Prostia are întotdeauna un preţ. Acum, în franci elveţieni

nene transpirat

de Moise Guran

O să vorbesc puţin despre saltul incredibil al cursului francului elveţian. Nu vreau să ne lansăm în explicaţii savante, cu tot respectul pentru cei cu ciocolata, nu cred că economia Elveţiei este atât de importantă încât să ne mai batem capul şi cu ea, aici în România.

Nu ştiu să vă răspund la întrebarea când va scădea sau dacă va mai scădea Francul Elveţian la loc, şi nici nu am mult respect pentru cineva care s-ar lăuda că are un astfel de răspuns. Nu e economie, e loterie… Ceea ce, însă, vreau să facem astăzi, este să ne concentrăm pe modul în care trebuie un român, cu credit în valută, să treacă peste o astfel de situaţie de creştere bruscă a cursului, situaţie pe care, cel puţin teoretic, nu prea are cum să o anticipeze.

Contează mai puţin ce a făcut Banca Elveţiei, contează mai mult faptul că, dacă eşti şi tu un român acolo, care şi-a cumpărat o casă cu credit în franci elveţieni, un român care ştia că ieri cursul a fost de 3,7 lei, s-ar putea să-ţi fi stat inima în loc în momentul în care s-au îngălbenit şi s-au înroşit ecranele televizoarelor care anunţau că a sărit cursul francului elveţian la 5 lei.

Adevărul este că francul nu a fost nici măcar o secundă la 5 lei, iar la 4,9 lei a stat chiar câteva secunde. După care a scăzut la 4,3 lei, ceea ce tot înseamnă foarte mult pentru tine, românule, care trebuie să dai, poate lunar, la bancă să zicem 500 fr. elvețieni, deci cam 2000 de lei.

Poate ai transpirat în momentul ăla de panică şi ţi-ai făcut repede un calcul… la 5 lei francul, luna asta, duci, în plus, la bancă 650 de lei. La 4,3 lei franacul, te duci cu 300 de lei în plus. În primul caz ai avea o creştere de rată de 40%, în al doilea de 15%. Tot e mult.

DE CE E PANICĂ PE TELEVIZOARE?

În primul rând, trebuie să ştiţi că numeroşi jurnalişti au credite ipotecare în franci elveţieni. Asta pentru că, acum câţiva ani, s-au crezut mai deştepţi decât alţii, pentru că o bancă sau mai multe le-au făcut oferte preferenţiale, lor, jurnaliştilor, dar şi pentru că, acum 8-9 ani, mulţi de la ProTV şi-au luat astfel de credite în CHF. Cum ProTV-ul e trendsetter, puteam să zic eu orice, putea să facă Isărescu orice, putea Dumnezeu să le spună că Francul e monedă de economisire, NU de credit, ei tot ar fi făcut creditul. Că, na! Era trendy să ai credit în CHF…

APOI, MAI E ŞI LĂCOMIA…

… specifică oricărei  ţepe de masă din România. De la Caritas, la FNI, iar apoi la creditul în CHF. În esenţă mecanismul este acelaşi. Ai vrut şi tu mai mulţi bani, ai vrut o casă, probabil, în cazul CHF, te-ai dus la bancă şi banca ţi-a spus… ştiţi, vă încadraţi pentru mai mult, dar în CHF. Că are dobânda mică. Iar tu, nu te-ai întrebat de ce dracu’ are CHF-ul dobânda mică… pur şi simplu ţi s-a părut că eşti tu mai deştept decât alţii. S-a declanşat acel mecanism păcătos, acea gheară care ţi-a prins creierul şi ţi-a spus… ce gheşeft! Ei bine, acel mecanism se numeşte Lăcomie.

CE TE FACI ACUM, AZI?

Sigur, ideal ar fi fost să nu ai un astfel de credit.

Dar pentru că asta e deja în istoria celor mai proaste decizii pe care le-ai luat în viaţa ta, ai face bine ca astfel de situaţii, ca cea de azi, să nu te mai surprindă nepregătit. Tot ceea ce poţi să faci, exceptând luarea în calcul a transformării creditului tău în lei, este să ai permanent o rezervă, din care, uite, acum ai putea să îţi plăteşti rata de luna asta, eventual şi pe cea de luna viitoare. Până vezi care e mersul… O astfel de rezervă îţi mai cumpără timp să iei o decizie.

CE TE FACI PE TERMEN LUNG … 

Nu, nu spune că tu nu poţi să faci economii. Este minimul de economisire pe care trebuie să-l faci, ca să nu ajungi pe lista celor cu credite restante. Asta nu este o opţiune. La fel cum nu poate fi o opţiune să plătească statul sau să-ţi plătească banca creditul pe care tu l-ai luat. Asta ar însemna ca noi, toţi ceilalţi, să plătim pentru lăcomia pe care tu ai avut-o acum câţiva ani când te-ai dus la bancă, iar banca ţi-a spus că te încadrezi pentru mai mulţi bani, dacă te împrumuţi în franci sau în euro.

Tot ceea ce pot să faci acum este un management al datoriei tale, un lucru pe care, dacă nu-l reuşeşti, atunci chiar vei fi toată viaţa sclavul creditului pe care l-ai făcut, cândva, pentru o casă.

DE CE NOI, TOŢI, SUNTEM PREOCUPAŢI DE TINE, CEL CARE AI UN ASTFEL DE CREDIT…

Nu te răsfăţa! Ţine cont de faptul că economia este ciclică, la fel este şi cursul valutar, rostul său este acela de a proteja, în final, locurile de muncă, pentru că o apreciere a leului, care ţi-ar face ţie rata mai uşor de plătit, ar putea duce la şomaj. Te-ar putea lăsa, adică, fără slujbă, sau, şi mai rău, i-ar putea lăsa fără slujbă pe alţii, nevinovaţi, care nici n-au astfel de credite.

Altfel spus, uite, noi, în România, avem acum un număr de bănci care sunt expuse pe astfel de credite. Dacă tu ieşi în stradă şi îi ceri Guvernului o ordonanţă care să-ţi permită să plăteşti creditul la o diferenţă de 20% faţă de nivelul la care l-ai luat, atunci banca pierde cam jumătate din banii pe care ţi i-a dat ţie. Cum banca nu lucrează cu bani de acasă, ci cu bani ai altor români, s-ar putea ca ea să blocheze fonduri ale unor companii care ar avea, de exemplu, de plătit salarii.

Urât, nu? Mai urât chiar decât situaţia în care eşti tu, cel care poate ai ajuns azi cu rata de două ori mai mare decât în 2008, din diferenţa de curs. Deci? Care e soluţia? Păi, eu alta nu văd, decât să mai citeşti o dată partea cu managementul creditului. Şi da, bancherul ar face bine să te cheme, să vă sfătuiţi, să căutaţi împreună soluţii, astfel încât să poţi plăti.

Şi aminteşte-ţi de fiecare dată când te duci să plăteşti rata aia uriaşă: prostia are întotdeauna un preţ. Al tău e în franci elveţieni.

P.S. Să mă ierţi, cititorule, care ai un astfel de credit, dacă astăzi am fost, cu tine, prea dur. Dacă nu recunoşti că o meritai, atunci e doar o chestiune de timp până vei face o altă prostie, pe banii tăi.

P.P.S. Doamne! Cât mă bucur pentru jandarmul de la poartă care îmi povestea, acum câţiva ani, că nu mai poate plăti ratele… Era disperat, a refinanţat, s-a mutat la ţară, căci nu şi-a mai permis casa pe care şi-o luase, dar mă bucur din suflet că nu l-a prins ziua de azi cu credit în CHF!

stiri verificate

Comentarii prin facebook

678 răspunsuri la Prostia are întotdeauna un preţ. Acum, în franci elveţieni

 • Mrs Tony Jenny
  Martie 29, 2017 la ora 19:13

  Ai nevoie de un împrumut cu dobândă de 3%? dacă da, se aplică acum cu detaliile dvs. 1.Full Nume: 2.Sex: 3.Age: 4.Phone: 5.Fax: 6.Country: 7.Amount necesare: 8.Duration Perioada: Trimite răspunsul la (trustfundmicrofinancebankplc @ gmail.com) cu cererea dumneavoastră. !!! FACEM VISELE REALITATE !!!

  Răspunde
   
 • Gica
  Februarie 15, 2017 la ora 20:07

  Eu cred ca te dai mare asa sa ai spectatori adevărul este ca ești plătit de corporații ca cele care trimit Anaful la firmele mici sa le închidă, de băncile care executa oamenii simpli când nu plătesc ratele,de cei care vând masini noi care au o problema cu taxa auto pe scurt este vocea lor la radio păcat !

  Răspunde
   
 • Alin
  Februarie 15, 2017 la ora 20:06

  Citeam cu placere aproape tot ce scriai, pana la articolul acesta cand m-ai dezamagit profund. Nu ti-as dori sa fii in cazul meu, un tanar de 26 de ani, cu un servici decent ( la 2 lei/chf-ul plateam rata singur si ma descurcam si sa pun deoparte ceva banuti), parinti fara posibilitati materiale ( locuiam 4 persoane intr-un apartament cu 2 camere de 38 m2) al carui singur pacat a fost dorinta de a avea propria lui casa pentru a-si intemeia o familie. Pacat, pentru ca odata, erai un jurnalist impartial, dar vad ca ai inceput sa mergi pe mana bancilor.

  Răspunde
   
 • Hotnog
  Februarie 15, 2017 la ora 18:10

  Ce vezi „trendi” ma la un credit, ești cu mintea plecata? Creditele în chf au fost intenționat băgate sub nasul tuturor (se făcea atâta reclama) de bănci străine ca sa ne fure mai ușor. Ce mi se pare o mare prostie e ca asta s-a întâmplat legal fără sa se ia nici o măsură de economiștii lui pește.

  Răspunde
   
 • Chf
  Februarie 15, 2017 la ora 17:13

  Mi e scârba de tine,slugă a bancilor!!

  Răspunde
   
 • Daniel Enachi
  Februarie 15, 2017 la ora 16:10

  …sau poate ca trebuia sa faci un articol impotriva celor care au pregatit , atat de temeinic, schema bancara „credite in CHF”?
  Sau nu poti, pt. simplul motiv ca e mai sanatos sa lingi degete de bankster decat sa privesti dincolo de aparente? Nu de alta, dar printre sutele de mii de persoane care au facut imprumut in CHF sunt f multe persoane care nu au terminat finante-banci. Asa ca fa GURA(n) bankerilor in continuare, ca nu esti singurul linge degete.
  PS: unde plm erati toti desteptii atunci cand creditele CHF erau in floare? Sa tipati la TV si in presa ca nu-i decat o capcana bancara? Va durea la baston, fix ca si pe cei din BNR, in frunte cu zeul vostru absolut, Isarescu.

  Răspunde
   
 • Vali
  Februarie 15, 2017 la ora 15:48

  Ești plătit de banksteri nemernicule . Pierderea trebuie împărțită cu banca nu cu tine sau cu poporul roman. E logic

  Răspunde
   
 • Dana
  Februarie 15, 2017 la ora 14:52

  Ce scursura umana esti ! PS: nu am credit in franci elvetieni !

  Răspunde
   
 • Ellen Kullman
  Noiembrie 18, 2015 la ora 18:10

  Bună ziua fiecare, eu sunt doamna Ellen Kullman din limba rusa, am rapid doriți să utilizați acest mediu să-și tundă o mărturie cu privire la modul Dumnezeu mi-a direcționat către un creditor împrumut Legit și reale care au a transformat viața mea din iarbă la har, de la a fi limitat la un femeie bogata care se poate lăuda acum de o viata sanatoasa si bogat fără stres sau dificultăți financiare. După atât de multe luni de încercarea de a obține un împrumut pe internet și a fost scammed suma de $ 3.200 am devenit atât de disperată în obținerea unui împrumut de la un
  legit creditor de împrumut on-line, care nu se va adăuga la durerile mele, apoi am a decis să contactați un prieten de-al meu, care a primit recent un împrumut on-line, am discutat despre problema încheierii nostru și ea mi-a spus despre o femeie numită doamna Clark Marthina care este CEO al CLARK MARTHINA ÎMPRUMUT FIRMA Deci am aplicat pentru o sumă de împrumut de (320,000.00USD), cu rată a dobânzii scăzută de 3%, astfel încât împrumutul a fost aprobat cu ușurință fără stres și toate Preparate unde făcute privind transferul de credite și în mai puțin de două (2) zile împrumutul a fost depus în banca mea așa că vreau să sfaturi orice unul care are nevoie de un împrumut de la rapid
  contactați ei prin: (Clark.marthina@gmail.com). Mă rog ca Dumnezeu sa va binecuvânta pentru lucrurile bune le-a făcut în viața mea

  Răspunde
   
 • Adrian-Iulian
  Februarie 26, 2015 la ora 23:34

  Foarte multi oameni se plang ca la momentul in care au luat creditele in franci, nu s-au incadrat sa il ia in lei.
  1. Daca in momentul in care iti faci scoring-ul, vezi ca nu esti eligibil in moneda in care iti castigi salariul, ce te face sa crezi ca iti vei permite acest lucru in alta moneda?
  2. Desi la creditul CHF rata era aparent mai mica, costul la 30 ani ar fi fost (cel putin planificat) sa ajunga tot cam la valoarea celui in lei (diferenta provenind din factorul de risc). Daca atunci cand ai calculat suma in lei ai identificat ca nu iti permiti toata suma, credeai ca trecand-o in franci ai devenit mai bogat peste noapte si brusc ti-ai permis-o?
  3. Am citi mai sus un comentariu in care un om scria ca a apelat la credit-ul in franci fiindca doar asa isi permitea casa pe care si-o dorea. Cu totii ne dorim o casa mai mare, o masina mai buna, vacante mai frumoase. Dar asta nu inseamna ca ni le si permitem. Daca la momentul respectiv iti luai o casa mai mica, cat iti permiteai in lei, acum o duceam cu totii mai bine.
  4. Perioada de creditare. De multe ori nu stim ce aduce ziua de maine. Cu toate acestea, lumea se inghesuie sa ia credite pe 30 ani. Chiar credeti ca in 30 ani totul o sa fie lin, ca nu va interveni o recesiune economica, un somaj, o boala? Chiar credeti ca acel curs valutar va fi fix?
  5. Reiau sfarsitul punctului 3 …o duceam cu totii mai bine. Spun cu totii, fiindca lacomia voastra are implicatii atat de mari incat este problema noastra a tuturor. Ajutorul ce urmeaza a va fi acordat este obligatoriu si inevitabil. Datoria in franci elvetieni este prea mare pentru a fi inregistrata ca pierdere astfel ca fie direct, fie obligat de procese sau de lobby-ul bancilor statul va pune umarul la salvarea celor indatorati prin suportarea partiala a costurilor de refinantare si/sau reesalonare.

  Răspunde
   
  1. Cris
   Februarie 27, 2015 la ora 07:57

   Adrian tata, daca in viata iti faci astfel de calcule, nu mai iei niciun fel de credit si vei munci toata viata ca un IOBAG pentru a plati chirie pe la unii si la altii. Nu desteptaciunea te scoate din foame ci asumarea riscului… Acei oameni si-au asumat riscul si au pierdut. La buzunar. Pentru o subzistenta de doi lei, platesc cat nu face.

   Răspunde
    
   1. Adrian-Iulian
    Martie 2, 2015 la ora 16:49

    …te scoate din foame – nu vad cum un act pe 4 pereti de pot scoate din foame. Cei 4 pereti nu produc nimic, din contra. Asa ca pe termen nu foarte scurt (30 ani) ai schimbat chiria catre un proprietar cu rata la banca. Si nu, degeaba te pacalesti ca este casa ta – pana nu platesti ultima rata actul din mana ta este bun pana la executorul judecatoresc care te da afara ca nu ti-ai mai platit ratele.
    Tocmai „desteptaciunea” este cea care te poate salva. Dar din pacate este umbrita de lacomie si de niste prejudecati pe care inca le avem ca natie si nu reusim inca sa ne scuturam de ele.
    1. De ce te poate salva desteptaciunea – in primul rand vine mana in mana cu prezenta de spirit si cumpatare. Un om echilibrat va alege in functie de ceea ce are si ce estimeaza realist ca va avea. Nu incearca sa para ceva ce nu este. Daca faci foamea nu iti cumperi casa (mai ales in valuta). Iar daca faci foamea in chirie, crezi ca banca iti va pune ceva pe masa?
    2. Tot desteptaciunea te invata sa gestionezi riscul – unele parti le elimini, altele le reduci sau ai pregatit un plan de rezerva. Printre masuri pot enumera – perioada redusa de creditare, credit in moneda nationala, asigurare suplimentara a creditului cu preluare integrala a platii in caz de somaj, boala sau deces, asigurare optionala imobil, negociere contract credit prin includerea unei clauze de suspendare a platilor pe o perioada de 1-3 luni in caz de evenimente neprevazute, samd.
    3. Cumpatare – Degeaba visezi la vila si piscina daca tu „faci foamea” (citez din raspunsul tau). Invata intai sa nu faci foamea si dupa aceea viseaza la case pe banii altora.
    4. IOBAGIA – Iti multumesc ca mi-ai dat o noua perspectiva asupra obsesiei nationale de a fi toata lumea proprietara. Aceasta era obsesia oamenilor de la tara care vroiau cu disperare pamantul lor. Motivatia s-a diluat sau s-a pierdut (taranii aveau nevoie de proprietate pentru a pastra macar o parte din ceea ce produceau folosind pamantul respectiv), insa obsesia a ramas. Practic, desi un apartament nu iti produce nimic, tu trebuie sa fii in continuare proprietarul lui. Mai mult, obsesia a carat dupa ea si prejudecata ca cine nu are pamant (a se citi casa/ap.) e un terchea-berchea si de rasul satului. In acest caz, constat cu tristete ca nu ne-am indepartat suficient de vatra satului ca sa fim cu adevarat moderni.

    Răspunde
     
  2. besliu valentin
   Iunie 4, 2015 la ora 11:13

   Adrian-Iulian, daca ai studia putin legea, ai intelege mai bine aceste credite in CHF…bancile care au acordat credite chf, au incalcat flagrant legea, si iti dau doar un singur exemplu, pe restul te las sa le descoperi singur,Legea 469/2002 la articolul 2, alineatul 2, abrogata in prezent,dar in viguare in 2007,2008 spune : „Contractul trebuie să cuprindă în mod obligatoriu,în funcţie de natura sa,clauze contractuale referitoare la:obligaţiile ce revin părţilor în derularea contractului, condiţiile de livrare şi de calitate a bunurilor şi/sau serviciilor,termenele, modalităţile de plată şi de garantare a plăţii preţului,instrumentele de plată şi clauzele de consolidare a preţului în condiţiile inflaţiei şi devalorizării, riscul contractual, precum şi modul de soluţionare a eventualelor litigii apărute în legătură cu derularea şi executarea contractului.”
   Acum ai inteles mai bine creditele in CHF?
   Iti spune ceva : „clauzele de consolidare a pretului in conditiile inflatiei si devalorizarii?”

   Răspunde
    
   1. Ce Has Ef
    Iulie 27, 2015 la ora 17:22

    @besliu valentin

    clauzele de consolidare a pretului in conditiile inflatiei si devalorizarii – Pretul creditului il reprezinta dobanda si cum la majoritatea creditelor in CHF dobanda a fost fixa rezulta ca si pretul a fost fix. Cursul RON/CHF nu are nicio legatura cu pretul. Ai inteles cum e cu pretul in vigoare ? vigOare, da, cu „o” !

    Răspunde
     
  3. hmo
   August 7, 2015 la ora 22:25

   dupa razboi multi vieji se arata !!! de ce , voi toti , acesti „carcotasi” nu ati facut asemenea comentarii si atentionari atunci in 2006-2008 cand se ofereau aceste credite ??? de ce ??? …pentru ca nu habar nu aveati cu ce se manaca !! dar acum…gura mareeee !!!

   Răspunde
    
 • didi
  Februarie 20, 2015 la ora 08:41

  Eu nu stiu cum de nu v-a luat lumea la injurat..pe bune acum..Sunteti jalnici,asa sunt romanii,vor sa ‘para’ bogati,ar face orice sa aiba o masina noua,chiar daca asta ar insemna sa nu mai manance,sau sa isi ia casa,sa fie proprietar domle…Mai,ati fost lacomi si prosti,dar nu nemai deranjati si pe noi cu problemele voastre,ok?😈

  Răspunde
   
 • didi
  Februarie 20, 2015 la ora 08:35

  Bai sarantocilor,la ce ati luat zeci de mii de franci daca stiati ca nu aveti cu ce plati?Sa va lafaiti si sa aratati ca aveti case si masini,cu chirie va era greata daca stateati.Doamne,mare tie-e gradina!Platiti-va datoriile,v-ati asumat un risc,nu v-a pus nimeni pistolul la tampla sa luati credit.Va durea in c.. daca nu va cumparati apartament sau vila,in locul vostru as tacea malc.

  Răspunde
   
  1. Elena
   Februarie 15, 2017 la ora 19:13

   Cand esti prost cel mai bine e sa taci. Vad k tu habar nu ai pe ce lume traiesti asa k nu mai fi penibila.

   Răspunde
    
 • Sir Rahul Gandhi
  Februarie 13, 2015 la ora 11:53

  Buna ziua Sir / Madam

  Ai nevoie de un împrumut de urgență să plătească factura, Configurarea o afacere sau pentru alte scopuri? Daca da, contactați-ne pe e-mail nostru oficiu prin: ((skycredit01@outlook.com)) la 3% rata dobânzii pentru mai multe detalii.

  Salutări calde,
  Sir Rahul Gandhi (C.E.O)
  Sky Credit de investiții

  Răspunde
   
 • anca
  Februarie 12, 2015 la ora 15:33

  cam arogant domnule Guran..Moise…sa fie o trasatura de origini ?.cei care au luat astfel de credite au avut lacomia doar de a-si cumpara o casa..si poate o masina dc le-au mai ajuns banii…nu sa isi ia iaht. In plus nu au luat banii de la camatarii de la coltul strazii (desi si aceste banci sunt camatari cu acte in regula ) ci s-au adresat unor institutii bancare ce le promitea cea mai mica dobanda de pe piata. Ne scuzi ca nu suntem toti asa isteti ca tine sa ne prindem ca dobanda de 5 % din contract era de fapt de 12% daca adaugam si comisionul de risc, ca e drept la 1,9 lei francul nu ne-a atras asa tare atentia. Mi se pare ca in ultimul timp, te supraevaluezi ..si iti doresc ca tot ce judeci acum sa tariesti pe pielea ta ca sa nu mai emiti asa usor valori de judecata. Poti sa iti spui parerea fara sa jugnesti oamenii si sa apreciezi tu asupra caracterului ori asupra coeficientului lor de inteligenta.

  Răspunde
   
 • Sabin
  Februarie 10, 2015 la ora 22:58

  Foarte istet domnul Guran,
  azi suntem la Money Chanel, maine la TVR1 poimane la Radio si apoi…uitarea.
  Poate ar fi cazul sa vorbiti despre spagi (daca va mai urmareste cineva-poate mama de la Severin) de 12 milioene de euro platiti din banii publici. Aceasta suma ar acoperi diferentele de curs pentru care bancile care au acordat credite in CHF deja si-au acoperit marjele si dobanzile. Si ar ajuta personele care chair au vrut ..cinstit sa aiba o casa.
  Vorbiti cat mai aveti spatiu…. cred ca ar fi cazul sa va faceti blog..sa aberati singut. Eventual vorbiti cu rudele sa va citeasca aberatiile si va da dea cate un like ..pentru google.
  Astept cu nerabdare acest moment…doar asa ca fapt divers…

  Răspunde
   
 • Florin
  Februarie 10, 2015 la ora 15:27

  Stiati ca un credit Prima Casa acordat in EUR, NU SE POATE CONVERTI in RON ?
  DA, este adevarat.
  Am facut solicitare scrisa la banca, am sunat la FNGCIMM, dep. Prima Casa, 021.311.99.89 si nu se poate realiza aceasta conversie…cica nu prevede OUG 60/2009 si HG 717/2009.
  Eu am citit si rascitit dar nu sunt jurist…asa ca…am dedus ca doar nu se poate refinanta…ceea ce este altceva !
  Va rog sa investigati dvs. aceasta problema, aveti alte resurse.
  Nu mi se pare corect sa nu ai posibilitatea sa faci aceasta conversie din moment ce esti cu plata la zi a creditului, comisionul catre FNGCIMM este achitat iar soldul creditului este mai mic decat la data acordarii creditului.
  Mai mult, m-am oferit sa fac dovada venitului, sa achit eventuala diferenta de curs valutar la soldul creditului (daca e cazul)…orice…dar nu se poate.
  Si, stiti DE CE ?
  Deoarece ptr banca este mai avantajos un credit in Eur ( marja neta de profit este mai mare ) decat la un credit in RON.
  Multumesc.

  Răspunde
   
 • george
  Februarie 7, 2015 la ora 07:48

  Pe tine este greu sa te apere cineva. De unde esti DE LOC ? Vine omul si ne invata economie si noi ne suparam pe el ? este acuzat in fel si chip , balacarit . cine a luat credit in valuta (nu conteaza moneda
  ) ar face bine sa taca , nu se poate sa accesezi un credit pe 20 , 30 de ani stiind bine ca exista un mare risc valutar , nu inteleg ce atata tam tam , il faci pe Moise prost ? esti ridicol . daca erai destept nu aveai credit in franci prietene , de ce nu ai mmancat tu mai putin , faceai economie si nu mai aveai nevoie de credit …

  Răspunde
   
 • Sa mai citeasca si Guran
  Februarie 2, 2015 la ora 13:58

  Cod civil:
  Art. 1.271. — (1) Părțile sunt ținute să își execute obligațiile, chiar dacă executarea lor a devenit mai oneroasă, fie datorită creșterii costurilor executării propriei obligații,
  fie datorită scăderii valorii contraprestației.
  (2) Cu toate acestea, dacă executarea contractului a devenit excesiv de oneroasă datorită unei schimbări excepționale a împrejurărilor care ar face vădit injustă obligarea debitorului la executarea obligației, instanța poate să dispună:
  a) adaptarea contractului, pentru a distribui în mod echitabil între părți pierderile și beneficiile ce rezultă din schimbarea împrejurărilor;
  b) încetarea contractului, la momentul și în condițiile pe care le stabilește.
  (3) Dispozițiile alin. (2) sunt aplicabile numai dacă:
  a) schimbarea împrejurărilor a intervenit după încheierea contractului;
  b) schimbarea împrejurărilor, precum și întinderea acesteia nu au fost și nici nu puteau fi avute în vedere de către debitor, în mod rezonabil, în momentul încheierii contractului;
  c) debitorul nu și-a asumat riscul schimbării împrejurărilor și nici nu putea fi în mod rezonabil considerat că și-ar fi asumat acest risc;
  d) debitorul a încercat, într-un termen rezonabil și cu bună-credință, negocierea adaptării rezonabile și echitabile a contractului.

  Răspunde
   
  1. Adrian-Iulian
   Februarie 26, 2015 la ora 23:46

   Foarte corect si, asa cum am precizat intr-un alt comentariu, se va interveni pana la urma pentru a remedia situatia. Ca se va interveni din cauza ca diferentele intre valoarea bunului si suma platita au ajuns sa fie prea mari (ca in art. din dr. civil citat), sau pentru a preveni destabilizarea pietei de credite prin neacoperirea ratelor, rezultatul va fi fix acelasi. Si atunci eu, contribuabil fara nici un credit, voi pune umarul sa iti platesc casa pe care nu ti-o mai permiti. Practic, in loc sa beneficiez eu si copilul meu din impozitele pe care le platesc (banii sa ajunga la sanatate, la educatie, etc.), trebuie sa iti acopar tie prostia de a te fi intins mai mult decat iti este plapuma. E cinstit asa?

   Răspunde
    
 • gigel
  Ianuarie 29, 2015 la ora 15:33

  De acord cu Moise: galagia de pe TV e legata si de interesele personale ale jurnalistilor cu credite in CHF, de interesele unei televiziuni…la la la.

  Ce face Moise? Mai sa fie! Exact acelasi lucru. Dupa ce am citit articolul si comentariile pe diagonala, m-am uitat si eu pe site-ul biziday cam ce banci platesc reclama: BT si Volks care ne invita sa luam multi bani si sa facem orice vrem noi cu ei:-) Cine are probleme cu portofoliul CHF? Volks si imediat BT 🙂 Misto!

  Răspunde
   
 • Pingback: Moise dar nu si Guran | rau de bun
 • Iulian
  Ianuarie 27, 2015 la ora 08:24

  Eu nu am credite, dar am avut. Acum dupa un an de cand mi-am platit anticipat creditul pot sa spun ca astia din domeniul bancar isi bat joc de clienti, iar singura solutie care se mai poate ,cat de cat , este procesul cu banca. De ce sa mai iei credit de la banca, cand banca nu respecta contractul standard semnat cu clientul? Astia trebuiesc bagati toti in puscarie si confiscate toate averile lor si ale nemurilor sunt toti o maifie: banci, BNR si ploiticieni. Romani boicotati bancile!

  Răspunde
   
 • sandra
  Ianuarie 26, 2015 la ora 20:39

  Bună ziua, domnul și doamna
  Ai nevoie de finanțare între persoane fizice pentru a face față cu dificultăți financiare pentru a rupe în cele din urmă din impas provocat de către bănci, prin respingerea dvs. creditelor dosarelor de cereri de? Suntem un grup de experți. Noi vă oferim finanțare variind de la € 2.000 până la € 350.000.
  Aici este adresa mea de e-mail:bancaassurance524@hotmail.com

  Răspunde
   
 • sandra
  Ianuarie 26, 2015 la ora 20:35

  Buna ziua Dl / Dna
  Sunt un individ, o femeie de afaceri care oferă finanțare între special în 48 de ore. Permiteți-mi să vă contacteze în această zi. Aș dori să vă informez că eu sunt un anumit finanțare ofertă pentru ai ajuta pe cei în nevoie. Am acorda de 10.000 € la 1.000.000 € cu o rată de 2% pe an. Contactați-mă prin e-mail pentru mai multe informații vă mulțumim pentru înțelegere.

  Soluția pentru nevoile dumneavoastra Rapid de credit

  Răspunde
   
 • misaila ghizela
  Ianuarie 26, 2015 la ora 14:24

  am luat un credit de nevoi personale in CHF , a fost singura oferta facuta de banca la care ma incadram dupa venit , nu am inteles de ce toti considera ca acest credit era in 2008 cel mai iesftin , daca eu am in contract o dobanda de 10,80% , am cerut explicatii la sucursala unde am incheiat contractul iar doamna respectiva nu a putut sa-mi reaspunda , daca poate cineva sa-mi dea un raspuns la aceasta intrebare multumesc anticipat , vreau sa stiu daca este legala sau abuziva ?

  Răspunde
   
 • Stelian
  Ianuarie 25, 2015 la ora 18:14

  Nu. Ati luat pentru ca daca ati fi luat un credit in lei banca va imprumuta mai putini bani.
  Da. Motivele pentru care v-au trebuit bani atunci sunt foarte variate si cred ca merge de la urgente medicale si pana la case de fite.
  Moise a spus ca ati vrut mai multi bani atunci, chiar stiind ca riscurile sunt mult mai mari.

  Răspunde
   
 • adrian
  Ianuarie 21, 2015 la ora 18:50

  Sa nu ma inteleaga nimeni gresit nu tin cu bancile care sunt la baza acestor crize, dar pt ca exista un dar principalii vinovati sunt cei care au facut creditul pt ca la acea vreme multi experti spuneau ca lumea sa se imprumute in moneda in care castiga tocmai pt a evita situatiile astea.

  Acuma puneti-va o intrebare: daca scadea cursul la 2 lei? Ce se intampla daca banca dadea in judecata imprumutatul.

  Cand faci un credit mai ales in monrda straina si pe termen lung iti asumi un risc ff mare

  Repet nu tin cu banca dar ca exercitiu de imaginatie trebuie evaluata si situatia opusa

  Răspunde
   
  1. Adi T
   Ianuarie 22, 2015 la ora 11:19

   Cand a scazut francul, banca a marit dobanda.

   Răspunde
    
 • silviu
  Ianuarie 21, 2015 la ora 14:51

  În urma cu 9 ani am luat credit de la banca, in lei, cu toate ca dobanda era mai mare decat la creditele in valuta. Am optat pentru aceasta varianta datorita riscurilor la creditele in valuta. Am colegi de munca care au luat credit in valuta, cu toate ca se stia ca este riscant, insa s-au bucurat ca, la aceiasi suma de bani luata, ei aveau rata mult mai mica, eu avand dobanda mai mare decat a lor. Stiau ca-si asuma un risc, au platit rate mult mai mici, iar acum vor ajutor! E corect!!?? Eu plateam circa 630 lei rata lunara, iar colegii mei, cu credite in valuta si aceiasi suma luata de la banca, plateau undeva in jur de 470-480 lei….Cunosc cazuri concrete. Acum, totul devine politica…aceasta masa de oameni sunt voturi si trebuie sa fie ajutati, spun unii!!! Și dacă ne uităm numai la Măruță sau Acces Direct nu avem cum să vedem că BNR-ul a recomandat întotdeauna creditele în lei. Au fost și recomandări pentru credite în valută, însă pentru cei ce au salarii în valută….faceți diferența!!??

  Răspunde
   
  1. vezuviu
   Ianuarie 21, 2015 la ora 21:02

   Daca imi arata cineva o inregistrare cu o astfel de recomandare facuta in anul 2006-2007 bag capul in pamant precum strutul. nu exista asa ceva.
   In a doua jumatate a lui 2008 au fost cateva declaratii timide si din 2009 ne-au intoxicat cu aceasta recomandare. Ati innebunit cu totii ? Ce aveti?

   Răspunde
    
 • florin
  Ianuarie 21, 2015 la ora 14:45

  oare dobanzile pe care le platesc oamenii la CHF nu ar trebui sa fie ceva de genul: LIBOR CHF + Diferenta dobanda banca ? pt ca am vazut ca e calculata la eurobor + diferenta dobanda banca pe mai multe forumuri site-uri sau alte stiri (personal nu am credit in chf) astfel ducand la o scadere a ratei de peste 30 % ?? (creditul in euro e eurobor + DBB, in lei ROBOR + DBB) ?

  Răspunde
   
 • Ionel
  Ianuarie 21, 2015 la ora 12:24

  Ceea ce se pare ca nu intelege nimeni, este scopul acestui articol.

  Nu e pentru voi, cei care ati facut credit in CHF, nici pentru voi, cei care ati facut credit in EUR sau RON si categoric nici pentru cei care nu au facut nimic.

  Este pentru romanul, care iesind din criza, uita lectiile trecutului. Si Guran e doar un profesor care zbiara cam tare, deja stresat de gandul ca o sa ne aruncam iarasi pe solutii „destepte”.

  Te-a jignit? Te-a suparat? E dreptul tau sa te simti asa. Si dreptul tau sa il mustrezi. Dar cred ca nu a dorit sa dea in tine. A dorit sa dea in cel care o sa gandeasca cum ai gandit tu. La fel cum dai si tu astazi in „idiotul” de tine care a luat creditul. Si e normal sa ne justificam deciziile. Dar „mm gresit” cam lipseste ca si expresie din neamul nostru . Man Up.

  Solutia se poate gasi doar prin „dialogul” celor doua parti implicate in contract. Client si Banca. Nu stat, nu BNR, nu alti contribuabili.

  Am credit in EUR luat la cursul de 3.3.

  Răspunde
   
  1. fedorciuc mariana
   Ianuarie 21, 2015 la ora 17:33

   da, ai luat in eur la curs de 3,3 si acum e 4,5, deci cu cca 36% mai mult; eu am luat in chf la 1,9(2008) si acum e 4,57, deci cu 120% mai mult. CUM TI SE PARE? daca tie ti-ar creste cu 120% rata acum, cum ai plati-o? o crestere cu 40-60% inteleg sa suport ca si risc, mi-o asum,si nu am strigat la nimeni pana la momentul asta, in care nu pot plati, e prea mult …

   Răspunde
    
  2. cristian
   Februarie 12, 2015 la ora 04:13

   Am citit aproape toate postarile si as vrea sa-mi expun si eu punctul de vedere:
   – eu sunt un „beneficiar” al acelui credit si ceea ce platesc eu este compus din: rata, dobanda + comision 160chf);
   – e o clauza abuziva acel comision, dar cu toate acestea nici un judecator nu mi-a dat dreptate;
   – l-a categoria lacom si prost fara o cultura bancara ar trebui sa-l incadram si pe Dl Mugur Isarescu care a luat un credit in franci si pe care l-a returnat inainte de cresterea exagerata a francului?
   – atunci cand am luat casa am optat pentru aceasta valuta nu pentru ca am cerut-o eu ci pentru ca era singura valuta care acoperea suma de care aveam nevoie. Si pentru cei care zic ei ca s-au gandit mai bine aveati unde sa stati. Noi nu solicitam refinantarea la un curs isyoric pentru toate creditele ci doar pentru acelea cu care s- luat orice altceva ( au foat si credite de nevoie personale pentru care oamenii au luat masini).
   Uneori e bine sa ne abtinem de la comentarii rugandu-va sa fiti mai moderati atunci cand dati sfaturi, toti cei care ati postat aici. Sa nu uitati niciodata ca puteti fi in locul nostru voi cei care acum va dati cunoscatori. Va reamintesc ca fiecare dintre Dvs suntwti oameni ai scopul oamenilor este acela de a gasi solutii, v-as dori sa nu fiti in locul nostru toti cei care vorbiti „pe langa subiect” pentru ca atunci cand veti fi in locul noatru va vom da noi la picioare.
   Societatea nu creste pe cadavre.

   Răspunde
    
 • rot
  Ianuarie 20, 2015 la ora 23:11

  Da. Cheltui bani care nu sunt ai tai si pe urma nu-i mai platesti. Te si isterizezi daca creditorul isi cere banii inapoi. Legea falimentului e o lege pt milogi perversi

  Răspunde
   
 • liviu
  Ianuarie 20, 2015 la ora 22:15

  Raspuns pt un programator
  Draga domnule, iti scrie tot un programator care in anii aia de bum putea sa-si ia credit 200 de mii euro. Insa a continuat sa stea cu chirie si sa se minuneze cum altii cu salariu de 5-10 ori mai mic iti cumparau apartamente (unii cu 4 camere). Eu „tremuram” la gandul unei rate de 500 euro. Adevarat ca sotia, profesoara, avea putin peste 100.
  Crezi tu ca daca pleci din tara, moare IT-ul fara tine? Angajarile tot cresc in IT. Recunoste ca ai pariat si ai pierdut. Aveti coloana oameni buni. Moise are dreptate, nu ca ar fi in asentimentul meu. Respect pt cei cu bun simt!

  Răspunde
   
  1. Un programator
   Ianuarie 21, 2015 la ora 15:18

   Pentur liviu:
   Ai dreptate si tu. Si eu tremur de la criza. Recunosc ca am pierdut. Nu am avut intentia sa ma imbogatesc ci sa imi iau o casa. De fapt traiesc destul de auster … nici macar mobila nu am in casa. Nici concediii nu am facut. Tot platesc.
   Pot sa iti spun ca consider ca 8 ani de zile am platit cu varf si indesat toate majorarile (rata s.a dublat) dar acum nu mai pot. Si o asemenea variatie mare in scurt timp se numeste catastrofa si trebuie solidarizata.
   Si daca eu esuez aici am sa plec. Si altii gandesc la fel. Nu IT-ul moare. Ci statul pierde pe termen lung … (deci cei care raman aici) incet incet ca cei care au pariat pe succesul Romaniei au pierdut. Daca Romania avea success as fi fost ok acum.
   Eu doar am facut un calcul economic sa demonstrez ca oricum ar fi nimeni nu pierde de la mine. Si ca toti castigam.
   Ceea ce as fi dorit de la societate era sa ma ajute sa trec peste moment. Si banii i.ar lua inapoi. Daca nu exista intelegere asta e. Daca e sa o iau de la zero am sa plec. Si cei care raman pierd. Eu deja am pierdut. Dar nu mai pot contribui pentru cineva care nu ma ajuta la nevoie.

   Răspunde
    
   1. Stelian
    Ianuarie 21, 2015 la ora 17:49

    Credeti ca in alta tara va ajuta ceilalti locuitori ai acelei tari atunci cand nu va mai puteti plati rata la casa?

    Răspunde
     
    1. Un programator
     Ianuarie 25, 2015 la ora 22:08

     Nu cred ca ma va ajuta nimeni. Economia acelei tari va fi dezvoltata. Voi achita ce am aici repede. 🙂
     Dobanzile vor fi mult mai mici. Voi avea alta putere.
     Acum sa mai revin cu o justificare legat de ce am gandit:
     Ce nu ai inteles este ca luand franci elvetieni am pariat pe promisiunile Romaniei (politici, economie), am dat de munca la oameni … era bine atunci nu?. Daca Romania ar fi mers bine acum eram ok. As fi achitat pana acum.
     Oricum ar fi plec de aici. Am sa achit … nu vreau pomeni.
     Dar nici Romaniei nu voi mai da din banii mei in viitor. Si ca mine gandesc multi.
     Va urez success celor care ramaneti.

     Răspunde
      
     1. testament
      Ianuarie 26, 2015 la ora 20:59

      programatorule, sunt un medic care are nevoie de medicamente, ca m-a lovit boala cronica, fara ca eu s-o fi cerut, fara sa fi semnat vreun act, fara sa-mi fi oferit vreo satisfactie inainte.

      stii ce mi s-a spus de la casa de asigurari? sa mor, ca nu e treaba lor.

      asa ca iarta-mi egoismul, dar nu pot sa te ajut, dar trebuie sa-mi aranjez statutul juridic al proprietatilor si sa-i las, legal, copilului meu minor si deja orfan, garsoniera bunica-sii.

       
     2. Om cu bun simt
      Februarie 9, 2015 la ora 14:17

      Domnia da, „un programator” continua cu idea ca este cumva buricul Pamantului, sau cel putin al Europei si al acestei natiuni („luand franci elvetieni am pariat pe promisiunile Romaniei (politici, economie), am dat de munca la oameni …”). Evident, tara este de vina ca nu s-a dezvoltat asa cum a dorit si a cerut domnia sa. „Daca Romania ar fi mers bine acum eram ok”. Uau-uau… si hai sa ne razbunam pe tara si pe conationalii nostrii: „Dar nici Romaniei nu voi mai da din banii mei in viitor… Va urez success celor care ramaneti”.
      Tara este de vina.

      Nu ne spune nici o vorba despre propriile planuri aberante, nerealizabile si irealiste. Dublate de lipsa unui minim bun sint economic; cu totii am putut vedea pe toate canalele in acea perioada, cum Mugur Isarescu, Adrian Vasilescu si alti specialisti in domeniul bancar ne sfatuiau insistent sa nu ne indatoram in monede exotice.

      Ceea ce se desprinde este ca tara este de vina, toti, toti, numai domnia sa, „un progranator”, nu. Si mai mult, domnia sa, buricul natiunii, a ajutat aceasta tara, pe care acum o dispretuieste.
      De ce nu plecat inainte? De ce nu aluat credit pe alte plaiuri si in alta societate? Mai ales daca „Economia acelei tari va fi dezvoltata. Voi achita ce am aici repede. Dobanzile vor fi mult mai mici. Voi avea alta putere”.
      Si de ce acum, cand a esuat in demersurile sale economice balacareste aceasta natiune?

      Aceasta este o dovada de spirit imatur si imposibilitate de realiza ceva in viata si in societate.
      Din pacate, multi sunt in aceasta situatie; visuri aberante, nerealizabile si megalomanice. Apoi societatea, BNR-ul, ceilalti concetateni trebui sa le plateasca creditele…
      Sa ne intelegem: este normal sa se caute o solutie de rezolvare cu banca creditoare, in mod individual, iar aceasta sa aiba o atitudine flexibila si intelegatoare pentru dificultatile unui client, datorate, in mod normal si evident, de modificarile cursului respectivei monede.

      Dar de ce considera autorul comentariului ca este de vina natiunea??
      Pentru propriile greseli? Pentru megalomania, nerealismul si incultura economica proprie?

       
    2. Dan
     Ianuarie 28, 2015 la ora 00:31

     Legal, moral ,uman e.t.c da in alte state se aplica acest ajutor de catre stat . Ex. In cazul unor banci .. care au falimentat ( credite neperformante, comisioane si salarii uriase luate de catre salariatiii si conducerea acestora) statul a intervenit pentru a nu ameninta stabilitatea economica,economiile deponentilor , etc deci ajutand , salvand pe cei ce depindea de aceste banci din bani tuturor cetatenilor . Deci a ajutat pe cineva care a fost expus unui risc nevazut dar de care stia toata lumea ” LACOMIA SI RAPACITATEA BANCILOR SI A CELOR CE LE CONDUCE-PATRONA)
     Retoric intreb:????? de ce atunci cineva a fost ajutat si acum cand e o situatie mai pesonalizata , cand in proportie de 99% cei care azi sunt in dificultate au credite ipotecare , pt a avea o casa . cred ca e egoism pur si o anumita rautate !
     PS
     Moise , cand am ajutat eu ,”contribuabilul”
     cel care am investit ..si investesc in continuare bani in bugetul statului , din care s-a platit escrocheriile de la , Bancorex , Banca agricola , si cate au mai fost .. de ce nu mai facut ..asa prieteneste „prost, lacom sau cu o lipsa cultura financiara

     Răspunde
      
    3. D.T.
     Ianuarie 28, 2015 la ora 00:36

     Legal, moral ,uman e.t.c da in alte state se aplica acest ajutor de catre stat . Ex. In cazul unor banci .. care au falimentat ( credite neperformante, comisioane si salarii uriase luate de catre salariatiii si conducerea acestora) statul a intervenit pentru a nu ameninta stabilitatea economica,economiile deponentilor , etc deci ajutand , salvand pe cei ce depindea de aceste banci din bani tuturor cetatenilor . Deci a ajutat pe cineva care a fost expus unui risc nevazut dar de care stia toata lumea ” LACOMIA SI RAPACITATEA BANCILOR SI A CELOR CE LE CONDUCE-PATRONA)
     Retoric intreb:????? de ce atunci cineva a fost ajutat si acum cand e o situatie mai pesonalizata , cand in proportie de 99% cei care azi sunt in dificultate au credite ipotecare , pt a avea o casa . cred ca e egoism pur si o anumita rautate !
     PS
     Moise , cand am ajutat eu ,”contribuabilul”
     cel care am investit ..si investesc in continuare bani in bugetul statului , din care s-a platit escrocheriile de la , Bancorex , Banca agricola , si cate au mai fost .. de ce nu mai facut ..asa prieteneste „prost, lacom sau cu lipsa de cultura financiara .

     Răspunde
      
   2. Om cu bun simt
    Februarie 9, 2015 la ora 13:45

    Acesta este un comentariu care ma oripileaza si ma revolta. Si cred ca pe oricine citeste si ANALIZEAZA ceea ce scrie distinsul nostru confrate „un programator”.

    Discutam aici de o actiune materializata intr-un contract civil intre doua parti; distinsul domn ar dori sa il ajute societatea civila, adica noi, tot poporul roman sa ii platim creditul. Pentru casa in care sta dumnealui.
    Ne induioseaza cu informatii ca nu are mobila si ca nu a plecat in concediu. Cam asta este in esenta tema celor care cersesc la colt de strada, si anume sa induioseze trecatorii cu situatia in care se afla; idee care a fost exprimata sublim de cineast in pelicula „Filantropica”.
    Dupa care domnia sa santajeaza societatea cu multa gratie, ca va pleca din aceasta tara, iar societatea va pierde imens, si pe cale de consecinta, noi cu totii…
    Atentie! Este posibil sa ii traga si pe altii, intru fugit din tara, pe alte meleaguri unde viitorii concetateni vor plati creditele celor care isi doresc case si nu le mai platesc ulterior.

    In mod voalat ne spune domnia sa ca „va muri” domeniul in care profeseaza, daca va pleca si statul va pierde, adica noi toti, romanii.
    Santaj ordinar.
    Domnia sa, „un programator” considera ca este un fel de centrul Universului sau cel putin buricul Pamantului. Nu mai vorbim, al acestei natii.

    Atentie!! Nu vorbim aici de ajutorarea unui grup social defavorizat, cum ar fi persoanele cu handicap, sau varstnicii, sau persoanele fara posibilitati, care au nevoie de UN MINIM PENTRU A SUPRAVIETUI. Si pe care o societate este obligata sa il ofere.
    Nu, vorbim de un contract civil, cum am mai spus, in urma caruia, o persoana cu discernamant si in totalitatea facultatilor mintale, a intreprins demersurile pentru a dobandi o proprietate privata. Deci a se imbogati, indiferent cum ar incerca domnia sa se exprime si sa ne manipuleze. Aceasta este totusi realitatea.

    Mai citim ca toata tara este de vina ca nu a avut success (?!?). Chiar este exprimata de doua ori aceasta idee, deci domnia sa, autorul comentariului, este foarte marcata de acest lucru si vrea sa ne convinga si pe noi.
    Iar in contradictoriu cu aceasta tara, care nu a avut succes, autorul a facut tot ce a putut, dar nu are nici o vina pentru situatia proprie si pentru propriile dorinte nerealiste, irealizabile si megalomanice.
    Probabil ca daca ar fi ales sa cumpere o casa mai mica sau sa locuiasca intr-un apartament de bloc (fie si cu mai multe camere), ca majoritatea romanilor de la care domnia sa asteapta sa ii plateasca creditul in discutie, nu ar fi ajuns in aceasta situatie.

    DIN PACATE, IN ACEASTA SITUATIE SE AFLA CEI 70.000 DE OAMENI CARE AU AVUT DORINTE MEGALOMANICE SI NEREALIZABILE SI ACUM DORESC SA LE PLATEASCA ALTII CEEA CE SI-AU INSUSIT.

    Răspunde
     
   3. Om cu bun simt
    Februarie 9, 2015 la ora 14:24

    Corecturi: [idea] -> ideea, [bun sint] -> bun simt, [nu plecat] -> nu a plecat, [aluat] -> a luat

    Răspunde
     
 • ct
  Ianuarie 20, 2015 la ora 19:05

  Pentru mine lucrurile sunt mai simple. Nu am credit in franci, si nici in Euro, deci vad lucrurile altfel. Am citit toate comentariile si cateva lucruri imi sar in ochi:
  1. Bancile incurajau creditele in franci, pentru ca dobanda este mica si moneda stabila (un analist financiar istet nu ar sfatui pe nimeni sa se imprumute in franci, ba dimpotriva);
  2. Nu erau disponibile (sau poate erau, dar intr-o masura mai mica)credite disponibile in alte monede;
  3. Bancile nu au virat niciodata franci, obligand clientul sa piarda si la cursul de schimb impus si imprumutand intr-o moneda virtuala;
  4. Exista clauza (?) in contracte ce prevede sitautii pentru cresterea francului cu mai mult de 10% (si mai exista si comisioane de protectie a riscului care protejeaza … ce?)

  Nu sunt analist financiar, nici nu pretind ca am habar. Dar mie mi se pare MISSELLING. bancile au profitat fie de nestiinta clientului, fie au mintit. Si eu, ca si client neavizat, intotdeauna ascult de specialist (reprezentantul bancii din fata mea).

  Cititri cate sute de miliarde au platit TOATE bancile din UK pentru missellin (plus dobanda aferenta) si o sa vedeti ca situatia era mai putin clara. Dati bancile in judecata – veti castiga. Daca nu in Romania, undeva in Europa sigur.

  Răspunde
   
 • comentator
  Ianuarie 20, 2015 la ora 14:27

  Dincolo de invectivele si adjectivele cu care se gratuleaza initiatorul dar si participantii la aceasta discutie se afla cateva lucruri( adevaruri era sa zic ) de bun simt pe care toata lumea le trece cu vederea .
  Mai intai , romanii nu au cultura bancara dar mai ales au ramas cu cateva prejudecati si obiceiuri nesanatoase :
  1 – sa se imprumute : au nevoie n-au nevoie , se imprumuta ! Imprumutul e un mecanism care il vulnerabilizeaza pe imprumutat si-l intareste pe creditor , asta se stie si se constata. Desigur ca bancile , un fel de camatari cu costum si cravata , au tot interesul sa dea bani cu imprumut , sa cumpere ieftin si sa vanda scump. Tocmai pentru a incuraja acest comportament care pe ele le avantajeaza creeaza tot felul de mecanisme si de pachete atractive , doar –doar prind un client. Asa au aparut imprumuturielle pe loc , cu buletinul , cu adeverinta , cu telefonul , cu orice , oricand si oriunde . Nu poti blama bancile ca fac un business din care vor sa castige , ca nu sunt perfect transparente si oneste , e ca si cum le-ai nega identitatea . Sa se imprumute pentru orice : frigider, aspirator , vacanta , masina si locuinta , pentru nunti si botezuri , pentru afacere si pentru plecare afara la munca . Daca nu ar exista mirajul si atractivitatea lucrului luat acum si platit haaat, nu stiu cand , n-ar exista nici aplicantii la imprumuturi. Nu stiu cand si daca e nevoie cu adevarat sa se imprumute , si asa ajungem la punctul
  2 – nu-si apreciaza corect statusul , veniturile , posibilitatile , viitorul , pozitia sociala , dorinta-putinta, dar mai ales nevoile. Vechiul proverb cu “intinde-te cat ti-e plapuma!” are si el o logica , dar mai ales o intelepciune care se vede in momentele grele ( cum e si acesta ). De ce trebuie sa iei neaparat ceva , dar mai ales de ce pe credit ? O casa ? stai afara , in ploaie ?! mobile ?! n-ai pe ce dormi ?! frigider?! Vacanta ( asta cu vacanta pe credit precum si Craciunul/Pastele din imprumut mi se pare ca s-a atins culmea….)deci concluzia intrebatoare ar fi de ce sa iei ceva daca nu ai imperioasa/neaparata/vitala si arzatoare nevoie ?! de ce sa nu economisim si apoi sa cumparam? Uite asa ajung la punctul
  3 – nu exista o cultura sanatoasa a economisirii ( aia cu azi la ….un leu depui mai ne el va scoate pui !). Cand am fost prima oara in Elvetia (sic!) nu-I intelegeam pe prietenii mei si apucaturile lor “ciudate” : economiseau in fiecare luna pentru PENSIE , pentru achizitii mai mari ( mobile , vacante , masini etc), nu cumparau pe credit si nu se imprumutau ( nici la banci nici la prieteni). Primul gand al adolescentului si tanarului elvetian era sa inceapa sa stranga bani la banca pentru batranete , in conditiile in care , eu , mai aproape totusi de final decat ei , vedeam perspective pensionarii si batranetii ca pe una pana la care cei15-20 de ani inseamna un interval in care multe se mai pot intampla. Aceasta atitudine se forma inca din scoala , era cultivate in familie si societate si la intrebarea de ce au elvetienii atatea banci raspunsul era – ca sa se imprumute altii , nu noi !.
  Ar mai fi si altele de spus , anume ca paternalist si neajutorat , romanul asteapta cand da de necaz sa vina CINEVA sa-l scoata din belea . Ca se uita prea mult si prea des in curtea si la capra vecinului , de unde si invidia urmata de dorinta , ca judeca facil si rapid pe oricine in afara de el , emitand verdict si stabilid vinovatii.
  In cazul in speta , acela cu creditele CHF , as zice asa : capul face , capul trage , mi se pare neavenita si inechitabila interventia statului/guvernului in aceasta problema insa cred ca trebuie pastrata moderatia in exprimare , ca nu e nimeni , prost sau lacom , poate doar insuficient informat la momentul respectiv , lipsit de noroc in mod sigur, ca cei 25 de ani de capitalism in stil romanesc nu dau inca nimanui dreptul de a da lectii , de a trage concluzii si de a blama. Este o experienta ca multe altele din care cu totii avem de invatat ceva .

  Răspunde
   
  1. gabriela
   Februarie 1, 2015 la ora 14:47

   M-ati uns la suflet su comenatriul acesta. Mare dreptate aveti!

   Răspunde
    
 • Maria Gheorghe
  Ianuarie 19, 2015 la ora 19:16

  Citind articole pe net am gasit si urmatoarele : ” Alpari, un broker pe Forex din Marea Britanie, cu birouri în 20 de ţări, a anunţat în aceast` dimineaţă că a intrat în procedură de insolvenţă din cauza pierderilor suferite în urma creşterii francului elveţian, atât de clienţi cât şi de companie.

  De asemnea, un alt broker pe Forex, FXCM, care în ultimul trimestru a tranzacţionat 1.400 de miliarde de dolari în contul clienţilor, este afectat puternic.” Nici macar cei cu experientza nu au anticipar ce se va intample cu CHF ,dar Guran normail e mai desptept decat toti el stia tot. Repet nu am credit in nici o valuta si nu am avut niciodata ,dar guran pur si simplu imi face scarba

  Răspunde
   
  1. horatiu
   Ianuarie 20, 2015 la ora 16:02

   nu mai citi Guran daca iti face scarba sau poate iti place sa iti fie scarba 🙂

   la urma urmei in momentul in care alegi credite in alta moneda decat veniturile esti expus cursurlui valutar; daca stii ce inseamna asta, te protejezi; daca nu, platesti..

   Răspunde
    
 • Un programator
  Ianuarie 19, 2015 la ora 18:22

  Eu am credit in CHF si imi pot permite sa platesc rata. Si am si o suma pusa deoparte in CHF deci am de unde sa platesc lunile astea.
  Dar economic vorbind nu mai este rentabil si asta demult. O sa va intrebati de ce sa fiu ajutat? Vedeti mai jos de ce.

  Se pare ca D.nul Moise Guran vede in aceasta situatie prostie si lacomie. (Ma deranjeaza extrem si pana acum am fost un fan al d.nului Moise Guran).
  Hai sa va spun ceva d.nule Moide Guran de ce statul Roman si societatea ar trebui sa ajute acum. Si m.as bucura daca chiar ati citi acest mesaj.
  Va dau exemplu pe mine si va spun ce gandesc eu si ca mine gandesc multi altii in situatie similara:
  Eu platesc si am platit o buna parte din procentul veniturilor Statului (legale toate pe cartea de munca – apropo lucrez in IT la firma multinationala).
  In ultimii ani Romania nu a evoluat atat de bine pe cat mi s.a promis cand am facut acest credit in 2007. Daca Romania ar fi mers cum mi s.a promis atunci nu ar fi fost o problema. As fi achitat demult.

  O sa va intrebati de ce sa fiu ajutat?
  Haideti sa privim lucrurile putin economic:
  1. Cei care inca isi permit sa plateasca acum rata in CHF sunt middle class in mare majortate (gresesc? banuisc ca ceilalti nu au mai putut sa faca fata pana acum). Deci aduc venituri tarii destul de mari. Si sunt oameni destul de capabili deci au o contributie sociala considerabila.
  2. Consider ca am dat destul pana acum statului Roman si societatii si consider ca e vremea ca statul si societatea sa imi dea ceva inapoi din ce am dat. Deci nu e din banii dvs. Ajutorul vine din banii mei deja dati la stat.
  3. Daca sunt ajutat statul Roman si societatea o sa recupereze cei cateva zeci de mii de euro in cativa ani de la mine prin impozite & knowledge la evolutia societatii.
  4. Daca nu ma ajutati poate ca am sa decid sa plec si pierdeti sute de mii de euro, poate milioane (cine stie?), pe care eu le.as contribui la stat in viata mea care a mai ramas pentru ca dupa un asemenea esec poate nu ma mai intorc.
  6. E o tragedie intradevar dar daca ESUEZ in aceasta COMPANIE numita Romania ar trebui sa imi caut alt loc de munca. As zice ca deja am suportat o perioada grea a COMPANIEI numita Romania venind la lucru si platind impozite in criza. Alta perioada nu vreau sa mai suport.

  Totul e un calcul economic. Economic vorbind o pot lua de la capat in alta parte la costuri mai mici.
  Cine pierde cel mai mult?
  Asa ca haideti sa luam o decizie sa ne fie la toti bine.

  Răspunde
   
  1. testament
   Ianuarie 26, 2015 la ora 21:05

   programatorule, sunt un medic care are nevoie de medicamente, ca m-a lovit boala cronica, fara ca eu s-o fi cerut, fara sa fi semnat vreun act, fara sa-mi fi oferit vreo satisfactie inainte.

   stii ce mi s-a spus de la casa de asigurari? sa mor, ca nu e treaba lor.

   asa ca iarta-mi egoismul, dar nu pot sa te ajut, dar trebuie sa-mi aranjez statutul juridic al proprietatilor si sa-i las, legal, copilului meu minor si deja orfan, garsoniera bunica-sii.

   Răspunde
    
  2. cristi
   Februarie 8, 2015 la ora 18:30

   Clauzele abuzive care in mod normal nu au ce cauta in contractul de credit incalca legea concurentei art 6 (1) lit.d ,mai exact clauza de acordare . Amenda se raporteaza la cifra de afaceri si intra la buget.Are curaj cineva sa verifice public ce spun pentru ca nu am studii juridice sau economice,dar am avut incredere in institutiile de stat .Sigurul lucru la care ma gandesc este sa plec din Romania sa produc plus valoare in alta tara,si poate la batranete cu o pensie din alta tara sa revin .

   Răspunde
    
 • alex
  Ianuarie 19, 2015 la ora 17:47

  ati iesit toti acum in fata cu fel si fel de calcule financiare, toti sunteti experti acum. cand ati luat creditul unde a fost finantistul din voi? cum ramane cu fraierii care pana acum au platit dobanzile mult mai mari la euro si lei?
  din ce spunea cineva intr-un comentariu mai jos ca daca isi refinanta in lei anul trecut tot platea mai mult decat plateste acum cand a crescut francul nu poti trage decat o singura concluzie : debitorii in franci se cred destepti ca au luat credite la dobanzi mici si tot ei fac gura mare acum ca a crescut cursul. pai fratilor voi cand v-ati indatorat pe 30 de ani ce va gandeati ca francul, sau euro sau orice alta valuta o sa fie la aceiasi valoare?
  raspunsul e simplu nu v-ati gandit, lacomia din voi si-a spus cuvantul si v-ati vandut bancilor.
  felicitari domnule guran pentru articol, sunt un mare fan al emisiunilor dvs.

  Răspunde
   
 • acelasi cornel
  Ianuarie 19, 2015 la ora 16:53

  Cred ca in primul rand treaba asta cu creditele in franci elvetieni a tinut de lacomie, de lacomia de a lua un credit mai mare, ca de’ te incadrai si il puteai lua, fara a tine seama de puterea de a rambursa ratele la acel credit luna de luna, timp de 20 sau 30 de ani.
  Creditul in valuta are riscurile sale INSA nu trebuie sa ii uitam aici (in cazurile creditelor Prima Casa sau cele ipotecare) nici pe cei care astazi iau credite prea mari in lei pentru ca isi permit si pentru ca astazi dobanda la lei este una mica. Exista o mare probabilitate ca o mare parte dintre acestia sa nu isi mai poata achita aceste credite peste 10, 15 sau 20 de ani pentru simplul motiv ca dobanda la LEI a crescut prea mult sau pentru ca a venit o noua criza financiara (o banca nationala are totusi puteri limitate intr-o economie care sta intr-un picior si hafaie de atatea taxe si impozite). Unii vor zice ca atunci va fi EURO moneda in Romania. E greu de spus lucrul asta astazi, parerea mea.
  Deci in esenta a fost si este inca vorba (vezi bula imobiliara care inca nu s-a desumflat complet nici astazi) de lacomia oamenilor de a lua credite pentru a-si cumpara case indiferent de pretul pe care trebuie sa il plateasca pe acea casa raportat la veniturile salariale ale familiei.
  Programul Prima Casa a fost si este un program prin care guvernul sustine artificial aceasta bula imobiliara si prin care nu se incurajeaza crearea de noi locuri de munca, revitalizarea economiei si construirea de noi locuinte. Asadar victimele de astazi ale francului elvetian nu vor fi ultimele legate de creditele imobiliare/Prima Casa din Romania. Vor urma creditele care se iau astazi in LEI chiar daca aparent nu exista nici o legatura intre cele 2 tipuri de credite.
  Deci in concluzie, parerea mea, e vorba de o lipsa crasa de cunostinte financiare si de lacomie.

  Răspunde
   
 • marius
  Ianuarie 19, 2015 la ora 16:21

  Am o singura dilema oare daca maine ar creste euro tot atat de mult ca si francul,domnul Moise care a afirmat ca are credit in euro ar fi tot lacom, ca doar dansul e specialist ,oare toti cei care ne blameaza pe noi prostii care am luat credite in chf, daca le-ar creste lor rata la creditele in euro si poate si la cele in lei ,oare ar mai fi atat de vehementii, cred ca nu, o sa fie si ei alti prosti ca si noi dar nu o sa mai ii blameze nimeni pt ca o sa avem toti aceiasi suferinta.Ma scuzti daca am lezat pe cineva e doar parerea mea.

  Răspunde
   
  1. marius
   Ianuarie 19, 2015 la ora 16:26

   Problema mare este ca BNR nu va lasa sa creasca euro.Pe euro BNR intervine,pe cand la fraierii cu chf,trebuie lasati sa moara.

   Răspunde
    
   1. marius
    Ianuarie 19, 2015 la ora 16:33

    asa este traim intr-o tara in care daca nu ma afecteaza pe mine nu ma intereseaza de restul ba din contra daca se poate mai arunc si cu pietre in prost

    Răspunde
     
   2. Stelian
    Ianuarie 20, 2015 la ora 01:46

    Pe franci BNR nu poate interveni. Iar Moise a spus corect ca interventia BNR pe euro ajuta si pe cei imprumutati in franci.

    Răspunde
     
  2. Moise
   Ianuarie 20, 2015 la ora 00:41

   daca maine ar creste euro si n-as avea euro stransi sa-mi platesc cateva rate, da.

   Răspunde
    
 • Calin
  Ianuarie 19, 2015 la ora 16:20

  Buna ziua,

  Doresc doar sa subliniez ca discutia despre riscul valutar asumat ar fi asa cum spuneti, daca bancile chiar ar fi dat franci. Dar asa cum sublinia si „un om simplu”, bancile au dat lei, nu franci. Si eu am luat un credit in franci, iar dupa semnarea contractului m-am trezit ca banca mi-a virat contravaloarea in lei nicidecum franci (nu aveam nevoie de bani exact in acel moment)si mi s-a spus ca daca doresc sa pastrez franci ii pot schimba la cursul de schimb al bancii. Eu chiar nu cunosc dintre cei care au luat credite CHF pe nimeni sa primeasca franci.

  Deci lucrurile nu sunt chiar asa de simple.

  Răspunde
   
  1. unu
   Ianuarie 19, 2015 la ora 17:18

   De unde sa dea franci banca daca nici macar nu i-a mirosit.
   la mine lururile au fost astfel: dupa ce au semnat toate cele trei parti contractele am mers la ghiseu sa ii dam vanzatorului diferenta. Primise avans 15000 euro, deci mai ramasesera 45000. La ghiseu ne intreaba domnisoara lei sau euro. Vanzatorul zice „eu nu vreau lei. Orice dar nu lei. De fapt, eu ii bag in cont nu ii folosesc, dati-mi franci ca sa nu mai piarda copiii astia si la schimbul valutar” Raspuns: nu se poate pt ca nu avem. Si a inceput scandalul. Vanzatorul de o parte si angajatele bancii de cealalta. Eu nu mai aveam timp sa spun niciun cuvant. L-au chemat pe directorul sucursalei. Agenta de vanzari zice catre director, sa cerem de la Bucuresti si sa ii dam maine banii clientului. a care directorul sec: nu se poate. nu exista nici la Bucuresti. Singura solutie primiti lei, euro sau anulati contractul.
   Asa ca de unde sa dea banca franci?

   Răspunde
    
  2. Moise
   Ianuarie 20, 2015 la ora 00:43

   bancile s-au imprumutat in franci. cheia intrebarii este insa aproape… oare la cine s-au imprumutat?

   Răspunde
    
 • ANCA SORESCU
  Ianuarie 19, 2015 la ora 15:24

  Dar nimeni nu spune ca in banciile din Elvetia i-si tin banii bogatii lumi, iar depozitele sunt probabil in franci. Cat au castigat acesti oameni doar din schimbul valutar?

  Răspunde
   
 • Bogdan F
  Ianuarie 19, 2015 la ora 14:54

  Si da putem:
  – sa ii dam in judecata la nesfârșit pana se sparge buba
  – sa iesim in strada, sa punem presiune pe „alesii” nostri

  Răspunde
   
 • Pingback: Creditele CHF, o țeapă pentru mulți români | iote blog
 • George
  Ianuarie 19, 2015 la ora 14:00

  De fapt nu ma gandam sa comentez dar ma irita oamenii care se cred mari destepti si arunca in stanga si-n dreapta declaratii de superioritate, dar lipsite de orice substanta. De fapt care e sensul acestui articol: sa spui la toata lumea ca-s prosti, sau sa vii cu o solutie?

  Daca vorbim de solutie, recunosti si singur ca nu te pricepi sa scoti mai mult de banalul ” Care e soluţia?Păi, eu alta nu văd, decât să mai citeşti o dată partea cu managementul creditului.” Daca nu te pricepi, mai bine las-o balta.

  Daca vorbim de „prosti”: Romania nu e singura tara in care s-au pierdut bani la acea nebunie a bancii elvetiene. Ce zici de Alpari, care a devenit insolent, FXCM (unul din marii brokeri din USA) care a pierdut aprox.250 Mil. USD, Citibank care a pierdut 125 Mil USD, precum si Hedgefonduri destul de mari care se inchid sau probabil urmeaza sa se inchida. „Prostia” lor cum se numeste? Si fii sigur ca toti acesti subiecti au echipe de specialisti (cum vrei sa pari si tu) care stiu ce inseamna CHF sau cum functioneaza Forexul.

  Daca te consideri mare specialist economic (fapt de care ma indoiesc destul de mult dupa un asa articol) de ce nu scrii si despre jucatorii care au castigat dupa aceasta apreciere a francului? Ca doar banii nu au disparut, pur si simplu ii are altcineva. Ei ar trebui sa fie „baietii jmecheri”, nu?

  PS: mai studiaza cum functioneaza o banca (respectiv un sistem bancar) si cu ai cui bani opereaza. Nu de alta dar mi-e frica sa nu faci si tu vre-o prostie mare pe banii tai…

  Răspunde
   
 • Telea Virgil
  Ianuarie 19, 2015 la ora 13:11

  Domnule Moise Guran,Doamnelor si Domnilor. Este normal ca fiecare sa-si spuna parerea.Avem,cu totii acest drept,indiferent de cita economie sau finante cunoastem.Am sesizat ca,unii sunt de acord cu Moise Guran,altii il critica,dar n-am sesizat la nimeni sa zica ceva de ,, MARELE MOGUL AL FINANTELOR ROMANESTI ”D-L Mugur Isarescu si GENIALII lui consilieri. Va rog sa va amintiti ca incepind cu 2004,2005 si pina prin 2009 genialul Isarescu,acest director, ales peviata,precum regii,la B.N.R.,ne sfatuia pe toate canalele T.V.,la toate posturile de radiosa pariem pe leu( as fi vrut sa zic LEU). Acest leu a devenit (contrar spuselor D-luiguvernator (genialului)Isarescu un puisor de leu rahitic si prapadit,care mai are putin si moare de foame.Asa ca romanii au mizat(incurajati de domnul guvernator Isarescu)pe un leu stabil si puternic.Cit de stabil si puternic a fost vedem cu totii. Amintiti-va cit era euro in 2004. Intre 3.2-3.4lei(32.000-34.000,lei vechi,pe atunci)si vedeti cit este acum.Este 4.5 lei.Deci problema este generala,adica si la euro si la dolari ,nu doar la franci elvetieni.Concluzia:sa-i multumim maretului si genialului conducator al BNR si sa-l tinem inca o suta de ani in fruntea Bancii Nationale a Romaniei. P.S. Daca nu m-a lasat memoria prin 2008 BNR prin vocea guvernatorului ne asigura ca Romania si moneda nationala nu vor cunoaste criza economica.Corect n-m cunoscut-o, doar am intrat in criza si nici acum n-am iesit din ea.

  Răspunde
   
  1. Dan
   Ianuarie 20, 2015 la ora 09:16

   Pt @ Telea Virgil
   Sunteti in eroare si din pacate ati inteles total gresit mesajele guvernatorului…

   ,, MARELE MOGUL AL FINANTELOR ROMANESTI ”D-L Mugur Isarescu si GENIALII lui consilieri. Va rog sa va amintiti ca incepind cu 2004,2005 si pina prin 2009 genialul Isarescu,acest director, ales peviata,precum regii,la B.N.R.,ne sfatuia pe toate canalele T.V.,la toate posturile de radiosa pariem pe leu”
   Daca va uitati in urma si cautati stirile din aceea perioada, o sa vedeti ca spunea „creditati-va in lei, pariati pe leu…, nu va creditati in valuta daca castigati salariul in lei”
   Cat despre criza…. ia vedeti stirile… Isarescu anunta Criza din primavara, cand base iesea pe post si tipa cu gura mare ca nu e nici o criza, pe noi nu ne afecteaza…
   Inainte sa spuneti ceva cautati stirile din acele vfemuri ( nu-s de mult… doar cativa ani)

   Răspunde
    
   1. Dan Popovici
    Ianuarie 23, 2015 la ora 21:25

    Daca te uiti in urma o sa vezi ca nici un credit in lei nu il luai atunci daca nu aveai venit suficient. Orice apartament chiar si confort redus, care sarea de 50 000 de euro nu era pentru cel cu 2000 venit mediu pe luna. Ca nu exista „prima casa”, iar bancile aveau propria politica de jagmaneala. N-a fost lacomie, asta a fost atunci oferta pentru cei ce doreau o casa si nu aveau decat venituri medii, clasa de mijloc, omul ce nu fura si traia din salariu, serviciu la patron, fara pretentii de bugetar cu 25% spor de vechime, 15 % spor de calculator, etc. A fost proasta informare si hotia bancilor. Se numeste inselatorie.

    Răspunde
     
 • eueueu
  Ianuarie 19, 2015 la ora 13:03

  1. parerea mea e ca sponsorizarea de la o anumita banca iti influenteaza si pozitia in legatura cu creditele in chf.
  2. nu am credit in franci. am luat in euro pentru ca am considerat ca odata si odata (era prin 2005) o sa intram in ue si o sa adoptam euro ca moneda nationala (as fi luat credit in lei, dar erau dobanzi mari, la chf nici macar nu m-am gandit, daramite sa pun intrebari legate de dobanzi etc).
  3. in contractele de chf exista o clauza legata de cresterea cursului cu peste 10 procente. de ce nu vor bancile sa o aplice, ca face parte din contract si au semnat-o?
  4. cei care au credite in chf ar trebui sa le refinanteze, in euro sau in lei.

  Răspunde
   
 • Un om simplu
  Ianuarie 19, 2015 la ora 11:29

  Tot ce ați scris domnule Guran mi se pare o analiza de suprafață . Teorie subțire. Practic, cineva care a luat credit in franci elvetieni si a ridicat din caseria bancii in 2006 3 miliarde lei vechi, pina acum a rambursat acesti bani si mai are 19 ani de rate. Aproximativ 1000 CHF pe luna, asta cu bunavointa bancii, pt ca a facut 3 rescadentari in 8 ani. In opinia dumneavoastra domnule Guran este corect sa i se ramburseze bancii de 5 ori suma imprumutata in condițiile in care el a ridicat de la caseria bancii lei? Asta la pretul chf actual cine stie de câte ori va rezulta la final. Poatre nu știți, dar rata conține și o sumă numita de risc, in afara de principal si dobândă noi le_am acopetit si o parte din risc bancherilor. De ce trebuie sa suporte doar una din părți riscul in conditiile in care banca a vândut ceva expirat din start, unui om fara pregătire financiară. Daca intri intr_o criză medicala, te ia salvarea, mergi la medic pt ca el este specialistul si îți face o operație in urma căreia rămâi paralizat ca ti_a administrat mai mult anestezic sau un medicament expirat, operație pt care in prealabil ai fost pus sa semnezi ca preiei riscul, nu il dai in judecata? Îți accepți soarta spunându-ti că ești prost ca nu te_ai operat singur sau lacom ca nu te_ai operat la spital particular ci la unul de stat? Cred ca nu. Sunt convinsa ca nici unul dintre clienții care au luat credite in chf nu doreste, asa cun ați sugerat, ca cineva sa isi piarda serviciul din cauza unor hotărâri luate la nivelul statului favorabile clientilor sau cineva doreste sa îi fie plătit creditul din banii statului, ci pur si simplu sa fie masurat cu aceeași oca si pt cel ce a luat creditul si pt creditor. De ce bancile nu se multumesc cu executarea garanției ? Sa ia apartamentele si gata. Nu! Ei au analizat cu specialisti in materie, si uite cu toți specialiști au greșit evaluarea si vor sa execute si pielea de pe bietul om care vă repet a rambursat cele 3 miliarede lei vechi, îi dă și casa dar bancii tot nu îi ajunge și îl execută în continuare. Oare unde ajungem dacă creste francul nu la 5 lei, la 15 de lei, la a câta generație se opresc bancile cu executarea. După ce ne zbatem în situația asta de 8 ani căutând soluții de a ne hrăni copiii, pt ca ratele depasesc venitul, veniți dumneavoastră să ne numiți lacomi, proști si răuvoitori. Am uitat sa va spun ca aceste credite s_au luat atunci când la tv erau facute afirmații ca economia duduie. Am fost manipulați și am servit niște interese iar acum sunte carne de tun. Parcă mi_am schimbat impresia despre dumneavoastră , va credeam ceva mai profun. Aveam senzația ca vorbiti in cunoștință de cauză și bine documentat despre problemele pe care le dezbateți in emisiune. Eu sunt un om simplu, fără pregatire in domeniul financiar bancar, un om, zic eu corect, plătitor de taxe si impozite si as dori sa nu fiu lasat de izbeliște de acest stat. El a acceptat lansarea pe piață a unui produs stricat. Daca a știut ca este rău nu trebuia sa il accepte, daca nu a știut, foarte rău, însă ce pretentii aveți sa fi știut noi ca este rău . O vorba înțeleaptă spune „intotdeauna asculta si cealalta parte”, se pare ca dumneavoastră nu ați analizat situația decâ dintr_o singură perspectivă, cea a bancilor așa cum au facut si alesii nostrii.

  Răspunde
   
  1. gelu gelu
   Ianuarie 22, 2015 la ora 11:02

   Pentru ‘un om simplu”:
   Aveti dreptate.
   Cei care au luat credite in CHF in anii 2007-2008 cred ca SI-AU PLATIT DEJA CREDITELE IN LEI(eu am luat 240000 lei am platit in 8 ani 250000 lei).(si mai am de plata 16 ani).
   Dar de ce nu se spune acest lucru in mass media?
   Eu cred ca daca opinia publica ar cunoaste aceasta situatie,ar fi cu totul alaturi de imprumutati.
   Dar opinia publica,infricosata ca va avea de pierdut ceva(salarii,locuri de munca,dobanzi la viitoare credite,etc,tot felul de aberatii vehiculate),arunca cu pietre si noroi si la indemnul acestui guran care dovedeste ca este cel putin un ignorant.
   Sau poate este platit sa ascunda adevarul,bancile au tot interesul,nu ?
   Banci care doresc sa mai platim aceste credite de inca doua ori(la cursul actual)in urmatorii 15-20 de ani).

   Răspunde
    
 • Un om simplu
  Ianuarie 19, 2015 la ora 11:28

  Tot ce ați scris domnule Guran mi se pare o analiza de suprafață . Teorie subțire. Practic, cineva care a luat credit in franci elvetieni si a ridicat din banca in 2006 3 miliarde lei vechi, pina acum a rambursat acesti bani si mai are 19 ani de rate. Aproximativ 1000 CHF pe luna, asta cu bunavointa bancii, pt ca a facut 3 rescadentari in 8 ani. In opinia dumneavoastra domnule Guran este corect sa i se ramburseze bancii de 5 ori suma imprumutata in condițiile in care el a ridicat de la caseria bancii lei? Asta la pretul chf actual cine stie de câte ori va rezulta la final. Poatre nu știți, dar rata conține și o sumă numita de risc, in afara de principal si dobândă noi le_am acopetit si o parte din risc bancherilor. De ce trebuie sa suporte doar una din părți riscul in conditiile in care banca a vândut ceva expirat din start, unui om fara pregătire financiară. Daca intri intr_o criză medicala, te ia salvarea, mergi la medic pt ca el este specialistul si îți face o operație in urma căreia rămâi paralizat ca ti_a administrat mai mult anestezic sau un medicament expirat, operație pt care in prealabil ai fost pus sa semnezi ca preiei riscul, nu il dai in judecata? Îți accepți soarta spunându-ti că ești prost ca nu te_ai operat singur sau lacom ca nu te_ai operat la spital particular ci la unul de stat? Cred ca nu. Sunt convinsa ca nici unul dintre clienții care au luat credite in chf nu doreste, asa cun ați sugerat, ca cineva sa isi piarda serviciul din cauza unor hotărâri luate la nivelul statului favorabile clientilor sau cineva doreste sa îi fie plătit creditul din banii statului, ci pur si simplu sa fie masurat cu aceeași oca si pt cel ce a luat creditul si pt creditor. De ce bancile nu se multumesc cu executarea garanției ? Sa ia apartamentele si gata. Nu! Ei au analizat cu specialisti in materie, si uite cu toți specialiști au greșit evaluarea si vor sa execute si pielea de pe bietul om care vă repet a rambursat cele 3 miliarede lei vechi, îi dă și casa dar bancii tot nu îi ajunge și îl execută în continuare. Oare unde ajungem dacă creste francul nu la 5 lei, la 15 de lei, la a câta generație se opresc bancile cu executarea. După ce ne zbatem în situația asta de 8 ani căutând soluții de a ne hrăni copiii, pt ca ratele depasesc venitul, veniți dumneavoastră să ne numiți lacomi, proști si răuvoitori. Am uitat sa va spun ca aceste credite s_au luat atunci când la tv erau facute afirmații ca economia duduie. Am fost manipulați și am servit niște interese iar acum sunte carne de tun. Parcă mi_am schimbat impresia despre dumneavoastră , va credeam ceva mai profun. Aveam senzația ca vorbiti in cunoștință de cauză și bine documentat despre problemele pe care le dezbateți in emisiune. Eu sunt un om simplu, fără pregatire in domeniul financiar bancar, un om, zic eu corect, plătitor de taxe si impozite si as dori sa nu fiu lasat de izbeliște de acest stat. El a acceptat lansarea pe piață a unui produs stricat. Daca a știut ca este rău nu trebuia sa il accepte, daca nu a știut, foarte rău, însă ce pretentii aveți sa fi știut noi ca este rău . O vorba înțeleaptă spune „intotdeauna asculta si cealalta parte”, se pare ca dumneavoastră nu ați analizat situația decâ dintr_o singură perspectivă, cea a bancilor așa cum au facut si alesii nostrii.

  Răspunde
   
 • Costiniadis
  Ianuarie 19, 2015 la ora 11:24

  Domnule Guran,
  Daca dvs va este foame si intrati intr-un restaurant cu specific pescaresc si dupa ce consultati meniul care are 3 feluri de peste, va alegeti unul care este mai ieftin…pt ca va este foame rau si nici nu aveti asa multi bani de cheltuit…si chelnerul va si spune ca alegerea dvs este buna… dar acasa vi se face rau pentru ca pestele era de fapt putin expirat (de fapt nu expirat, doar in ultima zi de garantie)…cine este vinovat?…dvs ca v-ati lacomit sa mancati mai mult cu bani mai putini sau restaurantul care a pus in vanzare si a si recomandat felul respectiv de peste?

  Răspunde
   
  1. gabriela
   Februarie 1, 2015 la ora 15:00

   In economia in care traim trebuie sa invatam 2 lucruri: 1. Nu avea incredere in vanzator, niciodata nu o sa-si denigreze marfa. 2. Nu exista ieftin si bun, tot ce e ieftn ascunde un defect.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase