(P) În afaceri, fiecare leu contează. Cum economiseşti timp şi bani „mutând” banca în biroul firmei tale…

M8A9361_RGB_RT

Pentru cineva care conduce o afacere, cozile uneori interminabile de la ghişeele băncilor sau drumurile pentru a retrage bani de la bancomat sunt un motiv în plus de enervare pentru că în business timpul înseamnă bani.

Comisioanele plătite pentru ordinele de plată sau pentru retragerea de numerar ori costurile cu înregistrarea direct în contabilitate a tranzacţiilor sunt tot atâtea alte motive pentru a folosi cardurile de debit pentru firme. Poate că un comision de 0,1 sau 0,2% nu sună atât de înspăimântător la prima vedere, însă atunci când îl plăteşti de zeci sau chiar de sute de ori pe lună şi, mai ales, dacă sumele sunt mari, lucrurile încep să arate altfel.

Oricare dintre canalele clasice de plată presupun pentru firmele din România o dublă problemă: timp pierdut şi costuri suplimentare. Şi unul, şi altul înseamnă bani care ar putea fi investiţi în alte moduri, mult mai constructive.

Există, însă, şi alternative, iar una dintre ele o reprezintă cardurile de debit pentru firme oferite de o bună parte a băncilor din România. Avantajele directe sunt vizibile şi destul de uşor de calculat.

M8A9351_RGB_RTPentru a retrage bani din contul de firmă de la ghişeu, orice bancă va percepe un comision de minim 0,5% din sumă, întrucât managementul numerarului generează costuri. Nu acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul plăţilor efectuate direct cu cardurile Visa Business Debit, unde nu se percepe comision posesorului de card pentru plăţile la comercianţi, la POS sau online.

Majoritatea băncilor au parteneriate cu principalii furnizori de utilităţi din România, motiv pentru care plata gazelor, a curentului electric sau a serviciilor de telefonie şi internet sunt necomisionate, atât timp cât tranzacţia se face online. Mai mult, tot mai multe firme au ales deja să ofere clienţilor posibilitatea de a plăti cu cardul la POS sau online, printre care magazinele de comerţ engros, de materiale de construcţii sau piese auto.

Totodată, folosirea unui card de firmă înseamnă mai puţine hârtii pentru contabilitate, deoarece plăţile electronice sunt înregistrate automat în contul bancar al firmei, fără să mai fie necesar să treacă prin „casă”. Astfel, câştigi mai mult timp în fiecare lună pentru că un card de firmă îţi reduce considerabil birocraţia contabilă.

M8A9329_RGB_RTUn alt avantaj al cardurilor business este acela că permit ataşarea unor aşa numite „subconturi” de card care pot fi gestionate de angajaţi ai firmei. În acest fel, nu mai este necesară prezenţa patronului sau a managerului pentru situaţiile de zi cu zi din viaţa afacerii. Evident, managerul are controlul total asupra acestor subconturi, având posibilitatea de a fixa limite de plată pentru fiecare angajat căruia îi oferă accesul.

De exemplu, managerul ori antreprenorul care deţine firma poate solicita băncii să fixeze un plafon pentru alimentarea cu combustibil a automobilelor societăţii sau limite zilnice privind numărul şi valoarea plăţilor. În acest fel, angajaţii cu acces la contul de card nu pot utiliza o sumă mai mare decât cea stabilită de manager.

Nu în ultimul rând, cardurile Visa sunt instrumente de plată foarte sigure având în vedere că raportul între fraudă şi vânzări este de doar 0,004% în România.

Având în vedere informaţiile de mai sus, voi ce preferaţi să utilizaţi pentru a face plăţi pentru firmă: numerar sau card? Şi de ce?

stiri verificate
This entry was posted in Diverse. Bookmark the permalink.

Comentarii prin facebook

4 răspunsuri la (P) În afaceri, fiecare leu contează. Cum economiseşti timp şi bani „mutând” banca în biroul firmei tale…

 • Emi
  Iulie 1, 2014 la ora 10:09

  Sunt mandru ca lucrez la o firma unde incercam sa facem totul legal. este vorba de un hotel mediu, si desii tentatia este mare, noi facturam toate cazarile.
  Cardul de firma este avantajos in cazul in care ai POS sau incasezi Op-uri. Astfel e ridicol sa faci depuneri la banca doar ca sa ai bani pe card.Cred ca cu cat o firma ruleaza doar numerar, cu atat mai mult lucreaza la negru.
  Noi demult platim toate ultilitatile si opurile din Bt24 ceea ce inseaman ca ai accees insant la istoric si poti retiparii dovada platii.
  Ramane fiecare sa vada care banca ofera cele mai bune servicii: token SMS, bancomat cu depunere numerar, program, etc

  Răspunde
   
 • Cris
  Iunie 24, 2014 la ora 10:45

  Noi am inchis firma de mult, preferam sa lucram la negru… dar, cand o aveam deschisa, utilizam numerar la greu sa putem cumpara fara factura.

  Am incercat sa lucram legal, dar impozitele erau absolut aberante. Cand iti venea nota de plata, nu-ti mai ramaneau bani sa achiti furnizorii.

  Cardul de firma, poate fi o optiune buna daca se reduc drastic comisioanele bancare, ca sa ai o motivatie sa folosesti cardul, altfel, doar cu vorbe goale, nu vom ajunge nicaieri.

  De asemenea, trebuie anulata URGENT, taxa aia anuala la certificatul digital calificat, care nu-si are nicio justificare. S-o plateasca statul, Ponta, cine o vrea.

  Răspunde
   
 • Kristina
  Iunie 24, 2014 la ora 09:53

  Observ ca pe blog se practica mai nou o usoara nota de DISCRIMINARE”,in sensul ca :unii mai au dreptul sa voteze,altii ba.
  Cat priveste mediul de afaceri,
  ma abtin.
  pentru unii ,doar pentru unii se poate .

  Răspunde
   
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase