O retragere glorioasă e mai bună decât o înfrângere cu beneficii

alegeri-kid-blog

de Moise Guran

Trebuie că doamna Elena Udrea este cam dezamăgită după ultimele evenimente, probabil şi pentru dezvăluirile procurorilor în cazul Microsoft şi traficul de influenţă făcut de fostul său soţ, dar şi pentru că preşedintele Traian Băsescu, cel mai important susţinător al său, a declarat cu subiect şi predicat faptul că nu crede în şansele acesteia la preşedinţie. (Nu e ca şi cum nu v-aş fi avertizat din august)

Băsescu a mărturisit clar că tot ceea ce îl interesează de la candidatura Elenei Udrea este propulsarea partidului în care viitorul fost preşedinte se va înscrie a doua zi după ce va fi revenit la civilie.

Momentul este unul critic şi important, pentru că Elena Udrea este, într-adevăr, mult mai inteligentă decât alte marionete ale actualului preşedinte. De fapt, deşi este soldatul perfect şi singurul în care Traian Băsescu mai are încredere, deprinzând cu timpul arta păpuşeritului de la marele său Maestru, Elena Udrea va sfârşi, în mod inevitabil, prin a-l întrece pe acesta. (Sau, ca să reformulez, sfârşitul politic al lui Traian Băsescu va veni abia atunci când Elena Udrea şi doar ea îi va da lovitura fatală. Dar, sincer, nu prea mă interesează soarta celor doi, căci eu nu cred că vor mai juca un rol important în soarta ţării noastre.)

Desigur acesta este deocamdată un scenariu SF, dar azi el este mai apropiat decât era acum patru ani. Pe atunci lumea îl acuza pe Emil Boc, prim-ministru al ţării noastre că nu este decât o marionetă a lui Traian Băsescu, dar cei care ştiu mai în detaliu funcţionarea guvernului Boc ar putea să povestească, de exemplu, faptul că nici ministrul de Finanţe, nici Emil Boc nu aveau, cu adevărat, ultimul cuvânt în privinţa alocării fondurilor. Îl avea ministrul Dezvoltării de atunci, Elena Udrea. Atenţie, este acelaşi guvern în care Dorin Cocoş, soţul de atunci al doamnei, punea miniştri precum Gabriel Sandu, pentru a-i folosi ca pe unelte, apoi, la licitaţii de sute de milioane de dolari.

Dar să venim într-un prezent care, din nou, pare că nu mai are răbdare. Se scurge contra cronometru către un soi de catastrofă tipic românească, una care sigur nu ne va omorî, dar nici nu exclud posibilitatea să ne arunce câţiva ani, înapoi în timp. Adevărata problemă, acum, este faptul că, deşi Traian Băsescu recunoaşte că lansarea candidatului Elena Udrea n-a avut drept scop decât promovarea partidului (cursa pentru Cotroceni fiind doar o platformă de marketing electoral) deşi, probabil şi Traian Băsescu, şi Elena Udrea sunt suficient de inteligenţi, niciunuia dintre ei nu pare să-i pese de faptul că marele beneficiar al exerciţiului lor de imagine este Victor Ponta.

Premierul a avut pretextul perfect, în această campanie, pentru a nu mai vorbi despre cum a gestionat ţara, ci pentru a-şi canaliza energiile în aţâţarea celor destui care, pur şi simplu, îl urăsc pe Băsescu.

Ponta chiar a ridicat miza, asociindu-i şi pe Macovei, şi pe Iohannis unui Traian Băsescu, uite, implicat în campanie, ba chiar – între cele două tururi de scrutin, este deja previzibil – va smulge şi câteva procente de la electoratul de dreapta, anunţând public numirea lui Călin Popescu Tăriceanu în locul său, premier la Palatul Victoria.

Făcută ţăndări de aventura politică “Udrea la preşedinţie”, Dreapta veritabilă va pierde alegerile, ba chiar va pierde şi Opoziţia, căci, vă mai amintiţi, tot ceea ce doreşte tandemul Udrea-Băsescu este o poziţionare de lider anti-Ponta în următorii doi ani, pentru a putea câştiga alegerile din 2016. (Asta dacă nu cumva Elena Udrea va considera că, până atunci, ea ar putea fi un premier mai bun decât Traian Băsescu, Maestrul ce trebuie, firesc, depăşit.)

Dar acestea sunt detalii. Întrebarea, acum, este dacă acest joc a meritat. Dacă filmul ăsta care îl va face pe Victor Ponta preşedinte, lăsând întreaga putere unei găşti care probabil va scoate dinţii DNA-ului, nu e cumva un preţ cam mare pentru resuscitarea omului politic Traian Băsescu?

Acum, după ce nu mai e niciun dubiu că DNA-ul intră şi în ai lor ca în brânză, vă spun sincer că nu mai înţeleg care este diferenţa între Elena Udrea şi Victor Ponta. Dacă aş fi Elena Udrea, aş profita de reţinerea lui Dorin Cocoş pentru a mă retrage din cursa electorală.

O retragere glorioasă e mai bună decât o înfrângere cu beneficii şi fără scrupule.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

36 răspunsuri la O retragere glorioasă e mai bună decât o înfrângere cu beneficii

 • Pingback: Statul nostru și mafiile sale | Biziday
 • mihai
  Noiembrie 1, 2014 la ora 00:58

  daca a ales sa atace serviciile inseamna ca va avea o lupta dura de dus. Eu cred totusi ca basescu s-a camuflat bine si protejeaza adevaratul candidat. Nu ajuta cu nimic sustinerea sa si un eventual atac asupra protejatului din partea serviciilor dusmane o ataca pe Elena care oricum n-are sanse dupa cum o spune bine. Joaca foarte bine Basescu pentru ca stie ca punandu-se cu serviciile altfel n-ai sansa.

  Răspunde
   
 • saba
  Octombrie 31, 2014 la ora 00:06

  12

  Răspunde
   
 • petru sumanaru
  Octombrie 30, 2014 la ora 12:10

  Bravo Moise! Am crezut ca te vor scoate de la TVR1,dar cred ca mai sunt si capete luminate.I-mi place foarte mult BIZYDAY>Tine-o tot asa.Salutari de la un fost marinar granicer din SAN SEVERINO!de prin anii 79 cand faceam instructie pe terenul de sport de la „TRAIAN”

  Răspunde
   
 • Florin
  Octombrie 30, 2014 la ora 07:19

  Nu eram hotarat sa fac vreun comentariu, dar un articol de ziar m-a facut sa ma rasgandesc(a nu se citi Tariceanu). Astfel, Moise pun urmatoarea intrebare : Stii ce i-mi place cel mai mult la poporul roman ? I-ti spun eu, IPOCRIZIA. Si, acum sa spun despre ce este vorba. Citeam despre admiterea in principiu (am verificat si in portal just, deci este adevarata) a contestatiei in anulare la condamnarea lui Voiculescu. Si ce sa vezi, unul dintre judecatori este Viorica Costiniu, celebra sotie a condamnatului penal Costiniu de ICCJ. Si acum ipocrizia, daca sotia lui Costiniu nu „a avut treba cu afacerile sotului” si poate judeca dosarele DNA-ului, de ce ar avea treaba Udrea cu afacerile sotului ? O sa spui ca nu este acelasi lucru, dar din pacate este. De ce ? pentru ca tot ce este mare se sprijina pe lucruri marunte si atunci degeaba ai un varf bun daca baza se prabuseste la prima adiere.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Octombrie 29, 2014 la ora 17:43

  Superba emisiunea de astazi de la EUROPA FM.
  Are multa dreptate domnul VLAD, 200.000 de oameni iesiti in strada inseamna 1% din populatia Romaniei, au fost mai multi oameni la Mare.
  Fara 5 .000.000 de romani in strada nu avem nici macar o sansa, iar speranta va muri in primavara 2015.
  Avem un test in aceasta toamna si iarna, daca nu-l trecem vom disparea ca natie in urmatorii ani.
  Fuga nu este solutia.
  Capul plecat nu mai este o solutie.
  Trage singur concluzia.

  Răspunde
   
 • Andrey
  Octombrie 29, 2014 la ora 16:46

  Haha, misto analiza, domnule Guran! Ce ziceti insa de zvonurile potrivit carora Base, Ponta si Lenutza fac blat ca sa nu iasa liberalii+pedelistii ?

  Răspunde
   
 • ion
  Octombrie 29, 2014 la ora 16:17

  .
  Săptămâna acesta președintele a clarificat situația candidatului PMP. în Week-end-ul acesta E. Undrea și dacă nu mă înșel E. Boc au luat masa cu Președintele, s-a clarificat cu PMP-ul, poate nu întâmplător au arestat ”afaceriștii” Microsoft și poate mai urmează ceva.Toate se leagă trebuie doar să le așezi.Doar jurnaliști nu le așează pe hârtie,sau nu vor? Oricum din acestă cauză v-om avea un efect, un bun strateg poate să anticipeze unele mișcări.
  În momentul de față nimeni nu vrea să se asocieze cu T Băsescu ,așa pare acum ca nu mai are nimic de spus președintele,dar eu cred că dacă V.Ponta câștigă s-ar putea să asistăm la o ”reîncărcare” a sa.
  Inflația candidaților de dreapta are ca strategie (zic eu) atragerea unui număr cât mai mare de votanți pasivi din bazinul de dreapta, atât pentru K. Iohannis cât și pentru V Ponta.Sa observat mai multă mișcare la cei cu scor mai mic, cei mari au în spate oricum mașinăria partidului.Cine este arhitectul acestei construcții? Actori din acestă campanie electorală au fost distribuiți de prin 2012 .
  Este o strategie inteligentă în comparație cu a PSD -ului care după cum ne-a obișnuit merge pe manipulare , pomană și disponibilitatea banilor publici.
  Ce este cu adevărat enervant ( cel puțin pentru mine )este lipsa prezenței candidaților din spațiul în care ne mișcăm noi , este o beznă orbitoare.De ce fac asta?De ce nu găsesc mijloace să coboare în mulțime, să caute să se facă înțeleși să fie priviți ca lideri.

  Răspunde
   
 • allenatore
  Octombrie 29, 2014 la ora 13:41

  un votant de dreapta nu pune botul la faza cu tariceanu prim ministru

  Răspunde
   
 • Constantin
  Octombrie 29, 2014 la ora 13:28

  Remarcabil, dupa parer mea, actul artistic vasilian: dl Basescu arata chiar bine cu barba si mustata; nu se poate spune acelasi lucru despre imaginea reala a domniei sale. Cted va nu exista motive reale de dezamagire pentru doamna Udrea atat timp cat, chiar daca nu le place tuturor acest lucru, si-a atins obiectivele. Detasarea de „ex” s-a petrecut odata cu divortul, posibil planuit. Faptul ca propulsarea PMP a fost obiectivul principal de marketing politic, desi pare cinic, este o dovada de realism. Sustinerea populara pentru PSD si Ponta este atat de consistenta (asa dupa cum am scris in mai multe randuri) , incat preluarea puterii depline fe catre acestia este inevitabila. Dreapta nu are nicio sansa , cu sau fara d-na Udrea in cursa electorala. Schimbarea majoritatii parlamentare pe baza modificarii optiunilor electoratului nu poate avea loc decat in urma unei guvernari PSD cu un presedinte PSD . Adica, dupa ce vor avea puterea absoluta si va fi uitata „greaua mostenire basista” . Emasculatea DNA va probabil impiedicata de partenerii externi, dar nu este exclus sa i se puna lesa. Asa se face politca, iar d-na Udrea priveste catre viitor ca un adevarat politician. Nu pot, insa, sa nu fiu de acord cu dl. Moise atunci cand se refera la forta politica a Elenei Udrea si la anvergura pe care o poate ave PMP peste ani. Probabil ca formatiunile politice de dreapta ar trebui sa se coaguleze in jurul unei personalitati putenice ( nu stiu daca dl Iohannis este cel mai potrivit) si sa priveasca realist catre 2016.

  Răspunde
   
 • Ioan
  Octombrie 29, 2014 la ora 12:30

  Marele castig de la aceste alegeri este ca scapam de marinarul cu zambet a proasta, la pachet cu vampa ieftina .Si mai scapam de ESCU . Diaconescu nu ne sperie.Adio marinare du-te vanat !

  Răspunde
   
 • Vasile
  Octombrie 29, 2014 la ora 12:16

  Dan esti varza.Chiar si uman.Nu te pricepi.Stai jos boule ai nota 4. Cat de carismatica ti se pare Angela Merkel ? In Romania nu ar fi avut nici o sansa cu asemenea libidinosi. Eu sunt din Banat, am trait impreuna cu nemti , unguri , sarbi , vad lucrurile altfel . Pe mine nu ma sperie un nume de neamt . Pe tine curentatule da.Prefer un neamt care vorbeste rar , putin si bine decat un curentat ca tine , mult si prost.

  Răspunde
   
 • daniel
  Octombrie 29, 2014 la ora 10:55

  Toti sunt legati in lantul slabiciunilor

  Răspunde
   
 • Cris
  Octombrie 29, 2014 la ora 10:39

  Escrocul de Viorel trebuia sa-si asume bugetul pana la ora actuala… Acolo scrie clar ce se intampla la anul.

  Tampitii, care se duc la vot, nu ar trebui sa voteze fara sa vada ce le rezerva bugetul.

  Răspunde
   
 • Cris
  Octombrie 29, 2014 la ora 09:33

  Este penibil ca, dupa o perioada sinistra si jenanta pentru Romania, reprezentata de cuplul Basescu-Udreaj sa trebuiasca sa ne obisnuim cu Victor Viorel Ponta (un altfel de Adrian Nastase).

  Pur si simplul nu face banii acest candidat, iar ceilalti sunt acolo doar pentru joc de glezne.

  Răspunde
   
 • Parere
  Octombrie 29, 2014 la ora 00:13

  Plus daca aveti putin timp poate va documentati intre timp cu privire la doctrine si mai ales sa vedeti ce inseamna stat social – cum sunt mai toate statele EU mai putin Romania… Dar pentru dumeavoastra toate acestea sunt pomeni electrorale… Cam greu sa intelegeti aceste lucruri din Romania….

  Răspunde
   
 • Parere
  Octombrie 29, 2014 la ora 00:08

  Sper ca in sfarsit ati inteles si dumeavoastra intr-un final care este miza in politica romaneasca! Banul public… In Romania domnule Guran nu exista culoare politica, toti sunt acolo din interes… Poate pe viitor veti fii mai atent cui veti aduce osanale… Mai asteptati ceva timp sa mai aseze lucurile la ICCJ si la DNA si veti vedea in Romania un adevarat camp de macel… Mai aveti putintica rabdare sa iasa si domul Videanu cu interceptari realizate de SRI prin 2007, domnul Blaga prin 2009, etc etc…

  Răspunde
   
 • Alex
  Octombrie 28, 2014 la ora 23:51

  Traiasca artistul Vasile!

  Răspunde
   
  1. Cesar
   Decembrie 20, 2015 la ora 20:03

   cuvant e mobil , nu ? Deci un mare fas biletul, ma miram sa fie Tariceanu chiar atat de cauacpn sa scrie te rog sa aranjezi , sau ceva asemanator.Ce, domne, omul s-a referit ca vrea sa se asigure daca lucrurile sunt facute in mod legal! :)Era mai linistit daca stia ca insusi presedintele vegheaza la corectitudinea procedurilor.Se poate pune si asa cinic problema, nu ? Mi se pare clar. 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

   Răspunde
    
 • Tiberius
  Octombrie 28, 2014 la ora 21:56

  In mare, de acord. Cu o exceptie: Victor Ponta va pierde rusinos alegerile. Deja in sondaje a scazut diferenta dintre el si Johannis, iar pentru turul doi sunt la egalitate. Plus ca nu se stie ce mai apare intre tururi, poate avem noroc de o interceptare intre Ponta si „tata socru”.

  Răspunde
   
 • N!ck
  Octombrie 28, 2014 la ora 21:33

  Dupa ce Basescu si-a batut joc de noi „urandu-ne” ‘Sa traiti bine!’ urmeaza Ponta cu „sistemul”…
  Va mai amintiti in 2009 cand Ponta a spus ca „la ei sistemul a functionat mai bine” Cum care sistem? „Sistemul de furt si de fraudare si de cumparare a voturilor”…

  Răspunde
   
 • Cris
  Octombrie 28, 2014 la ora 21:28

  Nici in cele mai negre vise, un om normal la cap nu si-ar fi inchipuit ca fufa lu’ Basescu va candida la cea mai importanta functie in stat.

  Asta arata clar ce popor primitiv de babuini suntem, daca avem asa personaje pe buletinele de vot.

  Răspunde
   
 • Morrissey
  Octombrie 28, 2014 la ora 21:13

  Hm.. mai vedem , asta cu desemnarea lui Tariceanu ca viitor premier..
  EADS-ul e pe teava….

  Ca venii vorba: ultima „poanta”: stiti cum se alinta procurorii DNA? „Inchide-l tu…Nuuu, inchide-l tuuu…”

  Răspunde
   
 • alx
  Octombrie 28, 2014 la ora 21:07

  Papusa blonda trecuta bine de prima tinerete :-)Cum sa o votez cand singurul lucru care imi inspira e ca fustele scurte ajuta in cariera. Honey, se poate si altfel 🙂

  Răspunde
   
 • Dan
  Octombrie 28, 2014 la ora 20:49

  Aveti o obsesie cei ce-l sustineti pe Yohannis in a-l ataca pe Basescu, nu pe Ponta. Si ii tot dati ca Basescu face si drege si etc si de asta nu are dl primar sanse.
  Problema e mult mai simpla: dl Yohannis nu este bun ca si candidat, nu are carisma, nu are sanse reale din punct de vedere uman. Macar dl Constantinescu juca un rol de actor invatat pe dinafara pt a avea prestanta, dl primar e pur si simplu nepotrivit. Deci voi- sustinatorii lui sunteti de vina fiindca nu are sanse, pur si simplu nu se vede un avenir cu el ca si candidat.

  Răspunde
   
  1. Da
   Octombrie 29, 2014 la ora 02:37

   Da ca Iliescu avea cine stie ce carisma, pe mine ma intereseaza sa fie un om integru, care apara justitia si garanteaza parcursul occidental. As vota si o pl bleaga decat Ponta.

   Răspunde
    
 • Cris
  Octombrie 28, 2014 la ora 20:41

  Raman la parerea mea ca aceste alegeri NU sunt in beneficiul democratiei si, pana nu se schimba cu totul oamenii actuali, ar trebui ocupate sectiile de votare si impiedicat votul care perpetueaza, de fapt, raul in Romania.

  Răspunde
   
 • Impu'
  Octombrie 28, 2014 la ora 20:12

  De fostii soti. Niro si Cocos.

  Răspunde
   
 • N.Cluj
  Octombrie 28, 2014 la ora 18:45

  Moise, din acest articol lipseste claritatea. Defapt ii un articol slab. Sorry.

  Răspunde
   
  1. PUIU DE CHIABUR
   Octombrie 28, 2014 la ora 21:34

   De asta se vrea presedinte , monarhia ar fi luat painea de la gura comentatorilor politici si jurnalistilor , mai buni , mai slabi sau acoperiti .

   Răspunde
    
   1. saba
    Octombrie 29, 2014 la ora 18:43

    „monarhia ar fi luat painea de la gura..” – chestia asta nu mai este buna nici ca poanta. Facind abstractie de „monarhii” la care va referiti, incercati sa ramineti in realitate, cel putin ca sa nu dezamagiti.

    Răspunde
     
    1. PUIU DE CHIABUR
     Octombrie 29, 2014 la ora 20:13

     Suport aceasta realitate din 1990.In 2000 , cand a trebui sa aleg intre Iliescu si Vadim NU am fost la vot desi Doina Cornea a sfatuit sa alegem pe Iliescu . De atunci pentru mine ADIO REPUBLICA .Daca nu noi , copiii nostri vor reconstrui REGATUL .Sunt convins .

     Răspunde
      
    2. PUIU DE CHIABUR
     Octombrie 30, 2014 la ora 08:42

     Prefer ”balurile si sindrofiile ” la vadere decat scandalurile de coruptie din spatele acoperit al institutiei semiprezidentiale.Hrebenciuc este pionierul intarziat si tolerat de ILIESCU iar dintre Mircea Basescu si Dorin Cocos, nici nu stiu ce sa aleg , care a dat o lovitura mai puternica demnitatii institutiei prezidentiale .

     Răspunde
      
     1. saba
      Octombrie 31, 2014 la ora 00:14

      V-as sustine cu draga inima daca ati fi pe o insula numai cu familia regala. Din pacate, sunteti unde sunteti si nu-i diferenta intre o tara si alta. In general cind nu este de ales, schimbi magazinul sau „intorci foaia”.

       
 • Cris
  Octombrie 28, 2014 la ora 18:09

  Pe Tatucul Basescu il paste penitenciarul Rahova in toate ipostazele in care un om profund las si alunecos, precum Victor Ponta, nu va impiedica acest lucru.

  Răspunde
   
 • Da
  Octombrie 28, 2014 la ora 18:01

  Nu cred ca Ponta ar fi vorbit de gestionarea tarii daca nu era Udrea, iar electoratul lui oricum inghite orice.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase