BIZIDAY: Miercuri, 19 noiembrie 2014

Comentarii prin facebook

17 răspunsuri la BIZIDAY: Miercuri, 19 noiembrie 2014

 • Jilaveanu Mircea
  Noiembrie 20, 2014 la ora 15:44

  Domnule Moise Guran,poate acum procuratura va dori sa reconstituie intamplarile de la alegerile din diaspora,strangandu-i pe toti cei responsabili de neregulile de acolo si imbracati si cu umbrele sa le toarne 8 ore in cap apa rece,asa cum ia-u plouat pe cei din diaspora cat au stat in ploaie la coada sa nu poata vota.Pe de alta parte mai potolitii pe toti cei care-i dau sfaturi domnului Iohannis cum sa se comporte.Lasati-l ca stie iel, ca daia l-a invins zdropitor pe Ponta.De 25 de ani se tot dau sfaturi.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Noiembrie 20, 2014 la ora 15:40

  „Vazand cum a vorbit Isarescu, ma gandesc, fara bullshit, ca era pe ceva.” _
  Pe masura ce economia patriei s-a inzdravenit si politica monetara a BNR a dat rezultatele asteptate, leul s-a intarit, devenind o moneda stabila. Stabilitatea ratei de schimb a monedei nationale, care impune participarea la mecanismul cursului de schimb al Sistemului Monetar European, face parte din criteriile de convergenta. Dl Isarescu este prins intre mai multe sfere de interese. O moneda slaba, cu fluctuatii mari ale cursului de schimb, despre care nu rareori se vorbeste in emisiunea d-lui Moise, avantajeaza speculatorii. Domnule, astia sunt suparati rau de tot pe Isarescu. Apoi, in functie de cursul de schimb se modifica numeroase date in economie, de la valoarea accizelor, la nivelul PIB. Guvernului ii place sa aiba control asupra monedei inclusiv din acest motiv. Sub „presul”variatiei de curs pot fi ascunse lipsa de competitivitate a actului de guvernare, dar si unele fraude. Dar si lipsa de competitivitate a intreprinderilor romanesti. Prin urmare, si Guvernul este suparat rau pe Isarescu. Suparati sunt si investitorii care sperau ca printr-un curs favorabil sa poata vinde produsele fabricate in Romania cu un pret mai mic, care sa le faca mai competitive pe pietele internationale. Isarescu le spune tuturor ca urmarirea tintelor cu privire la inflatie si nivelul dobanzii de referinta sunt singurele parghii ale BNR de actiune in economie, altfel, economia determina intarirea monedei, fara ca interventia artificiala a BNR in sens contrar sa fie un lucru neaparat bun. Toti cei care fac presiuni in aceasta privinta stiu aceste lucruri, iar Isarescu stie ca ei stiu. Si Isarescu mai stie ca economia patriei noastre are nevoie de restructurare si insanatosire, asa cum stiu si economistii si cum stiu si forurile europene, doar ca masurile de redresare impun actiuni contrare intereselor despre care scriam mai sus. Prin urmare, in fata binelui public pe care dl. Isarescu il vede amenintat, se preface ca se balbaie, pentru ca cei care fac presiuni asupra sa sa inteleaga ca nici macar d-nii Georgescu sau Olteanu nu pot determina BNR sa actioneze in sensul mentinerii unei monede slabe, al unui pret al muncii scazut, al unei economii neperformante. Asta in primul rand pentru ca economia romaniei incet-incet se intareste prin forte proprii, apoi pentru ca trebuie sa indeplinim cerintele europene si sa adoptam in cele din urma moneda unica.

  Răspunde
   
  1. saba
   Noiembrie 22, 2014 la ora 19:11

   Stimate domn, se vede ca le aveti cu economicele, chiar atit de bine incit le jonglati interesant de ciudat. La patru cuvinte va dau dreptate, pentru ca la urmatoarele patru sa va dau dreptate iar, desi vine spus pe invers. Mare talent.
   Aaratati ca un Leu slab (datorat inflatiei) determina fluctuatii ale ratei de schimb cu efecte (negative) in economie si de toata schema asta se bucura speculatorii (pai daca nu-i fluctuatie moare bursa) si guvernul (incompetent si responsabil care umbla cu „presul”) – din pacate asa este.
   Mai aratati ca (cam amestecat dar incerc sa ma apropii) investitorii straini in intreprinderi romanesti necompetitive, ar fi reusit sa le faca mai competitive (reducind pretul) favorizati de o rata de schimb – las acuma la o parte strainii si cresterea competitvitatii prin scaderea pretului (pentru ca sunt cam multe care nu-mi prea plac) si incerc sa inteleg cum o rata de schimb poate favoriza o economie care vinde la pret mai mic (??). De exemplu: rata de schimb este 4 Lei la 1 Euro, pretul unui produs il scad de la 4 Lei la 2 Lei. Ce rate de schimb ar fi favorabila intreprinderii necompetitive? Stiu ca nu aveti raspuns, o firma care pierde, pierde indiferent de rata de schimb. Cine cistiga este importatorul care si asa sta mai bine. dar dvs o spuneti pentru ca ii sustineti pe astia cu UE. Haideti sa vedem.
   (a) „statele membre UE care vor adopta euro în viitor, trebuie să asigure convergenţa propriilor economii cu economia zonei euro, realizarea unor condiţii economice similare în întreaga zonă euro, introducerea fără sincope a monedei euro, în vederea creării unui mediu prielnic pentru stabilitatea preţurilor în Europa” – deci pentru ca toate membrele si nemembrele sa ajunga la egalitate, toate nemembrele trebuie sa se sforteze (!!!)
   (b) Tratatul de la Lisabona: evitarea „unui deficit bugetar excesiv”; marjele normale de fluctuaţie prevăzute de mecanismul cursului de schimb trebuie respectate (central rate against the euro and a standard fluctuation band of ±15% are defined) pe parcursul ultimilor doi ani dinaintea examinării; jnflatia ” nu poate depăşi cu mai mult de 1,5%” si rata dobinzii pe termen lung (12 luni) „nu trebuie să o depăşească cu mai mult de 2%” .. „pe aceea a cel mult trei state membre care au înregistrat cele mai bune rezultate în domeniul stabilităţii preţurilor” – sa precizez ca raportam un stat cu moneda dubla la cele mai bune state cu moneda unica (!!!)
   Deci, Sistemului Monetar European este interesat intr-o rata de schimb stabila, cum repetati si dvs. Si eu sunt pentru stabilitate, dar la un nivel cel putin de egalitate. Nu eu sa pierd tot timpul si altii sa cistige de la mine, tot timpul – ca le pun o gateata in cap si le bat darabana pina se carabanesc.
   Dar, utati si o chestie economica. Inflatia (o crestere a pretului si o scadere a puterii de cumparare, interconditionate reciproc) sa nu se majoreze cu 1.5%, iar rata dobinzii (intr-o economie stabila sau in dezvoltare) sa nu se majoreze cu 2% (spun „majoreze”, in ambele cazuri, pentru a simplifica intelesul, fara a ma extrapola la cele 3 cele mai bune din UE) in conditiile unei fluctuatii a ratei de schimb extrem de lejera, de 30% (dirijata mereu de BNR in concordanta cu interesele BCE, care nu sunt convins ca sunt identice cu interesele nationale) – cit de posibil este? La asta vreau raspuns.
   Masuri de redresare a unei economii neperformante (intarirea monedei slaba), in interesul public (cresterea salariilor si a puterii de cumparare) care inseamna in final, cum bine spuneti „economia romaniei incet-incet se intareste prin forte proprii” pentru a indeplini „cerintele europene si sa adoptam in cele din urma moneda unica” – adica romanii sa se sforteze si UE sa speculeze. Stiti ceva domnu Constantin, romanii sa ramiie cu LEU si UE, cit o mai trai, sa ramiie cu euro.

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Noiembrie 22, 2014 la ora 22:17

    „se vede ca le aveti cu economicele” _ Serios, chiar se vede? Eram convins ca nu observa nimeni. _ „…vreau raspuns” _ Stimate domn, dincolo de usoara confuzie intre rata de schimb nominala si slabiciunea monedei, trebuie spus ca interventia institutionala poate crea distorsiuni in economie, ceea ce de altfel se intampla adesea. Pe scurt, cel mai stabil sistem este cel inert/mort. Echilibrele sistemelor vii sunt instabile. Atunci cand vrei sa controlezi mai multe variabile in economie, pentru restabilirea echilibrului se creeaza o presiune sporita in zona de minima constrangere. Spre exemplu, daca nu mai exista libertatea devalorizarii monedei, rata dobanzii este „dictata” de la „centru”, iar inflatia este redusa, precum se intampla in modelul propus de dumneavoastra, variatiile din economie se pot rasfrange asupra nivelului somajului, spre exemplu. Atunci cand acesta creste, presiunile pe piata muncii, care determina efecte sociale semnificative (inclusiv in privinta preferintelor electorale), pot duce la adoptarea de politici publice care sa declanseze relansarea economica. Daca vrei sa controlezi economia in integralitatea ei, ajungi sa o sufoci, precum s-a intamplat in vremea economiilor socialiste, iar sistemul colapseaza. Ca urmare, esti nevoit sa adopti in cele din urma si cu costuri sporite sistemul economic deschis, singurul functional pe termen lung 🙂 .

    Răspunde
     
    1. saba
     Noiembrie 23, 2014 la ora 05:17

     Deh, … nu mi-ati raspuns. Probabil ca va este greu. Si am crezut ca veti recunoaste criteriile de convergenta de la Lisabona dar ma luti cu presiuni … bine ca n-ati trecut la aspiratii, absorbtii, intensitati si tensiuni. Mersi de confuzie dar nu o vad : „un Leu slab (datorat inflatiei) determina fluctuatii ale ratei de schimb” , nu eram interesat nici de echilibrul static nici de cel dinamic al unei economii. Toata intrebarea a fost cum de este posibil sa gindeasca cineva ca la o marja de + 15% la – 15% a ratei de schimb (de exemplu 1 CD poate varia de la 0.76 US pina la 1.02 US, adica ceva ca de la zi la noapte, dar in nici un caz peste noapte) mai poti controla o inflatie sub 1.5% cind stim ca este o funtie de pret de cost si a puterii de cumparare. De rata dobinzii, am vazut ca abia se atingea domnu Guran de rata de schimb si gata urla lumea ca au crescut dobinzile sau din contra, iti mai da o camera in plus numai sa faci un imprumut. Mai clar de atita nici nu se mai poate intreba, acel 15% cu plus sau minus este un bullsheet, care sa permita lui UE, in situatia dublei monezi, sa rada cit poate in anumite momente si sa incarce cit poate in alte momente (si „momentele” astea le pot controla prin pirghiile lor). Este clar ca inca mai au sperante cu jacmaneala asa ca mai va cu convergenta. Toata speranta romanilor este sa-i rupa ai lor si sa uite ca au fost printre Carpati.
     Alta intrebare, dar sa nu veniti cu concluziile dvs (relansare concurentiala si sufocare socialista), sunt bun la concluzii.
     Daca UE incurajeaza Romania sa-si dezvolte agricultura importind geneticale si masini de la ei, si sa umple tara de asfalt (cu bitumul lor) pentru marfurile si turistii lor, si cu co-investitie de 20% din ce le mai ramine romanilor din jongleria preturilor agricole (export rosii ieftine si import ghiveci asortat scump, de exemplu), in cit timp aceasta economie dinamica va pune tara pe picioare? Ca in timpul asta vindeti hidrocarburi pe chjbrituri si cumparati benzina pe cocosei. Eh, acuma sa va vad.

     Răspunde
      
 • Mihai
  Noiembrie 20, 2014 la ora 15:30

  Doamna Doina,respect!Dar haideti sa ne mai uitam odata la emisiune de la minutul 23.40,mai consultam DEX-ul,mai invatam sa recunoastem o ironie(mica,va rog sa ma credeti,nici nu mi-as permite ceva grosier,dar nici dl.Guran nu ne da ocazia)si apoi dam lectii.Al dvs. Domnule Ovidiu,domnul Guran a parut destul de aspru cu madam Vasilexu.Problema e alta:doamna atita poate!Sa aduci investitori e mai greu,sa dai oltenilor circ(pardon,fotbal!)e mult mai usor,iar sa dai din gura ca si cel pe care-l sustii e de-a dreptul floare la ureche.Toate bune.

  Răspunde
   
  1. Ovidiu
   Noiembrie 20, 2014 la ora 17:25

   Poate nu am fost clar asa ca rectific; sunt din Ardeal, dintr-un judet cu 70%. Asa ca nu eu il sustin pe olteanul italo-albanez e felul lui mandru ca e roman ! 🙂 Si daca dv. considerati ca domnul Guran a fost #destul de aspru# cu prmista-psdista de la Craiova, sa stiti ca avem pareri diferite.

   NOTA. L-am urmarit pe domnul Guran si in campania din turul 2 in care mi-a tot spus (de 3 ori chiar ) la Europa FM ca acum 5 ani l-a votat pe Geoana. Aseara imi spune ca e #prieten# pe FB cu Olguta…

   Tot in campanie a pedalat imens pe presedinte mediator bla bla. Sunt curios cum ar fi fost ultimii 5 ani cu Geoana presedinte. Ar fi existat DNA (eventual unul la Vantu la Spa) ? Din cate imi aduc aminte Voicu era prieten apropiat de Geoana. Ar mai fi fost la puscarie ? Vantu ar fi ajuns șla puscarie ? Voiculescu ? samd
   La retrospectiva de marti a uitat de anul 2009 in care la putere a fost psd + pdl. La el mi-a spus ca in 2008 a fost priministru Boc (a uitat ca a fost doar din 22 decembrie).

   Bun, domnul Guran macar a avut curajul ca de la TVR sa spuna ceea ce crede el, chiar contra vantului, il respect foarte mult pentru asta. Dar asta nu inseanma ca pot fi si de acord cu dansul.

   Răspunde
    
 • Catalin
  Noiembrie 20, 2014 la ora 15:20

  vrem cel mult 2 mandate pentru parlamentari, o singura camera cu 300 de parlamentari, vrem ca sa existe posibilitatea ca in baza unui referendum sa poata fi dizolvat parlamentul atunci cand prin interesele lor nu mai reprezinta poporul, vrem ca procurorul general si avocatul poporului sa fie ales de alegatori prin vot direct in baza pregatirii profesionale si a eficientei acestora, vrem vot prin corespondenta si vot electronic, vrem sa nu existe imunitati parlamentare decat pentru declaratii politice si nimic pentru altceva, vrem sa nu se mai adopte TACIT legile, vrem un termen fix de adoptare a unei legi de la data depunerii acesteia pentru ca anumite legi sa nu mai fie tergiversate si uitate prin „sertare” de catre seful camerei, vrem ca legile importante OBLIGATORIU sa fie dezbatute cu SOCIETATEA CIVILA .

  Răspunde
   
 • Ovidiu
  Noiembrie 20, 2014 la ora 12:48

  @Bogdan Ion:

  Cu eMag sunt si eu patit. Intamplator urmaream acum, 2 ani un TV. Cu 1 saptamana inainte de Black Friday l-au scumpit astfel incat la ieftinirea ulterioara de Black Friday pretul era MAI MARE decat cel initial. Nu am avut rabdare sa fac acelasi lucru pt ceilalti dar sunt convins ca este o practica generala

  Răspunde
   
 • Ovidiu
  Noiembrie 20, 2014 la ora 12:45

  @ Mihai:

  Nu numai ca domnul Guran (altfel de felul lui un om cu bun simt) a cam mangaiat-o pe capsor pe coate-ascutite de la Craiova, dar domnul Guran mai si PLUSEAZA spunand ca de ce sa nu PROFITAM (in context oltenii) de alegerea domnului Iohannis. Pai va spun eu domnule Guran de sa nu „profitam” : 60-40 Ponta. Indicat ar fi sa „profitati” in continuare de olteanul-italioano-albanez de pe malul vestic al Oltului. Nu e mai corect asa ?

  Nota: De ce va spun asta ? Pai am fost martor de cateva ori la cate un „chef al victotiei electorale”la care invariabil apar cativa dintre sustinatorii contracandidatului cu maxima seninatate sa bea si ei o bere. GRETOS !

  Răspunde
   
 • roby_ss
  Noiembrie 20, 2014 la ora 11:40

  Puteti sa-mi spuneti si mie care e faza cu, cursul euro ca parca face in ciuda lu’ Isarescu. Merci

  Răspunde
   
 • hip
  Noiembrie 20, 2014 la ora 11:37

  Si-a pus pana acuma cineva problema – la un mod cat se poate de serios – ca oamenii politici baga droguri? Vazand cum a vorbit Isarescu, ma gandesc, fara bullshit, ca era pe ceva. De mazare nici nu mai zic, pt ca nici nu pare ca ascunde faptul ca e mega-spart. As putea intelege ca, deh, cu atata stres, mai baga o pastila, o tigara, sa doarma linistiti si sa faca fata la absurditati. Dar povestea cu leul care da din coada nu are nici un mesaj, ci pare o anecdota „tare” gasita cu prietenii la o pipa pacii, urmarind „epic fail compilation” pe iutub. Serios, niste analize nu ar strica.

  Răspunde
   
 • Doina
  Noiembrie 20, 2014 la ora 11:12

  Domnule Mihai, corect este FRIGIDERE.Mai studiati putin :).

  Răspunde
   
 • Simeona
  Noiembrie 20, 2014 la ora 08:45

  Va urmaresc cu drag pe tv, la radio si online si ma bucur ca sunteti.
  Am o remarca: ati inceput sa folositi destul de des expresia „Ma intelegeti?”. Asta presupune ca in subconstient exista, ori ideea ca, ceilalti nu au capacitatea de a intelege ideile dv., ori ca nu aveti puterea de a va face inteles. In realitate, nu este adavarata niciuna. 🙂
  Sa aveti bucurii si spor in toate cele bune!

  Răspunde
   
 • Alex
  Noiembrie 20, 2014 la ora 08:10

  Parlamentarul PSD, gras și chel, care vorbea despre presă și sânge nu a înțeles că tocmai genul ăsta de atitudine a dus la pierderea alegerilor prezidențiale.

  Răspunde
   
  1. Dan
   Noiembrie 20, 2014 la ora 10:01

   Eu l-am vazut filmat din lateral-spate.
   Crezi ca daca il filmau din fata ai fi citit inteligenta pe chipul lui ?

   Răspunde
    
 • Mihai
  Noiembrie 20, 2014 la ora 00:10

  Domnule Guran,cred ca se spune-frigideruri si aragaze,nu?Iar in lectia data doamnei Vasilescu,acest monument de intelepciune,la capitolul despre Ardeal,ati omis,la plusuri,sa pomeniti si despre calitatile fortei de munca din zona,seriozitatea si harnicia printre altele.Daca ati vrea sa investiti undeva,chiar nu v-ar interesa aceste lucruri?In rest,al dvs statornic telespectator.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase