Recesiunea – argument de campanie electorală… Politicienii îşi dau măsura propriei responsabilităţi

de Moise Guran

Oai, ce prost a picat reintrarea asta în recesiune, acu’ în campanie electorală! Dar pe bune, ce vă interesează mai mult? Campania electorală sau o eventuală nouă criză economică?

ponta basescu

Evident, o pleiadă de discuţologi pricepuţi s-a repezit, acum, să-i dea lui Ponta cu recesiunea în cap. Nu că Ponta nu şi-o merită, nu că vina n-ar fi a lui exclusivă, dar cât de alienat şi de pervertit să fii, ca să te bucuri că-ţi intră ţara în recesiune doar pentru că numitul Ponta va mai pierde astfel câteva procente în sondaje?

De la jubileul pe faţă al fostului ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, şi până la îngrijorarea prost jucată a preşedintelui Traian Băsescu, de la explicaţiile tălâmbe ale încă ministrului Bugetului, Liviu Voinea (nu e dom’le recesiune, nu aşa se calculează!), până la declaraţia autistă a premierului Victor Ponta (nu mai mergem cu 130 la oră, mergem cu 100), toate aceste manifestări sunt ale unor oameni cărora nu le pasă, de fapt, de români. Sunt expresiile mai mult sau mai puţin spontane ale unor oameni care cred că pe ei recesiunea nu îi atinge şi că treaba lor în această lume este doar să câştige nişte afurisite de alegeri.

Chiar şi Traian Băsescu (care repetă la intervale regulate faptul că nu mai candidează, dar este evident ofticat că cei care candidează pentru el n-au nicio şansă) foloseşte, uite, datele economice pentru a-i demasca pe mincinoşii din Parlament – PSD, PDL şi PNL care vor să scadă CAS când e clar că asta va readuce România în criză.

Criza cui, domnule preşedinte? Criza statului? Criza bugetului? Sau criza noastră, a tuturor?

După atât amar de când e preşedinte, după o sută de lecţii pe care Isărescu i le-a dat, în privat, despre măsuri ciclice şi anticiclice, Traian Băsescu nu a înţeles că reducerea CAS şi stimularea muncii este cu atât mai necesară exact din cauza recesiunii. Da, Ponta a gândit-o ca pe o măsură electorală, dar Dumnezeu are şi El ironiile Lui… Fără scăderea CAS, anul viitor o să fie urât, iar măsura ar putea salva locuri de muncă.

Haideţi să ne înţelegem… Recesiunea asta se poate dovedi aşa… ceva de vară, o chestie rezultată din reducerea stocurilor mari faţă de perioada de raportare, combinată cu plafonarea producţiei Dacia care a atins maximul anul trecut, dar şi cu oprirea lucrărilor de infrastructură, inevitabilă dacă stai să te gândeşti că în doi ani domnul Şova n-a mai semnat contracte noi. Dar să nu ne culcăm pe o ureche, iar autiştii de la guvern ar face bine să înţeleagă ce li se întâmplă…

Nu poţi creşte taxele pe producţie ca să stimulezi un consum al pomenii electorale. Nu în condiţiile în care investiţiile publice au devenit o glumă în România, statul cofinanţând doar proiectele europene. Restul sunt ReCa-uri, şpăgi cu asfalt ascunse prin bugetele locale, achiziţii care pot fi utile, dar care dacă se duc în importuri, nu produc locuri de muncă în România şi tot recesiune aduc şi, bineînţeles, tot felul de prestaţii sociale.

Recapitulând, critica tăioasă a preşedintelui este în esenţă corectă, dar concluzia este fie a unui om de stânga, fie a unui asistat internaţional. Traian Băsescu se agaţă în continuare de un FMI care l-a făcut preşedinte în 2009, când preşedintele a reuşit să amâne tăierile bugetare pentru 2010, după alegeri, dar, în loc să stimuleze economia prin scăderi de taxe pe salarii, a aruncat pe Boc o creştere a celei mai importante taxe pe consum. Am făcut ce trebuia, susţine şi astăzi Traian Băsescu, uitând cea mai simplă lecţie de economie din lume când ai recesiune TREBUIE să scazi taxele, nu să le creşti. Nu, domnule preşedinte! Guvernul Boc NU a făcut ce trebuia! La fel cum guvernul Ponta, acum, nu face ce trebuie!

În mod penibil, aproape tălâmb, Ponta reuşeşte să aducă România în recesiune într-un moment în care finanţarea este la cel mai ieftin nivel din ultimii 50 de ani. Guvernul este acum ca prostul care moare de sete lângă fântănă, sunt bani căcălău (pardon de expresie) dar sunt degeaba, dacă nimeni nu ştie să îi pună la muncă.

Această combinaţie între incompetenţă economică, aroganţă politică şi milostenie ideologică este catastrofală. Şi de aceea spun că Ponta şi-o merită. E bine să fii socialist şi să-i taxezi pe bogaţi, e bine şi să dai bani săracilor care nu muncesc, dacă aşa crezi tu (în aroganţa ta de boier de stânga, s-ar putea să crezi chiar că aşa o să ajungi în rai), dar nu uita că pilonul socialismului tău sunt pârliţii care muncesc ca să îţi plătească ţie taxe. Dacă îi strângi de gât, fie vor fugi la negru şi nu-ţi vor mai da nimic, fie nu vor mai munci nici ei.

Aşa că, dragi români, lăsaţi dracu’ alegerile! Recesiunea înseamnă şomaj, înseamnă foame. Şi da, de data asta are legătură şi cu anul electoral!

stiri verificate

Comentarii prin facebook

52 răspunsuri la Recesiunea – argument de campanie electorală… Politicienii îşi dau măsura propriei responsabilităţi

 • rotar
  August 19, 2014 la ora 21:22

  ‘bataia campilor’ nu are in romaneste semnificatia dorit de’eminamenta’ ci poate, in spanioleste. In romana spui ‘bati campii’ cand vrei sa spui ca discuti pe langa subiect. Asta se intampla cand ziaristii n-au cunostiinte filologice !

  Răspunde
   
 • Omul
  August 19, 2014 la ora 16:18

  Afurisenii de politicieni

  Răspunde
   
 • abas
  August 19, 2014 la ora 05:48

  @Marian Androne

  Răspunde
   
 • Stelian
  August 18, 2014 la ora 19:16

  Moise, nea asta de la INS chiar ne ia de prosti? Ponta stiu ca face asta ca orice politician, dar vad ca e grava boala, se ia si la tehnicieni. Cica ce daca econimia a scazut doua trimestre (chiar daca el nu recunoscuse scaderea primului trimestru), daca comparam primul simestru de anul asta cu primul simestru de anul trecut, tot de mai raman peste 2 procente crestere. Pai daca economia scade cu 1 % pana in august 2015, el va veni si ne va spune ca fata de primul trimestru din 2013 stam bine, cu peste 1% crestere. Bine ca nu compara cu alti ani mult mai rai, ca-i iesea o crestere de top.

  Răspunde
   
 • ADI
  August 18, 2014 la ora 01:01

  1. Moise de cand cu berea aia din vacanta (sau poate lipsa emisiunilor) ai inceput sa folosesti un limbaj mai „colorat” , sa sti ca nu pari mai interesant, mie imi placea ala cu apropouri rafinate.

  2. Iesti prieten pe Facebook, cu Cristian Burci(ala de vindea copii) ??? Daca da, cred ca ar fi cazul sa strici prietenia.

  3. Desore articol – chiar crezi ca intereseaza pe cineva cu adevarat despre criza, alegerile sunt pe primul loc si om vedea noi ce facem dupa.

  Răspunde
   
 • Marian Androne
  August 17, 2014 la ora 20:07

  Se gasesc turme nesfarsite de bizoni ce vor crede ce le spun politrucii: ca se traieste bine. Culmea e ca au dreptate, daca comparam cu ce va fi in 2015: STAGFLATIA

  Răspunde
   
 • Kristina
  August 17, 2014 la ora 14:29

  UMIL,imi permit sa va citez:”Aşa că, dragi români, lăsaţi dracu’ alegerile! Recesiunea înseamnă şomaj, înseamnă foame. Şi da, de data asta are legătură şi cu anul electoral!”

  DA.inteleg totul mai putin injuratura,
  ca roman,romanca …,asa ceva.
  AGRESIVITATEA VERBALA NU DA BINE,ORICUM !
  SI CULMEA UNEORI SE SANCTIONEAZA.(mai ales in spatiul public)
  O sa spuneti,”bine daca esti binecrescut,ce cauti pe astfel de site,nu esti binevenit..
  daca dispari nu iti simte nimeni lipsa…..,etc.”
  ORICUM SE DRACUIE LA GREU PE BLOGUL DV.
  este unicul motiv pt.care refuz sa mai citesc,poate veti reveni la alte formulari,
  poate se poate.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   August 17, 2014 la ora 14:58

   Da, foarte urata exprimarea. Un asa indemn e greu de urmat. Plus ca nu are finalitate. Sa lasam alegerile si sa ce? Sa muncim mai mult? Mai bine? Pe salarii mai mici, ca sa investeasca cei bogati mai mult? Eu unul nu inteleg la ce-i indeamna Moise pe romani. Sau „dragi romani” sunt numai politicienii si guvernantii tarii?

   Răspunde
    
   1. Stelian
    August 17, 2014 la ora 15:09

    Vai de mama ei de economie a unei tari, care creste atunci cand o singura firma creste productia si care scade atunci cand acea firma ajunge la maximul productiei…

    Răspunde
     
 • zmihailescu
  August 16, 2014 la ora 14:58

  In perioada interbelica Birlic avea o sceneta (pt acele vremuri) ‘CE-AM AVUT SI…. CE-AM FACUT’.Asa cum spune dl Rotar e perfect aplicabila si acum.De asemenea ,cel mentionat,afirma ca celebrul Caragiale nu ar apartine literaturii (scenete,teatru critic…) ci lumii stiintifice el scriind de fapt ‘manualul politicianului capitalist’.Si incep sa-i dau dreptate.

  Răspunde
   
 • Paul
  August 16, 2014 la ora 10:54

  D-le Guran, daca vrem sa decidem ca este recesiunea, nu ar trebui sa se calculeaze diferenta intre trimestrul 2 si trimestrul 2 de anul trecut?

  Sunt sigur ca prin 2004-2008 se gasesc diferente negative intre trimestre. Nu stiu sa fi tipat atunci recesiune!

  Răspunde
   
  1. Stelian
   August 16, 2014 la ora 14:08

   Recesiunea este scaderea productiei pentru doua trimestre consecutive. Pana si google stie.
   Wikipedia:
   „Recesiune este un termen economic care reprezintă, în general, o scădere a producției, o reducere a investițiilor, o stagnare temporară a afacerilor, fiind o fază de declin a activității economice și o diminuare temporară a activității economice dintr-o țară, mai puțin gravă decât depresiunea sau criza.

   De fapt, nu există o singură definiție a recesiunii, cel mai popular indice fiind reprezentat de creșterea negativă a produsului intern brut (PIB) în două trimestre consecutive. Pornind de la această definiție, revenirea economică începe oficial când reapare creșterea PIB-ului.”

   Răspunde
    
   1. Stelian
    August 16, 2014 la ora 14:11

    Cresterea se raporteaza numai la trimestrul trecut. Ca statisticienii compara si cresterea unui an fata de anul precedent, este numai pentru statistica, pentru a avea un tablou de ansamblu.

    Răspunde
     
 • Radu Alexandru Vasilescu
  August 15, 2014 la ora 23:39

  Imi permit un comentariu pe fond vis a vis de reducerea CAS.

  CAS-ul redus pentru ANGAJATOR este o prostie fara margini. In Romania abia atingem 55-60% din PIB costuri cu forta de munca. Restul…

  Pt comparatie in vest discutam de 80-85%. Romania E COMPETITIVA din punctul de vedere al costurilor. Nu asta e problema.

  Pt. a avea un efect real, direct, in economie e nevoie de sporirea puterii de cumparare. Adica de reducerea CAS pentru ANGAJAT – nu pentru angajator!!!

  Sa fim bine intelesi: din profiturile realizate de capitalistii/antreprenorii romani si din Romania marea majoritate fie iau drumul conturilor straine [inclusiv repatrierile], fie se transforma in BMW-uri si Vuittoane, case la Miami si vacante (inclusiv de shopping) la Dubai.

  Teoria conform careia capitalistul-antreprenor reinvesteste banii in economie si produce mai multe locuri de munca e, in Romania si nu numai, cel putin partial falsa. Capitalistu’ roman e preocupat de luxul personal si cam atat.

  Sa fim bine intelesi: NU e nimic in neregula cu asta! Deloc! Nu ma intereseaza aspectul moral.

  Ce nu pricep nici dl. Guran si nici elitele [ma rog] politico-economice din Romania e ca Romania NU produce bunuri si servicii de lux!!! Cel putin nu in masura sa acopere nici pana la genunchiul broastei cererea sustinuta de profiturile ABERANTE raportate la salarii.

  Asta inseamna import – direct sau mascat – asta inseamna ca reducerea CAS la angajator o sa fie foarte buna, pt. BMW, pt agentii imobiliari din Miami samd. Dar deloc pentru noi.

  Repet – n-am absolut nimic impotriva luxului, insa Romania nu este producator de bunuri si servicii de lux oameni buni.

  Practic ne sabotam orice sansa de crestere economica singuri. Si asta nu de ieri de azi ci de prin 2004-2005.

  Noi, ca tara, istoric vorbind, intotdeauna ne-am finantat cresterea din imprumuturi externe (*vezi 2005-2009) uriase si prea putin ne-am uitat la problemele de fond.

  Dl. Guran cere imperativ reducerea CAS pt angajator. Eu ii spun ca se inseala GRAV. Sfatul meu, daca-mi permite dl. Guran, e sa lase ideile preconcepute si economia de baza predata pe la ASE si sa analizeze problema pe fond.

  PS: ce as face eu

  1. Scaderea CAS pt angajati (cu transfer direct si obligatoriu in salariu) cu 10 puncte procentuale insa in 4 etape (adica intr-un an) pt a da timp economiei sa genereze surplusul de bunuri si servicii ce se va dorii a fi achizitionat ca urmare a maririi veniturilor.

  2. In paralel as creste cu minim 5 pct. procentuale contributia angajatorului. Ideal ar fi 10% adica o crestere a costului cu forta de munca per total. De ce? Pai pentru ca in Romania costul asta e bataie de joc in comparatie cu profiturile care oricum NU sunt impozitate mai deloc (noi colectam 20% din ce ar fi cazul din impozitul pe profit!!!! 20% – si evaziunea e chipurile la salarii – hai zau!)

  3. As marii radical impozitele pe proprietatea de lux mobila – in special masini dar nu numai. Explicti vorbind as impozita mult mai dur tot ce e de lux si in mare masura se importa [de la masinile de ultima generatie la telefoanele mobile de ultima generatie]. Nu din motive morale ci din simpla ratiune ca ele NU se produc la noi si achizitia lor NU ne avantajeaza cu nimic.

  As putea continua dar n-are sens – am expus doar cateva dintre variante.

  Răspunde
   
 • Burci
  August 15, 2014 la ora 17:59

  Lasa politica Moise!Mai bine mi-ai spune cu cat mi-l dai pe ala mic?7000 e de ajuns?Hai ca-ti dau 8000, il cresc pe post de Gainusa…

  Răspunde
   
 • Moromete
  August 15, 2014 la ora 17:55

  Ooo, dar are o foarte mare legatura. De 25 de ani romanii voteaza niste nulitati. Nu doar la presedentie, dar la parlament, in consilile judetene, locale, la servici etc.

  Se multumesc cu salarii de ca*at, si cu munca de ca*at, frecand menta la stat si nerespectandu-si aproapele.

  Problema e mult mai adanga. Uita-ti in jur, la aproape orice companie (stat, privat). De unde domnule?

  „N-ai cu cine domnule, niste tarani”

  Răspunde
   
  1. Moromete
   August 15, 2014 la ora 17:56

   Ohhh … am si uitat limba romana. Rusine!

   Răspunde
    
  2. Stelian
   August 15, 2014 la ora 22:24

   De 25 de ani romanii i-au votat pe toti. Clasa politica este reprezentativa pentru poporul roman…

   Răspunde
    
 • saba
  August 15, 2014 la ora 17:10

  f or s

  Răspunde
   
 • Silviu
  August 15, 2014 la ora 15:01

  Bai fratilor. Eu zic sa plec cu toti din tara, si sa il lasam pe Ponta si ai lui aici, ca daca iese asta presedinte am incurcat-o rau de tot. O sa ajungem ca aia din america centrala.

  Răspunde
   
 • Mediator Bucuresti
  August 15, 2014 la ora 12:19

  Poate odata cu terminarea campanie electorale guvernantii nostri vor renunta la a face frumos si se vor ocupa si de treaba.

  Răspunde
   
 • zizu
  August 15, 2014 la ora 11:50

  Daca se vb asa de mult de scaderea cas ,de ce nu se vb pe cifre ,sa se vada ca o reducere de 20-30 de lei pe luna nu poate crea locuri de munca.

  Răspunde
   
 • Daniel
  August 15, 2014 la ora 09:26

  Mă enervează la culme această idioțenie văzută în comentarii și folosită des pe televiziuni: CAS angajator este altceva decît CAS angajat. Orice angajator privește cheltuiala cu manopera salariul net + taxe. Angajatul privește doar ce bagă în buzunar, adică salariul net. Altceva ar fi dacă angajatul și-ar plăti singur impozitul pe salariu, CAS, CASS, șomaj. Ia să vezi atunci cum salariatul ar deveni conștient de cîți pensionari și bugetari duce în spate!

  Răspunde
   
 • Daniel
  August 15, 2014 la ora 09:13

  În general Moise Guran are analize economice bune dovedind totdeauna că este un bun economist și nu doar absolvent de ASE. Însă, cu noi cei puțini care am condus firme de producție cu peste 100 de angajați este mai greu să vorbești jumatate de articol despre Băsescu cînd de fapt Ponta este Prim Ministru. Ce caută Băsescu în recesiunea asta? Doar că a ieșit și a spus în timp ce INS publcă prostii? La ce folosește reducerea CAS dacă guvernul Ponta va finanța deficitul din alte taxe pe mașini, cladiri, etc.? N-am văzut în articol sursele de finanțare ale unor reduceri de taxe, adică, cheltuieli bugetare inutile sau sifonate spre activul de partid.

  Răspunde
   
 • LiviuD
  August 15, 2014 la ora 07:21

  Relativ corect!! Spun relativ pentru ca eu nu inteleg gandirea economistilor si a inaltilor conducatori ai acestei tari. Pai daca tu esti in criza si „nu” ai lichiditati, ce faci? Scumpesti tot? Scumpesti in ideea ca vei castiga mai mult si „te vei scoate” sau regandesti strategia pe termen mediu si atunci preferi un castig mai mic dar macar supravietuiesti…la noi este ca la poker se pare, pariem mult in speranta ca vom castiga mult, fara a ne gandi ca poate mergem pe o mana care sigur va pierde..atunci ce ar fi o relaxare fiscala, ce ar fi sa incurajam mediul privat prin taxe mai mici, prin investitii in infrastructura, etc.. Va intrebati ce legatura au, pai au pentru ca odata dezvoltate anumite lucruri incurajeaza productia, atrag investitori si normal ca vor creste si numarul locurilor de munca. Atunci cu o albina nu vei produce miere, dar cu cateva zeci de mii sau sute de mii…eu cred ca da!!

  Răspunde
   
 • Ana
  August 15, 2014 la ora 02:19

  Moise felicitari pentru articol!
  …sunt dezamagita de folosirea cuvantului autist 🙁
  Exprimarea cred ca duce la o imagine peiorativa a persoanelor care sufera de autism si va rezulta in discriminarea lor.
  Sunt constienta ca nu asta era scopul tau si sper ca pe viitor sa iti exprimi ideile cu alte cuvinte.

  Răspunde
   
  1. Claudiu
   August 15, 2014 la ora 10:54

   Nu cred ca persoanele care citesc acest blog vor discrima autistii din cauza folosirii acestui termen in acest articol. Poate daca era folosit intr-un articol pe antena 3…

   Răspunde
    
   1. Dex
    August 15, 2014 la ora 11:05

    AUTÍSM s.n. (Med.) Stare patologică caracterizată prin ruperea contactului cu realitatea exterioară și prin trăirea excesivă a unei vieți interioare, unul din simptomele fundamentale ale schizofreniei. [< fr. autisme].
    Sursa: DN (1986)

    Răspunde
     
 • Misu
  August 15, 2014 la ora 01:58

  hmmm… Guvernul Romaniei nu o sa stie in veci ce sa faca cu banii in afara de para’ndarat (aka spaga).
  O investitie inseamna sa constuiesti ceva care sa aduca mai multi bani la buget, dar nu la bugetul tau personal de PM (a se citi Prim Sinistru nu altceva). Nu am vazut in ultimii ani nimic de genul asta, pentru ca habar nu au sa faca un plan pe 4 ani, ei fac planuri pe 4 saptamani…

  Răspunde
   
 • lucian
  August 15, 2014 la ora 00:50

  vorbe e’: cand nu a fost romanica in criza economica ??
  deci … o tara minunata … pacat ca este … locuita … de aut… pardon, astia rupti de realitate … dar cu antene 🙂 … extraterestrii 🙂

  Răspunde
   
 • VictorL
  August 15, 2014 la ora 00:38

  @Moise.Eu am simtit demult ca suntem in recesiune dar nu am nici un motiv de bucurie,cu toate ca ma bat de musca pe bani suficienti.
  Nici despre Basescu nu cred ca se bucura.Se pare ca e un mare bunic ,,cu perspective”.Cind apar puradeii in jurul tau te gindesti la viitorul lor si nu-ti da satisfactie faptul ca se adevereste incompetenta aluia care ar trebui sa fie ,,madar si fadar” al gologanilor cu care bunicul cumpara nepotilor oua kinder.
  Tom Bugetel cel promovat nici acum nu s-a trezit la realitate si tot ne explica povesti cu ,,cocosul rosu”.
  Reactiunea populatiei la cresterea taxelor si a pretului la benzina nu e ceva de viitor ci istorie si prezent.
  Totodata scaderea CAS nu va salva nici un loc de munca.Patronii nu sunt prosti si nici angajatii lor nu cistiga nimic din asta insa gaura din Bugetul Statului va aduce alte biruri necesare…Si iarasi va reactiona populatia la biruri prin cresterea evaziunii fiscale. E un topogan pe care Ponta are pretentia ca urca.Apoi noua ne explica despre viteze insa nu cred ca pricepe ca e pe alt circuit decit cel pe care se tine de fapt raliul…Isi duce cartul ,,la pascut”.
  Luat cu vacanta ai uitat si tu ca Basescu nu candideaza si nici partidul pe care l-a nasit nu e nasit pentru 2014 ci pentru mult mai tirziu.Acum e plin de ,,cai morti”.
  Boc si Basescu au facut ce trebuia atunci cind trebuia si rezultatele au aratat-o.Ponta a cules recolta dar a uitat sa mai semene si el ceva.Nu a redus inapoi TVA-ul,,,sa ne intre la loc limba si ochii”si a preferat sa trateze pe cei care muncesc in tara asta la fel cum a fost tratat ,,magarul la trei frati”.Moare magarul exact atunci cind se dezvatase sa manince…
  Am auzit azi economisti care povesteau despre ,,PIB = 0″.In ce tara nu stiu…
  ,,Ponta si-o merita”…Ce-si merita? El va trai mult si bine din banii pentru care Sova va face puscarie insa cum se vor distra alea 7,4 milioane plus ceilalti care nu sunt vinovati de nimic,ramine de vazut in continuare.Probabil cind Nu va mai ocupa nici o functie in Guvern si va incepe si pentru el naveta la declaratii…Mondenii cred ca ne vor face atenti si atunci.

  Răspunde
   
 • Alex G
  August 15, 2014 la ora 00:15

  Inca o DOVADA ca Ponta este un COPIL…si incaodata de unde duce…nepotismul..s-a casatorit cu fata lu Sarbu , Sarbu era tare in PSD…si uite asa PREMIER…care este un JOB…si cum am mai vazut si eu in experienta mea proprie familiile astea parca sunt facute numai de netoti ca din toate rudele se aleg cei mai tampiti posibil..adica pe pile = INCOMPETENTI!

  Răspunde
   
 • Cris
  August 15, 2014 la ora 00:13

  Economia duduie iar Codul Fiscal, varianta Ponta 2015, care contine niste majorari aberante de taxe pe proprietati, e inca „la secret”. Pana trec alegerile.

  E ca si cum i-ai da romanului o flegma direct in gura, dar l-ai pacali ca e, de fapt, sirop de mere…

  Răspunde
   
 • Alex G
  August 15, 2014 la ora 00:11

  Doamne ce TAMPITI!! si la INS si apoi te miri de ce Dna Ioana Petrescu da cu stangul in dreptul din cauza ca niste INCOMPETENTI sunt la INS. Asta e! Toti specialistii sunt in Canada SUA Germania si pe unde au mai emigrat romanii..pentru ca..etc etc..

  Răspunde
   
 • abhora ratio
  August 14, 2014 la ora 23:45

  Moise, si eu as dori sa te rog sa nu mai folosesti cuvantul „autist” cu sens peiorativ… sunt multi oameni care se lupta cu asa ceva – si cu toate ca nu pot sa se exprime si sa fie intelesi ca niste oameni normali, copiii si oamenii cu autism sunt cu adevarat speciali si de foarte multe ori surprinzatori de minunati ! Eu am un nepot cu astfel de probleme de spectru autist si mi se rupe sufletul cand aud expresia „autist” aruncata tot mai des in loc de „cretin” sau pur si simplu „prost”… imi pare tare rau…

  Răspunde
   
  1. Alex G
   August 15, 2014 la ora 00:12

   Pai autist nu e peiorativ? Cum dracu sa nu fie? Este EXACT cum folosesti bah tampitule! TAMPIT ..este tot o boala ca si prostia..

   Si totusi nu este tratament si din pacate astai traiesc printre noi..NE supravegheati..de medici!

   Răspunde
    
  2. Moise
   August 15, 2014 la ora 00:34

   scuze! l-am folosit in sensul de rupt de realitate, nu de cretin, nici de prost.

   Răspunde
    
   1. Alex G
    August 15, 2014 la ora 16:24

    Nu iti mai cere scuze..stie toata lumea ce inseamna. Astea sunt din alea cum sunt nebunele cu cainii vagabonzi..
    Oricum aici e o problema de DEX Autist de fapt e folosit gresit pentru ca EI Autistii NU sunt rupti de realitate! Dimpotriva..problema la ei ca totul intra si iese f puitn adica nu se pot exprima astfel ca NOI credem ca sunt rupti de realitate..de fapt AUTISTII simt cel mai mult dintre noi toti de aceea sunt si cei mai sensibili.

    Răspunde
     
    1. Alex G
     August 15, 2014 la ora 16:27

     Exemplu: De cand ii dati o TABLETA, o sa vedeti ce GENIU aveti pe linga voi..din pacate metoda veche cu CARTI ca de TAROT nu mergea si oamenii isi pierdeau rabdarea si nu..asta e trist..ca NIMENI nu mai are rabdare in tara asta…deci in Romania e f f greu sa fi autist pentru ca NIMENI nu mai are rabdare..vorbesc de bolnavii..nu te „autistii” de la putere..

     Răspunde
      
  3. Dex
   August 15, 2014 la ora 11:07

   AUTÍSM s.n. (Med.) Stare patologică caracterizată prin ruperea contactului cu realitatea exterioară și prin trăirea excesivă a unei vieți interioare, unul din simptomele fundamentale ale schizofreniei. [< fr. autisme].
   Sursa: DN (1986)

   Răspunde
    
 • cristi
  August 14, 2014 la ora 23:21

  Provocare (sau adevar?): ..lu’ Ponta cati ani de libertate ii mai dati?
  Da’ lu’ marele B?

  Răspunde
   
 • adani7
  August 14, 2014 la ora 23:10

  Da domnule Guran , poate ca prostul moare de sete langa fantana pentru ca nu are dupa ce sa bea apa. Nu poti sa contractezi credite doar asa, ca sunt ieftine ,ca pana la urma sa produci pe stoc atata timp cat puterea de cumparare este la pamant si bantuie nesiguranta in economie

  Răspunde
   
  1. VictorL
   August 15, 2014 la ora 13:15

   @adani7.Serios?Prostul tocmai s-a imprumutat iar la bancile interne si nu am auzit de nici o investitie.Sa fie oare pentru campania electorala?

   Răspunde
    
 • adela
  August 14, 2014 la ora 22:07

  Dl Rotar spunea ca daca economia romaneasca se raporteaza la dolar pe care ii tipareste SUA cand are nevoie atunci (economia) e in recesiune.Daca economia se raporteaza la alta moneda (leu) asupra careia avem control deplin atunci e in progres accelerat.Daca ne raportam la bigudiuri engleze avem economie slaba …. daca ne raportam la ‘prune-de-pitesti’ avem economie puternica.

  Răspunde
   
 • Kristina
  August 14, 2014 la ora 21:49

  Cred ca Romania este in recesiune de mult,foarte mult timp.
  De la finele celui de_al doilea razboi mondial.
  In recesiune morala,culturala,economica.
  E o stare anormal de „normala”.

  Răspunde
   
 • ova
  August 14, 2014 la ora 21:23

  … si in aceste conditii nu mai are rost de cautat cine e vinovat, raul sa facut din iresponsabilitatea dl presedinte si a tuturor guvernelor BOC si Ponta.
  Si in buna traditie a politicii romanesti iesire din aceasta recesiune se va face prin … marire de taxe ! Care ? Gasesc ei care , ca la asa cve ase pricep de minune.

  Răspunde
   
 • Stelian
  August 14, 2014 la ora 21:10

  Te cam sperie anii astia electorali. Politicienii romani ar face, si chiar fac, orice pentru a castiga voturi. Tocmai pentru ca ei (toti) fac orice, cred ca tara noastra inca nu e pregatita pentru sistemul asta politic.

  Răspunde
   
 • Bogdan
  August 14, 2014 la ora 20:56

  Daca imi permiti, autismul este o boala. A nu se confunda cu prostia.

  Răspunde
   
 • vlad
  August 14, 2014 la ora 20:49

  excelent, taios si concis ca de obicei!! aplauze

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase