Sâmbăta asta, ediţie specială Biziday: Economia Comunistă

Sâmbătă, 20 decembrie, pe TVR 1, de la ora 22:00, analizăm economia comunistă, 1945-1989, într-o ediție specială.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

75 răspunsuri la Sâmbăta asta, ediţie specială Biziday: Economia Comunistă

 • saba
  Ianuarie 6, 2015 la ora 05:24

  Decembrie 29, 2014 la ora 22:03
  Madalin Guglea sau Tanasica? In orice caz, “din documentele oficiale ale BNR si INS !” – ca sa mai contestezi, totul este verificat ca la carte. Intrebarea este de cine si cum? Acuma vad aceste indemnuri “amicale”. Intelegeti de ce “Nu pot sa va respect comentariul, oricit de “Absolut corect” ar fi”?
  Decembrie 30, 2014 la ora 01:19 (catalin)
  Domnu catalin, aveti dreptate dar numai cu dreptatea .. descurajati si putinul care a mai ramas. Un pic de diplomatie nu strica.
  Decembrie 30, 2014 la ora 01:09 (papillon)
  Am fost tentat sa presupun ca v-a intrat pesimismul in oase: parintii au fost impiedicati sa ne lase o “tara civilizata si respectata”, iar noi nu mai suntem impiedicati si totusi nu o lasam, copiilor. Nu, nu sunteti pesimist, sunteti neserios. Chestia cu “Regatul reunit al Romaniei” o las Europei sa va lamureasca. Despre “tara”, chiar credeti ca romanii n-au sa se trezeasca si vor lasa Romania se se duca ca … dolarul la fund?
  Decembrie 30, 2014 la ora 00:15 (Dan)
  Cind nu sunteti obosit, poate argumentati ca nu-i asa – orice este bine de stiut, ca doar suntem pe un blog civilizat, nu-i asa?
  Decembrie 30, 2014 la ora 00:10 (unu analfabetul si fara bun simt)
  “chiar sa te intorci inapoi” – asta-i chiar cu dus si intors..
  Decembrie 30, 2014 la ora 00:06 (Gabriel)
  “Atacurile la persoana nu isi au locul absolut de loc!”- nici eu nu le agreez, indiferent din partea cui ar veni.Dar cit timp imi dispar comentarii … ce pot sa spun? In alta ordine de idei, Domnu Guran, prin natura activitatii cu care isi cistiga existenta, este o persoana publica – expusa, vreau sa spun. Credeti ca am putea sa-i cerem sa ne faca o autobiografie completa, inclusiv cu studiile facute si terminate – ca sa nu mai existe vorbe?
  Decembrie 29, 2014 la ora 23:27 (Lute)
  “marfurile pt. export erau doar pt. export , alta calitate decat cele ordinare destinate noua oamenilor de rand !” – Adevarat, dar nici nu se putea altfel. Ce ati fi spus daca Ceausescu ar fi adus Romainia in situatia in care se gaseste astazi? Si asa, “realizarile” din ultimii 25 de ani i se pun lui in circa. de fapt @un turist, incearca sa spuna ca de 25 de ani, romanii (conducatori si “oameni de rind”) nu au prea facut nimic sperind ca Papa pius de la Washington va face totul dupa “1989”. Si uite ca se continua, romanii l-au ales pe Johannis. Eu l-as fi ales (in lipsa de altceva) pe Ponta dar i-as fi impus (constitutional) sa respecte si unele angajamente pe care si le-a asumat in programul sau – adica i-as fi cerut sa nu fie .. jucator. Johannis … daca lui Basescu i-a mers, de ce sa nu-i mearga si lui…
  Decembrie 29, 2014 la ora 23:32 (Lute)
  Apropo, daca stiti si sunt curios: cu cit se vindeau seturile de mobila (sufragerii, dormitoare) rebutate la export? Adica, mai scump sau mai ieftind decit echivalentul pretului la export?
  Decembrie 29, 2014 la ora 23:47 (pt.turist)
  “Nemtalaii…prajitura ta imputita” – si mie mi s-a intimplat la Poaiana sa nu mai primesc cazarea promisa de ONT si am ajuns la cabana Schiorilor .. clai peste gramada. Ori cit de furiosi eram cu totii, totusi stiam sau pricepeam ca nu turistii din Germania sau din alte parti poarta vina. Este drept ca si atunci erau foarte multi care o dadeau pe Ceausescu – pai pe cine altcineva? Despre FMI nu se stia nici cit se stie astazi (se vorbea de datoria la americani), iar despre cum a fost manipulat Ceausescu de “savantii” din jurul lui, aflam abia astazi cind ei spun ca Ceausescu le facea pe toate – le facea el pe toate, dar nu singur. Ce vroiam de fapt sa remarc: cu asemenea limbaj nici nu-i de mirare ca unor romani li se inchide usa in nas prin alte parti (ceia ce nu-i bine), dar chiar si atunci cind stau in patru labute (ceia ce este chiar foarte rau). Deci politetea si demnitatea sunt respectate (de voie, de nevoie) oriunde in lume.
  Decembrie 29, 2014 la ora 23:09 (un turist)
  “Exista in acel timp tehnica moderna de astazi???” – asa este. Este vorba de unghiul din care se priveste si se doreste a fi intelese anumite situatii. In plus, la exemplificarile dvs, as adauga canalul din Nicaragua: “At 172 miles (278 km), the waterway is over three times the length of the 100-year-old Panama Canal, which was completed by the U.S. 34 years after French engineers began it” – deci este vorba de tehnologia de acum 100 de ani (cind a fost inaugurat) si despre conditii specifice care au sporit dificultatea exexutarii: “Construcția canalului, de o lungime de 77 km, a fost presărată de probleme, cum ar fi bolile (în special malaria și febra galbenă) și enormele alunecări de teren. Se estimează că la construcția canalului au murit până la 27 500 de muncitori” – lacuri artificiale si ecluze.Ceva imi aminteste de calea ferata canadiana construita cu exploatarea cinezilor canadieni si californieni, dar si de canalul Dunare-Marea Neagra. In orice caz, a meritat? Sigur ca da: 80 km, deserveste 144 rute maritime, 1700 porturi din 160 tari si trec peste 14000 nave anual. “O navă care pleacă de la New York către San Francisco, dacă trece prin canal, parcurge în total 9.500 km, mult sub distanța de 22.500 km pe care o presupunea ruta ocolitoare pe la Capul Horn (strâmtoarea Magellan)” semnificativ. Dar se uita a se mentiona costurile imense cu intretinerea canalului, plus doua alunecari majore (1974 si 1986) care au stinjenit navigabilitatea. Si totusi China si Rusia sunt interesate sa construiasca un nou canal, mai competitiv, care sa le permita sa treaca fara restrictii dintr-un ocean in altul. Este vorba de un canal de 3.6 ori mai lung decit Panama, care a inceput anul acesta si urmeaza a fi terminat in 2020, va costa cca 50 bilioane USD (aprecierea apartine americanilor, precum si dolarii), si pe timpul executiei se vor asigura 50,000 locuri de munca.
  Si cu ocazia asta:”Over the past few years, there’s been an influx of Chinese money into the U.S., increasing from about $58 million in 2000 to $14 billion in 2013. The Chinese are interested in acquiring everything American, from companies to commercial and residential real estate. Their motivation is straightforward: They feel their assets are much better protected in the United States. Just this week, Beijing-based studio Huayi Brothers Media Corp. said it planned to spend $130 million in the U.S. to create a subsidiary to distribute movies and TV shows”. Deci asta este “Alaska” de care vorbeam – ce au sa faca chinezii cu atita verdeata (hirtie de toaleta) din visterie – le-o dau inapoi americanilor, care trebuie sa o accepta, fiind invadati economic.
  Decembrie 29, 2014 la ora 21:52 (redboy)
  Nu cred ca se pune problema de scuzat si nici de comparat – sunt mult prea multe de considerat, in timp reala (retroactiv, intotdeauna iese altfel). Expresia “pe picior de razboi”, insa este interesanta – se refera la dezvoltare cu orice pret. Este adevarat ca acea competitie cu piata externa (libera si concurentiala) pe care voia sa intre Ceausescu, este privita si inteleasa ne-umanitar. Foarte corect. Intrebarea este, de ce acelasi lucru (poate ca chiar mai rau, si nu detaliez) nu se vede si cind este vorba de ceia ce face socitatea capitalului? Probabil pentru ca cei care nu pot sa vorbeasca nu sunt auziti – ce poate fi mai logic?
  Decembrie 29, 2014 la ora 21:34 (Madalin Guglea)
  Domnu Madalin Guglea, inteleg ca sunteti la pensie si cu cartea veti incerca sa va mai ajutati. Este foarte bine (mai ales daca aveti si podibilitati sa publicati, de ce sa nu baneficiati?). Dar va ginditi si la ceilalti, adica la romani? Multe pe care le veti scrie sunt cunoscute si deci fara interes dar amestecate cu condimente poate deveni o baza bibliografica (as zice, in loc de referinta istorica – cum au pretentia alti .. ingineri).
  Va referiti la unele lucruri, despre care observati ca nu-mi plac, iar peste altele treceti. Nu vreau sa polemizez, am trait si eu ce ati trait si dvs. Sensibil diferit in unele aspecte. Si eu am terminat cu 9 si am vrut proiectare (nu neaparat institut, unde lucrau destui si fara facultate), dar legea este pentru cine poate, dupa cum se vede (apropo de pile – in seria mea au fost doi care au terminat cu 10, nici unul nu a vrut sa ramina asistent in facultate iar de institut de proiectare nici nu s-a pus problema). Avansare la exceptional si fara carnetel rosu? – poate sa ve creada oricine dar nu eu. Sef de proiect su stagiatura neterminata? – pai nici pe santiere, pozitia de SEF nu se putea obtine inainte de cinci ani de munca. Este drept ca cine nu stie le ia de bune. Pina sa fi plecat, dolarul la negru era 35-40 lei, cam cit un Kent (cum spuneti), deci banii net in mina pe care ii luam erau cam 125 dolari – deci “asta era valoarea reala a banilor ceausisti” (este drept, cu 125$ in America, de exemplu, nu puteai trai dar in Romania te puteai descurca bine. Apropo, cum se impaca “M-am zbuciumat tare” cu “un Trabant si mi-a venit randul prin 81 cand am dat pe el 36.300 si l-am vandut la targ in Vitan cu 62.000. televizorul color de 18mii l-am vandut la licitatie cu 35.000″ – pe romaneste se mai spune : cine poate oase roade…
  Si am lasat la urma .. ciresica. Si eu sunt nationalist (desi ne-“taiat cu briciul”, care mascheaza o nuanta neconfortabila pentru un autor literar in zilelel noastre, dar ce mai conteaza daca pina si armata americana are tendinte naziste), dar de cu totul alta natura: vreau ca fiecare popor, inclusiv minoritatile, sa-si vada de treaba pe pamintul tariilor fara amestecul altora, indiferent de orientare geografica. “Ai plecat legal din Romnania contra taxei platita de ai tai ? Mare scofala..” – intr-adevar, nu-i mare scofala ca am fost comercializat ca multi altii, precum vitele. Cel putin aici nu am platit eu pretul. In Canada, pina nu le-am numarat banii (50,000 USD, pentru toata familia) nu mi-au dat viza. Altii veneau ca turisti si-si cumparau casele inainte sa primeasca viza. Cum spuneam, legea (chiar si cea internationala) este pentru cine poate. In orice caz, eu nu am plecat “legal” de voie, ci obligat, si singurii care m-au primit au fost israelienii, chiar daca sunt ortodox. Presupun ca de asta ati considerat sa plecati turistic fara sotie – modalitatea cea mai ieftina de ati face un drum in viata. Eu, plecind “legal” mi-am LICHIDAT (adica nu am vindut nimic) toate bunurile la pretul dorit de cumparatori, si amatori girla – mai tineti minte anunturile din ziare: “vind, astept provincia”? (si veneau securistii…).
  Intelegeti de ce “Nu pot sa va respect comentariul, oricit de “Absolut corect” ar fi”?
  Decembrie 19, 2014 la ora 18:29 (Sorin si Rotar)
  Si dl Rotar, este nu numai amuzant dar si .. precis. Auzi, “si patru luni”…
  Apropo de investitii, analistii canadieni, din sfera de afaceri, segereaza sa se vinda si daca totusi se va juca ceva, sa mearga numai pe energie sau materiale. Si aici cu multa grija si pe proprie respundere (ca intotdeauna), cel putin vreo 18 luni, pina cind mai vedem ce fac rusii (chinezii ii vedem deja in top), ca altii nu mai fac ca nu mai pot decit sa urle.
  Dar apropo, ce ar spune dl Rotar despre Biroul 121? Sau despre filmul “Interviul” care sugereaza asasinarea unui conducator de tara in viata (si asta nu semnifica terorism, nu-i asa?) care a costat 100 milioane dolari si renuntarea la scoaterea lui pe piata aduc pagube de peste 200 milioane dolari – merita acest sacrificiu? Se pare ca da, avind in vedere ca se pot afla lucruri mult mai costisitoare. Daca pina acum, votul electronic mat ere o optie, gata, s-a terminat.
  Decembrie 29, 2014 la ora 19:29 (Stelian)
  Domnu Stelian, daca as spune ca sunteti un caz particular sau izolat as gresi, si totusi legile si regulile in societate nu se fac pentru citiva. Ce vreau sa spun este ca sunt mult mai multi cei care nu au reusit nici ceia ce ati reusit dvs. Va puteti considera in continuare norocos – sunt multi mai multi care mor de foame fara sa aibe vreo vina, din cauza sistemului. Dar nu au bani sa-si cumpere un computer si sa scrie pe blog tot ce-i doare – asta inseamna ca ei nu exista? Sau altfel spus, daca toti ar fi fost la fel de descurcareti ca dvs (si cu pregatire si cu matusi si primari), credeti ca somajul ar fi fost 5-6%? Eu cred ca ar fi fost doar 2% – ar fi fost rau? Pentru cei 3% care ar fi trait ca si dvs, precis ar fi fost mai bine dar pentru patroni care ar fi trebuit sa plateasca niste salarii mai mari si niste asigurari de sanatate mai consistente si sa ofere conditii de munca mai bune samd, pentru acesti patroni ar fi fost mai rau. Pentru ca vorbiti de comunism si capitalism, citi oameni fara casa erau in Romania pe vremuri si citi sunt acuma? Ce somaj era in Italia inainte de UE si citi sunt astazi (aud ca este vorba de 40%)? In Belgia se protesteaza pentru ca s-au redus locurile de munca si s-a prelungit virsta de pensionare – adica nici in caruta nici pe linga, direct in sant. In Anglia aud ca sunt probleme intre chiriasi si landlorzi, alte probleme cu imigrantii sunt pe “vine”, despre economie si fiscalitate … nu vreau sa fiu eu cel cu gura rea. Dar puteti sa apreciati citi oameni sunt fara case? Nu dati vina pe ei, pentru ca nici unul nu vrea sa moara pe strada – probabil ca doar nu au fost norocosi. La romani este o vorba: bogatul nu crede saracului.
  Decembrie 29, 2014 la ora 20:12 (papillon)
  Domnu papillon, furtul este de prost gust si deci orice se opune este de .. bun gust, corect. Dvs ati folosit “hazna” (si nu sunteti singurul), eu doar am preluat Cind scriu pe blog, nu o fac ca sa dau cu pietre ci pentru a incerca impreuna sa gasim solutii, care sa poata fi puse in practica si sa conduca la imbunatatirea situatiei – fiecare stie cite ceva si se poate extrapola: cu totii le stim pe toate, deci sanse mai mari de reusita.
  Acuma vorbiti de “furtul intelectual”, adica Copyright – Patent – Trademark – Industrial Property, samd. V-as intreba, daca dupa ce s-a furat, cei doi ajung la o intelegere, aspectul devine .. legal, dar ramine corect? Adica cinstit? Adica, pagubasul isi cistiga cu adevarat toate drepturile (sau isi recupereaza toete drepturile)? Daca pierderile nu pot fi evaluate, nici recuperarile. Alta intrebare: un absolvent de facultate din Romania, dupa ce si-a achitat toate obligatiile, pleaca sa lucreze in strainatate (ca se plateste mai bine, probabil, atunci cind se gaseste – si nu detaliez), unde se incadreaza la furtul intelectual? Si nu ma refer la LEI in care isi plateste datoriile si la Euro in care isi primeste salariu in alta parte. Sigur, veti replica cu drepturile omului, deci este legal. Dar este corect ca inteligenta romaneasca sa aduca profituri (nemeritate) altor state? Vorbind despre legalitate, legile sunt facute de cei puternici, adica de cei cu interesele mai mari – sa spun, de cei care fura sau profita mai mult? Si airasi nu detaliez cu transferuri in lumea sportului sau acordarea de cetatenii (pentru cresterea puterii de cumparare) si atragerea de potentiali cercetatori (conditiile bune sau rele pot fi creiate dupa necesitate).
  Domeniul pe care l-ati abordat este mult mai complex decit cel la care va referiti, si DNA stie asta – motive suficiente sa o consider impotenta (fara sa detaliez ca de fapt se incearca a se corecta cauza umblind la efect).

  Răspunde
   
 • Lung Ioan
  Decembrie 21, 2014 la ora 18:38

  Sambata , 21Dec dl Guran a afirmat de doua ori ca Romania a participat cu trupe la inabusirea revoltei maghiare din 1956. Il credeam fara sa ma uit dupa surse daca n-ar fi spus-o de doua ori . Asa am cercetat si … nimic. Domnule Guran , pe ce va bazati?
  Ba ne mai si tineti o predica despre cum trebuie sa ne asumam istoria… Care istorie , asta care o propagati dvs la televizor?

  Răspunde
   
 • Nicolae Ceausescu
  Decembrie 21, 2014 la ora 02:25

  Dragi tovarasi si pretini,
  Nu analizati economia comunista cu ‘legile’ economiei capitaliste ca faceti o mare greseala …..(aplauze)… Dragi tovarasi ,la o placa de lemn poti masura lungimea,dar la un litru de apa (co-doi) ,in conditii normale nu se poate…. (aplauze prelungite si scandari specifice)….

  Răspunde
   
  1. Ipse
   Decembrie 21, 2014 la ora 20:33

   Co-doi-ul e al coanei Leana -academiciana-
   apa e has-doi-o !Eurodeputatul botezat cu briciul Adrain Kuznetov (Severin)e cel ce s-a impacientat ca apa bucurestenilor con-
   tine hydrogen air aerul 79% nitrogen !

   Răspunde
    
 • Rotar
  Decembrie 21, 2014 la ora 01:08

  Emisiune cu erorile normale de logica.
  1.se analizeaza economia comunista cu ‘legitatile’ celei capitaliste (un dulap din lemn are lungime/grosime/latime ,dar 1l de apa in ‘conditii-normale’,nu le are).
  2.romanii sunt inteligenti (85%) restul mai ””’ si decat occidentalii ,(cultii) se fac ziaristi.
  3…afirmatie :500 mii someri in comunism crestea productivitatea! => un milion o dubla ??.
  4:multi din cei ce ‘il critica’ acum pe Ceausescu vor spune la schimbarea regimului ca il laudau dar cu fereala de dictatura odioasa capitalista.Cunoastem specimenele din 90.
  5.Emisiunea se adreseaza celor,putini,de la ‘invatamantul-aerisit’ cu munualele doar cu coperti.
  6.PIB(89)=2,5PIB(2014)…restul e publicitate capitalista.

  Răspunde
   
 • papillon
  Decembrie 20, 2014 la ora 23:08

  Nu putem da cu pietre in parintii nostri.Dupa teroarea rusa si umilintele innfometarii asta ar mai lipsi.
  Copiii nostri o vor face insa pentru ca nu ne mai impiedica nimic sa la lasam o tara civilizata si respectata.Poate vom mai vorbi peste inca 25 de ani despre economia din Regatul reunit al Romaniei.

  Răspunde
   
 • Dan
  Decembrie 20, 2014 la ora 23:04

  Moise,
  Chapeau bas !
  Atât !
  P.S.
  Se spunea : „Timpul trece / Leafa merge / Noi voios muncim ! „

  Răspunde
   
 • adrian
  Decembrie 20, 2014 la ora 22:58

  fekicitari…cu adevarat informativa,interesanta si foarte bine venita…SARBATORI FERICITE BIZIDAY…SARBATORI FERICITE MOISE

  Răspunde
   
 • pehash
  Decembrie 20, 2014 la ora 22:56

  Felicitari pentru efort. Poate ca ar trebui dat de 2 ori pe zi pe toate canalele pana isi aduc toti aminte si mai invata si copiii un pic de istorie relevanta.
  Am insa o mica rezerva in legatura cu cifrele prezentate la sfarsit. Ne place sau nu, dolarul sufera de inflatie la fel ca leul. Cresterea reala are deci cu totul alte valori. Asta daca o comparam cu niste cifre absolut irelevante in opinia mea, pentru ca pretul real se regleaza prin mecanismul cerere-oferta, dar productia si salariile din 1989 nu aveau parte de asa ceva. Puteam sa castigam pe hartie si 2500$.. oricum nu aveam ce face cu ei.

  Răspunde
   
 • Mirela Samfirescu
  Decembrie 20, 2014 la ora 22:52

  Foarte buna emisiunea de astazi. Felicitari!

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Decembrie 20, 2014 la ora 22:52

  Bravo. O super emisiune.
  Dar in 1972 unii le-au mers capul mai mult ca lui Ceausescu.
  Ceausescu nu a vrut sa inteleaga sfaturile unor oameni capabili, iar sistemul a fost inteles de americani.
  Oricum comunismul in Romania nu ar fi disparut daca Rusia nu-ar fi renuntat la comunism.
  Criminalul ION ILIESCU sa nu uite niciodata ce a facut la REVOLUTIE si MINERIADE.
  Iar revolutionarii adevarati sa renunte la indemnizatie, ca nu au stat 4 ani in transeu.
  Cum spune Adrian Cioroianu: ” Cea mai frumoasa poveste pentru oamenii destepti, este istoria”.
  Bravo Domnule MOISE, o emisiune frumoasa. Sarbatori fericite.

  Răspunde
   
 • rolari
  Decembrie 20, 2014 la ora 22:50

  Gurane,

  nu-i nici o paguba ca faci cateva erori. Grav este cand faci prea multe!
  Solutii avea comunismul prin concurenta si stimulare – una era si constiinta – inexistenta in capitalism, nici in capsorul tau !

  Răspunde
   
  1. unu analfabetul si fara bun simt
   Decembrie 20, 2014 la ora 23:09

   Nu este Romania unde este din cauza lui GURAN, ci din cauza la voi astia care va credeti destepti, dar in realitatea nu intelegeti nimic.
   GUran inceara sa va deschida capul, sa va arate ca mai este si altceva.
   Din punctul A in B, nu poti ajunge numai pe o cale, poti pe o infinitatee, chiar sa te intorci inapoi.

   Răspunde
    
  2. Dan
   Decembrie 20, 2014 la ora 23:09

   Concurenta si stimulare in comunism !?
   Cred ca ești obosit. Mai postează si mâine când ești mai odihnit.

   Răspunde
    
 • Rotar
  Decembrie 20, 2014 la ora 22:42

  Comic rau juristul care umbla cu pledul (pledeaza sponsorizat) prin ziaristica TVR-ului.In capitalismul-de-piata fiecare se ocupa de orice numai de ce a invatat NU !! Ex.: un medic se da ‘mare LEU’ de transporturi (LA Tv) fara sa se priceapa…. sau un absolvent de drept (nu si-a platit scoala) se da MARE-ZIARIST-ECONOMIC-SI-POLITIC fara sa priceapa ce spune … etc,etc,etc.

  Răspunde
   
  1. Gabriel
   Decembrie 20, 2014 la ora 22:59

   Atacurile la persoana nu isi au locul absolut de loc! Lucrul acesta este o mizerie!

   Nu se da nimeni mare ziarist….
   Este recunoscut de doar de oamenii cu capul pe umeri drept cel mai vocal om al TVR in viata publica!

   Răspunde
    
  2. unu analfabetul si fara bun simt
   Decembrie 20, 2014 la ora 23:06

   Ce vina are MOISE, daca se vroia mare ziarist, plungea du pa PULITTER, ca aia de la antena 3.
   Dar omul isi face treaba se mai baga si in politica, ca sa cresca raitingul si cam sata e tot.
   Dar emiunile lui sunt cele mai tari, trebuie sa recunoastem.
   Sa dam ce este a caesarului, chiar daca nu suntem de acord cu el.

   Răspunde
    
  3. Dan
   Decembrie 20, 2014 la ora 23:13

   Poate ai văzut alt film si noi te reținem. Hai pa si noapte buna !

   Răspunde
    
 • Sorin
  Decembrie 20, 2014 la ora 20:01

  Invatatura lui Grigore-Grigore :
  Asta va spui si eu voua (urmasilor celor care umblau cu ‘furculisionul’ si ‘lingurisionul’ prin ‘interbelic’ ca sa se justifice ca ar avea minte ,ca nu se vedea) si care acu’ (urmasi) umblati cu ‘furculeisanul’ si ‘lingureisanul : nu mai luati de bune afirmatiile unora care doar pledeaza conform dictatiunii sponsorului ci faceti voi calculele ca’s simple.PIB-ul din 89 e de 2,5 ori mai mare ca acum.

  Răspunde
   
 • Regia si Montajul
  Decembrie 20, 2014 la ora 18:00

  ,, Sfantul Grigorie Dialogul, vazand atatea lucruri facute de Traian si ca a avut un nume atat de consacrat, s-a rugat lui Dumnezeu ca sa-l ierte. Sfantul Grigorie a trait in anul 500, de cand avem Sfanta Liturghie a Sfantului Grigorie Dialogul. Si s-a rugat lui Dumnezeu sa-l ierte pe Traian. Deci, a intrat intr-un dialog cu Cerul si a auzit un glas: ,,Dumnezeu ti-a auzit rugaciunea, dar mai mult sa nu te rogi pt pagani !,,
  Sfantul Grigorie a intrat intr-un dialog cu Cel ce mantuieste si i-a dat putinta lui Traian sa fie si el in Imparatia mantuitilor.,,
  ,,mie imi place tare mult treaba iasta..,,

  Răspunde
   
 • un turist
  Decembrie 20, 2014 la ora 17:45

  Am importat din Romania produse din 1982 pina 1990 si am primit acea garantie de un an. Nu am avut probleme majore cu garantia si am fost multumiti de calitate.Dupa cum citesc fiecare este nemultumit dar::::::
  -Exista in acel timp tehnica moderna de astazi???Occidentul +USA aveau atunci Apple iPhone6 sau TvHD,camera foto digitala,blu ray,toate asistentele auto,PC-uri performante,masini industriale comandate de calculator si se pot enumera la nesfirsit???????.Nu d-lor lipseau si in West pentru ca nu s-au inventat inca. Bateti pe nenorocitul de Ceausescu care totusi a facut sau spus a incercat sa faca ceva,acuma care este situatia?? Asteptam sa vina investitori adica straini care s scoata Romania din mocirla in care s-a adincit???Vad la TV Romanesc ca se aduc elogii unora care au reusit in strainatate dar de ce nu fac acasa in Romania ceva.Daca as fi Roman mi-ar fi rusine sa aduc tara intr-o asemenea lumina fie ea cominista sau capitalista. Cred ca majoritatea care comentati sinteti tineri si entusiasmati dar stiti putin cum s-a trait in trecut fie in Est fie in West!!!

  Răspunde
   
  1. Lute
   Decembrie 20, 2014 la ora 18:27

   Mai turistule care importai prin anii 80, nu suntem mai tineri ca tine, tineretile ni le-au mancat ceausistii, marfurile pt. export erau doar pt. export , alta calitate decat cele ordinare destinate noua
   oamenilor de rand ! Nu te amesteca in ce nu stii, voi cand veneati in vizita, sau ca turisti in vacanta, aveati regim special, la hotel, la restaurant .Copiilor mei le curgeau balele uitandu-se la o masa vecina unde se ospatau nemtii cu friptane iar noua ne aduceau tot cartofi natur desi dadusem 3500 pe bilet !

   Răspunde
    
   1. un turist
    Decembrie 20, 2014 la ora 19:20

    Lute: Nu va enervati pentru ca la Mamaia in Victoria unde eram in majoritatea cazurilor cazat meniul era acelas cu Romanul”de rind”, singura diferenta era ca nu primeam o prajitura neagra cred ca Bucuresti se numea ci o portocala sau o banana care o dadeam de fiecare data la un copil care era mai aproape de masa noastra. Ultima data am vazut diferenta intre Romani care aveau si nu aveau ce cumpara deci diferenta nu este intre West si Est (la ora actuala)ci ?????

    Răspunde
     
    1. pt.turist
     Decembrie 20, 2014 la ora 22:57

     Turistule, eu am vazut la Mamaia in 87 o doamna care a cedat nervos dupa ce sotul ei a cerut socoteala pentru mediul mizerabil si a fost luat la bataie de directorul hotelului. Nemtalaii nu aveau probleme din astea ca erau mult mai bine tratati. Si te asigur ca n-avea nimeni nevoie de prajitura ta imputita, normal era sa primeasca fiecare una.

     Răspunde
      
     1. un turist
      Decembrie 21, 2014 la ora 00:28

      Sper ca ai inteles gresit sau ai vrut sa intelegi gresit dar acea imputita prajitura o primeau toti si daca toti sint ca dumneata atunci nu este de mirare ca se ajunge la bataie. D-voastra ca Roman spuneti ca lipseste educatia si la d-voastra este cazul!!

       
 • Sorin
  Decembrie 20, 2014 la ora 14:18

  PIB-ul in 89 era de 2,5 ori mai mare ca acum,fara datorii (acum 17 mld euro+cele private).Cine ‘calculeaza’ altfel se exprima in lozinci publicitare (vezi : ‘medicamentul asta iti inareste imunitatea de doua ori ??)

  Răspunde
   
  1. Madalin Guglea
   Decembrie 20, 2014 la ora 18:07

   Amice, esti beat, du-te si te culca ! Pune ceasul sa sune la zece fara zece si apoi spala-te bine pe ochi cu apa rece si suna-ti rudele si prietenii si desfundati-va urechile si inregistrati cu atentie tot ce va spune Moise ca-i un om onest si nu minte si nu vorbeste din auzite ci din documentele oficiale ale BNR si INS ! Toate babele comuniste si toti propagandistii nostalgici din TVR si din tara, sindicalistii ex-securisti si „anal-istii economici” de doi lei de felul „profesorului” de economie socialista Ilie Serbanescu fost scribalau la Era Socialista , care a fost infiltrat ca ministru al reformei in guvernul Ciorbea si cand a jurat la Cotroceni a zis : „Jur sa fac totul pentru distrugerea economiei romanesti!”(vezi arhiva !) si care ,acum un an, pe vremea crizei bancare cipriote a zis la Antena 3 ca ar fi foarte corect sa se confiste toate conturile din banci mai mari de 100.000 de euro, ca el n-a reusit sa stranga atata, ca toti care au facut mai mult insemna ca au furat, etc, toti acestia cu rudele si prietenii vostri MUCLES ! ,dar mai ales voi tineri nestiutori dar dornici sa aflati adevarul, ascultati ce va zice Moise diseara la Biziday si bagati la cap !

   Răspunde
    
   1. Dan
    Decembrie 20, 2014 la ora 18:23

    In concluzie, băieți , ciocul mic, basca pe ochi si mai ales urechile ciulite la ora 22. Daca veți avea ceva nelămuriri in ceea ce va prezenta Moise (felicitări pt. idee si inițiativă), întrebați p-aci prin forum. Suntem câțiva care am trăit acele vremuri si va vom lamuri.

    Răspunde
     
  2. Tanasica
   Decembrie 20, 2014 la ora 18:11

   Amice, esti beat, du-te si te culca ! Pune ceasul sa sune la zece fara zece si apoi spala-te bine pe ochi cu apa rece si suna-ti rudele si prietenii si desfundati-va urechile si inregistrati cu atentie tot ce va spune Moise ca-i un om onest si nu minte si nu vorbeste din auzite ci din documentele oficiale ale BNR si INS ! Toate babele comuniste si toti propagandistii nostalgici din TVR si din tara, sindicalistii ex-securisti si „anal-istii economici” de doi lei de felul „profesorului” de economie socialista Ilie Serbanescu fost scribalau la Era Socialista , care a fost infiltrat ca ministru al reformei in guvernul Ciorbea si cand a jurat la Cotroceni a zis : „Jur sa fac totul pentru distrugerea economiei romanesti!”(vezi arhiva !) si care ,acum un an, pe vremea crizei bancare cipriote a zis la Antena 3 ca ar fi foarte corect sa se confiste toate conturile din banci mai mari de 100.000 de euro, ca el n-a reusit sa stranga atata, ca toti care au facut mai mult insemna ca au furat, etc, toti acestia cu rudele si prietenii vostri MUCLES ! ,dar mai ales voi tineri nestiutori dar dornici sa aflati adevarul, ascultati ce va zice Moise diseara la Biziday si bagati la cap !

   Răspunde
    
 • redboy
  Decembrie 20, 2014 la ora 12:08

  Nu-mi place ca am ajuns sa scuz aberatiile comunismului.
  Totusi trebuie pusa in context intreaga economie comunista,ca multe din obiectivele economiei lui ceausescu erau dictate de forte externe.Spre exemplu exista o intreaga industrie care era pe picior de razboi…eu ma intreb acum daca mai exista ceva asemanator si daca exista cat costa sau ar costa daca nu exista?

  Răspunde
   
 • Sorin
  Decembrie 19, 2014 la ora 23:40 Răspunde
   
 • Madalin Guglea
  Decembrie 19, 2014 la ora 21:28

  @Saba-Nu cumva esti botezat cu briciul? Ai plecat legal din Romnania contra taxei platita de ai tai ? Mare scofala, am avut si noi colegi din astia si cand au revenit in vizita , prin 83, mi-au cerut si am dat 50 de lei pe dolar, am dat 5000 pe o suta de parai.Era suma minima care trebuia s-o ai in cont ca sa poti face cerere de pasaport pentru excursii in strainatate.
  Degeaba, ca nu ne-au aprobat pasaportul sa mergem in excursie in Yugoslavia.
  Vad ca nu-ti place nimic din comentariile mele desi sunt 100% bazate pe adevar si sunt verificabile.(banuiesc de ce)
  Eu am terminat cu 9 si am avut repartitie direct la institutul de proiectari dar am cerut eu insumi sa fac 1 an de santier sa vad cum e in executie. Am inceput in sept.72 si m-au primit in sept..73 fara pile si fara noroc caci ma cunosteau.N-am fost niciodata membru utm, pcr,nu am facut in viata mea o cerere de adeziune nici macar la asoc.filatelistilor.Toate astea sunt doar mafii in scopul obtinerii de avantaje nemeritate pe seama celorlalti care nu fac parte din organizatie.Ca voi.
  Am fost avansat la exceptional, la fiecare doi ani, dar asa era grila de salarizare. E drept ca din 1975 , ca sa le micsoreze baza de calcul a pensionarilor s-a schimbat notiunea de salariu (brut) cu cea de retribtie (net) iar impozitele si CAS-ul se platea global de angajator pe tot fondul de retributii. Ca sef de proiect
  raspundeam de proiecte de la primirea comenzii pana la receptia lucrarilor si au trimis masina dupa mine ca le-am zis la telefon ca-s bolnav si nu ies in frig ca facusem inhalatie.Si eu luam cu acord cu tot vreo 4500(in 88) dar nu valorau nimic ca nu se gaseau de niciunele.Comunistii (membrii de partid primeau si o prima de 1.000 de lei lunar dar pe sest sa nu se prinda lumea. Primele se dadeau pe sestache, isi faceau semn din usa :”Du-te acuma la BOB (biroul organizatiei de baza al partidului) ca te asteapta!”,se trimeteau pe rand . comunistii si veneau inapoi veseli si noi nu stiam de ce. Am aflat abia cand o data (singura data in viata !)am fost chemat si eu la BOB si eu m-am mirat f.tare ca de obicei eram chemat acolo doar pe 24 august ca sa ma judece ca n-am fost la defilare si cand colo, in
  sediul ala al lor, cu masa acoperita cu un cearsaf rosu si cu cartile Omagiu pe rafturi si cu poza lui nea Nicu in cui , ma asteptau cu un stat mititel format A4, si mi-au dat zece sute dupa ce am semnat.
  M-am zbuciumat tare ce sa fac, sa-i dau inapoi,sa nu-i dau ,am povestit insa
  si celorlati care nu erau membri cum e cu BOB-ul.Ma propusese la prima un director de la un alt institut pentru care facusem foarte bine o lucrare urgenta.In excursia de revelion m-am inscris dand spaga un cartus de Kent si o punga de cafea (Kentul facea acam 1000 si cafeua 1500). Nu i-am spus nevestei pt. ca trebuia sa vada cineva de copii si eu nu plecam sa ma plimb, voiam s-o tai spre libertate, pe-atunci ungurii nu te mai dadeau inapoi.
  Nimic din ce scriu nu-i gargara , toate se vor regasi intr-o carte la care lucrez. N-am primit nimic niciodata de pomana, n-am cerut si nici nu mi-am dorit nimic din ce n-am facut prin propriile forte. Marfuri
  spanchii adica cutite care nu taiau, vopsele care nu se mai uscau, aspiratoare care nu aspirau, masini de spalat care nu
  spalau, frigidere care nu refrigerau, televizoare care faceau dungi sau scoteau fum,masini care nu porneau sau li se ancrasau bujiile ori se ardeau platinile, etc.Si toate un singur model. De ce altfel s-ar fi omorat romanii pe un frigider Zill/ un aspirator Buran/o masina Lada rusesti , o masina de spalat Gorenje pla-
  tind pe ele mii de lei in plus? Dupa ce in 77 am stat la coada trei zile si trei nopti , m-am inscris la IDMS la un Trabant si mi-a venit randul prin 81 cand am dat pe el 36.300 si l-am vandut la targ in Vitan cu 62.000. televizorul color de 18mii l-am vandut la licitatie cu 35.000…asta era valoarea reala a banilor ceausisti.Un dolar=21/28 lei oficial (dar n-aveai voie sa-i detii)in realitate un dolar era 100 de lei cat se vindea Kentul. Iar salariul mediu real cam 50 de dolari.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Decembrie 20, 2014 la ora 01:06

   Ce bine le tineti minte! Exact asa stateau lucrurile. O singura completare am de facut. Cred ca nu trebuie sa uitam de chibriturile care nu luau foc 🙂

   Răspunde
    
 • saba
  Decembrie 19, 2014 la ora 18:11

  „azi un PIB de trei ori mai mare” – si carei rezultatul, adica efectul asupra intregii populatii. Tot comparativ. Mai putini muncesc fff greu si mai multi muncesc mai putin greu, sau cum lasati sa se inteleaga, chiar de loc?
  „Leul RON de astazi este de circa trei ori mai tare” – considerati aici si puterea de cumparare, si salariile, si somajul, si sanatatea, si educatia, si chiria, si.. si..?
  Dupa 2 ani, de pe santier, ati ajuns direct in institut de proiectari, cind in mod normal/legal se asteapta 5 ani dupa care se da conscurs pe post? Norocos sau pilos???
  Pe ce fel de santier ati lucrat de ati platit gazda? Si eu am santierit si nimeni nu avea gazda.
  1910 la proiectare, ca inginer nu se pupa cu 1950 stagiar 1, oriunde, acelasi an. Nu se potriveste ceva. Ce? Si mai spuneti si Sef de Proiect!!? Si in 14 ani ati urcat numai 1700 lei, cind firesc nimeni in proiectare (proiectanti, vorbesc) nu are mai putin de 5000 dupa 34 ani in proiectare, plus plusuri. Nu stiu exact despre ce vorbiti, dar cifrele pe care le dati incep sa sugereze altceva.
  „dar ieseau mai spanchii ca nici romanii nu vroiau sa le cumpere” – intimplarea face ca inainte sa plec, am prins perioade in care seturi de mobilier necorespunzator pentru export se vindeau la intern cu coada, cu liste, cu banii jos, si chiar cu harmalaie. La fel Dacia, iar cele cu motor „frantuzesc” si cu ciubuc. Probabil ca dupa plecarea mea sa se fi inrautatit, cam cum spuneti, dar totusi restaurantele erau pline, oamenii erau pe receptie la orice coada unde se da ceva – oamenii isi economiseau sau aveau bani, nu prea aveai ce cumpara, dar dadeai ciubuc sa prinzi ceva. Cam asta era atmosfera.
  Despre proiecte masluite, cred ca sunteti rau-voitor. Nimeni nu distruge intentionat, dar abundenta de noutati si incapabilitatea de a le absorbi temeinic este altceva – probabil ca nici dvs nu ati fi putut fi mai grozav, chiar si cu .. pasiune.
  Mai sus spuneati ca pina in 1988 ati fost proiectant, acuma, cu ICSIG (G, pentru ce este? asa de curiozitate), in 1985, cind erati gripat, vad ca va ocupati de devize generale (chiar asa se modifica? fara revizuira basei si a detalerilor, direct la general si cu pasiunea de care vorbeati?), ceia ce nu este tocmai proiectare. De fapt cu ce v-ati ocupat, de au trimis masina dupa dvs?
  „sau sa-l amanam pe cincinalul urmator” – stiti cumva cum vin cincinalelel astea, ca parca nu vin ’80, ’85, ’90?
  Vad ca aveti o memorie .. „fulgeratoare” si talent scriitoricesc.. „ca jocul s-a terminat” – incep sa nu va mai pot lua in serios. Spuneti ca voiati sa plecati singur la Budapesta de revelion? Pai ce sotie nu var fi turnat, pe chestia asta? Auzi, sa mai dai si un salariu din banii comuni…
  Despre Gorbaciov, un idiot la acea vreme, dupa caderea zidului a inceput sa inteleaga ce a facut. I-ati urmarit declaratiile cu diverse ocazii. Daca da, de ce il mai dati de exemplu?
  Apropo de „toti sunt fii, fiice, nepoti, fini”, cum ati obtinut biletul de revelion 87/88?
  „Un bugetar bun e un bugetar concediat !” – si dvs ati fost asa ceva pina cind „in ianuarie 88 mi-am dat demisia si m-am pregatit sa fug din tara prin apa”. Interesant! Probabil ca ati si informat pe care apa si cu cine…
  Nu pot sa va respect comentariul, oricit de „Absolut corect” ar fi.

  Răspunde
   
 • Viorica
  Decembrie 19, 2014 la ora 16:05

  In 1866, cand Cuza a fost inlaturat, ne-am preocupat sa daramam ce se construise si a inceput o noua constructie. Si atunci, ca si acum, banii obtinuti in tara (cei cu mult pamant, industriasii) ii cheltuiau la Paris sau la Viena. In 1950, am daramat inteligenta romaneasca (am trimis-o la canal) ca fizic, daramase razboiul tot si am inceput din nou sa construim, pe sudoarea poporului, si bune, si rele. In 1989 am inceput din nou sa daramam (mai avem metroul, canalul, cateva hidrocentrale si casa poporului). Exact ca in balada „Mesterului Manole”, ce ziua se construia, noaptea se darama. Pentru cei care nu stiu, canalul a fost construit strategic, pentru ca nava Rostock ne-a blochat pentru multi ani iesirea de pe Dunare la mare, nu pentru profit. Dupa toate aceste „experimente”, ar trebui sa ne invatam copiii ca peste inca 25 de ani sa nu darame chiar tot ce au construit parintii si bunicii lor, ci, cu inteligenta lor sa faca o selectie a ccea ce a fost bun si sa inlature ceea ce nu mai este de actualitate. Sa invete din lectia noastra, pana nu va fi prea tarziu.

  Răspunde
   
  1. Dan
   Decembrie 19, 2014 la ora 20:18

   Stimata doamna,
   Nava Rostock a esuat in anul 1991 iar canalul a fost inaugurat in 1984. Sau poate vreti sa spuneti ca, tovarasul asa vizionar cum era el, a prevazut ce se va intampla cand el nu va mai fi fost.

   Răspunde
    
 • Madalin Guglea
  Decembrie 19, 2014 la ora 14:45

  Cu numai 3 milioane de salariati( pe bugetari nu-i punem ca ei sunt consumatori de resurse)Romania capitalista produce azi un PIB de trei ori mai mare decat cel produs in 1989 cu 9 milioane de angajati.
  Leul RON de astazi este de circa trei ori mai tare decat leul tramvai ceausist din 89
  Cine are azi 1000 de RON cumpara cat cumparai in 89 cu 3000 de lei tramvai (daca aveai pcr -pilele,-relatiile sau-cunostintele sa gasesti ceva folositor)
  Am terminat facultatea in 1972, am facut 1 an pe santier cu 1410 lei/brut,din care plateam chirie 300 la gazda,noroc ca-mi mai trimeteau parintii ca altfel nu-mi ajungeau de la o luna la alta. Eram sef peste niste muncitori si maistri care luau cate 2000 -2500 in acord ,dar eu n-aveam voie acord ca eram TESA.(Tehnic, Specialitate, Economic si Administrativ).Din 1974 am lucrat in acord ca sef de proiect la un institut de proiectari incepand cu 1910 lei, pana in 1988 cand am atins 3610 lei. Am apucat pe viu toata industrializarea socialista facuta cu bani de la FMI, BIRD, BM.Studiile de fundamentare a proiectelor erau masluite de smekeri ca sa reiasa necesitatea si oportunitatea investitiilor care de fapt erau varza.In realitate
  multe s-au dovedit tepe inghitind bani cu ghiotura si producand stifturi. Produsele
  noastre erau copiate toate dupa produse occidentale dar ieseau mai spanchii ca nici
  romanii nu vroiau sa le cumpere, daramite
  piata vestica. Institutele de cercetare se
  ocupau de „cercetarea” proiectelor unor produse occidentale, cumparate la mana a doua sau furate.
  Rolul lor era sa le adapteze „conditiilor” locale , adica scaderii nivelului lor tehnologic la cel autohton bazat in principal pe baros si vopsea hammerschlag.
  Cu exceptia catorva specialisti care stiau meserie si o faceau din pasiune , institutele de cercetare si de proiectare erau pline de neveste si fiice de militieni, securisti si activisti care frecau menta la un nechezol si o tigara si te parau la conducere daca le puneai sa lucreze.In 1982 eram gripat cand am fost luat de acasa cu dacia institutului sa ma
  duc iute sa modific devizele generale ale proiectelor aflate in executie in sensul reducerii cu 20% indiferent de la ce capitol. In 1985 am fost cu un proiect la avizare la ICSIG (Inspectoratul Central de Stat pt. Investitii ) si tovarasa inspectoare mi-a propus sa-mi aprobe , pe n.v.jumatate din valoare, ca nu-s bani, sau sa-l amanam pe cincinalul urmator. I-am explicat ca nu se poate face cu 50% din valoare si mai bine sa-l lasam pe cincinalul urmator. La care dansa mi-a re-
  plicat fulgerator:”Crezi ca stam pe vre-o punga de petrol si n-am stiut ? In cinci-
  nalul urmator n-o sa mai fie nici atat !”
  Atunci am inteles pentru prima data , din
  surse „oficiale” ale statului comunist, ca jocul s-a terminat. Kaput Komunism ! Fiindca de revelionul 87/88 nu mi s-a permis sa plec trei zile la Budapesta (desi
  platisem 4300 de lei la ONT!)in ianuarie 88 mi-am dat demisia si m-am pregatit sa fug din tara prin apa. Cu acea ocazie am si divortat caci cea care ma turnase la serviciul personal (secu !) ca vreau sa fug fusese chiar nevasta-mea.Am fost foarte bucuros de evenimentele declansate de Gorbaciov in 1989 si am iesit cu bucurie la Intecontinental in dupa amiaza
  de 21 decembrie ! Am plans de bucurie vazand ca in sfarsit lumea nu se mai temea si se adunase in numar atat de mare !Am
  tipat pana am ragusit dar dupa ce mitralierele grele au inceput sa traga cu
  trasoare am hotarat pe loc ca e mai bine sa ma retrag acasa ca Ceusescu o sa cada si fara mine. N-am cerut si mi-ar fi rusine sa cer certificat de „revolutionar” sau vreun „drept” din banii publici.Avem si-asa prea multi atarnatori de bugetari,
  din care toti sunt fii, fiice, nepoti, fini
  etc ai unor politicieni de cacao,cu ochi lacomi si maini lipicioase. Niciunul n-a dat examen pe bune, toti au primit subiectele pe blat , etc.etc. Revolutia din dec.89 a fost infranta definitiv, la orase si sate. Altfel, toti activistii, militienii si securistii care ne-au prostit
  mintit, batut, infometat, inghetat, atatia
  ani ar fi trebuit sa sape in Baragan un canal si nu sa primeasca pensii nesimtite de mii de roni pentru care n-au muncit niciodata. In schimb mie golanii de la casa de pensii nici macar nu vor sa-mi ia in calcul sumele castigate in acord desi pentru toti banii incasati s-a retinut si platit cas contributia asa cum reisese din fisele originale.Cica sa-i dau in judecata
  si daca castig or sa-mi plateasca din urma.
  Asta ca sa le damde lucru celor din justitie, sa nu cumva sa someze ! Tot sistemul bugetar este prelungirea sistemului comunist in Romania ! Ei sunt frana care tine in loc de 25 de ani Tara !
  Un bugetar bun e un bugetar concediat !

  Răspunde
   
  1. Dan
   Decembrie 19, 2014 la ora 15:55

   Absolut corect.

   Răspunde
    
  2. Stelian
   Decembrie 20, 2014 la ora 01:16

   Ma bucur ca scrieti aici aceste lucruri si imi pare rau ca n-am prea mai citit toate comentariile in ultimul timp, fiind putin dezamagit de Moise, dar comentariile dvs merita efortul meu de a le citi pe toate. Sincere si obiective.

   Răspunde
    
  3. redboy
   Decembrie 20, 2014 la ora 11:56

   Vorbiti de neocapitalism,sustineti aceasta cauza,va respect decizia insa nu sunt de acord cu ea si asta nu inseamna ca trebuie sa ma suspectati de comunism.
   Exista insa o ipocrizie porfunda in aceste comparatii intre Romania comunista si Romania de dupa 1989.Si mai exista o Romanie de dinaintea comunismului despre care avem putine date si multe mituri.
   1.Este greu sa compari un produs din comunism cu un produs de acum fara sa faci greseli…astia nu sunt in stare sa calculeze nici pibul Romaniei fara sa faca rectificari din 3 in 3 luni.
   2.Apoi trebuie sa avem in vedere ca economia Romaniei comuniste avea alte obiective fata de economia actuala a Romaniei…cred ca asta este evident sau trebuie poze?
   3.Vorbim si despre economia asta „Privata”
   in care monopoluri comuniste au fost inlocuite cu monopoluri capitaliste?..asta asa…in afara temei de discutie

   Răspunde
    
 • victor crin
  Decembrie 19, 2014 la ora 10:52

  Da se fabricau produse de slaba calitate in conditiile in care tara era izolata de occident, nu aveam acces la tehnologie si la piete cu exceptia celor comuniste! Si astazi? Ce fabricam ca si conceptie romaneasca? Unde se duc profiturile? Cted ca nu totul trebuie improscat cu noroi!

  Răspunde
   
 • Mihailescu
  Decembrie 19, 2014 la ora 00:40

  Amuzante sunt doua aspecte :
  1.comentariile de mai sus (cu elogiul adus sovietelor europene) sunt identice cu cele ale ‘raspandacilor’ elogiilor sovietelor rusesti…… absolut identice.
  2.societatea capitalista e structurata,clar,pe niveluri de competente cu Elena Basescu drept ‘competenta suprema’ (ca a fost la Bruxelles) urmata de restul pana la realizatorii de emisiuni tv.

  Răspunde
   
  1. Sorin
   Decembrie 19, 2014 la ora 23:42

   asta spunea si Dl. Rotar

   Răspunde
    
 • Marian Androne
  Decembrie 18, 2014 la ora 22:39

  Ca student am facut practica la Mec Fina, IOR, Fabrica de ace, Electromagnetica. Am observat ca oamenii vroiau dar nu puteau, seriozitate exista dar masinile pe care lucrau nu erau precise, astfel ca procesul technologic impus de fabricarea unui reper fie nu era respectat, fie consuma mai mult timp, energie, bani. Produceam 1 leu marfa cu 2 lei cost.

  Răspunde
   
  1. Atunci, care ar fi explicatia incontestabilelor realizari "comuniste"
   Decembrie 19, 2014 la ora 11:33

   E drept, nu se compara cu „eficienta” din zilele noastre: SOMAJ!!!

   Răspunde
    
   1. Stelian
    Decembrie 19, 2014 la ora 12:44

    Sunteti somer?

    Răspunde
     
    1. saba
     Decembrie 19, 2014 la ora 18:43

     Sunteti norocos, n-ati fost. Eu am fost si stiu cum este.

     Răspunde
      
     1. Stelian
      Decembrie 20, 2014 la ora 01:50

      Si eu am fost. Si in comunism si in capitalism.
      Nu se compara.

      In comunism trebuia sa cunosc pe cineva si sa dau dreptul ca sa fiu angajat ca muncitor, iar dupa ce reuseam cu greu sa gasesc o cunostinta care cunostea pe altcineva, si reuseam cu greu sa ma imprumut de bani pentru cartusul de Kent si pentru cafea, ma puneau sa muncesc duminicile in ideea ca pot avea in cursul saptamanii o zi libera, dar dupa doua luni am avut nevoie de o zi libera si nu mi-au aprobat, asa ca de a doua zi mi-am bagat picioarele si mi-am cautat altceva de munca. Adica de la capat cu toate. In orasul meu n-am mai gasit, dar primarul din Mioveni era dintr-un sat de langa orasul meu natal, si matusa mea il cunostea. Asa ca am mers cu el la uzina de autoturisme Dacia sa ma angajez. Stici cum era? Ca in filmele cu prosti. Se certa primarul cu seful de la personal. Nu ma puteau angaja ca nu aveam mutatie, iar mutatie nu puteam face decat daca aveam un loc de munca acolo. Iar imprumuta-te de bani pentru tigari/cafea, pentru acelasi stil de munca nonstop. Nu numai ca nu era permis sa pleci din tara, dar nu era permis nici sa te muti in alta localitate prin acele legi tampite.
      Intr-un filal fericit am reusit sa ma transfer la o intreprindere textila din orasul meu, lacatus mecanic la intretinere. In 6 luni eram sef de echipa si in 2 zile faceam munca pentru 5 zile, mai ajutam si pe altii, pe urma ne chinuiam sa ne pitim de sefi, caci legea spunea ca o reparatie capitala la un razboi de tesut trebuia sa dureze 5 zile. Niciodata nu am vazut prima, caci nu ne placea sa umblam murdari toata ziua, prefacandu-ne ca muncim. Cei ce erau mereu murdari de vaselina pana la umar si cu scame cat cuprinde in cap si pe haine toata ziua, erau mereu trecuti la prime.

      Dupa revolutie a fost mult mai usor sa-mi gasesc un loc de munca, pentru ca eram liber. Libertatea, mai ales acum in toata Europa, face ca someri sa fie mai mult cei ce nu prea vor sa munceasca, care vor sa se mute la etaj fara sa construiasca temelia si parterul casei lor.
      Am avut firma si am facut angajari in Romania. M-am crucit cu ce pretentii veneau tinerii, care nu stiau sa faca nimic, sa se angajeze.

       
  2. saba
   Decembrie 19, 2014 la ora 18:41

   „Produceam 1 leu marfa cu 2 lei cost” – Pierdere 100%? Credeti ca daca nu aveti bani de piine va cumparati carne? Nu contrazic imprecizia masinilor, peste tot, masinile nu fac totul si de multe ori seriosii care nu cunosc mai strica.

   Răspunde
    
   1. unu analfabetul si fara bun simt
    Decembrie 19, 2014 la ora 19:46

    NU comparati tehnologia de aum cu cea din 89.

    Răspunde
     
 • Pingback: Rubla e 500 de lei, nu 5 bani Moise G. | BLOGcatCHINA
 • papillon
  Decembrie 18, 2014 la ora 22:06

  Economia comunista :pierdere de timp si energie ,incompetenta si minciuna.
  Speranta economiei de azi este in oamenii scoliti in tarile care n-au cunoscut comunismul .Cu ”spiruharetisti” si ministri plagiatori (Ponta, Beuran), Romania ramane haznaua economica a savantei de renume mondial si a celui mai iubit fiu al poporului din iepoca de aur si uniunea iropeana….

  Răspunde
   
  1. Mda! Speranta!!!
   Decembrie 19, 2014 la ora 11:35

   O tara fara LEGI CORECTE si RESPECTATE, n-are nicio speranta!

   Răspunde
    
   1. papillon
    Decembrie 19, 2014 la ora 18:59

    Binenteles .M-am referit si la faptul că personaje ca Dolanescu, Irina Loghin, Roberta Anastase , Doina Melinte sau Anghel Iordanescu din parlament sau guvern trebuie sa fie inlocuite de persoane cu competente dobandite pe merit in alte tari .

    Răspunde
     
  2. saba
   Decembrie 19, 2014 la ora 18:58

   Despre plagiat si plagiator, s-a vorbit. Mai putin despre cei care acuza fara dovezi. Si in spatiul public nimic nu este secret.
   „Speranta economiei de azi este in oamenii scoliti in tarile care n-au cunoscut comunismul” – va lipsesc guvernanti cu asemenea scolire? Sau va lipsesc posesori de diplome „inalte”, cu succese mari afara si veniti sa se dea mari cu insuccesele nationale.
   De fapt, o hazna si inca o hazna, fac doua haznale. Nu sunt deacord nidci cu una nici cu alta, dar nu am inteles ce propuneti.

   Răspunde
    
   1. papillon
    Decembrie 19, 2014 la ora 21:53

    Un ”DNA„ pentru furtul intelectual este o propunere de prost gust ?

    Răspunde
     
 • Viorica
  Decembrie 18, 2014 la ora 17:45

  Intrucat sunteti relativ tinar, documentarea va fi probabil din carti sau din ceea ce au povestit cei care au trait acele vremuri.
  Comparativ cu perioada actuala, atunci erau oameni sanatosi si cu mult drag de munca. Economia socialista s-a construit de acesti oameni harnici. Pacat ca ideea de la care s-a pornit a fost una buna (dezvoltarea pe orizontala) dar s-a compromis prin crearea de capacitati megalomanice a caror productie nu era acoperita de cerere. Existau adevarati specialisti in toate domeniile care incercau sa-si faca treaba printre multiplele si controversatele indicatii si, de multe ori chiar reuseau. Ministru intr-un domeniu tehnic ajungea doar acela care avea o experienta solida in domeniu, care pornise de la simplu stagiar. Industria comunista putea fi salvata dupa revolutie doar printr-o analiza pertinenta si sa se renunte doar la capacitatile suplimentare. Dar noi am renuntat la tot, iar acum ne-am intors in timp si am ajuns din nou o tara agrara, diferenta constand in faptul ca am invatat sa cerem, am invatat sa ne plangem de mila.

  Răspunde
   
  1. unu analfabetul si fara bun simt
   Decembrie 18, 2014 la ora 19:30

   Adevarat doamna Viorica.
   Nu are nevoie tara de otel,lame, table etc., nu mai avem nici un combinat de stat.
   NU are tara nevoie de autobuze? Ba da 41 de judete, 100 de autobuze, vreo 4000 pe an? Pe putin 2000 de angajati.
   NU are nevoie economia de tractoare, ba da, dar e mai usor sa da-i 700 rata la masina decat la trator.
   NU are nevoie tara de apartamente pentru tineri, spitale,etc.
   NU are nevoie tara de infrastructura rutier, feroviara ca mergem cu 40km/h, infrastructura fluviala?
   Hai sa fim seriosi.
   ROMANIA, este jefuita de 25 de ani si inca mai are resurse. ASTA este adevarul si realitatea. Am fost manipulati si suntem.

   Răspunde
    
   1. saba
    Decembrie 19, 2014 la ora 20:33

    @unu: corect, este nevoie de multe dar mai ales de vointa populara unita si de o lista de prioritati.

    Răspunde
     
  2. adrian
   Decembrie 18, 2014 la ora 20:13

   Cu tot respectul dna Viorica nu stiti pe ce lumea ati trait.
   Cu citeva exceptii (industrie usoara si alimentara de export) Romania comunista producea mai mult gunoaie necompetitive.

   Răspunde
    
   1. Dan
    Decembrie 18, 2014 la ora 21:19

    Ca unul care am lucrat in acea industrie vreo 7 ani nu pot decat sa-ti dau dreptate. Multa dreptate.Cu un amendament, masini de ambalat unt (dau un exemplu) si masini de cusut nu eram in stare sa facem (adica sa copiem).
    Prin 1992, (lucram la un institut de cercetare)cand am scapat prima data in vest la targul generalist de la Hanovra, am ajuns la un expozant olandez in domeniul nostru de activitate.Eram vreo trei ingineri, inarmati cu prospecte cu marile noastre realizari (asa credeam noi) pe care i le-am prezentat. Ne-a ascultat, ne-a privit cu compasiune si ne-a spus „Mai baieti, stiti ceva ? Noi le-am studiat p’astea acum douazeci de ani. N-ati vrea voi sa va apucati de altceva?”
    Cam asta era diferenta dintre industria noastra romaneasca si una adevarata.

    Răspunde
     
    1. saba
     Decembrie 19, 2014 la ora 20:53

     @Dan: in ’92, la prima iesire, este de inteles reactia si extazul. Dar acuma, in 2014, este de asteptat sa vedeti si sa intelegeti diferit ce a fost atunci. Mie si in zilele de astazi mi se intimpla ca un „olandez” sa-mi spuna ca ce are el este grozav si ce am eu trebuie inlocuit sau imbunatatit – nu poti vinde ce ai daca ceia ce exista este bun. Ni se spune mereu sa aruncam frigidere, computere, samd pentru ca nu sunt performante sau eficiente – alea mai noi (reciclate) nu sunt mai grozave dar le platesti, iar cele vechi (in functionare) le dai pe gratis la reciclat. Asta este economia actuala adevarata. Nu stiu unde traiti acuma, dar este valabila peste tot.
     In general, am invatat, de la viata, sa nu ma extaziez si nici sa rabufnesc cu una cu doua. Toata lumea are dreptatea ei, dar dreptul de a face ce imi este bine, ramine al meu.

     Răspunde
      
   2. Viorica
    Decembrie 18, 2014 la ora 22:15

    De Canalul Dunare-Marea Neagra, de Bumbesti Livezeni, de electrificarea Romaniei, de produsele realizate de Ana Aslan, de tractoarele exportate in Egipt si ar fi aur curat daca ar mai fi produse, de excavatoare si multe alte produse ati auzit? Traiam greu pentru ca nu a vrut sa se opreasca din cresterea megalomanica a capacitatilor, cu toate ca multi specialisti au tras semnalul de alarma. Si atunci si acum se fac excese, suntem atasi de extreme cum sunt atasi fluturii de lumina. Cred ca sunteti multumit acum ca nu se mai produce aproape nimic.

    Răspunde
     
    1. gogu
     Decembrie 18, 2014 la ora 22:43

     Canalul a fost un fiasco economic. Se amortizeaza in 600 de ani. Probabil a mai scazut perioada datorita economiei capitaliste dar oricum nu a ajuns la 100 de ani.
     Electrificarea Romaniei? 🙂 eu inca nu am gaze si stau intr-un mare oras care da la cam 10% din bugetul Romaniei.
     Bumbesti … unde naiba e asta? Ca de obicei Piticu nu a vrut sa faca autostrazi sau o cale ca lumea intre Pitesti si Sibiu.

     Restul sunt prostii Tractoarele le dadeam in tot felul de operatiuni in care de fapt creditam tot felul de dubiosi – cum explici ca am ajuns sa aiba altii datori la noi de miliarde bani care nu s-au mai recuperat ever.

     Răspunde
      
     1. saba
      Decembrie 19, 2014 la ora 20:58

      @gogu: „Restul sunt prostii” – dar destaptaciunile dvs au o baza? Spuneti-mi si mie cum ati calculat amortizarea. Inteleg ca „Piticul” este Ceausescu: transfagarasanul stiiati ca este unic in Europa? Nici tranasalpinul Austria-Italia nu se poate compara. Despre miliarde nerecuperate, spuneti-mi mai multe – ceva contracte externe sau vreo bilaterala, ca sa stim despre ce vorbim.

       
    2. adrian
     Decembrie 18, 2014 la ora 23:18

     canalul Dunare-Marea Neagra?
     altii sapau canale de dinainte de Burebista
     Bumbesti-Livezeni?
     in Elvetia s-a sapat in roca tunelul catre Jungfrau cu 50 de ani mai devreme
     produsele realizate de Ana Aslan, roadele muncii ei daca traia in Occident probabil realiza mai mult
     electrificarea Romaniei? niciodata completa, dar unde sintem sa ne laudam cu asta, in Africa?
     tractoare exportate in … Egipt?
     dna Viorica dumneavoastra existati in realitate sau sinteti un troll nostalgic?

     Răspunde
      
     1. cip
      Decembrie 19, 2014 la ora 02:42

      buna asta cu tractoare exportate in Egipt, dar oare cum suna tractoare exportate in Europa de est sau SUA ? Pai cum sa exportam pe pietele astea daca noi copiam si reproduceam niste falsuri ordinare care mai si consumau enorm. Le-am dat in Egipt pe degeaba, industria lui Ceausescu se tinea prin sacrificiul oamenilor.

       
     2. saba
      Decembrie 19, 2014 la ora 21:09

      @cip: „Le-am dat in Egipt pe degeaba, industria lui Ceausescu se tinea prin sacrificiul oamenilor” – pentru chestia cu „degeaba” astept detalii, altfel sunt doar vorbe „bune”. Prin sacrificiul oamenilor se face totul si oriunde, indiferent de conducator, sistem sau natie. Presupun ce se stie asta – nimeni nu este remunerat exact cit merita munca lui, si foarte multi inteleg ca de fapt asta sta la baza progresului (daca echilibram la fiecare pas totul, raminem pe loc).
      „exportate in Europa de est sau SUA ?” – cum suna ca USA su UE importa numai ca-i convine si la preturile dictate de ei, si resping toate rebuturile cu reclama ca sunt foarte bune pentru estici? Nu vi s-a intimplat inca niciodata sa cumparati o noutate occidentala … ruginita? Ce norocos ati fost.

       
   3. unu analfabetul si fara bun simt
    Decembrie 19, 2014 la ora 19:42

    Aceste gunoaie de care vorbiti ara pamantul si acum dupa 25 de ani de la evenimentele din 89, unele au si 50 de ani si inca merg, asa ca ciocu mic este mai bine.

    Răspunde
     
   4. saba
    Decembrie 19, 2014 la ora 20:43

    @adrian: eu am trait in aceiasi lume ca si dna Viorica, cind spuneti „gunoaie” aferiti altceva mai bun? Si nu spun nimic de Romania capitalista, va las sa va bucurati de ea. Despre exceptia cu industria usoara – tractoarele romanesti, masinile ARO, remorcherele ROMAN erau exportate si utilizate in multe tari, la concurenta cu altele „competitive”, forajele in strainatate le executam cu instalatii romanesti, construiam in strainatate cu echipamente romanesti, flota vinduta pe gratis tot in santiere navale romanesti a fost construita, industria miniera si constructiile de toate felurile … la fel.
    Despre aspectul tehnic al lucrarilor ingineresti, daca sunteti in domeniul geo-hidro-tehnic am putea discuta. Despre Aslan, nici astazi ea sau cei ca ea nu au reusit sa ma entuziasmeze – se zimbea si pe vremuri, iar astazi realizari similare sunt in toate reclamele. Aveti cunostinta de vreo tara cu electrificarea „completa”?
    Dvs unde traiti?

    Răspunde
     
   5. kkciosuldelahamangia
    Decembrie 19, 2014 la ora 22:26

    petre roman, tu esti !?

    Răspunde
     
  3. Adrian
   Decembrie 18, 2014 la ora 20:23

   „…oameni sanatosi si cu mult drag de munca”
   Proștii harnici: http://www.certitudinea.ro/articole/Stiri-militare/view/helmuth-karl-bernard-von-moltke-general-prusac-lenesul-inteligent-este-ofterul-ideal-prostul-harnic-nu-are-ce-cauta-in-armata
   Încă mai sper că ați scris întregul comentariu în cheie ironică.

   Răspunde
    
   1. adrian
    Decembrie 18, 2014 la ora 20:36

    „prostul harnic face prapad”
    intelepciunea populara romaneasca

    Răspunde
     
  4. saba
   Decembrie 19, 2014 la ora 20:31

   @Viorica: corect, si ceia ce spuneti despre profesionalitatea ministrilor, atita doar ca erau niste executanti, nu li se lua in considrare parerea.

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Decembrie 18, 2014 la ora 16:52

  Abia astept acest documentar.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase