Dar dacă magistraţii nu sunt doar magistraţi, corupţii rămân corupţi?

dragnea-blog

de Moise Guran

Atâta isterie a produs cazul Turcescu, încât mai avem puţin şi suntem ca în bancul ăla cu balamucul… Alo! Balamucul? Da, la telefon? Dar aici cine e?

Vicepremierul Liviu Dragnea a avut o declaraţie care ar putea fi o bună replică de film absurd. Zice… e important să ştim cine cu cine vorbim şi, dacă mă uit la tine, să ştiu că tu eşti tu!

Dragnea comenta astfel o cerere a unui membru al Consiliului Superior al Magistraturii ca magistraţii să fie verificaţi dacă sunt sau nu colaboratori ai serviciilor de informaţii. Dragnea consideră demersul util şi, nici eu nu vreau să îl contrazic… atâta doar că legea interzice în mod explicit ca un magistrat să fie ofiţer acoperit, însă colaborarea dintre magistraţi şi ofiţerii de informaţii este absolut necesară.

Pentru Dumnezeu, aceşti oameni lucrează de foarte multe ori împreună, iar dacă nu ar fi lucrat, n-am fi avut interceptările şi rezultatele excepţionale ale DNA din ultimii ani. Pe de altă parte, dacă există magistraţi care sunt ofiţeri acoperiţi, deci cu dublă comandă, cum ar zice preşedintele, atunci înseamnă că tot controlul democratic asupra serviciilor secrete s-a dus dracu, iar democraţia noastră este grav eşuată.

Habar n-am cum stau lucrurile, dar aş vrea să vă semnalizez, cu respect, că deja suntem în plină vânătoare de vrăjitoare şi fiecare îşi trage spuza pe turta lui. Eu însumi am căzut în această capcană, pentru că, nici eu, nici alţi jurnalişti nu ne dorim în această meserie ofiţeri acoperiţi.

Liviu Dragnea, tătucul baronilor din ţara noastră, adevăratul premier din ultimii doi ani şi, foarte probabil, premier pe faţă, în cazul în care Ponta devine preşedinte, are şi el oful lui… De unde ştim noi că procurorii şi judecătorii ăştia răi care ne bagă baronii la puşcărie nu primesc ordin să facă asta? Nu ştim! Păi, ia să ştim!

E absurd, desigur, şi îl suspectez pe Dragnea că nu face decât un joc de campanie electorală, o campanie în care demonizarea serviciilor de informaţii implică şi o victimizare a celor cercetaţi sau condamnaţi de corupţie.

Dincolo de asta însă, mi-e tare teamă că în prelungirea acestei retorici, după o eventuală victorie în alegeri, oamenii chiar sunt hotărâţi să-şi pună sub control serviciile şi, în cel mai bun caz, să le deturneze de la problema asta cu corupţia. Adică ce? N-avem poliţie? SRI-ul să prindă spioni, că de aia e SRI.

Cât despre DNA, el poate lucra foarte bine şi mult mai eficient şi cu poliţia comunitară, că oricum pe cetăţean îl interesează mai mult şpăguţele de la ghişeu, decât tunurile de neînţeles ale politicienilor.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

7 răspunsuri la Dar dacă magistraţii nu sunt doar magistraţi, corupţii rămân corupţi?

 • ioan valeanu
  Septembrie 24, 2014 la ora 23:13

  Daca exista o categorie profesionala unde legea nu da voie la ofiteri acoperiti, insemneaza ca acea catogorie nu are anticorpii necesari descoperirii informative a dusmanilor de tot felul. Mai mult sewrviciile inamice vor defila pe acolo.Un cadru care are in legatura un ofiter acoperit, nu are voie sa se amestece in profesia sa atita timp cit nu foloseste sigurantei nationale. Magistratii pot furniza date despre alti magistrati corupti de ex,nu despre procese.
  Exista control, sefii nu cunosc identitatea acoperitului nu activitatea sa.

  Răspunde
   
 • Barbu
  Septembrie 24, 2014 la ora 22:03

  ,,Cu cine semeni dumneata?
  Ma tot gandesc si ma framant
  Desi eu foarte sigur sunt
  Ca semeni mult cu dumneata
  Ca semeni mult cu dumneata”
  Dan Spătaru

  Răspunde
   
 • Gigi Balamuc
  Septembrie 24, 2014 la ora 18:25

  DEMOCRATIE?
  Unde vedeti democratie in tara asta?
  Democratie inseamna al face alegeri constiente, nu manipulate. In tara asta 50% dintre votanti nu stiu ce voteza cand merg la vot, sunt doar niste copii carora li se spune ca primesc bomboane daca pun stampila intr-un anumit patratel.
  Singura cale pentru a avea o democratie reala este educatia, si cum invatamantul e praf tot asa e si democratia. Noroc cu UE ca ne mai trage de urechi cand se sare calul prea tare, dar vor obosi si ei, iar daca pe noi romanii nu ne intereseaza atunci ei de ce sa se oboseasca?

  Răspunde
   
 • Zagura
  Septembrie 24, 2014 la ora 10:21

  Cine imi spune daca dl Guran e ofiter acoperit? Ca de la dansul nu ma astept la o marturisire gen Turcescu intrucat e mult mai inteligent…

  Răspunde
   
 • ion
  Septembrie 23, 2014 la ora 23:03

  Daca castiga PSD-ul (Ponta) alegerile, MOISE poti sa iti gasesti alata televiziune, de data asta ai scapat.

  Sunt 2 gasti (partide) puse pe fur si capatuiala, indiferent pe cine alegeti ………

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Septembrie 24, 2014 la ora 07:00

   Cred ca va inselati, stimate domn. La sefia prezidential-directoriala a TVR dl. S. Tanase vegheaza la dreapta si libera exprimare a jurnalistilor, rezistand/opunandu-se cu tenacitate presiunilor care vin dinspre sfera politica (Gandul), chiar daca politicienii in discutie neaga orice fel de interventie (Adevarul Live). In cazul in care dl. Tanase ramane foarte atasat de PNL, insa, nu este exclus ca d-nii de la PSD sa-si aminteasca de datoriile TVR, care sunt uriase indiferent cine alcatuieste grilele de programe.

   Răspunde
    
 • Dragos C.
  Septembrie 23, 2014 la ora 21:26

  Dar daca procurorii si magistratii sunt agenti ai SRI, iar acest serviciu este sub comanda Presedintelui, nu poti sa nu te gandesti ca magistratii si procurorii primesc ordine sa urmareasca si sa dea pe mana DNA-ului doar adversarii politici ai Presedintelui!… Corecta logica? Si atunci ma bucur ca DNA-ul il ia pe Nastase, pe Constantinescu, pe Mazare sau alt PSD-ist, dar nu ma bucur ca un Videanu, Berceanu, Elena Udrea sau Falca isi vad in continuare de treburi,nederanjati de nimeni! Oare chestia asta nu este suspecta si nu conduce la logica de mai sus? Intreb si eu…

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase