De ce este mai bună scăderea CAS decât reducerea TVA

TAX

de Moise Guran

Este foarte interesantă dezbaterea în sine privind o eventuală reducere a TVA și dacă o astfel de măsură ar fi fost sau nu mai bună pentru economie decât reducerea contribuțiilor sociale. Ne mai amintim probabil cu toții că, în anul de criză bugetară 2010, guvernul Boc a procedat la creșterea TVA de la 19 la 24%, după ce Curtea Constituțională i-a respins tăierea pensiilor.

Efectul imediat în economie a fost o creștere a prețurilor, efectul consecutiv a fost o scădere a consumului și, bineînțeles, a nivelului de trai, dar, surpriză, la sfârșitul anului 2010 economia a ieșit din recesiune. Asta a surprins pe multă lume, oamenii neînțelegând cum este posibil și dacă există o corelație între creșterea TVA și ieșirea din recesiune.

Trecuseră doi ani grei, ani de prăbușire economică și de scandaluri politice și nimeni nu-și mai amintea la acel moment că la începutul lui 2009 tot guvernul Boc crescuse CAS-ul. Dar, intrarea României în recesiune în 2009 a fost pusă pe seama crizei internaționale, iar nu pe taxarea suplimentară a muncii săvârșită de guvernul Boc.

Bineînețeles, recesiunea este de cele mai multe ori un fenomen complex, cu mai multe cauze, nu cu una singură. Criza internațională de finanțare a durat mai puțin de un an, iar suprapunerea unei creșteri a taxelor pe muncă sigur n-a ajutat economia românească în acel moment. Munca, într-o măsură mult mai mare decât comerțul sau consumul este cea care se vede în PIB sub forma valorii adăugate. Din punct de vedere tehnic, în calculul creșterii economice se ia și TVA-ul și, atenție!, se scad importurile.

Dând filmul înapoi, la începutul lui 2009, se poate spune că statul român a contribuit serios la intrarea României în recesiune prin majorarea taxelor pe muncă, iar mai târziu, la jumătatea lui 2010, a contribuit la ieșirea din recesiune prin creșterea taxelor pe produs, dar chiar și prin scăderea consumului mult prea bazat pe importuri.

Poate vă sună cinic ceea ce vă spun eu acum, pentru că ne aminitim cu toții că populația României a sărăcit în acel an 2010, dar acesta este adevărul… în anii următori, anumite industrii din România au fost favorizate de scăderea importurilor, cauzată exact de creșterea TVA și de lipsa de apetit pentru consum a populației țării noastre.

După tot ceea ce v-am spus acum cred că a devenit destul de clar de ce stimularea muncii prin reducerea taxării ei este mult mai stimulativă, din punct de vedere economic, în România, decât reducerea TVA-ului. Reducerea TVA-ului trebuie și ea făcută, dar mai degrabă sectorial, adică la acele produse care se fac mai mult la noi în țară decât la import. Alimentele reprezintă un bun exemplu.

Cât despre reducerea CAS, vă spun sincer că nu mă interesează nici că e electorală, nu mă interesează nici ce găuri o să facă anul viitor în bugetul statului, e treaba lor să-și restrângă cheltuielile, ceea ce mă interesează este că aștept această măsură de cinci ani și sunt sigur că ea va asigura o creștere de activitate economică anul viitor.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

15 răspunsuri la De ce este mai bună scăderea CAS decât reducerea TVA

 • Pingback: Scamatorii economice care te fac popular pe banii altora | Biziday
 • Ovi
  Septembrie 10, 2014 la ora 16:04

  @Florin Miu
  Intelegi ca si acum statul ia mai mult decat tine din 100 RON munciti? De aceea este impartit CAS-ul, somajul, sanatatea, pe angajator si angajat. Pentru 100 RON trecuta in fondul de salarii angajatorul si angajatul platesc mai mult de 50 RON taxe si impozite. De ce crezi ca sunt impartite intre ei…pai ce ar zice muncitorul cand ar vedea cat este in mod real brutul lui si cat mai incaseaza net?

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  Septembrie 10, 2014 la ora 15:25

  Reducerea CAS avea efect daca nu era precedata de taxarea salbatica pe infrastructura productiva (stalp). Unica in Europa, pentru ca e o taxa ANUALA!

  Reactia investitorilor a fost prompta: proiecte de cateva miliarde s-au anulat.

  Taxa pe productie a semnat o grea sentinta pentru viitorul industrial al acestei tari. Consecintele se vad deja…RECESIUNEA!

  Răspunde
   
 • DUMITRAS BENIAMIN-IOAN, com Albota jud.Arges
  Septembrie 10, 2014 la ora 09:59

  Domnule Moise Guran va rog sa aveti in vedere problema robiei in care am intrat toti cei care nu am stiut, la vreme, ca CEL MAI BUN CREDIT ESTE CEL PE CARE NU LA-I LUAT, si am cazut in capcana. Va rog dati-mi o adresa unde sa va pot trimite materiale pe aceasta tema. Va multumesc.

  Răspunde
   
 • Bogdan
  Septembrie 10, 2014 la ora 01:14

  N-am nicio treaba cu politica , nu l-am votat pe domnul presedinte , am 28 de ani si pt mine politica este o „arta” , dar pot fi sigur de un singur lucru , daca domnul Ponta ajunge presedinte , va fi vai de capul meu , asta e parerea mea , repet , daca spun asta , nu sunt Basist :))) . Am observat ca daca esti contra domnului Ponta . N-am nicio treaba cu Dl Viorel Ponta , il stimez , il respect , dar nu pare un presedinte adevarat , imi cer scuze daca am deranjat pe cineva si daca am fost off topic , dar vad ca si dl guran i-a cam luat frica dl. ponta , nu il aproba de nicio culoare pe dl. presedinte , chiar daca gura acestuia adevar graiesti ( glumeam doar cand am spus ca i-a luat „frica” 🙂 ) 🙂

  Răspunde
   
 • Stefan
  Septembrie 9, 2014 la ora 22:05

  As dori cu nerabdare sa citesc forma OFICIALA a legii, pentru ca am fost zapacit zilele astea: ba e 5% din tot salariul, ba e doar 5% din CAS, ba e doar 5% din CONTRIBUTIA ANGAJATORULUI!!! Atentie, mare atentie, ca una e sa reduci cu 5% dintr-un intreg si alta e sa reduci doar 5% dintr-o parte a acelui intreg.

  As vrea sa intelegem odata ca scopul pus la suprafata de ei pentru aceasta reducere e SCOATEREA LA LUMINA A MUNCII LA NEGRU. O firma cu 5-6 angajati inregistrati nu va economisi un salariu intreg pe fiecare luna din aceste reduceri pentru a inregistra macar pe inca om. Cati bani vor veni INAPOI la buget?

  Chiar daca banul ramane in firma si nu se duc in bugetul statului, adica ii scad cheltuielile acelei firme, vi se pare ca are ult de castigat la cat de jupuiti sunt? (da…e un plus ca sa nu ne ducem de tot)

  Deci nu vom avea decat de pierdut; de acoperit un gol din alte resurse. Aceasta scadere mizeaza pe POMANA CA OAMENII SE VOR VA FACE DIN SENIN RESPECTUOSI FATA DE LEGE.

  Pomana electorala sau nu, aceasta lege este gandita nerealist .

  Răspunde
   
 • VictorL
  Septembrie 9, 2014 la ora 22:04

  @Moise.,,Criza internationala de finantare a durat mai putin de un an…” Probabil o masori doar de la ,,vinerea neagra” insa si anul trecut se vorbea de Grecia,Cipru…
  Criza a inceput in 2007 in USA si efectele ei le simtim si azi.A avut merite mari Tariceanu care guverna precum betivul care a luat leafa si face cinste la tot localul.Mai apoi Boc a trebuit sa faca pe Dracu in patru sa nu se umple Romania de someri.Tin minte ca mi-a platit CAS-ul sa stau acasa…Prea multe optiuni nu a avut dar am strins cureaua cu totii si la asta ne-a ajuat si PSD care era in acelasi timp si la guvernare si in opozitie si-l sabota pe Boc si Basescu.Totusi cum necum Romania a iesit din criza cu Boc si Basescu la butoane si sa nu uitam de cele doua suspendari…
  O fi buna reducerea CAS si n-o fi buna reducerea TVA dar de fapt Guvernul actual nu-si permite nici una nici alta.Eu unul le astept pe amindoua dar stiu ca vom fi atacati la portofel pe de alta parte.Nu am uitat ca taxele locale au fost marite cu 16% cind am schimbat primarii si peste ele Guvernul le-a inmultit pe celelalte.Cel mai tare ma enerveaza scoaterea poitistilor pe drum la vinatoare de amenzi dar asta si Nasase o facea si nu am uitat nici asta.
  Realitatea e ca amenzile enervante provoaca oamenii sa nu mai achite taxe si sa faca evaziune.Vedem ce bani colecteaza ANAF-ul…
  Dupa alegeri vor aparea iar surprizele la fel ca in filmul vechi si prost pe care l-am mai vazut dar de unde mai scoatem un Basescu,ca asta de acuma pleaca si cum in facem pe Ponta dintr-un autist sa devina un Boc.
  Te poti bucura de reducerea CAS dar ce te face sa crezi ca din 2015 CAS nu va creste iar? Ai mare incredere in Ponta…

  Răspunde
   
 • Petre
  Septembrie 9, 2014 la ora 21:50

  În acest articol, dl. Guran ne spune: ”vă spun sincer că nu mă interesează nici că e electorală, nu mă interesează nici ce găuri o să facă anul viitor în bugetul statului”.

  Ce ne spunea dl. Guran în aprilie a.c., într-un articol intitulat ”Dacă reducem CAS, scăzut să rămână!”:

  ”Nu zic că nu-i bine să scadă CAS-ul, dar deja mare parte din ceea ce numim investiţii publice nu mai sunt decât cofinanţări obligatorii la proiectele europene. Măcar alea de ar fi bine făcute… că altfel, va trebui să dăm banii înapoi.

  Dar greul abia urmează căci adevărata presiune pe bugetul lui Voinea va veni între alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale. Riscul cel mare ar fi ca, după ce scade CAS-ul – iar eu aş aplauda o astfel de măsură, baronii locali să mai dea şi iama în buget pentru tot felul de asfaltări electorale, iar apoi să mai avem şi o creştere economică mai mică decât cea estimată.

  Efectul unui derapaj bugetar s-ar vedea, apoi, în dobânzi mai mari care, cel mai probabil, ar duce la creşteri de taxe sau la o revenire a CAS-ului, aşa cum s-a întâmplat în timpul ultimei crize bugetare.

  De aceea, astfel de soluţii trebuie bine calculate, să nu greşim, că tot noi plătim.”

  Deci, domnule Guran: ori tre’ să ne bucurăm, ori nu de această scădere? Că doar tot noi plătim…

  Absolut dezamăgitoare atitudinea Dvs.: nu ne spuneți nimic despre motivele pentru care această măsură este susținută de cifre, ci doar sunteți exaltat, deși spuneți negru pe alb că NU VĂ INTERESEAZĂ ce va întâmpla după alegeri.

  Cu așa ”analize”…

  Răspunde
   
 • mihai
  Septembrie 9, 2014 la ora 21:48

  e simplu! E mai buna reducerea TVA, ca dupa asta beneficiaza orice om,dupa reducerea CAS decat patronii.E mai bine sa se reduca CAS-ul pe care-l platesc angajatii nu pe acela care-l platesc angajatorii,asta ar fi o chestie cu adevarat buna.Si diferenta sa se acopere prin reducerea cheltuielilor publice dupa modelul Statului Minimal.Daca ar fi o singura taxa si anume TVA si s-ar incasa in proportie de 100% nu ar mai fi nevoie de alte taxe si un aparat bugetar asa greoi.

  Răspunde
   
 • Constantin
  Septembrie 9, 2014 la ora 20:19

  „stimularea muncii prin reducerea taxării ei este mult mai stimulativă”, fara indoiala, dar punerea in balanta a efectului crizei economice internationale (cu prabusirea pietelor externe etc.) si a efectului cresterii CAS din perspectiva cauzelor crizei din Romania, neglijand spre exemplu politica dezastruoasa a guvernarii Tariceanu (a se vedea cum au trecut prin criza polonezii, care au aplicat politici economice judicioase), mi se pare amuzant. In 2009, dupa cum dl. Guran a spus in repetate randuri, criza economica a fost amanata in Romania din pricina alegerilor, altfel, efectele erau inevitabile, chiar potentate de eforturile guvernantilor pentru amanare. Reducerea CAS la angajati ar avea efecte despre care am mai vorbit, in plus, s-ar reconsidera cresterea din 2009 despre care se face acum vorbire.

  Răspunde
   
 • Catalin ( CTL )
  Septembrie 9, 2014 la ora 20:08

  Ma credeti ca nu mai e nimeni in Romania cu care sa fiu intr-atat de acord si atat de des ? Nu sunt 100% de acord dar nici departe. Exista o reteta care cred ca functioneaza oriunde in lume in ceea ce priveste cresterea prosperitatii. Nu sunt diferite retete adaptate diferitelor culturi. Acea reteta e taxe mici, evaziune mica, lipsa suprareglementarii in economie,legislatie stabila, o moneda puternica si marketing, marketing, marketing.
  Cea mai mare prostie in vreme de recesiune e sa cresti taxele, sau sa emiti moneda, ca e tot una. Economia isi revine la fel cum natura isi revine dupa un dezastru. Dar e o conditie, sa nu isi tot bage coada politicinenii. Pentru fiecare actiune de a lor economia are o reactie si ei esueaza in a intelege acest lucrurui. Dar ce poti face, sunt economisti reputati in institutii cu reputatie care esueaza in a intelege unele lucruri elementare.
  E clar ca e mai bine taxezi consumul, si mult mai mult cel de lux, decat munca. Munca si initiativa antreprenoriala nu ca e ma putin bine ci chiar rau.

  Răspunde
   
 • Cris
  Septembrie 9, 2014 la ora 19:49

  Da, domnule Guran, un economist adevarat nu emite rationamente pe baza de asteptari. Ponta sau Ioana Petrescu au o scuza – sunt „la furat” in domeniul economic, habar n-au pe ce lume traiesc.

  Din punctul meu de vedere nu reducerea CAS este importanta ci cum va arata cash-flow-ul firmelor dupa aceasta reducere, dat fiind faptul ca au fost deja cocosate de acciza la carburanti si taxa pe stalp.

  Ca sa rezulte noi locuri de munca trebuie, in primul rand, sa existe cerere reala in piata, bazata pe putere de cumparare iar, la acest capitol Romania sta foarte prost. E langa Africa.

  Răspunde
   
  1. DUMITRAS BENIAMIN-IOAN, com Albota jud.Arges
   Septembrie 10, 2014 la ora 09:52

   Domnule Moise Guran va urmaresc cu interes fiindca faceti emisiuni serioase si bine documentate.Pentru revenirea economiei si stimularea cresterii economice foarte importanta este dezvoltarea pietei de desfacere, respectiv cresterea consumului.Atunci se vor creia locuri de munca si se vor genera venituri care vor permite investitii si vor duce la o crstere economica reala,sustinuta si durabila, cu toate consecintele pozitive pentru toti.Una dintre caile importante de cresterea a consumului il constituie rezolvarea blocajului generat de consecintele creditelor neperformante pe care le-am luat milioane de romani in perioada 2005-2009, care nu au mai putut fi rambursate din motive obiective. Nimeni nu face deosebirea intre cei ce nu pot sa-si achite reatele si cei ce au fraudat bancile. Toti suntem tratati ca infractori si EXECUTATI. Cred ca aceasta problema este de interes general si marita o analiza serioasa. Va rog dati-mi a adresa de E-mail unde sa va trimit niste materiale privind modul prin care milioane de romani au ajuns sclavi pe viata ai bancilor si firmelor de recuperare si a executorilor. Va multumesc.

   Răspunde
    
 • marius
  Septembrie 9, 2014 la ora 19:10

  cred ca este important si motivul pt care a fost marita taxa pe munca .

  Răspunde
   
 • Zagura
  Septembrie 9, 2014 la ora 19:07

  D-le Guran, de data asta n-ați fost convingător. Parcă ar fi vorbit d-na Petrescu…

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase