Recesiunea – planul vinovat al unei eminenţe maronii

recesiune 1

de Moise Guran

Economiştilor le este destul de clar că şi al treilea trimestru din acest an va fi unul de recesiune, iar eu chiar m-aş risca şi aş fi gata să pariez că nici al patrulea nu va fi mai breaz. N-am luat-o razna şi nu mă cred mama omida, n-am cum să prevăd viitorul şi sper din răsputeri să mă înşel. Acum, să vă spun de ce nu cred că mă înşel.

Numărul de locuri de muncă scade, în ciuda faptului că producţia industrială creşte, iar toată recesiunea din acest an vine din construcţii. Mai exact, din lucrările publice. Aveam o bănuială încă din vară dar, privind acum cât de darnic împarte statul bani într-o parte şi în alta, sunt sigur – tăierea banilor pentru drumuri, autostrăzi şi reţele edilitare nu reprezintă un accident, ci un plan.

O eminenţă maronie care şi-a dat seama că n-ar fi avut bani, nici pentru pensionari, nici pentru profesori, nici pentru funcţionari, ca să le facă acum în an electoral plăţi suplimentare, a decis la un moment dat, în primăvară, să frâneze ritmul şi aşa precar al lucrărilor de infrastructură. Nu-s chiar mulţi bani… în primele şase luni statul a economisit din investiţii nefăcute câteva sute de milioane de euro şi, probabil, până la final, va cheltui suplimentar pe diferite proiecte de îmbunare electorală mai puţin de un miliard de euro. Problema este că, fiind în multe cazuri proiecte europene cofinanţate doar de statul român, la finalul anului, economia va avea o suferinţă de cel puţin trei miliarde de euro, ceea ce va induce o scădere a PIB de 1-2 procente.

Desigur, şi pomenile electorale ajung în economie, sub forma consumului, iar acesta chiar a crescut şi continuă să crească, dar efectul este pervers căci o bună parte a consumului merge în importuri şi, de aici, numărul mai mic de locuri de muncă.

Ceea ce mă enervează la acest plan este în esenţă iresponsabilitatea lui. Nu e prostie, mi-e clar acum… e rea-credinţă!

De fiecare dată când sunt alegeri se opreşte ţara în loc ca să iasă cutare sau cutare primar, deputat sau preşedinte. Acum spunem adio autostrăzi pentru că Ponta vrea câteva milioane de voturi de la bugetari şi de la pensionari. Nu sunt convins că eminenţa care i-a plănuit această deturnare ilegală de bani publici de la investiţii spre beneficii de tot felul i-a explicat şi faptul că nu te joci cu astfel de resorturi economice, că din banii pentru o autostradă nu trăieşte doar cel angajat acolo să dea cu târnăcopul, ci sunt mii de locuri de muncă pe orizontală şi pe verticală ce se pierd.

Industrii întregi se pot opri, iar firmele mici care subcontractează sau comercianţii care trăiesc din salariile acestor muncitori din construcţii se duc direct în insolvenţă. Odată oprit acest buton, nu-ţi garantează nimeni că data viitoare când vrei să-l porneşti creşterea se va relua la fel.

Şi… încă ceva… pe vechiul Cod Penal, deturnarea de fonduri publice era atât de neclar formulată, încât pentru astfel de fapte cineva putea primi cinci ani de puşcărie, sau chiar 15, dacă din această cauză intra în recesiune toată economia. Pe codul nou, nu se mai poate şi, oricum ar trebui demonstrat că cineva a aranjat cu constructorii întârzierea sau amânarea lucrărilor pentru a rămâne banii necheltuiţi, ca să fie realocaţi la rectificare către zona cheltuielilor bugetare cu impact electoral.

Aşa că, singura pedeapsă poate veni exact de la cei al căror vot îl cumpără acum guvernul cu preţul recesiunii.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

30 răspunsuri la Recesiunea – planul vinovat al unei eminenţe maronii

 • Pingback: MOISE GURAN: Economia a fost subminată şi a pierdut 2,5 mld. euro. Făptașul: Guvernul României | MAGAZIN CRITIC
 • Pingback: Ori suntem nemţi pe banii BCE, ori nu mai suntem… | Biziday
 • alexman
  Septembrie 16, 2014 la ora 16:38

  Draga Moise pt discutii serioase privind reforma reala in invatamant ar trebui invitat de tine dl.profesor Florin Colceag.A lucrat la legea invatamantului(cea buna), iar politrucii au ciuntit-o..Motivul?Sa ne ia astia locurile din parlament?…E hilar…dar asa gandesc….

  Referitor la recesiune, am decis sa incep un business in strainatate ca aici desi cursul euro-ron e stabil, economia e instabila iar politicienii sint retardati…

  Răspunde
   
 • Cezar
  Septembrie 16, 2014 la ora 15:26

  Subminarea economiei nationale a fost exclusa din noul cod penal, cu totul, votul fiind atribuit intregului parlament….fara exceptie, cu girul tuturor partidelor parlamentare fara exceptie. S-a abolit unul dintre articolele codului penal care a dus la executia sotilor Ceausescu. Crunta soarta are poporul asta, atata timp cat cei care l-au executat si i-au urmat dictatorului la conducerea tarii, au subminat la randul lor, cu mult mai mult decat a facut-o cel dintai, economia acestei tari, iar astazi ei nici nu mai pot fii incriminati in mod oficial…vreodata! Dragut, nu-i asa? Au avut ei grija sa nu mai existe o baza legale pentru vre ‘un nebun’ ce poate veni vreodata in urma lor si ar vrea sa dezlege ceva mistere si sa faca dreptate! Acum sincer vorbind, vazand ceea ce au realizat impreuna conducatorii nostri, laolalta, va mai mira ce face acum Ponta ca sa ajunga presedinte? Shalom….

  Răspunde
   
 • Cosmin Moise
  Septembrie 16, 2014 la ora 11:00

  De reaua vointa, reaua credinta si disperarea de a castiga alegerile CHIAR CU PRETUL RUINARII TARII de catre PSD am tot spus-o. In sfarsit s-a lamurit si Moise! Ce nu-mi place ca am avut dreptate!

  Răspunde
   
 • ardelean maria
  Septembrie 16, 2014 la ora 07:06

  Domnule Ovidiu va doresc sa beneficiati de pensia de care beneficiaza acei oameni pe care ii numiti ,,GLOATA,,!!!!
  Sa va fie rusine!!!!!

  Răspunde
   
  1. Ovidiu
   Septembrie 16, 2014 la ora 09:57

   Mi-ar fi rusine daca as fi avut macar 0.1% inplicare in ceea ce se intampla acum. Iar daca dumneavoastra va simtiti va atacata inseamna ca ceva nu e ok. Nu vreau sa intru in discutii fara sfarsit, dar la gloata ma refeream la pontaci si basisti care nu au catusi de putin creiere sa gandeasca si is o turma fara creier. Daca dvs nu faceti parte din „gloata” imi cer scuze fata de dvs, dar nu si fata de cei fara creier.

   Răspunde
    
   1. Stelian
    Septembrie 16, 2014 la ora 11:32

    Cei pe care ii numiti fara creier, credeti ca asa s-au nascut, sau ei sunt opera unei societatii? Caci banuiesc ca nu vreti sa spuneti ca au fost lenesi si atunci cand a bagat creier la magazin, nu s-au deranjat sa mearga sa-si cumpere. In ambele cazuri, eu nu vad ce vina au ei. Si totusi dati vina pe ei. Nu vi se pare ca este totusi vina unora cu „mult” creier, faptul ca ei nu au creier?

    Răspunde
     
    1. Ovidiu
     Septembrie 16, 2014 la ora 12:24

     Om, nascut fara crieir? Nu. Doar cei nascuti cu handicap.

     Dar ma intreb si ma repet, dar ma intreb, ce este societatea? Nu oamenii? A, ca unii mai au creier sa gandeasca si altii nu, ei sunt de vina. „Gloata” ar trebui sa sara in sus ca arsa cand aia cu creier ii subjuga. Dar mai bine e la Tv la Dragusence si Capatosi s.a.m.d.

     Spuneti-mi va rog, eu sunt de vina cumva ca s-a demolat toata industria, etc. si s-a furat tot si „gloata” nu a facut nimic si s-a ajuns aici?

     Răspunde
      
     1. Stelian
      Septembrie 16, 2014 la ora 12:35

      Ca tot vorbim de vina. Ce tribunal din lumea asta ar gasi vinovata gloata si nu pe cei ce au facut acele fapte?
      Daca ar fi sa pun vina pe niste trepte, vina gloatei ar fi pe cea mai de jos vina, imediat dupa vina „mea”. Iar pe cele mai inalte trepte ar fi vina celor ce au facut aceste fapte, ar fi vina celor care ii aveau in subordine si i-au lasat sa faca faptele astea, ar fi vina autoritatilor care trebuiau sa cerceteze aceste fapte, vina media si tot asa.

       
     2. Ovidiu
      Septembrie 16, 2014 la ora 12:54

      Societatea e de vina doar pentru ca accepta asa ceva. Si se complace. E mult mai usor sa stea in casa fara sa stie(sau stie dar ignora) ca ii este furat terenul de sub picioare sau ca este indatorat fara sa vrea la Fonduri Internationale si alte mecanisme de inrobire a omului. Eu unul nu vreau sa o dezamagesc pe Dna. Maria dar nici nu ma astept sa apuc sa iau pensie. Mai am totusi 30-40 de ani pana atunci. Ma intreb daca va mai exista vreo Romanie pana atunci.

       
     3. Stelian
      Septembrie 16, 2014 la ora 14:15

      Dumneavoastra cereti unor oameni normali care isi petrec cel mai mult timp muncind si educand copii, sa cunoasca legile care nu-i privesc si pe care n-au timp si posibilitati intelectuale, sa le studieze si sa le inteleaga. Nu pot ei sti daca o licitatie a fost pe bune sau nu, fara sa stie legea de organizare a licitatiilor si multe alte legi. Daca ar sti acest lucru abia atunci ar putea omul de rand sa spuna ca licitatia a fost o cacialma sau nu. In caz ca legea n-a fost respectata, ar rezulta niste vinovati, iar in caz ca legea a fost respectata ar fi ceva mai multi vinovati, inclusiv cei care au facut legea. Nu inteleg cand cereti gloatei sa ia atitudine, cand legea e stramba si este respectata, sau cand legea e buna dar nu se respecta. Nu mi-as dorii sa traiesc intr-un loc unde in fiecare zi „gloata” ar iesi in strada ori de cate ori simte o licitatie trucata, sau o lege cu destinatie precisa. Trecand de faptul ca toti ar trebui sa inteleaga acele legi, ceea ce este imposibil. Gloata poate doar sa creada pe unul sau pe altul. Poate sa creada pe cei ce spun ca a fost ilegala, sau pe cei ce spun ca a fost legala o chestie. In decursul anilor „gloata” i-a crezut pe toti la rand. Rezultatul a fost cam acelasi.

       
     4. Stelian
      Septembrie 16, 2014 la ora 14:30

      Adica incercati sa vedeti in practica ceea ce spuneti. Imaginativa ca dvs sunteti „gloata”, 90% din populatia tarii. Sa presupunem ca tocmai a avut loc licitatia pentru IMGB. Aveti banuiala ca statul roman ar fi trebuit sa incaseze mult mai mult pe aceasta inteprindere. De unde v-ati informa, in asa fel incat sa aflati adevarul? Din media este exclus, caci unii zic intr-un fel, altii in alt fel. Dumneavoastra „gloata” ati fi lacatus de exemplu. Ce ati face ati angaja un jurist sa vada daca a fost respectata legea? Cat de sigur ati fi ca juristul nu poate fi cumparat? Si pot continua mult, dar cred ca va dati seama ce am vrut sa spun. Si anume ca, chiar daca „gloata” ar actiona ca unul singur, tot ii va fi foarte greu sa afle adevarul si astfel sa actioneze exact asupra celor vinovati.
      Incercati ca teoriile sa le puneti in practica, cel putin cu imaginatia si veti putea emite teorii mult mai realiste.

       
     5. Stelian
      Septembrie 16, 2014 la ora 14:38

      Eu tocmai de aceea consider meseria de judecator, ca fiind cea mai nobila, dar si cea mai grea. Din toate miciunile spuse in fata ta, tu judecatorul trebuie sa afli adevarul.

       
     6. Ovidiu
      Septembrie 16, 2014 la ora 14:45

      In fine, nu are rost sa tot dezbatem ca tot acolo ajungem, chiar daca se revolta unii ca se simti glotisti. Si eu fac parte din gloata si asta e. Pana nu se va face o revolutie pe bune nu lovituri de stat mascate si sa nu mai existe partide politice, Romanica tot in regres va fi.

       
     7. VictorL
      Septembrie 16, 2014 la ora 18:45

      @Ovidiu&Stelian.Doamna s-a simti cu musca pe caciula doar pentru ca are pensie mica.Nu face parte din Gloata dar din gloata facem parte toti.Romania e democratie si Gloata nu mai da cu ghioaga,da cu votul…Gloata e vinovata si pentru ca copilul nu a gasit Abecedar pe banca,alaturi de o floricica si e vinovata si ca sunt mici pensiile.Daca Gloata voteaza in continuare timpiti care opresc muncitorii din treaba pensiile vor fi si mai mici sau deloc iar copiii mai putini.
      Muncitorii tineri nu au salariul garantat si vor pleca sa si-l caute.Acolo unde-l vor gasi vor trai si acolo fac si copiii.
      Pe de alta parte pensia marita acum va fi diminuata dupa 1 ianuarie prin amenzi,taxe,impozite ,preturi.Timpitii nu stiu sa faca altceva iar locuri de munca nu fac ei ci investitorii.Ei doar se lauda si taie panglici…Gloata e de vina daca nu pricepe atita lucru,pentru ca nu vrea sau penrtu ca nu poate.Se investec bani multi pentru ca sa nu poata si mai nimic pentru ca sa vrea.Cine vrea sa priceapa picepe si cind judecaorul ii spune ca televizorul care o minte e programat cu bani furati,chiar din buzunarul ei,chiar daca i-o infige pe git pe Dragusanca si pricepe si cind altii platiti sa fie informati si destepti ii eplica cum Putin trimite bani unora de aici sa nu consumam gaze romanesti ci rusesti,ca iarna sa ni le inchida el cind i se scoala…
      Atunci ne miram ca scolile produc timpiti care termina facultatea dar nu au facut gradinita cum trebuie…Timpitii sunt buni ca voteza dupa cum merg magarii dupa morcovi si sunt buni si cind altii de paste gard ne pun presedinti.Doar nu ne-or pune destepti…E risipa de resurse si ramin sforile fara maimutoi cind le e lumea mai draga.

       
     8. Stelian
      Septembrie 16, 2014 la ora 19:17

      Victor, mai sus am spus:
      „In decursul anilor “gloata” i-a crezut pe toti la rand. Rezultatul a fost cam acelasi.”
      M-am referit ca la faptul ca au fost deja toti pe la guvernarea tarii si n-au facut decat ceea ce facusera cei dinanitea lor.
      Deci pe cine spuneti dvs ca ar trebui sa votam??

       
    2. VictorL
     Septembrie 17, 2014 la ora 09:04

     @Stelian.Pe cine vrei dar uita-te la el sa fie intreg la minte…De fapt tu vei vota,, sa ramina tot regina aia”.La fel voi face si eu.

     Răspunde
      
     1. Stelian
      Septembrie 17, 2014 la ora 09:14

      Eu nu voi mai vota pana ce legea nu imi va da si mie drepturi dupa ce votez. Acum nu am decat dreptul sa votez. Pe urma ei fac orice vor cu populatia tarii, cu banii si resursele statului. Deci eu prin votul meu, nu fac altceva decat sa le dau aprobarea mea, ca ei sa faca orice vor. Ba mai mult daca votez un om pentru ca eu cred in doctrina partidului pe care il reprezinta, acel om poate (multi parlamentari o si fac mereu) sa se mute cu bagajele la alt partid, pe care eu nu-l agreez. Deci e ca si cum as fi votat cu cine nu vreau. Deci ce rost mai are votul meu? Da, voi vota cand eu, sau justitia, vom putea sanctiona reaua credinta, minciuna si inselatoria, fara sa asteptam 4 ani. Anual ar fi cel mai corect ca alesul sa raspunda in fata mea alegatorul, pentru ce a promis si ce a facut.

       
 • oprea nicolae
  Septembrie 15, 2014 la ora 23:41

  Acesti „politicieni” plictisiti lipsiti de initiativa lipsiti de orice integritate si de rusine nu pot face un viitor mai clar si mai sigur pentru noi ci unul sumbru lipsit de orice plasa de siguranta in care sa cadem si sa ne revenim

  Răspunde
   
 • florin
  Septembrie 15, 2014 la ora 23:19

  Bai, Gurane, le zici bine fratele meu, cu o mica obiectie : rea-credinta si prostie – cumulate. Referitor la autostrazi, pe langa deturnarea banilor pentru „investitia” in pomeni electorale, PSD-ul sta in expectativa, in speranta ca daca Ponta ajunge presedinte, Doamne fereste, va influenta DNA-ul sa inchida ochii la momentul cand astia baga mana in borcanul cu miere al contractelor de autostrazi.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Septembrie 16, 2014 la ora 00:20

   Eu pe asta n-o inteleg. Nici n-am pretentia sa le inteleg pe toate. Dar totusi nu inteleg cum un om care acum, ca premier, nu are nici o influenta asupra procurorilor de la DNA, peste o saptamana cand castiga alegerile si devine presedinte, poate face si desface orice vrea el in DNA, in asa fel incat acei procurori sa faca de frica lui tot ce li se spune. Nu-mi pot imagina, chiar si la nivelul Romaniei, cum un singur om, avand orice functie in stat, poate influenta asa mult o armata de procurori. Chiar asa de manjiti sa fie toti, incat sa poata fi santajati sa nu spuna nici unul de astrfel de abuzuri? Eu nu cred asa ceva.

   Răspunde
    
   1. Stelian
    Septembrie 16, 2014 la ora 11:42

    Si daca procurorii ar fi chiar asa de influentabili,;pai atunci chiar nu mai conteaza cine anume ajunge sa-i influenteze. Chiar nu mai conteaza ca e Basescu, sau Kovesi, sau Ponta, sau mamamare.

    Răspunde
     
   2. Aurelian
    Septembrie 19, 2014 la ora 10:57

    Un presedinte are anumite puteri si poate cu ajutorul serviciilor sa influenteze independenta procurorilor.
    Cazul Panait ii va face pe multi sa ezite cand cel care l-a condus spre sinucidere a fost viitorul presedinte

    Răspunde
     
 • Ovidiu
  Septembrie 15, 2014 la ora 22:25

  Nu va amagiti. Nu se schimba nimic nici peste 10 ani. Iar pe atunci deja e statul in faliment. Atunci sa vad de unde o sa dea pomeni electorale si pensii la gloata.

  Răspunde
   
 • Cris
  Septembrie 15, 2014 la ora 21:25

  Eminenta maronie e maria-sa Pictor Vonta, un om cu intelectul cat um bob de strugure proaspat defecat. Un circar politic cu care vor vota toti ratatii din tara asta peste numai doua luni.

  Garantia suprema ca situatia de kkt din Romania se va perpetua pe vecie.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Septembrie 15, 2014 la ora 22:56

   Eu cred ca pentru Ponta e doar o chestie de mandrie sa fie presedinte, pe cand altii cred ca vor ca el sa castige alegerile, mai mult decat isi doreste el. Eu cred ca Ponta ajuns presedinte s-ar putea sa nu mai faca tot ce vor ei, daca nu-l au cu ceva serios la mana. Sau daca el nu gandeste asa cum am spus mai sus, cu timpul ii va fi din ce in ce mai greu sa fie marioneta lor.

   Răspunde
    
 • claudio
  Septembrie 15, 2014 la ora 20:48

  Dacă nu ne trezim urgent, ajungem ultimii muritori de foame!

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 15, 2014 la ora 20:35

  „n-am cum să prevăd viitorul …” _ Ba da, atat dl. Moise cat si eu l-am prevazut dupa criza globala, inca de la primele semne de crestere economica, despre care am spus ca este necesar sa fie luate masuri de consolidare in caz ca nu se doreste ratarea relansarii. Nu am utilizat argumentele furnizate de Melisa si Vanesa, ori de mamele lor, ci unele de natura economica, tinand cont de datele oferite de INSSE, Consiliul Fiscal, Comisia Nationala de Prognoza si cateva rationamente aproape banale.

  Răspunde
   
  1. VictorL
   Septembrie 16, 2014 la ora 13:38

   @Constantin.L-am prevazut si eu dar dupa alte semne;adica dupa cum se misca utilajele.Nu se face numic cu tirnacopul.Moise a scris-o la misto…Totusi o firma care lucreaza inchiriaza utilaje dar mai le si cumpara in leasing.Oamenii poate ii concediaza daca vine un cap patrat si opreste finantarea insa firma pierde bani si utilaje.Ajunge la faliment si nu poate fi repornita de azi pe miine dupa cum functioneaza creierul de gaina din capul cel patrat.
   Ca o fi maroniu sau rosu purtatorul nu mai conteaza ci doar faptul ca si-a batut joc de munca romanilor si de suferintele lor dar ma gindesc ca si ei isi merita soarta.Nu exista nevinovati cu drept de vot.Primesc acum pensii marite dar nu au bagat de seama ca inca o serie de copii au fost in prima zi la scoala si nu au gasit abecedar pe masa.Nu au gasit nici tablete cum li s-a promis si nu vor mai primi nici corn cu lapte…
   Toti tinem minte pima zi de scoala, toata viata.Mai putin cei cu cap patrat si minte de gaina.Aia nu tin minte nimic,prind greu si uita repede,plagiaza,copiaza la examen si-si cumpara diplome;si mai apoi voteaza cind se trezesc ca pot fi luati militari cu scoala neterminata…

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase