Un spion cacealma – diversiunea perfectă pentru adevăratul scandal

base-vs-spion-blog copy

de Moise Guran

Vă spun cu maximă sinceritate că am început să am un deosebit respect faţă de Serviciul Român de Informaţii în ultimii ani, de când acesta lucrează destul de strâns cu DNA-ul pentru combaterea corupţiei şi a marii evaziuni fiscale. Aceste fapte de arme ale ofiţerilor SRI m-au ajutat să trec peste prejudecăţile pe care şi eu, ca noi toţi, românii, le avem faţă de un serviciu care a moştenit, fie şi doar parţial fosta Securitate, prejudecăţi care sunt chiar mai adânci înfipte în creierele noastre ale jurnaliştilor şi, mai ales, ale celor care am practicat această profesie de ziarist încă din anii ’90.

Nu am acelaşi respect pentru Serviciul de Informaţii Externe pentru că România se mişcă foarte prost pe plan extern, iar asta mă face pe mine să cred că nici la SIE nu e cine ştie ce performanţă, nu am acelaşi respect nici pentru serviciile de informaţii ale Armatei şi Ministerului de Interne, pentru că ştiu că aceste instituţii încă sunt destul de afectate de morbul corupţiei interne. Poate că nu este treaba acestor servicii să facă curăţenie, dar eu consider că este.

Habar nu am cât de eficiente sunt serviciile noastre pe ansamblu în combaterea spionajului, nu e treaba mea şi nici nu am voie să ştiu. Preşedintele României ar trebui să ştie asta şi totuşi, la fel ca şi mine, simplul cetăţean, preşedintele nu are voie să ştie cine este sau a fost ofiţer acoperit al unui serviciu de informaţii. Presupunând că eu sau el am şti asta, legea ne interzice să facem publice astfel de informaţii.

Legea siguranţei naţionale prevede o pedeapsă de până la şapte ani de închisoare pentru cel care face o astfel de dezvăluire, indiferent că avea sau nu dreptul să deţină informaţiile respective. Din acest punct de vedere, preşedintele a încălcat deja legea, menţionând faptul că unul dintre candidaţii la preşedinţie a fost ofiţer acoperit al unui serviciu românesc de informaţii. Este un indiciu important ce poate duce la deconspirare.

Nu cred că Traian Băsescu va merge mai departe cu dezvăluirile, ba chiar mi se pare că am înţeles şi de ce le-a făcut pe acestea. Probabil, la un moment dat, preşedintele ne va spune că ofiţerul acoperit s-a retras din cursă. Mi se pare nedrept că această petardă de presă a ţinut mai mult deschiderea jurnalelor de ştiri, decât plecarea intempestivă din DNA a procurorului care s-a ocupat de Gala Bute. Ar fi nedrept şi speculativ să spun şi eu, acum, că acest procuror era pe punctul de a pune sub acuzare un candidat la preşedinţie, nu-i aşa?

Cred că preşedintele a jucat o cacealma cu spionul candidat la preşedinţie, tocmai pentru a ne distrage tuturor atenţia de la un tip de abuz în care marele apărător al justiţiei o calcă în picioare când e vorba de slăbiciunea blondă care ar trebui să îl facă într-o zi premier.

Cred că e momentul ca Laura Codruţa Kovesi, şeful DNA, să facă o declarație clară în cazul plecării procurorului Mariana Alexandru. Asta numai în cazul în care Kovesi vrea să îşi păstreze titlul de femeie curajoasă pe care l-a primit de la Ambasada SUA, sau dacă vrea să păstreze respectul nostru al tuturor pentru ea şi pentru DNA-ul pe care îl conduce.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

13 răspunsuri la Un spion cacealma – diversiunea perfectă pentru adevăratul scandal

 • timisoso
  Septembrie 18, 2014 la ora 01:19

  Dl Moise s-a aratat a fi Gura de Aur… Nu avea de unde sa stie ca ieri, 17 septembrie 2014, spre surprinderea tuturor, premierul si-a anuntat oficial participarea la campania prezidentiala… De parca ar fi o coincidenta, la Parlament era audiat Traian Melescanu, seful SIE… Socrul premierului, Ilie Sirbu, s-a grabit sa iasa pe sticla, anuntind ca, in comisia pe care o conduce, cea de control a SIE, s-a constatat ca niciun ofiter SIE nu participa in campania electorala. Cel putin pina ieri, intrarea lui tonta in campanie este acoperita de lege, conform comisiei nici el, nici alt candidat nefiind ‘acoperit’ al SIE…
  Daca miine, aceeasi comisie, in alte conditii, va anunta ca exista totusi agenti 007 in campania electorala, acel anunt nu-l va mai privi pe ginerica… Ca el s-a inscris pe NU. Cei care vin pe ‘DA, exista 007’, n-au decit sa dea cu subsemnatul…
  Si cum nu cred in coincidente, tonta TREBUIA sa isi inceapa campania, pina nu apar alte documente…

  Răspunde
   
 • Cris
  Septembrie 13, 2014 la ora 14:01

  Basescu stie ca va ajunge cat de curand la Puscarie, de asta isi permite sa dea din gura cum vrea.

  A recunoscut si singur ca, mai are doar cateva luni de mandat si „nu mai are rost sa minta poporul”.

  Oricum poporul roman s-a manelizat intr-un asemenea hal incat pune botul la orice cretinism iese din gura unui personaj de casino de tip Basescu.

  Asteptam cu nerabdare ca acest personaj sa ajunga la lada de gunoi a istoriei – un gunoi politic, o latura.

  Răspunde
   
 • OvidiuB
  Septembrie 12, 2014 la ora 21:09

  Ma uit la retrospectiva „Romania furata” de pe Digi24 si mi-e foarte, foarte, FOARTE greu sa am orice urma de respect pentru oamenii din SRI…

  Răspunde
   
 • Lilli B.
  Septembrie 12, 2014 la ora 15:05

  TB a spus doar: ”ofiter acoperit al unui serviciu de informatii”. Nu a precizat daca e vorba de un serviciu ROMAN de informatii, si eu cred ca aici este cheia.

  Răspunde
   
 • Mediere penal
  Septembrie 12, 2014 la ora 14:40

  Nu exista veste mai buna decat aceea ca institutiile statului colboreaza pentru a se starpi acest cancer al Romaniei care este coruptia si care ne tine pe lor de 20 de ani !

  Răspunde
   
 • VictorL
  Septembrie 11, 2014 la ora 22:16

  @Moise.,,Manastire-ntrun picior ghici ciuperca cei?”
  Cine-a stat 5 ani la rusi,(nu poate gindi ca Bush),dar sigur e GRU ca altfel era oale si ulcele…Pentru siguranta si-a primit si-o ,,rindunica”(alta decit aia de imparte de-acuma euroiii) si in front nu misca.Cum sa nu se lase injurat de mama de catre doi prapaditi in propriul birou?..
  Mai departe, cum lasi mostenire studiile de specialitate unuia care nu are impatasania direct de la Patriarh? Cum dai binecuvintari la unul fara studii de specialitate pentru a ajunge mare fara aprobare de la acelasi Patriarh?
  Nu-i nevoie sa-si completeze CV-ul ca i l-am completat de mult dar trebuie luat la cunostinta de catre orice Costel cu drept la stampila ca sa stie la care tablou sa se inchine pentru prescura de la anul…

  Răspunde
   
 • Silviu Craescu
  Septembrie 11, 2014 la ora 21:37

  Silviu Craescu

  Cinste tuturor Ofițeriilor sub acoperire, protejați de jurământ. … care activează pentru binele României!
  PARRIA A PRIORI

  Răspunde
   
 • ayalonKYDON
  Septembrie 11, 2014 la ora 20:28

  SHALOM !
  români fiti realisti romania nu-si mai reveni NICIODATA …TINE DE ACEASTA ,,SĂMÂNȚĂ ANTROPOLOGICĂ TRANSISTORICĂ DE DACI SI ROMANI ,,

  Răspunde
   
 • politicstand
  Septembrie 11, 2014 la ora 18:51

  Nu cred că avea intenția să spună numele candidatului, doar să-l forțeze să se retragă singur.

  Răspunde
   
 • dan
  Septembrie 11, 2014 la ora 18:07

  Conform linkurilor citate, cu o pensie de aprox.16 000 de lei nu cred ca era necesara prea multa motivatie pentru pensionare.
  Nu-i asa ca e frumos sa fii la pensie in romania?

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase