Cu MTO-ul nu-i de joacă… dar măcar să înţelegem ce dracu e…

de Moise Guran

Sunt încă departe, departe, de ţară şi cu acces limitat la internet. Nu pot vedea înregistrarea discuţiei de la Cotroceni între Traian Băsescu, pe de o parte, şi Ponta/Petrescu de partea cealaltă, dar am citit frânturi de stenograme şi comentarii, între care şi violul lui CTP.

Sunt neplăcut surprins de modul în care un cetăţean responsabil ca domnul Cristian Tudor Popescu pare a se bucura, în scris, de violul de la Cotroceni, fără a sesiza faptul că, din tăvăleala de acolo, cel mai şifonat iese amărâtul de CAS.

O fi vina mea că n-am văzut filmul de la Cotroceni şi, deci, nu pot înţelege erecţia (cam vinovată) a domnului CTP. Înclin să fiu de acord mai repede cu Lucian Mîndruţă care, pe facebook, scrie că ăştia trei iresonsabili (Băsescu, Petrescu, Ponta) trebuie, toţi trei, demişi. 

garlic

 

Am constatat că în ţară e mare hai pe chestia cu MTO-ul, pe care în esență nici măcar presa de specialitate nu l-a definit şi explicat corect pentru publicul larg. Dar hei, cine mai stă de detalii când politicienii ne servesc un film porno cu viol? Ei, uite io stau şi aş fi stat şi dacă vedeam filmul pentru că, în esenţă, el este doar un episod al luptei politice, o horă a impotenţilor când vine vorba de chestiuni mai serioase.

MTO-ul este doar un plan de deficit structural, care însă influenţează deficitul bugetar în funcţie de performanţa economiei. Cum a noastră este încă sub potenţial, asta înseamnă doar că deficitul bugetar admis pentru anul viitor va fi mai mic decât targetul normal pentru că… na! MTO!

Mă simt dator să vă fac o mică istorie a acestui MTO, o istorie care pleacă din urmă cu doi ani şi ceva. Pentru a înţelege toată lumea despre ce vorbim, trebuie să ştim toţi că, după criza din zona Euro din 2010-2011, Germania a impus ţărilor membre ale Zonei Euro un aşa numit Compact Fiscal (Titlul III din Pactul de Stabilitate Fiscală), adică o înţelegere/contract prin care toate se obligau ca, în decurs de trei ani, să îşi reducă deficitul structural (nu bugetar) la 1%, pentru a putea primi la schimb garanţii BCE, fără ca asta să ameninţe stabilitatea monedei unice.

Bine-bine, o să ziceţi, dar noi nu suntem în Zona Euro, deci ce treabă avem noi cu acest Compact? Interesant este că n-avem. Sau, mai bine zis, n-aveam, dar acum avem. Dintre ţările membre UE care nu au EURO ca monedă, doar Danemarca şi România au semnat tratatul în condiţiile capitolului III (Compactul Fiscal) în vreme ce Ungaria, Polonia şi Bulgaria (şi încă două state baltice) au semnat în condiţii mai uşoare, iar Cehia şi Marea Britanie s-au opus cu înverşunare tratatului.

Acum probabil că vă întrebaţi…

 1. De ce România a semnat aşa ceva?
 2. Care sunt beneficiile acestui chin de ajustare?
 3. Cum putem ieşi din cămaşa asta de forţă?
 4. De ce n-am ştiut că de la anul vine MTO-ul ăsta peste noi?
 5. Mai are sau nu sens să vorbim de reduceri de taxe în aceste condiţii?

Nu ştiu dacă are sens să îmi propun să dezbat cu dumneavoastră toate aceste teme într-o singură postare, aşa că mai bine vă fac un serial.

Înainte de toate, vreau să înţelegem însă bine cum funcţionează treaba şi o să iau un exemplu aproximativ ce se suprapune pe cel al României.

Potenţialul de creştere anuală al ţării noastre este de aproximativ 4% (4 sau 4,5%, nu mai ştiu exact, sunt într-un internet cafe şi mi-e şi cam lene să caut acum pe siteul BNR, că ei l-au calculat). Dacă această creştere economică este depăşită (deci presupunând într-un mod destul de riscant că anul ăsta economia României ia avânt şi se duce peste 4%) firesc, un deficit structural de 1% permite un deficit bugetar mai mare de 1%. Deci, dacă noi producem mai mult, atunci şi guvernului îi îngăduie MTO-ul să se împrumute mai mult.

Cum însă anul viitor creşterea estimată va fi mai mică de 4%, firesc obiectivul de deficit bugetar scade proporţional. Un prieten (foarte bun pe astfel de cifre) îmi spune că, pe estimările actuale de creştere a PIB, deficitul bugetar va fi undeva pe la 0,6% din PIB în 2015, deci cam cât cele 5-6 miliarde de lei despre care preşedintele Traian Băsescu le spune celor doi, la Cotroceni, că ”va fi MTO-ul anul viitor”.

Pe cale de consecinţă, guvernul va trebui, anul viitor, să reducă diferenţa dintre venituri şi cheltuieli cu aproximativ 1,5 miliarde de euro (ca să se match-uiască cu MTO-ul ăsta), efort care s-ar suprapune cu încă pe atât pe gaura aritmetic cauzată de reducerea CAS-ului.  

Fac din start precizarea că la vremea respectivă, în 2012, eu însumi am susţinut că intrarea României în pactul respectiv e o chestie bună. Susţin asta în continuare şi mai susţin şi că CAS-ul trebuia şi trebuie în continuare redus.

Într-o postare viitoare o să vă şi explic de ce Ponta ar fi avut acum o altă poziţie faţă de MTO, dacă reducea CAS în 2013 sau chiar la începutul lui 2014.

V-am obosit? Mai puteţi? Hai că n-a fost decât un episod introductiv. Mă duc să văd Apeductul din Lisabona şi, mai pe seară, reiau istoria MTO-ului şi dezbaterea despre reducerea CAS.

Ţineţi aproape, da?

stiri verificate

Comentarii prin facebook

40 răspunsuri la Cu MTO-ul nu-i de joacă… dar măcar să înţelegem ce dracu e…

 • Constantin
  Ianuarie 23, 2015 la ora 19:42

  „Lucian Mîndruţă care, pe facebook, scrie că ăştia trei iresonsabili …” _ Lucian Mandruta…Oare sa fi devenit un reper in Stiinte Economice si nu stie Comitetul NP inca?! Aflu in acest fel ca exista si barbati care citesc ce scriu Victor Slav si Lucian Mandruta pe facebook.

  Răspunde
   
 • Pingback: Ori suntem nemţi pe banii BCE, ori nu mai suntem… | Biziday
 • Pingback: Recapitularea anului 2014: Momente şi fiţe | Blog De Fitzze
 • varlaam
  Iulie 24, 2014 la ora 18:58

  Erori legate de interpretare MTO si alte notiuni economice pe http://free3rrrrrr.wordpress.com

  Răspunde
   
 • Anca
  Iulie 17, 2014 la ora 18:57

  Of Moise,suntem o mana de oameni care incercam, dupa ce radem, sa ne imaginam si ce ne asteapta pe mai departe.
  Sincera sa fiu, nu stiu cati tineri care au picat bac-ul, cati pensionari care deabia isi mai duc traiul, cati OTV-isti, antenisti si alti bagatori de seama, vor intelege ceva din MTO-ul asta …!
  Da, toti 3 ar trebui demisi, asa cum a spus si CTP-ul si Mandruta!
  Dar cine sa-i mai dea jos!?! Cine naiba o sa preia fraiele acestei biete tarisoare?
  Mi-as dori, ca incepand din noiembrie, sa dispara toti 3 ! Sa nu mai auzim niciodata de ei!!!
  Se poate? Evident ca nu !

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Iulie 23, 2014 la ora 23:58

   Si daca s-ar putea, vin altii trei. Sa nu uitam ca cei trei de acum au venit dupa alti trei, care la randul lor veneau dupa alti trei. Pana cand nu vor fi obligati cel putin anual sa faca un bilant intre ce au promis si ce au realizat, si pe baza acstui bilant sa poata fi demisi, tot ne vom plange mereu de cei trei actuali.

   Răspunde
    
 • Otan ion
  Iulie 17, 2014 la ora 16:46

  Daca noi luptam cu totii pentru descentralizare completa (stie mai bine JOS Ilie cum/pe unde trebuie facuta autostrada care il leaga de Mirela decat CENTRUL) de ce ne mai trebuie o centralizare intrun sg stat ‘uniunea-sovietelor-europene’ ??

  Răspunde
   
 • Dalia Negrean
  Iulie 17, 2014 la ora 16:05

  Filmuletul trebuia vazut inaintea oricarui comentariu.CTP a fost cam sado-masochist vorbind despre un dublu viol.A fost doar o intilnire banala dar in care prim-insotitorul ministresei noastre de finante a facut in asa fel incit secventa sa ramina in antologia prostiei la rang de prim-ministru.Acestia sunt netotii care ne conduc.”Ne descurcam noi,Romania se descurca” Din pacate chiar va trebui sa ne descurcam singuri sau sa ne facem bagajele…S-a realizat o secventa de umor cit pentru o saptamina.Vom ride numai ca sa nu plingem….Cu adevarat !

  Răspunde
   
 • Mihut Nicolae
  Iulie 17, 2014 la ora 11:21

  Basescu a hotarat sa faca publica inregistrarea de la Cotroceni (cu toate ca eu sunt convins ca a fost o capcana geniala intinsa celor doi cu bun stiinta si pregatita minutios, exact ca la episodul cu Geoana)DUPA ce Ponta la iesirea de la „consultari” s-a apucat sa declare batos ca ”
  ”Băsescu a avut un stil bădărănesc cu doamna Petrescu!”
  Victor Ponta a oferit primele declarații după consultările de la Cotroceni cu Traian Băsescu. Premierul a dezvăluit că președintele a avut o atitudine bădărănească cu ministrul Finanțelor.
  ”A fost un stil destul de bădărănesc la adresa doamnei Petrescu. Au fost discuții neplăcute. Doamna Petrescu a fost afectată.
  A spus că este neconstituțională legea, probabil că o va ataca la Curtea Constituțională.
  Nu a fost o discuție serioasă.
  Președintele Băsescu face ce vrea, fie o promulgă, fie o retrimite în Parlament.
  Nu avea niciun sens consultarea.
  Reducerea CAS e o măsură ce va duce la crearea de noi locuri de muncă, adică vom scoate la alb ce se muncește la negru.
  Nu se schimbă niciun angajament semnat de România în 2014 prin adoptarea legii reducerii CAS.”, a declarat Victor Ponta”
  TOTAL NEADEVARAT si inregistrarea o dovedeste….nu credeam ca o sa ajung sa regret ca Basescu, un personaj atat de malefic si de nociv pentru Romania, este totusi in clipa de fata singurul POLITICIAN ADEVARAT din tara…

  Răspunde
   
 • drift
  Iulie 17, 2014 la ora 09:55

  Pentru prima data cand Romania refuza constient stickerul „Mai Ieftin”….

  Planul era… punem un sticker „Mai ieftin” si toata lumea il va cumpara….nu e nevoie de nici un studiu, Romanul e ca oaia…

  …rezultatul Poate schimba soarta tarii, daca Romanul mai tine minte pana in Noiembrie….pentru ca acadele vor mai fi!

  Răspunde
   
 • Mara Cristian
  Iulie 17, 2014 la ora 08:28

  Stimate Moise,
  Esti in vacanta, lasa la o parte balacareala din Romania si petrece timp de calitate cu familia. Romania o vei gasi cam pe unde ai lasat-o, din toate punctele de vedere.

  Vacanta placuta.
  (unul din putinii romani care chiar iti inteleg emisiunea BZD 🙂 )

  Răspunde
   
 • Stelian
  Iulie 17, 2014 la ora 03:01

  Da chiar, de ce spui ca trebuie demis Basescu dupa intalnirea asta?

  Răspunde
   
 • Constantin
  Iulie 16, 2014 la ora 22:16

  Cred ca scrierile SF ale lui CTP se bucura de un succes, atat cat este, meritat. Jurnalismul practicat de domnia sa, insa, se aseamana prea mult cu atitudinea juratilor de la Masterchef pentru a fi pe gustul meu: mult prea multa aroganta si agresivitate. De data aceasta, in mod exceptional, mi s-a parut a avea justete in toate comentariile.
  P.S. „…mai bine vă fac un serial” _ Poate ca ar fi interesant un episod dedicat argumentarii opiniei conform careia dl. T. Basescu ar trebui demis in urma intalnirii cu prim-ministrul si cu ministrul de Finante.

  Răspunde
   
 • Leonida
  Iulie 16, 2014 la ora 19:58

  Dl. Moise, ar fi fost bine sa vedeti intai inregistrarea cu circul respectiv. Desi CTP-ul estr cam agresiv, de data aceasta nu a dat gres cu comentariul sau.
  Basescu i-a dominat fara sa isi dea macar interesul. Tantica Petrescu o avea studii in USA, insa in politica „diploma nu canta”, asadar Ponta trebuia sa o tina pe o pozitie de specialist in ” back office”. Ea nu are fler pt o astfel de pozitie. Nu te duci in fata presedintelui cu un limbaj de genu „la greu”…a citit prea mult in engleza. Cat despre Ponta…ufff, este mai jos decat actualul presedinte cu cateva clase (nu ma refer la studii oficiale).
  Situatia este trista rau.
  Locuiesc in afara tarii, insa sper sa prind curajul de a ma intoarce candva. Grea decizie…grea pt ca nu vad nimic autentic, de calitate, facut cu intentie buna, etc. Totul este un kkt, de la orice vad la TV, pana la orice citesc in mediul online. Cand am vazut inregistrarea cu cei trei, am simtit ca sunt tras inapoi cu viteza. O forta interioara mi-a spus: „stai calm si asteapta sa se retraga apele”. Sper sa prind apele retrase in viata asta.
  Cat despre tine Moise, esti un om bun, iti faci meseria binisor si ai succes, insa iti recomand sa studiezi ceva mai mult niste posturi decente din afara tarii si sa incerci adoptarea unei atitudini mai serioase…uneori cand ma uit la emisiunea ta am impresia ca este pe un post de duzina, nu pe cel national. Vacanta frumoasa!

  Răspunde
   
 • Mediere Bucuresti
  Iulie 16, 2014 la ora 19:24

  Multumim pt lamuriri d-le Guran ! O tara de mistocari fac glume despre ceva ce nici ei nu stiu ce inseamna 🙂 ! trebuia sa vina si un profesionist ca dumneavostra sa explice !

  Răspunde
   
 • alina manoiu
  Iulie 16, 2014 la ora 19:17

  De acord cu dvs, mai putin in ceea ce priveste evaluarea privind „cunostintele” presedintelui referitoare la termeni utilizati in Pactul de Stabilitate…Totusi vorbiti despre cineva care a participat activ la realizarea acestui tratat si negocierea in interesul Romaniei pana la virgula, a continutului la care ne-am angajat ca stat. Va rog, nu minimalizati aportul presedintelui!
  De apreciat este si faptul ca un marinar a avut ambitia sa INVETE toata problematica afacerilor europene (si nu numai), si nici macar o data nu s-a dus la un Consiliu fara sa stie ce are de facut, sau ce se discuta/dezbate acolo.

  Răspunde
   
 • gigi
  Iulie 16, 2014 la ora 19:04

  mai tineti minte ce tare era la teorie Ilie Serbanescu,dar in practica sistemul a fost mai tare,asa ca….lasati-l pe Moise sa comenteze si sa se bucure de vacata

  Răspunde
   
 • Rares
  Iulie 16, 2014 la ora 18:37

  MTO…. fara MTO…. cu explicatii …. fara explicatii ! Ceea ce conteaza este ca un individ care 10 ani si-a batut joc de o natiune o face in continuare !!!! Ca isi bate joc si incearca sa creeze o imagine proasta fiecarui membru al guvernului este … ceva obisnuit din partea respectivei persoane si este rau ca membrii guvernului. indiferent de nivelul lor, ii dau apa la moara. Ceea ce dvs, domnule Guran nu spuneti explicit este ca prestatia jalnica a presedintelui si a guvernului cumulata cu pregatirea minimala a populatiei in domeniul economic ne transforma in tinta tuturor excrocilor internationali, a oricarei grupari infractionale care priveste spre Romania si … asa mai departe. Iar cetateanul de rand plateste !!! Si … sunt stupefiat cati politruci posteaza aici fara sa faca dovada ca au vreun habar de economie !!! ( asta fara sa se inteleaga ca eu sunt vreun geniu in domeniu)

  Răspunde
   
  1. alin
   Iulie 16, 2014 la ora 21:31

   rares nici in lumea numerelor imaginare nu esti!!

   Răspunde
    
  2. tree4me
   Iulie 17, 2014 la ora 00:46

   foarte corect pdv

   Răspunde
    
 • Ali
  Iulie 16, 2014 la ora 17:45

  Stimabile Moise. Cei doi doctori nu au facut fata la dl presedinte; dar, … am urmarit si interviul tau cu dl presedinte si nici tu nu te-ai prea descurcat. Diferenta dintre tine si ei, este ca ei stau pe bani publici si nu-si fac datoria. Cat despre tine, am observat ura care i-o nutresti lui Basescu; se trage de la interviu.
  Vacata placuta!

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Iulie 16, 2014 la ora 18:55

   Nu cred ca Moise uraste pe cineva, cu atat mai putin pe Basescu. Singura motivatie pe care i-o gasesc pentru ca s-a comportat atat de nenatural in emisiunea cu Basescu, este ca nu vrea sa fie considerat „basist”. Eu nu cunosc, si ar fi interesant de aflat, de ce nu vrea sa fie considerat „basist”. Poate ca vom afla numai in momentul in care isi va scrie memoriile. 🙂

   Răspunde
    
 • roby29r
  Iulie 16, 2014 la ora 17:17

  nu va mai bate-ti capul oameni buni ca retraim epoca fanariota,asta insemnind schimbari bruste ,in perioade mici si hotii mari.toti care vin la guvernare fura,mai mult sau mai putin,stiu ca trebuie sa le dea schimb la altii(si din alt partid),asadar nu intereseasa politica,ci doar buzunarele.sa-r face de rusine daca ar trai titulescu,i-ar fi greata de politica de azi

  Răspunde
   
 • camelia
  Iulie 16, 2014 la ora 16:52

  Mai Moise un om ca tine ne ar trebuii la Ministerul Economiei Dar noi nu avem nevoie de profesionisti ci de doctori in stiinte.

  Răspunde
   
 • Adrian
  Iulie 16, 2014 la ora 16:38

  Moise, fa-ti un bine si priveste inregistrarea. Tine cont si de faptul ca dupa ce a iesit de la aceste consultari, Ponta a declarat ca s-au certat iar Basescu a avut o atitudine badaranesca la adresa ministrului finantelor. Total fals.
  Nu ma dezamagi sa-i tii partea acestui…clovn Ponta.
  ps. postarea d-lui CTP a fost geniala!

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Iulie 16, 2014 la ora 18:58

   Nicidecum nu-i tine partea lui Ponta in aceasta postare. Mie mi se pare ca tot Basescu iese in avantaj de aici. Cum? Simplu, el stia ce e cu acest acord, in vreme ce Ponta parea aerian.

   Răspunde
    
 • Peter Grosz
  Iulie 16, 2014 la ora 16:20

  Cum ramane cu CAS-ul pe care statul il plateste pe urma bugetarilor? Adica ii transfera dintr-un buzunar in altul. Cu cat va fi afectata „gaura” bugatara. Cu siguranta ca neincasand niste bani de sine insusi statul nu va suferi o pierdere asa de mare. cam un sfert din totatul de angajati in Romania sunt bugetari!
  Oricum statul va gasi o modalitate de a recupera acest deficit, dar de data asta din buzunarul nostru.

  Răspunde
   
 • alex
  Iulie 16, 2014 la ora 15:48

  I miss you!

  Răspunde
   
 • Cristian Vultur
  Iulie 16, 2014 la ora 15:47

  Salut si distractie placuta pe unde esti. In ce priveste filmuletul cu pricina merita vazut pentru ca adauga niste expresii faciale priceless stenogramlor, desi acestea sunt destul de elocvente.

  Pe scurt CTP are dreptate, suntem reprezentati si condusi de niste baieti si fete care iau decizii instinctive. Gut feeling ca reducerea CAS-ului este buna am si eu dar as fi vrut sa vad niste cifre, niste estimari daca tot platim pe bani grei ditamai aparatele ministeriale si prim-ministeriale ca sa nu mai vorbim de cei de la statistica. Din pacate suntem condusi de niste guestimator-i si la nivel de tara nu stiu daca ne permitem asa ceva.

  Răspunde
   
 • Adrian
  Iulie 16, 2014 la ora 15:24

  Domnul CTP (nici eu nu il agreez deobicei dar aici are dreptate) nu a zis ca cei trei nu ar trebui toti 3 demisi. Dansul a observat doar (ceea ce cam toti putem vedea in inregistrare) ca un om cu probabil pregatire medie la economie i-a facut sah mat pe un doctor in finante si un doctor in stiinte politice. Mie mi se pare jenant. Da e tragic mai degraba decat comic dar asta este ceea ce zicea si domnul Popescu. Si ca sa citez un alt comentariu de pe web, problema nu ar fi ca trebuie toti trei demisi sau ca astia 2 care tin fraiele economiei sunt complet dusi cu pluta, problema e ca 40% din oameni cred ca sunt ok. Aia e chestia care pe mine ma sperie de-a binelea.

  Răspunde
   
 • Vali
  Iulie 16, 2014 la ora 14:56

  E o greseala de exprimare aici:
  „Pe cale de consecință guvernul va trebui anul viitor fie să reducă … ” lipseste al doilea „fie” adica alternativa! Adica fie sa reduca cheltuielile , fie sa … ce? (si tocmai alternativa asta ma interesa sa o aud atat de la tine cat si de la cei 3 actori)

  Răspunde
   
  1. Stelian
   Iulie 16, 2014 la ora 15:07

   Corect. Al doilea „fie” nu poate fi decat: fie majoreaza ceva taxe sau impozite, fie introduc altele.

   Răspunde
    
   1. Stelian
    Iulie 16, 2014 la ora 15:08

    Eu unul ced ca vor amandoua.

    Răspunde
     
   2. Stelian
    Iulie 16, 2014 la ora 15:09

    Scuze!
    „Vor fi amandoua”.

    Răspunde
     
  2. Stelian
   Iulie 16, 2014 la ora 15:33

   Sau fie, la cum conduc tara, nu se vor incadra in MTO si atunci nu stim ce se intampla.

   Răspunde
    
 • MNATO
  Iulie 16, 2014 la ora 14:49

  ministru cu harvard absolvit la penalty-uri.

  Răspunde
   
 • taRe'nbrandt
  Iulie 16, 2014 la ora 14:39

  Salut Moise,
  Deci ce este MTO? Un tabel cu doua coloane? Pe cea din stanga scrie cat se estimeaza ca vor produce oamenii in Romania, iar pe cea de a doua cat vor consuma?
  Ce util ti-ar fi fost „atrtistu’ Vasile” caci te-ai fihchinuit sa explici mai pe inteles,sa poata omul sa deseneze.

  Răspunde
   
 • Stelian
  Iulie 16, 2014 la ora 14:14

  Chiar ma intrebam cat vei rezista sa ne lasi in bezma cu MTO-ul asta. Mersi frumos. Astept continuarea care sper sa nu-ti deranjeze prea mult vacanta. Chiar ma gandeam ca daca n-ai venit in tara de la ATCPM, ai plecat la vizitat orase pe acolo 🙂

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase