Despre accize, Constituţie şi mai mult bun simţ

plasma-accize-1-plasma

de Moise Guran

Doamna Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, a mărturisit cu dezarmanta-i sinceritate că nu prea are habar pe ce formulă se vor calcula accizele anul viitor.

Problema este spinoasă dintr-o sută de motive şi chiar habarnismul târziu al doamnei ministru e unul dintre ele. Asta pentru că mai sunt doar trei luni până la 1 ianuarie, iar Codul Fiscal are o regulă ce spune că modificările se fac cu şase luni înainte. Dar hai, că pe asta oricum au încălcat-o de un milion de ori până acum şi sunt altele mai grave totuşi.

Problema cu Acciza la Români este că de când s-a inventat, undeva în secolul trecut, ea a reprezentat cea mai sigură şi mai nedreaptă pârghie de spoliere a consumatorului. Lasă faptul că acciza nu o colectează fiscul, ci petroliştii sau producătorii de tutun sau alcool, lasă faptul că, fiind colectată de alţii şi nu de fisc, are cea mai mică evaziune fiscală, cu adevărat grav e faptul că modul ei de calcul s-a tot schimbat, astfel încât ea să crească şi când n-ar mai fi trebuit.Decebal_Traian_Remes

Bunăoară, acum 15 ani, pe când acciza era în lei, deci în moneda naţională a ţării noastre, un ministru de finanţe cu nume de dac şi de român a trecut-o în euro doar pentru că n-a mai găsit altă metodă de calcul ca să o crească. Pe atunci leul se devaloriza tot timpul, iar acciza şi, deci, şi preţul benzinei creşteau doar din diferenţa de curs. La un moment dat, cineva s-a gândit să atace la Curtea Constituţională faptul că acciza e în euro, dar Curtea a spus că nu, nu e neconstituţional că oricum la euro vrem toţi să ajungem.

Apoi acciza a crescut că trebuia să ajungem din urmă ţările UE şi iarăşi statul a încasat din ce în ce mai mult de la noi, fără să dea nimic în schimb. Între timp însă, leul a scăpat de epoca în care se devaloriza permanent, a început chiar să se întărească faţă de euro, aşa că cineva deştept în cap a venit anul trecut şi a zis – dacă scade cursul aplicăm altă metodă de calcul, luăm cel mai mare curs din ultimii doi ani şi îi aplicăm la euro inflaţia la lei.

plasma-accize-2-BUN

Aşa ajunsărăm noi românii să plătim în anul de graţie 2014, acciza în euro la un curs care n-a existat niciodată de la Burebista şi până la Victor Ponta – 4,73 de lei pentru un euro. Şi de aici încep problemele… anul ăsta euro a fost atât de stabil, iar leul atât de semeţ, încât poţi să iei ce curs vrei din ultimii doi ani, poţi să-i aplici ce inflaţie vrei dar, pe actualul Cod Fiscal, acciza trebuie să scadă de la 1 ianuarie.

Iar scăderea e atât de serioasă încât doamnei Petrescu îi fuge din bugetul pe anul viitor cam un miliard de lei. Adică fix cât a luat prin creşterea de la 1 aprilie când a motivat-o (sanki) cu bugetul pentru autostrăzi. Degeaba zice premierul Victor Ponta că sigur scade acciza de la 1 ianuarie, dar mai calculăm! Ce să mai calculăm? Dacă nu mai calculăm, ci doar aplicăm legea, aşa boantă cum e ea, benzina ar trebui să se ieftinească cu 50 de bani (5 000 de lei vechi) de la 1 ianuarie.

V-aţi prins acum de ce n-are habar acum doamna ministru cum va recalcula acciza pe anul viitor? Nu m-aş mira să o treacă în yeni japonezi şi să-i aplice inflaţia din Botswana, ca să-i dea cu plus la buget…

Un singur lucru aş mai avea să vă spun, şi dumneavoastră, şi doamnei ministru de Finanţe… Peste noi toţi – miniştri, politicieni şi simpli cetăţeni, peste Codul Fiscal, peste Codul Bunelor Maniere şi al bunului simţ – este o cărţulie intitulată Constituţia României. Iar la articolul 56, cel privind contribuţiile financiare, ea spune că sarcinile fiscale trebuie just aşezate.

Acum, cât de expert trebuie să fii ca să îţi dai seama că modificarea anuală a modului de calcul al unei taxe astfel încât cetăţeanul să plătească de fiecare dată mai mult, nu că n-are cum să fie justă, ci e pur şi simplu strigătoare la cer?

stiri verificate

Comentarii prin facebook

47 răspunsuri la Despre accize, Constituţie şi mai mult bun simţ

 • Ion
  Octombrie 6, 2014 la ora 10:21

  Stie careva cam cata spaga ia un ministru lunar? Sa stiu daca ma bag si eu…

  Răspunde
   
 • DE TREI ORI GRIGORE
  Octombrie 5, 2014 la ora 20:35

  Se aplica articolul 23 din lege …. Si gata.

  Răspunde
   
 • Petrolistul
  Octombrie 5, 2014 la ora 06:21

  Eu zic sa folosim metoda ucrainienilor de curatenie politica, insa in loc de tomberoane sa folosim ecotoilets.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Octombrie 5, 2014 la ora 19:31

   Cand in Romania se va intampla asa ceva, eu renunt la cetatenia romana.

   Răspunde
    
 • ana
  Octombrie 5, 2014 la ora 02:53

  Inteleg ca nu va place adevarul TRIST foarte TRIST.

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Octombrie 5, 2014 la ora 21:26

   Intr-adevar, pozitia SUA fata de Europa Centrala a fost exprimata deunazi mai apasat decat a fost vreodata dupa cel de-al doilea razboi mondial. Este vorba despre teama ca unii aliati au adoptat atitudini centrifuge in raport cu NATO si, eventual, UE (a se vedea Ungaria). Probabil acest lucru nu se intampla doar pentru ca exista un grad inalt al coruptiei la nivelul celor mai importante institutii ale statului, ci mai ales faptului ca permisivitatea cu privire la coruptie (cazul Romaniei si Bulgariei) poate face ca prin coruptie sa fie favorizate interesele expansioniste ale Rusiei, ori ale ISI si defavorizate cele ale SUA. Privind din alta perspectiva, statele respective replica, aparent pe buna dreptate, ca permanent s-a dorit „uniune in diversitate” in organizatiile din care fac parte. Asadar, daca Marea Britanie poate privi catre SUA cu mai mult interes decat spre UE, in aceeasi logica Ungaria are dreptul sa priveasca la randul sau cu mai mult interes catre Rusia, iar Romania se poate apropia, inclusiv prin parteneriat strategic, de China. Aici ajungem la pozitia ipocrita a britanicilor, care au dorit foarte mult pastrarea Scotiei in UK, cu argumente solide, dar doresc o mai mare detasare a UK de UE, iar SUA sunt foarte de acord cu aceasta atitudine. Prin urmare, premierul Ponta invoca tocmai dreptul Romaniei de a-si gestiona o pozitie individualizata in cadrul organizatiilor din care face parte. Se ignora aparent faptul ca prin coruptie se aduc prejudicii inclusiv partenerilor, precum in cazul Microsoft, spre exemplu, ori poate fi subrezita economia unei zone economice importante prin tiparirea de moneda falsa.

   Răspunde
    
 • marian
  Octombrie 4, 2014 la ora 01:27

  daca politia, procuratura, securitatea si judecatoria ar functiona in romanica nici nar fi nevoie de clasa politica.cineva a zis bine”asa popor asa conducatori”

  Răspunde
   
  1. Dan
   Octombrie 4, 2014 la ora 21:45

   Va rog sa comentati mai mult pe aberatiile noii legi ce interzice autostopul. Lipsa unor prevederi clare ref demonstrarea transportului illegal face orice sofer subiect al opririi abuzive de catre politie si obliga orice cetatean cu drept la libera circulatie sa se justifice de ce s-a urcat intr-o masina, ce relatie e intre el si sofer, etc. (nu e destul ca daca mergi cu transport ocazional de personae, ARRul vede in sistem numele tau si buletinul, desi nu inteleg ce drept au sa-si incalce dreptul la intimitate). Asta in vreme ce ARR ul nu-si prea face treaba cand vine vorba de verificarea operatorilor de transport cu curse intre orase, operatori ce deseori nu-si respecta licenta (la ce interval sa circule masinile lor, ce masini sa fie dpdv al capacitatii caci ele nu sunt deseori cele moi cu care au castigat licitatii, etc.)

   Ce este mai grav, parlamentarii cu masini luxoase nu au habar cum este sa trebuiasca sa ajungi la serviciu la timp cand firmele de transport nu trimit in intervalul aglomerat 7-9, 14-16 decat un microbuz la 30 min(max 30 locuri) sa faca un traseu ce este plin de cetateni dornici sa ajunga la destinatie -de la jumatatea traseului microbul este plin, in picioare nu se mai poate oficial dar si asa e ocupat, calatorii sunt tratati ca niste saci de cartofi, ce se intampla cu cei ce nu mai au loc? ei trebuie atunci sa ajunga la serviciu, nu cu masina ce vine peste 30 min…mai ramane sa fie vanati de politie ca incearca sa ajunga la un loc de munca. Acestea sunt situatiile reale, nu mai vorbim de zone unde nu ai decat de 2 ori pe zi masina…acum politia va avea autoritate sa intre in viata mea privata, sa ma intrebe de ce sunt in masina lui x, daca-l cunosc, etc. cand tot ce vreau eu este sa ajung la serviciu. Este o lege inumana, antisociala. Daca o persoana locuieste in alt oras decat lucreaza, si se indreapta spre casa la ora 21 cand nu mai circula nici un autocar, ce face, doarme in strada? Iar daca cineva prefera sa circule cu masina decat cu transportul de proasta calitate, care-i problema? Am platit drumurile acestea de parca ar fi fost facute cu aur, autoritatile au furat si manifestat dispret pt cetateni si acum nu avem drept la circulatie? Aceasta lege este doar un lobby al transportatorilor ce doneaza la campanile celor ce spun ca ne reprezinta…Ma mir ca nu amendeaza si calatorii (poate ca o vor face), ca nu le dau prin lege 10 bastoane sa se invete minte ca mai respire, ca mai vor sa ajunga la serviciu.

   Nu mai vorbim ca doar naivii cred ca politia nu stie cine traieste doar din curse intre orase. Daca transportului e illegal (cu plata, nu gratuit), tb demosntrat schimbul de bani, facut fragrant nu? Chiar si acei oameni transportatori, nepatitind taxe la stat (mare pacat azi cand cei tolerati/scutiti de presiuni sa-si achite obligatiile sunt marii evazionisti din industria alcoolului, petrolului, painii), isi intretin familiile, isi tin copiii in scoala, asta in loc sa dea in cap la oameni. Acest transport nu e facut de ei decat pt un trai minim, pt ca somajul e mare iar guvernul nu face nimic pt a crea noi locuri de munca.

   P.S. Este ploaie/ zapada/frig si in statie e o mama cu un copil care face cu mana la ocazie? Oprim masina sa-i luam ori nu, caci un gest altruist ne-ar costa cat salariul pe 6 luni? La asta se rezuma legea ce-ti neaga dreptul la umanitate. Initial aceasta lege a fost promovata ca reducea pericolul sa te omoare un sofer care te lua la ocazie. Sa ne ofere Politia o statistica in acest sens, pe ani, raportat la numarul mediu de masini in circulatie zilnic. Acum sustin ca dauneaza bugetului, mai ales firmelor de transport ce le duc gratuit votantii la mitinguri.

   Răspunde
    
 • christian
  Octombrie 4, 2014 la ora 01:25

  de ce nu luam exemplul „revolutiei umbrelelor”? sa iesim noi, tineretul in strada, doar noi mai putem schimba ceva in tara asta, cu o mentalitate sobra!

  Răspunde
   
 • Marius
  Octombrie 3, 2014 la ora 18:40

  Problema, marea problema este ca, un astfel de comportament, care de fapt este o practica curenta a guvernantilor romani, daca ar fi al oricaruia dintre noi (persoane fizice sau juridice) am infunda puscaria. Mie imi este clar ca-i inselasiune pe fata. Dar, cu girul celor care ne conduc si dicteaza destinele, este exact legalitatea … inversa. Insa sa nu ne mai miram. Acelasi comportament il au si parlamentarii. Nu-i mai atinge nici-o sanctiune cand interesele de PARTID sunt lezate.
  Era sa uit. Undeva, in cartea sfanta (Legea legilor din Romania), scrie parca ca nimeni nu-i deasupra legii in Romania si suntem egali toti, si la DREPTURI si la OBLIGATII.

  Răspunde
   
 • ioan haicu
  Octombrie 3, 2014 la ora 16:29

  Tara asta arata ca o Dacie de la scoala de soferi, unde toti invata sa conduca fara instructor.

  Răspunde
   
  1. The Time Team
   Octombrie 3, 2014 la ora 22:51

   ..apu’ io nu stiu, daca i-am putea pune la proba de lucru mai intai, cum sa pui sa conduca o tara sau o parte din tara fara sa am nicio garantie. eu as face cum e la fotbal joaca bine la manchester ia-l pe ala daca ai bani. as pune 4 ani parlamentul danemarcei sa ne conduca …suediei , sau a unei tari neutre cu performaante socioeconomice si externe, ceva cu antecedente si performante bune .

   apu romanii nu-s buni sa conduca, asta stiau si turcii ca ni i-a dat pa greci , sh’apoi pashoptishtii ne-au adus print german pana s-a romanizat si balcanizat si dinastia lor. Nici UE nu biruie cu faita noasta.
   miticii astia flamanzi te mananca de viu

   Răspunde
    
   1. The Time Team
    Octombrie 3, 2014 la ora 22:55

    …da’ daca am pune comisia europeana care a trecut, sa ne conduca? ca actuala comisie e oocupata, asa am fi doar cu un pas in urma europei de fiecare data.

    Răspunde
     
    1. The Time Team
     Octombrie 3, 2014 la ora 23:04

     pe vremea sultanului greseai numai odata, ca imediat ti se punea capul la loc de cinste intre picioare, cam asa facea si vladut impoilerul ..te aseza in varf de teapa..asa clar nu mai voiai sa gresesti

     Răspunde
      
 • Corina
  Octombrie 3, 2014 la ora 09:45

  Am citit o carte demult se numea ” Ferma animalelor” , frumoasa si educativa. O voi reciti ca sa înțeleg ce se întâmpla si voi merge la vot. Sunt economista si, teoretic, am datoria ingrata sa spun patronului care va fi acciza lui in perioada ce urmeaza sa o plătească catre stat. Dar nu contează, mergem înainte pana trecem dincolo, poate e mai bine. Cu stima Corina

  Răspunde
   
 • mircea
  Octombrie 3, 2014 la ora 08:03

  Domnule Guran va supun atentiei o problema pe care o puteti ridica mai departe.
  Avem acciza despre care eu am invatat ca este un impozit indirect pentru produse de lux.
  Puteti sa explicati de ce pentru curentul electric consumatorii sunt obligati sa plateasca acciza ? De ce firmele trebuie sa plateasca acciza pentru gazul consumat ?

  Răspunde
   
 • Barbu
  Octombrie 3, 2014 la ora 08:00

  ,,PRISTANDA: Curat constituțional! Muzica! Muzica!”

  Răspunde
   
 • moisa
  Octombrie 3, 2014 la ora 04:47

  las ca stiu destule exemple de romani care is vai de curu lor prin strainatate, mai rau ca in tara :)) asa ca raspunsul nu e neaparat afara!!

  pleci din tara ta doar in momentul in care nu mai ai pe nimeni acolo si nimic de pierdut…

  Răspunde
   
 • platitor
  Octombrie 3, 2014 la ora 00:45

  Moise esti nebun”? Cum sa fie injusta si neconstitutionala ca doar ne arde si pe tine si pe mine la fel. Deci este just.

  Răspunde
   
 • Constanta
  Octombrie 2, 2014 la ora 21:47

  Angela Merkel e singura noastra solutie, dar nu e pe lista. N-avem cu cine sa votam – numai hoti pe lista de vot. Si doar Iohanis si ponta au sanse sa ajunga in turul 2. Restul nici nu aveau de unde sa aduca semnaturile respective. Nu exista politician integru in tara asta – e oximoron.

  Răspunde
   
  1. bohumil
   Octombrie 2, 2014 la ora 21:55

   CRED CA MONICA MACOVEI AR FII POTRIVIT,NU NE TREBUIE NEAPARAT MERKEL

   Răspunde
    
  2. Constantin
   Octombrie 5, 2014 la ora 03:47

   Opinia mea este ca dupa Glorioasa Revolutie din Decembrie politicienii autentici s-au imputinat treptat in patria noastra. Ei au fost inlocuiti de persoane care au privit politica drept un mijloc pentru a ajunge in functii publice care sa le permita ulterior imbogatirea ilicita. Altfel, politicienii veritabili se creeaza in scolile de partid. Ori, partidele politice din Romania s-au degradat treptat, devenind tot mai mult institutii golite de continut doctrinar si de functiile sociale pentru care au luat fiinta. Parlamentul national a ajuns, prin urmare, sa fie o entitate considerata de cetateni lipsita de eficienta si corupta, cu o imagine deosebit de proasta. Probabil, singurul politician autentic devenit presedinte al Romaniei dupa 1989 a fost I. Iliescu. Nu cred ca a fost si cel mai bun posibil pentru Romania, dar a fost cel mai bun politician, iar un presedinte trebuie sa aiba, dupa parerea mea, calitati de politician. Spun acestea pentru ca actualii candidati au calitati diverse, dar cele de natura politica nu impresioneaza. Asa cum zicea un jurnalist, aceasta este cea mai slaba campanie pentru alegerile prezidentiale de dupa 1989, carevasazica, pe masura participantilor. Monica Macovei pare sincera in privinta luptei anticoruptie, dar are dificultati in explica provenienta averii imobiliare (ca si dl. Iohannis, de altfel) si-i lipseste dezinvoltura in abordarea altor teme de interes public, bunaoara, cele economice. Desigur, alte state ale lumii este posibil sa fi avut, de asemenea, presedinti ale caror calitati sa fi fost puse la indoiala, iar printre exemple, cel al d-lui Bush jr. este bine cunoscut. Nici dl. Basescu si cei care i-au presedat nu au stralucit atunci cand au fost alesi. Dar, odata ajunsi in functie, la alcatuirea agendei si a imaginii lor au participat mai multi profesionisti. „Revolta” impotriva consilierilor i-a adus in situatii delicate, iar dl. Basescu spre exemplu (om cu initiativa si obisnuit sa ia decizii de unul singur, dar care a inteles ca trebuie sa-si taie suvita de par) a facut uneori gafe din aceasta cauza. Prin urmare, d-na Macovei ar putea fi un presedinte care sa functioneze bine in cadrul impus (inclusiv de apartenenta la organizatiile internationale din care Romania face parte), dar nu poate fi comparata, dupa parerea mea, cu A. Merkel, asa cum aud ca se intampla tot mai des.

   Răspunde
    
 • defrag
  Octombrie 2, 2014 la ora 21:47

  Nu inteleg un lucru la politica de guvernare a tarii: de ce dreaq nu sprijina guvernanatii mediul privat? … orice parazit stie ca nu este bine sa-ti omori gazda daca nu o poti schimba cu alta?

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Octombrie 2, 2014 la ora 21:45

  PANA acum MONICA MACOVEI promite.
  Femeie, independenta, sustinuta de UE, s-a pus rau cu multi hoti din politica, multi o vor moarta, inclusiv TARICEANU.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Octombrie 2, 2014 la ora 21:03

  ADOLF HITLER
  În anul 1938 americanii l-au declarat omul anului.
  A fost un dictator, un criminal, dar a dus omenirea inainte.

  Răspunde
   
 • corina
  Octombrie 2, 2014 la ora 20:59

  FRATILOR, E VREMEA SA IESIM LA VOT !!! NU MAI E DE GLUMIT CU PROSTII 🙁

  TREBUIE SA VOTAM UNU’ CARE ARE CEVA IN CAP, CARE ARE BUN SIMT, CARE CANDIDEAZA PENTRU ROMANIA NU PENTRU CLANURILE DIN POLITICA !!!

  AVEM PE CINE VOTA ???

  Răspunde
   
  1. bohumil
   Octombrie 2, 2014 la ora 21:49

   MONICA MACOVEI

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Octombrie 2, 2014 la ora 20:50

  Si Domnule MOISE, mi-a placut azi chestia cu HITLER, a inghetat domnu VLAD.

  Răspunde
   
 • Azet
  Octombrie 2, 2014 la ora 20:38

  Daca tot ai ridicat o la fileu cu inflatia din Botswana , propun s o si platim in moneda locala.

  Răspunde
   
  1. Moise
   Octombrie 3, 2014 la ora 00:13

   🙂 am fost subtil, nu? era pentru cunoscatori 🙂

   Răspunde
    
  2. criss
   Octombrie 3, 2014 la ora 15:21

   mai prost este ca inflatia in Botswana s-a stabilizat undeva la 4-5%. nici moneda lor nu mai creste cum crestea odata …

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Octombrie 2, 2014 la ora 20:33

  Poporul nu se conduce după voința lui: democrația. Nici după voința unei persoane: dictatura. Ci după legi. Nu e vorba de legile făcute de oameni. Sunt norme, legi naturale de viață și norme, legi naturale de moarte. Legile vieții și legile morții. O națiune merge la viață sau la moarte după cum respectă pe una sau pe alta din aceste legi.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Octombrie 2, 2014 la ora 20:24

  Sunt 41 de judete, in fiecare judet este cate o firma mare, chiar doua.
  40 de firme care construiesc fiecare in judetul ei, cate 10-20 de km de autostrada, inseamna 400-800 km de autostrada in 5 ani, ai cel putin 2000 km de autostradapana si 10000 locuri de munca directe, si inca vreo 10000 indirecte in 2020.
  Poti face pod peste Dunare, sa lege judetul Tulcea de Ucraina.
  Poti face pod peste Dunare, sa legea judetul TULCEA de JUDETELE GALATI BRAILA.
  Poti face 5 poduri peste Prut, sa lege Romania de MOLDOVA.
  Poti face inca 5 poduri peste dunare sa lege ROMANIA DE Bulgaria.
  Poti face canale de irigatii, poti plata pomi, unde ai defrisat nebuneste. De munca este, ca este destul pamant parloaga.
  Si ar incasa mai ulti bani din impozit decat din accize nebunesti.
  De ce duduie TURISMUL, pentru ca avem 5.000.000 de romani care muncesc in occident si sunt doar TURISTI.

  Răspunde
   
  1. Ovidiu
   Octombrie 2, 2014 la ora 21:14

   1) Arata-mi si mie pamantul ala parloaga ca in Ardeal nu-l prea vad. Mai mult, de cate ori apare cate un filmulet din avion desprea stadiul de (ne)constructie a unei autostrazi eu ma uit sa vad daca exista culturi sau e parloaga. Lozinca asta cu parloaga …
   Dar ca sa fim cotrecti nu confunda pasunea cu parloaga sau terenurile degradate cu cele agricole (de genul celor dintre Stejaris si Turda)
   2) Problema cu autostrada e alta dupa mine si ma mir ca nu vad si la altii asemenea abordari
   2a) Ori faci autostrada cap coada, pui taxa pentru intretinere, dezapezire etc – pt ca daca cresc km de autostrada creste si intretinerea si aia de unde o platesti ?
   2b) ori faci initial bucati de autostrada – centuri ocolitoare (cum a fost la Sibiu) urmand sa le conectezi ulterior

   Sa ne fie clar, daca nu se taxeaza …

   Răspunde
    
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Octombrie 2, 2014 la ora 20:06

  Si domnule MOISE, conteaza ce construim? Autostrada sau drum express?
  Important este sa muncim sa urnim economia din loc, daca apoi mai vin unii si ne tranziteaza, este bine pentru economie, ca mai face o pana, mai cumpara un suc, un prezervativ, fata care- foloseste mai merge cu taxiu, taxiu cumpara de mancare si uite cum creste economia, dar daca noi nu construim nimic, dar nimic. Toate afacerile din Romania sunt comert si pe ici pe colo cate un producator ca Dacia, Ford si altiii.
  Pana si taranul producator, a ajuns sa cumpere din alta parte mai ieftin si sa spuna ca a produs el.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Octombrie 2, 2014 la ora 20:01

  Degeaba a studia doamna ministru la HARVARD, este total depasita de situatie.
  Un economist nu vine cu compuneri ci cu cifre, statistici, indicatori economici, etc.
  Doamna este doar o tocilarita care nu stie sa puna teoria in practica.
  Ioana Petrescu (n. 1 iulie 1980, București) este ministru al finanțelor în Guvernul Victor Ponta (3).[1]

  Din septembrie 2013 a fost consilier de stat în cadrul Cancelariei Primului-Ministru.[1]

  Educația[modificare | modificare sursă]
  A învățat la Liceul Mihai Viteazul din București și a făcut facultatea la Colegiul Wellesley din Boston, pe care l-a absolvit summa cum laudae în 2003, obținând o diplomă de licență în Matematică și Economie.[2]
  Născut(ă) 1980
  Soț necăsătorită
  Alma mater Doctorat și masterat în Economie, Universitatea Harvard, 2003-2008
  Naționalitate Română
  Confesiune Creștin Ortodoxă
  IAR IN ENGLEZA
  Ioana Maria Petrescu (born July 1, 1980) is a Romanian economist who has served as the country’s Finance Minister since March 2014.[1]

  The daughter of two engineers, she was brought up by her grandparents in Cornu until she went to school in Bucharest.[2] After graduating from the Mihai Viteazul high school, she received a B.A in economics and mathematics from Wellesley College, and later a Ph.D in economics from Harvard University.

  She worked as an N.R.I. Fellow at the American Enterprise Institute in Washington, DC, before she became an assistant professor at the University of Maryland.[3] Taking a two-year leave from teaching, she was named in the second half of 2013 a state counselor for economic affairs by Romanian prime-minister Victor Ponta.[4]
  NU este tradus din engleza in romana:
  este fiica a 2 ingineri si a fost crescuta de bunici la CORNU, hooooppppaaaaaa
  Pepiniera lui ADRIAN NASTASE
  SOLUTII sunt dar nimeni nu vrea sa faca nimic, toti vor sa fure.

  Răspunde
   
 • Dragos Mugurel
  Octombrie 2, 2014 la ora 20:00

  „mai sunt doar trei luni până la 1 ianuarie, iar Codul Fiscal are o regulă ce spune că modificările se fac cu şase luni înainte”

  Cel mai tare si mai tare de Boc cu marirea TVA peste noapte, la propriu.

  „(…)sarcinile fiscale trebuie just aşezate”
  C.R. ARTICOLUL 56
  (2) Sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale.

  Parca nu-i chiar acelasi lucru.

  2003/96/CE are o rata minima de 0,359 Euro pe litrul de benzina fara plumb. „Ratele de impozitare” * aplicate de ţările Uniunii Europene nu pot fi mai mici decât ratele minime stabilite în directivă.
  Cam de porc sa nu explicam CLAR cum de s-a ajuns la nivelul de 4,73 lei/euro asa ca am sa incerc sa o fac eu: cursul cel mai amre din cei 2 ani a fost de 4,5223 lei/euro in 2012, la care s-a adaugat (aici e urat din partea lor, trebuie sa recunosc) si RATA INFLATIEI, de 4,77%. Evident ca daca se prezenta astfel situatia nu-si mai avea rost ditamai articolul. Pai nu?!?

  Astept remuneratie conforma!!!

  Cu placere!

  Răspunde
   
 • nicub
  Octombrie 2, 2014 la ora 19:49

  Da cat o sa-i mai suportam pe astia?!!!!!

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Octombrie 2, 2014 la ora 19:48

  De unde alimentati voi, ca eu pun benzina la Galati cu 5,95 acum.
  Daca ma duc peste Prut alimentez cu 4,5 lei.
  Si in curand cred ca ma apuc de vandut benzina, ca se castiga bine.
  Ma duc cumpar ceva de la ei, mai castig si acolo ceva si daca aduc 2000 de litri de combustibil, cu 0,5 bani la litru am 1000 fara taxe, pe zi.
  Asta fac si baietii care detin un peco.
  Pentru ce sa platim taxe la guvernati.
  ANARHIE.
  FURA CINE POATE SCAPA CARE ARE BANI.

  Răspunde
   
 • Ion Madaras
  Octombrie 2, 2014 la ora 19:44

  DOMNULE GURAN (scriu cu majuscule pentru faptul ca meritati), urmaresc cat de des pot (intrucat muncesc de ma spetesc sa pot face ceva in tarisoara asta minutana condusa de niste neminunati oameni), emisiunea dumneavoastra.

  Articolele la fel, sunt de explicative, concise si din pacate foarte reale, pacat ca doar putini pot sa inteleaga asta si sa faca ceva.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Octombrie 2, 2014 la ora 19:42

  Sa vedem acum daca Antrepenorii care au carti de munca la salariu minim 900, isi vor mari salariu la 1000, pentru ca vor plati in plus vreo 7 lei.
  LA 900 platesti acum la finante vreo 484.
  La 1000 o sa platesti de la 1 octombrie 491.
  Sa daca unii antreprenori maresc salariu la angajati de la 900 la 950lei.
  La 950, plateste angajatul 245, iar in mana incaseaza 705.

  Răspunde
   
 • unu analfabetul si fara bun simt
  Octombrie 2, 2014 la ora 19:38

  NU suntem prea mici.
  Noi romanii suntem prea lasi, daca 10.000 de politicieni, guvernanti, consilieri si ce mai sunt ei acolo, calaresc 20.000.000 de prosti, ce inseamna asta.
  Pentru ce sa plecam, in 2020 o sa spuna toti ca suntem emigranti, tigani si ne trimit inapoi in RoMania, atunci ce faceti?
  Unde o sa mai spuneti acasa? Cum o sa va pomeniti strabunii?
  NU va este rusine sa va vindeti pamantul stramosesc, casa parinteasca?
  SOLUTIA NU ESTE SA PLECAM, SOLUTIA ESTE SA ALUNGAM JIGODIILE DE POLITICIENI, gen: ADRIAN NASTASE si altii ca el.
  PUNCTUL 7 de la TIMISOARA, sa nu faca parte din conducerea tarii, nici unul din vechea conducere, nici ei nici copiii si nepotii lor.
  Preferam sa fugim, in loc sa luptam pentru sangele varsat de strabunii nostri, RUSINE, voi care va numiti romani.
  VENITI ACASA Si sa punem piciorul in prag, daca vrem ceva pentru copiii nostri.

  Răspunde
   
  1. Marcu
   Octombrie 2, 2014 la ora 21:34

   Omu’ e liber sa traiasca oriunde vrea pe planeta asta si pe alte planete cind s-o putea.
   In Romania si un om cinstit odata ce ia fraiele puterii in mana devine hotz.
   Lasa-ma nene cu chestii d-astea patriotarde.
   Unora li se potriveste Romania, altora nu.
   Asa cum unii americani pleaca in Franta si unii francezi o taie in America.
   Capisci?

   Răspunde
    
 • Silviu
  Octombrie 2, 2014 la ora 19:20

  Domnule Guran.Dar de ce nu ziceti ca si pretul petrolului a scazut destul de mult si Petrom care este sponsorul dumneavoastra a uitat sa mai ieftineasca benzina.Pe mine unul nu ma mai intereseaza de mult pretul benzinei ca am GPL pe masina,si cand o fi sa bag benzina ma duc la bulgari sau la moldoveni,ca mai iau si o sticla de coniac ca este foarte bun.

  Răspunde
   
 • Cris
  Octombrie 2, 2014 la ora 18:49

  Niste escroci, niste tzepari fiscali, clar.

  Romania este, in prezent, o tzara de cacat, fara nicio exagerare in care nu merita sa faci niciun fel de afaceri, ca vin tzeparii fiscali si iti modifica taxele cum vor ei. De ani de zile se tot vantura „stabilitatea fiscala”, „autostrazi”, etc. si nu avem nici de unele. Doar taxe exagerat de babane pentru un stat african precum Romania.

  Răspunde
   
 • cetateanul sictirit
  Octombrie 2, 2014 la ora 18:12

  Indiferent de situatie, tot romanul de rand trebuie sa plateasca. Romanul care nu a avut niciodata o viata usoara in tara asta si nici nu cred ca va avea vreodata cu asa mizerii de oameni la conducere. Recomand tuturor care au posibilitate si curaj, sa paraseasca tara asta de 2 lei. Eu unul m-am saturat si nu mai suport nimic. Suntem prea mici si prea putini ca sa mai schimbam ceva. Sunt dezamagit si scarbit de tot ce se intampla in jurul meu.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase