Cum taxezi astfel încât să stimulezi vrednicia

ponta-basescu-blog

de Moise Guran

Interesantă abordarea premierului Victor Ponta, legată de taxa pe stâlp. Problema este că, fiind atât de procupat să îi dea o replică președintelui Traian Băsescu (care a spus că ne trebuie bani pentru Armată) premierul Victor Ponta a ratat ocazia de a face ceva cu adevărat deștept.

Reducerea impozitului pe infrastructură de la 1,5% la 1% din valoarea unui activ e o treabă, virarea banilor la autoritățile locale e o treabă chiar bună, însă aceasta tot rămâne un impozit pe infrastructură într-o țară care nu are așa ceva. Adică rămâne tot prohibitivă.

Ca să producă un efect de stimulare economică, premierul Ponta ar fi trebuit să le dea primarilor și dreptul de a acorda derogare pentru taxa respectivă în anumite condiții. Vă dau exemple, ca să înțelegeți mai bine…

Dacă primarul Municipiului București va considera că nu trebuie să încurajeze rețelele aeriene, care poate îi strică peisajul, aplicarea taxei pentru anumite tipuri de stâlp reprezintă un instrument de stopare a fenomenului. Dacă, însă, primarul comunei Vășcăuți, județul Suceava, consideră că o investiție în silozuri sau în irigații va aduce mai multe locuri de muncă și dezvoltare, el poate face din derogaerea de la aplicarea taxei, un instrument de stimulare a investițiilor.

La fel ca în parcurile industriale. Comuna sa va deveni astfel mai atractivă pentru investiții decât comuna Bălcăuți din același județ, iar dacă primarele e vrednic și preferă să creeze locuri de muncă, în loc să ia bani la primărie, atunci taxa pe stâlp, sau mai exact scutirea ei, îi va scoate primarului în evidență vrednicia.

Cam la fel se poate proceda și cu impozitul agricol care acum e mic și neînsemnat, iar lumea nu înțelege de ce avem pârloage. El ar putea fi mare și periculos, dar cu o derogare legală pentru toți cei care nu își lucrează pământurile.

În acest moment, în România, fiscalitatea este numai un mod de jupuire a celor mai muncitori dintre cetățeni. Avantaj competitiv au doar evazioniștii.

Dacă, de exemplu, conducătorii noștri ar avea în cap stimularea, iar nu jupuirea vredniciei, orice tip de fiscalitate ar deveni (paradoxal in aparenta doar) stimulativă și pentru dezvoltare, și pentru infrastructură, și pentru locuri de muncă.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

13 răspunsuri la Cum taxezi astfel încât să stimulezi vrednicia

 • saba
  Septembrie 9, 2014 la ora 07:15

  Actiunile lui Basescu = facatura din Romania (Victor Ponta, la Antena 3)

  „Eu am obținut pentru România .. cel mai important portofoliu din Comisia Europeană pentru noi, dezvoltarea regională înseamnă toate fondurile, programele de coeziune și structurale în perioada 2014-2019 .. eu negociez cu președintele Junker și cu ceilalți prim-miniștri .. a obținut cel mai bun portofoliu pe care l-am fi dorit” a spus miercuri, Victor Ponta, la Palatul Parlamentului.

  Corina Creţu, comisar european: la inceputul „tranzitiei” termina Cibernetica la ASE, cu repartitie lucreaza cam un an ca economist la Blaj, dar revine in Bucuresti ca .. jurnalist. Dar dupa vreo doi ani devine .. purtatoare de cuvint a presedintelui Iliescu. Intre 1992 si 2004 ajunge si seful Relatiilor cu Publicul, si intra si in Consiliul de administratie al Televiziunii. Fiind deja senator si membra al Comisiei afacerilor externe, a reusit sa ajunga si membru al … Organization for Security and Co-operation in Europe. Si cu chestia asta, pe unde n-a umblat: a instructat iordanezi pentru pozitii de .. purtatori de cuvint in .. Iraq, a fost observator in R. Moldova, si prin 2006 a .. observat si Bosnia si Hertegovina.

  Răspunde
   
  1. saba
   Septembrie 9, 2014 la ora 07:17

   Si acuma Basescu si cu Blaga se lupta contra „blondei”. De ce? Ca cealalta vrea sa fie Presedinte. Numai asa in sic. Acuma si Pacepa (care nu-i altceva decit un tradator cu diploma) bate moneda pe „capcane sexuale”, care de fapt pare sa explice ascensiunea vertiginoasa a „kgbistei”. Ce inseamna sa fii si blonda, si „ca economist”, si „ca jurnalist”, si „purtatoare de cuvinte”, si „membra” in toate alea. Na acuma ajungi de bacanie. Dar ce-i pasa, iaca-ta este si comisar european, care „reprezintă interesele și ale portughezilor și ale irlandezilor și ale românilor, în egală măsură”.

   Răspunde
    
 • Cris
  Septembrie 5, 2014 la ora 13:36

  Pana si Ponta, la cele 4 clase pe care le are in economie, isi da seama ca reducerea CAS cu 5% nu poate in niciun caz acoperi impactul pe cash-flow cauzat de taxa pe stalp si cresterea accizei la combustibili.

  Si atunci cine mai pune botul? Cui furam caciula?

  Răspunde
   
  1. Constantin
   Septembrie 6, 2014 la ora 10:46

   Opinia ca reducerea CAS este o masura buna este larg raspandita. Exista insa si opinii (urmand modele economice apropiate Scolii de la Viena) conform carora reducerea ar fi mai eficace daca s-ar produce la angajat. Stimulentele acordate firmelor se transforma in profit (nu ca ar fi rau, dar este mai putin favorabil cresterii economice), in timp ce stimulentele adresate lucratorilor incurajeaza munca. Ori, dupa cum am scris altundeva, factorii dezvoltarii sunt educatia, stimularea muncii si deschiderea (aceasta din urma fiind si aducatoare de capital).

   Răspunde
    
  2. saba
   Septembrie 9, 2014 la ora 07:11

   probabil ca pentru un angajator cu citeva mii de angajati, scutirea asta sa insemne ceva. Si totus, este asta o garantie ca va folosi „cistigul” pentru a aduce noi angajati? Categoric NU. Daca il merita sa angajeze, nu astepta marea reducere. Ca sa nu spun ca-i o aiureala, chestia cu reducerea CAS la angajator nu este nici maca „bate saua sa priceapa iapa” pentru economia unei tari. In special pentru Romania inseamna o reducere la buget care precis va fi acoperita cu virf si indesat din imprumuturi bancare ale caror dobinzi vor cadea pe cei carora nu li s-a redus CAS, adica cei care inca mai contribuie.

   Răspunde
    
 • Buimistru Daniela
  Septembrie 5, 2014 la ora 08:18

  Taxe au fost si vor mai fi. Nu emiterea lor este problema noastră, ci incompetența voită a celor care o colectează. Am întâlnit cazuri când primării comunale nu știau cât impozit pentru terenuri trebuiau să încaseze, primari care lucrează in mod abuziv terenurile altor proprietari plecați din țară și le încasează subvențiile, își permit să înregistreze un singur moștenitor cand ei sunt cel puțin șase. Problema e dacă verifică cineva cum se calculează și cât se încasează din aceste taxe.

  Răspunde
   
 • andrei b
  Septembrie 5, 2014 la ora 00:38

  initial am citit: cum sa taxezi vrednicia. in Romanica asta se intampla

  Răspunde
   
 • eugen
  Septembrie 4, 2014 la ora 21:26

  Studiati despre soarta terenurilor statului dea lungul Dunarii…dati-mi un e-mail si va dau si concret

  Răspunde
   
 • Dorel
  Septembrie 4, 2014 la ora 21:25

  Legea trebuie sa fie aceeasi pentru toti.
  Terminati odata cu derogarile astea.
  Nu ma asteptam ca tu sa ai o astfel de atitudine.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Septembrie 4, 2014 la ora 21:33

   Asa cred si eu. Legea trebuie sa fie clara si aceeasi pentru toti. Minunat ar fi ca legile sa nu se mai schimbe in fiecare luna si acest lucru cred ca va fi mai apreciatvde investitori, caci isi vor putea face planuri de viitor mult mai usor. Oricum nu se pot dezvolta toate orasele si comunele tarii cam la fel. Primarii si consiile locale cred ca au si acum cum sa jongleze cu niste impozite, sau cel putin cu cresterea lor, in asa fel incat sa atraga investitii.

   Răspunde
    
   1. Stelian
    Septembrie 4, 2014 la ora 22:10

    Ca degeaba le lasa un guvern posibilitatea de derogare de la unele impozite, daca vine alt guvern peste noapte si face alte legi s-a ales praful de derogare si n-ar trebui sa ne bucuram ca niste oameni numai sa investeasca, ci sa poata functiona pe profit muuulti ani.

    Răspunde
     
 • oct
  Septembrie 4, 2014 la ora 18:45

  „El ar putea fi mare și periculos, dar cu o derogare legală pentru toți cei care nu își lucrează pământurile.”… cred ca ati scris cam in graba si cu neatentie aici si ati scapat un „nu” in plus; presupun ca ar fi avantajos daca s-ar face derogare pentru cei care lucreaza.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Septembrie 4, 2014 la ora 19:49

   Cred ca va sterge nu-ul cand va avea timp. Treaba e ca asa a spus si la radio si acolo nu mai merge sters. Dar cum guvernantii nostrii au luat bacul, sunt sigur ca vor intelege exact ce a vrut Moise sa spuna. 🙂

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase