote a tazrii, Elena Udrea, ele sunt pur si simplu tembele. Ca s-a dus Cocos cu o sacosa cu bani la SRI… Dar ce e SRI-ul, frate, policlinica Vitan? Intra cine vrea acolo, direct in biroul lui Coldea?

  In privinta lui Ponta, daca SRI-ul a actionat, a facut-o corect in intersul sigurantei nationale (deci in inters public) protejandu-l pe Ponta de el insusi, salvandu-l practic dintr-un kkth in care singur incearca sa se bage.

  In privinta propunerii Codrutei de catre Coldea, e o problema tembela. Atat Codruta cat si Coldea fac parte din sistemul national de aparare impotriva coruptiei, care este monitorizat foarte atent de oficialii americani la Bucuresti. Cat timp Coldea si Codruta au colaborat perfect atata timp cat aceasta a fost la Parchet era evidenta ca era prima optiune pentru DNA. E o chestie fireasca data fiind cooperarea in cadrul unui sistem care lupta cu o MAFIE. Americanii au hotarat sa fie asa, restul si-au dat acordul.

  Pana aici totul ok. Partea proasta este ca SRI-ul a servit un anumit regim de putere – regimul Basescu, asta se vede cu ochiul liber, adica a lasat-o mai moale pe partea infractorilor lu’ Basescu, iar Dl. Coldea va trebui sa dea socoteala. Povestea cu Udrea si Videanu nu e de ieri, de azi, e de ani de zile. Cam greu s-au miscat lucrurile.

  Apoi, trebuie investigata relatia Coldea – Ghita pentru ca ea este cu totul nefireasca intr-un stat democratic. Asemenea cardasii nu se fac.

  Dincolo de aberatiile Elenei Udrea SRI a procedat corect si bine intr-un sens si total inadecvat in alt sens – respectiv in privinta slugarniciei fata de regimul de putere profund corupt si criminal condus de Traian Basescu.

  Răspunde
   
 • savin Mihai
  Ianuarie 31, 2015 la ora 18:56

  Doamne in ce tara traim….mai avem vreo sansa oare? SRI-ul a stiut tot ce se intampla in tara si nu a facut nimic…presedintii au stiut….guvernele au stiut….parlamentul a stiut…DNA-ul….pai cine ii baga la puscarie pe astia toti…? Ne trebuie cel putin inca o revolutie….daca nu …plecati fratilor in alta tara si lasati-ii pe hotii astia sa se fure intre ei!!!!

  Răspunde
   
  1. Daas
   Ianuarie 31, 2015 la ora 19:46

   Si mai exact ce reiese din interviu asa grav ca sa intamplat? Coldea cu Ghita si banii pentru RTV nu e credibil, ca Base a vuruto la Coduruta la DNA?

   Răspunde
    
 • diana
  Ianuarie 31, 2015 la ora 17:43

  am si eu o intrebare: daca acum spun unii ca madam se arata acum asa cum banuiau (jurnalisti de dreapta cica, seriosi, care dau rapoarte la ambasada sua) de ce pina acum ii pupau minusitele acestei penale ordinare? apar acum la tv , pe bloguri si se dau nou-veniti in tara, chiar si macovei acum e ca si cum nu ea se plimba la munte cu adevarata prima-doamna a Romaniei-UDREA ELENA GABRIELA. cred ca ar trebui sa va fie rusine, macar putin asa, o zi doua ….

  Răspunde
   
  1. Moise
   Ianuarie 31, 2015 la ora 19:16

   de exemplu… care sunt jurnalistii aia? sau nu va mai regasiti pe la antena3 si ati iesit cu rusinea la drumul mare?

   Răspunde
    
   1. diana
    Ianuarie 31, 2015 la ora 20:14

    hai sa nu ne prefacem! agapele de la gds cu udrea in centru si pora si altii dezbatind statul de drept, marii intelectuali ai tarii care ii ridicau osanale, sorina matei, sa mai spun?
    si cum se face ca acum anchetele celor de la a3 se dovedesc atit de reale acum? hai nu va mai dati asa puritani!

    Răspunde
     
    1. parere
     Februarie 2, 2015 la ora 00:40

     Acoperitul si penibilul tot cu antena 3 o tine… Are sechele… Mai bine ar tine gura inchisa si nu s-ar mai umple de cacat… Moisica taticule vezi ca pe linia 2 e nea coldea… Esti penibil omule… Ori esti … ori esti… Mai bine taci…

     Răspunde
      
     1. parere
      Februarie 2, 2015 la ora 00:44

      Am inteles problemele lui Coldea cu nea Isarescu – acolo mai ai acoperire ca cica faci emisiune economica dar sa ne facem ca uitam ca erai unul dintre intrebatori preferati ai lui Baselu e cam greu… Erai de „incredere” – deja e evident ca el le vorbea doar la acoperiti ce dumnezeu nu crezi pe toti prosti. Esti penibil…

       
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase