Făt-Frumosul autostrăzilor de poveste pleacă în alt basm

dan_sova_cu_victor_ponta_94018300

de Moise Guran

Plecarea domnului Dan Şova de la ministerul Autostrăzilor plănuite este departe de a fi una atât de glorioasă precum şi-a zugrăvit-o singur în faţa camerelor de luat vederi.

Doar aşa, pentru istorie, aş dori să se consemneze că niciunul dintre cei 116 de kilometri de autostradă inaugraţi de când e domnia sa ministru n-a fost nici lucrat, nici negociat, nici licitat în această perioadă, că statul român nu s-a învrednicit nici să dea bani, ci doar a cofinanţat lucrări făcute pe bani de la Uniunea Europeană.

Marele merit al domnului Şova este acela de a fi scos la licitaţie studii de fezabilitate în valoare de 50 de milioane de euro, tone de hârtii plătite pe bani grei de contribuabilul român, unele dintre ele, expirate în ultimii doi ani, tocmai din cauza inacţiunii domnului Şova.

De la tribună, domnul Şova a anunţat că se vede din nou ministru din decembrie, după campania electorală. Adevărul este că, în ciuda aroganţei evidente, domnul Şova mai are o calitate importantă – este unul dintre puţinii oameni în care premierul Victor Ponta are cu adevărat încredere şi, de fapt, acesta este unul dintre motivele pentru care i s-a permis să demisioneze, spre disperarea site-urilor de umor care mâncau o pâine de pe urma lui.

Păstrând acelaşi registru al seriozităţii v-aş mai spune că autostrada spre Alexandria era oricum o autostradă de poveste, la fel ca toate celelalte, sau, ca să reformulez mai serios, presiunea din PSD pentru înlocuirea lui Şova devenise mare şi pentru că gruparea Dragnea are, să zicem alte planuri de investiţii decât Şova.

Aducerea lui Ioan Rus de la Cluj ţine ministerul Transporturilor într-o altă sferă de influenţă decât cea a lui Liviu Dragnea, dar cu adevărat important este altceva… Plecarea lui Şova, zice el, chiar în linia întâi a campaniei pentru prezidenţiale, semnalează faptul că în PSD s-a luat o decizie privind candidatura pentru Cotroceni şi că numele ales, în final, este cel al lui Victor Ponta.

În cazul în care va câştiga alegerile, este posibil să îl desemneze pe Ioan Rus premier, iar nu pe Liviu Dragnea; în cazul în care nu le va câştiga, Ponta oricum nu are de gând să-i lase locul vicepremierului, ci îşi va consolida, cu ajutorul grupului de la Cluj, poziţia în PSD pentru a păstra guvernul.

Planul are totuşi o problemă. Una care pe mine, cetăţean, mă stresează mai mult decât candidatura domnului Ponta, chiar dacă e legată de aceasta. De doi ani, domnul Şova se străduieşte să semneze contractul autostrăzii Comarnic-Braşov. N-a reuşit nici până azi, chiar dacă premierul însuşi s-a angajat că pleacă din politică, dacă autostrada nu e gata până la sfârşitul anului 2016.

Ţinem pariul şi dacă e Ponta la Cotroceni sau rămâne valabil doar dacă e premier? Sau mai bine, reformulăm şi ne propunem să semnăm măcar contractul până în 2016, să facem autostrada până în 2050, pentru a le permite domnilor Şova şi Ponta să se retragă mulţumiţi din politică, amândoi cu vârste între 77 şi 80 de ani, cu un bogat portofoliu de 60 de kilometri de autostradă realizaţi?

 

stiri verificate

Comentarii prin facebook

18 răspunsuri la Făt-Frumosul autostrăzilor de poveste pleacă în alt basm

 • iluzionistul
  Iunie 25, 2014 la ora 21:43

  omul si realizarile lui uimitoare…

  Răspunde
   
 • m
  Iunie 25, 2014 la ora 10:14

  sova a declarat deja ca-l voteaza pe iohanis in turul I

  Răspunde
   
 • marian
  Iunie 24, 2014 la ora 23:49

  Eu nu imi fac iluzii ca se va schimba mare lucru referitor la autostrazi. Cred ca sunt foarte putine firme capabile sa se califice la o licitatie pentru constructia unei autostrazi, iar majoritatea astora sunt probabil considerate ca fiind apropiate de dreapta de catre stanga care imparte banii. Pana nu se va trece peste orgolii, eu cred ca tot Romania va avea de suferit prin lipsa autostrazilor.

  Răspunde
   
 • catalinus
  Iunie 24, 2014 la ora 23:23

  ce am zis eu…de rel… ce am zis eu de blonda..ce am zis eu de dean…stiti ce am zis de consatean…de rus…am zis ca e tradator…o sa devina ceva comun…in luna oct. o sa apara un dosar… sa zi tp itits voi

  Răspunde
   
 • VictorL
  Iunie 24, 2014 la ora 22:58

  @Moise.Mai ar fi o varianta.Eu ramin la ideea ca Ponta nu va risca sa lase din mina prezenta in Guvern si sa candideze la functia de Presedinte.Mai repede cred ca Ioan Rus va fi uns candidat la acea functie din partea PSD.Mai ales dupa ultimile evenimente nu cred ca baronii vor risca sa-si puna libertatea pe spinarea unui ,,cal mort”.Ramine de vazut…

  Răspunde
   
 • Valentin Vlad
  Iunie 24, 2014 la ora 21:27

  Eu cred ca vestea cea mai buna nu este ca a plecat de la conducerea ministerului, pe care l-a naruit, ci faptul ca ii va conduce campania lui Ponta. Daca va conduce si campania cu aceeasi maiestrie cu care a condusul ministerul, „succesul” va fi garantat. S-ar putea sa asistam la un autogol.

  Răspunde
   
  1. Vasile
   Iunie 25, 2014 la ora 14:21

   Nu-l vad bine pe Ponta daca Sova ii va realiza campania electorala…

   Răspunde
    
 • N!ck
  Iunie 24, 2014 la ora 19:20

  Bine ca a plecat deoarece eu nu cred ca putea sa se impuna si sa faca treaba la acest minister.

  Eu cred ca nici Rus nu va reusi sa semneze
  contractul Comarnic-Braşov pana in 2016.

  Răspunde
   
 • Stelian
  Iunie 24, 2014 la ora 19:20

  E si asta un efect al DNA-ului. Pai cum sa faca autostrazi cand banii sunt tot mai greu de furat. Pentru ce sa le mai faca?

  Răspunde
   
  1. VictorL
   Iunie 24, 2014 la ora 19:33

   @Stelian.Studiile alea de fezabilitate ce crezi ca au fost…Omul a luat ce i-a trebuit si acum spala putina.Oricum nu are habar de constructii,nu e nici o lacrima ca pleaca dar ramine paguba in urma si raspunde aia care-i preluase toate responsabilitatile.Doi ani pierduti si la autostrazi.

   Răspunde
    
   1. Stelian
    Iunie 24, 2014 la ora 20:03

    Mitrea lua mai mult decat au costat toate studiile de fezabilitate, de la o singura autostrada. Ce-o fi luat Sova e maruntis… 🙂

    Răspunde
     
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase