(P) Fondurile europene şi bursa sunt catalizatoarele dezvoltării României în 2015

Tradeville 6 ian

(Tradeville)

România trebuie să răspundă, în 2015, la două tipuri de provocări: identificarea unor soluţii pentru rezolvarea unor probleme mai vechi care ţin de nivelul structural al ţării noastre şi evitarea principalelor riscuri care se prezintă la orizont la nivel global.

În ciuda tuturor problemelor sale, România a avut în ultimii ani unul dintre cele mai bune ritmuri de creştere economică din UE. Fiind o periferie rezonabil de stabilă a zonei euro, România poate beneficia din plin şi de efectele unui program de relaxare monetară lansat de Banca Centrală Europeană, întocmai cum unele economii emergente au beneficiat de relaxarea monetara din SUA mai mult chiar decât economia acestei ţări.

“Bursa de Valori Bucureşti are sanse bune să fie declarată piaţă emergentă în următoarele 12-24 de luni, motiv pentru care ne putem aştepta la influxuri importante de fonduri, care să ofere randamente importante celor ce aleg să investească acum. Mai mult, acţiuni ale unor companii de top de la BVB se află încă la preţuri rezonabile, indicele blue-chip BET mai având spaţiu pentru o creştere de circa 50% până la maximele din 2007”, explică directorul adjunct al casei de brokeraj Tradeville, Ovidiu Dumitrescu.

Continuarea prăbuşirii cotaţiilor petrolului, potenţiale presiuni deflaţioniste la nivel global (în special în Europa de Vest) şi posibile turbulenţe geopolitice în regiune sunt principalele riscuri de care trebuie să se ferească România.

Reducerea cotaţiilor petrolului are şanse mari să continue şi în 2015, cu impact negativ pentru companiile petroliere (şi, în subsidiar, pentru producătorii de energie), dar pozitiv pentru afacerile care folosesc petrolul şi derivatele sale ca materie primă ori combustibil şi pentru industriile energo-intensive. De altfel, reducerea drastică a preţurilor petrolului este comparabilă cu un program de stimulare a economiei prin ieftinirea ce o induce în costul energiei.

Cel mai greu de controlat este, însă, elementul geopolitic. După prăbuşirea rublei şi înrăutăţirea condiţiilor de trai pentru unii dintre cetăţenii Federţiei Ruse, nivelul de adversitate între aceasta şi membrii NATO a crescut, în timp ce în Ucraina situaţia este în continuare dificilă. Deşi România nu ar trebui să fie afectată la nivel fundamental, dintr-un exces de prudenţă, mulţi investitori ar putea evita această regiune (în care este inclusă şi ţara noastră), până la dispariţia tensiunilor militare din interiorul Ucrainei.

În ceea ce priveşte problemele structurale, acestea ţin de nivelul de ocupare scăzut, sporul natural negativ şi infrastructura deficitară. Doar un sfert sau o cincime din populaţie produce venituri din care se asigură serviciile publice (sănătate, drumuri, servicii de urgenţă, asistenţă socială etc.), astfel că o revizuire a sistemelor de asistenţă socială, alături de programe serioase de reorientare şi recalificare profesională sunt imperative în acest sens. Ele nu vor rezolva întru totul acest neajuns al economiei noastre, dar ar trebui să ajute în mod semnificativ la îmbunătăţirea volumului de venituri publice şi, mai ales, a nivelului general de trai.

Infrastructura deficitară se referă inclusiv la sistemul public destul de ineficient (de ex. gradul de absorbţie slab al fondurilor europene, problemele în colectarea taxelor şi impozitelor, un sistem medical de care sunt nemulţumiţi atât bolnavii, cât şi personalul sanitar), dar şi la infrastructura de trasport sau reţeaua electrică şi de utilităţi publice. Aceste lucruri sunt, prin excelenţă, apanajul autorităţilor publice, astfel că soluţia ar trebui să vină din partea lor. O combinaţie de fonduri europene şi sume colectate prin intermediul pieţei de capital ar trebui să asigure „combustibilul necesar”, care ar putea funcţiona ca un catalizator pentru schimbări pozitive majore în economia ţării.

Într-un astfel de context este legitimă întrebarea: „De ce aş mai investi în România şi, mai ales, la BVB?”. Ar putea fi invocate multe argumente, dar poate cel mai important dintre toate este cel al investiţiilor pe termen lung. Există deja un consens academic că, pentru cei care economisesc pentru pensie sau pentru copii ori nepoţi, cea mai bună idee este să investească în indici bursieri via fonduri listate de tip ETF.

“Un aforism al lui Warren Buffet pare cel mai nimerit în acest sens. Investitorul a declarat că, după ce el nu va mai fi, averea sa ar trebui investită în proporţie de 5% în obligaţiuni de stat pe termen scurt şi 95% într-un ETF pe indicele S&P500. În România, echivalentul acestui indice este BET şi cred că este bine ca românii să aibă încredere în ideea de a profita de pe urma creşterii pe termen lung a economiei noastre investind în bursa românească”, concluzionează directorul adjunct al Tradeville.

Mai multe informaţii despre ETF BET Tradeville aici.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

8 răspunsuri la (P) Fondurile europene şi bursa sunt catalizatoarele dezvoltării României în 2015

 • mihai
  Ianuarie 11, 2015 la ora 14:17

  Salutare tuturor,

  In acest articol,foarte bun de altfel as fi dorit sa aflu o consultanta a obtinerii unui fond european si o firma care sa faca acest lucru gratuit pana la,obtinerea creditului nerambursabil in,vederea unui procent infim ca de ajuta tara. Sunt n firme pe net dar cele,care au reusit cu scor mare nu sunt publice sau cer foarte mult. Asa se ajuta tara… .

  Poate reveniti asupra subiectului fonduri europene.

  M. Va multumeste

  Răspunde
   
 • ova
  Ianuarie 9, 2015 la ora 13:08

  Bursa ???! Trebuia sa fie un indicator al bunului mers al economiei romanesti. Din pacate nu e si nu va fi prea curand. BVB nu prea e transparenta si nu ofera posibilitatea unei mari mase de posibili investitori datorita tarifelor si conditiilor pt a investii la bursa, cat si increderea pe care o au diferite case de brokeri.

  Răspunde
   
 • BUGETAR
  Ianuarie 7, 2015 la ora 23:12

  Fonduri Europene! toata lumea vorbeste de atragerea fondurilor europene.lucrez in cadrul adm. publice si atrag fonduri europene din anul 2009.ce salar credeti ca am? 2000 net.doriti sa atragem fd europene, doriti ca medicii sa ramana in tara, profesorii sa isi schimbbe atitudinea fata de munca?corectati nivelul de salarizare si schimbati perceptia populatiei fata de unele categorii d e bugetari si sa vedeti atunci daca nu se schimba si Romania!in timp ce un corporatist lucreaza ptr o multinationala care exporta profitul si tara nu ramane cu cine stie ce in urma(eventual impozite si locuri de munca bine platite) bugetarii care atrag fd europene de sute de mil euro sunt batjocoriti cu aceste sal!disutati si despre aceste aspecte!daca intrati mai in amanunt in analiza o sa descoperiti niste date uluitoare si va spun in cunostinta de cauza.Lozincile astea cu atragerea fd europene sunt expirate.cele mai multe fd europene sunt atrase de institutiile de stat si intra in infrastructura iar diferentele salariale dintre acesti bugetari si angajatii din privat care atrag acest fd sunt imense!discutati si de aceste aspcte, propuneti modificari legislative care sa rezolve aceste pb si sa vedeti atunci absorbtie.Pe de alta parte alocarea acestor fd europene e de multe ori gresita.Credeti ca POSDRU a dus la creste ec si la crearea de locuri de munca?In schimb POR-ul a lasat ceva in urma!cine a negociat ptr romania domeniile in care sa se aloce aceste fd?e mult de discutat aici.

  Răspunde
   
  1. Corporatist
   Ianuarie 8, 2015 la ora 12:38

   Dl. Bugetar, vrei salariu` mare ca sa fii motivat sa ai rata de absorbtie, salariu mare ca sa nu plece doctorii, salarii mari ca profesorii sa si faca treaba.
   Uite ce-ti propun eu, fa-ti tu un sistem de evaluare asemeana corporatistilor ca mine ce trebuie sa respecte niste (Service Level Agreements, si Key point indicatives) care in cazul in care nu te incadrezi in indici, zbori,pleci, cauti in alta parte samd. Fara cei 1/3 din activul munci din Ro care lucreaza in multinationale nu ai avea tu salariu de 2000 net cum spui, asa ca spune merci ca ai 2000 net, munceste pe branci, da-te exemplu ca faci munca cat pentru 2 ca tine, da-te ca exemplu vorbim dupa da, fi un exemplu nu un aratator.
   Medici/doctori/cum vrei sa-i mai numesti : vrei salariu bun ? de ce ca esti doctor, la munca, nu la spaga, nu la plic, nu la „atentii” muncesti bine si pe merite, iti gasesti loc mai bun la alt spital samd, dar daca ai mentalitate predecembrista ” Sunt doctor, deci vreau casa, masina, nevasta, copii, amanta, si bani pentru toti ” , nu prea iti va mai merge.
   Cadrele didactice : aceasta meserie este una vocationala nu este conceputa pentru avutie, ai chemarea de a profesa, profeseaza, vrei un ban in plus, fa o meditatie, implica-te intr-un ONG, ajuta comunitatea, copii, samd. Nu te faci profesor ca vrei bani, te faci profesor ca vrei sa ajuti.
   Iti urez niste terapie intensiva dintr-un spectru al eticii de munca, lucru ce lipseste total printre cei ce lucreaza ca bugetari.
   V-as baga legi, esti prins cu mita, dat afara amendat si fara sa mai fii angajat ca bugetar vreodata ( nu meritati puscarie ca si acolo consumati bani contribuabililor)
   Curatenia trebuie facuta cu voi mai intai si pe urma cu aia mari, aia mari n-ar mai indrazni sa fure 1 leu, 1 porumb, 1 pachet de zahar, daca ar sti ca voi toti restu de sub ei sunteti cu ochii pe ei.

   Răspunde
    
  2. VictorL
   Ianuarie 8, 2015 la ora 13:17

   @BUGETAR.Eu stiu ca fondurile europene nu au fost atrase decit pe jumatate si inca mai avem perioada de gratie pentru perioada veche.Mai vreti si salarii mari?Cind vom vorbi de 100/%atunci deabea trebuie sa primiti preme si se chiama ca va justificati salariul.Nu suntem destepti nici la pomana…Lasa pe altul daca nu-ti convine salariul si cauta-ti norocul in alta parte poate te trezesti.Nu exista mese gratis doar pentru prezenta decit la Cantina de ajutor social.

   Răspunde
    
  3. unu analfabetul si fara bun simt
   Ianuarie 11, 2015 la ora 20:07

   Spune mai bine cate fonduri europene ati pierdut domnu bugetar. Nu meriti decat salariu minim, nu 2000 net.

   Răspunde
    
 • victor crin
  Ianuarie 7, 2015 la ora 20:20

  Moise,erau mari sanse ca nimeni sa nu faca vreun comentariu asa ca fac eu unul off-topic. Atac terorist marsav la Paris. O nebunie dar, in continuare preocuparea politicienilor francezi vor fi tiganii care cersesc si mai fura un portofel, romanii si bulgarii care vin la munca! Teroristii arabi si kalasnikov- urile care intra cu Dacia pe la Tanger…..nu conteaza! Este tributul marelui cocos francez!

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Ianuarie 7, 2015 la ora 20:03

  Cea mai buna investitie sigura in momentul de fata este teren arabil si aur. Altceva nu mai exista. Decat fanteziile unor brokeri.
  Si toata lumea fuge de fonduri europene pentru ca trebuie sa fii pe bune, adica sa nu faci evaziune. Nu faci evaziune nu prea faci profit. Asa ca ce vorbim aici? Planificam?
  Deja am pierdut 25 de ani, daca mai planificam si dezbatem mult, mai pierdem 25.
  Deja au inceput unii sa-mi spuna nenea, nu mai am timp sa pierd inca 25 de ani.
  Haideti odata cu solutiile puse in aplicare.
  1. Domnu presedinte, pune tunurile pe premier, prefecti, primari sa dezapezim odata orase, sau cum ii spune acum GALATIULUI, sat electrificat GALATI, care este inca sub nameti. Nici macar in fata primariei, a finanatelor, a politie judetene nu este facuta dezapezirea.
  2. Pune odata toti angajatii bugetari la munca, ca unii inca sarbatoresc, dar incaseaza salariu.
  3. Nu mai faceti reclama la GHISEUL.ro, daca nu functioneaza, vreau sa va dau bani sa aveti ce cheltui dar nu pot…… pentru ca nu va functioneaza programele, CE faceti, inca planificati? CE?
  in numaru urmator 4, 5,6,….100.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase