Trei blocaje ce demonstrează că noi încă trăim în democraţia lui Ion Iliescu

democracy not found

de Moise Guran

Demisia lui Titus Corlăţean nu poate avea semnificaţia unei asumări de responsabilitate pentru neregulile la votul în străinătate din turul I al alegerilor. Dacă ar fi fost aşa, domnul Corlăţean ar fi demisionat în seara zilei de 2 noiembrie, când s-a şi strâns lumea în faţă la Ministerul de Externe sau, cel mai târziu, a doua zi.

Domnul Corlăţean nici nu a prezentat-o de altfel aşa, ci a spus că îşi dă demisia pentru că, în faţa cererii BEC de a înfiinţa secţii suplimentare, el refuză să încalce legea. Într-adevăr, legea pentru alegerea preşedintelui (art. 54) este destul de clară atunci când spune că turul II se organizează în aceleaşi secţii ca şi turul I al alegerilor. Dar şi Constituţia României e clară atunci când spune că dreptul de vot este unul fundamental  şi la fel este şi Codul Penal al României care prevede pedeapsa cu închisoarea (de la şase luni la trei ani) pentru împiedicarea exercitării acestui drept.

Demisia lui Corlăţean, chiar dacă nu este o asumare a faptului că nu şi-a făcut datoria în turul I, nu îl absolvă pe acesta de responsabilitatea penală. În plus, motivaţia acestuia, că o încălcare a legii prin creşterea numărului de secţii ar oferi motive pentru invalidarea alegerilor, este cel puţin debilă. Şi asta pentru că, dacă se dovedeşte că numărul cetăţenilor care nu şi-au putut exprima dreptul de vot este atât de mare încât rezultatul alegerilor putea fi altul, Curtea Constituţională va invalida, de asemenea, scrutinul.

Apoi, uite, aflat în faţa unui conflict de legi, care n-au prevăzut că statul român se va organiza atât de prost încât respectarea unei legi va duce în mod inevitabil la încălcarea drepturilor unor cetăţeni, ba chiar şi în faţa unei nemulţumiri crescânde în societate, statul nostru trebuie să acţioneze şi să o facă urgent. Această situaţie este şi ea prevăzută în Constituţie, la Articolul care spune că nimeni altul decât Preşedintele este mediator între stat şi societate.

Dar ce să vezi, preşedintele nostru s-a implicat în campania electorală şi vă imaginaţi ce s-ar întâmpla dacă Băsescu i-ar chema, acum, la Cotroceni pe candidaţi ca să îi pună de acord asupra unei ordonanţe care să modifice legea electorală şi să permită creşterea numărului de secţii de votare din străinătate? Foarte probabil Băsescu n-ar face decât să alimenteze retorica „Johannis este omul lui Băsescu…”

Dar premierul-candidat… el ar semna o ordonanţă de urgenţă care i-ar diminua şansele să căştige alegerile? Dar n-ar fi mai bine ca un premier să nu poată fi şi candidat? Să se suspende din funcţie, să lase un ministru de stat sau pe oricine altcineva să le organizeze, dacă el, premierul candidează?

Deci… rezultă trei situaţii de incompatibilitate care blochează practic democraţia, căci asta înseamnă imposibilitatea exercitării dreptului de vot:

–  un ministru de externe care a organizat prost votarea în străinătate, dar nu şi-a dat o demisie de onoare, ci una găunoasă ca argument;

– un premier care este şi candidat, dar are, în pixul său, şi o eventuală ordonanţă de urgenţă pe care, dacă o dă, îşi micşorează şansele de a câştiga alegerile prezidenţiale;

-un preşedinte care, implicat electoral fiind, nu mai e acceptat ca mediator şi, deci, nu prea are şanse să rezolve un blocaj instituţional şi un conflict între stat şi societate.

Mişto democraţie avem! Să ne trăiască! Dar ţineţi minte… nu legile sunt de vină, ci oamenii care le-au aplicat.

Mulţi n-au înţeles niciodată conceptul lui nea’ Nelu Iliescu de democraţie originală… El, săracu’, nu ştia cum să rămână la comunism, dar fiind presat de societate a scos sintagma asta tembelă – democraţie originală. Care, azi, după 25 de ani, încă se ţine de noi ca un blestem.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

88 răspunsuri la Trei blocaje ce demonstrează că noi încă trăim în democraţia lui Ion Iliescu

 • Mira
  Noiembrie 12, 2014 la ora 12:04

  Constantin, vad ca nu esti informat, dar nu-i nimic, iti spun eu acum: una dintre functiile presedintelui este aceea de garant al independentei nationale, al unitatii si INTEGRITATII TERITORIALE A TARII, deci niciun presedinte roman, prin calitatea sa de garant al integritatii teritoriale, nu ar face ceea ce afirmi dumneata. Si mai este o chestiune: ca secuii sa obtina autonomie, trebuie schimbata Constitutia, deci trebuie organizat un referendum la nivel national si, bag mana si-n foc, ca peste 90% dintre romani nu vor fi de acord cu autonomia tinutului secuiesc.

  Te sfatuiesc sa te informezi mai temeinic si sa nu mai iei de buna orice ti se spune la tv sau in presa scrisa, pentru ca risti sa fii manipulat.

  Răspunde
   
  1. Mira
   Noiembrie 12, 2014 la ora 12:25

   Trebuia sa subliniez, in cazul de fata, rolul de garant al unitatii, dar am subliniat altceva si anume rolul de garant al integritatii. Scuze de greseala. Sunt obosita si nu pot fi atenta la toate detaliile.

   Răspunde
    
  2. saba
   Noiembrie 13, 2014 la ora 21:07

   „Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei nationale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării” – ambele versiuni valabile.
   In cazul Israelului, Presedintele este o pozitie onorifica, un simbol national: „The position is largely an apolitical ceremonial figurehead role, with the real executive power lying in the hands of the Prime Minister… Presidential powers are usually exercised based on the recommendation of appropriate government ministers”.
   In cazul USA, situatia este mai complicata: Puterea rolulrilor legislative si executive se suprapun si interactioneaza intr-un proces continuu si complex, intre Presedinte si Congres – intre critica si sprijin. „Vocea” deciziei fiind o expresie care sugereaza o anume flexibilitate si in ultima instanta, care-i mai tare, decide. Deci depinde de personalitatea presedintelui. Site-ul care detaliaza concret acest aspect este … „forbidden” – se poate intra daca-ti faci o autobiografie completa si mai spui, eventual si cine te-a trimis acolo (in alte situatii am spus ca … tata si am accesat ce mi-a trebuit). Dar asa, am rezumat cit mai succint ce se gaseste, accentul se pune pe politica externa. Fiecare presedinte isi ia, din putere, ce i se potriveste.
   Deci nicaieri nu se pomeneste de .. aiureli cu teritoriul terii – este ca si cum ai spune ca pentru ca sa maninci ai nevoie de dintii tai sau de proteza. In orice caz, „garantul” se angajeaza, prin contract, sa despagubeasca beneficiarul, in numele sponsorizatului . Chestia cu presedinte mediator, garantor, jucator, veghetor este, de fapt, o umplutura pentru fraieri.

   Răspunde
    
 • saba
  Noiembrie 12, 2014 la ora 00:48

  „Demisia lui Corlăţean, chiar dacă nu este o asumare a faptului că nu şi-a făcut datoria în turul I, nu îl absolvă pe acesta de responsabilitatea penală”, eee, asta-i ceva interesant, in primul rind ca nu vad posibil sa poate fi readus in guvern si nici macar in parlament, pe cine stie ce usita. Nu-l huidui ca il vad iesind pe usa, nici cind era tare si mare nu am avut o parere reusita despre logoreia fara fond – un papagal. Indiferent de motivul real al demisionarii, pe care probabil ca il vom afla, demisia la orice nivel ramine demisie.
  „Demisie = Inexistenţa obligaţiei angajatorului de a emite o decizie de concediere, în cazul demisiei salariatului, nu sunt aplicabile prevederile care se referă la exigenţe de fond şi formă ce trebuie respectate în caz de concediere, în situaţia în care decizia scrisă a angajatorului constată încetarea contractului de muncă din iniţiativa şi la cererea expresă a angajatei, prin demisie”.
  Contra concedierii se poate apela la tribunal, contra demisiei … drepturile omului. Deci tin icheaua cu „responsabilitatea penală” nu cred ca tine. Domnu Guran, ca diplomat in ale Dreptului, chiar credeti posibila aceasta acuzare? Si hai sa zicem ca ar fi posibila (adica sa condamni sau sa pedepsesti de doua ori pentru aceiasi vina – ca se pare ca s-a auto-sanctionat singur), iese usor din acuzatie: pe baza prezentelor la vot anterioare a estimat ca poate sa economiseasca din cheltuieli. Gata. Ca s-a complicat in declaratia de presa, dovedeste lipsa de experienta (dvs ii spuneti… debilitate), dar declaratia nu are putere juridica cum o are pldarea in tribunal, daca si numai daca se va ajunge acolo si nu cred.
  Ce spuneti cu invalidarea alegerilor pe motive de … este nerealistica. Iar ” încălcarea drepturilor unor cetăţeni, ba chiar şi în faţa unei nemulţumiri crescânde în societate”, mi se pare doar un talmes-balmes, incercarea de a provoca o furtuna intr-un pahar cu apa. Despre acea „incalcare”, cred ca era mai potrivit sa se vorbeasca cind au fost anuntate sectiile de votare, nu acuma cind nu … ne convine. Despre „nemulţumiri”, acestea au alte cauze si nu pot fi folosite ca justificare in ilegalitatea alegerilor.
  Incendiar, domnu Guran? Dar cu un foc de paie unde este nevoie de dinamita? Probabil ca nu sunteti interesat in schimbarea sistemului. In orice caz, referitor la situatiile care blocheaza democratia:
  > organizare proasta? – am gresit, imi cer scuze, sunteti multumit? Cam atit.
  > premier candidat la presedentie – a fost pe o lista aprobata cu suficient timp inainte, timp in care s-a pus problema … ce ofera candidatii? deci, cam atit.
  > presedinte neacceptat ca mediator la alegeri? – nu mi-as fi putut imagina ca se poate enunta o asemenea … acuzatie cind vorbim de … libertate in alegeri. Si gata.
  Trec peste chestia cu „Mişto” (v-au mai atentionat si alti cititori) si ajung la „Dar ţineţi minte… nu legile sunt de vină, ci oamenii care le-au aplicat” (aproape ca il plagiati pe Stefan cel Mare), NU oamenii care le-au aplicat, ci chiar oamenii care au scris gresit aceste legi, in acest sistem, sunt de vina. Mai mult, poporul care accepta toata aceasta aiureala cu rabdarea … necrescinda.
  „Mulţi n-au înţeles niciodată conceptul lui nea’ Nelu Iliescu de democraţie originală…” – eu am fost curios sa-l inteleg, dar in original. Mai mult de atit nu am gasit: „Iliescu a propus o democrație originală cu alegeri la care puteau participa mai multe partide” (Iliescu proposed multi-party elections and an „original democracy”) – nu-i vorba de nuantare, traducerea este diferita. Versiunea romaneasca mi se pare mai realista, ramine insa sa gasesc ce a spus el, Iliescu.
  > „rather than the complete removal of existing institutions” = „decât eliminarea completă a instituțiilor existente”, aici este clar si chiar intreb: se astepta cineva ca imediat dupa ceia ce unii si astazi mai numesc „revolutie” sa se fi darimat intreaga organizare administrativa si sa fie inlocuita cu alta complet noua romanilor? Asta chiar ca ar fi fost un tembelism, ar fi fost o anarhie chiar mai periculoasa decit balamucul care a urmat. Daca nu credeti, va rog, desfiintati astazi tot ce este si instaurati ce doriti, la alegere, dupa americani, englezi sau francezi sau chiar elvetieni. Nu mai iesiti din asta nici in 100 de ani.
  „cand Ion Iliescu … lansa conceptul nastrusnic al „democratiei originale”, el era mult mai profund decat ne-am fi putut imagina. Democratia originala insemnand, care va sa zica, tocmai contrariul notiunii pe care o indica termenul inventat pe vremea vechilor greci, adica expresia suveranitatii poporului… ideologul si strategul fesenismului biruitor nu intelegea prin popor numai structura mai restransa cunoscuta sub numele de nomenclatura … Formula a primit denominarea inspirata de „democratura”, adica un mix intre democratie si dictatura” – asta este o interpretare jurnalistica pe care nu dau nici un ban. Si daca tot vorbim despre jurnalistica: „Moise Guran și cu emisiunea sa pe teme economice a deranjat de prea multe ori guvernările de orice culoare prin analizele sale critice, dar corecte din punct de vedere jurnalistic” – sa mai crezi in prieteni, cu sopirlitele lor. Si inca una: Se astepta, in 18 SEPTEMBRIE 2014 , ca Ponta (adica statul, si inteleg cu participarea conribuabililor) „să pună la punct un plan serios pentru scoaterea TVR din criza sa interminabilă”, sau sa fie privatizata TVR de catre un … investitor, eventual strain? Investitorii astia, daca n-au profit .. Si daca nu ma credeti, uitati: „A devenit, discret, unul dintre cei mai activi investitori imobiliari din Romania, unde a cumparat, in ultimii ani, sute de hectare de teren. Acum, Nicolae Ratiu vrea sa se extinda in turism si retail. Afacerile sale de pe piata locala sunt estimate la peste 100 de milioane de euro”. (4 Mai 2006). „Prima mare investitie imobiliara a fost .. in comuna Bolintin. Acolo a cumparat si comasat, acum sase ani, peste 160 de hectare de teren, pe care il scoate treptat la vanzare. Primul client a fost compania Reinhart, care a cumparat acolo anul trecut 17,5 hectare de pamant, cu cinci milioane de euro. A urmat grupul american Prologis, care luna trecuta i-a platit lui Nicolae Ratiu zece milioane de euro pentru 28 de hectare de teren” – deci asa cu .. picatura de singe si … investitorii. Dar uite si citeva adevaruri: „pentru cine s-a născut în străinătate, e foarte greu să aprecieze toate amănuntele din viaţa politică. De fiecare dată când trec graniţa, şi o fac des, îmi pun o întrebare: intrând în ţară, mă simt mai bine ca român sau ca turist? [..] Ei, sunt şi lucruri care nu-mi plac. De exemplu, negativismul critic – să moară şi capra vecinului. Este foarte greu să realizăm proiecte între noi. Bârfa şi ura au devenit un sport naţional.” (Indrei Raţiu)
  Sa revenim la vot si democratie. „Radu Câmpeanu şi pe Ion Raţiu se întorseseră în ţară după Revoluţie, axându-şi discursul de campanie pe îndreptarea României către o democraţie de tip occidental” , carora li s-au opus „sloganurile de genul „Nu ne vindem ţara!” şi zvonurile conform cărora Raţiu şi Câmpeanu vor să le ofere ţara pe tavă puterilor occidentale, să închidă fabricile şi să-i lase pe români fără locuri de muncă răspândiseră panica printre români” – si de 25 de ani s-au tot deschis fabrici si a dat occeidentalismul in romani (sau s-au dus ei duoa el). ” Prezenţa la vot a fost uriaşă, peste 86%, iar rezultatele au fost previzibile: Ion Iliescu a fost ales cu un scor covârşitor (85%), în timp ce Radu Câmpeanu şi Ion Raţiu au obţinut procente infime. Au fost nişte rezultate care au arătat că marea majoritate a românilor nu doreau o transformare radicală după căderea lui Ceauşescu” – pai nici acuma, dupa ce pina la urma s-au radicalizat, tot nu vor … una radicala. Si nici asta n-ar fi rau. Eu, de exemplu, probabil conservatorist, prefer schimbari din aproape in aproape – sa vad si eu rezultatele care sa ma ghideze mai departe, caci topoare si furci duc la singe si apoi … inapoi.

  „Chintesenţa democraţiei se poate exprima într-o singură frază: voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine” ( Ion Raţiu, candidatul PNŢCD la alegerile prezidenţiale din 1990) – catavenism la 73 de ani?
  Si acuma pe scurt: refuz abureala creierilor, doresc o schimbare treptata si sigura, tot procesul sa fie pe deplin in mina poporului. NU IN MINA NICI UNUI REPREZENTANT. Reprezentantii sa fie alesi sa-si sfarme creierii in consfatuiri, dar fiecare virgula sa fie supusa aprobarii poporului. Poate sa vi se para complicat, dar nu este – aspectul implica numai schimbarea conceptului, a modului in care fiecarte percepe puterea decizionala individuala, privind mersul treburilor tarii. Romanul trebuie sa inceteze sa se mai teama sa ia in mina haturile tarii sale. Tara este caruta ta! Cum o intretii, asa o ai. Slugile, slugi ramin, oricum le-ai vota. Elvetienii sunt singurii care au invatat chestia asta, dar nu intr-o dacada, nu in cinci. Miscarea brusca aduce debandada, si o girla de profitori.

  Răspunde
   
 • Nicolae
  Noiembrie 11, 2014 la ora 18:17

  Moise,dacă îi arde dorinţa de a vota, pot veni în ţară, tară pe care au părăsito pentru a le fi lor bine si nu pentru a trimite bani tării, cum spui tu!

  Răspunde
   
  1. Genie
   Noiembrie 11, 2014 la ora 18:36

   Nicoleto, te superi daca te fac „imbecil comunist”?

   Răspunde
    
   1. saba
    Noiembrie 12, 2014 la ora 09:18

    Sa-ti fie rusine!

    Răspunde
     
  2. Mircea St
   Noiembrie 11, 2014 la ora 19:30

   Ar fi o idee sa scriem ceva serios nu asa sa ne aflam in treaba. vezi ca vadim e la ponta . Ala era cu tradatorii mafia etc.Ai ceva constructiv scrie nu ai…

   Iar vrei sa ma apuc sa iti arat ca daca eu trimit in tara 1000 eur intr-o luna sa zicem dau la stat mai mult decat 3.500.000 de beneficiari de „social” de-ai lu’ dragnea???
   despre asta e vorba aici???

   Răspunde
    
   1. Time Team
    Noiembrie 11, 2014 la ora 21:25

    Si-au batut joc de noi in anii ’80 si au contunuat sa-si bata joc in toti acesti 25 de ani…acelasi prezent continuu..

    Răspunde
     
 • Cezar
  Noiembrie 11, 2014 la ora 15:23

  Demisia lui Corlatean este orchestrata de la sediul PSD si de la palatul Victoria. E strategie de campanie…au lasat-o moale la inceput, promitand ca vor ajuta oamenii sa voteze, apoi si-au data arama pe fata. L-au pus pe Melescanu ministru ca sa anunte ca nu se poate face nimic acum, ca nu mai este timp si tot asa. De la Ponta doar minciuna si strategie comunista perfida!

  Răspunde
   
  1. saba
   Noiembrie 12, 2014 la ora 09:14

   Domnule,cu „minciuna si strategie comunista perfida!” credeti ca ati rezolvat ceva? Imaginati-va ca seful dvs, la servici, va ia in acelasi stil si va mai pune si pe liber. Cum ar fi? Se alege un presedinte de tara, nu se joaca bambilici – aveti o problema, enuntati-o, explicati-o,..

   Răspunde
    
 • Sergiu Berghian
  Noiembrie 11, 2014 la ora 14:46

  Ce tare o fost asta cu error 404! Super tare ideea!

  Oare un 501 cum ar arata? LOL!

  Răspunde
   
 • Mircea
  Noiembrie 11, 2014 la ora 14:26

  As avea o intrebare? La noi lucrurile astea sunt pe fata. Nu le mai e jena de nimic. Si acum intrebarea: cum au reusit alte tari sa treaca peste astfel de situatii? Sau e oare o atitudine specifica latino-balcanicilor?

  Răspunde
   
  1. saba
   Noiembrie 12, 2014 la ora 09:06

   Haide domnule, lasati-o moarta cu latino-balcanismele astea. Nu ajunge ce spun altii, mai trebuie sa adaugam si de la noi? Cum au reusit altii? Citi care pleca din alte tari, mai si voteaza? Stiti ca sunt ani in care abia voteaza 30% din electorat?

   Răspunde
    
 • PL
  Noiembrie 11, 2014 la ora 13:53

  Moise, sunt de acord cu tot ce spui. In plus, dupa parerea mea, alegerile din strainatate trebuiau anulate si reluate pentru ca s-a incalcat Constitutia tarii datorita unor politruci care au dat dispozitia intocmirii formularelor speciale. Ar trebui cercetat care a fost traseul acestei hotarari si sa fie pedepsiti functionarii care au dispus aceastaa masura pentru diaspora. Ar trebui sa fi cel putin idiot sa-ti inchipui ca cine a votat dimineata la Paris se mai duce sa voteze seara la Marsilia. Trebuie accentuat ca BEC-ul este si trebuie sa fie o institutie a STATULUI nu a partidului psd.
  In plus, se pare ca sectii de votare din zone cu multi romani au fost mutate in alte locuri unde nu sunt romani deloc, fara ca numarul total sa se schimbe. Consider ca BEC ar trebui sa publice listele locatiilor acestor sectii incepand chiar din 2000 si pana acum.

  Răspunde
   
  1. saba
   Noiembrie 12, 2014 la ora 08:59

   „se pare ca sectii de votare din zone cu multi romani au fost mutate in alte locuri unde nu sunt romani deloc” – as sugera sa verificati lista sectiilor de votare si sa aduceti dovezi, daca nu exista o explicatie (alergatul asta dupa locuri de munca poate duce la aiureli necontrolabile), eventual facet referiri la situatia cu voturile pentru europene, care au fost mai recent si nu s-au inregistrat balamucuri. Daca puteti demonstra ceva, ar fi, cred eu, singura cale de repetarea voturilor in tara respectiva.

   Răspunde
    
   1. Mira
    Noiembrie 12, 2014 la ora 11:55

    saba, mai informeaza-te. Sau tu tii cu tot dinadinsul sa-i contrazici pe primarii din orasele cu comunitati mari de romani, din Spania si Italia, spre exemplu, care s-au plans tocmai de acest fapt, al desfiintarii sectiilor de votare din respectivele comunitati si mutarea lor in comunitati mici de romani? Oamenii aceia, desi sunt straini, au vrut sa ajute acele comunitati mari de romani, insa au fost refuzati de autoritatile romane. Daca un strain vrea sa ne ajute, romanul de ce n-o face? Uite o intrebare la care sa reflectezi.

    Răspunde
     
    1. saba
     Noiembrie 13, 2014 la ora 18:53

     Nu sunt in pozitia sa ma informez si nici nu contrazic pe nimeni. Dar stiu ca decizia trebuie luata si sigur nu va impaca capra cu varza. Daca vi s-a stricat si masina in fata casei si frigiderul si acoperisul, dar aveti bani numai pentru una din probleme, pe care o faceti luna asta si pe carfe mai tirziu? M-ati inteles?
     Daca urmariti ce am detaliat despre sectiile de votare din diaspora o sa observati ca Italia are cele mai multe sectii, 51 iar Spania are 38. Totul dintr-un total de 187. Fata de veniturile Romaniei din contributiile diasporei, si asa a fost prea mult, in dauna Germaniei, care avea nevoie de 6 ori mai multe sectii. Nu uitati o economie se conduce dupa bani nu dupa sentimente. A fost un comentariu al unui student din Danemarca, spunea ca eii sunt citeva mii undeva la 170 km de sectia de votare si cerea o sectie la ei, linga universitate. Stiti cit ar fi costat o sectie? Vreo 5 persoane (din cele 120 aprobate in plus fata de 500 existente, spatiul necesar, transportul si alte hangarale. Nu ma puneti sa va calculez, dar sigur mai mult decit i-ar fi costat pe studenti sa se organizeze singuri si sa vina in grup sau in grupuri la sectia de votare existenta. Pentru asta le-am si facut niste sugestii, pe care eu in locul lor le-as fi considerat. Credeti-ma, este pacat de timp – nu a fost ideal dar nici sa dai cu bita fara sa consideri realitati. Nu acuz si nu apar pe nimeni, dar si eu, daca as fi fost factor de decizie, nu as fi facut prea diferit. Nu uitati (si probabil ca stiti) ca in afara se merge dupa munca nu vine munca dupa tine – este o mobilitate mare a domiciliilor si citi mai au chef sa si anunte consulatele sau ambasadele. Este mai simplu de reprosat. V-as dori sa fiti in locul cuiva care sa decida pentru 3.5 milioane de oameni – ati gindi nitel mai mult altfel.

     Răspunde
      
 • Mihai Pop
  Noiembrie 11, 2014 la ora 13:11

  O solutie la indemana, dupa parerea mea: votul in doua zile. Prima zi sa fie sambata, a doua duminica!… Care ar fi problema? Nu ca asa nu vor fi piedici, dar posibilitatea de a se vota ar fi dublata!

  Răspunde
   
  1. saba
   Noiembrie 12, 2014 la ora 08:48

   Buna ideie si daca s-ar lua si dupa alfabet, ca la pensii, pina la litera .. cutare astazi restul miine sau cum se facea cindva cu masinile, numerele pare intr-o zi cele impare circulau in alta zi – si se mai reduce din imbulzeala.

   Răspunde
    
 • Roxana Iordache
  Noiembrie 11, 2014 la ora 11:30

  Felicitări, Moise, ai rămas la fel de curajos ca atunci când devoalai traficul de armament al fratelui Mircea. Mircea Băsescu.

  Răspunde
   
 • Marian
  Noiembrie 11, 2014 la ora 10:50

  Ministerul de Interne i ia pe urma Ministerului de Externe:

  Cum se împiedică dreptul la vot!
  Ultima găselțină: progamul prelungit de la serviciul Evidența Populației.
  Pretextând faptul că vor să sprijine dreptul la vot, programul serviciului de evidența populației a fost prelungit între orele 8:30-16:00 și se lucrează inclusiv sâmbătă și duminică în ziua votului.
  Am testat corectitudinea funcționarilor de la Ploiești cu sediul aflat vis-a-vis de fosta Casa Căsătoriilor. Azi, 11 noiembrie orele 8:30, am fost să depun actele pentru obținerea vizei de flotant. Spre surprinderea mea, doamnei aflată înainte la coadă i s-a reținut cartea de identitate (destinat preschimbării, deși expira abia peste două luni) urmând ca noua carte de identitate să o poată ridica săptămâna viitoare, DUPĂ ALEGERI. De reținut că nu era obligatorie reținerea buletinului ci era suficientă o copie simplă care putea fi relizată imediat, la birolul alăturat unde există uncopiator public. Mai mult, reținerea cărții de identitate s-a efectuat fără eliberarea unei adeverințe, ÎNCĂLCÂND LEGEA.
  Același lucru a vrut să-mi facă și mie, pretextând că este necesară aplicarea unui autocolant pe cartea de identitate, iar operația se face într-un laborator specializat și m-a programat la ridicarea cărții de identitate luni 17 noiembrie, după vot. Când am întrebat funcționara de ce mai au program special dacă nu eliberează acte de identitate, răspunsul a fost halucinant: ”Programul a fost prelungit numai pentru DEPUNEREA actelor în vederea realizării cărților de identitate noi”… adică numai pentru tinerii care au înplinit 18 ani, sau pentru persoanele care au obținut cetățenia română. Nimic despre realizarea cărților de identitate în regim de urgență și RIDICAREA LOR până în ziua votului, inclusiv.
  Iată cum un serviciu destinat îndeplinirii dreptului de vot a fost viciat și este folosit pentru ÎMPIEDICAREA VOTULUI.
  În clipa de față nu am carte de identitate și nici adeverință că este reținut de Serviciul Evidența Populației Ploiești.

  Mărchidanu Marian, 11 Noiembri3 2014, Ploiești

  Răspunde
   
 • Alex
  Noiembrie 11, 2014 la ora 10:43

  Salut Moisa,

  Cu tot respectul…nimeni si nimic in lumea asta nu ii poate impiedica pe oameni sa se buluceasca pe o singura sectie de votare. Asta e riscul atunci cand esti afara, vrei sa votezi te deplasezi la o alta sectie de votare daca stii ca la cea din proximitatea ta e nebunie.
  Nimeni nu i-a impiedicat pe oameni sa voteze in afara de efectul de turma…acum ce vrei…sa cheltuim zeci si zeci de milioane de euro ca sa facem sectii in toata Europa ?

  Daca era doar o sectie de votare in Europa mai puteam vorbi de impiedicarea cu rea credinta a exercitarii dreptului la vot…dar atata timp cat avem aceleasi sectii de votare ca in 2009, si legea spune clar ca nu se pot organiza altele decat celel din primul tur, unde e incalcarea drepturilor ?

  Răspunde
   
  1. Mira
   Noiembrie 11, 2014 la ora 14:44

   Asa cum se cheltuiesc milioane de euro pentru organizarea alegerilor in Romania, tot asa sa se cheltuiasca si pentru organizarea alegerilor si pentru romanii din diaspora. Cu ce sunt romanii din diaspora mai prejos decat romanii ramasi in tara? Cu absolut nimic, romani suntem cu totii, pacat ca unii uita sau ignora acest amanunt. Statul roman este obligat sa asigure TUTUROR cetatenilor sai accesul la vot, pentru ca votul reprezinta un drept constitutional, ce nu poate fi incalcat de absolut de nimeni. Si degeaba au ramas acelasi numar de sectii de votare in diaspora,ca si in 2009, daca in comunitatile cu numar mare de romani, sectiile de votare au fost desfiintate si infiintate unele noi in comunitati unde gasesti cate un roman pe ici, pe colo, asta-i deja rea intentie. In momentul in care ai doar o sectie, maximum doua, la 70.000 de romani, cati traiesc in Cananda, despre ce spirit de turma vorbim? Daca ai fi in locul unui roman din diaspora, impiedicat sa voteze, cum ai reactiona si cum ai rationa? Ai mai spune despre ei ca se comporta in spiritul unei turme si ca nu merita noi sectii de votare? Si pentru cultura ta generala, informeaza-te cate sectii de votare au fost deschise, in diaspora, cu prilejul referendumului din 2012…

   PS: Din miliardele alea de euro, pe care noi, romanii din diaspora, le cheltuim in Romania sau le trimitem acolo, se puteau gasi, cu un pic de bunavointa, si niste bani de investit in noi sectii de votare pentru diaspora. Nu acceptam ca nimeni sa ne confiste votul, indiferent sub ce scuza.

   Răspunde
    
   1. Vali
    Noiembrie 12, 2014 la ora 01:34

    Draga Mira,

    Eu am plecat din orasul natal in Bucuresti acum 15 ani, trimt si cheltui bani in acest oras cand ajung in el. Asta nu ma indreptateste sa votez primarul sau consilierii din orasul natal.
    Voteaza pentru tara in care traiesti si in care presupun ca ai o familie si in care presupun ca vei trai pana la adanci batraneti. Nu-mi spune ca vei mai reveni in Romania dar iti ve lasa copii in Canada. Suntem mult prea saraci sa cheltuim pe sectii de votare in toata lumea, banii aia mai bine sa ii dea Ponta si Iohanis mita electorala unor batrani nevoiasi din moldova sau oltenia. Daca v-ar pune si statul roman impozit pe venitul castigat in exterior cred ca ati renunta imediat la cetatenie si nu v-ati mia da mari romani.

    Răspunde
     
    1. Mira
     Noiembrie 12, 2014 la ora 02:23

     Vali, tu incerci sa compari mere cu pere. Nu poti sa compari situatia ta, care te-ai mutat dintr-un oras in altul, in cadrul aceleasi tari, cu situatia unuia care se muta dintr-o tara in alta. Faptul ca un roman isi stabileste resedinta peste hotare, nu este un motiv pentru a-i fi ingreunat dreptul de vot. Daca n-ar fi romanii din diaspora, care sa trimita atatia bani in tara, cu siguranta ca lucrurile ar fi si mai dezastruoase, din punct de vedere economic. Si, slava Domnului, romanii din strainatate, investesc in tara, mai multi bani decat orice alt ivestitor, deci, cu un strop de bunavointa s-ar fi putut gasi solutii la problema privind numarul insuficient de sectii de votare comparativ la numarul de romani care traiesc peste granitele Romaniei. M-am lamurit, pe deplin, in seara aceasta ca nu se va schimba nimic, ci, din contra, ni se vor pune noi bete in roate.

     Incerci matale degeaba sa afli detalii personale despre mine sau planurile mele de viitor, n-o sa le afli, dintr-un simplu motiv: nu te privesc.

     PS: Replica aceea cum ca banii n-ar trebui investiti in noi sectii de votare din diaspora, ci in mita electorala pentru nevoiasii din Moldova si Oltenia, imi arata ca ai scris la misto acel comentariu ce-mi era adresat. 🙂

     Răspunde
      
   2. saba
    Noiembrie 12, 2014 la ora 08:39

    In 2001, there were 131,830 Canadian residents who identified themselves of Romanian origin, of which 53,320 were single-origin Romanians and 78,505 were of mixed Romanian and other origins. The largest concentrations of Romanian-Canadians are in the Greater Toronto Area (approx. 75,000) and in the Greater Montreal Area (approx. 40,000).
    In perioada 1995-2012 au imigrat in Canada, direct din Romania 67,632 romani. Sunt romani care au ajuns in Canada si pe alte filiere, motiv pentru care cred ca nici Census canadian nu poate avea o estimare exacta. In orice caz, este sigur ca nu toti romanii voteaza.
    In orice caz se promite ca vor fi trimise in strainatate 800,000 buletine de vot (presupunind ca in strainatate sunt 3 milioane de romani, se asteapta o participare de 27%; daca ar fi fost numai 2 milioane, participarea urca la 40%), pentru cheltuielile de votare externa sunt alocate 6 milioane lei (cam 1.36 milioane euro), si un personal de 120 aprobati (care vor costa 850,000 lei, din cele 6 milioane) in plus fata de 500 existenti deja.
    Observ ca contributia diasporenilor din America si Spania este in scadere, iar a celor din Germania si Italia este in crestere. Din Canada nu vad cam nimic, dar cunosc familii care isi ajuta copii aflati in alte tari. Raportul de forte financiare intre diasporeni si investitorii straini nu spune nimic – investitorii straini repatriaza profiturile. In orice caz, 3 miliarde euro anual ar fi cam 2.5% din PIB – teoretic, pentru ca nu intra in PIB ci in consum sau … la ciorap.
    „daca in comunitatile cu numar mare de romani, sectiile de votare au fost desfiintate si infiintate unele noi in comunitati unde gasesti cate un roman pe ici, pe colo” – asta-i o treaba care pare a fi serioasa, dar greu de demonstrat. Numai in UE par a fi 187 de sectii de votare, si dupa distribuirea pe tari, v-as da dreptate daca dovediti ce spuneti. In toata lumea sunt 294 sectii de votare, ceia ce ar reveni 2,721 de buletine de vot pe sectie.
    Ca sa incerc sa va sustin afirmatia, am luat ca etalon Irlanda – contributie 20 milioane si o sectie de votare. Grecia ar trebui sa aibe 4 in loc de 3, Austria 5 in loc de 3, Ungaria 6 in loc de 4, UK are fix 11, Elvetia 13 in loc de 2 (si de acolo nu am auzit proteste), Spania 20 in loc de 38, Germania 30 in loc de 5 (aici pare a fi … balonul), Italia 46 in loc de 51. Deci surplusul din Italia si din Spania ar echilibra votarea din Germania – evident ca etalonul considerat de mine nu reflecta diferenta de venituri/contributii pe tari. Daca in Germania contributiile sunt mai mari, numarul de votanti scade, ce se petrece in Elvetia … nu am grai. Si in orice caz, in Germania au fost scandaluri si se pare ca justificat (ori cit de bine organizat ar fi fost), deci sa inteleg ca si acolo au scazut veniturile?
    Interpretari. La alegerile acestea totul este batut in cuie, sa se ceara acuma, astazi masuri organizatorice extreme in Germania. Ce o fi in viitor, probabil ca va fi mai simplu – multi se vor fi intors in tara.

    Răspunde
     
  2. Mircea St
   Noiembrie 11, 2014 la ora 19:22

   Diferenta: Orice sectie din tara are intre 1000 si 1500 votanti din care 10% pe lista suplimentara (adica procedura mai lunga). In Bavaria e o singura sectie la 86000 de romani toti pe lista suplimentara. O sectie de peste 1100 are 6-7 cabine si 6-7 stampile. Afara are 4 .

   In alta ordine de idei da e normal sa cheltui bani pentru a face mai multe. chiar si milioane de euro. In balanta sunt 250 mld eur buget de stat pe cinci ani.

   Răspunde
    
 • Strigat de ajutor
  Noiembrie 11, 2014 la ora 10:23

  Salut! Moise Guran ma tot gandesc cum facem sa fie invitat Iohannis intr o dezbatere cu Ponta, dar musai sa fie un moderator impartial. L am vazut doar la Digi, si am auzit ce pregateste Rtv impreuna cu Ponta. O mizerie! Chiar este un om ok si capabil. Tare mi as dori sa se vada asta si in afara mediului virtual! Cred ca este un strigat de ajutor catre tine ..

  Răspunde
   
 • Birou de mediator
  Noiembrie 11, 2014 la ora 08:36

  Absolut de acord cu tot ceea spuneti,dar hai sa privim si spre alternativa. L-ati vazut aseara pe Iohannis la Realitatea ? Dezamagire totala !

  Răspunde
   
  1. Ioana
   Noiembrie 11, 2014 la ora 10:18

   A fost de 10 ori mai coerent decat Ponta in celalalt platou, daca e sa fim corecti pana la capat

   Răspunde
    
 • Alec
  Noiembrie 11, 2014 la ora 01:17

  ROMANI TREBUIE SA FINALIZAM REVOLUTIA ,PE CARE NE-A FURAT-O ILICI ILIESCU AJUTAT DE KGB.AVEM O DATORIE FATA DE MORTII REVOLUTIEI.

  Răspunde
   
 • Alec
  Noiembrie 11, 2014 la ora 01:14

  Romanilor ,daca vreti sa scapati de HOTI si de SARACIE,IESITI LA VOT CU TOTII.NEMTII SERBEAZA ASTAZI 25 DE ANI DELA CADEREA ZIDULUI BERLINULUI,IAR NOI DUCEM DE 25 DE ANI IN SPATE ,GASCA DE NEOCOMUNISTI A KGBistului ILICI ILIESCU.

  Răspunde
   
 • ??????
  Noiembrie 10, 2014 la ora 23:27

  E ciudat cum de comentariile apar, dispar ca după aceea să apară iarăși ?

  Răspunde
   
 • ??????
  Noiembrie 10, 2014 la ora 23:26

  Domnule Guran, în ceea ce privește prognozele pe evoluțiile pe cursul de schimb valutar anunțat de BNR considerați că ați putea fi suspicionat de oarece promovări ale unor interese speculatorii , devenind într-un anumit fel și un apropiat de ideile domnului Cristian Sima ?
  De ce considerați că filosofia financiară a dumnealui nu este cercetată nici chiar de domnul Daniel Dăianu ?
  Observați că la BNR se adună mai toată crema finanțelor românești ? Deci în astfel de condiții cum considerați că ar putea fi explicată o ruptură pe cursul de schimb valutar, mai ales în condițiile în care domnii ăștia de se adunară la BNR ar putea ști chiar și pe unde ar putea fi conturile secrete ale lui Ceaușescu ?
  Considerațică Ministerul de Finanțe împreună cu BNR și guvernul vor fi în stare să producă un buget fără a apela la creșterea cursului de schimb ?

  Răspunde
   
  1. saba
   Noiembrie 12, 2014 la ora 06:07

   Foarte interesant, dar .. numai „colateral damage”, din amuzament:
   “Daca ceva sau cineva nu poate fi evitat, atunci trebuie imbratisat”, Shakespeare
   „Părerea mea, şi atunci, dar mai ales acum, după ce l-am văzut în campanie, e ca Johannis nu vorbeşte rar pentru a câştiga timp de gândire, ci pentru ca nu reuşeşte să se concentreze şi să spună concis şi coerent ce vrea”, „poate am folosit prea multe cuvinte deodată…”, „Johannis are, însă, o mare calitate, e poate singurul primar care nu negociază”, ” deci “teoria lucrului bine făcut” are pe ce să se bazeze. E drept, cred că la el e lucru “bine organizat”, şi când nu e “bine făcut”, e organizat foarte bine, chiar să fie prost făcut”, „Johannis nu va trăda, nici poporul român , nici principiile sale, dar nici nu va putea să fie flexibil în caz de forţă majoră”, „Klaus nu îşi va lua consilieri deştepţi, el este cultural şi profesional complexat, a rămas un mediocru profesor de fizică de liceu. Nu are umor şi asta e tragic la români”, „vom putea să avem şi un neamţ la Cotroceni, fără să ne pese ce face el acolo… nu vă aşteptaţi la minuni! Nu mută munţii, doar îi păzeşte”. (Cristian Sima)

   Răspunde
    
 • dr dre
  Noiembrie 10, 2014 la ora 21:58

  VA ROG ASCULTATI INREGISTRAREA
  asta e romania . asa functioneaza democratia la romani . asa sunt numiti sefii la voi . asa sunt manipulati dascalii . asa se prostitueaza popii . asa ati adus tara asta la dezastru .
  asa ma bucur ca am plecat !

  http://www.gandul.info/embed/13527478

  Răspunde
   
 • Cris
  Noiembrie 10, 2014 la ora 21:51

  Faptul ca in Romania anului 2014 inca nu e posibil votul prin corespondenta arata o forma de primitivism fesenist. Ce sa mai avem pretentii de alte chestii mai sofisticate, daca nici la cele simple nu ne descurcam?

  Răspunde
   
  1. ROmanul
   Noiembrie 10, 2014 la ora 23:03

   Si cum asiguri confidentialitatea votului prin corespondenta? Si in plus cum asiguri renumararea voturilor in caz de conflict?
   Si pe drum pe la curier posta, etc. de unde stiti ca ajunge ce-ati trimis voi?

   Răspunde
    
   1. Constantin
    Noiembrie 10, 2014 la ora 23:12

    „De unde stiti…” _ O sulutie ar fi transmiterea buletinelor de vot cu porumbeii voiajori. Aceasta ar fi o modalitate de comunicare sigura, avand in vedere ca, dupa cum sustine Snowden, bitzii pot fi interceptati pe drum si interogati de dusmani.

    Răspunde
     
    1. saba
     Noiembrie 12, 2014 la ora 04:29

     Si ce fel de graunte prefera voiajorii? Asa de curiozitate.

     Răspunde
      
   2. Genie
    Noiembrie 11, 2014 la ora 18:39

    Cum fac si altii, bai „romanule”, ca n-ar fi Romania tara care sa inventeze votul la distanta.

    Tare frica va e, asa-i?

    Răspunde
     
   3. saba
    Noiembrie 12, 2014 la ora 04:40

    In cazurile speciale (surzi, orbi si alti infirmi/bolnavi cu drept de vot) se voteaza telefonic, renuntindu-se la .. confidentialitate. In orice caz, la ce foloseste secretismul in alegeri? Sa votez cu unul si sa declar pe la prieteni si colegi ca am votat cu altul? sau indiferent cu cine votez sa ma asigur de galetusa (sau chiar galetusE).

    Răspunde
     
  2. saba
   Noiembrie 12, 2014 la ora 04:31

   Adica, daca nu votez prin cprespondenta, sunt primitiv?

   Răspunde
    
 • ortansa
  Noiembrie 10, 2014 la ora 20:47

  eu cred ca titus corlatean si-a dat demisia obligat de stafful de campanie al lui ponta,au vazut ca nu e de gluma cu poporul totusi cand isi pune in cap ceva,nu este o demisie de onoare.daca era asa ceva si-o dadea pe 2 nov cand nimeni din mae nu a iesit la manifestanti

  Răspunde
   
 • Dan
  Noiembrie 10, 2014 la ora 20:43

  Moise,
  Imi cer scuze ca sunt oarecum pe langa subiect, insa incerc sa obtin o lamurire de la tine. Ai afirmat astazi la Europafm (cred ca te-am auzit pt. a doua oara) ca doar 30% din votantii cu pregatire sub medie au votat in primul tur. Daca ai date si timp sa-mi raspunzi, te rog, spune-mi ce procent din aceasta categorie de votanti au votat la europarlamentare. Am oarece dubii ca V. Ponta cu doar 30% din categoria sa principala de votanti a obtinut 40% din voturi.
  Multumesc anticipat !

  Răspunde
   
  1. Moise
   Noiembrie 10, 2014 la ora 23:44

   nu am la dispozitie un studiu similar celui ires, la europarlamentare.

   Răspunde
    
   1. Dan
    Noiembrie 11, 2014 la ora 09:15

    Multumesc oricum pt. raspuns.

    Răspunde
     
 • Kristina
  Noiembrie 10, 2014 la ora 20:23

  Domnul Guran,
  cu tot respectul dar sa nu ne departam prea mult de REALITATE !
  Atentie : NOI traim de 10 ani in democratia regimului Basescu !
  Basescu l_a facut prim ministru pe VICTOR PONTA.
  Circul mediatic la care am fost si suntem supusi in continuare ii apartine in EXCLUSIVITATE.
  sper sa nu stergeti commentul.
  La Europa fm nu ai nici o sansa sa exprimi vreo parere de genul acesta.
  Cat priveste diaspora:CATEGORIC ESTE DREPTUL DUMNEALOR LA VOT.
  Numai ca vedeti la TORINO(Italia exemplu)nu era sectie de votare nici in 2009.
  Si exemple mai pot da…
  Nu intreb,doar constat !
  sa va auzim sanatos domnule,
  la minte,la suflet,la trup
  nu de alta,sa ne calauziti si pe noi astia mai „slabi din fire”

  Răspunde
   
  1. C.
   Noiembrie 11, 2014 la ora 10:12

   Pe Ponta nu Basescu l-a ales ca prim-ministru, ci doar l-a numit din obligatia care ii revine in calitate de Presedinte, dupa ce Parlamentul (care e majoritar psd) l-a ales.

   Răspunde
    
   1. saba
    Noiembrie 12, 2014 la ora 02:53

    „Vă pot confirma faptul că Preşedintele ne-a spus pe 5 februarie seara despre ideea sa de a oferi funcţia de Prim-ministru lui Victor Ponta. Iar noi, cei din PDL, am acceptat această propunere, arătând că nu ne agăţăm de putere” (Elena Udrea)
    „ANI a confirmat dezvalurile facute de jurnalistii de la Evenimentul zilei privind incompatibilitatea primarul municipiului Sibiu, Klaus Johannis, cu functia de premier. Potrivit legii, acesta nu putea fi numit in timp de trei ani in nicio functie publica, deci nici in cea de prim-ministru pe care ar fi ocupat-o daca alianta PSD-PNL ar fi reusit sa-l impuna” (21.02.2013) – adica pina in 2016…
    Si articolul 103: presedintele desemneaza si parlamentu alege (50+1)

    Răspunde
     
    1. Kristina
     Noiembrie 12, 2014 la ora 13:26

     Multumesc @Saba !
     Nu am timp sa scriu in calculator,dar sa revin asupra commenturilor anterioare,
     Zilele trecute am primit o somatie de plata(titlu executoriu) de la ANAF,pentru o suma datorata de catre mine la stat.
     Printre altele scrie ceva de genul:daca nu platesti in termen de te paste inchisoarea.
     Fii sigur ca daca acea suma datorata de catre mine era corect somata,o plateam de mult!
     Fii sigur ca voi plati !pentru ca a te lupta cu statul chiar si pentru o cauza dreapta inseamna bani si nervi infinit mai multi !
     Dar faptul ca un OM CORECT care munceste 10-12 ore pe zi,care nu are decat o locuinta modesta,un automobil strict necesar si un copil in intretinere,IN OCHII STATULUI ROMAN ESTE UN PUSCARIAS LA FEL CA TOTI ORDINARII POLITICO-SECURISTI IMPUSI DE 25 DE ANI IN FRUNTEA TARII ASTEIA.
     Ti-am spus ca sunt o incapatanata din fire si originea nu imi permitea si nu imi permite sa plec de aici.
     NU VREAU SA PLEC EU !
     VREAU SA PLECE MAFIA ASTA SECURISTO-POLITICA DEFINITIV DIN TARA MEA !
     Solutia nu este Klaus o stim cu totii ,dar mai avem alt termen la alternativa?!

     Răspunde
      
     1. saba
      Noiembrie 13, 2014 la ora 19:33

      Multumesc pentru multumesc.
      Tot ce incerc este sa arat ca nu numai cei injurati sunt asa si pe dincolo, ci si cei care injura – cine pretinde corectitudine trebuie sa fie corect la rindul sau, asa se formeaza o societate normala, de jos pina sus.
      Si eu am chiar in prezent o alta aiureala, de data asta cu un credit card (pe care nici nu l-am folosit – a fost o conditie sa-mi repar acoperisul). Nu am probleme cu banii dar am un fix – nu-mi place sa platesc de doua ori acelasi lucru. Mi-au trimis sa le platesc un rest de cam 100 CD, la vreo 3 luni dupa ce am terminat de platit. Era vorba de o agentie de colectori (vatasei moderni, compania nu-si strica „renumele” cu maruntisuri). Le-am spus colectorilor ca am platit deja tot si am si dovada – m-au transmis la companie. Pe astia i-am dovedit ca au fost gresiti de 3 ori fata de mine si le-am cerut sa ma lase in pace – le-a fost tirsa sa recunoasca (cineva poate sa=-si piarda jobul) asa ca m-au maturat sub pres si m-au retransmis la colectori. Chestia m-a fiert – le-am spus colectorilor ca nu platesc de doua ori nici un cent, si le-am cerut sa ma dea in judecata (precizez ca este vorba de credit, chestie grea) si le-am promis ca vin la proces cu presa si nu cer despagubiri, decit desfacerea contractului de munca al vinovatului de la colector ca nu verifica dosarul la primire si al celui de la companie ca nu stie ce face. Acuma sunt in perioada legala de 6 luni de asteptare (ei inregistreaza discutia, cu data si ora), dupa care daca nu actioneaza (de la scuze nu ma astept, desi ar fi fost frumos), ramine sa ma pupe unde le spun eu.
      Apropo, stiti ca ciuperca este un parazit. Si stiti ca se dezvolta unde este umezeala – in Romania este „umezeala” iar afara cam „uscat”, mai sperati ca mafia respectiva va pleca? Pe aici avem niste spray-uri insecticide, „raid” – bune si la ciuperci. Dar altceva, chiar neasteptat de interesant. Zilele trecute descopar ca Universitatea unde a terminat fiica-mea, cauta un decan pentru o facultate (Stiinte Sociale) si ii arat fetitei – au sa angajeze un profesor si pe urma vor cauta alt profesor sa-l inlocuiasca, zic eu. Dar fiica-mea, cu un aer superior: decanul nu este necesar sa fie de meserie, poate sa vina din sectorul de afaceri sau politica – sa aibe relatii. N-am sa spun .. societate capitalista, ma rezum sa spun doar: Canada.

       
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Noiembrie 10, 2014 la ora 19:52

  Ba legile sunt de vina, pentru ca au portite.
  Daca spunea clar, pentru un ou iei 3 ani de puscarie, iar un pentru un bou iei 50, atunci nu mai ieseau aceste probleme.
  Dar asa ca furi un ou sau furi un bou faci puscarie. Adica cat, toata lumea fura un ou, nu un bou si vor doar 3 ani de puscarie.

  Partid unic, cu un conducator unic.
  VV Ponta Premier, deputat, VViitor presedinte si cetatean pe deasupra. 4 in 1 BOND.

  Singurii vinovati pentru ca legile sunt facute pentru a ascunde sistemul infractional si al proteja, sunt cetatenii pentru ca au tacut si nu si-au cerut si aparat drepturile.
  Fiecare s-a descurcat cum a putut, fie a emigrat iar acum SURPRIZA, tara nu mai este a noastra este a altora, ne desteptam dar cam tarziu.

  Iar cu taxe se intampla ce sustine majoritatea, Pensionarul voteaza cresterea taxelor pentru ca lui ii creste pensia.
  Asistatul social voteaza cresterea taxelor si impozitelor ca sa ii creasca si lui ajutorul si mai primeste si fonduri europene, tichetul cu faina, malai ulei.
  Simplu ca buna ziua. Ce nu inteleg unii de la democratie. Majoritatea decide. 3.300.000 de tickete.
  Ma intelege cineva?

  Răspunde
   
  1. saba
   Noiembrie 12, 2014 la ora 02:36

   „Singurii vinovati .. sunt cetatenii pentru ca au tacut si nu si-au cerut si aparat drepturile” – fara discutie.
   Cu „portitele legilor” cred ca este altfel. Legea este una (vorbesc la modul general, ca legile trebuiesc refacute si aprobate direct de popor – spun mereu) pentru toti. Interpretarea legii este, in general (iaresi) .. maiestria judecatorului de a-si folosi experienta sau de a urma „Ghidul legii…”, pentru fiecare lege in parte, exista unul. Portite, nu-i asa?

   Răspunde
    
 • Stelian
  Noiembrie 10, 2014 la ora 19:16

  Ziceam acum cateva luni ca eu n-as permite unui prim ministru sa candideze la presedintie si ca sistemul trebuie schimbat. Sistemul de legi. Spui Moise ca nu legile sunt de vina, ci oamenii. Eu cred ca nulte legi sunt vinovate, tocmai ca au fost facute de oameni cu interese, deci vinovati. Cine altcineva decat legea, ii permite primului ministru sa candideze? Cine altcineva decat legea ii permite sa abroge o lege pentru o perioada de timp prin OU, si multe altele? Legea desigur.

  Răspunde
   
  1. Ra
   Noiembrie 10, 2014 la ora 20:34

   Si eu am propus asta intr-o discutie dar au sarit toti pe mine ca propun legi prea radicale si usor de abuzat.

   Răspunde
    
   1. Stelian
    Noiembrie 11, 2014 la ora 01:11

    Pai eu zic sa o mai spunem.

    Răspunde
     
  2. saba
   Noiembrie 12, 2014 la ora 02:24

   Domnu Stelian, ati citit articolul 84?

   Răspunde
    
 • iulian blaga
  Noiembrie 10, 2014 la ora 19:10

  ce tot spuneti voi oameni buni de democratie? cine crede ca asta e democratie e ori naiv(nestiutor) ori voit incapatanat! pai ma apuca disperarea cand ma gandesc ca platim o sumedenie de taxe,impozite etc pe care „statul” le cheltuie oricum numai nu in interesul celor ce le platesc?! asta nu va pune semne de intrebare cu privire la utilitatea „statului de drept”? ce putem face, si anume sa iesim in strada,sa facem greva fiscala,sa se implice intelectualitatea in viata politica si nu toate scursurile,ei bine NU FACEM! stam ca cretinii in case si ne plangem cat de rau e!ei bine ASA NE TREBUIE!

  Răspunde
   
 • mihaix
  Noiembrie 10, 2014 la ora 19:08

  Oricum realitatea este ca Melescanu nu va face nimic, demisia a fost pt a trage de timp.
  Daca infiinteaza noi sectii, e clar ca alegerile vor fi anulate, asa daca se plange lumea, o sa zica ca ei le-au oferit sansa de a vota, ca au venit ei tarziu , e problema lor.
  Si chiar daca vor depune plangere la CCr cu dovezi ca nu aveau cum sa voteze, nu vor castiga. Plus ca CCR e politic, daca iese Ponta nu se va risca.
  Asta e Romania…

  Răspunde
   
 • mihaix
  Noiembrie 10, 2014 la ora 19:05

  Dar noi Autoritate electorala avem ? Ca ei trebuie sa decida asemenea chestiuni ?
  Oricum Iliescovici, inca are bilet in alb de a trai in afara puscariei de la Basescu. Altfel era de mult in inchisoare, dupa cum merita pt genocid, sau crime impotriva umanitatii.

  Răspunde
   
 • Claudiu Milea
  Noiembrie 10, 2014 la ora 19:00

  Salut,
  Am pornit o petitie pentru verificarea listelor suplimentare.
  Va rog sa semnati si sa o dati mai departe.

  http://www.avaaz.org/ro/petition/Biroul_Electoral_Central_Sala_Palatului_Ion_Campineanu_Nr2_Bucuresti_Verificarea_listelor_suplimentare_ale_alegerilor_Pr/?nfFlKbb

  Multumesc.

  Răspunde
   
  1. Ra
   Noiembrie 10, 2014 la ora 20:35

   N-a zis Blaga ca le vor verifica ei?

   Răspunde
    
  2. saba
   Noiembrie 12, 2014 la ora 02:13

   „Liviu Dragnea: Am cerut verificarea listelor suplimentare, sunt suspiciuni de turism electoral, in special in Ardeal”.
   Orice initiativa demonstreaza interes, deci este buna. Nu vad rostul unor explicatii, este dreptul electoratului sa ceara asemenea verificari, si autoritatile se conforma. Intrebarea este daca sunt credibile si nu necesita un .. supra-control (si asta nu-i chestia cu „nasul”).
   Acuma, daca 3.65% creeaza suspiciuni de frauda atunci 7.93% (din 2009 cu care va comparati) ce au creeat? Adica, cineva care se ghideaza dupa asemenea criterii („in comparatie cu” sau „nu sunt justificate aceste „excese”), poate fi credibil in rol de .. supra-control?
   In Canada, deoarece sunt oferite INAINTE de data votului oficial posibilitati de a se vota prin telefon sau cu urna mobila (la domiciliu), inteleg ca votul acestui electorat „special” (deci nu turistic) este centralizat si respectivii retrasi de pe listele de votare – nu exista votare multipla. Chestie de sistem…

   Răspunde
    
 • alexandru b
  Noiembrie 10, 2014 la ora 18:56

  pt toti acei oameni care inca mai au rabdare sa citeasca comentarii. in buna credinta. vreau sa intreb un singur lucru.

  ce e inneregula cu acesti oameni care vroiau ca iliescu sa le rezolve toate problemele ever?

  ce e in neregula cu cei mai guralivi care il detesta cel mai tare?

  ca vroiau sa fie salvati. si el… nu i-a salvat. ce spune asta? ca-s probabil cei mai comunisti. dar comunisti reali ca idiologie. sunt probabil cei mai basisti, si cei mai apropiati de metodele lui mccarthy.

  welcome to the internet. i’ve had time to research shit.

  Răspunde
   
  1. Mira
   Noiembrie 10, 2014 la ora 19:45

   Da, sigur, suntem „comunisti” ca avem pretentii de la presedintele, guvernul si parlamentarii nostri… Sper ca-ti dai seama de absurdul mesajului tau, alexandru b sau cum te-o fi chemand.

   Răspunde
    
   1. Dragotoiu Mihail
    Noiembrie 11, 2014 la ora 10:08

    E probabil unul din cei 80% care l-au votat pe Iliescu in 90 🙂

    Răspunde
     
    1. saba
     Noiembrie 12, 2014 la ora 01:42

     superficial

     Răspunde
      
   2. saba
    Noiembrie 12, 2014 la ora 01:41

    Cind aveti vre-o pretentie de la un servitor („civil servant or public servant”), asta este SI presedintele, si nu sunteti multumita, ramineti cu pretentia sau schimbati servitorul. Care este legatura cu comunismul sau cu capitalismul sau cine stie ce alta aiureala?

    Răspunde
     
 • delia
  Noiembrie 10, 2014 la ora 18:55

  Adevarat graiesti. Eu insa sunt in Germania si nu pot vedea inregistrarea emisiunii de joi. Cica in zona asta nu se poate viziona. Sunt din Severin ca si tine. Din pacate nu am fost prea razbatatoare si am ajuns pe aici. Parca puteam vedea emisiunea de oriunde, sau ma insel

  Răspunde
   
  1. saba
   Noiembrie 12, 2014 la ora 01:33

   Se poate vedea de oriunde, vorbitiu cu furnizorul de cablu sau … farfurie.

   Răspunde
    
 • golan
  Noiembrie 10, 2014 la ora 18:47

  eh, democractie sa fie, dar sa stim si noi…

  Răspunde
   
 • Hector
  Noiembrie 10, 2014 la ora 18:33

  Error 404 este o eroare standard de web (HTML) sa fie vreo corelare ascunsa intre poza si problemele acestea democratice care nu pot sau nu tin pasul cu tehnologia?

  Răspunde
   
  1. @hector
   Noiembrie 10, 2014 la ora 19:19

   @hector, daca taceai, filozof ramaneai. Daca tot nu stii nimic, 404 nu e o eroare, e un geader http, nu html, care comunica un status al actiunii intreprinse. nu este exclusiv html…

   Răspunde
    
   1. saba
    Noiembrie 12, 2014 la ora 01:28

    „the client was able to communicate with a given server, but the server could not find what was requested” – adica, in context: nu a fost gasita democratia, dar, intreb: s-a comunicat cu … serverul corect?

    Răspunde
     
 • Da
  Noiembrie 10, 2014 la ora 18:32

  Iliescu nu e de vina si prostii care l-au votat, nimeni nu isi asuma acum, populatia e la fel ca politiciienii si sunt sigur ca sunt multi aici care l-au votat dar ca tot romanul e mereu vina altcuiva.

  Răspunde
   
 • ernesto
  Noiembrie 10, 2014 la ora 18:32

  ”Dar n-ar fi mai bine ca un premier să nu poată fi şi candidat? Să se suspende din funcţie, să lase un ministru de stat sau pe oricine altcineva să le organizeze, dacă el, premierul candidează?” – Chiar așa, cum se face că NIMENI nu a observat CONFLICTUL DE INTERESE URIAȘ dintre prim-ministrul în funcție VV Ponta și candidatul la președinție VV Ponta care dispune după bunul plac de resurse publice uriașe pentru un interes cât se poate de direct și de personal? Chiar atât de bananieră a ajuns România?

  Răspunde
   
  1. Moise
   Noiembrie 10, 2014 la ora 23:50

   nu e primul. isarescu in 2000, nastase in 2004

   Răspunde
    
   1. saba
    Noiembrie 12, 2014 la ora 01:16

    Domnu Guran, de fapt care este conflictul?
    „În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată” – in timpul mandatului, nu in timpul alegerilor, sau gresesc.

    Răspunde
     
 • alexandru b
  Noiembrie 10, 2014 la ora 18:15

  nu inteleg. exista o democratie corecta? sau una incorecta dar care trebuie adoptata ca ala e modelul?

  nu toate democratiile sunt originale?

  sau care parte originala e wrong. sigur, toate au mai fost incercate, dar cine naiba are timp sa studieze? cand poate sa traiasca pe propria piele?

  de exemplu asta cu comunistii. cine s-a uitat vreodata ce au facut altii… cu comunistii. ca comunisti au fost. peste tot. si americanii au facut cu comunistii. huh. ce? te intreb. nu stii. :))

  si englezii au facut. ce? nu stii. si francezii. si germanii. si toti ceilalti. si nu stii nici rusii ce au facut. nu stie nimeni nimic. dar daca ii intrebi, ei se bat cu cuministii. cum? nu stiu nici ei :))

  Răspunde
   
 • AndreiM
  Noiembrie 10, 2014 la ora 18:13

  Eu, daca as fi fost presedinte, nu l-as fi numit pe Melescanu si l-as fi lasat pe Ponta interimar. Atunci sa vezi distractie….

  Răspunde
   
  1. saba
   Noiembrie 12, 2014 la ora 01:10

   Asa-i domnule. Il uitai pe Teodor Melescanu – succes domnule ministru, am incredere in dumneata!!!

   Răspunde
    
 • Cetateanul Surmenat
  Noiembrie 10, 2014 la ora 18:10

  Cata dreptate! Mi-ar crapa obrazul de rusine daca as fi intr-o asemenea situatie…

  Răspunde
   
 • consternatul
  Noiembrie 10, 2014 la ora 18:04

  E trist bă Moise, tare trist!

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase