Steaua are, de fapt, trei proprietari

Steau Buc

Moise Guran

Aţi auzit că Steaua Bucureşti îşi schimbă numele în FC Gigi-Star Pipera? Glumesc, dar e o sugestie de ieşire din criză pentru patronul echipei, după decizia Curţii Supreme, ce în esenţă prevede că proprietatea statului trebuie şi ea respectată, la fel ca şi cea privată, fie ea şi a unui puşcăriaş.

Am azi ocazia să intru pe terenul cam umed şi alunecos al sportului şi o fac în contradicţie cu Cătălin Tolontan.

Din descrierea, mai mult pe auzite, pe care presa sportivă o face contractului dintre Ministerul Apărării şi echipa de fotbal patronată de Gigi Becali, eu înţeleg că între aceste părţi a existat la un moment dat un soi de franciză. Becali foloseşte numele şi sigla Steaua, dar plăteşte pentru asta şi respectă nişte condiţii impuse de francizor (proprietarul mărcii).

Dacă părţile nu se mai înţeleg, echipa rămâne a lui Becali, în mod firesc îşi păstrează locul în clasament, că doar fotbaliştii actuali au dat din picioare pentru locul ăla, dar echipa se poate numi FC Gigi Star, CS Luceafărul Pipera, sau chiar Steluţa Bucureşti, (deşi în această ultimă variantă s-ar putea face o contestaţie).

Nu văd de ce palmaresul echipei Steaua Bucureşti, câştigătoare a Ligii Campionilor de altă dată, ar avea legătură cu Becali, cu Rusescu sau chiar cu Dodel Tănase. Pe ultimii doi chiar îi respect, dar Rusescu are fix aceeaşi legătură cu palmaresul Stelei cum am şi eu şi tu şi oricare. (Pentru palmaresul ăla n-a dat el din picioare). O să ziceţi că are legătură cu palmaresul recent. Corect! Dar bătălia e pe ăl vechi, pe acel palmares care aparţine totuşi Ministerului Apărării (căci nici istoria şi nici gloria nu se pot privatiza) şi care dă brandului Steaua şi notorietate şi, implicit, potenţial comercial.

Dincolo de controversa legată de folosirea numelui Steaua Bucureşti de către o altă echipă, trebuie să separăm lucrurile şi, de aici, încep să îi dau o replică lui Cătălin.

Povestea brandului are un aspect strict comercial, iar apoi mai are unul … i-aş spune, mai degrabă, civic…

Dacă Armata Română vrea să-şi facă echipă profesionistă sau nu de fotbal… e treaba ei. E, însă, treaba noastră, a tuturor, ca statul român să nu mai piardă o proprietate, un activ – brandul Steaua, aşa cum a pierdut, de exemplu, nişte terenuri foarte valoroase în Pipera.

Mergând cu această logică mai departe, eu unul pot fi de acord că brandul Steaua este pus în valoare de echipa actuală (Rusescu, Dodel, etc) şi că, separate, şi brandul pierde din valoare, dar şi echipa pierde din potenţialul comercial.

Acest potenţial este dat de numărul mare de fani. Şi de aici intrăm în latura civică a controversei… Evident că Steaua Bucureşti aparţine fanilor ei, celor pentru care acest nume, sigla sau culorile roş-albastre chiar înseamnă ceva. Îl asociază suporterii pe Becali cu acest brand? Cred că mulţi dintre ei, NU. Dar pe Rusescu? Poate! Cum le găsim numitorul comun acestor adevăraţi proprietari ai brandului Steaua, suporterii, cu cei care deţin juridic brandul (MAPN) şi cu cei care deţin juridic echipa (Becali şi neamurile)?

Nu e chiar uşor, dar nici greu nu este dacă suntem cu toţii de acord că, nici Armata, nici eu, nici nimeni, nu trebuie să îşi bată joc de milioanele de suporteri ai echipei Steaua, nici infractorul Becali nu trebuie lăsat să îşi bată joc de acest blazon, pe care şi l-a făcut de multe ori ştergar la ieşirea din staulul personal.

Ceea ce vreau să spun este că da, părţile trebuie să se înţeleagă, franciza trebuie mai clar formulată şi obligatoriu prelungită, astfel încât francizatul (Becali) să nu-şi mai poată lua echipa ca să o mute la Buzău, de exemplu, în bătaia de joc a proprietarului real – MAPN şi, mai ales a proprietarilor de facto – suporterii.

Cred, de asemenea, că ar fi un semn de respect, şi faţă de palmares, şi faţă de istoria Stelei, şi faţă de valoarea brandului şi faţă de bugetul public, dacă marele patron aflat acum după gratii ar plăti dracu’ o sumă serioasă pentru a folosi numele Steaua Bucureşti. Că numele ăla îi aduce banii, prin intermediul suporterilor care dau potenţial comercial brandului.

Sau mi s-a părut mie doar, că Becali se poartă cu suporterii de parcă EL le-ar fi dat LOR de pomană o echipă?

stiri verificate

Comentarii prin facebook

32 răspunsuri la Steaua are, de fapt, trei proprietari

 • Mihail
  Decembrie 8, 2014 la ora 11:25

  Exact acelasi lucru s-a intamplat la Univeristatea Craiova. Clubul fondator CSU si-a reactivat sectia de fotbal in urma scandalurilor nesfarsite in care patronii societatilor care au continuat activitatea fotbalistica au tarat acest brand. Poate explicati dumneavoastra jurnalistilor sportivi din Bucuresti, care persifleaza echipa Universitatea Craiova, ca un contract comercial trebuie sa precizeze clar cum se spliteaza patrimoniul, altfel acesta ramane in posesia firmei care vinde o parte a activitatii sale. Iar in patrimoniu intra tot ce tine de brand. Pe langa asta, numele Universitatea Craiova este un patronim care apartine de drept numai si numai unitatii de invatamant cu acelasi nume si poate fi imprumutat doar prin hotarare de consiliu. Astfel, CSU Craiova este clubul care a fondat Universitatea Craiova, care s-a numit si Stiinta intr-un timp. Desigur, echipa reinfiintata acum un an nu detine palmaresul ultimilor 20 de ani, dar CSU Craiova este exact Stiinta Craiova, sau Universitatea Craiova.

  Răspunde
   
 • saba
  Decembrie 6, 2014 la ora 18:50

  „Steaua sus rasare/ Ca o taina mare/ Steua lumineaza/ Si imbarbateaza, si imbarbateaza!”
  Am fost stelist cu ghearele si cu dintii.
  Se vorbeste de idealuri, de treburi sacre, de hotie, de minjire… Pe vremuri se faceau aranjamente – suferea Rapidul, Progresul, Argesul, FaRUL, UTA, Univarsitatile. Si ce daca? Toata lumea sa traiasca, cum poate, numai Steaua sa nu piarda. Pai oameni buni, toti fotbalistii de pe vremuri frecau tiparul: nu loc de munca nu examene, dar erau inaintati in grade, in posturi (de care nici n-aveau habar cu ce se maninca), terminau si universitati si pina la urma cu totii au ajuns antrenori – pai asta au facut tot timpul, altceva nimic. Pai si cei de pe linga ei nu trageau tot felul de sfori ca nici nu mai stiiai pe ce sa pui x-ul la pronosport – loterie curata: hotilor! am pierdut 50 lei din cauza voastra! Si? ramaneam lipiti cu ochi la televizor, altii se imbolnaveau de plamini si de git pe stadion (eu odata mi-am pierdut vocea si am zis ca nu mai pun piciorul pe stadion, ca nu face bine la ficat) sau de otita prin trenuri. Este frumos sa ai si tu o echipa, a ta.
  Palmaresul apartine clubului – corect, dar cu suporterii cum ramine? Clubul mai iesea pe afara – mai o guma de mestecat, mai un jans, casetofoane. Aproape nimic nu s-a schimbat, nici in Romania si nici altundeva – aranjamente si pariuri peste tot. Astia pe aici se ciomagesc la hokey de nu stii daca-i WW sau pe bune – cind se transfera de la un club la altul se imprietenesc de parca nu si-au scos ochii niciodata.
  Acuma, inteleg ca toti sunt profesionisti (amatori cu numele) si pe bani mai multi dar si asigurari medicale numai cit timp sunt buni de ceva – deci trebuie sa aiba grija singuri de viitor (pezentul este scurt si viitorul lung). Cu toate astea, nu mai au nivel. Nu de mult am vazut pe romani ca i-au invins pe niste necunoscuti (ca nici nu mai stiu cine au fost), dar jocul nu m-a atras. La fel cum joaca si canadienii – jale mare si plictiseala. Americanii pompeaza parale sa iasa la lumina, cumpara dau din solduri si n-au reusit nici ei mare lucru. Aproape fiecare catun are o echipa de fotbal. Afaceri ca afaceri, dar ce o sa faceti 4 ligi? O sa se umple cu totii de parale, de la suporteri, dar nu vor trece de a 2-a sau a 3-a etapa eliminatorie la internationale. Pai astai palmares? Toate bisnitariile de care vorbiti nu ma intereseaza pentru ca si inainte au fost, sub alta forma, dar mergeam la europene si faceam surprize – se vedea clar ca arbitrii erau cumparati. Urla Topescu dar si noi eram multumiti – am pierdut dar nu din cauza noastra, aia au fost sarlatani.
  Dar parca cu Euroviziunea, la cintece se sta mai bine? Sau la festivalul Marii (ca mi-am zis, hai sa-l urmaresc pina la capat – timp pierdut. La filme, dai sa plingi ce actori are Romania de astazi. Si cu totii sunt in pene de strut. Aveti si un ministru care a facut „ravagii” in Franta – de bun ce a fost a ajuns ministru. Nu pot sa cred ca am ajuns sa-mi placa mai mult muzica populara decit cea usoara, romaneasca. Vorbiti de tribunale si inselaciuni, dar rezultate… ioc.Nemtii, englezii, italienii au jucatori sirbi sau chiar greci. Palmares, prestigiu – asta-i valoarea. Sa dea palpitatia in ei de straini cind se vad fata-n fata cu romanii. A fost o perioada cind aia la ruiby s-au coalizat sa nu-i lase pe romani in liga lor – jucam de la egal la egal. Nu mai vorbesc de tenis ca m-apuca pandaliile.

  Răspunde
   
 • un turist
  Decembrie 6, 2014 la ora 03:12

  Echipa de fotbal Bayern Munchen are in statutul ei un articol care interzice de a fi membru al ei daca ai o vesta patata mai ales undeva sus pus. ULI H.al nostru este acolo unde este si GIGI B.al d-voastra. Acuma se discuta sa se schimbe acest articol pentru ca iese ULI H. din sing-sing si va putea iarasi sa fie unde a fost.Daca este sa comparam puterea financiara FCB. cu cea a echipei Steaua sint ani lumina diferenta si totusi se fac afaceri si invirteli in stil mare.Peste tot invirteli,invirteli,invirteli…..pina ce ameteste prostul adica noi suporteri si platitori de bilete de intrare.

  Răspunde
   
 • je me
  Decembrie 5, 2014 la ora 14:38

  Noua echipa a lui Becali se va numi: FC Miorita !

  Răspunde
   
 • Adrian
  Decembrie 5, 2014 la ora 13:21

  As avea cateva comentarii de facut vis a vis de celelalte comentarii:

  1. Pentru cei care spun ca Gigi a bagat bani, eu spun ca imaginea pe care a primit-o in schimb valoreaza un miliard de euro. Si inca ceva, Becali a imprumutat (creditat) clubul Steaua, nu a bagat bani.
  2. Pentru cei care spun ca a dat bani la saraci, pe intelesul dvs: daca eu fur 10 lei si impart 2 lei la saraci, nu sunt Robin Hood, sunt hot.
  3. Clubul armatei va avea o echipa in liga 4 cu denumirea Steaua Bucuresti Club Sportiv si voi merge cu placere la meciuri, iar voi ceilalti veti avea FC Becali Pipera, veti juca in UEFA CL si veti savura toate prostiile spuse de cioban la tv, veti savura cum se va plimba cu valiza cu bani pe la echipe de fotbal, veti savura cand se va urca pe masina, si in general veti savura toate cocalarismele care au facut pana acuma ca aceasta echipa sa fie afundata in noroi de catre acest personaj.
  Bafta.
  Sau va plati sa foloseasca un brand si de asemenea, va respecta un anumit standard. Daca vrea, daca nu…

  Răspunde
   
 • Mihail Dragotoiu
  Decembrie 5, 2014 la ora 10:03

  Asa e Moise. Becali se poarta cu suporterii Stelei ca si cum el ar fi cel care a infiintat aceasta echipa si ar fi facut marele performante din trecut. E un Mititelu mai mic, pentru ca olteanul credea ca Universitatea e echipa lui si a urmasilor lui ( a si spus-o de altfel)

  Răspunde
   
 • Savin Doru
  Decembrie 5, 2014 la ora 08:50

  Am citit toate postările. Părerea mea este că nu contează numele celui care a dus Steaua mai departe că este Gigi Becali sau Isus Cristos. Ideea este că după marea aglomeraţie din 89 armata trebuia să ducă Steaua mai departe. Dar poţi distruge un brend aşa cum noi românii am mai distrus nenumărate. La asta ne pricepem bine şi o facem de 25 de ani! Poţi să-ţi iei brand-ul inapoi şi să-l pui undeva într-o nagazie dezafectată a armatei. Pentru noi nici Brâncuşi, Cioran sau Enescu nu sunt buni. De ce ar mai trebui să trăiască Steaua când poate să moară. Aşa că ‘ Steaua sus răsare….
  La armată în hangare!

  Răspunde
   
 • Pingback: De citit azi - 5 decembrie 2014 - DragosU.ro
 • alin
  Decembrie 5, 2014 la ora 07:01

  Eu nu inteleg ce tot spuneti ca mapn-ular trebuii sa isi faca echipa, sa bage bani in echipa si alte prostii d-astea… Ecuatia e simpla, la fel ca si mcdonalds, vrei sa vinzi mcpuisor, intro cladire pe care scrie mcdonalds, platesti la aia, daca nu vrei sa platesti, vinzi sandviciuri de pui la un fast food „la jiji” . nu conteaza ce produs vinzi si cati bani ai bagat in el, problema este numele sub care se vinde. Becali trebuie sa plateasca pentru numele Steaua, ce atata tevatura, a castigat multi bani de pe urma numelui asa ca are de unde sa plateasca.

  Răspunde
   
 • alex
  Decembrie 5, 2014 la ora 01:22

  Moise ai fost tendentios cu Bassescu. Am urmarit discursul lui si mi s-a parut foarte la locul lui.Incerca omul sa il faca pe Ponta mai constient…Daca e dupa tine ar trebui sa taca pana la final de mandat?Ar fi pacat…zau…

  Răspunde
   
 • Esti stelist
  Decembrie 4, 2014 la ora 22:54

  Gurane, de situatia adevaratei echipe din Craiova, Fc Universitatea sau a altor branduri fotbalistice precum POLI TIMISOARA, UTA Arad, Rapid, Farul Constanta,Arges Pitesti nu ai specificat nimic, dar cand a venit im discutie numele celei mai titrate echipe din România ai avut ceva de comentat. Nu numai steaua inseamna fotbal in Romania.

  Răspunde
   
 • Cirtojanu
  Decembrie 4, 2014 la ora 22:43

  Gurane, de situatia adevaratei echipe din Craiova, Fc Universitatea sau a altor branduri precum POLI TIMISOARA, UTA sau chiar Rapid nu ai specificat nimic, dar cand e adus in discutie numele celei mai titrate echipe din Romania te-ai revoltat imediat.Nu numai steaua inseamna fotbal in Romania.

  Răspunde
   
  1. Moise
   Decembrie 5, 2014 la ora 09:59

   daca postati sub mai multe nume riscati sa nu mai puteti posta deloc.

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Decembrie 4, 2014 la ora 22:30

  Unde este agricultura ecologica in Romania?
  Ne induceti in eroare domnule GURAN.
  Daca iti curge motorina sau ulei din tractor este ecologic?
  Doar o smecherie sa plateasa prostii mai multi bani pe un produs care are aceleasi calitati ca cel din supermarket.
  BIO si ECO, este sudoarea ta.
  Mere eco, dar stropite cu chimicale, nu date cu pelin.
  HAI SA FIM seriosi domnule MOISE.

  Răspunde
   
 • Regia si Montajul
  Decembrie 4, 2014 la ora 22:29

  Doamne fereste, nu are nici o legatura cu sfintele taine !

  Răspunde
   
 • Regia si Montajul
  Decembrie 4, 2014 la ora 22:25

  inca cred ca .. te imbeti cu apa de cada !

  Răspunde
   
 • Rada
  Decembrie 4, 2014 la ora 22:24

  Va rog eu, ignorati-i pe fanii lui „ne-a gigii”. Oamenii astia dorm in lanul de porumb si-i bat stiuletii la fundulet. HUO, BOSCHETARILOR!!! Ati prins glas, ca a intrat seful vostru la parnaita si nu mai aveti de ce sa faceti coada la Pipera de Craciun? Ciripiti de foame? MARS LA MUNCA, nu la intins mana!!!

  Răspunde
   
 • steff
  Decembrie 4, 2014 la ora 21:51

  Credeam ca palmaresul echipei de fotbal apartine clubului sportiv Steaua Bucuresti, care are si o sectie de fotbal, iar echipa se numeste FC Steaua. Ca nea Gigi nu a fiinantat tot clubul sportiv, adica si celelalte sectii (gimastica, canotaj, rugby, scrima si etc) ci numai echipa de fotbal. Asa ca solutia e o chestie mai mult de nuanta.

  Răspunde
   
 • JR
  Decembrie 4, 2014 la ora 21:20

  eu zic ca mai bine iei tu Steaua si joci dupa regulile unora de la MApN care nu au investit 1 leu si vor sa faca reguli.

  ce zici ti ar placea ca eu sa vin la tine in casa, tu ai investit 200,000euro si eu ma asez in livingul tau cu picioarele pe masa si iti spun tie ce sa faci tu la tine in casa, unde sa ti muti tv, unde sa mananci, ce sa mananci,suna bine? nu cred! cam asa e si la steaua!

  CEL MAI BINE ARMATA SA RAMANA CU TOT CE A FOST PANA IN 2002-2004 ???? CAND A CUMP BECALI! SA VEDEM CE FACE CU NUMELE SI ETC. PAI CREDE CINEVA CA SE BAGA SA FACA FRANCIZA CU MApN UL? DC NU SE INGHESUIE INVESTITORII LA RAPID, VASLUI, TIMISOARA???? ca nu stiu sa faca bani din fotbal, nu toti stiu sa faca bani! pana si Porumboiul marele milionar din agricultura nu a rezistat in fotbal pt ca nu a stiut ce sa faca, nu spun ca Becali este vreun intelectual, are fler si este inteligent, atat cat poate el. repet nu sunt „fan” Becali, dar trebuie recunoscut ce a facut pt el si pt sport.

  Răspunde
   
 • JR
  Decembrie 4, 2014 la ora 21:12

  Gurane bati campii aiurea, nu ii iau apararea lui Becali, dar fata de multi altii a avut nebunia si banii sa investeasca in sport, multi ani pana a inceput sa scoata bani, cati au facut asta? cati? pana sa incepi sa acuzi ar treb sa te uiti si la cifre si la riscuri si la tot, tu ai investii atat intr o tara ca Romania? nu cred! este usor sa vb de pe bara, asta fac toti in tara asta, vb aiurea, mult si prost! am pretentii de la tine!

  MApN ce sa faca cu FC Steaua? abia tin 5 tancuri si 7 ARO, are MApN bani sa tina o echipa de fotbal la nivelul adus de Becali? nu cred! vor si ei ceva bani fara sa faca ceva si Becali este prost daca cotizeaza, sa le lase numele si tot si sa si mute jucatorii sa faca alta echipa si stadion cum trebuie…MApN in ultimii 10 ani nu a modernizat nici stadionul Ghencea, dar sa mai bage 10, 20 mil/an in jucatori si staff.

  Pacat pt ca in tara asta statul pe ce pune mana distruge!

  Răspunde
   
  1. Moise
   Decembrie 5, 2014 la ora 10:04

   Eu pot sa va rspect opinia, dar am o intrebare. Daca cititi articolul inainte sa comentati aici, „va doare” ochii?

   Răspunde
    
 • Florin Bărbuț
  Decembrie 4, 2014 la ora 20:58

  Pana la un punct interesele DjiDji – MAPN – suporteri… converg, „fin’ca dacacastiga Steaua” castiga si Djidji mondialu banutu la buzu”, insa DjiDji e un iresponsabil cu scrupule …de iresponsabil (adica fara), deci da Moise: Steaua e una iar echipa lu’ Djidji ie alta INDIFERENT DE CATI BANI A BAGAT IMPRICINATU-N EA! Speculand un pic, aceasta situatie ar fi putut ajunge „in stil balcanic” genul de situatie la care „eventual sa fi meritat sa inchidem ochii”, in cazul in care Steaua „pe timpul domniei lui Djidji ar fi rupt niste avioane pe genunchi” surclasand net performantele istorice ale Stelei de dinainte, dar cum nu-i nici pe departe cazul….

  Răspunde
   
 • Maik
  Decembrie 4, 2014 la ora 20:37

  NU mai vorbiti in necunostinta de cauza
  La rândul său, directorul general OSIM, Alexandru Ioan Andrei, a declarat că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu va avea efect asupra palmaresului clubului.

  „În mare această hotărâre nu are efect asupra palmaresului clubului. Are efect doar asupra dreptului exclusiv de folosire a siglei şi numelui Steaua Bucureşti. Sigla este înregistrată la noi ca şi marcă.

  Practic, acum s-a pierdut dreptul de folosire exclusivă a acelei mărci, dar asta nu înseamnă că nu poate să o folosească. Dar o poate folosi şi o altă persoană, fără a i se interzice acest drept.

  Steaua nu va fi obligată să-şi schimbe numele, dar nu va mai fi sub protecţia legii”, a declarat directorul OSIM pentru Mediafax.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Decembrie 4, 2014 la ora 20:31

  Cine castiga licitatia sa faca loteria?
  Cum se fac acum smecherii la 6 din 49, asa vor fi si acolo. Plus ca imi dai 2000, din care dau si impozit 16%, ca depaseste 600 de lei.
  NU orice cetatean are acces la internet, iar eu daca bag bonul mamei i se pare fiscului ca ,,, castig prea mult si nu platesc taxe
  .
  La studiile lor de la harvard si sorbona nu au invat nimic.

  Răspunde
   
 • Nicolae Ene
  Decembrie 4, 2014 la ora 20:03

  MAPN la inceputul anilor 90 avea o echipa de top, apoi a luat multi bani pe transferuri de jucatori, dar nu a reusit sa administreze clubul, nu mai aveau bani nici pt. salariile jucatorilor, nici pt. investitii, toate au inceput sa se degradeze, inclusiv stadionul.

  Daca MAPN ar prelua acum echipa Steaua fara sa-i dea nimic lui Becali si sa o administreze ei, in cativa ani cred ca ar retrograda.

  Răspunde
   
 • Taru Ovidiu
  Decembrie 4, 2014 la ora 19:35

  „Tot ce e profan a fost sau a putut fi sacru” spunea Noica. Steaua e ceva sacru pentru milioane de romani, desi senzatia actuala e ca ar apartine profanului. Superficialitatea pe care o arata cei care discuta despre acest subiect nu poate fi benefica nimanui. Numele si sigla Steaua Bucuresti apartin de fapt tuturor celor care iubesc aceasta legendara echipa. Cand doua entitati nu ajung in urma unei negocieri la un numitor comun, desi ambele parti sunt interesate de finalizarea afacerii inseamna ca una dintre ele nu si-a dorit in mod deliberat un contract. Atat timp cat nici Moise Guran si nici Catalin Tolontan nu au fost martori oculari la discutiile pe tema folosirii numelui si siglei, dintre MApN- Becali e greu de ghicit cine nu si-a dorit rezolvarea problemei. In memoria colectiva a romanilor Steaua va ramane cea care a reusit sa castige Cupa Campionilor in 1986, indiferent care din parti va avea in acte proprietatea asupra siglei. Visul din sufletul si inima unui roman nu poate fi furat niciodata, iar visul inseamna de fapt recunoasterea unei valori incontestabile: adevarul.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Decembrie 4, 2014 la ora 19:25

  Si pentru emisiunea de la europa FM, despre LOTERIA bonurilor, tin sa-ti fac o precizare.
  Pe bonuri nu se scrie cu cerneala, sunt hartii termice.
  Putine case de marcat folosesc cerneala.
  SUgestie: Cand mai alimentezi la PETROM sau cumperi rovinieta, apesi bricheta de la DUSTER si atingi spatele BONULUI si vei vedea ca se hartia are o reactie chimica si se inchide la culoare, se face neagra.
  Aveam pretentii la tine, fii mai informat.
  IAr ideea nu este buna, la cele 60 de extrageri pot fi 55 de parlamentari.

  MAI BINE IMI DA STATUL 1% din bonurile depuse la finante.
  Exemplu
  Eu analfabetul depun la finante bonuri de 100.000lei, tu ca stat imi da-i 1% inapoi adica 1.000 lei. Dar in acelasi timp imi verifici declaratia 200 sau 220 si vezi ca eu am estimat si facut doar 40.000. Deci am facut evaziune de 60.000 din care imi iei impozit 16%, adica 9600, dat tu ANAF imi dai doar 1000, deci ai castig la stat de 8600, doar la impozit fara sa mai punem la calcul si 5,5% CASS. CORECT.
  Si uite asa buget castiga nu 6 miliarde ci 100 miliarde.

  Răspunde
   
  1. Kristina
   Decembrie 5, 2014 la ora 07:45

   AR trebui sa cer permisiunea ori de cate ori scriu pe acest blog?!
   Asta e nu o fac(sunt „prost crescuta”)
   CRED CA ASA VOI SCRIE DE AICI INCOLO SUB ACEASTA DENUMIRE :”Una prost_crescuta”
   Si sper ca „unu analfabetul si fara bun simt”
   sa nu creada ca il plagiez 🙂

   NU NUMAI
   SA ATRAG ATENTIA INCA O DATA ASUPRA FAPTULUI CA MA STRADUIESC SA INTRU IN DIRECT LA RADIO pt.emisiunea „ROMANIA IN DIRECT” din LUNA SEPTEMBRIE ESTE DE-A DREPTUL RIDICOL !

   Pai Dommnule MOISE GURAN :
   daca va sun la fara 10 e tarziu,la si 10 e si mai tarziu !
   ca nu aud o voce feminina NU MA MIRARE(PE DV.NU PREA VA IUBESTE FEMEILE:) ,daia nu intra in direct 🙂

   LA OBIECT si mai pe scurt:
   DOMNULE GURAN:
   UN BUTICAR (cum il numiti dv.pe cel mai mare evazionist al neamului,IA MARFA PE FACTURA DE LA METRO(ex.tigari,ciocolata,cola,tampoane,bomboane,bere,whisky..)CU FACTURA, DECI CU TVA=24%
   AJUNGE LA MAGAZINUL DUMNEALUI SI ISI PUNE ADAOS COMERCIAL +24% LA MARFA INTRATA !
   DUPA CARE O VINDE LA CLIENTUL DIN STRADA(bineinteles ca bate pe casa de marcat,cel putin ziua mai mult ca sigur)
   DECI:
   EU,CLIENTUL DIN STRADA CUMPAR CIOCOLATA DE LA BUTICAR CU ADAOSUL LUI COMERCIAL+ TVA _ul aplicat de 2 ORI !
   (o data pe factura de la METRO si o data pe BONUL FISCAL AL BUTICARULUI)

   ALO !!!
   asta se intammpla in ROMANIA DE MULT TIMP
   problema este ca tot asa de mult timp AVEM SI CENZURA !
   URAT,FOARTE URAT,ORIBIL CHIAR !
   VREAU ACCESUUL LA MICROFONUL DE LA „ROMANIA IN DIRECT”!(mai repejor,nu rarisor)
   NU PT.MINE DOMNULE JURNALIST!
   SI NU DE DRAGUL DV.(sa fie cu iertare)

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Decembrie 4, 2014 la ora 19:14

  Ai dreptate MOISE, dar Becali este doar un hot, care a facut avere pe spatele prostimii.
  Cand este de incasat bani si laudat este a lui BECALI, cand este de platit, este echipa MAPN.
  Furi 100 milioane de euro, imparti la prosti 20 milioane, faci 4 ani la cusca si ramai cu 80 milioane de euro profit.
  S-a manjit GICA POPESCU cu jumate de kg de miere(500.000euro) parca nu avea din ce trai, dar asa este omul, lacom.

  Răspunde
   
 • Natus Vincere
  Decembrie 4, 2014 la ora 18:42

  Solutia, din punctul meu de vedere, este simpla si radicala in acelasi timp: echipa noua, cu palmaresul detinut de MApN dar cu suporteri in board-ul clubului!!! Pornim din Liga a 5a, cum au facut fanii altor echipe: Poli Timisoara, FC Arges, Vointa Sibiu, FC Vaslui, etc.
  Toate meciurile pe Ghencea! Am devenit suporteri pentru niste idealuri, nu pentru Becali.
  Nici un compromis, nici un pas inapoi!

  Răspunde
   
  1. shab
   Decembrie 4, 2014 la ora 19:15

   Idealuri, auzi acolo. Bine, prietene, dar pentru noi, restul, adica aia care au o viata si cand pleaca de pe stadion, ce ramane? Conform tuturor legilor, echipa aflata acum pe locul 1 in Liga 1, e aceeasi echipa care a castigat campionatul in 1950 si CCE in 1986. Daca Mapn-ul are atat de multi bani de dat incat sa sustina o echipa de fotbal, sunt liberi sa-si faca una in Liga 5, dupa cum iti doresti, sa ii puna emblema si numele, care se pare ca le apartine, dar palmaresul ramane la echipa lui Becali. Dar nu se va ajunge la asta, pentru ca totul e o manevra scarboasa facuta de cativa generali care cauta sa il mulga pe oier de cativa dolari. Au reusit, o vor face, si totul va merge mai departe ca pana acum.

   Răspunde
    
 • guiemigi
  Decembrie 4, 2014 la ora 18:39

  BRAVO!

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase