De ce profesorii cred în poveşti mai mult decât elevii lor?

de Moise Guran

Sindicatele din învăţământ au un talent special în a-şi lua ţepe de la politicieni. Este uimitor pentru această categorie a dascălilor, intelectuali prin excelenţă, cât de mult, cât de des şi, mai ales, cât de uşor se încred în poveştile de campanie electorală. Ele devin deja aberante, nu mai jignesc inteligenţa profesorilor, jignesc inteligenţa copiilor, căci ar fi greu de acceptat la difuzare şi pe Disney Channel, acolo unde, se ştie Mickey e super erou şi face tot ce vrea el.

Profesori

Hotnews a dezvăluit un document semnat de cabinetul Ponta cu sindicatele din învăţământ, în care dascălii primesc promisiunea unor creşteri de două ori pe an a salariilor, începând din 2015 şi până la finalul anului 2017. În această perioadă de timp, salariile profesorilor ar urma să crească cu 35%. Tot cu atât ar urma să crească şi salariile personalului nedidactic, dar, în acest caz, nu există un calendar atât de strict.

De asemenea, guvernul se mai angajează să plătească, în prima jumătate a anului, sumele câştigate de profesori în instanţe, se mai angajează să le plătească profesorilor, anual, câte 100 de euro cheltuieli pentru cărţi şi, mai important, guvernul le dă profesorilor dreptul să se pensioneze anticipat, dar să primească pensia întreagă.

Am doar câteva observaţii de făcut în legătură cu acest acord – profesorii merită mai mulţi bani, dar îi merită de atât de mult timp, încât asta pare că uneori le întunecă gândirea. Procentul de 35% este similar celui aprobat în Parlament şi devenit lege în 2008, în campanie electorală, doar pentru a fi anulat în 2009, după alegeri.

Aceasta este şi raţiunea pentru care legea a interzis creşterea salariilor în anii electorali, pentru a opri tendinţa guvernelor de a face excese, dar şi pentru a frâna tentaţia bugetarilor de a lua ţepe. Acordul se referă la 2015, ceea ce ne aduce în mod inevitabil la întunecarea gândirii de care vă spuneam mai devremme.

A doua observaţie este legată de supralicitarea cu pensia anticipată. Nu ne-a ajuns faptul că un deceniu guvernele, mai ales de stânga, au umflat numărul pensionarilor, permiţându-le ieşirea timpurie din activitate, nu ne ajunge nici faptul că deficitul fondului de pensii e de trei miliarde de euro pe an şi că nu mai avem din ce să-l plătim, acum guvernul Ponta vine şi acordă pensionarea anticipată, dar cu pensia integrală. Că de pensionat anticipat puteau oricum, de la Iliescu, aşa că Ponta n-a ştiut cum să mai ridice altfel miza.

Ştiţi, însă, de ce mă tem? Că următorul candidat la preşedinţie le va promite profesorilor că ne vom putea pensiona cu toţii şi fără a mai munci deloc, dar bineînţeles, cu pensia întreagă.

Rezolvăm astfel şi şomajul în rândul tinerilor care, de ce să mai fie şomeri, dacă pot să se pensioneze direct, imediat ce termină facultatea.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

29 răspunsuri la De ce profesorii cred în poveşti mai mult decât elevii lor?

 • Bucur
  Noiembrie 13, 2014 la ora 13:16

  Comunismul nea invatat ca cineva de acolo de sus gandeste pentru noi si nea mai invatat ca tot acolo sus cineva are grija sa ne plateasca. Este exact opusul a ceea ce trebuie sa faci in actualul sistem pentru a supravietui sau pentru a trai bine. Asa cum se stie ideile cimentate in perioada tineretii cu greu mai pot fi schimbate mai ales in a doua jumatate a vietii. Dintre cei ce asteapta sa li sa dea; prea putini i-si pun intrebarea , de unde sa li se dea. Asa ca voteaza pe cei care le intretin conceptul ca trebuie sa li se dea si urasc din suflet pe cei care doresc dezvoltarea economica a tarii mai intai pentru ca mai apoi sa li se poata da. Un minim de decenta in gandire ar spune ca trebuie mai intai sa dai de mancare vacii pentru ca mai tarziu sa o mulgi. Batutul din picioare cu cana in mana fara sa te preocupe de unde vine laptele, va duce la un deznodamant lesne de dedus .Dar probabil fiecare bugetar merge pe ideia „mergem asa inainte cat mai tine ,cand o plesni buba vedem noi ce om face”. Dar avem ghinionul sa traim totusi intr-o tara bogata si buba se sparge greu . De aici si agonia noastra de 25 de ani icoace. Sa vedem cat o mai tine poate mai merge macar inca cinci ani cu Ponta.

  Răspunde
   
 • DORU
  Noiembrie 12, 2014 la ora 11:12

  Nu inteleg de ce profesorii (majoritatea) dau vina pe elevi. Scuzati-ma, dar e datoria profesorului sa educe copii, sa le castige respectul si sa-i faca sa le indrageasca materiile. Daca nu reusesc, sorry, e doar vina lor. Nu-mi amintesc ca pe vremea mea profesorii sa se fi plans in fata elevilor de ceva (salarii mici, lipsa material didactic, etc). Aveau decenta de a nu se plange in fata noastra (desi nu o duceau stralucit nici atunci). Dar sa aud, ca acum, ca profesorul sa se plange in fata elevilor ca pentru cat castiga nu merita nici sa se ridice din pat, scuzati-ma dar asta nu e profesor. Nu ii convine , sa lase pe altul.

  Răspunde
   
  1. gigi
   Noiembrie 12, 2014 la ora 21:50

   Nu vine altul, prietene! Cand faci cu masina personala 130 de km pe zi, avand cheltuielile pe care orice proprietar de masina le cunoaste, si avand, pe langa cerintele ce le implica o catedra si predarea, zeci de alte activitati si hartogaraie, care reduc timpul de lucru la catedra si il incarca pe cel de acasa, sunt sigur ca nu ai chef sa mergi `la o bere cu baietii` cand vezi ce scrie pe fluturasul de salariu!

   Răspunde
    
 • adrian
  Noiembrie 12, 2014 la ora 10:54

  Degeaba nu imi vine sa cred cum a putut pacali Iohanis pe atatia romani nu inteleg de ce a venit la confruntarea tv erau oameni mult mai bine pregatiti si care meritau turul 2 nu un „escroc” cum sa pleci acasa avea altceva de facut(copil mic) fara sa ai argumente nu stii nimic -constitutia era un lucru elementar- cum o fi pacalit sibienii?? nu stiu un lucru e cert nu poate fi votat ce draq totul se rezuma la diaspora nu mai pot cu diaspora si sectiile suplimentare. Votez Ponta.

  Răspunde
   
  1. Ion T.
   Noiembrie 12, 2014 la ora 13:37

   Iar au uitat deschisă poarta de la Bălăceanca.

   Răspunde
    
 • Iancu Nicolae
  Noiembrie 12, 2014 la ora 10:45

  Bataie de joc la adresa unei clase superioare care cu buna stiinta a ales aceasta meserie constienti fiind ca nu vor realiza mare lucru pentru ei..ci pentru sociestate.Se poate spune ca nu sunt pregatiti porfesiona, dar ma indoesc ca vina e numai a lor…se poate spune ca unii au bani multi din meditatii,dar ma intreb de ce e nevoie de meditatii.Pentru ca nu isi fac treaba in clase?De ce nu isi fac treaba in clase atunci? Oare pentru ca ne intoarcem unde unde am pornit? Adica pentru ca sunt luati la misto?De ce copii nu invata copii in clasa macat atat cat li se preda..oare pentru ca parintii sunt plecati in afara sau muncesc cel putin 10 ore pe zi si sambetele si nu au nici eu mult timp sa se ocupe de odraslele lor…Ma uitam pe o foaie matricola a anilor ’40 : am ramas socat cum intr-un sat din munti un copil este atat de urmarit (in sensul bun ma refer) in parcursul pe care il are ca om in crestere.Clasa politica isi cresc bine copii in afara tarii pe banii publici insa noi ii tinem aici pentru ca nu ne permitem..cum sa ne asteptam sa inteleaga ca cea mai buna investitie intr-o societate este un copil crescut cu grija…ce-i drept este o investitie pe termen lung si foarte lung, deoarece amortizarea se face de la 20 de ani in sus,ori guvernarea are la dispozitie doar 5 ani si aici se incheie perspectiva romaneasca asupra viitorului..Daca nu ma credeti ignorati toate regimurile anterioare si ganditi-va de ce lucrurile au inceput sa se inrautateasca dupa ’87 cand natalitatea a luat-o la vale…populatia a imbatranit,oamenii activi in economie a scazut de la 8 mil la aprox jumatate,pensionarii s-au inmultit incat avem deficit 3mld eur la fondul de pensii si in ritmul in care megem acum, nu o sa mai avem ce face si ce vinde ca sa continuam sa existam ca popor. EDUCATIA este baza fundamentala a unui popor democratic..sa luam exemplu de la greci ce naiba ca o faceau acum 2 milenii chiar daca erau prosti si se luptau intre ei…oare semanam un pic cu ei in exemplul : democratia si cum sa fii o tara dezbinata ? … This is not the end

  Răspunde
   
  1. saba
   Noiembrie 12, 2014 la ora 10:50

   meditatiile sunt pentru lenesi: profesorii in clase si elevii acasa.

   Răspunde
    
 • saba
  Noiembrie 12, 2014 la ora 10:39

  „deficitul fondului de pensii e de trei miliarde de euro pe an şi că nu mai avem din ce să-l plătim”, si vad ca sunt cam 5.4 milioane pensionari fata de 4.4 milioane salariati.
  Guvernul a anuntat CE ca va adera la Programul de Convergenta 2014-2017, urmind sa reduca deficitul bugetar de la 2.2 % din PIB (2017) la 1.4% PIB (2015) si in acest ritm va adera la moneda unica euro la 1 ianuarie 2019. (polonezii sunt contra monedei euro). Guvernul mai arata ca in 2020 PIB/loc va fi de 70% din media UE, plecind de la 54% cit a fost in 2013. Acuma, aceasta medie UE este 17,578.4 bilioane dolari/505.7 milioane locuitori = 34,760 $ sau 27,650 euro. Deci 54% ar insemna 14,931 euro/cap in Romania lui 2013, cind PIB era cam de 140 miliarde euro. Asta ar insemna ca Romania are 9,376,465 de locuitori!!!! Ce naiba, v-ati decimat???
  Domnu Guran, nu numai ca nu aveti din ce plati, dar … polonezii nici macar nu mint.
  Tepele cu profesorii, floare la ureche – Romania este in galeata. Credeti-ma, nu conteaza cine iese presedinte. Cum va impune poporul, guvernului, un plan de dezvoltare sau refacere economica, centralizat sau dirijat (ce mai conteaza) pe termen lung, care sa sprijine Programul de Convergenta? Asta este intrebarea. S-a terminat cu imprumuturile externe (piatra de moara)! S-a terminat cu himera investitorilor straini! S-a terminat cu somajul si frecat tambalul! Cine nu munceste, nu traieste! Dezvoltare pe baza de prioritati reale in economie pe toata tara, armonizata functie de potentialul si resursele specifice locale – asta-i singura solutie, cu investitii de stat in proiecte de stat. Sa mai spun ca pentru un an, doi va fi inevitabil vorba de … hirtie neacoperita? Ei si! Cu atit mai bine, ii tineti pe straini la distanta – cu ei sau fara ei, tot aia este, nu mai este nevoie de dovezi.

  Răspunde
   
  1. saba
   Noiembrie 12, 2014 la ora 10:47

   corectie: 2.2% PIB (2014) in loc de (2017)

   Răspunde
    
 • Birou de mediator
  Noiembrie 12, 2014 la ora 09:41

  Oamenii sunt tristi si infometati ! Nu de povesti este vorba ci de foame ! Nu poti sa mai crezi in principii pe stomacul gol !

  Răspunde
   
 • Cris
  Noiembrie 12, 2014 la ora 08:39

  Din pacate ne indreptam cu pasi repezi spre deznodamantul tragic, numit – Victor Ponta. Nu vad in aceste momente ce ar mai putea schimba situatia.

  Iohannis e slab rau… Cine va pune stampila pe el va alege, din nou, a cata oara, rau cel mai mic adica va avea o falsa optiune democratica.

  Cat o s-o mai tinem tot asa, fiind fortati sa alegem dintre doua chinezarii ieftine pentru care, in mod normal, nu am da banii ???

  Răspunde
   
 • Roko
  Noiembrie 12, 2014 la ora 07:58

  Multi dintre profesori sunt analfabeti.Nu toti,dar majoritatea sunt.Am studiat o lucrare corectata de un profesor de fizica,lucrare a copilului meu.Este jignitor ca un profesor sa taie ce a scris copilul bine si sa scrie o prostie alaturi.Evident se cred buricul pamantului si nu consientizeaza ca sunt parinti ce au mai multa carte decat dumnealor ,parinti ce ar putea preda cu succes materiile respective.Deci cum sa ne imaginam ca acesti profesori ne vor invata copii ?
  Sa nu ne imaginam ca aceasta categorie nu este manipulabila.Un om inteligent nu poate fi manipulat.Un om mediocru sau slab pregatit este tinta preferata a acestor tip de metode de spaga electorala.
  Desi il voi vota pe contracandidatul lui Ponta,intr-o sinistra gandire ,mi-as dori sa devina Ponta presedinte.
  Mi-as dori pentru ca Romanii sa nu mai aiba ce manca,(mancarea este mai scumpa ca in Germania)sa nu mai aba unde muncii,sa nu mai aiba cu ce sa-si plateasca taxele abearante si impozitele catastrofale,sa devenim un stat pesedisto-comunist,subjugat de foamente si saracie si eu sa stau la umbra in alta tara si sa rad de prostia romanilor.
  Iesiti la vot.Merita sa schimbam ceva.

  Răspunde
   
  1. Nautilus
   Noiembrie 13, 2014 la ora 09:47

   În cele mai multe cazuri, a rămas profesor de provincie ultimul prost din curtea şcolii, cel care chiulea de la ore să fumeze în spatele tomberoanelor şi să bată mingea pe maidan. Cei care aveau note bune au făcut ce au făcut şi au migrat spre cariere mai bine plătite. Astfel încât faptul că marea majoritate a profilor sunt semi-analfabeţi cu nasul pe sus e natural.

   Răspunde
    
 • vice
  Noiembrie 12, 2014 la ora 06:01

  Un tupeist si un nesimtit – al doilea nu prea stie ce cauta aici. Ca de obicei se alege din nimic….
  De vorbit, vorbim toti, dar nu prea vad pe nimeni sincer cu sine si cu ceilalti. Educatie, munca – din pacate nu prea se da pe afara, indiferent de venit(vorbim de medie si peste, nu de exceptii ).Invatamintul nu face exceptie – este in nota generala, daca nu mai rau, atita vreme cit totul este o afacere pe spinarea copiilor si implicit a celorlalti parteneri din societate (parintii). Ne furam singuri caciula. Dupa care sintem furati cu totul de altii.Dar obsedati cum sintem sa aratam cu degetul intre noi, nu mai vedem altceva, din pacate.Si din acest motiv am ajuns sclavi la noi acasa !!Solidaritatea nu exista – este numai o eticheta. Si asta atit la nivel macrosocial cit – din pacate – si la nivel microsocial. Dar speranta moare ultima ( in final moare ), asa ca vom tot astepta pe acela care sa mobilizeze ce a mai rams bun in noi.

  Răspunde
   
 • mihaix
  Noiembrie 12, 2014 la ora 00:55

  Am vazut dezbaterea. Ponta nu m-a surprins cu nimic, aceleasi minciuni, aceeasi tactica ieftina de a ameti adversarul, de a baga multe date si jumatati de adevar.
  In schimb am inteles in sfarsit un lucru despre Iohannis. Omul nu are nici o probl cu lb romana. Este insa sub un nivel de inteligenta. Este f lent, intelege greu intrebarile, are un delay cam in orice. Ii ia f mult timps a gandeasca orice, de ex sa atace sau sa contraatace. A venit doar cu lectia invatata, dar nu a fost in stare sa o adapteze, sa se adapteze la conditiile bataliei. Si Ponta era batubil, a fost the usual self, nimic special. Fffff slab, si e vb de IQ scazut, dublat spre nefericirea sa de un EQ la fel de scazut.
  Cand candidezi la presedentie, nu poti castiga voturi cu asemenea arme, nu te poti bate. Probabil ca viclenia si atuurile sale sunt suficiente pt Sibiu, si mici gainarii, dar pt marile gainarii e nevoie de un pas. Pas pe care Iohannis nu poate sa il faca. Pt ca nu are cu ce.
  L-am tot urmarit, initial am zis ca e vb de o rpbl de limba. Azi am inteles de ce , cei din ACL nu vroiau sa il lase sa faca vreo dezbatere. Nu lua locul 2 in primul tur

  Răspunde
   
  1. aki
   Noiembrie 12, 2014 la ora 10:13

   eu am vazut un pic altfel… desigur ponta..cum il stim i.e plin de cifre, minciunele, agresiv, smecheras a venit blindat de fituici.
   Am vazut un Iohannis care a fost in non-combat.. si aici trebuie sa recunosc mi-a placut … decenta si faptul ca astepta ca ponta sa „termine o idee”…pentru ca toata „dezbaterea” ponta a sarit la jugulara cu intrebari scoase din context sau cu raspunsuri care deviaza sensul…Iohannis a raspuns extrem de corect la TOATE intrebarile… ba mai mult nici macar nu a speculat confuzia presedinte-premier atat de placuta dealtfel lui vvp. Omul s-a aratat exact asa cum a spus …” al faptelor si nu al vorbelor”..La urma urmei stiti proverbul ala” daca te bagi in troaca te mananca porcii”. Iohannis nu s-a bagat in troaca in care se balaceste ponta de obicei. Cat despre chestia cu EQ/IQ .. aici chiar nu vada dreptate .. si o spun in calitate de specialist in domeniu. O zi buna va doresc si votati cu constiinta impacata

   Răspunde
    
 • GICU
  Noiembrie 11, 2014 la ora 22:39

  S-AU DAT BANIII PE CURSURI.FOARTE FRUMOS.am facut zeci de cursuri pe baniii mei.Acum voi avea cu ce plati perfectionarea.Cei mai nemultumiti sunt lichelele care nu au facut un curs in 20 de ani si refuza si acum.Uniii mai sunt pusi si in comisia de perfectionare a scolilor.

  Răspunde
   
 • toss
  Noiembrie 11, 2014 la ora 21:15

  Si cand se aleg liderii de sindicat e ca acum. Adica, se promite mult, nu se face nimic, poate ceva putin inainte de alegeri, si 4 ani liderul de sindicat sta la caldurica. Uite asa trece viata.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Noiembrie 11, 2014 la ora 20:50

  Nu am mai vazut de mult un CIRC asa maret ca aceasta dezbatere dintre PONTA si iohannis.

  Răspunde
   
  1. Da
   Noiembrie 11, 2014 la ora 22:44

   Nu a fost dezbatere ci talkshow, dezbaterea se face in universitati ca in toate statele civilizate, ce noroc are PSD ca sunt asa multi prosti in tara asta.

   Răspunde
    
 • Cris
  Noiembrie 11, 2014 la ora 20:32

  Ponta e un personaj meschin, las, mincinos, abject. Nu e de ieri de azi, e asa dintotdeauna.

  De ce au iesit romanii doar de doua-trei zile in strada, impotriva lui Ponta, nu am inteles.

  Ce pazeau romanii acu 3 luni, de exemplu. Dormeau pe ei, sau ce?

  Răspunde
   
 • ortansa
  Noiembrie 11, 2014 la ora 20:28

  inca raman uimita de aceasta calicie a lui ponta de a pune mana neaparat pe destinele acestei tari.raman uimita de naivitatea unor oameni pe mana carora ne dam copiii spre instruire.ce sa mai comentam?cuvintele sunt de prisos si ma doare sufletul sau imi doresc din tot sufletul,vorba ceea,sa iesim o data la lumina.oamenii nu s-au fript suficient inca de promisiuni neonorate,parca suntem sado-maso fratilor!

  Răspunde
   
 • A.T.
  Noiembrie 11, 2014 la ora 19:54

  sunt profesor, nu mai cred nici in sindicate, nici in Guvern si nici in promisiuni! Sper ca profesorii colegi sa judece limpede si sa nu se lase ghidati de altceva decat de realitate. A fost trist,totusi, atunci cand mi-a fost salariul cu 25% şi am acceptat cu naivitate doar de dragul sa mearga economia, am fost jignita imediat urmarind la TV cum parlamentarii isi voteaza propriile salarii, achizitiile de laptopuri performante, iar ministrul Hardau isi etala noul Touareg. ACeste ofense ustura, iar noi nu suntem atarnatori, cel putin EU nu ma consider. NU cer mila, ci respect.

  Răspunde
   
 • Constantin.
  Noiembrie 11, 2014 la ora 19:15

  Daca acest document este adevarat prima intrebare care-mi vine in minte este urmatoarea: Profesorii si-au luat vreun angajament sa ridice rata de promovabilitate la BAC si implicit calitatea studiilor oferite? Va scadea oare numarul de meditatii? Vor fi acestea impozitate?

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Noiembrie 12, 2014 la ora 06:32

   Stimate domnule tiz, sefii sindicatelor din invatamant, ceea ce nu este tocmai acelasi lucru cu „profesorii”, s-au angajat sa sustina candidatul PSD, nu sa creasca artificial rata de promovabilitate la Bac.

   Răspunde
    
 • Da
  Noiembrie 11, 2014 la ora 19:12

  Deci pentru astia platesc eu taxe in Romania, prefer sa platesc dublu in alta tara decat degeaba in Romania.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Noiembrie 11, 2014 la ora 19:11

  Istoria se repeta. Ce a facut PDL si guvernul BOC, o sa face si PSD si guvernul PONTA, sau viitor TARICEANU.
  CRIZA DIN 2008, va reveni in 2015 cel tarziu in 2016.
  Iar cei ce vor lua credite vor plati cu var si indesat.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Noiembrie 11, 2014 la ora 19:04

  Daca facem economie la educatie suntem terminati.
  Alti pensionari? Oricum pensie vor primi doar unii, pana prin 2025 restul se vor descurca, ca va EXPLODA ECONOMIA.
  Stiti ce spunea PONTA azi, ca Romania se imprumuta la dobanzi aproape minime, asa ca au cu ce sa acopere deficitul.

  PSD cu orice pret trebuie sa obtina si presedentia, dar nu inteleg de ce?
  Pentru ca detin parlamentul, dar presedintele
  nu a semnat legea din MARTEA NEAGRA.

  De ce DORESTE PSD asa de tare presedentia, cand au si guvernul si parlamentul?????

  Pentru amnistie, pentru gratiere?
  A CUI, cand, cum?

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase