Ponta vrea să devină preşedinte pe voturile maghiarilor. E un preţ prea mare. Şi e degeaba…

de Moise Guran

Prinşi de televizoare cu maratonul procesului Voiculescu, incitaţi de ameninţările lui Băsescu cu diferite dezvăluiri în campanie, contrariaţi poate de lansarea Monicăi Macovei în siajul lui Klaus Johannis (încă incert?) pierdem, ca cetăţeni ai patriei noastre, detalii importante ale acestei veri. Şi, mai grav decât faptul că le pierdem noi este, poate, faptul că le pierde cetăţeanul Victor Ponta, liderul sondajelor pentru cursa prezidenţială, ăl mai mare din partidul ăl mai mare, aflat acum, ce să vezi, premier la guvernare…

Noroc cu CNN. Între logoreea lui Băsescu de la B1 şi încercările penibile ale Antenei 3 de a impresiona doi judecători cu scosul lumii în stradă în apărarea patronului iubit, am dat peste un băiat care vorbea despre putinismul lui Viktor Orban pe CNN… şi m-am oprit, căci era vorba de discursul premierului maghiar, ţinut pe 26 iulie la Băile Tuşnad, în România.

Doamnelor şi domnilor, insist să urmăriţi editorialul lui Fareed Zakaria de la Washington Post (chiar dacă feedul CNN merge ca dracu), iar dacă nu îl puteţi vedea, citiţi-l de aici, iar apoi reveniţi, vă rog, la textul meu.

fareed

Fareed n-are nicio treabă cu lupta electorală din România, nu-l interesează nici capacitatea excepţională a premierului Victor Ponta de a lua ţepe, de a face alianţe degeaba (neînţelegând că, organic, ungurii sunt setaţi să-l voteze oricum pe Johannis, iar nu pe el la preşedinţie), probabil Fareed are puţin habar despre pregătirile UDMR şi PCM de a se uni sub steagul celei mai periculoase lupte pentru România de până acum – o autonomie care, în esenţă şi în contextul UE, este de fapt independenţă.

Dar să-l lăsăm pe Fareed şi să revenim la oile noastre, interne şi rătăcite. Lovitura pe care politicienii români de etnie maghiară o pregătesc (se pare pentru această toamnă) se bazează, din păcate, pe lipsa de cultură istorică a cetăţenilor români de astăzi. Şi, dacă stau bine şi mă gândesc, se bazează şi pe dogmatismul stupid al manualelor de istorie după care noi, românii, am învăţat şi învăţăm.

SCURTĂ ARGUMENTAŢIE ISTORICĂ, FAŢĂ DE ACŢIUNILE POLITICIENILOR ROMÂNI DE ETNIE MAGHIARĂ

UDMR speră (şi există unele şanse de reuşită) ca aducând pe masă declaraţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, să obţină şi susţinerea populaţiei româneşti din Ardeal pentru acest tip de autonomie. Atâta doar că declaraţia vorbea despre o autonomie „provizorie, până la întrunirea Constituantei”, iar libertăţile „privind instrucţia, administraţia şi judecata” în limba sa proprie, a fiecărui popor, se referă la perioada provizorie, care a şi încetat legal prin Constituţia din 1923.

Un alt lucru important pe care nu îl spun cărţile noastre de istorie şi, deci probabil, nu prea îl ştiu nici românii, nici maghiarii din România, este că ţara noastră a ezitat doi ani de partea cui să intre în Primul Război Mondial, tocmai pentru că în epocă exista un puternic curent privind reunirea românilor din Regat și Ardeal prin eliberarea democratică a națiilor conlocuitoare în imperiul austro-ungar, dar asta împotriva naționalismului egocentric maghiar, privit atunci la fel de periculos ca şi permanenta ameninţare rusească.

Altfel spus, românii, mulți chiar din Regat, sperau în 1914 că, la finalul războiului, Viena va gira o Românie Mare, pe argumentul simplu, democratic și rațional că în Ardeal românii erau și atunci, ca și acum, majoritari.

REVENIND LA PROSTIILE POLITICIENILOR ROMÂNI, DE ETNIE ROMÂNĂ…

… În zilele noastre, Victor Ponta calcă totul în picioare pentru a obține câteva voturi. Ministerul român de externe a blocat acţiunea la Curtea Europeană de Justiţie împotriva unei iniţiative cetăţeneşti prin care austriecii din Tirol (partea din Italia), germanii din Danemarca şi Belgia şi maghiarii din Slovacia şi România, cereau de facto Comisiei Europene modificarea Tratatului de la Lisabona. România nu este aşadar singură, are alături de ea Comisia Europeană şi Constituţia Uniunii, dar Ponta face non combat, demite prefectul de Harghita şi oferă UDMR şi PCM libertate totală de mişcare în zonă, asta numai pentru nişte afurisite de voturi.

O SOLUŢIE MAI INTELIGENTĂ DECÂT POLITICA LUI VIKTOR

Haideţi să ne înţelegem cu toţii: ungurii nu ne sunt duşmani. Nici cei din Ungaria (cărora le pasă de Ardeal fix cât le pasă românilor din România de Basarabia) şi, cu atât mai puţin, cei din Transilvania. Am susţinut întotdeauna că Ţinutul Secuiesc trebuie recunoscut şi chiar promovat ca marcă turistică şi culturală. La fel ca Maramureşul, dacă vreţi, sau ca orice altă regiune istorică. Investiţiile şi infrastructura din zonă vor duce la dezenclavizarea judeţelor Harghita şi Covasna, la fel cum s-a întâmplat deja cu Mureşul. Negând existenţa unei realităţi istorice, Ţinutul Secuiesc, nu facem decât să ne ostilizăm concetăţenii maghiari. Să mergem mai bine să le bem prieteneşte palinca, să le mâncăm gulaşul şi să fim de acord cu ei că în România sunt ACASĂ. Dar atât! Autonomia cerută de liderii maghiari e cu totul altceva. De fapt, autonomia este doar un nume după care se ascunde o independenţă de tip Crimeea.

Iar Viktor Orban ESTE un pericol pentru România. Revenind la tipologia liderului carismatic ce defineşte putinismul aşa cum îl descrie Fareed Zakaria în editorialul său din Washington Post şi de pe CNN, Orban ştie şi înţelege perfect epoca pe care o trăieşte. Orban ştie, de exemplu, că nu mai contează faptul că România şi Ungaria sunt aliate în NATO (cumva, prin Germania, şi în 1939 erau, iar Diktatul de la Vienna tot a împărţit nemţeşte Ardealul), nu mai contează că, în materie de forţă militară, între Ungaria şi România există o diferenţă majoră, atâta timp cât, uite, în Ucraina, Putin Originalul face războaie cu câteva sute de băieţi bine înarmaţi. Dar oare maghiarii din România asta îşi doresc? Sincer, mă îndoiesc!

De vreo doi ani vă tot avertizez pe la televizor, pe la radio sau pe unde mai îmi dau şi eu cu părerea că Ungaria lui Orban alunecă spre ceva periculos pentru noi românii, că trebuie să ne pregătim pentru un moment de criză similar cumva celui din 1939. Nu neapărat militar, cât la nivel de intelligence, nu excluzându-i pe maghiari din viaţa socială dacă nu se românizează peste noapte, cât mai ales excluzându-le liderii politici de la posibiliatea de a mai arbitra guvernarea din România.

Deși are și a avut numeroși miniștri lăudabili, UDMR nu mai are ce să caute la guvernare pentru că pur şi simplu a obţinut tot ceea ce legal putea obţine, iar celelalte partide trebuie ele însele să facă un pact național pentru păstrarea UDMR în afara guvernării. Astfel de chestiuni NU SE NEGOCIAZĂ. Să-i lăsăm pe unguri să își pună steagurile, da!, să ne salutăm prietenește pe limba lor și pe limba noastră și să îi lăsăm în off-side pe liderii politici maghiari care astfel nici nu își vor mai găsi rostul în politica românească. Cel puţin nu ca partid etnic. Să se înscrie în PPDD sau în PRM, dacă în alte partide nu se regăsesc ideologic. Dar să îi facem, prin acţiuni deştepte de la Bucureşti, să îi trimită la plimbare chiar electoratul lor, ungurii din România.

Viktor Orban nu este Vladimir Putin. Chiar dacă este un lider puternic și popular la el acasă, chiar dacă pomenile făcute celor depășiți de ratele la credite ar putea tenta pe mulți din România, pur şi simplu Ungaria nu este Rusia. Este doar o chestiune de timp până când politicianul Orban va da cu Ungaria de gard. Economic vorbesc. Politic, mi se pare că deja a dat prin adoptarea modelului Putin.

Dar o deja susceptibilă alianţă între Ungaria lui Orban şi Rusia lui Putin pune, din nou, România în dificultate. La fel a fost prinsă în fiecare context istoric dificil, şi nu, n-a fost nimic eroic, nici în primul, nici în al doilea război mondial, la fel cum nu e nimic eroic în ceea ce se întâmplă azi la Doneţk. Nici românii, nici ungurii nu îşi mai pot dori aşa ceva.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

48 răspunsuri la Ponta vrea să devină preşedinte pe voturile maghiarilor. E un preţ prea mare. Şi e degeaba…

 • saba
  August 13, 2014 la ora 06:09

  2

  Răspunde
   
 • crispus
  August 12, 2014 la ora 18:05

  Daca romanii ar vota in majoritate, voturile maghiare ar fi insuficiente sa ma bage UDMR-ul in parlament.

  Poate ajuta votul obligatoriu.

  Răspunde
   
  1. Stelian
   August 12, 2014 la ora 18:56

   Pe mine daca m-ar obliga sa merg la vot, pentru ca niste politicieni ar gandii ca dvs si ar face o asa lege, as vota impotriva lor, cu UDMR. Si sunt roman de etnie roman nascut in Teleorman…

   Răspunde
    
 • the time team
  August 12, 2014 la ora 01:12

  Putina istorie,
  dupa primul razboi mondial armata romana da jos de la conducerea ungariei bolshevice pe bela kun, finantat de rusi, din prima tara comunista europeana din afara uniunii sovietice la acea ora,

  Romanii il inlatura pe bela kun, si restauraza monarhia (fara monarh) iar in fruntea tarii aseaza un regent pe Horty Miklosh, ..din lac in putz..cum se zice pe la noi

  Răspunde
   
 • timisoso
  August 8, 2014 la ora 18:59

  Ce cauta laszlo tokos linga orban?! Iredenta Redivivus?!
  Inca nu s-au implinit 100 de ani de la ocuparea Ungariei, si astia vor iarasi granite imperiale?!
  Un filmulet foarte interesant, pe care nu prea il invatam nici acum la orele de istorie…
  https://www.youtube.com/watch?v=UwXIuOuI02E&feature=share
  In 1919, Romania se afla in razboi cu Ungaria comunista a lui Bela Kun. Ca sa ii potoleasca, armata romana a ocupat Budapesta, mai apoi toata Ungaria…
  A urmat Trianonul…

  Răspunde
   
 • Kristaly Csaba
  August 8, 2014 la ora 14:09

  Si uite asa se inmultesc tampeniile, de la declaratia lui Orban la cel al lui Vona… http://www.politics.hu/20140808/vona-calls-szekely-autonomy-inevitable/

  Răspunde
   
  1. saba
   August 9, 2014 la ora 00:57

   Asta este o timpenie care nu merita luata in seama.

   Răspunde
    
 • Kristaly Csaba
  August 8, 2014 la ora 14:05

  Un articol excelent despre noua viziune despre viitor al lui Orban Viktor: http://www.euinside.eu/en/mobile/victor-orban-its-time-for-a-regime-change

  Răspunde
   
 • valicfu
  August 7, 2014 la ora 23:15

  Bravo!
  Un articol foarte bine punctat!

  bun de share!

  Răspunde
   
 • Ungurul
  August 7, 2014 la ora 22:23

  Nu stiu cauza, de ce este vesnic la moda teoria conspiratiei. Eu, cetateanul roman, de etnie maghiara, care plateste impozite la stat, am dreptul si undeva si obligatia sa lupt sa traiesc macar normal in tara mea. Guvernul si oameni de stat sa fie pentru cetateni. Dar ei sunt hoti. Eu platesc impozite pentru hoti. Dvs. la fel. In loc de teorii, dl. Moise hai sa gasim o solutie , impreuna cetateni ai acestei tari sa facem a curatenie generala sa scapa de hoti.

  Răspunde
   
  1. David
   August 8, 2014 la ora 07:14

   @Ungurul – bine gandit.

   Răspunde
    
  2. VictorL
   August 8, 2014 la ora 17:13

   @Ungurul.Curatenia a inceput mai demult dar nu e treaba usoara.
   In orice caz nu ne va face nimeni de la Budapesta curatenie in ograda.Au ograda lor si loc de facut curatenie suficient.
   Azi Voiculescu declara ca oricum Capitalismul nu mai e o solutie de actualitate.Asta pentru ca nu mai are el loc de furat in tara asta unde s-a impamintenit Capitalismul Oligarhic dupa model rusesc.La noi cu asta nu mai tine.Capitalismul traieste bine de peste 100 de ani la altii si noi inca nu am invatat nimic din asta.Pe noi ne invata mafiotii cum se pune coada la cireasa…

   Răspunde
    
 • george -vlad
  August 7, 2014 la ora 21:54

  d le Guran sunte ti un formator de opinie si luarea de pozitie in detrimentul lui ponta ma bucura si am speranta ca tov ponta va fii presedinte doar pt o noapte (geoana) Romania va prospera doar cand votul nostru va valora mai mult decat o galeata de plastic goala sau plina..;

  Răspunde
   
 • VictorL
  August 7, 2014 la ora 18:12

  @Moise.Bine ai revenit!Cam pe cind a cazut Guvernul Ungureanu prevedeam citeva lucruri;1.Victor Ponta va candida la Presedentie;2.Crin Antonescu e ,,cal mort”care isi duce PNL spre desfiintare;3.Basescu nu poate fi demis fara motiv plauzibil;4 Victor Ponta e o ,,babusca”dea lui Putin;5.Altele care nu mai are rost sa le aduc acum pe lista…
  Ponta candideaza fara a avea nimic sfint pe care sa nu calce cu picioarele.E problema lui pentru ca atit il duce mintea lui autista.
  Romania a si-a dus soldatii la Budapesta in doua rinduri pentru Adeal si o alta data nu va mai fi nevoie sa o faca.Maghiarii din Romania stiu ca au libertatea de a o duce bine si actiunile politicienilor din Ungaria sunt sortite esecului.Daca era nevoie UDMR era desfiintat ca partd etnic pina acum dar tocmai ca nu a fost desfiintat lasa pe Victor Orban si altii ca el in ,,off side”,mai ales ca a fost la guvernare mai mult decit oricare dintre partidele din politica romaneasca.Poti lua in considerare si optiunea ca noi romanii care nu suntem inscrisi in partide sa ne inscriem cu totii in UDMR si sa ne alegem conducatorii.Ce ar iesi din asta? S-ar desfiinta UDMR sau poate ar da Presedintele Romaniei.Nu ar mai veni nici Vona Gabor in vizita…
  Atit Putin cit si Viktor Orban au reusit sa-si duca tarile ,,cu oistea in gard”.Probabil mizeaza pe optiunea militara…La asta trebuie sa luam aminte.
  Acum in sondaje Ponta are prima sansa la Presedentie.Tot acum eu scriu ca deja e ,,cal mort”fara de nici o sansa,orice ar face.Oricum ce face face prost.A inceput acuzindu-l pe Ungureanu ca se parfumeaza si maninca vita Kobe si acum demite un prefect aflat in concediu din cauza ca si-a facut datoria in detrimentul politicienilor de la Budapesta.Nu are nici o treaba cu guvernarea eficienta a Romaniei,panglici nu mai taie ca s-au terminat ale lui Boc,bani europeni nu a adus,bani la buget nu a adunat si doar s-a imprumutat.
  Se aseamana la realizari cu Putin si Orban insa Romania nu seamana deloc cu Rusia sau Ungaria.Aici oligarhii sunt bagati la pirnaie pentru fapte comise acum 10 ani,presa trage cu ochiul si nu e toata sub,,papuc”iar Justitia e de capul ei ca a treia putere in Stat.
  Intr-o astfel de tara votul e greu sa fie fraudat si daca nu e fraudat nici o sansa pentru oamenii lui Putin.
  Sunt curios citi au mai din 7,4 milioane care oricum niciodata nu au fost atitia…si cu maghiari cu tot.Sau cumva de data asta il voteaza doar maghiarii?…

  Răspunde
   
 • Simplu
  August 7, 2014 la ora 16:42

  Romanii nu numai ca iarta repede, dar si uita repede.
  Toata mascarada asta facuta de Ponta, ar trebui sa se soldeze nu cu un castig de voturi din partea ungurilor, ci cu un deficit de voturi din partea celor care au posibilitatea sa il perceapa acum in adevarata lui splendoare si stare naturala.

  Domnilor, taxati-i la vot atat pe Ponta, cat si pe ceilalti care fac ca el!

  Răspunde
   
 • MLF
  August 7, 2014 la ora 14:10

  Viktor Orban ori cum sa il pupi in fund pe Putin si sa visezi ca nu iti pute gura . Ungaria nu este Rusia si Rusia nu este Europa. La final ambele au doar de pierdut.

  Răspunde
   
 • florin
  August 7, 2014 la ora 12:40

  Moise, cred ca nu o sa mai ai emisiune la tvr in ritmul asta.

  Răspunde
   
 • Mircea
  August 7, 2014 la ora 12:22

  @Moise Ar exista o soluție atât de simplă care ar dinamita toate tâmpeniile și frecușurile astea interne. Federalizarea țării pe model german, pe criteriul regiunilor istorice. Nu porcăria asta de „regionalizare” ( folosesc ghilimelele pentru că în fond, nu se va schimba mai nimic din modelul centralist existent, crescând doar numărul de funcționari publici) ce se face acum, cu regiunile denumite generic după poziționarea geografică. Ardealul să fie Ardeal, nu împărțit în 2 regiuni, Muntenia și Moldova la fel. Dobrogea, Maramureș, Crișana, Bucovina și Banat fie exact cât sunt ele ca regiuni, nu băgate cu de-a sila prin nord-est-uri, sud-est-uri și alte bazaconii. Iar capitalele de regiune ( pentru că atrag ca un magnet) să fie stabilite în orașe mai puțin dezvoltate din regiunile respective, pentru a mai echilibra un pic balanța.
  Dar deh, la noi nu se poate. Nu pentru că nu gândim, ci pentru că nu vrem!

  Răspunde
   
  1. Ovidiu Nicolaescu
   August 7, 2014 la ora 13:46

   ….”DIVIDE ET IMPERA”…. Federalizare zici, nu? Sfatul asta sa il dai la ungurii tai…!

   Răspunde
    
   1. Mircea
    August 7, 2014 la ora 14:28

    Oau, ce mi-ai spus-o! Mă duc să mă pun în genunchi, în colțul biroului, pe coji de nuci.

    Răspunde
     
    1. Stelian
     August 7, 2014 la ora 15:34

     O singura data am trait senzatia asta. La scoala. Nu mi s-a parut a fi prea grea pedeapsa pentru ca pantalonii erau grosi si nu m-a lasat prea mult acolo. Asa ca…depinde de pantalonii pe care-i purtati. 🙂

     Răspunde
      
   2. V
    August 7, 2014 la ora 15:26

    Sa ne anunti cand iti scoti capul din fund. E adevarat ca in general Romania cand vine vorba de aplicarea unei idei bune o aplica „adaptata si ajustata” dar exista pe lume atatea republici federale care o duc foarte bine. ca e aplicabil si pentru Romania, asta depinde de care model va fi implementat…

    Răspunde
     
    1. Mircea
     August 8, 2014 la ora 00:27

     Nu atâtea, ci cam toate. Și dacă nu bine, mai bine ca noi, în orice caz.

     Răspunde
      
  2. Altmatei
   August 8, 2014 la ora 23:01

   corect.

   Răspunde
    
 • Filotin
  August 7, 2014 la ora 12:20

  Adica putem vorbi de tradare. O tradare a interesului national. Pai nu e plina istoria romanilor de tradari ? De fapt, problema noastra e ca-i iubim pe trdatori. Sau nu, ca suntem indiferenti la tradare pentru ca ne-am obisnuit.
  Chiar, ce pretentie sa ai de la o tara care nu stie ce e drept, adevarat , corect?
  Ce pretentie sa ai de la un sector al Bucurestiului care voteaza un puscariabil in functia de senator al Romaniei, pentru ca dupa o luna sa-si de demisia pentru ca procesul sau trebuia prelungit?
  Ha, ha, ha!

  Răspunde
   
  1. Ovidiu Nicolaescu
   August 7, 2014 la ora 13:56

   TRADAREA a devenit atit de frecventa incit ne-am obisnuit cu ea , iar noi am ajuns ca oile, docili, supusi,si fara speranta! Au prins in schimb , manelizarea, adoptarea educatiei de tip”cocalar”, lipsa de educatie, lipsa de cultura, lipsa de patriotism. Virtutile sunt luate in deridere, iar defectele sunt considerate calitati…. vezi defilarea celor in „curu gol”, homosexuali, lesbiene, gay, transsexuali, si pe linga ca se lauda mai cer si drepturi discriminatorii pozitive… probabil ca in curind vom asista la defilari ale pedofililor, hotilor si criminalilor, pentru ca au o gena caracteristica si deci asa s-au nascut ei… iar pentru asta noi ceilalti trebuie sa-i acceptam asa, sa le creem conditii si sa nu ii mai pedepsim… Prostii suntem noi cei care acceptam toate astea , acceptam politicieni care fura si necinstea la rang de virtute.

   Răspunde
    
 • Stelian
  August 7, 2014 la ora 12:10

  De asta esti singurul jurnalist roman pe care-l citesc si pe care-l urmaresc la tv si la radio. Ai spus adevarul istoric si al acestul moment, cu bun simt si la obiect.
  Cu, „sunt roman si ortodox in tara mea” sigur Ponta va castiga voturile romanilor de etnie maghiara. Cum ii cunosc pe ardeleni, nu le va lua mult sa realizeze ca Ponta spune acum orice numai pentru voturi. Cu cat un politician va fi mai disperat dupa voturi, cu atat va comite mai multe greseli, care vor face ca sa piarda voturi. M-as bucura insa, sa nu faca si greseala de a-ti taia emisiunea de la tv in toamna asta electorala. Dar daca o va face, sper sa fie spre pierderea lui.

  Răspunde
   
 • Bogdan
  August 7, 2014 la ora 12:06

  Si daca dupa noiembrie 2014 ne vom trezi cu totii pe cap cu un presedinte Victor Ponta care se va alia ideologic cu Putin si cu Orban?
  Vi se pare imposibil acest lucru acum ? Mie nu, ponta are toate „calitatile” + caracterul mizerabil pentru a se plia pe asa ceva.

  Răspunde
   
 • Ciprian
  August 7, 2014 la ora 11:22

  Propunerea asta de autonomie nu cumva pune UDRM în afara legalității ca partid politic ? Conform:
  „Legea nr. 14/2003 a partidelor politice
  Art. 3.
  (1) Pot functiona ca partide politice numai asociatiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, si care militeaza pentru respectarea suveranitatii nationale, a independentei si a unitatii statului, a integritatii teritoriale, a ordinii de drept si a principiilor democratiei constitutionale. ”
  Cum UDRM cere autonomia unei regiuni, adică NU susține integritatea si unitatea statului, UDRM NU mai este un partid politic şi trece în afara legii ?
  Vă rog corectați-mă dacă greșesc cumva.

  Răspunde
   
  1. Ovidiu Nicolaescu
   August 7, 2014 la ora 14:07

   UDMR poate … a putut pentru ca nu exista nici un fel de rezistenta… Inainte romanii erau pregatiti militar prin stagiul militar obligatoriu… astazi daca discutati cu beizadelele efeminizate de prin baruri, baieti cu creasta de puisor, cu maieuri decoltate si pantalonasi strimti mulati pe picior, veti constata ca se tem de orice interventie militara si nu stiu cum sa se ascunda sub fusta mamei sau in spatele logodnicei cu 10 ani mai mare de teama sa nu fie mobilizati in apararea gliei stramosesti. Aceasta generatie ar fi in stare sa se predea la primul foc de artificii in comparatie cu orice militar rus… asa ca de unde sau mai precis din partea cui vreti opozitie? Din partea pensionarilor de 80 ani, cine mai e patriot, cine mai apara Romania? Toata speranta este in NATO si in armata de mercenari platiti?

   Răspunde
    
 • offside
  August 7, 2014 la ora 11:04

  Apu’ daca ar merge toti romanii la vot ,problema ar fi rezolvata, ar avea cota mai mica de 5% pt a intra in parlament.

  Apu’.. poate ne explicati istoric cum s-a intamplat ca la autodeterminare secuii au ales Romania, poate a fost chestiunea cu rege de ntionalitate germana, poate nu li s-a explicat corect cum e cu autonomia provizorie , si nestiind romana corect au semnat in caz ca a trebuit sa semneze si ei declaratia..sau poate asa au hotarat marile puteri.

  Apu’ nu inteleg cum Ceausescu si ai lui au lasat regiunea enclavizata , atata timp cat in toata zona de vest a tarii s-a dus o politica puternica de sramutari de moldoveni &co. Aici nu neg ca majoritatea regiunii ardelene ar fi fost majoritar romaneasca, insa in marile orase era putin diferit de acum in procente.

  ..chiar cum?..poate nu stim noi tot ce ar trebui sa stim.
  Nu cred ca la acea vreme conducerea comunista era atat de proasta..lipsita de cunostinta sau constiinta nationala.

  Răspunde
   
  1. Ovidiu Nicolaescu
   August 7, 2014 la ora 14:10

   Purificarea etnica in favoarea maghiarilor din zona a fost facuta treptat dupa 1989 !

   Răspunde
    
 • AndreiM
  August 7, 2014 la ora 11:02

  Eheiiii, pai si eu mai spuneam cate ceva pe aici. Da-i Doamne mintea romanului cea de pe urma… Oricum suntem in urma. Importam carne ungureasca, lapte, patronul celui mai mare provider de internet este ungur. Sa nu mai spun lobby-ul puternic din afara. Ucraina este un pretext excelent pentru a actiona. Deci sunt mult mai pregatiti decat noi, atat mental cat si economic. Dar spune-le asta celor 7,4 milioane de…

  Răspunde
   
 • titiacs
  August 7, 2014 la ora 10:51

  REVIN ! Am citit atent si articolul lui Fareed si m-am ingrozit : discursul lui Orban seamana pina la identificare nu numai cu cel a lui Putin , dar in special cu „viziunea” lui pacalici-din-carti ( aka dottore ponta )! CONCLUZIA : Scape cine poate !

  Răspunde
   
 • titiacs
  August 7, 2014 la ora 10:44

  EXCELENT ! atit… se mai trezeste ( desteapta ) cineva ?

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase