Declicul: De ce s-a desprins România socialistă de URSS

de Moise Guran

Aşa cum v-am promis, în această ultimă săptămână din acest sezon, dar şi pentru că se fac, în curând, 25 de ani de la căderea comunismului, o să prezint aici, pe blog, fără să le comentez, pasaje din cartea istoricului polonez Adam Burakowski – Dictatura lui Nicolae Ceauşescu. Pasajul pe care l-am ales de data asta se referă la SOVROM-uri, planul Valev şi moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

SovromÎncă din 1945, în virtutea acordului de cooperare economică dintre România şi URSS, s-au creat întreprinderi mixte sovieto-române cunoscute sub denumirea de Sovromuri. Ele practicau o economie de jefuire sistematică a produselor de pe teritoriul României, toate profiturile fiind expediate către URSS, în contul datoriei externe. În a doua jumătate a anilor ’50, s-au manifestat primele divergenţe mai serioase între Uniunea Sovietică şi România, în legătură cu ideea sovieticilor de a pune în mişcare Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER).

steagul CAERÎn 1960 a avut loc, la Moscova, întâlnirea reprezentanţilor partidelor comuniste, având pe ordinea de zi problema agriculturii. La această întâlnire, delegatul român s-a opus pentru prima dată concepţiei sovietice de intensificare a colaborării în cadrul CAER, ceea ce, din punctul de vedere al reprezentantului român, ar fi însemnat că ţării sale i s-ar fi atribuit statutul de „bază de aprovizionare cu produse alimentare”. Planurile elaborate de sovietici presupuneau distribuirea activităţilor economice între ţările membre ale CAER; în acest context, României i-ar fi revenit rolul de ţară agrară, pe când RDG şi Cehoslovacia s-ar fi situat la polul opus, ca ţări puternic industrializate.

Romania Agrara

În februarie 1964, a apărut aşa-numitul Plan Valev un plan sovietic de creare a unui „complex economic suprastatal” special, care ar fi urmat să cuprindă o parte din Republica Sovietică Moldovenească, aproape jumătate din România şi o parte din Bulgaria. Poate că planul respectiv nici nu fusese destinat înfăptuirii în realitate, deşi unii consideră că, din punct de vedere economic, el era rentabil, ci trebuia să servească doar ca sperietoare pentru conducătorii de la Bucureşti sau să dea impresia că există un conflict real între Moscova şi Bucureşti.

Planul Valev a fost respins cu fermitate de România. Pe 14 octombrie 1964, Nichita Hruşciov este înlăturat, locul lui fiind ocupat de Leonid Brejnev. Poate tocmai pentru a profita de momentul schimbării conducătorului de la Moscova, doar cu o săptămână mai târziu, adică pe 21 octombrie, Gheorghiu-Dej l-a chemat în audienţă pe ambasadorul Uniunii Sovietice şi i-a transmis rugămintea ca toţi consilierii sovietici să fie retraşi cât mai repede din România. La început, şefii serviciilor speciale sovietice au reacţionat nervos (consilierii în cauză erau agenţi ai acestor servicii), dar, până la sfârşitul lui decembrie 1964, consilierii au fost retraşi din toate instituţiile, inclusiv din Armată şi Securitate.

Gheorghiu DejGheorghe Gheorghiu-Dej, principalul autor – se pare – al noului curs în evoluţia României, n-a mai apucat să vadă, însă, deplina dezvoltare a ţării. Moartea lui, destul de misterioasă, a survenit rapid, deşi liderul comunist român nu suferea de nimic. S-a îmbolnăvit grav, în ianuarie 1965, a apărut ultima dată în public pe 7 martie şi a murit pe 19 martie 1965.

Potrivit declaraţiei lui Ceauşescu, relatată mai târziu de Pacepa, însuşi Gheorghe Gheorghiu-Moartea lui Gh Gh Dej in Ro LiberaDej credea că l-a iradiat KGB-ul. Cauza oficială a morţii sale a fost cancerul, dar, cu toate că evenimentul a provocat o impresie puternică asupra liderilor comunişti de la Bucureşti care erau, de asemenea, convinşi că ruşii l-au asasinat pe Gheorghiu Dej, atitudinea lor de frondă faţă de Moscova nu s-a diminuat ci s-a accentuat.

Sâmbătă, 20 decembrie, pe TVR 1, de la ora 22.00, analizăm economia comunistă, 1945-1989, într-o ediție specială.

 

stiri verificate

Comentarii prin facebook

24 răspunsuri la Declicul: De ce s-a desprins România socialistă de URSS

 • Constantin
  Decembrie 18, 2014 la ora 19:13

  Desigur, nu merita atentie, dar cititorii, diversi, ar putea crede din comentariile colegilor mai mult decat s-ar cuveni. Spre exemplu, cred ca sunt putin cam dese mentiunile „iudeo”. Apoi, parca nici preturile alimentelor nu erau chiar alea, mai ales ca sunt amintite de catre cei care cumparau de la bufetele ministerelor.

  Răspunde
   
 • saba
  Decembrie 17, 2014 la ora 09:09

  Deja mi-am exprimat dezacordul cu un polonez pregatit de americani care ne explica cum este cu istoria romanilor. Dar, referitor la acest pasaj: „Ele practicau o economie de jefuire sistematică a produselor de pe teritoriul României, toate profiturile fiind expediate către URSS”, credeti ca astazi sunt diferente? Despre Cehia, a fost si este industrializata, Slovacia a fost si este agrara. Mai recent, citeam pe blog ca UE sprijina cu fonduri dezvoltarea agriculturii in Romania. Citeam cindva ca rosiile si laptele romanesti sunt atit de ieftine (comparativ cu cele de import) incit pe fermieri nu-i mai merita nici sa le transporte, daramite sa le mai si vinda. Pe vremuri nu am auzit de acest gen de risipa.
  „liderul comunist român nu suferea de nimic” – a avut cancer, lucru cunoscut, dar asta nu a impiedicat sa fie ajutat sa dea in imprimire postul mai repede. Daca Ceausescu este rus, atunci precis, rusii au facut-o, dar nu cu razele ci cu perna.

  Răspunde
   
 • Adi
  Decembrie 17, 2014 la ora 00:29

  Eu am inteles perfect ideea povestioarei domnului Madalin cu toate ca nu am trait vremurile alea si nici nu prea am cum sa verific autenticitatea tuturor informatiilor relatate tind sa cred ca ce spune acest domn reflecta realitatea si chiar daca ma insel tin sa l felicit pe domnul Madalin pentru povestioara .

  Am 29 de ani, iar la revolutie aveam 4 ani jumate si nu tin minte mai nimic de pe vremea aia , de aceea apreciez foarte mult ce a scris domnul Madalin pentru ca sincer nu stiam ca uleiul era 11 lei varsat si 12 lei la sticla , nu stiam multe chestii care le am citit si mi au placut… Bravo domnule Madalin !

  Felicitari Moise pentru tot ce faci , pentru emisiunile tale care sunt foarte interesante si felicitari pentru articolele de pe acest site !

  Răspunde
   
 • Time Team
  Decembrie 16, 2014 la ora 21:45

  felicitari.., dadeam like, dar aici nu merge

  Răspunde
   
 • Petrut Marius
  Decembrie 16, 2014 la ora 20:22

  Foarte frumos spus. Eu sunt un tanar de 25 de ani care nu a prins acea perioada, dar sunt plecar in Londra si sint ca ma pierd cu totului aici, sint ca nu mai are roat sa-mi fac o fanilie, ma simnt total pierdut, si fara sens, cu gandul la Romania.
  P.s. Fost politist.

  P.s. Aceasta drama de dezbinare a poporului roman o traiesc si alti tineri, care din pacate nu stiu si nu inteleg defapt adevaratul motiv care ne-a facut pe noi sa ajungem in stadiu acesta.

  Succes!

  Răspunde
   
  1. saba
   Decembrie 17, 2014 la ora 09:50

   adevarul este urit si minciuna, frumoasa…

   Răspunde
    
 • Cris
  Decembrie 16, 2014 la ora 18:39

  Gheorghiu Dej a fost eliminat de sovietici prin iradiere, se stie. Ceausescu s-a temut pana in ultimele lui clipe sa nu aiba aceeasi soarta.

  Daca vrei sa faci o dezbatere.. trebuie discutat de ce a tras armata in popor. Aste e cea mai importanta intrebare, legata de 89. N-au tras in popor nici securistii, nici teroristii, a tras armata, ca in 1907. Si nu a tras armata sovietica ci armata romana, dupa 22 decembrie 1989, atunci cand Ceausescu nu mai avea fraiele puterii.

  Răspunde
   
  1. saba
   Decembrie 17, 2014 la ora 09:47

   Inainte sa parasesc Romania, se stia ca Causescu are o intelegere cu Ghadafi si cu Arafat pentru intretinerea si antrenarea unor forte militare de arabi. Tin minte ca vizionam la tv evenimentele din 1989 si se mai striga „arabii trag in noi”. Erau trupele de mercenari loiale lui Ceusescu. Pentru ca cineva sa afirme ca armata romana a tras in popor, cred eu ca trebuie sa aiba dovezi temeinice – cu asa ceva nu poti arunca vorbe. Este foarte mare pacat.

   Răspunde
    
   1. VictorLipianu
    Decembrie 18, 2014 la ora 19:39

    @Saba.Chiar mare pacat este sa probagi inca si acum aiureala asta lansata pe piata doar pentru a justifica asasinarea lui Ceausescu.
    Ceausescu a adus tineri din multe tari arabe si africane.Erau elevi la liceu si studenti la facultati.Cu unii am jucat fotbal pe teren sau am invatat impreuna la ore…Unii sunt si acum in Romania si a-au integrat foarte bine.
    La Revolutie au tras toti.Militarii au fost determinati sa traga unii in altii si au primit si civilii arme.Planul a fost diabolic si amorsat intradevar de oameni adusi si pregatiti in afara tarii.,,Agenturili” au existat iar Ceausescu a avut si el dreptatea lui.A stiut ce se intimpla si nu a fost lasat sa vorbeasca dar nu stia doar el ci si Securitatea.Securitatea nu l-a aparat dar a luat masuri sa nu reuseasca planul pina la capat,adica pina la dezmembrarea tarii.Asta-i important…

    Răspunde
     
  2. Jeni
   Decembrie 17, 2014 la ora 22:19

   Alta treaba nu aveau rushii decat sa il elimine pe unul. De parca nu era un intreg sistem socialist-nationalist, imbratisat de tot CC, si care ar fi continuat (si chiar a continuat) in lipsa lui Dej. Iar acel unu nu putea sa moara de batranete sau boala, nu putea sa fie executat ca Imre Nagy, nu! Era Highlander, trebuia iradiat cu criptonita!

   Răspunde
    
 • Guglea Madalin
  Decembrie 16, 2014 la ora 18:26

  Draga Moise,

  De mult timp incerc sa provoc o dezbatere publica pe tema jumatatii de secol pierduta de Romania prin desertul comunist.
  Nimeni nu indrazneste sa spuna raspicat ca nu poporul Roman i-a adus pe comunisti la putere si nici tancurile rusesti ori Stalin
  daca n-am fi fost VANDUTI de iudeo-masonul alcoolist Churchill la gramada cu toate ta-rile din centrul Europei.Cand iudeo-bolsevi-cii isi faceau de cap arestand, torturand si ucigand elitele politice, economice si culturale ale poporului Roman,
  javrele iudeo-masone care stapaneau America si perfidul Albion se faceau ca nu vad desi aveau deja arma atomica si l-ar fi putut opri(speria) pe Stalin (daca ar fi vrut!)cum fac astazi cu Putin si cu Ukraina !
  ATENTIE ! Cine a mai vandut, va mai vinde !
  Vanzarea tarii catre bolsevici a insemnat pentru Romania o catastrofa mai mare decat au fost bombele atomice pentru japonezi.
  La 23 august 1944, Romania avea 14 vagoane cu aur , fabrica IAR facea avioane de vanatoare la Brasov, uzinele Auschnitt , LeMatre , Malaxa ,etc. erau echipate cu masini si tehnica germana moderna , iar leul romanesc era , alaturi de francul elvetian, singura valuta cu acoperire in aur. Primul autoturism 100% romanesc era gata de productia de serie la Malaxa (s-au fabricat 800 de bucati care au fost luate cu tot cu linia tehnologica de rusi ) , iar fara catastrofa iudeo-comunista Romania ar fi fost la nivelul Belgiei.Cu voia perfidului Albion rusii au furat tot aurul
  bancii nationale, au demontat masinile si utilajele si ne-au transformat dintr-o putere regionala intr-o gubernie ruseasca.
  Apoi a venit Ceausescu care a incercat sa nationalizeze partidul iudeo-bolsevic (PMR)
  aducand in functii de conducere cat mai multe neamuri ceausesti,petresti,barbulesti
  Dupa razboiul din 1967 in care Israel a atacat in timpul Ramadanului vecinii arabi
  ocupand estul arab al Ierusalimului , teritoriile palestiniene, peninsula Sinai si inaltimile Golan, la sfatul comunistilor evrei din CC al PCR , Romania a fost singura tara din lagarul sovietic care nu a rupt relatiile diplomatice cu evreii. La schimb, a fost invitat in SUA , a fost plimbat de batrana hoasca cu caleasca si a primit un imprumut masiv de 14 mld de dolari pentru industrializare. Intre 1972 si 1982 s-au construit mii de uzine, fabrici si combinate in care au fost angajati milioane de tarani scoliti peste noapte in cursuri la locul de munca. Alegerea ramurilor , tehnologiilor si produ
  selor cat si a amplasamentelor se faceau de catre secretarii PCR judeteni, pe criterii politice, in care nu contau eficienta economica ci doar numarul de locuri de munca create. Asa s-a ajuns la intreprinderi care erau proiectate sa „functioneze” cu pierderi planificate, productia pe stoc din lipsa pietei de desfacere, lipsa materialelor si a energiei. Iar industria care teoretic trebuia sa aduca o crestere a productivitatii muncii si a bogatiei nationale a ajuns bolovanul legat de piciorul Romaniei ceausiste, caci marfurile industriale produse in tara nu aveau cautare pe pietele internationale iar plata datoriilor de la FMI, BM si BIRD s-a facut vanzand mancarea de la gura Romanilor.Degeaba aveam noi combinat de porci )Comtim) la Timisoara dfe 1 milion de capete, caci noi nu gaseam in magazine decat slanina (11 lei/kg) adidasi (copite de 18 lei/kg) si calculatoare (capatani de 18 lei/kg).Carnea si mezelurile plecau in Rusia.Noi ne bucuram daca apucam salam cu soia si zgarciuri de 64 lei/kg Puii cu 4 labe cu ghiare in burta erau 28 de lei , cei broiler 32 lei/kg iar Taka-Muri (tacamurile 16 lei/kg)
  daca aveai noroc sa le apuci la cozi kilometrice.Dupa 1982 cand toate investitiile au fost amputate cu 20% pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata, a inceput mizeria generalizata,
  foame-n mate, frig in case, bezna-n case si pe strazi. Benzina pe cartela, televiziune 2 ore de jurnal cu nea Nicu ,
  ligheane de aluminiu pe balcoane sa prinda bulgarii.La radio cantece si poezii „patriotice” interpretate de actori lingincuristi. FOAMEA, BEZNA si FRIGUL au fost „agenturili” care i-au scos pe romani in strada in Decembrie 1989.
  Din pacate nici-o institutie media n-a achiesat la propunerile mele editoriale.
  Propaganda bolsevica se lafaie in schimb pe toate canalele si multi dintre cei batrani, care chiar au trait in comunism , ori au uitat ori s-au tampit. Daca intreb o baba in supermarket cu cartonul de 30 de oua/12 Ron in mana : „Mai stii maica cat era un
  carton de oua pe vremea lu’ Ceasca ?” ,ea imi replica fara jena :”Nu mai stiu, da sigur era mai ieftine !” „Cum ai uitat , nu erau 1,60 vara si 1,80 iarna, daca aveai
  noroc sa le apuci ?” Baba pleaca uitandu-se urat la mine si aruncandu-mi printre dinti :”Basistule !”. Intreb un mos cu un box de ulei de 3,49 kilul in carut: „Mai stii cat era un kil, de ulei pe vremea lui Ceasca ?” „Parca vo 4 lei , cam asa ceva !”
  „Ai uitat, zic, ca era 11 lei ala varsat si 12 lei ala la sticla , pe cartela ?” „Pe
  naiba”,mormaie el chiorandu-se la mine si ma face si el basist printre dinti.
  Cu televizorul, au tampit poporul !
  De aceea , te rog Moise , nu te rezuma la o emisiune, ca nu le intra in cap, ca-s indobitociti de propaganda bolsevica, fa o serie zilnica, sau include in emisunea ta zilnica la Biziday si Europa FM cel putin o secventa in care sa le amintesti bosorogilor dar si sa-i inveti pe cei tineri, care e diferenta reala dintre cum am trait noi in epoca de „aur” si cum traiesc ei acum , cu de toate, pe saturate,
  la orice ora din zi si din noapte, cu leii
  RON valuta convertibila la 3 lei dolarul.
  Spune-le cat era slariul, cat costau (si cum se procurau)cele necesare traiului , cat costau alimentele, energia, articolele tehnice…valuta.
  Eu am propus ca , impotriva uitarii, sa se
  instituie ziua de 21 Decembrie ca zi de Doliu National in memoria tuturor victimelor comunismului. Pentru ca aceasta zi sa fie de tristete si amaraciune , in acesata zi sa fie inchise toate magazinele
  benzinariile, mall-urile, restaurantele, sa se taie caldura, gazul si lumina, sa fie suspendate internetul si telefonia mobila, la radio sa se dea doar muzica simfonica iar televiziunile sa fie inchise cu exceptia TVR care sa dea doar Telejurnalul de doua ore. Daca nu vrea ss mai fie considerat comunist Ponta ar trebui sa dea o OUG cu acest continut si l-ar tine lumea minte ca anticomunist mai tare ca pe Basescu cu declaratia aia a lui din Parlament!

  Răspunde
   
  1. Trebla
   Decembrie 16, 2014 la ora 20:39

   Deci, daca am inteles bine, rusii au furat, dar vina nu e a lor ci a evreilor si a lui Churchill ca i-au lasat ? Numai mie mi se pare ca e o mare problema de logica aici ?

   Răspunde
    
   1. sorin
    Decembrie 17, 2014 la ora 02:04

    Dar cum a fost?! Vad ca stii tu mai bine dar nu vrei sa e luminezi si pe noi.

    Răspunde
     
   2. Madalin Guglea
    Decembrie 17, 2014 la ora 19:21

    Problema nu e ce sau cat au luat rusii. Problema e ca am fost VANDUTI de perfidul Albion ca pe negrii, iar vanzarea noastra era hotarata deja din 1942.Un „aliat” din UK rezident in Germania mi-a replicat superior ca meritam sa fim vanduti pentru ca ne-am aliat cu cine nu trebuia. Pai bine mai aliatule,Polonia si Cehoslovacia cu cine m.m. s-au aliat ? Nu de dragul Poloniei, sanchi,ati atacat voi Germania
    declansand WW2 ? Nu si-au dat aviatorii polonezi viata pentru apararea blestematei de Londre ? Nu si-au varsat polonezii sangele sub comanda voastra in nordul Africii ? Iar in 8 aug 1944 , intr-un hotel din Moskova nu i-a vandut gunoiul de Churchill si pe polonezi alaturi de cehi,bulgari si romani ?(cerandu-i lui Stalin sa nu-l informeze pe Roosvelt si punandu-l pe acesta la Yalta in fata faptului implinit !) Iar la parada victoriei din 1946 nu le-a interzis tot el
    veteranilor polonezi sa defileze alaturi de trupele aliatilor ? De se sa te miri cand 50 de ani mai tarziu o „Madalina” tatoasa o invata pe „sora” ei Hillary cum sa faca rost de parai dupa ce Cliton tocase pe curve( Paula Jones & Monika Lewinsky)zestrea fetei(furata pe cand erau guvernatori) si anume sa-i bombardeze pe sarbi cu tot arsenalul de rachete de croaziera si apoi sa faca o comanda de reimprospatare a munitiei. Nici nu s-a terminat bine bombardarea Belgradului si din spaga luata de la Martin Marietta , Grumann, Boeing etc.Clitonienii si-au si tras vila noua in Washington DC. Aceasta a fost recunostinta evreicii fata de sarbii care au ascuns-o/salvat-o in timpul razboiului de Gestapo.
    Cititi „Alexandr Soljenitin” : „Doua veacuri impreuna” dar si „Henry Ford” :”The International Jew” ca sa aflati cine e in spatele si cine castiga de pe urma crizelor, razboaielor, revolutiilor , manipularii burselor, epidemiilor, manipularii mass media,bancilor, asigurarilor,etc.

    Răspunde
     
    1. Madalin Guglea
     Decembrie 17, 2014 la ora 20:52

     Erata
     data vanzarii pe servetel ,la o stacana de vodka este 08 octombrie 1944 nu 08 aug 1944 cum din greseala s-a editat.

     Răspunde
      
  2. Time Team
   Decembrie 16, 2014 la ora 21:46

   Scuze, aici doream felicitarile.., felicitari.., dadeam like, dar aici nu merge

   Răspunde
    
  3. Adi
   Decembrie 17, 2014 la ora 00:30

   Eu am inteles perfect ideea povestioarei domnului Madalin cu toate ca nu am trait vremurile alea si nici nu prea am cum sa verific autenticitatea tuturor informatiilor relatate tind sa cred ca ce spune acest domn reflecta realitatea si chiar daca ma insel tin sa l felicit pe domnul Madalin pentru povestioara .

   Am 29 de ani, iar la revolutie aveam 4 ani jumate si nu tin minte mai nimic de pe vremea aia , de aceea apreciez foarte mult ce a scris domnul Madalin pentru ca sincer nu stiam ca uleiul era 11 lei varsat si 12 lei la sticla , nu stiam multe chestii care le am citit si mi au placut… Bravo domnule Madalin !

   Felicitari Moise pentru tot ce faci , pentru emisiunile tale care sunt foarte interesante si felicitari pentru articolele de pe acest site !

   Răspunde
    
  4. Cristina Jacote
   Decembrie 17, 2014 la ora 00:53

   domnule Guglea Madalin

   cu foarte multi ani in urma citeam intr-o revista Magazin Istoric o remarca foarte interesanta a lui Churchill – Crocodilul se omoara pe la burta. A incercat sa-l convinga pe Eisenhower sa continue razboiul sa nu se opreasca la Berlin, ci sa debarce in Grecia si in continuare sa atace Uniunea Sovietica, numai ca presedintele american nu a avut viziunea pe care buldogul o avea, si apoi o Europa dominata sau nu de Rusi era oricum departe de America. Iar america era satula de razboi, de un razboi impotriva unui aliat! ( si erau citate documente si stenograme oficiale) Buldogul a fost singurul care s-a opus invaziei rosii…

   Răspunde
    
   1. sorin
    Decembrie 17, 2014 la ora 02:14

    Stimata papusa, research about Yalta 1945, Churcill’s note to Stalin. In timpul negocierilor a facut o propunere de distribuire a influentei aliatilor capitalisti in centrul, estul si sud-estul Europei PE UN SERVETEL blestemat. Stalin a fost foarte incantat de distribuirea procentuala a influentei! Am fost la 10% de pierderea suveranitatii nationale si a autonomiei statale prin posibila alilire la urss.

    Răspunde
     
   2. I. Antonescu
    Decembrie 17, 2014 la ora 20:43

    Nu doar Romania a vandut-o blestematul de alcoolist dar si toate tarile din centrul Europei , cu exceptia Austriei, au fost vandute fara rusine , asa cum fac aceste corcituri de pirati cu sefarzii de 500 de ani,mintind , inseland si furand de pe tot globul ca o caractita nerusinata si ingramadind prada in palatele si muzeelor lor londoneze. Vanzarea nostra era deja hotarata inca din 1942 , ea s-a petrecut la 08 .oct.1944 , la o stacana de vodka si la cererea corciturii umflate Stalin a tinut secret fata de Roosvelt intelegerea de pe servetel care a fost consfintita in februarie 45 la Yalta punandu-l pe american in fata faptului implinit. Nu vi se pare de loc ciudata alianta intre niste dusmani declarati ca Tara Sovietelor si perfidul Albion ? Ce aveau ei in comun de s-au inteles asa de usor ? Pai unii erau iudeo-masoni iar ceilalti iudeo-bolsevici asa ca factorul comun au fost cei botezati cu briciul care comunicau informal asa cum
    comunica miceliul ciupercilor, underground.
    Chiar si asa zisul razboi rece, care ne-a mancat tineretile si visurile, a fost doar o „intrecere socialista” intre sistemul iudeo-mason internationalist centrat pe controlul informatiei , mass media, banci, finante,asigurari,industria farmaceutica, etc.si sistemul internationalist socialist
    care spera sa cucereasca lumea prin comunism, cele doua sisteme comunicand prin fir direct si cazand la pace in 1989 cand Gorbaciov a predat la cheie comunismul
    si astfel am devenit un fel de teritorii de jefuit si cotropit pentru boss-ii iudeo-masoni. Uniunea Europeana este tot o constructie iudeo-masona incepand cu
    „germanul” socialist Martin Schulz botezat cu brisca care , binenteles , s-a opus adoptarii in Parlamentul european a Legii privind recunoasterea Statului Palestina .
    Singurul guvern european care a avut acest curaj este cel suedez. Restul sunt toti sub ocupatie iudaica. Asta-i adevarul pur!

    Răspunde
     
  5. gabriel
   Decembrie 17, 2014 la ora 06:50

   Stimate Domn,sunt unele greseli in privinta preturilor la carne si chiar la multe din produsele enuntate de mai sus ,desi eram pusti prin anii 80,imi aduc aminte de carne calitatea I 21 Lei si cea de cal a II-a 18 pachetul de unt 6lei si primeai doar jumatate de pachet de persoana dupa ce stateai la coada de la 5 dimineata si asta doar Vinerea,nu spun ca nu aveti dreptate dar daca tot oferiti informatii din trecut apelati mai bine la memorie ori nu publicati unde nu sunteti sigur ,nu vreau sa intru in contradictoriu cu dumneavoastra dar cred ca as putea face un efort sa-mi amintesc cateva preturi mult mai aproape de adevar,si nu sunt bosorog inca, ca sa reproduc unul dintre complimentele folosite mai sus la adresa celor mai in varsta(recte parintii mei),gandesc ca daca va aminti toate astea nu e mare diferenta de varsta intre noi in rest sanatate si numai bine va doresc

   Răspunde
    
   1. Daniel Untaru
    Decembrie 17, 2014 la ora 19:55

    Draga copile, in loc sa iei de bun ce-ti indruga babalacii prostiti de televizor, sau fosti militeni , securisti ori activisti pcr.,ori chiar responsabili de magazin in comertul socialist,mai bine du-te la Institutul National de Statistica ori la Banca Nationala care detin toate datele din 1965 si pana azi.Eu am notate toate cheltuielile zilnice din acea perioada ca faceam economie sa-mi iau o joanghina de televizor color Cromatic pe care am dat 18.800 de lei ,dupa un an de asteptare la magazinul Victoria cu cerere aprobata de COM (director, partid, sindicat). Aveam copii mici si n-aveam ce le pune pe masa, carne mai luam de la bufetul ministerului cu 80lei/kg , sau sunca Sinaia cu 116 lei/kg. O data a stat nevasta-mea la coada la un magazin alimentar din Giulesti si la intrare, o baba a amenintat-o ca daca n-o lasa in fata, o musca ,ea n-a crezut si baba a compostat-o cu cei doi canini ca de caine, prin palton, de i-a bagat in rana si fire textile din maneca si a venit acasa plangand ca mai bine mancam stavrid congelat (de care era cacalau maria ta !)
    decat sa mai stea la coada !

    Răspunde
     
  6. saba
   Decembrie 17, 2014 la ora 09:38

   „iudeo-masonul alcoolist Churchill” – este prima data cind aud chestia asta.
   „Cine a mai vandut, va mai vinde !” – corect, dar o afirmati de pe o pozitie „far right extremist” foarte la moda in Europa de astazi, care nu este de simpatizat.
   „rusii au furat tot aurul bancii nationale” – dar „o dezbatere publica” se incepe pe baze documentate. Stiiati ca Finlanda a ramas singura tara care si-a platit in intregime despagubirile de razboi asumate in interlegerile internationale si ca datoria Romaniei, restanta, depaseste cu mult valoarea tezaurului predat rusilor din care, totusi din motive de patrimoniu istoric, portiunea respectiva a fost returnata?
   Despre razboiele Israelului sunteti total dezinformat…
   Despre restituirea datoriei catre americani, fapt care a declansat acele restristi (alimente, caldura, lumina, si altele), dupa cum se vede, dezbateti dupa ureche. Cel putin sunteti roman, banuiesc, si nu vre-un „istoric” american.
   Drept sa spun, ma determinati sa-l prefer pe polonez.

   Răspunde
    
  7. Stelian
   Decembrie 18, 2014 la ora 21:44

   In primul rand credibilitatea dvs scade proportional cu numarul numelor folosite.
   In al doilea rand daca iudeii atat de blamati de dvs aveau atat de multa putere pe planeta aceasta, acum aveam un stat iudeu cat 5 tari arabe si tarile arabe cam cat Israelul de astazi.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase