Este obligatoriu să pui ştampila numai în cabină, sau poţi vota şi în afara ei?

Moise Guran

Această întrebare s-a născut în duminica alegerilor (16 noiembrie, turul II) când, pe facebook, a început să circule un îndemn pentru Diaspora de a nu mai pierde timpul cu mers în cabină pentru ştampilat, în ideea de a apuca mai mulţi oameni să voteze. Am combătut această idee pe facebook, de teamă că cineva ar putea cere anularea votului în secţiile respective, deoarece Legea pentru alegerea preşdintelui proclamă chiar la primul articol că:

(2) Preşedintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, în condiţiile prezentei legi.

Din punctul meu de vedere, caracterul secret al votului este o condiţie de validitate, fiind enumerat restrictiv alături de celelalte condiţii de validitate, legiuitorul asigurându-se astfel că oricine pretinde că votează liber nu o face, de fapt, controlat de persoanele prezente în secţia de votare. Pe de altă parte, mai multe alte articole interzic propaganda electorală în interiorul secţiei, iar votul la vedere poate fi considerat un îndemn în acest sens. Aşa că, la solicitarea mai multor prieteni aflaţi la coadă la votare, mi-am şi spus opinia pe facebook.

vot la vedere

La câteva zile după alegeri, am primit un telefon şi un email de la doamna Diana Botău, lector universitar şi doctor în drept la UBB, care (am înţeles ulterior) a şi generat pe facebook curentul ce îndemna la votare rapidă, la vedere, în secţiile din străinătate unde era coadă.

Deşi rămân la părerea că votarea la vedere ar fi putut cauza anularea alegerilor în secţiile respective, regret opinia cam abruptă din ziua votării şi expun mai jos argumentele (foarte interesante) ale doamnei profesor.

Dânsa nu mi-a cerut un drept la replică, dar i-l acord de dragul dezbaterii.

Dragă Moise Guran,

a109Mă autodenunţ: „Tâmpenia aia cu votul la vedere”, care a devenit virală pe internet, a plecat de la mine. Mă numesc Diana Botău şi predau Drept Internaţional Public la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”. Sunt lector universitar din anul 2011 şi doctor în drept din 2007. 

PE SCURT:

Caracterul secret al votului este un element de recuzită al cadrului în care se desfașoară votul şi ţine de „regulile” jocului – fără recompense, fără pedepse, fără intimidări, fără liste negre.

Totuşi, acest criteriu de validitate a votului vizează o obligaţie a statului, iar nu a alegătorului. Raţiunea normei este tocmai aceea de a garanta libertatea de exprimare a votului, în afara oricăror presiuni sau repercusiuni. Prin urmare, statul are obligaţia să pună la dispoziţia alegătorilor posibilitatea de a-şi exercita votul secret. Fiind vorba despre o normă în favoarea alegătorului, el poate renunţa la acest element al dreptului la vot şi poate alege să voteze în afara cabinei (dar, fireşte, în interiorul secţiei de votare). Această opţiune nu afectează deloc validitatea votului, atâta timp cât alegătorul a avut posibilitatea să voteze în secret, dar a ales să nu o facă; adică, a renunţat în mod voluntar la beneficiul sau la protecţia caracterului secret al votului. Nu se poate anula scrutinul pe motiv că alegătorii au optat pentru un vot deschis. Dar se poate pretinde această sancţiune dacă sunt opriţi să voteze în secret, dacă statul nu le creează condiţii în acest sens.

Dacă norma constituţională ar fi interpretată rigid, ar însemna că şi caracterul universal al votului, consacrat constituţional prin acelaşi text nomativ, este o condiţie de validitate a scrutinului. Or, îndeplinirea acestei condiţii de validitate ar presupune o participare unanimă la scrutin, a tuturor persoanelor care au drept de vot. Ceea ce nu s-ar putea întampla niciodată.

Este limpede, cred, că esenţiale sunt mecanismele procedurale ale democraţiei: să am posibilitatea să votez – chiar dacă aleg să nu merg la urne; să am posibilitatea să votez în cabină – chiar dacă prefer să ştampilez buletinul în afara ei; să am dreptul să nu spun nimănui ce am votat şi să nu se divulge votul meu – dar să pot alege să îmi fac publică opţiunea electorală etc.

Ar mai fi multe de spus şi mai sunt multe alte exemple similare de logică normativă. Dar nu este nici locul, nici timpul să povestim despre ele.

În orice caz, indiferent dacă am reuşit sau nu să vă conving cu această analiză succintă, sunt sigură că veţi încerca să aflaţi şi de la alţi specialişti, mai înţelepţi sau mai pregătiţi, care este cheia juridică, în general, şi constituţională, în special, în care trebuie analizat votul secret, exprimat la vedere. Dacă greşesc, credeţi ce spun ei. Dar dacă am dreptate, este şi datoria dvs. să invitaţi la o interpretare a acestei normei juridice, care nu se opreşte la cuvinte, la teoria goală, ci provoacă o realitate vie.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

60 răspunsuri la Este obligatoriu să pui ştampila numai în cabină, sau poţi vota şi în afara ei?

 • Pingback: Un nou sufragiu în UBB? – DemocraţieUBB
 • 2pareri
  Noiembrie 26, 2014 la ora 10:26

  „mai multe alte articole interzic propaganda electorală în interiorul secţiei” – da,da, mai taie din ele: ar fi trebuit sa mergi la gradinita nr. 178 flori de tei (str. iancu jianu). scris mare si frumos pe perete…NU UITA CA ESTI ROMAN. sigur era doar decor.

  Răspunde
   
 • ioan
  Noiembrie 26, 2014 la ora 02:36

  Ma 8ntreb de ce trebuie reinventata roata in orice problema romaneasca? Exista modele de unde ne putem inspira: Elvetia sau Estonia. Conditii de aplicare:
  Dorinta politica ( CHECK) dupa experienta votului din diaspora exista un teren propice pt schimbarea legii electorale cu noul presedinte ales in capul acestui curent. O administratie electronica eficienta (aici trebuie imbunatatit, OPEN ISSUE). A treia conditie este un nivel inalt de penetrare a internetului (CHECK) ambele state au stabilit standarde international acceptate ( card in Elvetia, mobile phone id in Estonia) probabil cel mai important lucru este securiteatea sistemului pt a crea increeerea necesara in a folosi acest sistem. Pt. A nu porni cu stangul s-ar putea desemna si un oras/judet ca oras pilot in care s-ar putea testa la alegeri locale apkicabilitatea, efectivitatea si eficienta unui asemenea sistem

  Răspunde
   
  1. saba
   Noiembrie 26, 2014 la ora 23:56

   Nu este vorba de „roata”. Este un „patrat” al carui colturi nu pot fi rotunjite, s-a incercat. La fel cum unu-i sot ii este foarte greu sa creada ca fumoasa lui sotie este cuminte sau poate rezista ispitelor – adica aparent totul este in ordine pentru simplul motiv ca contrariul nu poatew fi demonstrat. Neincredere spre gelozie sau incertitudine spre haos electoral. Ce preferati?

   Răspunde
    
 • JG
  Noiembrie 25, 2014 la ora 16:01

  Draga Moise,

  Intreab-o te rog pe toasha profesoara de unde iau stampile de vot astia care voteaza pe-afara? Iar buletine de vot cine le da? Merge si cu buletine trase la xerox? Ca zau, nu vad cum ar putea fi pusa in aplicare utopia profesoresei.

  Răspunde
   
 • Bizonu
  Noiembrie 25, 2014 la ora 15:50

  Ar fi o idee votul electronic, dar sa poti alege persoana pe care o doresti intr-o cabina, sa ai dreptul doar la o singura alegere dupa ce a fost introdus CNP pe persoana. Sa apara eroare daca o persoana voteaza de 2 ori si sa fie verificate.

  Răspunde
   
 • saba
  Noiembrie 25, 2014 la ora 14:46

  Asa este, e secret. Dar habar n-am de ce? Sa ma protejeze pe mine de .. atacurile statului? probabil ca daca nu iese cel pe care l-am votat, cistigatorul o sa ma lase somer. Dar la fel de bine oricine poate spune ca a votat cu cistigatorul si-si pastreaza jobul. In orice caz, chestia asta: „Această opţiune nu afectează deloc validitatea votului, atâta timp cât alegătorul a avut posibilitatea să voteze în secret, dar a ales să nu o facă”, nu este valabila – aici, dupa ce am facut x cu creionul (nu avem stampile) punem pagina intr-o mapa si o ducem unei functionare care de fata cu noi pune mapa in dreptul unui „aspirator” care aspira votul direct in urna. Deci nimeni nu stie pe cine am .. x-uit eu. Cuiva i-a cazut mapa din mini si s-a desconspirat votul – a fost rupt in bucatele (nu votantul) si .. votantul a fost retrimis sa mai voteze odata. De data asta a fost atent cu secretul lui (ca nu-i de capul lui).

  Răspunde
   
 • Traian
  Noiembrie 25, 2014 la ora 14:13

  Ma numesc Traian si lucrez In Londra (inginer mecanic). Se striga ca sa se voteze mai repede. Lumea dorea sa voteze si se certau cu oameni de acolo ca sa se voteze mai repede. Sectiile de votare au fost insuficiente si fosrte putin personal (ma refer la cei care inca scriu de mina detaliile noastre si stampile de vot). A fost o nebunie si Ponta a primit un vot impotriva de la multi romani si pentru cum a organizat si gestionat aceste alegeri prin interediul oamenilor de sub el.
  S-a votat cu s-a putut numai ca sa mearga mai repede.
  Si ca totul sa nu fie perfect nici de data asta, tusul a fost foarte luchid sau cerneala asa ca se imprima pe buletunul de vot si se putea anula votul asa ca s-a mai pierdut timp si acolo.
  Numai bine

  Răspunde
   
 • sfinx
  Noiembrie 25, 2014 la ora 11:38

  eu am votat direct pe urna de vot ca ma grabeam . drept e ca nu era nimeni in sala aia in afara comisiei. Chestia cu secretul este pentru protectia alegatorului.
  Chiar eram curios daca vine careva la mine sa-mi spuna ceva.
  Cat despre faza cu constrangerea, credeti ca daca exista oameni care sunt constransi sa voteze, conteaza ca voteaza in cabina sau afara? Si la cat de subtire era hartia aia, despre ce secret vorbim?
  Cert e ca riscul pentru asa ceva este o amenda, contestabila, si argumentul juridic al doamnei suna destul de convingator.

  Răspunde
   
 • George
  Noiembrie 25, 2014 la ora 10:34

  Continui sa cred ca Moise Guran are dreptate in aceasta privinta. Daca se creaza un precedent si se voteaza in afara cabinei – atunci inseamna ca se poate vota asa in orice sectie si atunci sa te tii la cumparat voturi pentru ca poti verifica usor ce a votat cel pe care l-ai cumparat. Secretul absolut al votului este esential – din acest motiv NU cred in votul electronic, din fata calculatorului, pentru ca nu stii cate persoane erau de fata in momentul votului respectiv.

  Răspunde
   
  1. saba
   Noiembrie 25, 2014 la ora 15:31

   Pai asta-i chestia cea mai grozava: facem alegeri lunare, cu citi mai multi candidati si vindem acelasi vot fiecaruia – ne iese de niste papanasi cu smintina a la Poiana brasov?

   Răspunde
    
 • mirel
  Noiembrie 25, 2014 la ora 09:52

  Cred ca acest articol este mai mult un exercitiu ce are ca scop educarea spiritului critic al cititorilor. Felicitari dl Moise Guran! Eu cred ca votul trebuie sa fie secret pentru a nu exista suspiriuni de frauda.

  Răspunde
   
 • Mark
  Noiembrie 25, 2014 la ora 09:49

  Bine, fie ca voi. Ultima redută în apărarea “democraţiei de aur” este votul sub plapumă. Doar aici, liber, tu cu conştiinţa ta, poţi proteja omenirea de hoardele totalitariste. Poţi fi liniştit, nimeni nu ştie ce ai votat. Chiar şi tu ai dubii. Păi cum altfel? Uite ce reguli dubioase au ăia pe care i-ai votat: Regulamentul Camerei Deputatilor
  Art. 123 (5) Votul este, de regulă, deschis. Votul este secret în următoarele
  situaţii: în cazul în care prin regulament se stabileşte astfel şi în cazul în care la
  propunerea preşedintelui de şedinţă sau a unui lider de grup Camera hotărăşte în
  acest sens.

  Răspunde
   
 • Mediator Bucuresti
  Noiembrie 25, 2014 la ora 09:03

  Chiar daca unora dintre noi nu li se pare atat de important ca discretia votului sa fie o conditie de validitate trebuie sa intelegem ca legea a fost gandita pentru vremuri tulburi in care oamenii ar putea fi fortati sa isi divulge secretul votului, iar atunci ar fi un abuz la fel de mare ca si interzicerea dreptului la vot !

  Răspunde
   
 • Eroul Bula
  Noiembrie 25, 2014 la ora 08:41

  Moise, nu stiu cat te ajuta dar si eu, cand am vazut indemnul pe FB, le-am zis sa nu faca asta pentru ca e teapa.
  Nu m-am referit la posibilitatea anularii voturilor din sectiile respective, aici doamna Botau poate spune mult mai multe decat noi.
  M-am referit la o problema strict practica si anume: votarea in afara cabinelor ar fi dus la interminabile discutii in contradictoriu cu comisia ceea ce ar fi dus la incetinirea sau chiar blocarea votarii o perioada de timp.
  Cum scopul principal era sa apuce cat mai multi sa voteze, chiar nu ar fi fost momentul oportun pentru declansarea, in sectia de votare, a unei dezbateri juridice pe tema secretului votului.

  Răspunde
   
 • victor crin
  Noiembrie 25, 2014 la ora 07:32

  Moise iar te abati de la tematica economica si te apuci de politica! Pacat. Ai uitat chestia cu troaca(nu stiu cum se spune la olteni chestiei din care mananca suinele).

  Răspunde
   
 • Mira
  Noiembrie 25, 2014 la ora 07:10

  Eu nu sunt de acord cu votatul la vedere, caci nu poti sa stii peste ce patimas dai, remarca pe cine ai votat si iti mai trage si una dupa ceafa la iesirea din sectia de votare. Eu sunt pro votatului in secret si nu la vedere.

  Răspunde
   
  1. Vasile Cojocaru
   Noiembrie 25, 2014 la ora 08:13

   Raspunsul la aceasta dilema poate veni dintr-o alta intrebare: Este infractiune daca iti fotografiezi buletinul de vot? Din punctul meu de vedere votul trebuie sa fie exprimat doar in mod SECRET. Abaterea de la aceasta regula poate genera fraude majore (o suveica la vedere, facand o comparatie exagerata).

   Răspunde
    
 • adrian
  Noiembrie 25, 2014 la ora 03:56

  „cu prostul care n-are scoala lupti un pic si ai scapat dar duci o lupta colosala cu prostul care are scoala” si ca totul sa fie si mai mioritic e si cadru universitar si cu doctorat!!! si totusi sa nu uitam ca „prostul pana nu-i fudul parca nu e prost destul”
  @moise- esti atat de disperat dupa „subiecte”
  ca aduci in atentia publicului tampenii?

  Răspunde
   
 • Al
  Noiembrie 25, 2014 la ora 02:01

  Doamna Botău scrie atît de frumos că o citesc din plăcere. Mulțumesc doamnă, ceea ce scrieți este foarte interesant. Citindu-vă îmi dau seama că am plecat de mult timp din țară – nu aș mai putea scrie la fel de convingător ca d-voastră în limba română.

  Trebuie să recunoști Moise că atunci cînd doamnele sînt doamne eleganța lor te face să vrei să le dai dreptate și să nu te mai mai apuci de verificări. Amu’, mult succes la verificări că ți-ai făcut-o cu mîna ta. 🙂

  Răspunde
   
 • N!ck
  Noiembrie 24, 2014 la ora 22:00

  Eu cred ca raspunsul la intrebare este de competenta Curtii Constitutionale. Restul sunt doar pareri…

  Parerea mea este ca votul trebuie sa fie SECRET indiferent ca este dat in cabina de vot sau in afara ei.
  Oare de ce s-a specificat „VOT SECRET” in Constitutie?
  Eu cred ca scopul votului secret este de a asigura ca votantii fac o alegere fara niciun fel de intimidare sau influenta.
  Comisia de la Venetia a retinut ca principiul votului secret este menit sa asigure onestitatea electorala. In Rezolutia nr. 1590 (2007) „Votul secret – Codul European de conduita cu privire la votul secret”, precum si în liniile directorii pentru politicieni, observatori si alegatori, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a subliniat ca, in timpul procesului electoral si in interiorul sectiei de votare, secretul votului presupune nu numai dreptul, ci si o obligatie pentru alegatori sa pastreze secretul votului lor.

  Răspunde
   
  1. saba
   Noiembrie 25, 2014 la ora 15:18

   In Constitutie ca in Constitutie, dar in Parlament cind se voteaza „secret” .. electronic (ca peste tot in lume), nu se stie exact cine si ce a votat? Il intrebi pe domnul .. network administrator si-ti spune tot.

   Răspunde
    
 • MURESAN IOAN
  Noiembrie 24, 2014 la ora 21:29

  FOARTE INTERESANTA DEZBATERE,AM 66 ANI SI CRED CA EXISTA CONDITI PENTRU SCHIMBARE CU OAMENI ATAT DE DESTEPTI SI FRUMOSI.BRAVO ROMANI,BRAVO GURAN

  Răspunde
   
 • marius
  Noiembrie 24, 2014 la ora 20:44

  . Voința poporului trebuie să constituie baza puterii de stat; această voință trebuie să fie exprimată prin alegeri nefalsificate, care să aibă loc în mod periodic prin sufragiu universal, egal și exprimat prin vor secret sau urmând o procedură echivalentă care să asigure libertatea votului.

  Răspunde
   
 • Mark
  Noiembrie 24, 2014 la ora 20:19

  Noi aici ne dăm de ceasu’ morţii cum o fi mai democratic să alegem in secret: ca o obligatie sau ca un drept. Si asta o data la cinci sau patru ani. In timpul ăsta, parlamentarul tău, zi de zi, e pe telefon /SMS cu baronul local, corporatistul global sau colegul de la alt partid şi “negociază” legea retrocedarilor, a licitatiilor publice, ori alta lege de care poate şi el să se lipească cu votul lui. Tu eşti ultimul la care se gândeşte. îţi pasă?

  Răspunde
   
 • Mark
  Noiembrie 24, 2014 la ora 19:51

  A avea DREPTUL de a vota in secret e una si a fi OBLIGAT sa votezi in secret e alta. Daca legiuitorul ar fi vrut sa spuna ca suntem OBLIGATI sa votam in secret, ar fi trebuit sa insiste expres pe aceasta nuanta si nu sa o lase atat de ambigua. Dar nu asta e spiritul legii. Am ramas cracanat sa vad ca sunt destui care zic ca trebuie sa votam OBLIGATORIU in secret ca sa nu se „contamineze” si altii. Intre a NU iti exercita dreptul de vot in secret, si a interpreta aceasta optiune ca fiind campanie electorala, e o distanta cam mare.
  Raman la concluzia ca cine „interpreteaza” legea ca fiind OBLIGATORIU sa votezi in secret e ruda cu frânarul alegerilor.

  – See more at: http://www.biziday.ro/2014/11/24/este-obligatoriu-sa-pui-stampila-numai-in-cabina-sau-poti-vota-si-in-afara-ei/comment-page-1/#comment-292936

  Răspunde
   
  1. Viorel
   Noiembrie 24, 2014 la ora 23:01

   In momentul in care „patronul” va cere dovada ca ai votat cu cine trebuie si tu nu o dai, o sa fi „liber”. Pentru ca el are niste interese sa iasa un anumit candidat. Atunci nici macar nu poti spune ca nu ai votat pentru ca „sfirsitul” e la fel. Chiar am ramas uimit cind am vazut ca un patron strain din localitate (are cei mai multi angajati din localitate) si-a postat un bener cu sustinerea unui candidat (El nu are cetatenie romana iar sustinerea cred ca e in calitate de „patron”). Problemele mari vor aparea cind mai multe „autoritati” i-ti cer „dovada ” votului si ele nu coincid.
   Parerea mea este ca d-na este doctor in alta specialitate.

   Răspunde
    
   1. Mark
    Noiembrie 26, 2014 la ora 07:55

    Dar dacă chiar asta e alegerea mea: să-i fac pe plac patronului. Cel puţin el e mai accesibil ca să pot să îi cer şi eu ceva în schimb. Nu asta e şi ideea? Fiecare votează ce crede că e în avantajul lui. şi al alor lui. Unul crede că dacă primeşte o găleată pentru votul lui, a făcut o alegere bună. Obişnuieşte-te cu ideea că votul lui contează la fel de mult ca şi al tău. Da, e dureros, dar mai bine să doară decât să înghiţi iluzia că votând în secret, cel care preferă un avantaj imediat ar vota ca tine, cel care se gândeşte la … viitor. ce ipocrit sună.

    Răspunde
     
 • Adrian
  Noiembrie 24, 2014 la ora 19:00

  Argumentul e valid dar in practica nu functioneaza. Motivul este acelasi pentru care nu avem voie in cabina de vot insotiti de 5 prieteni. Votul trebuie exprimat individual nu cu taticu sau sotul indicandu-ti unde sa poi stampila. In practica ar fi practic imposibil sa evitam scenete de tipul ” unde ai pus mah?”, „cum te-am invatat eu acasa ?” si „ce faci fai femeie pune aicea”. Stim cu totii in ce tara traim si ce oameni avem deci nu e cazul sa lasi prea multe libertati …

  Răspunde
   
 • Cris
  Noiembrie 24, 2014 la ora 18:42

  Cine a fost in sectii stie: votul a fost de fapt la vedere… Toti pensionarii ieseau din cabina de vot cu buletinul ne-impaturit si se vedea clar pe cine au votat. Multi au votat cu Iohannis, semn ca prosteala lui Ponta, nu a avut efectul scontat nici la pensionari.

  Răspunde
   
  1. saba
   Noiembrie 25, 2014 la ora 15:10

   Pai atunci hai sa le anulam si mai votam odata ca poate iese Ponta..

   Răspunde
    
 • Crina
  Noiembrie 24, 2014 la ora 18:03

  „Repercusiuni”, nu „repercuRsiuni”, dacă tot suntem lectori și doctori în drept 😉

  Răspunde
   
 • redboy
  Noiembrie 24, 2014 la ora 17:01

  Dincolo de lege …nu sunt un cunoscator …este de bun simt asigurarea secretului votului…si chiar ma gandesc ca urnele transparente nu fac asta…macar daca ar fi blurate gramurile respective.
  Am auzit ca aceste urne ar fi bune pentru ca nu permite introducerea in urna a mai multor buletine…insa tot nu mi se par in regula

  Răspunde
   
 • redboy
  Noiembrie 24, 2014 la ora 16:56

  Art. 60
  (1) Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseste cu amenda.

  Răspunde
   
 • Florian Vilsan
  Noiembrie 24, 2014 la ora 16:53

  Parerea mea, a unuia care a fost prezent in sectii de votare la multe alegeri ! Nu este bine sa fie luata de buna aceasta practica de a vota la vedere, din cauza faptului ca in sectii sunt delegati observatori de la toate partidele de pe buletinul de vot si liderii partidelor din zona respectiva ar putea sa ceara tuturor cunoscutilor, daca nu au nimic de ascuns, sa voteze la vedere si observatorul sa ia seama la cum au votat respectivii ! Poate o anumita persoana, prietena de altfel cu primarul care candideaza, nu vrea sa voteze cu acesta, dar daca a fost rugat sa voteze la vedere, ce sa faca, daca intra in cabina, e clar ca nu si-a votat prietenul !
  Alta neregula din sectiile de votare, sunt urnele transparente, degeaba ai votat tu in secret, in cabina de vot, daca atunci cand introduci buletinul de vot in urna, acesta se desface si se vede imediat cu cine ai votat, iar reprezentantii delegati de partide in sectia de votare isi noteaza in creierasele lor cine cu cine a votat ! Stiu cazuri concrete !

  Răspunde
   
 • redboy
  Noiembrie 24, 2014 la ora 16:48

  Art. 44 Legea 370/2004
  (7)Alegatorii voteaza separat in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea „VOTAT” inauntrul patrulaterului care cuprinde prenumele si numele candidatului pe care il voteaza.

  Răspunde
   
 • ion
  Noiembrie 24, 2014 la ora 15:38

  In ziua de azi nici chiar romanii nu mai sunt legati de glie. Oamenii se misca si sunt multi care prin natura jobului lor nu stiu in ce tara se vor afla a doua zi.

  legat de stampilatul la vedere, ar usura mult munca celor care ar dori sa constranga pe cineva sa voteze intr-un anumit fel.
  Exemplul dat mai sus in care cel care promite bunuri sau avantaje in schimbul votului pentru un anumit candidat nu ar fi singurul in care posibilitatea votului la vedere ar permite abuzuri.

  In multe familii tatal are pretentia de a decide cum se voteaza. Daca ar cere ca restul familiei sa voteze la vedere, membrii familiei ar fi intimidati si deci nu ar putea sa isi manifeste neingradit optiunea personala.

  Răspunde
   
 • Nimeni nu e mai presus de lege
  Noiembrie 24, 2014 la ora 15:30

  Constitutia:
  Art. 81: Alegerea Preşedintelui
  (1) Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber
  exprimat.

  CODUL PENAL spune:
  Art. 389: Violarea confidenţialităţii votului
  (1)Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă.
  (2)Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

  Răspunde
   
 • Cris
  Noiembrie 24, 2014 la ora 15:13

  Daca se putea vota si in fata sectiei de votare, adica „la vedere”, Ponta ar fi obtinut numai 25% si Iohannis, 75%…Prea mare era lovitura la adresa simulacrului de democratie care are loc in Romania.

  Personal sunt multumit de rezultatul votului dar… trebuie sa tinem cont ca in politica zburda, de prea multa vreme, aceeasi oameni. Pana ei nu vor fi inlocuiti cu totul, victoria e doar una de moment (ca sa nu spun egala cu zero). Cu ce ma incalzeste pe mine, cetatean ca Iohannis sta la masa alaturi de Blaga si alti distrusi din PDL ????

  Răspunde
   
  1. Mark
   Noiembrie 24, 2014 la ora 19:30

   A avea DREPTUL de a vota in secret e una si a fi OBLIGAT sa votezi in secret e alta. Daca legiuitorul ar fi vrut sa spuna ca suntem OBLIGATI sa votam in secret, ar fi trebuit sa insiste expres pe aceasta nuanta si nu sa o lase atat de ambigua. Intre a NU iti exercita dreptul de vot in secret, si a interpreta aceasta optiune ca fiind campanie electorala, e o distanta cam mare.

   Răspunde
    
   1. saba
    Noiembrie 25, 2014 la ora 15:02

    Nu-i ambigua pentru ca-i lege, adica obligatie. Dar parca asta-i prima lege stupida?

    Răspunde
     
 • Mihai
  Noiembrie 24, 2014 la ora 15:10

  mi se pare logic argumentul doamnei, vrei sa votezi secret nici o problema, trage perdeaua, dar nu te obliga nimeni sa o faci. eu am votat in bratislava, am facut 80km de la viena si problema era tot la hârtiile completate de membrii sectiei de votare nu la timpul cat stateam eu cu stampila (vreo 5 secunde). Puteam sa stau mai mult ca buletinul tot cand terminau ei de completat datele pe hârțogăria stufoasă il primeam.

  Răspunde
   
 • Mihai
  Noiembrie 24, 2014 la ora 15:04

  l-am auzit pe Melescanu inainte de alegeri la TV ca cetatenii romani din diaspora TREBUIE sa mearga la ambasade in maxim 6 luni pentru a se inscrie pentru alegerile din turul 2. Bravo Maria, ai prezentat foarte bine stilul autoritarilor romane, inapoiati in evul mediu la fel ca birocratia stufoasa din RO, sa stai 30 min la coada dupa o adeverinta sau taxe de 4 lei, bataie de joc.

  Răspunde
   
  1. saba
   Noiembrie 25, 2014 la ora 14:58

   Nu-i adevarat, te prezinti si votezi.

   Răspunde
    
 • marius1234
  Noiembrie 24, 2014 la ora 15:03

  Chestia cu pusul stampilei in afara cabinei se aplica si acum. Eu am fost delegat intr.o sectie de votare si am fost cu urna mobila la spitalul judetean. Persoanele puneau stampila pe ynde erau…pe pat…pe masa…fara a fi o problema privind confidentialitatea. Deci nu mi se pare o mare problema unde te afli cand pui stampila

  Răspunde
   
  1. Mark
   Noiembrie 24, 2014 la ora 15:08

   Pacat.
   Delegatii ar trebui sa fie formati inainte de votare.

   Răspunde
    
 • Serban
  Noiembrie 24, 2014 la ora 15:00

  Doamna profesoara are perfecta dreptate, iar noi avem un exemplu repetat in Parlament: chiar dacă regulamentul impune ca in anumite cazuri votul sa fie secret, cu bile, unii parlamentari votează cu bilele la vedere iar votul No este anulat . Dacă s’ar di anulat astfel de votari am fi scăpat de cele doua referendumuri pentru suspendarea președintelui.

  Răspunde
   
 • Mark
  Noiembrie 24, 2014 la ora 14:52

  Caracterul secret al votului este un drept. Pentru a proteja acest drept, caracterul secret trebuie sa fie si o obligatie.
  In linie cu ce spune Gabriel Simion.

  Răspunde
   
 • Entry
  Noiembrie 24, 2014 la ora 13:51

  stai in banca ta si ocupa-te de povestea banilor, la nimic altceva nu esti bun!

  Răspunde
   
 • Gabriel Simion
  Noiembrie 24, 2014 la ora 13:43

  Pe de altă parte, dacă votul în afara cabinei ar fi acceptat, acest lucru ar facilita, într-o anumită măsură, fraudarea alegerilor. Va exista posibilitatea ca unii votanți să fie constrânși să facă această alegere, pentru ca votul lor să fie știut.
  De exemplu, presupunând că un individ ia cozonacul sau sacoșa de la un partid, cu gândul că oricum va vota cu cine crede el. Nu ar mai putea vota liber din cauza eventualei acceptări a votului la vedere.
  Acesta este doar un exemplu. Presupun că există și alte situații în care i s-ar putea lua cuiva dreptul la vot secret.

  Răspunde
   
 • Zagura
  Noiembrie 24, 2014 la ora 13:16

  Foarte corecta explicatia doamnei Diana Botau. Dupa cum se vede, d-l Guran a ramas fara replica, probabil asteapta replicile noastre.Parerea mea.

  Răspunde
   
 • Andrei
  Noiembrie 24, 2014 la ora 12:57

  Salutare. Sunt un fan al emisiunii Biziday insa de cand am plecat din tara nu o mai pot urmari in direct. Accesul este restrictionat,pentru cei din afara Romaniei, chiar si din cadrul aplicatiei TVR Plus. Va rog daca se poate face ceva in acest sens. Multumesc.

  Răspunde
   
  1. Matei
   Noiembrie 24, 2014 la ora 14:23

   Andrei, poti vedea toate emisiunile pe acest site, inregistrate. Inregistrarea este in general urcata chiar dupa emisiune. Numai bine!

   Răspunde
    
  2. Tudor
   Noiembrie 24, 2014 la ora 16:08

   poti vedea orice site din tare folosind VPN. ai nevoie de un cunoscut care sa-ti ofere serviciul

   Răspunde
    
 • Sieu
  Noiembrie 24, 2014 la ora 12:55

  Desi interpretarea doamnei lector este absolut logica, indemnul dansei (daca s-ar fi transformat intr-un curent intens mediatizat) ar fi declansat un razboi juridic ce ar fi amanat deznodamantul alegerilor.

  Pai credeti ca Victor Ponta si partidul din spatele domniei sale nu ar fi prins din zbor oportunitatea aceasta, altfel unica, de a contesta alegerile?
  Ar fi insemnat ca instantele judecatoresti (ICCJ si CC) sa decida, prin interpretarea legii, presedintele Romaniei si nu cetatenii care au votat (mai mult sau mai putin secret).

  Si ma indoiesc ca cineva de la mai sus mentionatele instante ar fi cerut parerea doamnei Diana Botau.

  Răspunde
   
 • Maria
  Noiembrie 24, 2014 la ora 12:52

  O intrebare simpla? Cum va inscrieti Dv. pe lista electorala? Faceti cerere? Nu!Statul roman ia listele de la serviciul de evidenta a populatiei unde „anuntati” atunci cand va schimbati domiciliul temporar sau permanent.
  Majoritatea romanilor se inscriu la serviciile de evidenta a populatiei din statele unde locuiesc teporar sau permanet iar statul roman are numarul cetatenilor sai care locuiesc la un moment dat in Franta, Germania etc. Concluzie: inscrierea a fost facuta dar autoritatile au ignorat constient aceste cifre.

  Răspunde
   
  1. saba
   Noiembrie 25, 2014 la ora 14:53

   In Canada, ne inscriem (pentru canadiene) in fiecare an cu ocazia raportului de impozitare. Ai si optia sa nu te inscrii si atunci nu poti vota ca nu mai apari pe lista (n-am incercat asta, dar am auzit ca te impoziteaza mai rau daca nu vrei sa fii in rind cu toti cetetenii.

   Răspunde
    
 • redboy
  Noiembrie 24, 2014 la ora 12:48

  Revenind la fond…votarea in afarea cabinei de vot duce la invalidarea buletinului de vot si posibil la intocmirea unui dosar penal pentru propaganda electorala…totul in functie de cat de scrupulosi sunt membrii comisiei de votare si a presedintelui sectiei de votare.
  Va rog sa va ganditi ca eu am fost oprit sa intru intr-o sectie de vot pentru ca aveam un tricou de o anumita culoare fara inscriptii electorale…
  Da…ne trebuie alte elite!
  De unde le luam?

  Răspunde
   
 • redboy
  Noiembrie 24, 2014 la ora 12:41

  Da.
  Elitele confirma ceea ce tocmai am spus intr-o alta postare…ne trebuie alte elite!
  Dreptul la vot este garantat prin constitutie iar statul a intocmit…atentie …liste electorale.
  Cetateanul interesat e vot ar trebui sa se inscrie pe lista macar…si sa nu ceara statului sa ghiceasca,estimeze sau sa aproximeze locul unde el va vota pentru ca statul ne da exemple de sute de ani ca nu este in stare.
  Cei ce se ingramadeau la sectiile din Paris…sunt sigur ca se gaseau inscrisi pe alte liste electorale unde…culmea..nu era inghesuiala.

  Răspunde
   
  1. Mira
   Noiembrie 25, 2014 la ora 07:06

   redboy, ne trebuie o alta clasa politica si nicidecum alte elite. In alta ordine de idei, se cere suplimentarea sectiilor de vot in diaspora si nicidecum sa obligi oamenii sa se inscrie pe liste. Ce te faci daca, in ciuda faptului ca s-au inscris cu totii pe liste, dar la o singura ambasada sau la un singur consulat, toata lumea vrea sa voteze la aceeasi sectie de votare? Nu tot se va forma coada? Ceea ce ceri tu nu are sens, imi pare rau. Si la alegerile din 16 noiembrie, au fost destui alegatori, care si-au anuntat prin e-mail catre ambasada sau consulat intentia de a vota, si tot s-au format cozi, din nou, autoritatile romane au fost depasite de situatie. Solutia in acest caz ar fi fost simpla: suplimentarea numarului de sectii de votare in diaspora. In fine, m-am saturat sa ne fie contestat dreptul de vot al nostru, al romanilor din diaspora, m-am saturat sa fim ponegriti pe motiv ca traim in strainatate, m-am saturat sa vad cum unii ne cer sa ne inscriem pe liste cu n-spe mii de luni inainte pentru a putea vota, cand este evident ca asta-i treaba statului roman, nu a noastra. Chiar v-as ruga pe cei care tot bateti moneda pe astfel de teorii de doi bani, sa incetati cu lucrurile astea, au devenit deja extrem de agasante pentru multi dintre noi. Schimbati canalul tv la care va uitati cu precadere, nu va face bine.

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase