Un selfie cu latrina din curtea şcolii

blog_16_sep

de Moise Guran

Iisus avea doar doisprezece followeri, numiţi la vremea respectivă apostoli, dar unii dintre ei, mai pricepuţi în social media, au ştiut să ducă mai departe învăţăturile Mântuitorului şi să îşi facă, în Imperiul Roman, un grup mult mai mare de prieteni care mai târziu s-au numit creştini.

Dacă ceea ce aţi citit mai sus vi s-a părut a fi o blasfemie, să ştiţi că eu nu am încercat decât să îmi imaginez o împăcare a contradicţiilor cărora le este supusă astăzi şcoala şi, implicit, copiii despre care premierul Ponta crede că au toţi smartphone încă din clasa I.

Când făcea declaraţia respectivă, premierul era, bineînţeles, flancat de un sobor de preoţi, spun bineînţeles pentru că toate şcolile din România s-au deschis cu o slujbă.

De când Biserica Ortodoxă însăşi a intrat în era digitală, nu mai există limite, iar manualele digitale – care, zice premierul, vor putea fi descărcate gratuit de oricine are o conexiune la internet – nu reprezintă chiar cea mai proastă idee care i-a trecut prin cap lui Victor Ponta. De undeva trebuie să începem, însă, hai să facem nişte calcule simple, iar după aceea, trageţi dumneavoastră concluzia.

Nevoia de a face Abecedare noi este strict legată de formatul digital, care îţi permite o altă metodologie de predare. Afirmaţia cum că ar învăţa copiii mai uşor şi mai bine din joculeţe video şi desene animate este corectă. Nimic nu este însă gratis, iar pentru ca părinţii să le poată descărca gratuit, plăteşte statul – adică tot părinţii – şapte milioane de euro. Suma este atât de mare încât, socotind la 5000 de euro cheltuiala cu tot cu taxe pentru amenajarea unei băi cu apă curentă, hidrofor şi fosă septică într-o şcoală de la ţară, rezultă că, de cei şapte milioane de euro cât dă statul pe manuale digitale, s-ar fi putut amenaja o astfel de toaletă salubră în 1400 de şcoli.

Asta înseamnă de două ori mai multe decât numărul şcolilor care i-au primit pe copii la data de 15 septembrie 2014, fără a avea autorizaţie sanitară de funcţionare, în cele mai multe cazuri exact din lipsa acestor toalete.

Am mari dubii că toţi acei copii ştiu, măcar din auzite, ce este acela un smartphone sau o tabletă şi vă întreb pe dumneavoastră ce trebuia statul să facă? Toalete sau manuale digitale? Că, până una alta, nu le-a făcut nici pe unele, nici pe celelalte.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

12 răspunsuri la Un selfie cu latrina din curtea şcolii

 • kit
  Septembrie 23, 2014 la ora 22:40

  sunt multi copii in mediul rural care nici macar nu pot visa sa aiba o scoala normala (ma refer la cladire) … cu toaleta, acoperis etc… autoritatile publice locale de care apartin scolile se lupta cu morile de vant ca sa obtina bani pentru scoli… iar asta, ponta, viseaza cum sa cheltuie milioane de euro pe tablete… cine este cel interesat sa vanda tabletele si sa incaseze o gramada de bani publici moca?! ce procent din incasarile respective se reintorc in campania electorala a lui ponta…?!
  de obicei, cand se intampla lucruri trasnite finantate din bani publici in prag de alegeri, o parte din bani se regasesc in campaniile electorale… si te miri de unde au unii bani si cum de ajung la putere… iar oamenii se lasa amagiti (mamaaa… ne dau astia tablete la scoala…) si se duc si voteaza cu turma niste neispraviti…

  Răspunde
   
 • radu birsan
  Septembrie 19, 2014 la ora 00:43

  Si eu lucrez in domeniu pentru progame de e-learning si cred ca preturile lacare se vand aceste tehnologii de companii din Romania si din Strainatate este ridicol. As participa la o initiativa open source.

  Răspunde
   
 • Iulian
  Septembrie 18, 2014 la ora 08:59

  Trebuie avut grijă când facem declarații de genul: „Afirmaţia cum că ar învăţa copiii mai uşor şi mai bine din joculeţe video şi desene animate este corectă.”
  Sunt studii întregi care arată contrariul. Televizorul, filmele și jocurile sunt un dezastru pentru învățătură. Da, atrag copii, dar copii nu asimilează nimic. Nu luați în seamă cazurile singulare și excepțiile. Uitați-vă la statistici (americanii au făcut multe studii în domeniu). Copii educați intensiv prin emisiunea „Sesame Street” au avut rezultate catastrofale (vorbesc statistic). Multe din cele mai bune școli din lumea asta interzic folosirea calculatoarelor până la în clasa a X-a (elevi care ulterior ajung sa fie studenți la scoli de renume gen Harvard și altele).

  Răspunde
   
 • ELENA
  Septembrie 17, 2014 la ora 13:24

  Sa iesim toti la vot, si atunci vom reusi.Daca nu degeaba vorbim ; adeptii lui Ponta vor iesi cu mic cu mare sa-l voteze. Si noi ceilalti nu trebuie decat sa punem stampila unde trebuie si vom reusi sa avem macar un presedinte bun.Si la viitoarele alegeri parlamentare sa ne mobilizam din nou si vom scapa de ei.

  Răspunde
   
 • politicstand
  Septembrie 17, 2014 la ora 08:59

  Un pic mai răsăriți de-am fi, PSD-ul n-ar mai avea nicio șansă și ar dispărea pentru totdeauna.

  Răspunde
   
 • politicstand
  Septembrie 17, 2014 la ora 08:58

  Acesta e planul de tâmpire a populației, nu mai am niciun dubiu. Carte puțină, biserica în toate e rețeta de succes a PSD-ului. Nici nu au nevoie să-și bată capul cu alte metode dacă asta funționează perfect!

  Răspunde
   
 • marius
  Septembrie 17, 2014 la ora 07:24

  Ignoranta este o boala grea .
  preotii au fost invitati si au tot dreptul sa fie acolo cel putin dpdv istoric . pana la 1848 si dupa, unde isi aveau cele mai multe scoli sediul cine erau profesorii care pregateau copii.
  cine erau sfetnicii marilor Domnitorii ?
  in 19 randuri din articol se piaptana biserica ortodoxa iar in 18 se ridica o minge la fileu …
  banii se pot cheltui si in functie de necesitati unde este nevoie de bai se pot construi baile unde este nevoie de manuale digitate sa se dea manuale digitale, se vor plati 7 milioane la inceput si multe altele sa ti serverele in functiune .

  Răspunde
   
 • Ovi
  Septembrie 17, 2014 la ora 02:31

  Dar pe parinti i-a intrebat cineva daca sunt de acord cu astfel de metode de invatat.
  Eu unul vreau ca al meu copil sa folosesca gadget-uri atunci cand nu invata, pentru relaxare si sub supervizarea mea sau a sotiei.
  Nu permit ca viata copilului meu sa fie ghidata de unul cu idei idioate. Sunt bune gadget-urile, din asta traiesc, dar cred de cuvinta ca o carte e mult mai potrivita, cel putin in anii de formare al celor mici.

  Răspunde
   
 • Mama Aluniţă
  Septembrie 17, 2014 la ora 00:48

  As avea atat de multe de comentat, pornind de la crasa lipsa de educatie si de informare a celor care ne conduc (indiferent de apartenentza politica) si care decid, printre multe alte aberatii, ca un copil de 7 ani sa-si distruga mintea, sanatatea si independentza invatand de pe calculator si pana la saracia crunta in care se zbate mare parte a tarii asteia, incat ma voi limita la atat: e geniala blasfemia din primul paragraf, felicitari pentru inspiratie!

  Răspunde
   
 • dumi
  Septembrie 16, 2014 la ora 23:21

  Sunt de acord cu leo, lectiile nu numai ca sunt foarte costisitoare de dezvoltat din punct de vedere IT, dar la ele trebuie sa isi aduca participarea experti in pedagogie, psihologi, care costa, foarte mult. Plus ca tabletele trebuie sa fie oarecum personalizate pentru acest tip de activitate, autonomie mare a bateriei (doar un or sa stea cu ea in priza), ecran generos, conexiune la internet.
  Nu spun ca manualele digitale reprezinta o idee proasta dar din pacate nu numai ideea conteaza ci si modalitatile de punere in practica.

  Răspunde
   
 • leo
  Septembrie 16, 2014 la ora 22:26

  lucrez in domeniul jocurilor pentru tablete. Nu stiu in ce univers paralel este posibila asa ceva…lectii prin joculete, ar fi groaznic de mult de lucru la asa ceva si trebuie facuta cu cap, deci s-ar putea introduce…sa zicem…la anul. Si desigur costurile sunt astronomice numai pt manualul digital, ce sa mai zic si pt tablete.

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase