Cum să nu mori de foame, călare pe un munte de bani

plan de buget

de Moise Guran

Deşi mi-e foarte clar că cei care consideră deja încheiată cursa electorală comit o nătângie strategică, trebuie să recunosc faptul că domnul Vanghelie are şi el dreptatea lui. Există viaţă şi după alegeri, indiferent cine le câştigă. Mai este cineva care pare să îşi mai facă de asemenea planuri pentru epoca post-Victor şi acela este discretul ministru al Bugetului, Darius Vâlcov, dacă aţi auzit de el.

În aceste zile agitate, cu spioni şi interceptări, România s-a împrumutat 1,5 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale, la cea mai mică dobândă pentru un termen atât de lung – statul a obţinut 2,9% la 10 ani, ceea ce nu e de ici de colo. Spun că cineva face, totuşi, planuri pentru că, teoretic, ministerul de Finanţe nu avea nevoie de aceşti bani. Ei se duc într-o rezervă bugetară care era, oricum, consistentă şi care, de azi, atinge 6 miliarde de euro, deci cam de două-trei ori mai mare decât a reuşit, anul acesta, statul român să investească în economie.

Problema cu banii respectivi este că ei nu pot ajunge în pomeni electorale, fără să umfle deficitul, iar dacă nu sunt folosiţi inteligent, mai bine nu-i foloseşti, că îndatorezi ţara degeaba.

Deşi, în mod ilegal, guvernul Ponta a amânat prezentarea Legii Bugetului pe 2015, deşi chiar Vâlcov s-a jurat că nu trimite în Parlament niciun buget, eu cred că îşi fac, totuşi, planuri. Şi probabil şi le fac altfel decât în perioada asta electorală, în care au omorât investiţiile ca să dea pomeni.

Poate sunt eu un optimist incurabil, dar mi se pare că mai există o şansă de a evita recesiunea, utilizând exact această uriaşă rezervă bugetară.

Ideea e că o poţi folosi pe ce vrei, dar, ca să nu ajungă în deficit, banii trebuie să se întoarcă în rezervă până la finalul exerciţiului bugetar. Adică, de exemplu, dacă dai drumul la bani din rezervă în economie de la 1 ianuarie 2015, ei trebuie să se întoarcă în rezervă până pe 25 ianuarie 2016.

Dacă trimiţi banii în pomeni, ei n-au cum să se mai întoarcă. Nu se mai întorc chiar toţi, nici dacă faci investiţii şi locuri de muncă, dar dacă îţi alegi cu grijă domeniile şi calitatea investiţiilor, ba chiar dacă îi foloseşti ca să cofinanţezi investiţii pe fonduri europene care nu implică însă importuri, atunci ai mari şanse să aduci la buget mai mulţi bani decât ai investit şi, mai important, să creezi locuri de muncă şi valoare adăugată. Valoarea adăugată se duce direct în creşterea economică, iar asta, pe mecanismul MTO, îţi dă posibilitatea să măreşti, legal, deficitul.

Dar e greu şi, presupunând că cineva ar vrea, nici nu prea avem cu cine să facem astfel de inginerii bugetare. Iau un exemplu pur teoretic – să presupunem că statul decide să facă o autostradă de la Piteşti la Sibiu. Dacă o face în cinci ani, s-ar putea să coste cu 10% mai puţin decât dacă o face într-un an. Dacă, însă, o împarte în zece tronsoane de câte zece kilometri şi dă drumul concomitent la toate odată, abia atunci se pune în mişcare mecanismul de care vorbeam.

Îndrăznesc să sper că se va găsi cineva care să le explice aceste lucruri guvernanţilor noştri. Altfel, vorba unui alt clasic în viaţă şi încă în libertate, suntem cu toţii be…ţi!

 

stiri verificate

Comentarii prin facebook

19 răspunsuri la Cum să nu mori de foame, călare pe un munte de bani

 • Pingback: Romania nu are bani – o vesnica scuza pentru taxare excesiva? | Lupul Dacic
 • Radu
  Octombrie 23, 2014 la ora 22:21

  Mai in gluma, mai in serios – probabil se pregatesc sa intre la puscarie in grupuri mari iar obrazul subtire cu cheltuiala se tine!! :))

  Răspunde
   
 • Andreia
  Octombrie 23, 2014 la ora 14:23

  Pacat ca majoritatea banilor din Romania se duc pe alte lucruri, gen camapanii electorale si mite politice. E normal ca sumele sa fie asa de mici epntru un salariu nici macar mediu pentru o familie care vrea sa traiasca decent si frumos fara sa deranjeze pe nimeni !

  Răspunde
   
 • Mediere penal
  Octombrie 23, 2014 la ora 09:53

  Daca nu s-ar duce in pomeni ? De unde speranta asta ? :)))

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Octombrie 23, 2014 la ora 08:24

  Bine , Moise Guran a spus asta dar nu in aceeasi propozitie, sau context cu ideea de munca ca esenta a capitalismului.

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Octombrie 23, 2014 la ora 08:23

  Sunt in mare parte, pe aceeasi lungime de unda cu Moise. Dar sunt si exceptii. El spune ca esenta capitalismului este munca. Eu nu sunt cu totul de acord, pentru ca mai trebuie adaugat ceva, esenta este munca facuta cu cap, scopul ultim nu e sa muncim mai mult ci mai putin cu rezultate mai bune. Pentru asta e nevoie de invoatie, pentru asta de investitii, pentru asta de capital. Scopul este eficienta nu munca in sine. Pentru ca degeaba investim in autostrazi care nu duc nicaieri, sau aparatura care nu fac nimic, trebuie ca investitiile sa aibe o utilitate alta decat aceea de a da de lucru la producerea lor.

  Răspunde
   
  1. Cris
   Octombrie 23, 2014 la ora 10:40

   Nu dragule. Esenta capitalismului este profitul, adica ceea ce iti ramane dupa ce iti acoperi cheltuielile, altfel risti sa muncesti ca boul, cum fac majoritatea romanilor.

   Răspunde
    
   1. Catalin ( CTL )
    Octombrie 23, 2014 la ora 17:11

    Eficienta = profit. Nu poti spune ca esti eficient daca mergi in pierdere. La asta ma refeream.

    Răspunde
     
 • Catalin ( CTL )
  Octombrie 23, 2014 la ora 08:15

  Un alt mare clasic, John Maynard Keynes, spunea : Pe termen lung, suntem toti morti 🙂 Bine nu e amuzant, si nici neaparat adevarat, nu ca natie, nu ca nivel de prosperitate. Aici depinde de noi cum punem bazele si de generatile viitoare cum construiesc pe ele.

  Răspunde
   
 • Cris
  Octombrie 22, 2014 la ora 22:57

  Daca s-au dus in pomeni, ar trebui sa se vada in vanzari…iar acestea au crescut firav, nu au explodat semn ca inca e foame maxima in Romania, ca lumea e deosebit de prudenta cu regimul politic care conduce tara si cu perspectivele economice in general.

  Problema nu e cat de mare e deficitul (e desigur mare) ci cat de mari vor fi noile taxe pe 2015 pentru incadrarea in deficit. Sa nu uitam ca Codul Fiscal e inca la secret pana trec alegerile. In el se afla desigur grozavii cu taxele locale, altfel ar fi fost public.

  Nu am mari sperante ca Ponta va face ce n-a facut in ultimii 3 ani – adica va investi brusc, sume semnificative in economie. O pomana din bani publici este o simpla pomana nu are cine stie ce efect de antrenare.

  Pana acum e apa de ploaie tot ce a facut guvernarea Ponta in domeniul investitiilor.

  Răspunde
   
 • Slatinean
  Octombrie 22, 2014 la ora 22:21

  Cred ca nu stii cu adevarat cine e Valcov. Daca vrei mai multe detalii, da-mi un email pe privat.

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  Octombrie 22, 2014 la ora 20:53

  Stii reclama cu M. Jordan si ala mic: „don’t even think about it”

  Autorul este mereu optimist la fiecare inceput de ciclu electoral…sfarseste iremediabil plin de nervi.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Octombrie 22, 2014 la ora 20:01

  La 1 Octombrie Guvernul Ponta, a scazut contributia la CAS cu 5%.
  La 1 ianuarie Guvernul PONTA creste salariu minim la 975 de lei.
  Adica Guvernul PONTA nu a redus cu nimic.
  Statul incaseaza aceeasi bani, reducerea a fost doar ca masura electorala.

  A crescut PIB-ul, asa reiese de la statistica.
  Dar PIB-ul inseamna consum privat+consumul statului+investitii+(exporturi -importuri).
  Dar BNR, tine un leu slab, pentru a ajuta exporturile, pentru ca incasezi mai mult. Iar daca importi, cu un leu slab cumperi mai putin.
  Adica de 1000 de lei cu un curs de 4,5lei/euro adica vreo 222. sa spunem un Laptop.
  Dar daca leul era puternic, adica 4lei/euro adica vreo 250 de euro, adica un laptop si niste portocale.
  Pentru a tine balanta in plus.
  Consumul privat- este n mod normal cea mai mare componenta a pib, reprezentand cheltuieli gospodaresti. Adica bunuri durabile, bunuri perisabile si servicii.
  Servicile aduc bani multi la buget pentru ca a crescut salariu minim, si alte taxe.
  Cheltuielile statului unde sunt multi bugetari cu salariu minim si multe achizitiiiiiiii.
  Si uite asa avem un super PIB, dar in realitate noi stagnam sau chiar mergem inapoi ca racul, adica am intrat iar in recesiune.
  DEGEABA NE-AM imprumutat pe pietele externe daca nu facem nimic cu banii.
  Banii ii v-a folosi domnul ISARESCU, pentru a mentine un leu slab, pentru a ajuta exportatorii, GEN DACIA.
  POate MARIRI DE SALARII LA BUGETARI, care nu dau plus valoare.
  Adica 150 de euro pentru profesori, dar banii din meditatiii? Sunteti platiti cu un salariu sa predati la ore nu la meditatii?
  Adica 3.300.000 de tichete cu ajutoare sociale. Mai bine dam ajutoare in loc sa-i obligi sa presteze 4 ore pe zi, pentru 450 de lei, la maturat strazile, la curatat parcurile, marginile drumurilor
  Marirea salariilor la medici, dar atentiileeeeeeeeee???????/
  TOTUL ESTE DIN PIX, nu din munca cetateanului.

  Răspunde
   
  1. adani
   Octombrie 22, 2014 la ora 21:27

   Nu toate salariile din romania sunt minime pe economie, deci masura de scadere CAS ajuta. Marirea salariului minim iarasi e bine venita pt saracii muncitor icu minimul pe economie. Cred ca sunt singurele masuri calumea luate de guvernul asta incompetent!

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Octombrie 22, 2014 la ora 19:22

  IN loc sa finanteze masuri sociale, adica ajutor social 350lei, mai bine, mai pui ceva si platesti saracul la 4 ore, ca muncitor, nu ca asistat social.
  La tara dam ajutor social si nici macar nu smulg iarba din fata primarie sau marginea drumului.
  Azi 3.300.000 cetateni,vor primi bonuri cu ajutoare. Pentru ce sa se mai duca puturosii la munca cand este mai usor sa plangi si sa primesti.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Octombrie 22, 2014 la ora 19:17

  Deci sunt bune unele ideii.
  Problema este domnule GURAN, ca nu are cine sa le puna in practica.
  Idei si solutii sunt foarte multe, dar trebuie un om cu sange in instalatie, nu papusari.
  Am avea de munca grupa mare, nu ar mai fi nevoie sa munceasca romanii in OCCIDENT.

  Răspunde
   
 • bogdan
  Octombrie 22, 2014 la ora 18:57

  Daca ajunge PM Dragnea, se vor face investitii masive in SUV-uri pt primari.

  Răspunde
   
  1. dorel
   Octombrie 23, 2014 la ora 08:42

   Da, si SUV-urile consuma benzina/motorina multa, deci carburant rafinat la noi in tara => crestere economica a sectorului energetic – rafinare. Plus plata rovigneta deci bani pentru drumuri.
   si eu zic ca asta este calea de urmat pentru un viitor prosper

   Răspunde
    
   1. Maria
    Octombrie 24, 2014 la ora 12:37

    Mai bine te-ai abține de la astfel de comentarii de proastă calitate.

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase