„Delirul” neterminat al lui Dinu Patriciu

rompetrol-blog

de Moise Guran

Azi o să vă fac povestea unor sinistre coincidenţe, peste timp. Ţineţi-vă bine, căci o să facem împreună o şedinţă de spiritism, una în care ne va fi călăuză în lumea celor drepţi spiritul nemuritor al lui Marin Preda. Buhuhuhu, păzea că începem!

Ca mare fan al lui Marin Preda, n-am putut să nu fac, de-a lungul timpului, o corelaţie între apariţia ziarului ZIUA, la mijlocul anilor ’90, şi personajul Grigore Patriciu, fondatorul ziarului ZIUA, din romanul „Delirul” al lui Marin Preda. S-au scris numeroase analize de ordin literar şi istoric care l-au identificat pe Grigore Patriciu ca fiind întruchiparea lui Pamfil Şeicaru. Preda avea acest obicei de a croşeta în jurul unor personaje istorice şi, în acest sens, „Cel mai iubit dintre pământeni” este chiar un exemplu mai bun decât „Delirul”. Dar de acesta din urmă leg eu straniile coincidenţe de astăzi.

La 15 de ani de la moartea lui Marin Preda şi la 20 de ani după apariţia romanului „Delirul”, într-o Românie ce abia se întorsese la democraţie, un alt Patriciu, arhitectul Dinu Patriciu, finanţează reînfiinţarea ziarului ZIUA, sub conducerea dubiosului Sorin Roşca Stănescu. Nu sunt eu în măsură să judec dacă şi sloganul „şantajul şi etajul” – atribuit în romanul lui Preda jurnalistului-personaj (fictiv şi nu prea) Grigore Patriciu, din perioada interbelică – a fost preluat de ZIUA lui Dinu Patriciu din anii ’90. Dar mi-a fost imposibil să nu remarc faptul că profilul Naşului Sorin Roşca Stănescu era exact cel al personajului Grigore Patriciu din romanul lui Marin Preda, deşi coincidenţa de nume era doar cu a patronului din umbră – Dinu Patriciu.

Habar n-am dacă lui Dinu Patriciu, om citit, chiar i-au trecut ironic, prin minte, aceste lucruri acum 20 de ani când i-a dat bani lui Sorin Roşca Stănescu pentru ziarul ZIUA. Azi însă, la două luni după moartea subită a lui Patriciu, azi, când Sorin Roşca Stănescu este în puşcărie şi când – atenţie! – averea lui Dinu Patriciu rămâne, în mod ciudat, intactă în urma închiderii dosarului Rompetrol, alte stranii coincidenţe îmi vin în minte…

Moartea lui Marin Preda în 1980 a lăsat un mare gol, mie şi celorlalţi cititori ai săi, literaturii române în general, căci romanul „Delirul” a rămas neterminat.

Moartea lui Dinu Patriciu, în 2014, lasă neelucidate misterele unor importante averi din România, averi care s-ar fi putut lămuri odată cu condamnarea lui Patriciu în dosarul Rompetrol. Prin moarte, marele liberal, din păcate şi ţepar, a scăpat de o sentinţă care n-avea cum să fie mai mică de şase ani, dar care putea ajunge şi la 20 de ani, cât au cerut procurorii.

PS Acest text nu are nicio legătură cu teoriile care circulă pe net (alimentate şi de un psihiatric candidat la preşedinţie) cum că Patriciu n-ar fi mort, ci şi-ar fi înscenat moartea pentru a scăpa de puşcărie. Dar închiderea cauzei penale, fără a stabili responsabilitatea civilă (adică despăgubirea) din sarcina familiei sale, chiar e ciudată.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

6 răspunsuri la „Delirul” neterminat al lui Dinu Patriciu

 • Pingback: Moise Guran, despre „Delirul” neterminat al lui Dinu Patriciu – 7est.ro – 2016 Stiri iasi, stiri locale, nationale si internationale
 • Kristina
  Octombrie 9, 2014 la ora 20:37

  Domnule draga,daca DINU Patriciu ar fi murit asa ,din senin,intr_un stupid accident de masina sau ar fi ars casa cu tot cu el mai ziceam ca si_a inscenat moartea.Din pacate omul a suferit mult in ultimii lui ani din viata.
  Nu am avut absolut nici un fel de legatura cu omul de afaceri,cu arhitectul Dinu Patriciu.
  Ma revolta tot mai mult ineptiile din ultima vreme,sustinute de unele personaje publice.Ex.
  Cea in care FIREA GABRIELA(ea tot jurnalista,actual
  politician tot pe banii publici !)Doamna afirma sus si tare ca
  nu esti om intreg daca nu ai crescut si tu acolo,macar un
  copil..”
  Ca sa nu mai aduc ca ex.absurditatea cu boicotul national de la Lukoil la care eram indemnati azi la radio…,
  Domnule daca nu ati boicotat toate benzinariile cand s-a introdus absurditatea de acciza acum pt.ce v_ati mai sinchisi?

  si tot asa,una alta mai ca iti vine sa arunci cu tv si radio de pamant..

  Răspunde
   
 • stefan borangiu
  Octombrie 9, 2014 la ora 10:39

  Charles de Gaulle? De 3 luni, in varf de scoli, facultati? Dimineata, la pranz si seara? Cu tot cu strazi/ zone adiacente. Daca nu va este peste mana in raport cu alte subiecte de mai mare importanta, va rog incercati sa faceti o emisiune pe aceasta tema. La radio macar!

  Răspunde
   
 • Cristian
  Octombrie 8, 2014 la ora 22:35

  Mai lipseste si Muhammad Munaf , ca circul sa fie complet… Pai sa nu-ti fie dor de … Zaher Iskandarani, escrocul anilor ’90 ? Anul trecut „plangeam” de emotie cu „Rosia Montana” , cu filml facut cu tanarula acela ce se intoarce in satul natal, apoi „am pus mana pe furci si pe topoare” la Barlad,contra gazelor de sist samd Who cares, vorba clasica ? Pesedeaua pune saua pe noi, io zic cs ne putem uita la valizele si trollerele prin casa , daca sunt suficiente si… bilet avion spre Vest din noiembrie…

  Răspunde
   
 • Deceneu
  Octombrie 8, 2014 la ora 21:30

  E la fel de ciudata ca eliberarea lui Hayssam la cererea procurorului care trebuia sa-l acuze.

  Răspunde
   
 • ovidiu nosam
  Octombrie 8, 2014 la ora 19:19

  Nu..Patriciu a fost executat de cei cu sortulet, aripa estica

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase