Să nu uiţi, Darie!

de Moise Guran

Înţelegerea cu FMI pe proiectul de buget este un lucru pozitiv, dar care nu mă surprinde, chiar dacă evoluţia negocierilor a fost una ciudată. Darius Vâlcov, ministrul Bugetului, şi-a făcut bine temele, chiar dacă n-ar fi reuşit să-i păcălească pe cei de la FMI, fără câteva ajustări făcute de Comisia Naţională de Prognoză şi fără încă ceva. Creşterea reală a economiei pe anul viitor nu este supraevaluată, dar creşterea nominală este, în condiţiile unei inflaţii foarte mici. Dacă nu cumva anul viitor euro se duce pe la 4,8 lei, atunci îmi vine greu să cred că PIB-ul va creşte nominal cu un procent de două ori mai mare decât cel real.

pnpScoaterea co-finanţărilor pentru proiectele cu fonduri europene în afara deficitului, ca şi cererea de suplimentare a lui pentru achiziţii militare, reprezintă două chestii deştepte, care probabil vor fi şi acceptate de Ecofin, şi de aceea spun că Vâlcov şi-a făcut temele.

Ceea ce nu exclude, însă, direcţionarea investiţiilor ne-europene către bugetele locale, acolo unde se şi fac şpăguţele, dar nu putem analiza asta deocamdată, pe cele câteva cifre publicate de premierul Victor Ponta. Vâlcov încă se află sub influența lui Liviu Dragnea, ceea ce nu poate fi bine nici pentru el, nici pentru noi.

Chiar şi aşa, este greu de crezut că delegaţia FMI ar fi acceptat un ok pe buget, mai ales că, vă spuneam, negocierile au decurs ciudat. La un moment dat, s-au întrerupt pur şi simplu, cei de la Fond nu s-au mai prezentat la întâlnirea cu Finanţele, Ponta şi-a amânat o intervenţie publică în care trebuia să anunţe acordul, iar apoi brusc, au acceptat varianta părţii române cu o mică ajustare şi o amânare, pentru mai târziu, a aprobării achiziţiilor de armament pe un deficit crescut.

La cum s-au desfăşurat lucrurile, bănuiala mea este că un factor extern negocierilor de la Ministerul de Finanţe a fost cel care a schimbat atitudinea celor de la FMI. Finanţatorul principal al FMI este guvernul Statelor Unite şi, cred, de acolo a venit şi lumina verde pentru bugetul României.

ponta obama bunŞi, de aici, intrăm pe tărâmul speculaţiilor, unde orice teorie este posibilă. Americanii puteau cere, de exemplu, o prioritate pentru modernizarea avioanelor F16 ce vor intra în dotarea armatei române, dar bănuiala mea este că preţul plătit pentru ok-ul FMI pe buget, este altul.

N-aş exclude din ecuaţie o apropiată retragere a premierului Victor Ponta, caz în care demisia sau demiterea acestuia să fi fost adevăratul motiv pentru care experţii FMI au devenit, atât de brusc, mai cooperanţi în privinţa bugetului.

De aia zic, săracul Darie Vâlcov, chiar s-a străduit să facă o treabă cu bugetul. Și, vestea bună e că în octombrie a avut creștere pe CAS, în ciuda scăderii cotei. Vestea proastă este că abia în noiembrie se vede pe execuție influența scăderii de 5%, pe care eu o aștept de atâta vreme. Îmi doresc din suflet (vorba domnișoarei) să funcționeze… Altfel i se duce deficitul cu cel puțin 0,4%. Sincer vă spun, lucrurile astea mă interesează mai mult decât dacă rămâne Ponta premier sau nu.

stiri verificate
Categoria: Diverse
Etichete: , , , , ,

Comentarii prin facebook

47 răspunsuri la Să nu uiţi, Darie!

 • Constantin
  Decembrie 11, 2014 la ora 06:52

  Daca mizeria in care se afla Romania, cel mai sarac stat al Uniunii Europene, cu un nivel de trai de opt ori mai scazut decat al cetatenilor din tarile nordice, cu cea mai slaba educatie, in fine, ultima tara europeana, este motivul pentru care este evocat romanul „Descult”, atunci dl. Moise a facut o alegere inspirata. Daca, insa, autorul Zaharia Stancu a fost cel care a inspirat titlul materialului, numele scriitorului comunist lipsit de moralitate este cum nu se poate mai bine asociat cu actualul guvern si conducatorii lui. Daca, insa, actiunea romanului a fost cea care l-a inspirat pe dl. Moise, trebuie sa spun ca, dupa ce am vazut-o pe d-na I Petrescu, invitata la un post TV, domnia sa a facut o alegere excelenta pentru titlul materialului. Ipocrizia romanului se regaseste intrutotul in atitudinea membrilor guvernului. Discursul fals, manipulatoriu, este acelasi pe care l-a avut Z Stancu in romanul sau celebru.

  Răspunde
   
  1. AndreiM
   Decembrie 11, 2014 la ora 10:21

   D-le Constantin, eu zic ca lucrurile incep sa se miste.Dupa succesul civic din turul 2 prezidentiale, locuitorii sectorului 3 strang semnaturi pentru demiterea actualului primar, pe care eu il consider pericol social. Daca va avea succes acest demers, va fi inca un semnal puternic dat atat clasei politice cat si importantei demersului civic. La mai multe!!!

   Răspunde
    
 • faceroll
  Decembrie 11, 2014 la ora 01:49

  Din nefericire minoritarii majoritari in guvern au in sange furtul, spaga, mita, minciuna si ura fata de gagii. „Baietii” astia care „au capu’ calculator, sa faca banii mai usor”, au corupt atat de mult Romania incat s-a transformat in rromnia.

  Răspunde
   
 • Pingback: Moise Guran: Evoluția negocierilor Guvernului cu FMI pe tema bugetului pentru 2015 a fost una ciudată - Ziarul Profit
 • Marian Androne
  Decembrie 10, 2014 la ora 17:10

  Pentru toti mandrii romani pe internet, vestea proasta e ca suntem colonie. Nu americanii, mayasii sau extraterestrii au contribuit, ci voi si conducatorii bastinasi. Un popor cu mana intinsa nu e tratat cu simpatie, dimpotriva. Autorul deduce corect chestiunea acord contra demisie.

  Răspunde
   
  1. saba
   Decembrie 10, 2014 la ora 17:53

   Stimate domn, inteleg ca vreti demisia lui Ponta. Perfect, unde este ala bunul? Sau o luam cu Cargiale: pleca ai nostri vin ai nostri? Ati spus corect: poporul este de vina. Dar nu-i suficient. Poporul trebuie sa ia friiele in mini si sa impuna ceia ce vrea, putin cite putin, cu lingutita. Conducatorii, oricare ar fi, trebuie sa traduca, sa organizeze in asa fel ca sa se obtina rezultatele scontate, etapa cu etapa. La prima etapa a dat chix, atunci il demisionezi. Constitutional sau neconstitutional, n-are importanta. Altul la rind. Poate sa vina si rindul dvs, credeti ca nu va demisionam? Dar nu sirul de demisii este solutia, asta ar fi doar pierdere de vreme. Dictatura militara si armata are destui profesionisti.

   Răspunde
    
   1. unu analfabetul si fara bun simt
    Decembrie 10, 2014 la ora 19:08

    Pai poporul ti-a aratat ce doreste, ajutoare sociale.
    Sa nu munceasca, dar sa intre in cont, orice cat de mic. CHiar si o bere, un mic, un pliant, un servetel umed, o sacosa,un kg de ulei, faina, etc.7.000.000, cand au vrut sa-l de-a jos pe BASESCU ca a taiat salariile la bugetari si inca 4.500.000 acum la alegeri cu PONTA.
    Asta dorim?

    Răspunde
     
    1. saba
     Decembrie 13, 2014 la ora 18:08

     Nu cred ca cineva nu vrea sa munceasca cind stie ca din asta poate sa traiasca. In rest totul tine de re-educare sociala.

     Răspunde
      
 • ulise
  Decembrie 10, 2014 la ora 16:39

  Misterul s-a lămurit! Nu e prestidigitație, nu e iluzionist, nici vreun Iozefini sau Houdinni la guvern, pur și simplu se renunță la buffer sau la o parte din el (buffer constituit pe vremea crizei de către guvernul Boc pentru a putea face față nevoilor de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice guvernamentale. Deci, în traducere liberă: măsurile sociale electorale ale guvernului Ponta vor fi acoperite din economiile hulitului auster guvern Boc.

  Răspunde
   
  1. Vali
   Decembrie 10, 2014 la ora 19:22

   Haideti sa va spun cum acopera guvernul Ponta masurile electorale. A dublat alocatiile la o categorie de oameni adica din 40 de lei sa facut 80 de lei. Ca si contramasura a dublat valoarea hranei la crese, care era 6 lei/zi de la 1 decembrie devenind 12 lei/zi, aceeasi masura de dublare a valorii hranei se va institui si la gradinite din ce am auzit de la doamnele de la cresa. Valoarea hranei la gradinita e 8 lei/zi si va deveni 16 lei/zi. Daca pana acum plateam aproximativ 300 le/luna pt ambii copii acum voi pati 600 lei/ luna. Cum credeti ca resimte o familie care abia se ajunge cu banii de la luna la luna diferenta de 300 de lei. Deci guvernul Ponta pe care il prea-slaviti a dat cu o mana si a luat cu aproape 4 maini.

   Răspunde
    
 • saba
  Decembrie 10, 2014 la ora 15:58

  Domnu AndreiM, imi scot palaria – cea mai buna replica.
  Domnu Guran, tot vorbiti de expansiunea Rusiei si va inteleg, sunteti … americanofil. Dar totusi, unde au ajuns rusii si unde au ajuns americanii? Cine are cele mai numeroase baze militare imprastiate pe glob? Si daca se cred asa de grozavi, de ce nu … sah si mat? Pentru ca este numai logoreia de ei. Rusii n-au avut intentia de a cuceri teritorii, au vazut la altii ca ce-i prea mult strica.
  Dar cu expansiunea asta, in contextul cresterii influentei Germaniei in Europa si al evenimentelor din Polonia, imi sugerati o detaliere a situatiei. Nu stiu ce va face Johannis, pe plan extern, dar nu ma astept la surprize nici imediate si nici mai tirzii. Despre Ponta, mi-ar place sa-l vad devenind … Presedintele Consiliului de Ministri – pare acelasi lucru dar este cu totul altceva. Si este si usor de realizat.
  „challenge”, este o invitatie la o confruntare, la o disputa care nu este totusi o competitie. Lupta incepe la centrul terenului dar se muta curind ori in atac ori in aparare, altfel devine plictisitoare. O asemenea invitatie pentru dvs, domnu Guran. Ce ati spune sa va profilati sau sa avansati spre o cariera de „jurnalist investigator si autor”? Suna frumos dar este si foarte mult, un adevarat salt calitativ in cariera. ramineti in media dar incepeti sa fiti invitat la interviuri, vi se vor cere opinii pe care va trebui sa le sustineti in public, in fata .. adversarului – se pierde ori se cistiga. Nu mai tin replici laconice: „criticile mele sunt intotdeauna punctuale, daca sunt malitios nu inseamna ca detest pe cineva”. Trebuie sa va declarati de o parte sau de cealalta. Ramineti in media dar nu mai informati si vad ca va atrage sa aveti pareri. Puteti sa vi le sustineti? Pentru inceput ati putea sa publicati o colectie de articolase, dar unele se contrazic in timp sau au fost deja criticate – cam dificil de sustinut si nici de omis nu-i explicabil. Cel mai bine este o carticica cu un subiect fierbinte. De exemplu: „Batalia bazelor aeriene” – este deja abordat. Dar uitati un alt subiect interesant: „Inceputul si sfirsitul UE”, toate imperiile au urmat acelasi curs, deci nu este periculos.
  „there was one political surprise in the final results. The urban movement, which ran for the first time in elections as a nationwide coalition of city activists, won the mayor’s seat in Gorzow Wielkopolski, in western Poland, and a number of city council seats in big cities like Warsaw, Poznan and Torun”.
  Silazia este tinutul vestic al Poloniei unde din 1146 a inceput procesul de colonizare germană a ținutului, precum și de germanizare a populației slave autohtone. NUP pare a acoperi aceasta zona, nu sunt sanse sa cistige intiietatea in alegeri, dar tendintele nationaliste se dovedesc destul de violente. O posibila diviziune a Poloniei nu m-ar surprinde, iar Rusia si Germania n-ar avea nimic contra. Daca Cehia a facut si ea parte dun Sfintul Imperiu German de Natiune Germana si Slovacia din Imperiul Austroungar, vad mari sanse intr-o reorganizare (sau revenire) teritoriala in zona, aproape pasnica prin care Romania va avea granita cu Austria. Care dintre politicienii actuali ai Romaniei ar avea abilitatea diplomatica sa duca negocieri cu rusii pentru redobindirea Moldovei? Evenimentele evolueaza de natura ca ar avantaja/incuraja o asemenea initiativa. Nu cred ca este prea devreme dar nici prea tirziu n-ar trebui sa fie. Si cum s-ar suprapune aceste schimbari pe imaginea UE in prabusire. Nimeni, nici un popor nu mai crede in UE.

  Răspunde
   
  1. VictorL
   Decembrie 11, 2014 la ora 01:50

   @saba.Nu s-a schimbat nimic prin cearceafurile astea…Aceiasi lume intoarsa pe dos si aceleasi bazaconii.
   Rusii tocmai ce se plimba prin Ucraina inarmati dupa ce au ocupat Crimeea.Din Europa nu au mai plecat dupa razboi decit cind s-au prabusit economic.Niciodata nu au stat la ei acasa decit fortati de imprejurari sa-si linga ranile.
   De ce trebuie sa cerem Moldova de la rusi si nu de la moldoveni ca doar ei sunt stapini acolo?..
   UE functioneaza dar politicienii sunt in campanie mereu…Si astia de aici se bat cu caramida in piept ca pun conditii dar de fapt se lupta cu tigancile cu puradei.Mai mult nu pot ca altfel contabilizeaza pierderile si cind e vorba de pierderi e grav…Vorbim de miliarde de lire nu de firimituri.Batalia e pierduta din start dar asa e in campanie electorala…
   Vad ca trupe pleaca iar la Irak asa ca sunt destule…Lac sa fie ca broaste se gasesc.Ne descurcam de atita timp cu MIG 21 si ne vom descurca si cu F16…Benzina se ieftineste si moare Putin de necaz.Si el face socoteli si-i da cu virgula…Astia deja baga electricitate in rezervoarele la taxiuri si vor sa nu mai poarte masini diesel prin oras.
   Altul mai bun ca Ponta nu mai are Romania?..Pai am innebunit? Daca vezi ca incurci tara sa mearga inainte,lasi pe altul si mergi sa-ti iei servici nu stai ca Iliescu pina o duci in bezna.Va pleca de voie sau cu un sut in fund…Lumea se misca in viteza si romanii stau sa asculte mofturile unui mucos…pe banii lor fireste.Cale de intors nu este si alternativa e foamea.Din Canada nu se vede ca e ceata peste Atlantic.

   Răspunde
    
   1. saba
    Decembrie 13, 2014 la ora 18:03

    De ce nu cerem Oltania de la olteni, ca ei sunt stapini acolo?

    Răspunde
     
  2. AndreiM
   Decembrie 11, 2014 la ora 10:52

   D-le Saba, nu doresc sa aduc in discutie justetea comentariilor d-vstra (imi stiti opiniile).Pot doar sa constat ca nu avem inca maturitatea emotionala sa le tratam cu obiectivitate. Orice opinie sufera de subectivism, diferenta dintre demagogie si normalitate este data de gradul de acceptare in randul comunitatii. Lucrul care ma bucura este faptul ca aceste comentarii nu mai sunt precum steaua care-a rasarit, sper ca Moise sa fi inteles mesajul dat de ICCJ in privinta mesajelor pe facebook.

   Răspunde
    
   1. saba
    Decembrie 13, 2014 la ora 17:55

    „nu avem inca maturitatea emotionala sa le tratam cu obiectivitate” – foarte bine spus, mai ales ca fiecare poate sa alega de aici exact ce ii place. Si mai intii am sa citez o vorbitoare, in public, in cadrul unuia din numeroasele proteste din aceste saptamini din USA: „This is our life”. Obama s-a exprimat, in conferintele sale: „This is american problem”. Si unul si altul s-a referit la americani, dvs, probabil ca va referiti la romani. Domeniul este general, toata lumea este asa. Obisnuiesc sa spun : daca gresim cu totii nimeni nu-i vinovat.
    Ca si astazi si mereu cerem dreptate, cerem justitie pentru toti, cerem procurori independenti, samd. Ar fi trebuit sa o spun la sfirsit, dar o spun acuma: ipocrizie. Stim foarte bine ca dreptatea, chiar si drepturile tin de … putere – cel puternic dicteaza, el stabileste legea si tot el isi alege fortele de ordine ba chiar si media. Nimic nu poate fi independent cind totul este dependent de putere.
    Mai simplu: maturitate, emotional, obiectivitate. In reletia parinte – copil, cine le are pe toate acestea? Sa mai spun ca organizatiile de protectia copilului interzic bataia (ce face acasa fiecare salariat din organizatiile astea, este alta poveste), dar pe de alta parte, mai ieri Mc Cain sustine ca tortura este necesara pentru ca ajuta la culegerea de informatii. Poate ca de la copil la totrtura, saltul sa fie prea mare, dar in esenta vorbesc de acelasi lucru. Parerea mea este ca bunul simt (common sense ) nealterat inca de societate, al copilului are dreptate – pentru ce greseste din nestiinta nu poate fi condamnat sau pedepsit, nu-i asa? Dar ii sunt impuse notiuni, reguli, legi de care n-are habar si trebuie sa le respecte contrar maturitatii/emotiilor/obiectivitatii sale. Cind il ascultam pe senator, mi-am imaginat ca vin linga el si-i propun sa-l torturez pina va fi deacord cu mine ca tortura nu este o solutie. Adica nu ma opresc pina nu-mi da dreptate sau ii cedeaza mina din incheieturi – in aceasta ultima instanta imi voi recunoaste grseala, dar in rest sansele sunt ale mele, 100%. Trec peste amanunte din Raportul asupra procedeelor CIA, in care sa arata ca torturile au fost practicate cind informatiile deja existau. Las la o parte si ce se discuta acuma in Senat, ca multi lideri ISIS provin din fosti detinuti in inchisori CIA si ca avem de a face cu razbunari.
    Justitia, media sunt in mina puterii. Puterea este in mina alesilor nostrii. Iar noi ii alegem fara sa avem habar de ce vor urma sa faca fara consimtamintul nostru, Dar ce este cel mai grav, cedam puterea celor slabi dar multi in miinile citorva. Si atunci, nu aveau „dreptate” grecii cu democratia directa? Chestie de educatie sau civilizatie? Nici, nici. Este vorba de alterarea bunului simt: ce tie nu-ti place, altuia nu face.
    Aici am sa repet ca sunt contra inchisorilor dar sunt pentru condamnarea cu moartea pentru moarte, indiferent din ce motive (inconstienta, boala, accedent) – nici o pedeapsa nu reda viata. In loc de pedeapsa prefer prevenirea, ca si in proiectare – coeficienti de siguranta de tot felul. Fireste natura este a-tot-puternica si contra ei nu exista nimic sa se opuna – asta este limita universala. Ce se face cu restul? Chestie de inventivitatea societatii, de la comunitate la comunitate – uneori merge cu binele, alteori cu raul, cu mistoul, cu „sictirul”. Si de fiecare data va fi mai bine, in orice caz, decit unul care iese inrait, pus pe razbunare/recuperare si de cele mai multe ori perfectionat. Nu vorbesc de costuri pentru ca nimeni nu poate evalua pierderile.

    Răspunde
     
  3. Constantin
   Decembrie 13, 2014 la ora 21:52

   Si eu privesc cu multa compasiune la cetatenii celor cincizeci de state oprimate de imperiul american, cu capitala la Washington, DC. *** Republica Moldova este stat suveran, independent, membru al ONU si dornic sa fie cotropit de imperiul UE.

   Răspunde
    
 • eljijinews
  Decembrie 10, 2014 la ora 13:57

  Mare expert Guran asta….

  Răspunde
   
 • saba
  Decembrie 10, 2014 la ora 13:03

  „modernizarea avioanelor F16 ce vor intra în dotarea armatei române” – despre ce vorbim.
  Canada se cicie sa semneze sa nu semneze contractul penru 65 de F35 Lighting II care sa inlocuiasca flota de 80 CF 18 Hornet, noua achizitie ar costa 16 bilioane USD cu intretinere cu tot, dar o reestimare (pe baza experientelor din trecut – modernizari, adaptari, piese de schimb) a ajuns la 44 bilioane USD. O bucata cost 75 milioane USD. Deja se spune, Canada n-are nevoie de asa ceva. Cele 80 CF18 de la inceput nu au corespuns cerintelor NATO (pai de ce au fost facute sa nu corespunda?) asa ca au fost necesare modernizari care se pare ca au inceput in 2002 si vor fi finalizate prin 2017-2020. Cumpararea, modernizarea si intretinerea celor 62 simple si 18 duble va costa cam 16.5 bilioane in 20 de ani (numai intretinerea 250 milioane/an bucata). Au si F16 Falcon si altele – nimic altceva nu mai zboara pentru a reduce cheltuielile de intretinere. Mare pomana isi fac romanii sa le cumpere 6 bucati, care pe ei la vremea respectiva i-a costet 14.6 milioane si intretinere 7,000 USD/ora de zbor. O estimare: daca modernizarea si intretinerea pe bucata ar ajunge la 3.125 milioane anual, in 20 de ani, daca mai apuca, cu achizitionare cu tot ar costa Romania cam un bilion. de fapt ce inseamna cifrele astea dpdv al contributiei la NATO? Am ales numai Romania, Polonia si Canada. Datele se refera la 2011. Populatie, Cheltuieli aparare pe cap de locuitor (in paranteza va veni estimarea totala), si contributia de trupe: la dispozitie si ce a fost folosit in 2011. Deci, Romania: 21,466,000 – 67 (1.4 bilioane) – 153,000 – 66,000; Polonia: 38,100,000 – 181 (6.9 bilioane) – 635,000 – 100,000; si Canada: 34,447,000 – 492 (16.9 bilioane) – 115,000 – 60,000.
  Cit s-a estimat noua achizitie a Canadei se potriveste cu contributia ei financiara, la fel si la romani. Polonezii probabil ca nu prea s-au ambalat la cumparat si participa cu mai multe trupe, de fapt au cea mai mare participare de carne de tun, disponibila. Intrebarea este, ce faci cu 6 avioane si alea vechi, ce dracu modernizezi la ele (te rid si curcile numai vazindu-te ca ai asa o problema) daca nici n-au mai zburat de nu stiu cind. Cine stie ce le-au facut sa ajunga cu ele in Romania. Deci ei se ciciie la obligatia de 16 bilioane si probabil ca o vor face ca n-au trupe decit din Quebec. Dar romanii au trupe? Si asa contribuie mai mult decit canadieni, care se aranjeaza de peacekeeping, la combat sa mearga altii. Sunt alte membre NATO care nu dau soldati decit pe hirtie si nici nu achizitioneaza (ca n-au nevoie) si prfera sa plateasca. Si americanii sunt bine mersi cu asta.
  Vad ca articolul si comentariile sunt in general orientate spre ce se va intimpla cu Ponta sau ce vor americanii – exact lucruri care oricum nu le poate nimeni sti sau macar banui. Mie mi-a atras atentia o singura chestie: PIB pe 2014 a fost 674.3 miliarde lei si va fi 709.7 miliarde lei in 2015. Exactitatea nici nu mai conteaza, deferenta nu spune ca la anul se va trai mai bine, maximum ca nu mai rau. Dar si aici domnu Guran a bagat o strimba: daca ne altoieste euro la curs? Si dupa cum fumega Europa, s-ar putea sa aibe dreptate cu virf si indesat. Cineva a pomenit de resurse naturale si dupa cum am revazut contractul si Raportul lui Petrom, si mai ales cunoscind CETA si problemele ISDS pe care le va produce (in UE amaritele de estice sunt victime sigure si fara aparare), nici n-o sa mai aveti suflu sa vorbiti de coruptie si vinzare. Sigur ca veti vorbi si de tradare. Germania s-a ars cu Suedia, suficient motiv sa se opuna la CETA. Franta care s-a dat mare sustinatoare, acuma este in galeata. Probabil ca mai sunt sperante – Newfoundland si Labrador, ieri cedreau Canadei sa se retraga din aceasta intelegere cu UE. Deci probabil ca nu s-a semnat. Ce stiu este ca dupa semnare, ar urma o alta intelegere de acelasi fel intre UE si USA. Asta poate sa raspunda unor neclare ezitari in intelegerea cu FMI. Cind vor sti exact de unde ne apuca (de git sau de altceva) atunci treburile vor fi clare. Ca in toata istoria, Romania este o tarisoara mica, si saraca in bataia vintului. Daca UE nu semneaza, si probabil ca revoltele europene isi vor spune cuvintul in aceasta directie, atunci suntem scapati. Mai exact, liberi sa ne gindim linistiti la economia si la Johanissul nostru – de fapt nu-i nici o legatura intre chestiile astea doua si nici nu va fi.
  Estonia a cumparat 40 de tancuri de la olandezi. Sa se apere de rusi sau sa le trimeata ucrainenilor? Hai sa fim seriosi, n-or fi bani aruncati, mai ales daca schimba macazul spre rusi. Ceia ce nu-i imposibil, dar olandezii au vindut si au sa aibe bani pentru noi rasaduri de lalele, lalele/ frumoasele mele lalele…

  Răspunde
   
 • Cezar
  Decembrie 10, 2014 la ora 12:58

  Eu as specula si pe modernizarea celor doua fregate englezesti din dotarea marinei romane, de catre americani, anuntata pentru 2015 + submarinul romanesc, Delfinul, inca ancorat la cheu din lipsa bateriilor si a modernizarii lui…de asemenea anuntat si preconizat a fi modernizat in viitorul apropiat. Cat despre F 16, mai degraba as miza pe a II-a escadrila de avioane, care urmeaza sa fie achizitionata, aparte de cele portugheze. Recent s-a semnat un contract suplimentar pentru cumpararea dea armement si aditionale pentru inca o escadrila de 12 avioane/o escadrila F 16, aparte de primele 12. Vedeti undeva un beculet aprins la buget si o asa ingaduinta….sa-i zicem intamplatoare? Uitati dovada:
  http://www.rumaniamilitary.ro/noutatile-programului-f-16ab-in-romania

  Răspunde
   
 • Parerea mea
  Decembrie 10, 2014 la ora 12:44

  Moise,
  Mie mi se pare ca-i altceva, mult mai credibil decat acest scenariu si as fi recunoscator daca ai cerceta acest aspect si ne-ai lamuri.
  Ai putea face chiar o emisiune cu acest subiect, deoarece cred ca este o alta manipulare a guvernului, pornind de la necunoasterea oamenilor in ale bugetului.
  Parerea mea este ca acel 0,9% deficit cu care au iesit valcov & ponta sa ne sperie, era deficitul ESA, care este echivalent cu 1,38% pe cash. De ce spun acest lucru? deoarece finantatorii nu calculeaza deficitul dupa metoda Ponta.Ei venisera dispusi sa ne ofere 99% din deficitul pe care Romania si-l asumase pentru 2014, de 1,38% pe cash. Asta insa nu-I ajungea lui Ponta, de aceea au facut diversiunea cu 0,9%.
  Asa cum ne anunta ministresa ieri, Guvernul a obtinut un 1,2 pe ESA, echivalent la 1,83% pe cash.
  Daca vei citi lucrurile in aceasta cheie, se vor lega toate. Luand modul de calcul al guvernului, Ponta vroia 2,1 deficit pe cash (1,1,4 pe ESA|), FMI & CE au propus 1,38 (cash, asa cum ne-am angajat) sau 0,9 pe ESA. La final s-au intalnit aproape la jumatate (la 1,83 cash si 1,2 pe ESA).
  Il intreba cineva pe Ponta/Valcov, daca acel deficit pe care l-au anuntat ca fiind impus de CE, de 0,9 % era pe ESA? O s avezi cum o dau la intors, deoarec aura de „eroism” va cam dispare (acum ei spun ca de la 0,9 au crescut la 1,83- eroic effort:) )

  Răspunde
   
 • cătălin
  Decembrie 10, 2014 la ora 11:42

  Eu cred că toate concesiile se datorează și nevoii de a gestiona în continuare(având în vedere că a expirat tratatul)a ceea ce se află sub Bucegi.Dl Iliescu știe bine.Acolo este interesul american.

  Răspunde
   
 • Elena
  Decembrie 10, 2014 la ora 11:29

  Dacă luăm istoria să o citim cu atenţie vom observa că acest popor a plătit dări la marile porţi din totdeauna. Astăzi marea poartă este SUA care este ca un vampir. Ce este aşa de greu?

  Răspunde
   
 • MARIANA
  Decembrie 10, 2014 la ora 10:16

  „De-o fi una,de-o fi alta…Ce e scris si pentru noi,
  Bucurosi le-om duce toate de e pace,de-i razboi.”
  Ca e vorba despre rezervele noastre sau despre pozitia geostrategica a tarii,ca vorbim despre americani sau despre rusi,de oamenii lui Ponta sau ai alcuiva,cred ca cel mai important este sa nu adormim,sa fim atenti la tot ceea ce se imtampla cu noi ca popor,ca tara si sa luam atitudine atunci cind ceva ni se pare ca este in neregula.Mereu vor fi interese mai mari sau mai mici dintr-o parte sau din alta,depinde pe care vom vrea sa le acceptam.Stiti voi somnul natiunii naste…..

  Răspunde
   
 • Mark
  Decembrie 10, 2014 la ora 01:33

  Americanii vor liber la gaze de sist, petrol, Rosia Montana ,… metale foarte rare,aur ,argint… Cand se termina toate o sa fie doar resturi toxice, boli……Au zis de mult ca ei sunt interesati de Romania sa ‘investeasca’ dar ca legile nu ii lasa. Erau interesati si in centrala de la Cernavoda….

  Răspunde
   
 • Daniel
  Decembrie 10, 2014 la ora 00:57

  De ce ar fi americanii interesati de prezenta sau nu a lui Ponta si a PSD la guvernare? Nu sunt acestia pro occidentali? Au americanii indicii ca nu se pot baza pe ei ?
  In cazul in care urmeaza sa cumparam armament american (modernizarea F-16 sau altceva) atunci lucrurile sunt chiar firesti,dar altfel mi se par cel putin interesante.

  Răspunde
   
 • adrian
  Decembrie 10, 2014 la ora 00:13

  si apropo,pana mai ieri o infierai cu manie proletara pe donsoara de la harvard pt buget
  …sa inteleg ca ai fost in eroare si ai vrut sa-l critici pe darius si acum sa o lauzi pe
  ioana?…sau au fost ordinele contradictorii?
  ce dreq,un pic de consecventa,macar de ochii lumii 😛

  Răspunde
   
  1. Moise
   Decembrie 10, 2014 la ora 10:12

   criticile mele sunt intotdeauna punctuale. mi-am exprimat simpatia si compasiunea in anumite situatii pentru domnisoara. daca sunt malitios nu inseamna ca detest pe cineva. apoi alege tu intre domnisoara Garlic si Chitoiu.

   Răspunde
    
 • adrian
  Decembrie 10, 2014 la ora 00:05

  O gramada de „savanti” se aduna sa mazgaleasca si sa negocieze pe un petec de hartie niste cifre pe care oricum le vor
  renegocia de macar inca 2 ori,mai inteleg ca avem voie sa cheltuim pe arme dar nu si pe infrastructura,n-am inteles care e dobanda…
  restul e aritmetica si decizii de ordin personal,nimic sofisticat
  La urma urmei un buget tine de bun-simt si prioritati bine definite,cand ajungem la executia bugetara e cu totul altceva…
  Ca de obicei moise prezinta fumigene si mai nou da si cu petarde… o fi avand legatura cu craciunul?

  Răspunde
   
 • anca
  Decembrie 9, 2014 la ora 22:45

  Nu-i mai intereseaza ponta ca-l au pe MRU-omul lor pregatit pentru toate-gaze de sist,Rosia Montana.Oricum americanii nu fac nimic.

  Răspunde
   
 • Regia si Montajul
  Decembrie 9, 2014 la ora 22:22

  cine este acest FMI ?
  daca orice putere este de la Dumnezeu, ne-om supune si antihristului ?

  Răspunde
   
  1. Cătălin
   Decembrie 10, 2014 la ora 11:41

   A fost o întrebare retorică , nu ?

   Răspunde
    
 • Catalin
  Decembrie 9, 2014 la ora 21:16

  Ma intreb daca are vreo legatura cu ultimul concediu inainte de intrarea in functie a noului presedinte (pe care il sustin dealftel), concediu petrecut in SUA la grl ca si ceilalti care l-au precedat ! 🙂

  Răspunde
   
  1. efm
   Decembrie 9, 2014 la ora 21:51

   Bv Catalin ,in sfarsit cineva care a mai vazut cineva treaba asta. Aici a fost cheia intotdeauna.

   Răspunde
    
 • Marian Androne
  Decembrie 9, 2014 la ora 21:14

  Atentie, e 1.2% pe ESA iar cofinantarea inclusa si evidentiata clar, ceea ce inseamna ca de acolo nu mai pot taia la rectificari. Nu vad ce a obtinut Darie…

  Răspunde
   
 • Da
  Decembrie 9, 2014 la ora 20:47

  Nu stiu de ce ar vrea Americanii demisia lui Ponta, poate chiar e omul rusilor, a fost la soci, cand a venit Nuland a disparut, cand sa dus in US sa intalnit numai cu oameni din rangul 2.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Decembrie 9, 2014 la ora 20:46

  Orice ar face FMI si ponta, un lucru este clar. Suntem iar natiunea cea mai privilegiata(favorizata) pentru SUA.
  Oare de ce? Care este motiv?
  Doar un partener strategic?
  Poate o resursa de materie prima? GAZE, petrol, aur, alte zacaminte, ca tehnologie necesara nu avem oricum.
  Poate sa vand niste rebuturi de avioane?nuuuup
  Care este motivul adevarat?

  Răspunde
   
  1. Da
   Decembrie 9, 2014 la ora 20:53

   Pentru ca avem o rezistenta organica la Rusi, pentru ca in aceasta zona se pot baza pe doar pe Romania, insa e mult zis cea mai privilegiata.

   Răspunde
    
   1. Moise
    Decembrie 9, 2014 la ora 20:57

    🙂 avem o rezistenta organica la rusi… misto asta! chiar avem, romania a fost infiintata ca sa opreasca expansiunea rusiei

    Răspunde
     
    1. ion
     Decembrie 9, 2014 la ora 22:43

     rezistenta organica la rusi? avem pe dracu. romania a fost cea mai docila tzara care a fost trecuta la comunism in 1945-1960.
     Cu exceptiile notabile ale partizanilor din munti, restul poporului a pus capul in tzarana sau mai rau au devenit colaborationisti

     Răspunde
      
     1. ze Gop
      Decembrie 10, 2014 la ora 00:35

      Mã Ioane, nu mai arunca frate cu judecãţile de valoare aiurea. În România ruşii au instaurat cel mai agresiv sistem totalitar. Rezistenţa a fost pe toate palierele, şi în munţi, şi în campusurile universitare, şi în spitale, în literaturã, istorie, filosofie, teologie, pânã şi în lumea satului. Noi suntem înconjuraţi dr slavi, suntem singurul popor care le stã cu adevãrat în coastã, cum de altfel le stãm tuturor şi bucuria americanilor e cã, spre deosebire de Orientul Mijlociu, aici nu mai tre’ sã translateze nici un popor, noi suntem aici, suntem patrioţi şi jertfelnici, doar trebuie sã ne reminteascãasta cineva…dar dupã 50 de ani de comunism ãsta e cel mai.mic defect posibil.

       
     2. Marian
      Decembrie 10, 2014 la ora 08:46

      Draga Ioane… CENZURAT DE MOISE! (hai sa respectam toate opiniile decent exprimate. multumessc! moise)

       
    2. Larico
     Decembrie 10, 2014 la ora 00:27

     Tare 🙂

     Răspunde
      
    3. Constantin
     Decembrie 10, 2014 la ora 07:01

     „Romania a fost infiintata” _ Tot a fost de curand 1 Decembrie, ocazie cu care s-a spus pe larg de ce a fost „infiintata” tara noastra. Dincolo de conjunctura internationala si de politica autodeterminarii promovata de SUA, Romania a avut in fruntea ei oameni capabili, care au asezat binele national inaintea binelui personal si care au avut resursele, energia sei priceperea ed a le fructifica, pentru a „infiinta” Romania.

     Răspunde
      
    4. Cătălin
     Decembrie 10, 2014 la ora 12:19

     În toată istoria noastră această zonă a rezistat oricărei expansiuni. Dacă te vei uita pe hărțile vechi și foarte vechi vei realiza ca aici era deja un stat . Engels , Marx , Lenin erau conștienți de pericolul real al României la expansiunea spre Europa . Rezistența organică , viscerală – a venit odată cu istoria . Este în ADN-ul nostru .

     Răspunde
      
     1. AndreiM
      Decembrie 10, 2014 la ora 12:49

      Cred ca aceasta rezistenta impotriva oricaror ocupatii nu este scrisa in ADN ci are un raspuns mult mai simplu. Faptul ca acest teritoriu iti ofera tot ce este necesar pentru a supravietui. De aceea, am fost nevoiti doar sa il aparam .

       
   2. Adam
    Decembrie 10, 2014 la ora 00:01

    Like!

    Răspunde
     
  2. DA, DA, DA !!!
   Decembrie 10, 2014 la ora 09:48

   Asta e raspunsul CORECT la toate intrebarile!

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase