Stimate domnule viitor preşedinte…

… Oricum te-o fi chemând, Klaus Werner sau Victor Viorel. În perspectiva votului din această duminică eu, alegătorul tău, îmi doresc să-mi răspunzi la câteva întrebări. Vreau să ştiu ce părere ai despre câteva situaţii date, clare, în care mai mult ca sigur complicatul mandat ce te aşteaptă te va pune:

1. În primul rând, aş vrea să ştiu ce vei face dacă Rusia va executa în Republica Moldova, ţară vecină şi mai mult decât prietenă, aceleaşi tipuri de manevre separatiste pe care le-a făcut anul acesta în Ucraina. Conflictul se reaprinde şi se apropie, iar de acum dorinţa Rusiei de a domina nordul Mării Negre este clar. Poate la primăvară, poate mai devreme … dar ştim deja că în Republica Moldova va izbucni o mişcare separatistă.

Ce ar trebui să facă, cum şi mai ales cât, ar trebui să se implice România într-un astfel de conflict?

2. Să presupunem că o majoritate penală votează în Parlament modificarea legislaţiei anticorupţie, o amnistie sau orice altă lege ce ar zădărnici munca procurorilor DNA. Ce faci, ca preşedinte, într-o astfel de situaţie? Cum îţi vei exercita rolul de mediator între statul reprezentat printr-un legislativ corupt şi societatea afectată de o legislaţie antisocială? Eşti gata să demisionezi pentru a bloca o astfel de catastrofă?

Te pui chezaş pentru eradicarea marii corupţii din ţara noastră? Şi… apropo! Cum o fi mai bine? Să decidă CSM-ul procurorii şefi sau să-i negocieze premierul cu preşedintele?

3. În loc să plângi pe umărul românilor din Diaspora, spune-mi mai bine cum o să coordonezi o strategie transpartinică de aducere a lor înapoi. Ştii că acei oameni n-au plecat de bine din România, nu? Ştii că mulţi dintre ei şi-au lăsat copiii singuri acasă şi, de fapt, de aceea trimit cinci miliarde de euro în România anual. Nu mi-i trimit mie sau ţie, domnule viitor preşedinte, îi trimit pentru copiii lor. Dar, mai ştii că acei oameni nu se vor întoarce pentru ajutoare sociale, nu-i aşa? Ştii că se vor întoarce doar dacă vor avea joburi în România? Atunci, mai bine spune-ne ce ar trebui să facem toţi, sub viziunea ta, mărite, ca să avem mai multe joburi!

4. Dar despre deficitul de trei miliarde de euro al fondului de pensii, vrei să ne vorbeşti? Vrei să ne spui cum vei garanta tu pensiile când prin lege, acestea nu pot decât să crească? Dar la viitoarea recesiune, atunci când se vor tăia din nou salariile, cum vom mai putea plăti pensiile părinţilor noştri? Prin inflaţie şi devalorizarea leului? Dar dacă intrăm, şi foarte probabil pe mandatul tău vom intra în zona euro, iar devalorizarea euro nu va mai depinde de BNR ca acum devalorizarea leului… atunci cum vom mai plăti pensiile?

Hai! Răspunde la astea patru. Spune-ne direct, lasă vrăjeala! Vorbeşte-mi pe limba mea, convinge-mă că ai soluţii la aceste probleme care, subliniez, vor fi inevitabile pe mandatul tău!

Convinge-mă să vin duminică la vot şi să-mi pun soarta în mâinile tale.

 

Al tău viitor şi inevitabil critic,

Moise

stiri verificate

Comentarii prin facebook

116 răspunsuri la Stimate domnule viitor preşedinte…

 • Pingback: Moise Guran: „ Stimate domnule viitor preşedinte, cum vom mai putea plăti pensiile părinţilor noştri?” – 7est.ro – 2016 Stiri iasi, stiri locale, nationale si internationale
 • dodo
  Noiembrie 17, 2014 la ora 12:39

  Oare incompatibilitatea lui Iohanis devine asul din mineca a PSD-ului? Te poti astepta si la asta. Oricum, tot ce a votat Ponta in istoria lui, NU A IESIT !Cred ca participarea pe judete NU este corecta deoarece procentele mici din unele judete se pot regasi in cele mari din diaspora.Cine i-a intebat de unde provin fiecare? Realitatea este ca daca zelul (prostia)lui Dragnea,Corlateanu,Melescanu si a baronilor afiliati nu ar fi existat, procentul lui Ponta nu sarea de 30%.BRAVO TINERILOR ! in 1989 au darimat o dictatura cu ajutorul televiziunii, acum au darimat o mafie cu ajutorul internetului.

  Răspunde
   
 • Aira
  Noiembrie 17, 2014 la ora 08:37

  Le-am completat ;)!

  Răspunde
   
 • Aira
  Noiembrie 17, 2014 la ora 08:35

  Pt. Unii imi pare rau ,dar a iesit Iohanis ;). Noi cei din strainatate l-am votat masiv , stand la cozi gindite dinainte cu intentie pt ca s-au temut de Votul nostru. Si totusi s- a intimplat 😉 , a cistigat. Pt. Toti cei care Mai credeti in propaganda PSD imi pare Sincer rau. Si da eu cred ca va realiza mult din ce a promis, pt ca are origini nemtesti. Si da ,astia realizeaza intotdeauna cam ce-si propun. Secretul ….poate cuvintul disciplina , care noua unora ne e Cam necunoscut? Oricum cum au fost organizate alegerile in strainatate in multe locuri face Parte din vestitul Haos rominesc. Pt. Cei care cu intentie ati facut asta , ne pare rau. Ati esuat!!!!!!

  Răspunde
   
 • strainul
  Noiembrie 15, 2014 la ora 08:35

  Din partea mea sa vina cine vrea la conducere chiar si un Rom ca ei sint bastimasi in Romania,eu si familia mea traim in Germania si nu ne vom intoarce ACASA pentru ca dupa 89 in Romania se traieste numai in minciuna numai cu inselaciune,politia nu are nici o putere doar pentru ei judecatori sint de cumparat,adica o tara fara legi.

  Răspunde
   
 • Fifi
  Noiembrie 14, 2014 la ora 17:30

  Trebuie sa reconosc ca s-a pierdut putin din haina de gentleman, purtata adesea. Poate insa exista ceva eficienta in aceste vorbe, dar nu in sensul in care unul dintre cei doi candidati va raspunde acestor intrebari ci in sensul in care poate ele vor mai deschide ochii unora sau altora…

  Răspunde
   
 • gionyscandal
  Noiembrie 14, 2014 la ora 09:55

  D-le Guran,
  La cîți ani ai,ce ai făcut matale pentru această țară? Hait?

  Răspunde
   
 • andrei radu ciuhodaru
  Noiembrie 14, 2014 la ora 01:56

  Soluția de neieșit a viitorului președinte al României cu privire la imposibilitatea de a refuza să promulge a doua oară Legea amnistierii votată în Parlament e simplă: Art.90 din Constituția României.
  DAR,
  Dintre cei doi, doar Klaus Iohannis ar convoca un referendum #NuPonta.
  Am zis.

  Răspunde
   
 • Inspirescu
  Noiembrie 14, 2014 la ora 00:33

  Bune intrebarile. As adauga:

  1. Unire, unire, dar ce ne facem cu populatia rusofona din Transnistria? Ce planuri avem sa ii integram pe astia, care nu ne vor?

  2. Se tot vorbeste de evaziune fiscala. Corect. Stim sa furam. La o scara mai mica, dar la fel ca si fratii nsotri de „model”. Vezi enorma frauda a LIBOR. Ce facem insa cu evaziune care se scurge in paradisurile fiscale, de exemplu din Luxemburg, dar si altele de prin Caraibe, de exemplu?

  3. Stim ce vrea UE de la noi. Dar noi ce vrem de la UE? Cum vrem sa modelam UE ca sa raspunda provocarilor colective, de exemplu, parasirea UE de catre UK?

  Sunt multe intrebari regionale, chair de cooperare cu vecinii, de care nu s-a intrebat si raspuns mai nimic.

  Răspunde
   
  1. saba
   Noiembrie 14, 2014 la ora 00:53

   De ce sa intrebam? Dupa alegeri, ii spunem lui .. cutarescu, ce vrem. Si gata. Ca altfel o ia pe coaja.

   Răspunde
    
 • saba
  Noiembrie 13, 2014 la ora 23:36

  „Stimate viitor presedinte .. lasă vrăjeala!.. Convinge-mă să vin duminică la vot şi să-mi pun soarta în mâinile tale” – domnu Guran, sunteti … maricel, adica mi-a placut. Cam ca la usa cortului, dar merge .. pentru cum merg treburile in tara. Am ce am cu soarta si miinile alea, dar altadata.
  1. Miscare separatista, termen folosit pe cind cu unirea Moldovei cu Tara Romaneasca si preluata pe cind cu .. perestroika lui Gorbaciov, care recent si-a reconsiderat greselile tineretii. In orice caz, se vorbeste despre doua situatii complet diferite – Ucraina si R.M. nu sufera comparatii. Data fiind politica de incercuire a Rusiei (pentru ca asta este), Rusia practica o strategie defensiva care consta in inchiderea accesului direct la un teritoriu in care populatia (de fapt guvernul) ii este dator niste bani, ceia ce conduce la revendicarea unei zone care ii apartine de drept (Ucraina neintinzindu-se initial pina la Marea Neagra), la sud de o paralela ce ar trece prin Iasi (estimez, paralele 50). R.M. este un fost teritoriu romanesc si consider ca trebuie redobindit in intregime (pina la Marea Neagra) chiar fara asentimentul locuitorilor de acolo, dar prin negociere cu Rusia (care si-a anexat acest teritoriu ca prada de razboi, Franta a facut ceva asemanator cu Germania). Deci nu se pune problema de conflict ci de multa diplomatie.
  2. Inteleg ca in loc de „majoritate penala” (varsta minima de la care o persoana raspunde penalmente), s-a dorit „majoritate absoluta” (50+1), iar despre rolul mediator al presedintelui jucator? sa zimbesc sau sa pling? Pentru ca vorbim, iarasi, dse coruptie: care este diferenta intre un procuror DNAQ si unul … normal? Departamentul Justitiei este facut feliute? DNA aresteaza judecatori, o ambasada (fie ea si americana) premiaza pe Kovesi iar Claudia lucreaza „nas in nas” cu americanca Jimmye. Daca se vinde justitia romaneasca pe feliute, probabil ca noul presedinte, „Oricum te-o fi chemând”, ar trebui sa curete Romania de straini, inclusiv Justitia si Serviciile.
  3. „aducere a lor înapoi. Ştii că acei oameni n-au plecat de bine din România” – daca „ii aduc” inteleg ca ar costa (cel putin promisiuni), daca vin singuri inteleg ca stiu ei singuri de ce o fac; despre motivele plecarii „insa Doamne sa ma ierti”, sunt destui care au plecat la mai bine si altii care doar s-au facut ca pleaca (au fost ajutati din afara si din interior sa culeaga diplome si certificatele) pentru a reveni direct unde nu li se cuvine, in fruntea tarii – mai o bancuta, mai un directoras, mai o non-guvernamentala, mai un culcus la media sau la vre-o Universitate, ba chiar … ministru), este adevarat ca sunt si dezorientatii care in disperarea lor au gresit (multi dintre acestia poate vor gresi in continuare si nu se vor intoarce de rusine ca nu au reusit prea bine pe unde au ajuns). Daca este vorba de „joburi” (si inteleg ca sunt locuri de munca, in romaneste se mai intelege si culcusuri caldute), nu am incotro si apreciez aluzia ca presedintele sa nu mai fie o institutie jucatoare (care n-are treaba cu locurile de munca) si sustin ideia. Johannis, din cite am inteles n-o sa faca nimic. Ponta are mai multe propuneri (depolitizarea administratiei de stat, program economic pe termen lung cu obligativitatea oricarui guvern de al continua) din care imi pot permite riscul sa sper ca va rasari necesitatea muncii obligatorii pentru toata lumea.
  4. Daca poporul va garanta ca va munci, presedintele nu mai este nevoie sa garanteze decit ca economia va ramine pe LEI , pentru a se evita efectul pe piata interna a devalorizarii si a inflatiei.
  Noul presedinte va mosteni o situatie interna si externa foarte dificile. Refacerea tarii nu trebuie inteleasa ca pica pe umerii lui. Am spus si o repet: poporul trebuie sa iasa din galeata, sau din fintina, prin vointa si mijloacele pe care le are (imprumuturile saracesc pe cine munceste si imbogatsc trintorii). Nu trebuie sa fie nici o surpriza ca inceputul acestei etape va fi foarte greu si deci, fara speranta nu se va inhama nici dracul la asa ceva. Speranta trebuie sa fie in mina celor care vor sa munceasca, ei sa decida programul administratiei centrale de stat si al autoritatilor locale. Deasemenea, poporul trebuie sa creada in unitatea sa (cu totii sunt cetateni ai aceleiasi tari) si atunci necesitatea dezvoltarii unitar armonioase a intregii tari va deveni un aspect bun-inteles.
  ROMANIA : convinge-ma drage popor ca imi pot pune soarta in miinile tale.
  Critica este buna, cind este si constructiva, va fi perfecta.

  Răspunde
   
 • radu pasa
  Noiembrie 13, 2014 la ora 18:25

  Poate citeste cei care ar trebui sa organizeze o confruntare inre cei doi candidati si l-as sugrra ca modelator sa fiti dvs.

  Răspunde
   
 • Radio online
  Noiembrie 13, 2014 la ora 18:25

  Interesant punct de vedere

  Răspunde
   
 • marian
  Noiembrie 13, 2014 la ora 18:10

  ponta a oferit locuri de munca ,a afisat mii de benere pe care scrie VIITORUL VOSTRU E AGRICULTURA ne face iobagi pentru ca pamintul e vidut strainilor……….

  Răspunde
   
 • Geo
  Noiembrie 13, 2014 la ora 18:04

  De expresia LOC DE MUNCA ati auzit? E ceva, cam ca JOB-ul.

  Răspunde
   
 • lili
  Noiembrie 13, 2014 la ora 17:54

  Asteptati in zadar raspunsuri la aceste intrebari.
  Victor Ponta va ajunge Presedinte si nu veti avea niciodata raspuns la aceste intrebari, chiar intr-o intalnire fata-n fata.
  Victor Ponta si PSD vor continua aceasta manipulare primitiva a amaratilor lor de votanti(uitati-va ca toate actiunile=pomenile Guvernului Ponta din perioada campaniei electorale au fost catre saracii Romaniei, adica au fost catre cei peste 40% dintre romani care prezinta risc de excluziune sociala si care sunt votanti SIGURI ai PSD!
  De unde bani pentru pomenile astea?!
  Din noi taxe si impozite, din accize, din acoperirea de la bugetul de stat a deficitului la fondul de pensii, adica din blocarea oricarei sanse de dezvoltare a Romaniei, vom ramane saracii si codasii Europei, in timp ce Ponta si clientela PSDista o duc bine mersi vorbindu-ne toata ziua buna ziua de „grija” lor pentru romanii mandri si ortodoxi care-l voteaza.
  Asta-i viitorul Romaniei cu Victor Ponta presedinte, un viitor fara raspunsuri care sa va convinga, dar cu multa vrajeala.
  Va spun sincer ca mi-e sila, tot mai multa sila.
  Sunt pensionara, as putea spune cu o pensie decenta fata de amaratii Romaniei(am fost inginera in ind. auto si am avut si functii de conducere) si am 2 copii mari, cu joburi bune, la casele lor, copii pe care-i vad acum dezamagiti si scarbiti. Si daca pana acum am fost fericita ca nu au plecat din tara nu stiu daca chiar voi mai fi in viitor…nu stiu, dar nu-mi place deloc sa-i vad scarbiti si dezamagiti, asa cum sunt acum.

  Răspunde
   
 • roxa
  Noiembrie 13, 2014 la ora 17:11

  1.Referitor la prima intrebare..eu zic ca degeaba i-o adresati lui Iohannis…v-a raspuns deja clar la prima dezbatere..ca el nu are treaba cu Rep. Moldova si Cernauti..ca el nu a fost niciodata acolo si ca acestea nu fac parte din Romania, astefel nu-l intereseaza…
  2. El momentan se afla intr-un proces, judecat pentru incopatibilitate fara decizie definitiva..
  3.Ce a facut el pentru diaspora pana acum? A fost macar o singura data personal sa discute cu comunitatile de romani de acolo??? Asa e usor sa zici ca vei face multe..cand tu nu ai habar numarul romanilor plecati
  4.Suntem pe crestere economica..iar o crestere de pensii si salarii ar aduce si o putere de cumparare mai mare, insa e discutabil ce-i drept.
  Si inca ceva in plus..Ponta are in spate o gasca de baroni, nu neg dar iohannis are in spate fix gasca basista de infractori care a fost la guvernare inainte, si fix asta e motivul pentru care au ales sa plece multi in afara, de bine ce era! e chiar ironic ca iohannis le promite celor din dispora ca le va fi bine cu el, cand el aduce din nou la guvernare pe acei oameni nenorociti care au distrus evectiv tot, fix cauza pentru care au plecat masiv romanii din tara.Si sa numai zic ..o fi Ponta scolit sau stiu eu…dar Iohannis efectiv zici ca e anafabet…si cik a fost preofesor…abia leaga 2 vorbe…le confunda…gafeaza groaznic….nu are minime cunostinte politice…dar acum ramane la alegerea fiecaruia..pe mine nu ma reprezinta…

  Răspunde
   
  1. roxa
   Noiembrie 13, 2014 la ora 17:15

   scuzati greselile, am scris de pe telefon repede 🙂

   Răspunde
    
   1. Mircea St
    Noiembrie 13, 2014 la ora 18:30

    Si cu toate astea ponta ia doar 20% in diaspora… mister. om fi toti prosti si tu ne deschizi capul. Poate am vazut altceva si ne simtim mai aproape de modelul lui Iohannis. Nu te intrebi de ce dintodeauna diaspora voteaza anti psd?

    Răspunde
     
 • Mihai
  Noiembrie 13, 2014 la ora 17:07

  Avem de ales intre: cresterea varstei de pensionare la 70 de ani sau importarea de chinezi, tailandezi, etc.

  Ca romanii din vest nu se mai intorc!

  Răspunde
   
 • Alex
  Noiembrie 13, 2014 la ora 17:01

  Si a venit ziua de luni ….

  Vazand neimplicarea in turul II al unor politicieni cu experienta ( Crin si Udrea) mi-am amintit de ce s-a intamplat in Franta acum doi ani la turul II al alegerilor prezidentiale. Atunci Marine Le Pen, presedinta Frontului National, aflata pe locul trei cu cca. 18%, a transmis votantilor ei sa nu voteze la turul II, desi partidul ei era in opozitie totala cu socialistii si o lasare la latitudinea votantilor ar fi adus voturi lui Sarkozy. Si astfel a ajuns Hollande presedinte. Strict politic Le Pen a procedat corect, dupa doi ani de dezastru economic si politic, Hollande are popularitate de 12% iar Marin Le Pen de peste 30% , ajungand ea si partidul ei pe primul loc in opiniile electoratului. Dar dezastrul adus Frantei de socialisti nu va mai putea fi reparat niciodata. Niciodata nu va mai fi Franta a doua putere a Europei si a cincea a lumii. Deci pentru interese politicianiste nu conteaza interesul national.
  Haideti sa vedem ce se va intampla cu Romania si cu politicienii ei dupa trecerea turului II.
  1. Varianta cu Iohannis castigator
  Ponta isi continua mandatul de prim ministru. PNL si PDL fuzioneaza si formeaza marele PNL care in 2016 va avea 35-40% cat PSD. Tariceanu si gasca lui vor fi trimisi inapoi la PNL pentru ca PSD-ul are nevoie de un cal troian in noua constructie, iar presedintele senatului ar putea prinde chiar un post de vicepresedinte. Basescu si mimoza lui vor incerca sa mai tulbure apele dar nu ii va baga nimeni in seama, asa incat vor trebui sa se retraga. Iohanis va fi primit cu toata consideratia de sefii statelor importante, Romania va avea crebilitate, vor fi investitii, iar PSD va spune ca aceasta stare de bine se datoreaza bunei sale guvernari. Crin va intra la categoria de fosti presedinti alaturi de Campeanu s.a.
  2. Varianta Ponta castigator
  Presa internationala va vui de abuzurile noului ales (numirea unei comisii dependente de el care sa studieze cazurile de plagiat facute de demnitari in timp ce restul sunt analizati de comisiile existene, ceea ce este si un act de discriminare a populatiei in raport cu demnitarii ; santajarea primarilor cu frigul, cum face Putin cu Ucraina, pentru a trece la PSD printr-o ordonanta abuziva si nedemocrata, abia apoi au primit ajutoarele guvernamentale de caldura ; impiedecarea romanilor din diaspora si a studentilor de a-si exprima dreptul fundamental la vot ; inchiderea dosarului Megapawer fara a incerca sa recupereze prejudiciul de 12 milioane de dolari adus statului ; profitarea de missele TSD si de folcloristele profesioniste ; impropietatirea TDS cu tabara scolara Dumbrava din Cobia- Dambovita ; modificarea pragului referendumului in timpul referendumului ; protejarea penalilor din parlament si cate altele …) asfel incat va fi la fel de nefrecventabil ca si Orban din Ungaria. Romania va fi perceputa ca o tara guvernata de corupti, nu va avea credibilitate si deci nici investitii. Romanii vor fi un timp pacaliti cu « agenturile straine » dar se vor trezi pana la alegerile din 2016 cand PSD se va fi la 10%. PNL si PDL nu vor mai fuziona, Basescu va fuziona rapid PMP-ul cu PNTCD-ul si va deveni urmasul lui Maniu si Coposu, va aduce si PDL-ul un aceasta constructie si pe fondul nesfarsitelor scandaluri cu Ponta si proasta guvernare va ridica noul PNTCD la 35-40% la alegerile parlamentare din 2016, asfel incat presedintele Ponta va fi nevoit sa-l numeasca pe Basescu prim-ministru. Tariceanu nu va fi investit in decembrie prim-ministru si probabil partidutul sau va fuziona cu PC-ul si va ramane agatat de PSD, iar Antonescu probabil va conduce un PNL de 7-8%. Iohannis va conduce in continuare Sibiul si va aduce in continuare mici investitii germane in zona. Romanii din diaspora nu vor mai trimite bani in tara care nu-i mai vrea si in loc sa-si construiasca case frumoase in Romania isi vor cumpara apartamente modeste in tarile in care sunt. Iar romanii din tara, vai de crucea lor !
  3. A treia varianta cand sunt doar doi candidati ?
  Exista posibilitatea ca pe fondul neregulilor constatate Curtea Constitutionala sa nu valideze turul II si sa ceara repetarea lui ; sau pe fondul noilor dezvaluiri si dosare in curs sa nu poata sa-l valideze pe candidatul castigator ; sau pana pe 21 decembrie sa apara un scandal asa de mare incat candidatul validat sa fie nevoit sa se retraga si sa se puna la dispozitia organelor abilitate…
  Oricum, traim in Romania si aici orice este posibil !

  Răspunde
   
 • Leonte Ion
  Noiembrie 13, 2014 la ora 15:53

  Domnule Guran
  Din nustiuce motiv il urati mult pe Ponta, dar alternativa sustinuta de dv (Johanis) este fara continut – un om care mai mult tace pentru ca nu are ce spune. In actuala conjunctura internatianala dl Johanis ar fi o povara pentru romani, atat in plan intern cat si extern. Daca dv sustineti ca Johanis ar fi bun ca presedinte al Romaniei, atunci cred ca urati f mult Romania si pe romani. Nu zic ca Ponta ar fi „inger-ingerasu-meu” dar, ca de fiecare data dupa 89 – santem pusi sa alegem intre doua rele.

  Răspunde
   
 • bogdan
  Noiembrie 13, 2014 la ora 14:36

  Da, sunt foarte corecte intrebarile. Pana acum s-au certat pe prostii, toate fiind de competenta primului-ministru, nu a presedintelui. Ponta chiar zicea: ce fac acum ca prim-ministru, voi face si ca presedinte. Se pare ca Ponta nu intelege pentru ce concureaza acum.

  Răspunde
   
 • gghas
  Noiembrie 13, 2014 la ora 14:32

  Eu am o intrebare pentru Moise, cum mama ma-si se face, ca avem cresteri de incasari la buget fata de anul trecut dar, de la inceputul anului si pana acum, d-na petrescu a imprumutat aproape 10 miliarde de euro?

  Răspunde
   
 • elena
  Noiembrie 13, 2014 la ora 14:16

  Domnule Moise, mi-ar fi placut sa vad o dezbatere intre cei doi candidati moderata de dumneavoastra, pentru ca altfel intrebarile vor ramane fara raspuns. Am urmarit si eu, secvential, cele doua dezbateri si concluzia la care am ajuns este ca orgoliile sunt mari..orgoliile si interesele bineinteles…depasesc nevoile romanilor.(recunosc aici ca ma refer mai mult la Ponta).
  Ceea ce as fi vrut sa vad si sa aud din aceste dezbateri ar fi niste raspunsuri concrete la niste inttrebari concrete! Sunt sigura, domnule Moise, ca ati putea sa-l desfiintati pe domnul Ponta cu cateva intrtebari bine gandite. Mi-e frica totusi sa ma gandesc la ce repercusiuni ar putea avea acest lucru asupra dumneavoastra.Cat despre Johannis, eu chiar cred ca vrea sa faca bine…din pacate singur nu cred ca va reusi, chiar daca va castiga alegerile. Trebuie curatata toata clasa politica, si asta nu e un lucru usor de facut. Oare nu ar fi mai bine daca am reveni la monarhie?

  Răspunde
   
 • Elena
  Noiembrie 13, 2014 la ora 13:55

  Daca raspunsul este exact ceea ce vrem sa auzim , fabricat in scop electoral de echipa de campanie , candidatul mai mult decat carismatic si convingator ,votam fara probleme,nu?

  Răspunde
   
 • JOE
  Noiembrie 13, 2014 la ora 13:40

  Salut Moise. Asa cum a postat cineva, esti chiar un om special prin emisiunile pe care le faci. In virtutea acestui lucru, a faptului ca amandoi, ca si altii iubesc Romania, si pentru ca aceasta Romanie merita macar dupa 25 de ani ce este mai bine, te rog, gandeste-te a modera o intalnire intre Ponta si Iohannis, vineri, la TVR, poate chiar in emisiunea ta. Tema UNICA: politica externa a Romaniei. Cred ca prin aceasta emisiune vei devei lider incontestabil in ceea ce priveste modul cum trebuie facuta o emisiune in folosul cetatenilor. Multumesc. Astept raspunsul tau. Multumesc.

  Răspunde
   
 • PAUL
  Noiembrie 13, 2014 la ora 13:29

  MOISE IMI PARE RAU CA AI INCEPUT SA TI CU PONTA.
  AVEAM O PARERE MAI BUNA DE TINE INAINTE.
  PACAT …..

  Răspunde
   
  1. AL
   Noiembrie 14, 2014 la ora 00:06

   Pt/”Paul” Imi pare ràu cà và contrazic, dar Dl.Guran, chiar mi se pare neutru, analiza este justà, dar asa vedem lucrurile astazi, scriem istorie, chiar scriind aici pe bloguri.Dacà îmi permiteti, am sà và spun cà este o plàcere de fiecare datà când îl privesc la tv pe Dl.Guran.Da, pàcat cà nu a pus Dumnealui întrebarile în timpul dezbaterilor.Oricum sper sà nu intre în politicà.E mult mai utilca analist corect.

   Răspunde
    
 • Daniela Giurca
  Noiembrie 13, 2014 la ora 13:08

  Foarte bune intrebari dar raspunsurile nu cred ca vor veni curand. Mai ales la a treia intrebare…practic nu se doreste raspuns , nu se face nimic concret pentru a transforma dimensiunea diasporei romanesti in avantaj competitiv al tarii noastre. S-a scris si s-a studiat destul aceasta problema, s-au facut propuneri de proiecte dar nu sunt eligibile…”migrantii” romani , cei care sunt in cautarea unui loc de munca decent „in afara” sunt practic in mare parte somerii „ascunsi” ai Romaniei, persoanele tinere sau cele ajunse la o varsta destul de inaintata , ramase fara job, care au suficient curaj sa se „recalifice” la locul de munca ca babysiter sau îngrijitor de batrani in alte tari, sau ca muncitori agricoli (evit sa spun capsunari) care da se descurca de minune acolo, invata la locul de munca. Da….la acestia se adauga si „crema” intelectualior satui sa nu aiba recunoastere si sa nu poata castiga decent dupa ce au invatat pe bune o viata, doctori, cercetatori, care gasesc recunoasterea valorii lor acolo intre straini. Toti raman cu sufletul la tara lor si au dorinta sa se intoarca odata si o data- dupa ce-si ating obiectivele personale. Mesajul „dorintei de vot”, a cozilor la care nu ar fi stat in tara, este clar în caest sens LE PASA!. Fundatia pentru o societate deschisa, si alte ONG-uri si institute, au elaborat o serie de studii in acest sens, – subiectul este unul „la moda” intre cercetatori, rezultatele acestor studii au fost prezentate tuturor institutiilor statului si verdictul a fost pozitiv „FOARTE INTERESANTE REZULTATE” dar institutile mimeaza autismul! ..nu si-au pus problema „CE FACEM CU REZULTATELE ASTEA”! Ne plangem ca nu avem suficiente investitii straine directe! pai cei mai la indemina investitori straini directi ar fi chiar romanii din diaspora…..de aceea le pasa ce se intampla in tara!!!! Ar fi bine sa fie auziti…..primul pas sa le oferim dreptul sa voteze (chiar prin vot electronic- suntem o tara cu IT-isti de top nu?) apoi sa-i incurajam sa vina inapoi…prin date si informatii deschise ..despre ce pot face in tara in ce se pot implica….., in ce isi pot investi banii economisiti (atat de necesari pentru co-finantarea oricarui proiect cu fonduri UE) chiar pentru afaceri mici. Sau…daca exista specialisti (medici care termina facultati de prestigiu in alte tari…sa nu ii punem sa mai faca odata facultatea la noi in tara…..si ar mai fi si altele…….Aceste lucruri nici macar nu costa bani …decat vointa!

  Răspunde
   
 • Marian
  Noiembrie 13, 2014 la ora 12:55

  E evident acum pentru toata lumea de ce nu au vrut candidatii sa faca o dezbatere la TVR…
  Eu personal voi vota cu Iohannis, dar sincer, dupa ce am vazut in dezbaterile cu Ponta, nu prea e echipat sa faca fata politicii din Bucuresti. Cu Ponta nu se poate, e clar, am vazut in ultimii 2 ani de ce in stare, dar mi-e teama ca si Iohannis va fi manevrat de cei din spatele lui fara sa-si dea seama. Din ceea ce am vazut, ma intreb cum a ajuns presedintele PNL-ului?

  Răspunde
   
 • Bogdan
  Noiembrie 13, 2014 la ora 12:40

  Dl Moise, intrebarile au fost chiar gandite de catre dvs? Adica sunt cu tenta politica…parca sunt scrise in stilul „io nu stiu, ce stiu, nu stiu io…io vreau sa fie bine”. Banuiesc ca ati vrut sa reprezentati o categorie anume, insa vedeti ca acea categorie nu va frecventeaza blogul, asa ca este inutil teatrul.
  La punctele „3” si „4”, dl Iohannis v-a raspuns deja in aparitiile tv recente. Nu a incercat sa promita „marea cu sarea”, pt ca stie cum se construieste o economie puternica, pas cu pas…insa nu exista garantia succesului din diverse cauze (una critica fiind chiar punctul „1”, mentionat de catre dvs).
  Migratia fortei de munca exista pretutindeni, nu doar Romania se confrunta cu aceasta problema (vedeti migratia din Italia/Spania/Franta catre Germania, Marea Britanie sau Statele Unite), si cu siguranta nu exista o bataie magica a palmelor prin care toata lumea sa castige.
  Lucrurile se vor indrepta si cei plecati se vor intoarce (sau o parte din ei) din momentul in care justitia va da semne de insanatosire ferma, care automat va functiona precum o fundatie solida pentru educatie, sanatate, mediul de afaceri, etc.

  Răspunde
   
 • Cezar
  Noiembrie 13, 2014 la ora 12:31

  Poate sa-ti raspunda in emisiune la TVR….dar cum nu au in gand sa vina, niciunul….vom vedea pe pielea noastra raspunsurile, in viitor!

  Răspunde
   
 • Nu conteaza cine sunt...
  Noiembrie 13, 2014 la ora 12:28

  Obtinem ce isi doresc subminatorii unitatii nationale…sa ne invrajbim intre noi,sa ne mancam precum cainii..si resturile sa le culeaga cei putini care au puterea in mana..si resturile sunt multe cand se impart la putini..D-le Guran,a fost suprinzatoare decizia de a nu comenta aseara a doua mizerie de dezbatere (de data aceasta in runde ca de box de 2-3 minute) si sa dezbateti acest subiect..Bravo..e uimitor cat de repede uitam ce e de facut si asistam la o reprezentare mizera a mass-media care ne serveste spectacol ieftin si spalator de minti sanatoare…nu sunt implicat in aceasta tragedie dar am rude plecate in afara,si chiar daca nu sufar din aceasta cauza (fiind mai indepartate ca si grad de rudenie si legatura) ma pot imagina in aceasta situatie..nu exista cuvinte ca cineva ca mine sa poata descrie ce se intampla in situatia acestui imens exod. Un razboi nu cred ca ar fi creat aceasta situatie.E inuman ce se intampla,oameni care nu valoreaza nimic in ochii celor de sus,niste cifre si obiect de propaganda electorala..dar stai ca vb aiurea,nici nu au fost pomeniti macar acum…E adevarat ca nu se face primavara cu o floare si ca schimbarea trebuie sa o faca toti,dar puterea exemplului sta in lider, vine de sus.In termeni militari (sau de conflict) unii mor pentru cel care ii conduce,daca ii conduce bine..Cine ca mine isi poate imagina ce a fost in sufletul oamenilor care au plecat plangand pe usa dorind sa face ceva mai bine pentru ei,pentru ai lor..Bogatia sta in oameni chiar nu se intelege asta ?!…

  Răspunde
   
 • Ion
  Noiembrie 13, 2014 la ora 12:23

  Domnule Moise Guran sa le luam pe rand :

  1. Romania nu va fi in conflict cu Rusia . Avem de ales intre candidatul care vrea un stat de drept si candidatul statului de drepti in fata Rusiei .

  2. In situatia legii amistiei si gratierii noi romanii suntem destul de caliti in perioada comunista aveam parte foarte des de asemenea situatii mai tineti minte expresia „a iesit cu decretul” . Golirea puscariilor nu e o problema pentru noi cat e o problema pentru europeni . Infractorii stiu ca aici in tara nu mai este pre mult de furat.
  3. Daca tot vorbim de romanii din diaspora ramane o singura solutie : ” prin noi insine”
  Daca noi acasa ne apucam de treaba atunci va garatez ca se intorc sa dea o mana de ajutor.
  4. Cand vorbim de pensii stim cu totii ca rezolvare consta tot in locuri de munca si o legislatie care sa faca mediul economic unul predictibil .
  Domnul Moise Spune-ne direct, lasă vrăjeala! Vorbeşte-mi pe limba mea, convinge-mă ca simplul fapt ca nu ai plecat din tara te face sa ai incredere in acest popor.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase