Efectele anunţului Băncii Naţionale a Elveţiei

Mihai Nichisoiu TradevilleAnunţul ad-hoc al Băncii Centrale a Elveţiei (SNB) a fost total neaşteptat. Potrivit declaraţiilor oficiale de azi, SNB a mizat pe elementul surprizei – dar este deocamdată inexplicabil de ce, amintindu-ne că pragul minim oficial de toleranţă 1.20 pentru EUR/CHF era descris, recent, drept pilonul principal al politicii monetare elveţiene. Comunicatul oficial al SNB nu conţine explicaţii rezonabile – de pildă, este amintită perspectiva creşterii dobânzilor în SUA, deşi economia elveţiană nu depinde de intenţiile Rezervei Federale.

Pe termen scurt, bondurile guvernamentale sunt favorizate (zona euro, SUA), aurul, de asemenea. Pe termen mai lung, este mai dificil de anticipat, trebuie să aşteptăm explicaţii ceva mai rezonabile din partea SNB în legătură cu raţionamentul care a stat la baza anunţului de astăzi.” – Mihai Nichişoiu, analist Global Macro, Tradeville.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

14 răspunsuri la Efectele anunţului Băncii Naţionale a Elveţiei

 • Cirtojanu
  Ianuarie 16, 2015 la ora 23:18

  De ce ma jignesti ca eu n-am zis nimic de mamica ta……………..”desteptule si lacomule!!!!!!”

  Răspunde
   
 • Cirtojanu
  Ianuarie 16, 2015 la ora 22:49

  Tovarasu’ Guran daca esti asa bun economist, finantist, „destept”, etc. de ce nu-i consiliezi pe cei de la TVR sa scape de multele datorii (cumva vreo 250 mil. dolari?????) si sa nu mai solicite prin media alti bani de la noi, mai putin desteptii, pentru ca sa-ti primesti si tu salariul (probabil gras).

  Răspunde
   
 • dogaru stefan
  Ianuarie 16, 2015 la ora 09:52

  Sunt un „beneficiar”, al unui credit in chf ziua de ieri pentru mine a fost un fel „11 septembrie” pentru americani si va explic; am vazut pe toate canalele media ,oameni care mai de care mai inteligenti care ne aratau la cei care au luat credite in chf, ce prosti am fost si cat de desteptii sunt ceilanti care nu s-au imprumutat in aceasta valuta,parca este un blestem romanesc ca dupa un eveniment sa iesim cu pieptul inainte si sa aratam cu degetul „pe cel prost,umil,sarac,modest,corect”, adevarul este ca sa pacalesti o persoana sau mai multe i-ti trebuie una sau mai multe persoane sau cum este in cazul de fata instituti,exemplu personal , am fost la 5 banci sa iau credit nici una mu mi-a dat deabia a 6 a banca mi-a acordat creditul dar cu o conditie ; creditul sa fie in chf altfel (retrospectiv am un sentiment de santaj),i-mi vine in minte o gainarie romaneasca „alba neagra”consta in ;un individ care invirte niste cutiute in care nu are nimic si ceilanti trebuie sa ghiceasca ,dar este a”ajutat” de doi,trei complici sa pacaleasca un eventuala victima, cam asa vad eu lucrurile si cu b.n.r si celalalte instituti ale statului.
  Acest comentariu este „refulare „personala nu invinovatesc pe nimemeni de situatia mea,dar aseara urmarind emisiunea d-lui Guran,m-a incercat multe sentimente,de neputinta,frustrare,furie, eu apreciez emisiunea pe care o faceti dar eu nu sunt in contact „economic ” cu ce se intampla ora de ora , eu stiu ca trebuie sa muncesc sa-mi acopar toate chltuielile pe care mi-leam asumat, ziua de munca la mine este intre 12- si 16 ore si tot nu ajung la „prosperitate”No mai lungesc, doar vreau sa stiti ca am invatat ceva din ce mi sa intamplat mie personal, dar pentru mine este cam tarziu, cea ce pot sa fac este sa-mi educ copii sa nu cada in capcanele „democratiei” din Romania

  Răspunde
   
 • ciprian
  Ianuarie 15, 2015 la ora 19:25

  probabil aceasta miscare continua ceea ce s-a inceput prin scaderea pretului la petrol

  Răspunde
   
 • GOGU
  Ianuarie 15, 2015 la ora 17:40

  Am cateva mii de franci economii. Ce sa fac sa ii vand?

  Răspunde
   
  1. marian
   Ianuarie 15, 2015 la ora 17:43

   crezi ca la valoarea asta mai cumpara cineva:))
   chiar si cei cu scadenta astazi au spus ca mai asteapta cateva zile in pofida unui eventuale penalitati

   Răspunde
    
   1. Gogu
    Ianuarie 15, 2015 la ora 17:46

    mda ar putea fi o problema.
    intrebarea e daca mai exista presiune suplimentara pe curs si pana lunea viitoare ajunge la 0.9 fata de Euro sau mai sus.

    Răspunde
     
    1. marian
     Ianuarie 15, 2015 la ora 17:53

     sa nu fie o bula de sapun…. la ce au incercat cei de la B POST cu 6.5 la vanzare a fost jaf si nu cred ca ar trebui sa nu se autosesizeze forurile in drept

     Răspunde
      
 • marian
  Ianuarie 15, 2015 la ora 17:39

  aseara am fost inspirat si am cumparat franci cu 3.76 asa ca sper ca in 30 de zile sa se mai aseze piata

  Răspunde
   
 • cosmin
  Ianuarie 15, 2015 la ora 17:13

  apai daca Draghi inunda saptamina viitoare pietele cu euro ce era sa faca SNB… sa astepte? pragul de 1.2 era de neaparat

  Răspunde
   
 • Nera
  Ianuarie 15, 2015 la ora 17:12

  Sambata 10.01.2015 am vandut la o casa de schimb valutar niste CHF si am fost surprinsa de amabilitatea excesiva a arabului.Mai sa-mi pupe picioarele.
  =>Se stia!

  Răspunde
   
 • alin
  Ianuarie 15, 2015 la ora 16:54

  Neașteptat Da. Se întâmplă să lucrez lângă o casa de schimb valutar și de la începutul săptămânii au tot cumpărat oamenii franci elvețieni. Prin urmare se știa despre această mișcare și speculanţii au făcut bani frumoși.

  Răspunde
   
  1. Mihai
   Ianuarie 15, 2015 la ora 17:05

   Intamplator, luni au luat salariul foarte multi angajati care probabil si-au platit imediat si ratele la banci asa ca nu cred ca au vreo legatura…

   Răspunde
    
   1. Andrei C.
    Ianuarie 15, 2015 la ora 17:39

    Ca sa punem lucrurile putin in context:

    Evolutia AUDUSD intre aprilie 2013 si ianuarie 2015 (20 de luni): -2500 pips (aproximativ)

    Evolutia EURUSD intre mai 2014 si ianuarie 2015 (7 luni): -2400 pips, pana la valoarea de azi

    Evolutia USDJPY, intre septembrie 2012 si noiembrie 2013 (26 luni): +4300 pips

    Evolutia EURCHF in 5 minute, astazi: 3500 pips

    100 pips pentru eurusd este echivalent cu 1 eurocent.
    100 pips pentru usdjpy este echivalent cu 1 cent.

    Poti numara pe degetele de la o mana evenimentele de aceasta magnitudine (eurchf, usdchf, jpychf) intr-un deceniu. Intr-o situatie din asta se poate intampla ca nu doar conturile de retail sa ajunga pe minus (nu in margin, ci efectiv cu sold negativ), ci si brokerii sa ajunga cu pierderi de zeci/sute de milioane de euro/dolari in cateva minute, din cauza lipsei generale de lichiditate – nu mai exista depth in zonele respective de pret.

    In acest context, ipotezele care sustin ca o persoana oarecare stia si s-a gandit sa tranzactioneze moneda fizic, la o casa de schimb valutar sunt pur si simplu rizibile. Ca sa nu folosim niste termeni mai duri.

    Pentru comparatie fata de ipotezele de mai sus, in cazul in care cineva, ipotetic vorbind, ar fi vandut la 1.20 1000 euro cu leverage 100 (adica 100.000 euro) si ar fi putut inchide acea pozitie la 0.85, castigul din diferenta de pret pentru 1 lot ar fi fost de aprox 26000 euro (la o pozitie de 1000 euro + leverage).

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase