Umor grecesc? Grecii au votat că îşi taie singuri datoriile

grec-pistol

de Moise Guran

Să ştiţi că pieţele financiare nu au avut o reacţie neapărat negativă după anunţarea rezultatului alegerilor din Grecia. Până la urmă, fiecare pasăre pre limba ei moare, iar dacă tot asistăm la o tragedie grecească, barem să ne bucurăm de spectacol, ca să avem de ce aplauda la sfârşit.

Vă mărturisesc că nu mă îngrijorează foarte tare faptul că, în Grecia, guvernul va fi format de către partidul de extremă-stânga Syriza. Deşi sunt mare fan, mai mult al Greciei, decât al grecilor, sunt la curent cu alunecările spre stânga, şi chiar spre comunism, pe care acceastă ţară le-a avut în ultimul secol.

În acest moment, mă fascinează mai mult capacitatea acestui neam de a se sinucide, la intervale regulate de timp, numai pentru a fi salvat spectaculos de către alţii. Aşa cum sugera colegul Vlad Petreanu, asistăm la repunerea în scenă a unei tragedii antice… şi să vedeţi de ce.

Alexis TsiprasAlexis Tsipras a promis că va renegocia datoriile Greciei, iar votul popular primit este, de fapt, un mandat de a nu mai plăti datoriile, în caz de eşec în negociere. Dar este, oare, acest tip de condiţionare un avantaj la masa respectivelor negocieri? Aparent da, dar în final, nu. Mesajul dat, de către alegătorul grec Troicăi finanţatoare, este – uitaţi, v-am trimis un nebun care nu va mai plăti nimic, dacă nu vă înţelegeţi cu el să plătim mai puţin.

Bineînţeles că se vor înţelege, ceea ce nu exclude, totuşi, posibilitatea unor turbulente financiare, mai ales că euro nici nu trece prin cea mai bună perioadă din istoria sa. E ca un fel de ruletă rusească, pe care fiecare o înţelege, însă, altfel. Grecul crede că joacă această ruletă cu pistolul întins spre neamţ, iar neamţul nu înţelege de ce crede grecul ăla, care îşi ţine singur pistolul la cap, nu înţelege şi el, la rândul lui, că dacă apasă pe trăgaci asta îl va afecta şi pe el.

Alegătorul grec a mandatat partidul de extremă-stânga să-i negocieze interesele în faţa Europei, deşi sondajele arată faptul că grecii nu doresc să iasă, nici din zona euro, nici din Uniunea Europeană.

Deci, ce vor? Spectacol, lacrimi, suspans, dar nu un final tragic, ci un happy-end american. Dar nu, populismul nu poate fi o soluţie, nici pe termen mediu, nici pe termen lung.

Grecia zona EuroContextul european este foarte prost şi asta mă îngrijorează, cu adevărat. Nu Grecia. Grecia este doar manifestarea mai spectaculoasă a unor fenomene mult mai periculoase, aşa cum sunt Marine Le Pen – în Franţa, Viktor Orban – în Ungaria, sau UKIP – în Marea Britanie.

Sunt convins că, până la alegerile din 2016, politica românească va replica acest model extremist care, dacă va accede, sau nu, la o putere în regulă, nu ştiu să vă spun. Depinde doar de alegătorul român.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

38 răspunsuri la Umor grecesc? Grecii au votat că îşi taie singuri datoriile

 • Inspirescu
  Ianuarie 31, 2015 la ora 15:21

  Daca fiecare pasare moare pe limba ei, atunci si stolul va disparea pe mai multe limbi. Grecia este unul din pietrele de moara la gitul Europei. Si daca tot discutam de tragedia greaca, sa fim la fel de liberi sa discutam despre parsivenia creditorilor externi ai Greciei, care, desi stiau ca Grecia nu e chiar un tarim profitabil de investit, au continuat sa o crediteze. Si-au asumat riscul, atunci de ce sa nu isi asume si pierderile?

  P Krugman are un articol bun, logic si echilibrat in NYTimes despre asta.

  http://www.nytimes.com/2015/01/30/opinion/paul-krugman-europes-greek-test.html

  Răspunde
   
 • dobre vlad
  Ianuarie 30, 2015 la ora 12:09

  Intr-o tara in care coruptia e in floare si se fura… ce sa vrei? Circuitul banilor imprumutati de la UE/FMI ar trebui sa fie ceva de genu’: imprumutam 1 mil eur; bagam in infrastructura (scoli/spitale/drumuri). Omul o sa fie mai productiv (mai sanatos; mai educat) – o sa produca mai mult/mai bine = mai multi bani din taxe – nu ca procentaj ci ca suma finala = din aia se plateste datoria. Acu’ daca din 1 mil imprumutati parlamentarii si prietenii lor fura 900.000 & se investesc in mod real doar 100.000 + nici dracu’ nu plateste taxe ca evaziunea fiscala e OK + nu muncim si vrem ajutor social (care se ia din taxe. de la aia care muncesc) – de unde naiba sa ramana sa se plateasca si datoria? Asta e problema reala si la greci, si la noi si la toti. Daca nu ar fura omu’ si ar munci si ar fi cinstit (De sus pana jos, de la parlamentar pana la muncitor) – sistemul ar merge OK. Dar cand ai 90% care fura & nu muncesc productiv si sunt sustinuti de cei 10% care chiar produc…normal ca nu merge OK. Germania are bani ca acolo se munceste si nu e evaziune fiscala. La greci, la spanioli, la portughezi, la noi …nu.

  Tot ce au votat grecii inseamna : am imprumutat, am cheltuit pe tampenii in loc sa investim, nu vrem sa dam inapoi. Nu vrem sa fim cinstiti si sa muncim si sa platim taxe – asta e stilul nostru corupti si hoti si nu vrem sa-l schimbam.

  Răspunde
   
 • opinia unui grec
  Ianuarie 30, 2015 la ora 01:53

  sa mi se scuze greselile de ortografie.
  iata citeva intrebari.

  de ce greci au supravietuit imperiului otoman dar nu vor supravietui creditorilor???
  de ce au votat greci cu un guvern de stanga daca asa isi risca economiile din banci???
  de ce germania continua sa plateasca pe greci???
  de ce 30% din industria de armament GERMANA continua si in prezent sa lucreze pt grecia pe bani din tastatura???
  de ce nu sint lasati greci sa plece din zona euro???
  de ce vor germani sa ne `civilizeze` fiscal fortat si nu ne lasa in saracia si in coruptia noastra???
  de ce grecilor nu le este frica de FMI si de GERMANIA si romanilor da???
  de ce greci nu vor sa fie slugi la nemti???
  de ce greci vor sa fie `angajatori` si romani `angajati`???
  de ce cred romani ca greci platesc mai putine taxe ca ei -????
  de ce greci continua sa construiasca autostrazi in plina saracie si romania nu poate ???
  de ce statul grec nu permite executarea primei locuinte chiar daca este ipotecata de catre banci – de ce statul roman permite sa fii aruncat pe strada???
  de ce greci sint lenesi si puturosi si prost educati si ce mai vrei dar traiesc mai bine decit alte popoare mai`civilizate`.

  de ce este bine sa fii caine liber si flamand decit bine hranit si in cusca – vorba greceasca antica-????
  de ce , de ce ,de ce,,,,,,

  Am sa dau raspuns la toate intrebarile de mai sus in citeva cuvinte…

  este clar ca grecia va pierde este clar ca vom suferi , doar se stie ca `capitalul` intotdeauna invinge, dar nu o vom face fara lupta .pare o nebunie nu?
  insa istoria greciei este plina de asemenea momente de nebunie de care sintem acum mandri.

  Daca Moise Guran era conducator in grecia antica acum probabil am fi slugi la persi ca doar nu te pui cu cei puternici nu??? mai ales daca se lasa cu bataie…..

  Răspunde
   
  1. Alex
   Ianuarie 30, 2015 la ora 16:09

   E bine ce fac grecii.Poate UE se trezeste- si obliga SUA sa paraseasca UE. Desi nu e in Europa , de fapt SUA conduce.
   Toate sanctiunile contra Rusiei, aduc pierderi UE, ca si extinderea agresiva a NATO.

   Moise, nu te mai agita asa ca te DESCOPERI.

   Răspunde
    
 • Silviu
  Ianuarie 29, 2015 la ora 13:41

  Mda, de acord cu Laszlo- datoria Greciei este odioasa, insa partial. NU zic ca grecii sunt puturosi, dar taxele trebuiesc platite, un lucru obisnuit pentru noi, dar o exceptie pentru greci. Datoria initiala cat si cea din criza s-a facut din tastatura , dar autostrazile, complexele olimpice-care nu aveau acoperire in colectari, masinile, Mercedes-urile, pantofii cu toc, sunt produse reale, cumparate, construite cu preturi exorbitante de greci, utilizand acei bani primiti din tastatura.Grecii se rascoala impotriva bancilor lacome si impotriva institutiilor de parca aia le-au pus pistolul la tampla si le-au spus imprumutat-te mah, ia-ti Mercedes , nu lua Logan, cumpara o pereche de Ray Ban, nu Polaroid.Cine e de vina , camatarul (FMI,BCE, BERD) sau cel care s-a dus la camatar sa ceara bani pentru Moet doar ca sa se dea smecher, in loc sa ia o apa plata…?

  Răspunde
   
 • Pingback: Moise Guran: „Fiecare pasăre pre limba ei moare”. La ce se referă | AM Press
 • constantin
  Ianuarie 27, 2015 la ora 16:45

  Grecia a ales .Dar noi romanii ce am cistigat cu democratia?In afara de faptul ca poti injura pe cine vrei sintem slugi in Europa.Nu am fost comunist dar este nevoie de o adevarata democratie care sa nu duca pina la urma la scavie.Nu mai dati lectii.

  Răspunde
   
 • ioana
  Ianuarie 27, 2015 la ora 09:50

  In acest context grecesc si cu calculele facute de BNR legate de eventualele pierderi contabile ale bancilor care au dat credite in CHF in contextul unei conversii, ma intreb: de ce sa ne opunem conversiei creditelor din CHF la un curs istoric? In top 6 banci care ar avea de „suferit” se afla crema bancilor cu probleme din Grecia: BAncpost, Banca Romaneasca si Piraeus. Dupa ani de pierderi si cu obligativitatea de a se retrage din Romania, nu avem de ce sa le mai protejeze chiar BNR. Daca Volksbank si-a asumat ca a gresit si a inteles planurile BCE si ale Comisiei Europene, eu zic ca e momentul ca in acest caz sa se traga linie si cei care au dat astfel de credite – sa mai suporte suma foarte mica, in comparatie cu pierderile lor de pana acum datorate unui management defectuos. Ca cei cu credite in euro au si ei binele lor facut de BCE care tipareste mai multi bani decat probabil editia printata a unui ziar economic de succes.

  Răspunde
   
  1. Marian Androne
   Ianuarie 27, 2015 la ora 16:20

   V-ati intrebat vreodata ca banii acestor banci sunt de fapt banii concetatenilor dvs cu depozite in acele banci?
   Sau credeati ca banca vine cu bani de acasa?
   Stiati ca imprumutul luat de cineva din banca sunt banii deponentilor, indiferent in ce valuta?

   Răspunde
    
 • Crisy
  Ianuarie 27, 2015 la ora 09:40

  Cine intelege economie in profunzime stie ca „relaxarea cantitativa” initiata de BCE este fix apa de ploaie daca nu este insotita de investitii cu adevarat productive si cu efect de antrenare in statele membre. Apoi, aceste investitii trebuie dublate de putere de cumparare pentru a porni motorul economiei altfel sunt egale cu zero (oamenii nu vor consuma produsul sau serviciul din lipsa de bani ci vor cumpara, ca si pana acum, doar mancare). Intrucat grosul acesti mase monetare falsificate ajunge la banci centrale si de la ele la guverne corupte, intrand intr-un circuit masiv de spalare de bani, prin acest mecanism se produce doar inflatie pura (o viitoare impozitare crescuta a iobagilor) pe termen lung si nu efecte vizibile in cresterea nivelului de trai.

  Ca nivelul de trai sa creasca e nevoie de investitii productive (dar in chestii necesare, nu in orice), locuri de munca, si bani mai multi in buzunare.

  Simpla tiparire de moneda falsa cu o tiparnita bagata in priza nu asigura dezideratul de mai sus, pentru ca banii vor lua, cel mai probabil ruta spalarii de bani guvernamentala, ca si pana acum. Banii aia nu ajung la privati, sa faca o fabrica sau la agricultori sa faca o ferma… Banii aia ajung in spalatoria de bani din Guvern si primarii si de acolo, prin contracte grase cu dedicatie direct in paradisurile fiscale, deci tot la pastrare, nu in economie. Problema e ca la rambursare, banii trebuie retrasi DIN ECONOMIE, adica din buzunarele prostilor, prin impozite si taxe majorate. Datoria e publica indiferent in ce buzunare ajung acesti bani.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Ianuarie 27, 2015 la ora 10:10

   Patria noastra nu face parte inca din zona euro. Asadar, nu amestecati lucrurile, desi exista, desigur, legatura intre ele. Doar ca nu in sensul celor spuse de dumneavoastra, ci putin vitavercea.

   Răspunde
    
 • Catalin ( CTL )
  Ianuarie 27, 2015 la ora 08:19

  Socialism = muncesc unii si impart cu toti. SI culmea, asa li se pare just multora din tanara generatie de cetateni europeni.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Ianuarie 27, 2015 la ora 10:18

   Ba, chiar un pic mai mult. Socialism=saracie, care este impartita democratic tuturor cetatenilor de rand. Bogatia se concentreaza la membrii aparatului de partid, in mainile carora se afla Justitia si instrumentele de alocare a resurselor .

   Răspunde
    
   1. Crisy
    Ianuarie 27, 2015 la ora 14:35

    Bati campii, prietene, asta se petrece chiar acum, in capitalism, dar e disimulata sa nu vada postii. Deschide bine ochii.

    Răspunde
     
 • Iulian
  Ianuarie 27, 2015 la ora 08:19

  Eu nu am credite, dar am avut. Acum dupa un an de cand mi-am platit anticipat creditul pot sa spun ca astia din domeniul bancar isi bat joc de clienti, iar singura solutie care se mai poate ,cat de cat , este procesul cu banca. De ce sa mai iei credit de la banca cand banca nu respecta contractul standard semnat cu clientul? Astia trebuiesc bagati toti in puscarie si confiscate toate averile lor si ale nemurilor sunt toti o maifie: banci, BNR si ploiticieni.

  Răspunde
   
 • gigi contra 2
  Ianuarie 26, 2015 la ora 23:42

  Pana la urma nu inteleg uniunea asta, ce ..!?bucurestiul da cu umprumut banii judetelor sarace vaslui, BT, mehedinti, etc..?
  Pana la urma daca pt un leu venit din aceste zone pleaca patru, inseamna ca le scoatem din mica si marea unire?

  Asa trebuie candit?

  pana la urma mehedintiul nu-l inteleg cu iesire la dunare si apropiere de drumurile bune de la sarbi

  Răspunde
   
 • gigi contra 2
  Ianuarie 26, 2015 la ora 23:18

  ipoteze: Bun, iese Grecia din zona euro, insa nu iasa din EU si nici din Schengen,

  De ce pierde Europa?

  Vor bate cata moneda vor dori,Pana la urma pe drahma lor vor putea face inflatie cat va fi necesar, salariile probabil nu vor creste in acelasi ritm, poate chiar va deveni mai ieftin la servicii in Grecia decat pana acum, deci va fi mai interesant decat pana acum pt turism, …drept urmare mai multi greci isi vor gasi ocupatie,

  Scenariu negativ din cauza scaderii salariilor: sa devina neinteresanta pt muncitorii sezonieri, sau destabilizare locala.

  Pana La urma daca UE trebuie sa pompeze mai putini bani in greci pt ca isi rezolva problemele prin propria economie..de ce e rau pt ceilalti europeni?
  Se vor replia catre veniturile regiunii, bulgaria/turcia/macedonia/kosovo/albania care sunt mult mai mici.

  Pericole:
  -apropierea de rusi,
  -scaderea turismuljui din alte zone deoarece se vor autodirectiona catre grecia.
  -de mai scade turismul in nordul africii ni-i punem si mai rau in cap pe arabesque.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Ianuarie 27, 2015 la ora 20:59

   „iese Grecia din zona euro…” _ Nu iese, nu exista nici interes si nici un mecanism pus la punct in acest sens, in plus ar fi contrar tratatelor de aderare la UE. Intoarcerea la drahma ar multiplica pur si simplu datoria ca urmare a prabusirii instantanee a valorii acesteia. Au existat, daca va amintiti, tensiuni politice atunci cand masurile de austeritate au fost adoptate si imprumuturile despre care se face acum vorbire, contractate. In cele din urma, tensiunile s-au stins si au fost luate cele mai bune decizii, la sfaturile specialistilor in economie. Foarte probabil ca si de data aceasta politicienii vor intelege ca nu exista prea multe optiuni, iar cele care sunt reclama necesitatea platirii taxelor catre stat.

   Răspunde
    
 • Crisy
  Ianuarie 26, 2015 la ora 23:16

  Stiu pe cineva care a lucrat in Grecia si mi-a spus ca grecii nu au primit deloc bine intrarea in zona EURO cand totul s-a scumpit la ei, in special mancarea, alimentele de baza. Din acel moment, grecii, care nu erau obisnuiti sa puna mancare mai putina pe masa, de dragul EURO sau al UE, au simitit o frustrare din toti ranunchii pe care o au si azi. Asa ca, grecii cred sincer in stergerea acelor datorii, pe care NU sunt in niciun cazi dispusi sa le plateasca, considerandu-le rezultatul unei politici profund gresite, ceea ce nu e departe de adevar.

  O tara care nu este in stare sa-si produca constravaloarea in bani a propriilor necesitati, si trebuie sa apeleze la camatarii internationali (FMI, Comisia) pentru bani, nu e o tara demna, civilizata. Romania e in aceeasi situatie. Cu ce ma incalzeste pe mine, cetatean, ca avem disponibilitate de imprumut, la dobanzi mici, ca tara, daca datoria se amplifica an de an.

  Datoria inseamna iobagie, va spun.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Ianuarie 27, 2015 la ora 10:27

   Grecii nu au primit bine euro din aceleasi motive pentru care se opun si romanii aderarii la eurozona. Uniunea monetara conduce inevitabil catre uniunea fiscala. Ori, grecii n-au chef sa plateasca impozite. Desigur, sunt si alte cauze, iar subiectul admite discutii ample, care au avut loc in spatiul acestui blog cu ani in urma. Dar, atat timp cat grecii si germanii au aceeasi monwda, in principiu, ar trebui sa si munceasca si sa plateasca taxe la fel.

   Răspunde
    
 • Magneto
  Ianuarie 26, 2015 la ora 22:47

  Moise,
  Nu poti sa izgonesti toate soparlele fara coloana vertebrala si gandire proprie?
  Nu de alta, dar nu vreau sa vad aici alti destepti copy-paste care citeaza din presa (extrem de subiectiva in ultimii ani)

  Răspunde
   
 • cip
  Ianuarie 26, 2015 la ora 22:43

  Nu va bucurati ca Grecia nu va platii datoriile, toata aceasta instabilitate va contamina toata zona, si noi romanii vom platii pentru ei, vom platii prin dobanzi mai mari. Sa nu-ti platesti imprumuturile nu inseamna ca esti smecher, destept sau nationalist.

  Răspunde
   
 • Crisy
  Ianuarie 26, 2015 la ora 22:39

  Domnule Guran,

  Daca ati citit Zorba Grecul, sau ati vazut macar filmul (nu ma indoiesc) stiti ca notiunea de „austeritate’ este total incompatibila cu cultura si traditiile multimilenare ale poporului grec. Grecii sunt din cele mai vechi timpuri consumatori, grasi si filozofi, in niciun caz iobagi la banci, FMI sau UE precum romanii, de exemplu.

  Răspunde
   
 • Mihail Enescu
  Ianuarie 26, 2015 la ora 22:31

  Avem dosare cu persoane care au adus prejudicii statului si care au fost sau vor fi condamnati; ce se intampla cu prejudiciul ? Condamnarea este o pedeapsape masura faptei! DAR !!!???
  De ce nu se ia masuri pentru recuperarea sumelor devalizate de acestia? Condamnarea sa fie insotita si de confiscarea averii nejustificate si acoperirea prejudiciului
  ( va mai aduceti aminte de legea ilicitului ?)

  Răspunde
   
 • Serban
  Ianuarie 26, 2015 la ora 22:15

  Logica celor de la Syriza este simpla si practicata de intreaga umanitatea de-alungul secolelor. Datoriile ce nu pot fi platite, nu vor fi platite. Grecia nu are cum sa-si plateasca acele imprumuturi plus dobanzile fara sa comita genocid social.
  Sa ne inteleg, Merkel nu s-a dus cu palaria la nemti, la francezi, etc ca sa ceara banii aia pe care Troika i-a dat Greciei. Banii aia au venit din tastatura computerului de la BCE. Problema in Zona Euro e simpla, nu exista mechanisme institutionale care sa corecteze sistemul la socuri negative de cerere agregata.
  Mai mult, ai guvernele statelor membre care garanteaza depozitele bancare in euro – o imposibilitate in practica, fiindca TOTI sunt utilizatori de moneda, nu suvernai. BCE-ul ar trebui sa garanteze depozitele in euro si ar trebui sa cumpere bonduri BEI (banca europeana de investitii) pentru investiti in si intre statele membre.
  Uniunea monetara ar trebui sa renunte la prioritati arbitrary precum deficit fiscal din PIB si datorie publica din PIB, si sa urmeze si sa respecte prioritati de angajare in statele membre. Locurile de munca conteaza. Stabilizatorii fiscal automati nu sunt lasati sa lucreze sub Maastricht. Ce e asa de greu de inteles?
  Este normal ca deficitul fiscal sa creasca intr-o recesiune, atunci cand cheltuielile private scad. Toti banii care se duc spre plata de taxe si spre cumpararea de datorie publica (securitati guvernamentale) – toti banii aia vin din cheltuieli guvernamentale.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Ianuarie 27, 2015 la ora 10:38

   Grecia poate sa-si plateasca datoriile, iar redresarea economiei ca urmare a masurilor de austeritate este deja vizibila. Doar ca grecii refuza in continuare sa-si plateasca impozitele. Odata cu relansarea econimica, statul elen poate obtine fondurile necesare rambursarii datoriei ca urmare a cresterii economiei nationale. Primul oas este in directia spoririinveniturilor la buget prin cresterea gradului de colectare a taxelor.

   Răspunde
    
 • Pingback: Umor grecesc? Grecii au votat că îşi taie singuri datoriile | România curată
 • Constantin
  Ianuarie 26, 2015 la ora 20:43

  „alunecările spre stânga…” _ …sunt privite ca o revansa la pierderea suferita pe vremea lui Stalin, cand Occidentul a pastrat Grecia sub influenta sa in proportie de 90%. In sfarsit, multi considera ca acum pot avea parte de comunismul pe care si-l doresc de atata vreme. Doar ca acesta nu prea are legatura cu comunismul stalinist trait de statele est-europene. Domnul Tsipras este noul prim-ministru, personaj tanar, din afara familiilor care conduc prin alternanta Grecia de decenii. Grecii au inimile pline de speranta si mintile de naivitate, precum romanii care l-au votat pe presedintele Iohannis, fara sa fie siguri daca macar o parte dintre promisiunile din campania electorala pot fi infaptuite. Urmeaza masuri de stanga, precum suprataxarea averilor mari, moderarea discursului Syriza, un ateism in conflict cu traditionalismul ortodox grec, relaxarea conditiilor de austeritate si hazard moral. Consecintele includ fara doar si poate subrezirea constructiei europene…

  Răspunde
   
 • Cristian
  Ianuarie 26, 2015 la ora 20:29

  @Szabo Szilard „Iată o ţară pe punctul de a-şi abandona suveranitatea în faţa unui dictator neofascist care este în cârdăşie cu Vladimir Putinin…” spunea prin dec. 2014 senatorul erou al SUA John McCain ! Deci asta-i cel mai potent prim ministru european…

  Răspunde
   
  1. bohumil
   Ianuarie 26, 2015 la ora 22:39

   @Cristian-Cine nu devine vasalul unori „mari democrati”cum este McCain(mai intereseaza-te cine este acest mare erou) imediat devine dictator neofascist.Daca Orban se supunea FMIului,taind salariile cum au facut politicienii nostrii,ca bancile sa scape cu basma curata din beleaua creata de ei,sint sigur ca acum era si el baiat bun cum sint ai nostrii care la primul semnal sint in patru labe.
   Orban nu a sarit niciodata in ajutorul vreunui corupt,cind colegul de partid(care a devenit presedinte)a fost prins cu plagiatul imediat a trebuit sa-si dea demisia,si exemplele pot continua.
   Dupa parerea ta nu este normal sa se orienteze spre Putin,ca „marele exportator de democratie”numit si SUA sa nu-l poate mazili?Crezi ca ungurii chiar mor de dragul rusilor,au uitat ce sa intimplat in 1956?Fii sigur ca nu,dar nici sluga americanilor si a Vest-Europenilor nu vor sa fie,cum am devenit noi.

   Răspunde
    
   1. Cristian
    Ianuarie 26, 2015 la ora 23:54

    Să înțelegem că ungurii au fost băgați cu forța in UE și NATO,acum sunt captivi si lipsiți de securitate și au nevoie de un premier mesianic care să-i îndrepte spre campionul noilor granițe, Vladimir Putin ? Poate cu un drum mai rezolvă și vechea problema a Trianonului,”nem nem sobă”…!

    Răspunde
     
    1. Cristian
     Ianuarie 26, 2015 la ora 23:56

     „Nem nem soha” am scris.

     Răspunde
      
     1. bohumil
      Ianuarie 27, 2015 la ora 07:11

      Eu vorbesc despre un neoimperialism obraznic facut in numele democratiei si tu in doua fraze ajungi la Trianon.
      Daca te vinzi prin afaceri gen Bechtel,BCR,Petrom,etc.etc.,tai salarii,muti povara crizei exclusivi pe umerii cetatenilor esti baiat bun.Daca nu faci cum zic ei imediat te trezest dictator neofascist.Cam atit am vrut sa spun.
      ps.
      Unor oficiali unguri au interzis deplasarea in SUA din cauza ca sint corupti.Lui Hrebenciuc,Nicusor Constantinescu,Oprisan etc.,etc. nu au intetzis niciodata.

       
 • culmea ipocriziei
  Ianuarie 26, 2015 la ora 20:25

  grecii nu au bani sa le dea insulina diabeticilor insulino-dependenti si vor socialism???

  Răspunde
   
 • Daas
  Ianuarie 26, 2015 la ora 20:12

  Cred ca grecia trebuie data exemplu, iar la noi e PPDD-ul e la fel.

  Răspunde
   
 • Gavrila Ion
  Ianuarie 26, 2015 la ora 20:10

  Sunt si eu curios daca grecii au solutie la o criza care aproape se perenizeaza. Sunt ca in 6 luni a sa sufere o noua dezamagire.Nu cred ca omul providential atat de clamat de stanga in toata Europa exista vezi Hollande, Renzi si acuma Tzipras.

  Răspunde
   
 • Geo
  Ianuarie 26, 2015 la ora 19:53

  O diferenta la noi ar fi ca noi tindem sa adoptam modelul american, fata de modelele europene care se indrepta tot mai mult sprrle extremism. Noi iubim mai mult idea democratiei si valorile americane, ceea ce consider a fi un avantaj al nostru in fata derapajelor democrate ale europei si influentei monstrului rusesc.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Ianuarie 26, 2015 la ora 20:50

   Daca ma gandesc mai bine, in vremea cand ma fugareau minerii prin Piata Universitatii despre modelul de democratie evocat de dumneavoastra tre’ sa fi fost vorba, dar nu-l intelegeam noi pe vremea aia. Iubirea romanilor pentru ideea de democratie imi este insa clara, pentru ca a fost racnita din toti bojocii de cei care-i aplaudau de pe margini pe mineri strigand „moarte intelectualilor!”.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase