(P) Oferta Electrica, pe înțelesul micilor investitori

tradville biziday

de Victor Stănilă (TRADEVILLE)

Oferta Electrica este prima prin care statul cedează pachetul majoritar și reprezintă o oportunitate pentru micii investitori de a debuta pe piața de capital prin câștiguri cu mult peste dobânda bancară. Specialiștii Tradeville explică și care sunt avantajele participării la oferta Electrica pentru micii investitori.

În primul rând, să vedem cine este Electrica SA…

În prezent, Electrica este deținută 100% de statul român și reunește, sub umbrela sa, trei filiale de distribuție – Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud -, fiind cel mai mare distribuitor de energie electrică din țară, cu o cotă de piață de 39% în 2013, când a distribuit 16,1 TWh.

Oferta primară de vânzare de acțiuni (IPO) constă în majorarea capitalului social existent de peste două ori, astfel încât statul român să dețină la încheierea ofertei 49% din noul capital social, iar 51% să fie deținut de acționari privați.

E important de înțeles că statul român nu își vinde nicio acțiune deținută în prezent, iar acțiunile care vor fi scoase la vânzare reprezintă acțiuni nou emise. Banii de pe aceste acțiuni rămân la dispoziția companiei Electrica pentru modernizare și dezvoltare și nu sunt bani care vor merge la bugetul de harta distributiistat. 

Cumpărând acțiuni în cadrul ofertei Electrica, veți participa la dezvoltarea companiei și veți deveni beneficiar al profiturilor viitoare ale liderului național de distribuție a energiei electrice.

Pentru a putea subscrie acțiuni în IPO Electrica, trebuie să luați legătura cu un intermediar autorizat pentru oferta Electrica. Una dintre cele mai accesibile și mai transparente căi este să subscrieți printr-o societate de brokeraj care are platformă online de tranzacționare, pentru că astfel veți putea vedea în timp real gradul de subscriere.

Întreabă-ne orice despre oferta Electrica

De ce merită să cumpărați acțiuni în cadrul ofertei Electrica?

În primul rând, pentru că vorbim de cea mai mare companie de distribuție de energie electrică din țară, ale cărei profituri sunt reglementate prin lege – tarifele Electrica sunt stabilite astfel încât să se obțină un profit operațional de 8% – 10%. Este ca și cum devenim parte într-o companie ale cărei câștiguri sunt asigurate prin lege.

Aceste profituri se vor distribui către acționari în fiecare an sub formă de dividende, legea prevăzând ca minimum 50% din profit să meargă anual către acționari.

În 2013, Electrica a obținut un profit brut operațional (EBITDA) de 749 milioane lei, în creștere cu 16% față de anul precedent. Practic, deși profitul net a scăzut la 243 milioane lei, în special pe fondul reducerii unor venituri din investițiile în sucursale, important este că Electrica și-a îmbunătățit profitul operațional.

“Pentru a avea o imagine cât mai clară a avantajelor participării la o ofertă publică a unei companii de stat, cei care au subscris și primit acțiuni la IPO Nuclearelectrica și IPO Romgaz – în cote egale – au până în prezent un randament brut agregat de circa 10%, luând în calcul atât dividendele, cât și discountul oferit la subscriere. Practic, în doar 9 luni, câștigul obținut prin participarea la cele două oferte în cote egale depășește de peste două ori câștigul pe un an întreg din dobânda de la orice bancă”, adaugă Tradeville.

Așadar, oferta Electrica este atât o bună oportunitate de a obține câștiguri cu mult peste dobânda bancară, cât și pentru a deveni parte la câștigurile viitoare ale celei mai mari companii de distribuție de energie electrică.

Pentru detalii legate de procesul de subscriere, click AICI.

stiri verificate

Comentarii prin facebook

7 răspunsuri la (P) Oferta Electrica, pe înțelesul micilor investitori

 • Kristina
  Iunie 23, 2014 la ora 12:41

  IP_ul blokat?

  Răspunde
   
 • Cris
  Iunie 21, 2014 la ora 20:07

  N-as vrea sa vorbesc cu pacat dar mie actiunea Electrica mi se pare supraevaluata, adica nu face banii. Ma astept sa scada cu cca. 10-15%, daca nu chiar cu mai mult in urmatoarele luni.

  Răspunde
   
 • bmc
  Iunie 21, 2014 la ora 13:17

  ce mai zice profu? aici lendo kalendo….
  zi si tu ceva sa avem si noi bani de vacanta…daca esti destept…sa pariem si noi pe ceva……daca nu zic eu cine castiga….cupa mondiala…

  Răspunde
   
 • Mihai
  Iunie 20, 2014 la ora 21:59

  Ați poluat bunătate de emisiune cu mizeria asta. TVR-ul are restricționat accesul la streaming pentru ip-urile românești, singura modalitate de a vedea emisiunea din străinătate este prin intermediul blogului, unde am parte de reclame mizerabile de la inapții ăștia.. Trist.

  Răspunde
   
 • valentin lungu
  Iunie 20, 2014 la ora 20:35

  buna ziua
  e posibil ca intrebarea mea sa fie mediocra si poate prost plasata la aceasta sectiune dar am si eu o mica nelamurire si il rog pe domnul Guran, pentru care am toata stima, sa imi explice si mie ca om modest, necunoscator al legilor economice si tipurilor de calcul.. cum se face ca valoarea unui euro calculat pentru accize este pentru 2014 de ….4,7380 lei?????

  cineva chiar imi sfideaza inteligenta modesta…
  de ce se calculeaza asa?
  va multumesc

  Răspunde
   
  1. TiberiuC
   Iunie 21, 2014 la ora 00:16

   Se i-a o data de referinta din anul precendent (in ultima zi din luna Octombrie, daca nu ma insel). De obicei BNR isi baga ghiarele si face in asa fel ca, cursul sa urce in perioada respectiva… sa ajute bugetul de stat… da, in limbaj de „net” lucru asta e lame ^^

   Răspunde
    
 
 
Adaugă comentariul
 
 

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Nume: *
Adresa de email: *
Pagină web
Comentariul*
 caractere rămase